Jump to content

Moderacija


Recommended Posts

[mention=2]MetalHead[/mention]
nQCUZGX.png
 
Da u pravu si [mention=2]MetalHead[/mention] nisam tako pisao. Tada me A sad nije vredjao (takvi ljudi kao ti - citiram) kriterijum je bio ujednačen, a što se tiče moderacije, sve što sam rekao, stojim iza toga. Da ti ne obrazlažem, svakako, svi kompletno nemate osećaj u šta ste pretvorili forum. Postoje samo mišljenje par modova i pogrešno....Banuje se Džon Teri i učitava mu se nešto što nije rekao, Fredi B posle "poslednjeg upozorenja pred trajni ban" još triput biva kažnjavan. Uglavnom zbog provokacija i vredjanja.

Sad uporedi BAN Džona Terija i post McLouda gde ceni da bi ravnanje sa zemljom GAze bilo sasvim OK.
 
Za šta sam ja sve dobijao banove? Obrazloženje retorika Sloboda Miloševića. Piljar-poljoprivrednik-privrednik sa severa Vojvodine je mogao nešto konstruktivnije da smisli. Od njega sve to polazi. Ne može da se sve izmeri na kantar, ali nešto generalno, u pogledu kriterijuma bi trebalo da bude ujednačeno. Koliko vidim, od toga nema ništa, jer kako reče Supermoderator....dok sam ja ovde, nema i tačka.
 
Elem, nemoj da se trudiš, a moderacija da se nervira, nisam ni hteo više da se pojavljujem na politici, već sam se samobanovao pre neki dan. 
Hteo sam pojedince za pozdrav da napsujem, seljački, prosto, ali moram da napravim razliku izmedju mene i njih i to je ta crta. Umesto toga, ipak, ostajte mi zdravo, vazda srećni bili i želim vam sve što i meni.....
 
Posebno Tebi....[emoji106]

  • Like 1
  • Tuzno 2
Link to comment
Share on other sites

@Constantin Ne poznajemo se, niti sam ja puno aktivan na forumu, više pratim/čitam kada imam vremena, i zaista bih voleo da nastavim da čitam tvoje postove na ovom forumu. Ne verujem da ću te ubediti, ali nadam se da ćeš promeniti odluku. Ako ne sad, onda malo kasnije da se vratiš.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 

@Constantin

Ne zezaj, neke teme bez tvojih postova nece biti vredne citanja. 

 

@moderacija - ovde puno gresite. Mislim da treba da odete na pivo sa Konstantinom, makar virtuelno, i da resite ovo. Verujem da je bilo dopisivanja, razmatranja, warnova, ali ovo je greska za forum. Ne lozim se ja (toliko) na slobodu misli, demokratiju. Lozim se na vrednost, kvalitet, a Konstantin je to pruzao. A razlicitost, kulturna i umerena, je benefit.

 

Nego, ajd sto se postavlja pitanje ko ce ostati da pise, nego ko ce ostati da cita? Moderatorksa ekipa sa sporta (kosarke) je imala prezajeban zadatak da hendluje pridoslice sa jednog navijackog foruma, zatim da se bore sa nejednakim brojem navijaca sa dve 'najjace' strane... I nisu se izborile perfektno, ali kad se pogleda na kraju - uradili su i rade fantastican posao. Mozda treba uciti od njih neke stvari.

 

Imam par predloga... Za pocetak, mislim sa treba da shvatite da ste protivnike zdravog razuma sa foruma odstranili (desi se neka budala, ali to je neki novi clan ili osoba koja do sad nije pisala na Politici). I to je super. I da sad granice ne treba da merite prema preostalima (gde ce uvek biti autlajera), vec prema tvrdim granicama - ne ociglednoj homofobiji, ne ociglednoj mizoginiji, ne ociglednom sovinizmu, ne ociglednom manjku kulture dijaloga i izrazavanja. A za stare clanove koji "mole" za trajni, odnosno ne cuju nista, redjati im duge vremenske, pa neka odustanu od necega - svog stila ili foruma. Nek to njima ide na dusu.

 

A i ja, sa 5 postova na Politici prosipam pamet... Nemam kredita za ovaj post, izvinite na pametovanju, ali znajte da je u najboljoj nameri.

 

Edited by Geronimo
  • Like 6
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@Geronimo skroz se slazem, o tome sam i ja pisao u vise navrata na Politici prethodnih dana. 

Da se samocitiram, samo jedan od vise postova:

  

On 10/10/2023 at 1:33 PM, Kooineeperk said:

Generalni utisak mi je da se stvarno ide ka nekom jednoumlju na Vox Populi. Ja sam i prestao da pisem tu jer ili mi se ucitava nesto sto nisam rekao, ili mi se nakace oni sto samo lupaju smajlije na ozbiljne postove i diskusije, ili se nekima tolerisu razne stilske figure koje, da ih ja pisem, ne bih bio 3x upozoravan da promenim stil vec bih odavno bio trajnovan (i to ne zbog svojih stavova koji nisu mnogo razliciti od jednoumlja kojem se izgleda tezi). 

 

U vecini tema (ne svim naravno) ne postoji samo gola istina vec postoje razlicite perspektive. Neke perspektive su malo bolje, neke losije, neke blize istini, neke dalje. Dve perspektive mogu imati dosta slicnosti sa istinom iako deluju da su te perspektive nasuprot jedna druge, a zapravo je istina negde izmedju. 

 

Pustite ljude da diskutuju ako su kulturni, ako postuju sagovornike, ako imaju nesto da ponude, nesto da podrzi te njihove tvrdnje, pa makar imali i nesto pogresniju perspektivu. Tu su da se menjaju. 

 

I da, nije @Constantin trajno banovan, a bilo bi bas bezveze da ne izdrzi to i nastavi da pise.

 

 

 

A be, @Constantin-e, ne za'ebavaj be, nemo' da se pravis na curuk il' surtuk, ne ti stoji. Primi cutek, a ne u stur. Aj na eglen kad se vrnes.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ja bih da u moru (opravdanih) kritika dam i jednu pohvalu moderaciji. Poslednjih dana je, na žalost, najaktuelnija tema Bliski istok, i verujem da nas sve koji makar malo pratimo šta se događa cela situacija dosta pogađa. Normalno je da ima i emotivnih i pristrasnih i možda nepromišljenih upisa i drago mi je da je moderacija tolerantna prema forumašima i da nije kažnjavala neke upiše koji su se mogli protumačiti i ovako i onako.

 

Što se celokupnog stanja na Politici tiče, @Geronimo je gore lepo sve opisao i voleo bih kada biste njegov post ozbiljno uzeli u obzir. Potrebno je u ovom trenutku malo spustiti loptu kako bismo mogli da nastavimo da se čitamo i da razmenjujemo mišljenja.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 10/18/2023 at 11:24 PM, Smrtokapa said:

Doduše, kada posle dva dana vidim na šta ta tema liči, izgleda mi da je ovo jedan tamni vilajet - pusti forumaše da pišu šta hoće kajaćeš se, moderiši agresivno kajaćeš se.

 

Ja bih zapravo pohvalila moderaciju, s obzirom na to kako znaju da budu brzi na obaraču 🙂 što nisu sasekli diskusiju, već su pustili da se ista razvije. Tema je osetljiva i pogodila je mnoge od nas, samim tim morali su pokazati razumevanje za to što se malo strastvenije ulazi u diskusiju.

 

Sasvim je u redu da sankcionišu samo ono što moraju - otvoreno podržavanje Hamasa ili pozivanje da se "Gaza sravni sa zemljom" i ubijanje Palestinaca. Iako bih podvukla da Terijev ban jeste preteran.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ja bih pozvao (iako je vec dosta vremena proslo) kolegu @fancy da obrazlozi kaznu koju sam dobio za ovaj post.

 

Obrazlozen dato je jednom recju: relativizacija.

 

Ja cu pokusati ukratko da objasnim na sta sam ciljao a ti mi onda reci (moze i neki drugi mod) sta je tu tacno relativizacija.

Dakle ceo post je bio moj komentar na stanje u Nemackom drustvu u pogledu bliskog istoka, ali provukle su se i neke istorijske reference.
Konkretno:

 

Quote

Nemci su decenijama snazno bili (sa pravom) dresirani da osecaju krivicu zbog antisemitizma 

i
 

Quote

A nemcima cestitam, uspesno su antisemitizam konvertovali u islamofobiju (i rusofobiju, ali to je sad sporedno).

 

Pa da objasnim. Svi smo culi za holokaust i nakon rata je ucinjen znatan napor da se Nemacka suoci sa zlocinima koji su cinjeni.

Toliko da je cak i Nemcima rodjenim godinama kasnije usadjen osecaj krivice za to sto se desavalo.

 

Medjutim, moja teza je da se drustvo nije (dovoljno) odmaklo od rasizma koji je vladao, samo sada nije na snazi vise netrpeljivost prema Jevrejima nego muslimanima. Sto se moglo vrlo lepo videti tokom izbeglicke krize od 2014. pa na ovamo. Kao i u totalno drugacijem odnosu prema izbeglicama iz Ukrajine i sa bliskog istoka.

 

A sto se tice rusofobije, vec prvih dana nakon invazije na Ukrajinu osvanuli su natpisi Rusi napolje na brojnim lokalima po Berlinu. Uzroci su kompleksni, ali je verovatno i dalje jako secanje na poraz u 2. sv. ratu kao i zlocine koje su Rusi cinili nakon osvajanja Berlina.

(masovna silovanja i sl.).

 

I sad mene interesuje sta je ovde tacno relativizacija? Eventualno moze da se prica o nekoj generalizaciji, ali i to imho ne dovoljno za kaznu. Moze biti i prejak jezik, ali opet ne znam zato je to za kaznu.

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Marvin said:

Ja bih pozvao (iako je vec dosta vremena proslo) kolegu @fancy da obrazlozi kaznu koju sam dobio za ovaj post.

 

 

Pa da objasnim. Svi smo culi za holokaust

 

 

 

I sad mene interesuje sta je ovde tacno relativizacija? Eventualno moze da se prica o nekoj generalizaciji, ali i to imho ne dovoljno za kaznu. Moze biti i prejak jezik, ali opet ne znam zato je to za kaznu.

 

 

Mislim da nikome nece biti moguce da ti to objasni.

Kad samo ovo boldovano procitam padne mi mrak na oci.

Link to comment
Share on other sites

Ma kakav prejak jezik, pa ovde su pojedinci pozivali na to da se Gaza sravni sa zemljom bombama, poricali su postojanje Palestine kao nacije i njihovo pravo na državu i za to nisu dobili ni warn.

 

A moderatori i administrator foruma su potpuno iskulirali bilo kakvo obrazloženje zbog čega je forumašima koji su pro-Izrael dozvoljeno da koriste koje god izraze žele.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Marvin said:

Sta sam tacno pogresno napisao? Upravo u nastavku recenice pominjem zlocine dakle ne sporim ih, prosto mi to nije bila direktna tema.

U pitanju je jedno od najvecih zala u dvadesetom veku, bez ikakve dileme.

 

Ne bih znala sta ce i kako moderacija objasniti, ali sam ja licno jako senzibila, da ne kazem osetljiva na izraze

tipa " ma culi smo za holokaust" i razumeli sta je to, ali eto sad ti glupi Shvabe odjednom zaboravljaju Holokaust

pa su se nameracili da cine neki novi Holokaust nad neduznim Arapima.

Ti ni sam ne znas sta zelis zapravo da kazes, usput Rusi nisu nikada isterivani iz Nemacke, ali i to je istorija.

Link to comment
Share on other sites

Ja sam svestan da ponekad nisam sasvim precizan, sto moze da zvuci kao neosetljivo. A nekad samo nemas vremena i prostora da pises 100 disklejmera.

Dakle ako nisam uz to stavio 10 tuznih smajlija odmah ga relativizujem?

 

Evo jos jednom: u pitanju je stravicno zlo. Niti mi je bio cilj da poredim sa ovim sto se sada desava (sto po razmerama svakako nije uporedivo).

To sta ja mislim o nemackom drustvu sada, ni na koji nacin ne dovodi u pitanje sve ono sto su radili od '33 do '45., smatrao sam da bar na ovom forumu to nije upitno i da ne mora 500 puta da se objasnjava.

 

A ako tebe trigeruje moj avatar, ili sto nisam 100% na strani drzave Izrael u ovom konkretnom sukobu, sta cu, ne moramo se sloziti.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Marvin said:

Svi smo culi za holokaust

 

57 minutes ago, Selina said:

ali sam ja licno jako senzibila, da ne kazem osetljiva na izraze

tipa " ma culi smo za holokaust"

 

Kako samo jedna rec dodata menja tonalitet onog sto je napisano. Ne znam da li je namerno ili slucajno, ali je lose. To "ma" sto si Marvinu ubacila u citat ispada kao da on omalovazava holokaust. A i sve posle kako si interpretirala njegov upis jasno mi govori da neke stvari radis sa predumisljajem a ne sa dovoljnom paznjom i posvecenoscu kako bi uputila smisleniji odgovor. 

 

 

PS. I da ti ponovim savet - kad ti tekst koji kucas dodje blizu kraja desne ivice ekrana, nema potrebe da stisnes Enter, tekst ce sam preci u sledeci red. Tastatura nije isto sto i pisaca masina. 

 

 

Sto se Marvinovog bana tice, ne znam sta je, ali ako je ono relativizacija, onda je forum pun relativizacije koju treba banovati, bez obzira koje boje zastupa ili ne zastupa autor. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja bih te isto banovao da sam moderator, jer spocitavas Nemcima rusofobiju.

Kao ruSSi su cvecke, ne znam zasto se svi neopravdano plase od njih.

Pre ovog rata nije bilo rusofobije u Evropi (osim kod onih koji su osetili njihovu cizmu),

sada je degutantno govoriti o (nicim izazvanoj) rusofobiji, jer je to skoro pa opravdavanje njihovih nedela.

PS

Toliko su rusofobni da se stalno premisljaju da li da posalju dovoljno oruzja, a na istoku Nemacke bi da pregovaraju (citaj, puste Ukrajinu niz vodu) - braca socijalisti iz starih dobrih vremena.

Iako im pijani Medvedev i jos drugi parlamentarci i tv voditelji, malo malo pa prete sa napadom atomskim bombama.

I ne samo njima. (Neopravdana) rusofobija, how yes nou.

Bljak.

 

Edited by Dragan
Link to comment
Share on other sites

I Srbi mrze Turke od Murata, ergo Srbi su turkofobni s razlogom ?

 

20.10.

Levičarski radikali veličaju postupke Hamasa kao legitiman otpor, ruku pod ruku sa delovima muslimanskog i arapskog stanovništva, od kojih neki čak otvoreno slave ubistva Hamasa. Desničarski ekstremisti agituju protiv Izraela i sarađuju sa islamistima. U ovoj zemlji, kuće Jevreja su ponovo obeležene Davidove zvezde. A raspoloženje postaje sve eksplozivnije: skupovi su zabranjeni zbog pretnje javnoj bezbednosti, dok situacija na Bliskom istoku preti da eskalira sve dalje i dalje.

To je širok front koji se pokazuje kada je reč o relativizaciji, trivijalizaciji, opravdavanju ili čak veličanju zločina koje su počinili teroristi Hamasa nad izraelskim civilima kao herojski otpor.

 

Marvin 24.10.

Quote

- U Berlinu su bukvalno zabranjeni svi skupovi podrske palestinskim civilima (dakle nikako Hamasu).

 

6.11.

BERLIN

Hiljade ljudi okupilo se u prestonici na pro-palestinskom skupu.

To dovodi do dijaloga između Jevreja i demonstranta – retke scene mirne razmene o sukobu.

 

PS

Da ne bi neko pomislio da sam islamofob i da se svrstavam na jednu stranu -

puno se vise plasim mormona, jehovinih svedoka i vaisnava, koji svako malo izvrse neki teroristicki napad, vicuci hare krisna hare krisna...
Da ne pricamo o budistima, koji agresivno nastoje da celokupno ustojstvo drustva preobrate po merilima svoje vere.
Nedaj boze da ispricas neki vic o Budi, odma leti glava.

 

Edited by Dragan
Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, Dragan said:

Da ne bi neko pomislio da sam islamofob i da se svrstavam na jednu stranu -

puno se vise plasim mormona, jehovinih svedoka i vaisnava, koji svako malo izvrse neki teroristicki napad, vicuci hare krisna hare krisna...

 

Čemu ova generalizacija, posebno kad su u pitanju Jehovini svedoci, koji su sistematski ubijani u Hitlerovim kazamatima, upravo zato što nisu hteli po cenu života, da uzmu oružje u ruke i učestvuju i njegovim zločinačkim delima.

Upravo je obrnuto, i dalje ih često proganjaju i ubijaju u raznim napadima širom sveta, zato smanji malo doživljaj.

Ono od čega ja zazirem su razni "man on a mission" likovi, spremni na sve, kako bi poduprli svoju agendu..

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...