Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

54 minutes ago, Sunshine State said:

Sa strucne grupe:

 

"Antitela kod 2000 zdravstvenih radnika koji ucestvuju  u studiji Danderid bolnice, vakcinisanih sa dve doze Fajzera su se smanjila za 85 % posle 7 meseci. Vec posle tri meseca od vakcinacije je broj antitela bio smanjen za 50%.

Ali, osobe koje su pre vakcinacije prelezale Kovid su imali znacajno veci broj antitela.

Ocekivano je da nivo antitela opada, ali je iznenadjujuce da opadaju tako brzo u relativno zdravoj i mladoj populaciji ispitanika, kaze doktorka odgovorna za ispittivanje.

Pratimo pazljivo broj obolelih posle vakcinacije i za sada taj broj nije povecan. 
 

 

Ja sam jucer postovala ovu istu studiju. Danderyd je bolnica u Stockholmu, pa sam zato povezala i sledece: Ako je proslo sedam meseci za tu grupu, onda su oni vakcinisani u prvoj grupi, zajedno s najstarijima. U to vreme se druga doza dobijala tri nedelje nakon prve. Tek kad je pocela masovna vakcinacija ostalih grupa, preslo se na sest nedelja. Tada je objavljena i neka studija po kojoj je broj antitela bio 3,5 puta veci kod onih koji su drugu dozu dobili posle 6 nego kod onih koji su je dobili posle 3 nedelje.

Ako ovaj razmak izmedju doza igra nekakvu ulogu (a to se moze znati tek kad i obicnim smrtnicima u swe prodje 7 meseci od druge doze, znaci krajem godine), onda ova grupa nije skroz relevantna. Znaci, mozda ipak nije tako lose, cak i za nas koji nismo preboleli, vec samo vakcinisani, ali sa duzim razmakom izmedju doza.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, Stiletto said:

 

Ministar prosvete upravo potvrdio moje pisanije:

 

https://rs.n1info.com/vesti/ruzic-od-ponedeljka-nijedna-skola-onlajn/

 

 

Sad je sve jasno, ide se da zbir vakcinisanih plus prokuženih bude toliki da virus posustane negde do januara-februara, brojke opadnu toliko da se uz fanfare proglasi Velika Pobeda i ukinu sve mere. Gle čuda, taman pred izbore.

A sta ako zbog toga dobijemo novu varijantu?Pa onda sve ispocetka.Pametna strategija...

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, Don Radonja said:

A sta ako zbog toga dobijemo novu varijantu?Pa onda sve ispocetka.Pametna strategija...

 

"Pametna" koliko i sve ostalo što dolazi od vlasti u Srbiji. Ali kako su naši stari govorili, "dok je ovaca, biće i vune."

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 

Quote

Merck and partner Ridgeback Biotherapeutics plan to seek US emergency use authorization for the pill as soon as possible and to submit applications to regulatory agencies worldwide. Due to the positive results, the Phase 3 trial is being stopped early at the recommendation of outside monitors.
"This is going to change the dialog around how to manage COVID-19," Robert Davis, Merck's chief executive officer, told Reuters.

...

Planned interim analysis of 775 patients in Merck's study found that 7.3% of those given molnupiravir were either hospitalized or had died by 29 days after treatment, compared with 14.1% of placebo patients. There were no deaths in the molnupiravir group, but there were eight deaths of placebo patients.

https://www.jpost.com/health-and-wellness/coronavirus/mercks-covid-19-pill-cuts-risk-of-death-hospitalization-by-50-percent-study-680808

 

Zvanično saopštenje: https://www.merck.com/news/merck-and-ridgebacks-investigational-oral-antiviral-molnupiravir-reduced-the-risk-of-hospitalization-or-death-by-approximately-50-percent-compared-to-placebo-for-patients-with-mild-or-moderat/

 

Edited by erwin
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Stiletto said:

Sad je sve jasno, ide se da zbir vakcinisanih plus prokuženih bude toliki da virus posustane negde do januara-februara, brojke opadnu toliko da se uz fanfare proglasi Velika Pobeda i ukinu sve mere. Gle čuda, taman pred izbore.

Pisao sam vec o tome, jasna je strategija, gde je najbitniji cilj izbori, bez obzira na cenu. Broj mrtvih I stanje zdravstvenog sistema su kolateralne stete ove strategije. 

To mi je bilo jasno jos krajem avgusta  kad je onaj pokrajnski sekretar za zdravstvo najavio da cemo se svi zaraziti ove jeseni I zime.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

U Makedoniji prema tamošnjem ministarstvu zdravlja u zadnjih skoro mesec dana 85% umrlih je nevakcinisano, a vakcinisani koji su umrli imali su više hroničnih bolesti. U toj zemlji je potpuno vakcinisano nešto manje od 40% stanovništva.

 

Quote

Ковид-анализа: Невакцинирани се 77 отсто од заразените, 79 отсто од хоспитализираните и 85 отсто од починатите

Министерството за здравство ги анализира податоците за бројот на заразени, хоспитализираните и починатите од ковид-19 во периодот од 6 август до 30 септември

Меѓу заразените, 23 отсто се вакцинирани, а кај починатите тој процент е 15

Во периодот од 6 август до 30 септември во државава се регистрирани 35 531 граѓанин позитивни на коронавирусот, објави денеска Министерството за здравство.  Од нив, 23 отсто, односно 8 233 лица, биле целосно вакцинирани.

За вакцинирани се сметаат лицата со две дози со поминати најмалку 14 дена од примање на втората доза вакцина.

Според статистиката за изминативе недели, 27 298 граѓани, односно 77 проценти од позитивните не биле вакцинирани, наведува Министерството кое денеска објави анализа за речиси два месеца.

И кај хоспитализираните, 79 отсто се невакцинирани, додека  21 процент од сите кои во овој период биле примени на болничко лекување, се целосно вакцинирани.

Во однос на смртноста, во период од 6 август до 30 септември  на територија на државата починале 1 162 лица со ковид-19. Од нив 987 пациенти не биле вакцинирани, а 15 отсто (175 лица) биле вакцинирани.

Од Министерството за здравство велат дека вакцинираните кои починале имале повеќе комбинирани хронични заболувања, а биле вакцинирани со сите типови вакцини кои ги има на располагање кај нас, како и пациенти кои се вакцинирале во странство со вакцини на „Модерна“ и „Џонсон“.

Во споредба со анализата објавеа минатата недела, бројката на заразени, хоспитализирани и починати кои биле вакцинирани бележи пораст од еден процент.

https://360stepeni.mk/kovid-analiza-nevaktsinirani-se-77-otsto-od-zarazenite-79-otsto-od-hospitaliziranite-i-85-otsto-od-pochinatite/

 

Quote

North Macedonia
People fully vaccinated against COVID-19 724,835

https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&facet=none&pickerSort=asc&pickerMetric=location&Metric=People+vaccinated+(by+dose)&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=false&Align+outbreaks=false&country=~MKD

 

Quote

Попишани се 1 832 696 лица, 568 175 домаќинства и 837 255 станови, соопшти вечерва директорот на Државниот завод за статистика (ДЗС), Апостол Симовски.

https://www.slobodenpecat.mk/simovski-popisot-zavrshi-uspeshno-rezultatite-do-krajot-na-mart-2022/

Link to comment
Share on other sites

Jao pa ja tek danas vidim šta je Zlatibor rekao:

 

Quote

Ipak, on vlasnike lokala u kojima nije neophodno da građani borave, poziva da, iako nema propisa, ne uslužuju nevakcinisane goste.

 

Prilikom obilaska niškog Doma zdravlja koji je ministar pohvalio za izuzetno dobro sprovedenu vakcinaciju protiv kovida-19, pozvao je građane da sami sprovode meru koju Vlada, podsetimo, ne usvaja, a to je da sami kontrolišu ko je vakcinisan, a ko nije, i da vakcinisane, recimo, puštaju u lokale koje građani drže.

 

Na pitanje da li je to diskriminacija, i na osnovu čega bi građani mogli sami to da sprovode, i kako da to sprovode, a da ne prekrše aktuelne propise, ministar je rekao da će sam stati iza tih građana.

 

"Ja ću da odgovaram za svakog tog vlasnika ko ga bude tužio. Evo ja prihvatam na sebe, jer razmišljam ne samo za danas, nego razmišljam za narednih par godina, jer taj vlasnik koji to bude uradio spasiće desetine života", odgovorio je Lončar na pitanje N1.

Pa hit meseca, baš me zanima kako će da preuzme tužbu na sebe, na tragu Vučićevog "Ne dam Babića".

Link to comment
Share on other sites

Aktuelni podaci o vakcinaciji:

Quote

Broj doza: 6.497.670 – prva doza 3.040.293, druga doza 2.901.882, treća doza 555.495
Državljani RS – prva doza 2.870.854, druga doza 2.750.459, treća doza 552.760
Strani državljani sa boravkom u RS – prva doza 10.281, druga doza 9.399, treća doza 852
Strani državljani bez boravka u RS – prva doza 159.158, druga doza 142.024, treća doza 1.883
ažurirano 30.09.2021

https://vakcinacija.gov.rs/

 

Podaci od pre nedelju dana:

Quote

Broj doza: 6.371.972 – prva doza 3.014.528, druga doza 2.876.832, treća doza 480.612
Državljani RS – prva doza 2.845.970, druga doza 2.726.425, treća doza 478.646
Strani državljani sa boravkom u RS – prva doza 10.125, druga doza 9.274, treća doza 761
Strani državljani bez boravka u RS – prva doza 158.433, druga doza 141.133, treća doza 1.205

ažurirano 23.09.2021

 

Za 7 dana srpskim državljanima dato:
prvih 24.884
drugih 24.034
trećih doza 74.114
123.032 doza ukupno.

 

Dakle, dnevni prosek ove nedelje je 7x manji od toga:
prvih 3555
drugih 3433
trećih 10.588

sveukupno 17.576

 

Ukupan dnevni prosek datih doza je pao za preko hiljadu u odnosu na prošlu nedelju, povećale su se prve i druge doze, a treće nastavljaju silazni trend, opale su za 1700.

 

Dnevni prosek prošle nedelje:
3297 prvih
3045 drugih
12.306 trećih
sveukupno 18.648.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Evo ove besramne (da nije takva, teško da bi bila u vladi):
 

Quote

Kisić: 80 odsto pacijanata na intenzivnoj su nevakcinisani

BEOGRAD - Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da 80 odsto pacijenata obolelih od korone na intenzivnoj nezi čine nevakcinisani.

"To je jasna poruka. Dešava se i da osobe koje su vakcinisane obole, međutim, po pravilu radi se o blažim formama bolesti, tako da dosadašnje iskusvo pokazuje da vakcina spašava živote", rekla je Kisić Tepavčević odgovarajući na pitanja novinara u Skupštini Srbije.

Ona je rekla da članovi Kriznog štaba svakodnevno komuniciraju i razmatraju sve moguće opcije.

Dodala je da želi da poruči da treba svi da se ponašamo kao najstariji, koji su se u najvećem procentu vakcinisali i tako zaštitili, ne samo sebe nego i svoju okolinu.

Kisić je uoči konferencije povodom Međunarodnog dana starih navela i da bi sve druge mere značile samo odlaganje izloženosti virusu i pasivno povlačenje pred njim.

"Jedina mera kao kontranapad kojim fomiramo štit i branu od širenja virusa jeste vakcinacija. Nikakvo drugo stručno telo ne može da kaže ništa više osim toga. Imamo dostupne vakcine i još jedan apel svima, molim vas, vakcinišite se", poručila je ministarka.

Što se tiče različitih kriterijuma i sagledavanja učestalosti obolevanja u različtim zemljama može se pročitati, kaže Kisić Tepavčević, da je taj broj samo orijentacioni zbog limitiranog testiranja u mnogim zemljama.

"U našoj zemlji se sve sumnje i dalje testiraju jer smatramo da je to ispravan pristup. Kada bi se na taj način gledalo videlo bi se da nismo u vodećim zemaljama kada je u pitanju učestalost obolevanja", rekla je Kisić Tepavčević.

https://www.rtv.rs/sr_lat/koronavirus/kisic-80-odsto-pacijanata-na-intenzivnoj-su-nevakcinisani_1276503.html

 

Ne pada im napamet da uvode mere, nije dovoljno što voze pacijente iz Beograda za Nišku Banju, što iz dana u dan prebacuju bolnice u kovid režim i što smo i dalje rekorderi u Evropi.

 

A što se ovog tiče da se svi sumnjivi testiraju, svaki treći je kod nas pozitivan, dok u drugim zemljama udeo pozitivnih retko gde prelazi 10%, a često je svega par procenata. Sumnjivi su i bliski kontakti svakog pozitivnog pa se ne testiraju ako se samoinicijativno ne pojave u ambulanti.

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

Quote

Poštovani, radi očuvanja nivoa imuniteta protiv kovid-19 neophodno je da JMBG… primi treću dozu vakcine. Javite se najbližem Domu zdravlja u najkraćem roku“. Euprava

Ovo je sadržaj SMS-a koji dobijamo za treću dozu. Uzgred su juče The Starija Princeza i The Žena Mog Života primile treću dozu. 
Edit: na roditeljskoj grupi dobili smo obaveštenje od direktorke OŠ "Bora Stanković" 
 

Quote

Poštovani roditelji, s obzirom da se u školi povećava broj zaraženih učenika i nastavnog osoblja i da su četiri odeljenja vec prešla na kombinovani model, molim vas da situaciju shvatite krajnje ozbiljno.  Molimo vas da ako primetite bilo kakve simptome dete ne šaljete u školu, već da ga vodite kod lekara. Takodje,opomenite ih i da se pridržavaju svih epidemioloških mera,da ne skidaju maske, osim kada su na velikom odmoru.  Hvala na razumevanju,ovo je u interesu svih nas.

 

Edited by urosg3
dodatak
  • Like 5
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, Hugo Punch said:

Ja se zaista nadam da ce svi oni napipati zatvor kada se ovo zavrsi a oduzimanje licence se podrazumeva.

Nije bas tema za ovo, ali dobro.

 

Treba, ali nisu oni baš ono krivi. Odgovorni jesu, ali nisu krivi. Krivac je njihov atavistički nacionalizam zvani "srbstvo", i svi zagovornici i učesnici u tom zlu. Svi ti "ugledni" i vrhunski "naučnici" , sportisti, društveni i kulturni radnici, i ostala bagra koja zagovara i podstiče to zlo. Njihovi razlozi se znaju. Ogromnoj većini takvih u normalnom društvu ne bi dali ni da cepaju karte u bioskopu, a tu sve dok su na liniji "srbstva" oni su "ugledni građani" iako su u stvari izdržavana lica. Društvo ih izdržava. Oni ništa ne proizvode. Samo sisaju.

 

Da je taj ološ 30 godina (ili više) tu zagovarao razumno i odgovorno ponašanje umesto što je razluđivao te tu i onako sklone... razbarušenosti,  da ih nije sluđivao kosovima, ćirilicama, zastavama, spomenicima, crkvama, "nacianalnim identitetom" , "tradicijom" , korenima, ugroženošću i ostalim zaumljem, OK, možda ne bi tu bilo na oko 6 milion stanovnika ukupno 89 ljudi u bolnicama kao u Danskoj, ili 110 u Norveškoj, ili ukupno 95 umrlih za sve vreme trajanja pandemije kao u Singapuru, ali ne bi bilo ni na desetine hiljada kao sada, a naročito ne bi umirale trudnice sa 20ak godina. 

 

I najvažnije, ne bi se gubilo silno vreme i energija na razna buncanja i luđenje sluđenih, ne samo oko vakcina, neko u vezi svega. Tako da, jeste, kad se malo smiri pandemija, takve treba u zatvor zbog ubistva iz nehata, i doživotno im treba oduzeti licencu, ali srbstvo treba na groblja, pored tih trudnica, zauvek. Valja se.

7 hours ago, NMX said:

Ja bih rekao da valja ljudima lekovite buttplugove...prelepo.

I to ovakve, braCke:

 

spacer.png

 

:roflmao:

  • Like 1
  • Love 1
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Milenko Puzigaca said:

Da je taj ološ 30 godina (ili više) tu zagovarao razumno i odgovorno ponašanje umesto što je razluđivao te tu i onako sklone... razbarušenosti,  da ih nije sluđivao kosovima, ćirilicama, zastavama, spomenicima, crkvama, "nacianalnim identitetom" , "tradicijom" , korenima, ugroženošću i ostalim zaumljem, OK, možda ne bi tu bilo na oko 6 milion stanovnika ukupno 89 ljudi u bolnicama kao u Danskoj, ili 110 u Norveškoj, ili ukupno 95 umrlih za sve vreme trajanja pandemije kao u Singapuru, ali ne bi bilo ni na desetine hiljada kao sada, a naročito ne bi umirale trudnice sa 20ak godina. 

 

Eh, da je samo 30 godina!

 

Kao sto Sekler rece u onom videu, sta se cudimo kad smo potomci ljudi koji su onomad, posle Berlinskog kongresa, kad je trebalo pruga da se izgradi, pricali da tamo gde prodju sine, zene ne mogu da radjaju decu!

 

I 1894. kad je trebalo da stigne struja u Bg, postojale su grupe koje su stampale postere gde je pisalo da oni koji budu gledali u sijalicu, ostace slepi, a oni koji budu izlozeni struji, ostace nemi.

 

Zakljuci Sekler na kraju:"Mi smo potomci tih ljudi, i to vrlo dokazano!"

 

  • Like 9
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Nema sta, razvaljuje nas koronjaga bas lepo. Iskreno, nisam ocekivao u ovom talasu preko 4k slucajeva dnevno. Razumem da nismo na nivou vakcinacije kao Danska i jos neke zemlje, ali ocekivao sam da ovih 50% vakcinisanih i preboleli nevakcinisani budu bar neka mala prepreka. 

 

Shodno tome, postavljaju se 2 opcije:

 

Da li su proslog novembra i decembra brojke znacajno pokosene, a ovo su realne brojke?

Ako nisu, odnosno, ako jednako lazu kao i prosle zime, posto su ocigledno lagali, da li deltac busi imunitet kao sir?

 

Bas mi je pao optimizam, nema sta. 

 

Pricao sam da sam se nadao da ce biti odlozena svadba 21. avgusta, koja je naravno bila sve u sest, ali sam zato mislio, svadba 16. oktobra nema sanse da bude. Zove me prosli vikend kum da potvrdi, kaze bice svadba, nece zatvarati nista... 

Msm meni je lako, ja sam prelezao ove god plus se revakcinisao, ali roditelji treba da mi idu, keva ceka ovih dana da je pozovu za trecu dozu. Ipak, vidi se da ni to ne pomaze nesto spec. 

 

Zamislite proslog decembra da su dozvoljena veselja i ostalo.... Ludilo. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, djura.net said:

Pisao sam vec o tome, jasna je strategija, gde je najbitniji cilj izbori, bez obzira na cenu. Broj mrtvih I stanje zdravstvenog sistema su kolateralne stete ove strategije. 

To mi je bilo jasno jos krajem avgusta  kad je onaj pokrajnski sekretar za zdravstvo najavio da cemo se svi zaraziti ove jeseni I zime.

 

Vlast je onakva, kakvi su i biraci. Znam jednu lujku koja je nevakcinisana htela da ide u UAE da radi u hotelu. U UAE gde ni u klozet ne mozes ako nisi vackinisan. Posle je zakacila virus, ali nece da se vakcinise. Pa sad i ne moras, priroda je ucinila svoje. Na izgled pametna, u stvari glupa kao noc.

 

Treba da brinem koliko ce mladih, nevakcinisanih pokositi virus ? Pa oni o sami sebi ne brinu. A vlast je onakva kakvi su je biraci izabrali. Jedan deo mediniskih radnika brine, drugi popisuje sigurne glasove za sns.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, urosg3 said:

Ovo je sadržaj SMS-a koji dobijamo za treću dozu. [...]

 

Kad reče SMS, meni je pre nekoliko minuta stigao email od e-uprave, u kome me pozivaju da primim treću dozu jer mi je navodno prošlo više od 180 dana od druge doze (zapravo ističu uskoro, u oktobru). Na linku za e-upravu piše da ću dobiti SMS i poziv za treću dozu, plus istaknut tekst:

 

Građani ne treba da se samoinicijativno prijavljuju za treću dozu ili odlaze u domove zdravlja, pre nego što budu kontaktirani od strane eUprave.

 

Ukoliko me emailom već zovu, imam još desetak dana do isteka 180 dana, a na e-upravi piše suprotno, šta ja da radim? Što se mene tiče, vrlo rado bih otišao da se bocnem još večeras, ali čujem da obraćaju pažnju na tih 180 dana i da bih mogao da poljubim vrata. Da li se kod nas može primiti treća doza i nešto ranije? Treću dozu čekam nešto duže jer sam zaokružio Pfizer, pa su mi samim tim prva i druga kasnile u odnosu na neke forumaše.

 

Pošto su kod nas brojke otišle u nebesa, ja bih vrlo rado da primim treću dozu nešto ranije jer zaista ne bih da čekam da dnevna brojka bude deset puta veća.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, Sunshine State said:

Zakljuci Sekler na kraju:"Mi smo potomci tih ljudi, i to vrlo dokazano!"

 

 

Da ne zaboravimo da smo i sunarodnici ljudi koji su 1999. bežali od pomračenja sunca ko đavo od krsta i zamandaljivali prozore. 

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, AgroLaki said:

Nema sta, razvaljuje nas koronjaga bas lepo. Iskreno, nisam ocekivao u ovom talasu preko 4k slucajeva dnevno. Razumem da nismo na nivou vakcinacije kao Danska i jos neke zemlje, ali ocekivao sam da ovih 50% vakcinisanih i preboleli nevakcinisani budu bar neka mala prepreka. 

 

Shodno tome, postavljaju se 2 opcije:

 

Da li su proslog novembra i decembra brojke znacajno pokosene, a ovo su realne brojke?

Ako nisu, odnosno, ako jednako lazu kao i prosle zime, posto su ocigledno lagali, da li deltac busi imunitet kao sir?

 

Bas mi je pao optimizam, nema sta. 

 

Pricao sam da sam se nadao da ce biti odlozena svadba 21. avgusta, koja je naravno bila sve u sest, ali sam zato mislio, svadba 16. oktobra nema sanse da bude. Zove me prosli vikend kum da potvrdi, kaze bice svadba, nece zatvarati nista... 

Msm meni je lako, ja sam prelezao ove god plus se revakcinisao, ali roditelji treba da mi idu, keva ceka ovih dana da je pozovu za trecu dozu. Ipak, vidi se da ni to ne pomaze nesto spec. 

 

Zamislite proslog decembra da su dozvoljena veselja i ostalo.... Ludilo. 

 

moja majka (73 godine) je trebalo da ide na neku svadbu sad skoro, plus na neku godisnjicu kod vrlo bliske rodbine, ali je naravno odustala (lepo smo joj objasnili da to nije pametno). Nazvala ljude, lepo se izvinila i to je to.

 

Inace, zena s kojom je u avgustu isla u banju se zarazila (doneli joj unuci virus u kucu). Zena je bila vakcinisana Sinofarmom negde u februaru (tad to bilo jedino dostupno da se odmah dobije). Bila u bolnici, imala upalu pluca, ali nije bila na kiseoniku, niti intenzivnoj. Sad skoro izasla, kaze da se oseca dobro.

 

Mojoj majci nije bilo nista (takodje vakcinisana Sinofarmom u februaru). Bila je jedno vreme u frci, jer nije bilo sigurno da li je ta zena pokupila virus poslednjih dana banje ili tek kad se vratila kuci. A u banji je moja majka nosila svukuda masku, ova druga zena kao nije bas.

 

Majka se pre 2 sedmice vakcinisala Fajzerom (buster), nikakvih nezeljenih posledica nije imala. Na vakcinaciji je lekar pitao zasto bas Fajzer kad je prve dve uzela kinesku. Rekla mu: rekla mi deca :classic_biggrin:  Inace, nosi masku kad ide u prodavnicu (iako po prodavnicama retko da neko nosi masku), drzi odstojanje, tako da bi trebalo da je sve u redu. Kaze da je cula da je dosta ljudi (relativan pojam, znam) u okolini pomrlo, ali da se vecina i dalje ponasa nonsalantno.

 

Inace, neko joj je napricao kako eto tamo neki Mika/Pera/Laza se vakcinisao Fajzerom, pa sad i 3. dozu dobio i umro od virusa. :classic_rolleyes:  Naravno, to su tipicne carsijske budalastine i glasine koje se pronose, taj glasonosa naravno da nema pojma ali "rek'o mu jedan co'ek"...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...