Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

https://www.ozon.rs/vesti/2021/hvala-srbiji-hvala-sremskoj-mitrovici/

 

"Zainteresovanost komšija iz BiH za vakcinacijom ne jenjava.

Bosut: Juče je vakcinisano 182 lica u ambulanti u Bosutu i oko 300 prvih doza u PSC Pinki i 50-tak ljudi iz Železare, Zenica u Trećoj zdravstvenoj. 

I danas gužva za prvu dozu vakcine u Bosutu. Kao razlog, navode nedostatak vakcina u BiH.

U Sremskoj Mitrovici, punktovi koji su konstantno otvoreni su na Gradskoj plaži od 10 do 20 časova, Treća zdravstvena stanica od 08 do 19 časova, Bosut isključivo za vakcinaciju iz BiH, naravno vakcinisaćemo i naše građane, nikog nećemo odbiti i punkt radi od 08 do 15 časova”, rekao je za Ozon, Miroslav Jokić.

Broj građana Bosne i Hercegovine koji su na teritoriji Sremske Mitrovice primili vakcinu protiv kovida prešao je  5.000 lica."

 

Ko hoce, nadje nacin...

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Belgija, nema veze s omikronom:

 

Quote

In the last two weeks, about 20 unvaccinated Corona patients over age 65 per 100,000 population ended up in the ICU, but only 5 vaccinated. In the 18 to 64 year old group, 9 unvaccinated Corona patients per 100,000 population landed in the ICU in the past two weeks. In contrast, only one vaccinated Corona patient per 100,000 population received intensive care. 

"The fully vaccinated ICU patients tend to be somewhat older," says Steven Van Gucht. "Mainly people over 70 with underlying diseases, while the non-vaccinated patients in the hospital are on average twenty years younger."

https://www.vrt.be/vrtnws/de/2021/11/19/ungeimpfte-corona-patienten-sind-auf-der-intensivstation-ueberre/ (prevod: Deepl)

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, wwww said:

Jedan sekvenciranjem potvrdjen slucaj omikron soja u Dizeldorfu. Covek dosao iz JA 21.11., 25.11. dobio simptome, testirao se i bio pozitivan (tad je stigla vest o postojanju omikron soja u JA). Uocili indicije da je mozda delta varijanta, pa ga ponovo testirali 27.11. za sekvenciranje. No tada nije bilo dovoljno virusa za propisno sekvenciranje, te su ga jos jednom testirali 29.11. i potvrdili da je omikron. U JA je taj covek imao kontakt s jednom osobom koja je u medjuvremenu bila pozitivna na omikron varijantu. U Nemackoj je imao 6 kontakata koji su svi u karantinu, ali su otisli u karantin tek valjda 26.-27.11. Svi su vakcinisani i trenutno nemaju nikakve simptome, a testiraju ih ucestalo (pretpostavljam u razmaku od 1-2 dana).

 

 

Uvek rado procitam ove tvoje pricice iz zivota i zavidim ti na informacijama 😀. U Svedskoj nema sanse da saznas ovakve detalje, osim ako nisi neki insajder. Mediji su bas skrti s informacijama, posebno onim s lokala, a pitanje je koliko i sami znaju. Sto Tegnell i njegovi kazu na svojim konferencijama - to nam je.

 

Ipak, na sajtu na kom pratim razvoj situacije, i koji se apdejtuje svaki drugi ili treci dan, vidim da raste broj novih slucajeva od kada su uopste poceli da testiraju vakcinisane; donedavno se nije moglo, cak i ako je neko imao simptome, a kamoli bez njih. Takodjer me iznenadilo sto su na tom sajtu poceli posebno da objavljuju omikron slucajeve. Do sada je registrovano cetiri.

 

Sto se vakcinacije trecom dozom tice - traljavo. Vakcina ima, ali ne i medicinskog osoblja koje moze da ih daje, tako da smo jos uvek na grupi 65+. Medju njima je mnogo onih kojima je proslo sest meseci od druge, ali jos ne mogu da dobiju trecu. Tek kad se tu zavrsi, preci ce se na mladje grupe. Niko nema pojma kada ce to biti i kako ce ici. Bar u okruzima s vise ljudi, kao sto je stockholmski. Sad nesto najavljuju i moguce ponovo uvodjenje preporuke za nosenje maski u javnom prevozu, te za rad od kuce. Za sada to nije ni preporuceno, a obavezno nikad nije ni bilo.

 

Jos jedna zanimljivost. Oglasio se onaj matematicar koji prati sirenje virusa na osnovu analize otpadnih voda u Stockholmu. Proleca 2020 je ustanovio da je kolektivni imunitet u tom trenutku bio oko 15% i prognozirao da ce do leta te iste godine biti oko 80%, sto bi moglo da se smatra dovoljnim. Sad priznaje da se zeznuo u prognozi i saopstio da u ovom trenutku oko 66% stanovnika Stockholma ima antitela. Drugim recima, nista od kolektivnog imuniteta bar do leta 2022.

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, wwww said:

https://www.gisaid.org/hcov19-variants/

 

dokazani slucajevi omikron varijante:

JA - 172

Gana - 33

Bocvana - 19

UK - 18

Holandija, Portugalija - po 13

Australija, Hong Kong - po 8

Nemacka - 5

Italija, Austrija - po 4

Kanada, Brazil - po 3

Belgija, Japan - po 2

Svedska, Izrael, Irska, Spanija, Ceska - po 1

 

Sada je bukvalni scenario Alien Vs Predator, tj, u ovoj priči Delta Vs Omicron. Niti znaš za koga da navijaš, niti šta će se desiti ako jedan virus istisne drugi. 

Ono što je svakako zabrinjavajuće je pretpostavka da je virus HIV-a omogućio tolike mutacije na Omikronu, što opet nas vraća na onu početnu tezu, a to smo imali i kod Alfe, da virus covida ima i te kako veze sa HIV virusom. Ako se sve to ispostavi kao tačno, onda i ta priča da je reč o labaratorijski napravljenom virusu i te kako dobija na značaju.

Link to comment
Share on other sites

Odličan intervju južnoafričkog epidemiologa Tulija de Oliveire za Njujorker:

https://www.newyorker.com/news/q-and-a/how-south-african-researchers-identified-the-omicron-variant-of-covid

 

Evo detaljnog opisa kako je otkriven omikron:

Quote

When did you first have a sense of the existence of this new variant?

 

I am the principal investigator and leader of the Network for Genomic Surveillance in South Africa, which involves seven genomic facilities distributed across the country. There was an uptick of cases in Gauteng Province. It was only a small uptick—we had around two hundred cases in the whole country every day. But they started growing, and so we met with our network and said we needed to understand why they were growing in the province that had the largest previous wave of infections of Delta. That variant was extreme in Gauteng, with somewhere between sixty and eighty per cent of people having gotten infected by covid, according to serology testing.

So on Friday, November 19th, we decided that we needed to increase genomic surveillance in Gauteng. And by last Tuesday we heard from one member in our network that a private lab, Lancet Laboratories, had sent in six genomes of a very mutated virus. And, when we looked at the genomes, we got quite worried because they discovered a failure of one of the probes in the P.C.R. testing. We went back to all the national data and noticed this failure was increasing in a lot of the P.C.R. tests. The P.C.R. tests still worked because they had three probes, but one of them was a failure. And then we discussed the six genomes. We were surprised, but we had to make sure it wasn’t just a small chain of transmission. It was widespread. So we had that meeting last Tuesday, and I asked for samples from other labs.

When I noticed that mutated variant on Tuesday, I phoned the director general of health, and he told me he would set up a meeting with me and the minister of health in thirty-six hours. So we had thirty-six hours to confirm whether it was real. At the same time I wrote to the World Health Organization, because I am a part of the virus-evolution working group. The next morning, we got over a hundred samples from over thirty clinics in Gauteng, and we started genotyping, and we analyzed the mutation of the virus. We linked all the data with the P.C.R. dropout, the increase of cases in South Africa and of the positivity rate, and then we began to see it might be a very suddenly emerging variant. By Thursday morning we got all the genomes back, and they were all the same variant—around a hundred randomly selected samples, from all over Gauteng, in which the same test failed. By then I was confident enough to present the results to our minister of health, and minister of science and innovation, who took the results quite seriously and asked me to talk to the President, Cyril Ramaphosa, at half past 10 a.m., which I did.

 

What was that conversation like?

 

He looked at the results and got the comments from the ministers, and by that time the first reports were coming in the media of a potential new variant from Southern Africa. So the President gave a simple answer: it is better that we present it in a transparent format, because we have enough evidence. And then he asked the minister of health to organize a press briefing at midday. So the time from when we discovered the variant and then confirmed its existence in hundreds of samples across the province to when we presented it to key ministers and talked to the President and went public with it was around thirty-six hours.

 

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

Nedeljni rast hospitalizacija u najpogođenijoj južnoafričkoj provinciji Gauteng (trenutno 136%) daleko je veći nego u prethodna dva talasa - u zimskom bio je najviše 69%, a u letnjem 43%.

 

FFiN8KnWUAI0kHR?format=jpg&name=4096x409

 

 

 

 

 

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, urosg3 said:

Probaj taj oksimetar na sebi. Da ne laže majkumu...

Jutros izmerio 95, otisao u ambulantu na kontrolu, izmerili mu 98 :s_w: i 36.5 temperaturu.

Poslali ga na rentgen, blaga upala pluca na desnoj strani, dobio Pronizon, Pancef i Levoksu, narokase ga za sve pare, a do juce samo onaj japanski lek, ne znam sto sad odjednom cepaju antibiotike ljudima. 

Edited by AgroLaki
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

De Oliveira iz gornjeg članka:

Quote

There was an uptick of cases in Gauteng Province. It was only a small uptick—we had around two hundred cases in the whole country every day. But they started growing, and so we met with our network and said we needed to understand why they were growing in the province that had the largest previous wave of infections of Delta. That variant was extreme in Gauteng, with somewhere between sixty and eighty per cent of people having gotten infected by covid, according to serology testing.

 

Dakle, kad ukrstimo šta je De Oliveira rekao i ovaj grafikon hospitalizacija, imamo rekordan porast hospitalizacija u pokrajini u kojoj je između 60% i 80% ljudi već preležalo deltu ili neki od ranijih sojeva i u kojoj je potpuno vakcinisano 23% stanovništva* (16% dvodoznim vakcinama, uglavnom Fajzerom, i 7% jednodoznom J&J vakcinom). Nikako ne izgleda dobro.

 

Gauteng ima 15,8 miliona stanovnika, najmanje jednom dozom vakcinisano je 4,36 miliona, 3,6 miliona je potpuno vakcinisano, a jednodozni J&J primio je 1,1 milion stanovnika.
https://sacoronavirus.co.za/latest-vaccine-statistics/

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, AgroLaki said:

Jutros izmerio 95, otisao u ambulantu na kontrolu, izmerili mu 98 :s_w: i 36.5 temperaturu.

Poslali ga na rentgen, blaga upala pluca na desnoj strani, dobio Pronizon, Pancef i Levoksu, narokase ga za sve pare, a do juce samo onaj japanski lek, ne znam sto sad odjednom cepaju antibiotike ljudima. 

A ok, dakle laže oksimetar, odlično. Koji je dan tačno od pojave simptoma?

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, urosg3 said:

A ok, dakle laže oksimetar, odlično. Koji je dan tačno od pojave simptoma?

Od proslog utorka kao umor i malaksalost, a od petka kasalj i pozitivni rezultat, tako da u zavisnosti sta se gleda, izmedju 7 i 10 dana. 

Link to comment
Share on other sites

 

30-40 moguće zaraženih omikronom (zasad) od 120 prisutnih vakcinisanih osoba posle kompanijske proslave u Norveškoj održane u petak kojoj je prisustvovalo 120 ljudi, među kojima i neki koji su nedavno bili u Južnoafričkoj Republici.

 

Quote

Suspected B.1.1.529 (Omicron) spread at Christmas dinner in Norway

 A report, in Norwegian, in Dagbladet, suggests extensive transmission of B.1.1.529 at a Christmas party in Oslo, Norway.

The article in Norwegian is here (for those with the appropriate linguistic skills):

Var på julebord i solenergi-selskap 

I used Google Translate to extract the essentials of the article.

Discussion of the article follows after the quoted text.

 

The health authorities in the district of Frogner in Oslo have earlier today stated that 30-40 people are suspected of being infected by the omikron variant after a "social event under the auspices of the job". This afternoon, Dagbladet receives confirmation that it is a Christmas table in the solar energy company Scatec.

 

- I can confirm that it is Scatec, Tine Ravlo, assistant district chief physician and infection control chief physician in Frogner, informs Dagbladet.

 

120 participants

 

The company - which has a South Africa office - has earlier today informed E24 that an employee tested positive for corona after Christmas dinner on Friday 26 November. 120 people participated in the event, which took place at Frogner. Some of the participants had recently been to the Cape Town office.

 

Scatec's communications manager Stian Tvede Karlsen has stated that the company implemented a strict infection control regime at the party; only vaccinated had access, and everyone had to test negative in advance.

Facts about the omikron variant

 

    The variant was first discovered in South Africa, which notified the WHO on 24 November. Since then, it has been proven in a number of countries around the world.

    The WHO has classified the mutation as "worrying". The first two cases in Norway were confirmed on Wednesday 1 December in Øygarden municipality, west of Bergen.

    FHI assumes that the variant may be more contagious, but that it is unlikely to cause more serious illness.

    Norway and many other countries have introduced entry restrictions from a number of countries in southern Africa. Infected must be in isolation for seven days, and close contacts must be quarantined for ten days. This also applies to fully vaccinated.

 

Source: WHO, Government, NIPH, NTB

 

Infection control doctor Ravlo states that the city health service became aware of a possible omicron outbreak when a participant in the event, who had also been traveling in South Africa, tested positive for corona on Monday this week.

 

Then more and more partygoers tested positive. As omikron is believed to be a more contagious corona variant, originating in southern Africa, the city health service put two and two together and tested all of the participants. Now they are waiting for an answer as to whether it is an omicron.

 

- But if the sequencing shows that it is about omicron, we assume that the others are also infected with omicron, says Ravlo - and at the same time keeps the possibility open that it may be about other variants.

 

 

The facts appear to be that 120 staff attended a Christmas dinner on Friday 26th November 2021.

One person who had attended the Christmas dinner and who had also been travelling in South Africa tested positive for Covid-19 on Monday 29th November.

 City authorities then tested the other attendees at the Christmas dinner.

Reportely 30-40 attendees tested positive for Covid-19.

The attendees reportedly were all vaccinated (undefined in the article) and had tested negative for Covid-19 (timing of test relative to the Christmas dinner wasn't stated).

If, as reported, 25-30% of attendees at the Christmas dinner have Covid-19 then two possibilities exist:

  • This is a super-spreader event for B.1.167 (Delta)
  • This demonstrates how readily B.1.1.529 (Omicron) transmits even in a reportedly vaccinated group.

If, as reported, the group were all vaccinated against Covid-19 a super-spreader event of B.1.617 (Delta) seems very unlikely.

If, and I stress if, one individual who had recently travelled to South Africa and who (presumably) had the B.1.1.529 variant transmitted the B.1.1.529 variant of SARS-CoV-2 to 25-30% of a group of vaccinated people in Norway, there must be a very significant degree of vaccine escape! 

 

https://coronashock.blogspot.com/2021/12/suspected-b11529-omicron-spread-at.html

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, AgroLaki said:

Od proslog utorka kao umor i malaksalost, a od petka kasalj i pozitivni rezultat, tako da u zavisnosti sta se gleda, izmedju 7 i 10 dana. 

Ok, mislim da je pregurao, i da je prešao prag kad bi se teži simptomi morali videti. Divno!

  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, urosg3 said:

Ok, mislim da je pregurao, i da je prešao prag kad bi se teži simptomi morali videti. Divno!

Thanks! Ne bih sto se kaze da ureknem, mislim da mu treba jos 2-3 dana da bude na ovom nivou i da bi trebalo na bolje polako, mada ni ovi simptomi nisu nesto zabrinjavajuce realno, kad se setim tashte koja je terala do 40 temperaturu. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Just now, Sunshine State said:

 

I skroz su bespotrebne kile antibiotika za virsunu upalu pluca.....

Ja mislim da to daju na psihickoj bazi. Keva presrecna sto su ga narokali sa 2 antibiotika i kortikosteroidom, kaze, sad konacno ima jacu terapiju. 

  • Like 1
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

De Oliveira iz gornjeg članka:]

There was an uptick of cases in Gauteng Province. It was only a small uptick—we had around two hundred cases in the whole country every day. But they started growing, and so we met with our network and said we needed to understand why they were growing in the province that had the largest previous wave of infections of Delta. That variant was extreme in Gauteng, with somewhere between sixty and eighty per cent of people having gotten infected by covid, according to serology testing.

Dakle, kad ukrstimo šta je De Oliveira rekao i ovaj grafikon hospitalizacija, imamo rekordan porast hospitalizacija u pokrajini u kojoj je između 60% i 80% ljudi već preležalo deltu ili neki od ranijih sojeva i u kojoj je potpuno vakcinisano 23% stanovništva* (16% dvodoznim vakcinama, uglavnom Fajzerom, i 7% jednodoznom J&J vakcinom). Nikako ne izgleda dobro.

 

Gauteng ima 15,8 miliona stanovnika, najmanje jednom dozom vakcinisano je 4,36 miliona, 3,6 miliona je potpuno vakcinisano, a jednodozni J&J primio je 1,1 milion stanovnika.

https://sacoronavirus.co.za/latest-vaccine-statistics/

 

 

Između 60% i 80% populacije je preko 3 miliona ljudi razlike odnosno između 3 i 6 miliona NIJE preležalo koronu.

Ne kažem da je omicron qrac od ovce (jer sve upućuje da je zajeban) nego da prosto nema dovoljno podataka ni za kakvu sigurnu tvrdnju.

 

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, AgroLaki said:

Ja mislim da to daju na psihickoj bazi. Keva presrecna sto su ga narokali sa 2 antibiotika i kortikosteroidom, kaze, sad konacno ima jacu terapiju. 

Verovatno je tako, doduše placebo jeste, dokazano, terapeutski. Kao što je uostalom i pozitivan odnos prema bolesti, ko nije pod stresom, nije uplašen od ishoda više nego što je prirodno, ko je pozitivan prema životu i nedaćama po pravilu lakše i brže preboli.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, AgroLaki said:

Od proslog utorka kao umor i malaksalost, a od petka kasalj i pozitivni rezultat, tako da u zavisnosti sta se gleda, izmedju 7 i 10 dana. 

 

Da se ubacim u diskusiju i pozelim brz oporavak, a prema napisanom nadamo se (i verujemo) da je najgora faza prosla. Sad samo odmaranje, terapija i sto vise tecnosti.

  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, dulematic said:

Ja imam zujanje u ušima ceo dan, pritisak normalan, garant čujem taj čip kako radi, nema druge 😄

 

15 hours ago, Haklberi said:

E kad reče zujanje i ja ga imam od prvog dana, znači evo već osmi dan danas. 5 g radi. 😄


I meni se posle tri godine, koliko imam tinitus u levom uhu, pojačalo od prvog dana… Ali ne vakcine nego dolaska bebe u stan :classic_biggrin:

  • Like 1
  • Ha-ha 4
Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, dulematic said:

Ja imam zujanje u ušima ceo dan, pritisak normalan, garant čujem taj čip kako radi, nema druge 😄

Moraš da namestiš na EU podešavanja. Mora da ti je softver još na US verziji, a tamo 5G radi na drugačije nego kod nas.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AgroLaki said:

Ja mislim da to daju na psihickoj bazi. Keva presrecna sto su ga narokali sa 2 antibiotika i kortikosteroidom, kaze, sad konacno ima jacu terapiju. 

 

Ukoliko bakterijska infekcija nije potvrdjena (x-ray ne potvrdjuje da li je bakterijska ili virusna), antibiotici mogu da naprave vise stete nego koristi:

 

"Antibiotics can leave the lung vulnerable to flu viruses, leading to significantly worse infections and symptoms, finds a new study. The research discovered that signals from gut bacteria help to maintain a first line of defense in the lining of the lung."

Some research has found that antibiotics may also weaken the immune system's ability to fight off infection, whether it's bacterial or not. 

 

"Antibiotici mogu uciniti pluća ranjivim na viruse gripa, što dovodi do znatno lošijih infekcija i simptoma, otkriva nova studija. Istraživanje je otkrilo da signali iz crevnih bakterija pomažu u održavanju prve linije odbrane u sluznici pluća."

Neka istraživanja su otkrila da antibiotici takođe mogu oslabiti sposobnost imunog sistema da se bori protiv infekcije, bilo da je bakterijska ili ne.

 

Antibiotics weaken flu defenses in the lung

 

I onda pametni srpski lekari kapom i sakom dele antibiotike skoro svakom ko kroci u covid ambulantu.... pa posle sto imamo toliko hospitalizovanih i umrlih!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...