Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

Prerano se veselio na Modernu: 

U Srbiji su trenutno na raspolaganju - kineska (Sinofarm), ruska (Sputnjik) i vakcine proizvođača Fajzer/Biontek i AstraZeneka.

Od oktobra će, prema najavama zvaničnika, biti dostupna i vakcina Moderna.

 

https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-58238247

 

Hebiga, zec je još u šumi, a ja žurim, tako da će na ražnju biti Pfizer ili Sputnik. 

Edited by Akiro
Link to comment
Share on other sites

Ma naravno, nego ovde se razmenjuje dosta podataka iz više zemalja, reko' da nije već postignut neki konsenzus u stručnoj javnosti a ja propustio da pročitam. Pod konsenzusom mislim na preporuku da se posle 2 Kineza uzme Fajzer, recimo. Mislim da sam negde video da se preporučuje Fajzer i posle AZ, ili čak i treća doza AZe...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, Helena said:

Pa ja ne znam ni da li će tebi dati dve nedjelje ranije... 

Ti potpisuješ pristanak,..ali ne znam...

Ispunjavam po dva osnova uslove, i meni i supruzi su antitela nakon dva Pfizera posle pet meseci praktično nepostojeća a i moramo opet na put. Ja sa 1,050 na 3,7 a supruga sa 2,698 na 20,8. Znači 0, zaštita počenje sa 50. Test od utorka. Sa ovim ludilom i anarhijom u Beogradu mora to hitno da se booster-uje.

Edited by Akiro
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Akiro said:

Ispunjavam po dva osnova uslove, i meni i supruzi su antitela nakon dva Pfizera posle pet meseci praktično nepostojeća a i moramo opet na put. Ja sa 1,050 na 3,7 a supruga sa 2,698 na 20,8. Znači 0, zaštita počenje sa 50. Test od utorka. Sa ovim ludilom i anarhijom u Beogradu mora to hitno da se booster-uje.

 

Koje ludilo i anarhija, sve je u savršenom redu.

 

IMG_20201117_123649.jpg.26df84a87d0778a23bbc6247bb7afb5d.jpg

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, Helena said:

Nije krenula moderna kod nas, nisam je vidjela ni na stanju u centralnom magacinu, a nismo ni dobili uputstvo o tome kako se koristi...

Tako da je neće biti ni na Sajmu...

Ostavljam promil da možda grešim....

 

Hvala na odgoru, ako nije problem, napiši ovde (kada i ako) bude novosti po tom pitanju.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Baby said:

 

Zato sto se smejao Trampovim nebulozama? 

 

Do tada je bio korektan, odjednom je postao politikant... 

Tramp nije strucnjak. Nadam se da razumes rqzliku sta ocekujem od predsednika a sta od strucnjaka. Kao sto vidis nisam kritikovala Bidena jer je njemu politikanstvo posao...

5 hours ago, Eddard said:


Akd kad moram da crtam, pa da završavam za ovu rundu :). Ne, nego zato što ti ne znaš ko od vakcinisanih ima taj viral load, a ko ne. Dakle, ako imam 10 vakcinisanih, dvoje-troje će da se razbole sa blažim simptomima, dvoje-troje će da nose viral load, ali neće imati simptome, ostatak neće imati ništa. Brojke su paušalne, ne moraju da budu uopšte tačne, već služe da ilustruju činjenicu da ti nemaš pojma ko su tih 2-3 koji nemaju simptome, a prenose virus. Zato i dalje nosimo maske. 

Ali se vakcinisani zarazavaju mnogo manje, kao sto si me ubedjivao. Znaci sto me interesuje ko su ti asymptomatic? Verovatnoca da me zaraze je minimalna. 

Korist da kazu da vakcinisani ne moraju da nose maske jer je prenos nizak, je visestruka. Izmedju ostalog da promovise vakcinaciju.

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Sunshine State said:

 

 

Samo da dodam - brze ovi moj napravise vakcine, nego sto ce IT-jevci napraviti sistem za prepoznavanje/priznavanje QR codova iz drugih drzava!

😄


Pa kad su im lošiji programeri, a sve češće su počeli da se okreću Filipincina i Indijcima :classic_biggrin:

  • Like 1
  • Ha-ha 3
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, implant said:

Ma naravno, nego ovde se razmenjuje dosta podataka iz više zemalja, reko' da nije već postignut neki konsenzus u stručnoj javnosti a ja propustio da pročitam. Pod konsenzusom mislim na preporuku da se posle 2 Kineza uzme Fajzer, recimo. Mislim da sam negde video da se preporučuje Fajzer i posle AZ, ili čak i treća doza AZe...

I ovo nisam procitala-naravno da se nije nista postiglo, kad je iskustva isuvise malo...Pisala sam vec da je moja sestra u Frankfurtu dobila fajzer vakcine na 6 nedelja, ne na 3, kao ovde...

 

A  reci cu ti ovako-uzela sam i trecu dozu fajzera-dakle sve fajzer, s tim da je proslo 7 meseci od druge doze...

Mama je isto uzela fajzera sad, a prve dve doze su bile sinofarm..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Danas čuh za slučaj iz okruženja, bračni par 40ak godina, ona vakcinisana Fajzerom još uvek nije isteklo 6 meseci a muž Sputnikom pre više od 6 meseci. Za sada blagi simptomi, kod zene slinavljenje a kod njega blaga temperatura i promuklost.

Sad odbrojavamo dane za tasta, posto se radi o njegovom asistentu. Na svu sreću tast i tasta se busterovali pre 2 nedelje, na nesreću nisam mogao da ih ubedim da predju sa Kineza na nešto drugo.

 

Inace u Nišu je sad bas jak nalet, zaraženih sa svih strana

  • Like 2
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

On 9/25/2021 at 12:33 AM, Eddard said:

Drago mi je da na MFUB i dalje ima pametnih i odgovornih ljudi i da se za nešto pitaju:

 

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=09&dd=24&nav_category=12&nav_id=1927580
 

Medicinski fakultet u Beogradu uveo kovid propusnice

Medicinski fakultet u Beogradu doneo je odluku da u novoj školskoj godini uvede posebne uslove za prisustvovanje nastavi i drugim aktivnostima na fakultetu.


Nema veze što je to protivzakonito i protivustavno!?

 

* * * * *

 

Dođoh na ovo smeće od foruma na preporuku dobrog drugara. Dade mi čovek link i kaže "idi pročitaj tamo, ima ljudi, lepo pišu, dosta znaju, lepo objašnjavaju, itd". Kasno sakpirah da je ovaj forum naslednik bivšeg B92 foruma, foruma na kom je od nastanka do gašenja vladalo sirovo jednoumlje. Da sam to znao, verovatno ne bih ni sekunde uložio.

 

No, vodim se logikom "slušaj i čitaj" šta imaju da kažu neistomišljenici. Više se tako može naučiti nego slušajući i čitajući one koji su "na istim talasnim dužinama". Pročitah nekih 20tak strana (mnogo je baš da čitam 1700+ strana) i zaista sam naučio nešto na ovu temu (ne, nisam ciničan).

Uz polaznu tačku da sam za vas ovde "avaks" (iako u jezičkom smislu "antivakser" ipak ima malo drugačije značenje), samim tim prema vašoj terminologiji i glup, nepismen, idiot (i šta sve još ne), ja bih vama postavio nekoliko pitanja (pre svega bazirano na onome što sam pročitao ovde):

 

iako pretpostavljam da će ban da usledi samo nakon prve rečenice, a da se šanse mere u promilima da ovaj post ne bude protumačen kao trolovanje ili provokacija - ja ću svejedno da se raspišem, pa makar i bude uzalud (obrisano, popljuvano, kako god): možda se i desi čudo, pa neko, makar iz radoznalosti, pročita sve. konkretan odgovor ne očekujem, ali mu se ipak nadam

 

 

1. Napisa neko pre nekoliko strana da postoji određen broj avaksa koji nisu tipični avaksi već su samo nesigurni u odluku o vakcinaciji i da dok tipične avakse (idiote, glupe, zatucane) treba ignorisati, na ove nesigurne treba uticati da donesu odluku da se vakcinišu jer je to kako za njihovo dobro, tako i za dobro njihove okoline. Moje pitanje ovde glasi KAKO? Kako, u smislu opšte edukacije, a ne medicinskom terminologijom koja (zatucanom ili nezatucanom - svejedno) nije jasna? Tretirati ljude kao idiote - fakat ne daje rezultate. Mediji (bar oni koji su mainstrim) favorizuju vakcinaciju, ali to očigledno ne radi posao. Dakle, ako sam ja jedan od onih koji se nećka, koji je nesiguran - koja je to informacija koja treba mene treba da nauči da je vakcinacija ispravna i neophodna? 

2. Koji medij i koja ličnost (iz medicine, farmacije, politike, sociologije, ili nečeg desetog) je relevantna i treba je slušati po ovom pitanju? Npr, napisaste svašta za Nesterovića. Kapiram - njega ne treba slušati jer je on šta_sve_ne. No, za klasičnog avaksa - upravo je Nesterović onaj koga će slušati jer on upravo priča priču koju avaksi žele da čuju i koju nesigurni uzimaju kao razlog više da "beže" od vakcinacije. Uz sve to, prosečan avaks koji je malo više od nepismenog, sigurno se seća priče o Svinjskom gripu. Ako ništa drugo, dobar deo populacije je gledao B92 i Insajdera pre nekih 5-6 godina. Snimak je i dan danas dostupan na YT (čudi me da nije maknut). Dakle, da ponovim pitanje, ko je relevantan (pogotovo ako se uzme u obzir da deo KŠ koji imamo danas - bio je deo priče i pre desetak godina)? Možda je i pisano o tome, ali nije realno očekivati da čitam 1700+ strana.

3. Antivakserski lobi. Još jedna tema o kojoj se pisalo ovde. Može li neko da mi objasni ko i kako predstavlja antivakserski lobi? Ko je ili ko su finansijeri istog i iz kog cilja? Možda je i to navedeno negde u ovih 1700+ strana, ali u pročitanih 20tak strana ne piše (iako je lobi pomenut, ali ništa dalje od toga)

4. Nazad na medije (digresija na 2. pitanje). Na avakse uticaj imaju i društvene mere. Na društvenim mrežama se dele budalaštine poput "magnetnih kašika" (novčića, ili bilo koje druge sitne gvožđurije), "MAC adresa koje su vidljive oko vakcinisanih kada se uključi BT na mobilnom uređaju", fake vakcinacije javnih ličnosti i slično. Da pretpostavimo da osobe koje veruju u te stvari nisu predmet ubeđivanja da treba da se vakcinišu, šta raditi sa ostatkom raje koja možda čak i ne prihvata te stvari, ali zato prihvata linkove, citate ili čak samo pojedine zaključke medicinskih radnika, "eminentnih" stručnjaka i sl. (namerno sam stavio pod navodnicima - jer prosečan avaks nije dovoljno relevantan/stručan da proceni da li je neki Doktor zaista stručnjak ili nije, da li je prevarant, neznalica ili klasa, znalac). Isto tako, teško da će imati želje, volje, interesovanjem da se bavi istraživanjem ko je i šta je dotični. Dakle - kakav je uticaj društvenih mreža na neodlučne? Može li se uticaj promeniti i kako? (cenzura nije odgovor, jer cenzure verujem ima, ali ili ne dovoljno ili prosto ne radi prema očekivanjima). (by the way, ako je to bitno u mom slučaju, nisam prisutan ni na jednoj društvenoj mreži, čak ni na linkedin-u, ali sam solidno bombardovan materijalima odatle od obe strane - vaksera i antivaksera)



Da rezimiram (umesto P.S.-a). Uložih par sati ovde, što u čitanje, što u pisanje. Nije mi žao, bez obzira na epilog. Nemam nameru nikoga da ubeđujem ni ušta (izneo samo trenutnu situaciju u mom slučaju). Na kraju krajeva, sve i da imam takve namere - nakon (sto puta pomenutih) 20tak pročitanih strana, samo idiot ne bi shvatio da to nije moguće. Želim da, ukoliko je to moguće, naučim nešto ovde. Ko sam i šta sam? Ako postoji onaj ko nije post protumačio kao provokaciju i trolovanje, već je došao i do ovog reda - može znati sledeće: Neki dan proslavih 47ti rođendan. Fakultetski sam obrazovan (BU, ali bez dodira sa medicinom & farmacijom). Otac troje dece (svi mlađi od 12 god.). Materijalno dobrostojeći (za srpske i beogradske standarde), ali nisam i obezbeđen (dakle nisam nikakav buržuj). Nisam vakcinisan. Takođe, nikada do sada nisam odbio ili bio protiv vakcinacije (doduše, poslednji put sam primio vakcinu 93će, kad sam krenuo na faks, pojma nemam ni koju ni zašto - nisam ni razmišljao na temu koliko razmišljam danas). Tri puta preležao koronu do sada (jednom prošle godine, dva puta ove). Prvi i treći put bez ikakvih simptoma, drugi put sam preležao u krevetu 10tak dana, prilično loše prošao (za moje standarde/shvatanja - ali verovatno bezbolno iz perspektive onih koji su po bolnicama). Iz najbliže okoline je nekolicina bila po bolnicama, jedna starija je osoba preminula (korona se vodi kao uzrok smrti, ali ne verujem naročito u taj scenario). Dobar deo okruženja jeste vakcinisan. Zapravo, u familiji sam "jedini izrod" po tom pitanju, a među prijateljima i kolegama imam jednog zagriženog avaksa i nekolicinu koji su kažu da su nevakcinisani i kategorički odbijaju dalji/detaljniji razgovor na tu temu. Suštinski, u velikoj sam manjini. Ima li neko ovde (da zanemarim verovatno ogromnu većinu za koju sam tipičan avaks, idiot, gluperda, ili trol i provokator) ko je spreman da mi dogovori na gornja pitanja, a sa ciljem da me ubedi da trebam da odem da se vakcinišem?


Kakav god da je zaključak - ako ga uopšte ima, dobro zdravlje svima.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Evo ti iz mog radnog okruženja-kolegica išla do doma (zdravlja) da potpiše ugovor, '93.god., primila prvu dozu pre desetak dana....

Detence joj nešto mrljavo, temperatura tu malo preko 37, bol u grlu...Rekoh, daj da odemo do pedijatra, stalno smo u kontaktu sa pacijentima....

Odemo, dete pozitivno na brzom testu...

Tako sam i saznala da ne možemo na bolovanje-ona na posao DO POJAVE SIMPTOMA :classic_rolleyes: ostatak porodice u izolaciju...

Muž se bukvalno dan pre toga testirao brzim testom i bio negativan, ona uradi isti dan kad i dete PCRi ona negativna, juče bila da radi...

 

Djevojčica inače ima 6 godina...

 

Hoću da kažem, ne mora ništa da znači za tasta...

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, User said:


Nema veze što je to protivzakonito i protivustavno!?

 

* * * * *

 

Dođoh na ovo smeće od foruma na preporuku dobrog drugara. Dade mi čovek link i kaže "idi pročitaj tamo, ima ljudi, lepo pišu, dosta znaju, lepo objašnjavaju, itd". Kasno sakpirah da je ovaj forum naslednik bivšeg B92 foruma, foruma na kom je od nastanka do gašenja vladalo sirovo jednoumlje. Da sam to znao, verovatno ne bih ni sekunde uložio.

 

No, vodim se logikom "slušaj i čitaj" šta imaju da kažu neistomišljenici. Više se tako može naučiti nego slušajući i čitajući one koji su "na istim talasnim dužinama". Pročitah nekih 20tak strana (mnogo je baš da čitam 1700+ strana) i zaista sam naučio nešto na ovu temu (ne, nisam ciničan).

Uz polaznu tačku da sam za vas ovde "avaks" (iako u jezičkom smislu "antivakser" ipak ima malo drugačije značenje), samim tim prema vašoj terminologiji i glup, nepismen, idiot (i šta sve još ne), ja bih vama postavio nekoliko pitanja (pre svega bazirano na onome što sam pročitao ovde):

 

iako pretpostavljam da će ban da usledi samo nakon prve rečenice, a da se šanse mere u promilima da ovaj post ne bude protumačen kao trolovanje ili provokacija - ja ću svejedno da se raspišem, pa makar i bude uzalud (obrisano, popljuvano, kako god): možda se i desi čudo, pa neko, makar iz radoznalosti, pročita sve. konkretan odgovor ne očekujem, ali mu se ipak nadam

 

 

1. Napisa neko pre nekoliko strana da postoji određen broj avaksa koji nisu tipični avaksi već su samo nesigurni u odluku o vakcinaciji i da dok tipične avakse (idiote, glupe, zatucane) treba ignorisati, na ove nesigurne treba uticati da donesu odluku da se vakcinišu jer je to kako za njihovo dobro, tako i za dobro njihove okoline. Moje pitanje ovde glasi KAKO? Kako, u smislu opšte edukacije, a ne medicinskom terminologijom koja (zatucanom ili nezatucanom - svejedno) nije jasna? Tretirati ljude kao idiote - fakat ne daje rezultate. Mediji (bar oni koji su mainstrim) favorizuju vakcinaciju, ali to očigledno ne radi posao. Dakle, ako sam ja jedan od onih koji se nećka, koji je nesiguran - koja je to informacija koja treba mene treba da nauči da je vakcinacija ispravna i neophodna? 

2. Koji medij i koja ličnost (iz medicine, farmacije, politike, sociologije, ili nečeg desetog) je relevantna i treba je slušati po ovom pitanju? Npr, napisaste svašta za Nesterovića. Kapiram - njega ne treba slušati jer je on šta_sve_ne. No, za klasičnog avaksa - upravo je Nesterović onaj koga će slušati jer on upravo priča priču koju avaksi žele da čuju i koju nesigurni uzimaju kao razlog više da "beže" od vakcinacije. Uz sve to, prosečan avaks koji je malo više od nepismenog, sigurno se seća priče o Svinjskom gripu. Ako ništa drugo, dobar deo populacije je gledao B92 i Insajdera pre nekih 5-6 godina. Snimak je i dan danas dostupan na YT (čudi me da nije maknut). Dakle, da ponovim pitanje, ko je relevantan (pogotovo ako se uzme u obzir da deo KŠ koji imamo danas - bio je deo priče i pre desetak godina)? Možda je i pisano o tome, ali nije realno očekivati da čitam 1700+ strana.

3. Antivakserski lobi. Još jedna tema o kojoj se pisalo ovde. Može li neko da mi objasni ko i kako predstavlja antivakserski lobi? Ko je ili ko su finansijeri istog i iz kog cilja? Možda je i to navedeno negde u ovih 1700+ strana, ali u pročitanih 20tak strana ne piše (iako je lobi pomenut, ali ništa dalje od toga)

4. Nazad na medije (digresija na 2. pitanje). Na avakse uticaj imaju i društvene mere. Na društvenim mrežama se dele budalaštine poput "magnetnih kašika" (novčića, ili bilo koje druge sitne gvožđurije), "MAC adresa koje su vidljive oko vakcinisanih kada se uključi BT na mobilnom uređaju", fake vakcinacije javnih ličnosti i slično. Da pretpostavimo da osobe koje veruju u te stvari nisu predmet ubeđivanja da treba da se vakcinišu, šta raditi sa ostatkom raje koja možda čak i ne prihvata te stvari, ali zato prihvata linkove, citate ili čak samo pojedine zaključke medicinskih radnika, "eminentnih" stručnjaka i sl. (namerno sam stavio pod navodnicima - jer prosečan avaks nije dovoljno relevantan/stručan da proceni da li je neki Doktor zaista stručnjak ili nije, da li je prevarant, neznalica ili klasa, znalac). Isto tako, teško da će imati želje, volje, interesovanjem da se bavi istraživanjem ko je i šta je dotični. Dakle - kakav je uticaj društvenih mreža na neodlučne? Može li se uticaj promeniti i kako? (cenzura nije odgovor, jer cenzure verujem ima, ali ili ne dovoljno ili prosto ne radi prema očekivanjima). (by the way, ako je to bitno u mom slučaju, nisam prisutan ni na jednoj društvenoj mreži, čak ni na linkedin-u, ali sam solidno bombardovan materijalima odatle od obe strane - vaksera i antivaksera)



Da rezimiram (umesto P.S.-a). Uložih par sati ovde, što u čitanje, što u pisanje. Nije mi žao, bez obzira na epilog. Nemam nameru nikoga da ubeđujem ni ušta (izneo samo trenutnu situaciju u mom slučaju). Na kraju krajeva, sve i da imam takve namere - nakon (sto puta pomenutih) 20tak pročitanih strana, samo idiot ne bi shvatio da to nije moguće. Želim da, ukoliko je to moguće, naučim nešto ovde. Ko sam i šta sam? Ako postoji onaj ko nije post protumačio kao provokaciju i trolovanje, već je došao i do ovog reda - može znati sledeće: Neki dan proslavih 47ti rođendan. Fakultetski sam obrazovan (BU, ali bez dodira sa medicinom & farmacijom). Otac troje dece (svi mlađi od 12 god.). Materijalno dobrostojeći (za srpske i beogradske standarde), ali nisam i obezbeđen (dakle nisam nikakav buržuj). Nisam vakcinisan. Takođe, nikada do sada nisam odbio ili bio protiv vakcinacije (doduše, poslednji put sam primio vakcinu 93će, kad sam krenuo na faks, pojma nemam ni koju ni zašto - nisam ni razmišljao na temu koliko razmišljam danas). Tri puta preležao koronu do sada (jednom prošle godine, dva puta ove). Prvi i treći put bez ikakvih simptoma, drugi put sam preležao u krevetu 10tak dana, prilično loše prošao (za moje standarde/shvatanja - ali verovatno bezbolno iz perspektive onih koji su po bolnicama). Iz najbliže okoline je nekolicina bila po bolnicama, jedna starija je osoba preminula (korona se vodi kao uzrok smrti, ali ne verujem naročito u taj scenario). Dobar deo okruženja jeste vakcinisan. Zapravo, u familiji sam "jedini izrod" po tom pitanju, a među prijateljima i kolegama imam jednog zagriženog avaksa i nekolicinu koji su kažu da su nevakcinisani i kategorički odbijaju dalji/detaljniji razgovor na tu temu. Suštinski, u velikoj sam manjini. Ima li neko ovde (da zanemarim verovatno ogromnu većinu za koju sam tipičan avaks, idiot, gluperda, ili trol i provokator) ko je spreman da mi dogovori na gornja pitanja, a sa ciljem da me ubedi da trebam da odem da se vakcinišem?


Kakav god da je zaključak - ako ga uopšte ima, dobro zdravlje svima.

Pa vakciniši se da ne oboliš četvrti put.. simple as that...

Vakcina radi po principu te koju si primio pre faksa, a to je bio Tetanus...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, User said:


Nema veze što je to protivzakonito i protivustavno!?

 

* * * * *

 

Dođoh na ovo smeće od foruma na preporuku dobrog drugara. Dade mi čovek link i kaže "idi pročitaj tamo, ima ljudi, lepo pišu, dosta znaju, lepo objašnjavaju, itd". Kasno sakpirah da je ovaj forum naslednik bivšeg B92 foruma, foruma na kom je od nastanka do gašenja vladalo sirovo jednoumlje. Da sam to znao, verovatno ne bih ni sekunde uložio.

 

No, vodim se logikom "slušaj i čitaj" šta imaju da kažu neistomišljenici. Više se tako može naučiti nego slušajući i čitajući one koji su "na istim talasnim dužinama". Pročitah nekih 20tak strana (mnogo je baš da čitam 1700+ strana) i zaista sam naučio nešto na ovu temu (ne, nisam ciničan).

Uz polaznu tačku da sam za vas ovde "avaks" (iako u jezičkom smislu "antivakser" ipak ima malo drugačije značenje), samim tim prema vašoj terminologiji i glup, nepismen, idiot (i šta sve još ne), ja bih vama postavio nekoliko pitanja (pre svega bazirano na onome što sam pročitao ovde):

 

iako pretpostavljam da će ban da usledi samo nakon prve rečenice, a da se šanse mere u promilima da ovaj post ne bude protumačen kao trolovanje ili provokacija - ja ću svejedno da se raspišem, pa makar i bude uzalud (obrisano, popljuvano, kako god): možda se i desi čudo, pa neko, makar iz radoznalosti, pročita sve. konkretan odgovor ne očekujem, ali mu se ipak nadam

 

 

1. Napisa neko pre nekoliko strana da postoji određen broj avaksa koji nisu tipični avaksi već su samo nesigurni u odluku o vakcinaciji i da dok tipične avakse (idiote, glupe, zatucane) treba ignorisati, na ove nesigurne treba uticati da donesu odluku da se vakcinišu jer je to kako za njihovo dobro, tako i za dobro njihove okoline. Moje pitanje ovde glasi KAKO? Kako, u smislu opšte edukacije, a ne medicinskom terminologijom koja (zatucanom ili nezatucanom - svejedno) nije jasna? Tretirati ljude kao idiote - fakat ne daje rezultate. Mediji (bar oni koji su mainstrim) favorizuju vakcinaciju, ali to očigledno ne radi posao. Dakle, ako sam ja jedan od onih koji se nećka, koji je nesiguran - koja je to informacija koja treba mene treba da nauči da je vakcinacija ispravna i neophodna? 

2. Koji medij i koja ličnost (iz medicine, farmacije, politike, sociologije, ili nečeg desetog) je relevantna i treba je slušati po ovom pitanju? Npr, napisaste svašta za Nesterovića. Kapiram - njega ne treba slušati jer je on šta_sve_ne. No, za klasičnog avaksa - upravo je Nesterović onaj koga će slušati jer on upravo priča priču koju avaksi žele da čuju i koju nesigurni uzimaju kao razlog više da "beže" od vakcinacije. Uz sve to, prosečan avaks koji je malo više od nepismenog, sigurno se seća priče o Svinjskom gripu. Ako ništa drugo, dobar deo populacije je gledao B92 i Insajdera pre nekih 5-6 godina. Snimak je i dan danas dostupan na YT (čudi me da nije maknut). Dakle, da ponovim pitanje, ko je relevantan (pogotovo ako se uzme u obzir da deo KŠ koji imamo danas - bio je deo priče i pre desetak godina)? Možda je i pisano o tome, ali nije realno očekivati da čitam 1700+ strana.

3. Antivakserski lobi. Još jedna tema o kojoj se pisalo ovde. Može li neko da mi objasni ko i kako predstavlja antivakserski lobi? Ko je ili ko su finansijeri istog i iz kog cilja? Možda je i to navedeno negde u ovih 1700+ strana, ali u pročitanih 20tak strana ne piše (iako je lobi pomenut, ali ništa dalje od toga)

4. Nazad na medije (digresija na 2. pitanje). Na avakse uticaj imaju i društvene mere. Na društvenim mrežama se dele budalaštine poput "magnetnih kašika" (novčića, ili bilo koje druge sitne gvožđurije), "MAC adresa koje su vidljive oko vakcinisanih kada se uključi BT na mobilnom uređaju", fake vakcinacije javnih ličnosti i slično. Da pretpostavimo da osobe koje veruju u te stvari nisu predmet ubeđivanja da treba da se vakcinišu, šta raditi sa ostatkom raje koja možda čak i ne prihvata te stvari, ali zato prihvata linkove, citate ili čak samo pojedine zaključke medicinskih radnika, "eminentnih" stručnjaka i sl. (namerno sam stavio pod navodnicima - jer prosečan avaks nije dovoljno relevantan/stručan da proceni da li je neki Doktor zaista stručnjak ili nije, da li je prevarant, neznalica ili klasa, znalac). Isto tako, teško da će imati želje, volje, interesovanjem da se bavi istraživanjem ko je i šta je dotični. Dakle - kakav je uticaj društvenih mreža na neodlučne? Može li se uticaj promeniti i kako? (cenzura nije odgovor, jer cenzure verujem ima, ali ili ne dovoljno ili prosto ne radi prema očekivanjima). (by the way, ako je to bitno u mom slučaju, nisam prisutan ni na jednoj društvenoj mreži, čak ni na linkedin-u, ali sam solidno bombardovan materijalima odatle od obe strane - vaksera i antivaksera)



Da rezimiram (umesto P.S.-a). Uložih par sati ovde, što u čitanje, što u pisanje. Nije mi žao, bez obzira na epilog. Nemam nameru nikoga da ubeđujem ni ušta (izneo samo trenutnu situaciju u mom slučaju). Na kraju krajeva, sve i da imam takve namere - nakon (sto puta pomenutih) 20tak pročitanih strana, samo idiot ne bi shvatio da to nije moguće. Želim da, ukoliko je to moguće, naučim nešto ovde. Ko sam i šta sam? Ako postoji onaj ko nije post protumačio kao provokaciju i trolovanje, već je došao i do ovog reda - može znati sledeće: Neki dan proslavih 47ti rođendan. Fakultetski sam obrazovan (BU, ali bez dodira sa medicinom & farmacijom). Otac troje dece (svi mlađi od 12 god.). Materijalno dobrostojeći (za srpske i beogradske standarde), ali nisam i obezbeđen (dakle nisam nikakav buržuj). Nisam vakcinisan. Takođe, nikada do sada nisam odbio ili bio protiv vakcinacije (doduše, poslednji put sam primio vakcinu 93će, kad sam krenuo na faks, pojma nemam ni koju ni zašto - nisam ni razmišljao na temu koliko razmišljam danas). Tri puta preležao koronu do sada (jednom prošle godine, dva puta ove). Prvi i treći put bez ikakvih simptoma, drugi put sam preležao u krevetu 10tak dana, prilično loše prošao (za moje standarde/shvatanja - ali verovatno bezbolno iz perspektive onih koji su po bolnicama). Iz najbliže okoline je nekolicina bila po bolnicama, jedna starija je osoba preminula (korona se vodi kao uzrok smrti, ali ne verujem naročito u taj scenario). Dobar deo okruženja jeste vakcinisan. Zapravo, u familiji sam "jedini izrod" po tom pitanju, a među prijateljima i kolegama imam jednog zagriženog avaksa i nekolicinu koji su kažu da su nevakcinisani i kategorički odbijaju dalji/detaljniji razgovor na tu temu. Suštinski, u velikoj sam manjini. Ima li neko ovde (da zanemarim verovatno ogromnu većinu za koju sam tipičan avaks, idiot, gluperda, ili trol i provokator) ko je spreman da mi dogovori na gornja pitanja, a sa ciljem da me ubedi da trebam da odem da se vakcinišem?


Kakav god da je zaključak - ako ga uopšte ima, dobro zdravlje svima.

 

Tvoju sortu ne vredi ubeđivati jer kretenluci u koje verujete predstavljaju stvar vere, a ne razuma, stoga samo par crtica koje bi i najgluplji avaks moron razumeo (ali neće, jer ako argument nije u skladu s verom tim gore po argument).

 

 

 

https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/birthsdeathsandmarriages/deaths/articles/deathsinvolvingcovid19byvaccinationstatusengland/deathsoccurringbetween2januaryand2july2021

 

 

 

 

 

Skandinavske zemlje se otvaraju, ukidaju mere, prelaze na normalan život. Prosek vakcinacije +75%. Ako ne veruješ, gugl. Može i DuckDuckGo.

 

Evo ti statistika sa raznih strana sveta, suvi brojevi ti daju odgovore na SVA postavljena pitanja, na tebi je samo da uključiš mozgić i pustiš ga da procesuira podatke.

 

Ako mu vera dozvoli.

 

Edited by Laki21
  • Like 8
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@Helena

Nisam se vakcinisao protiv gripa nikada u životu. Verovatno i bih da sam imao problem sa istim. Prosto nije dovoljno (za "sortu" poput mene), ako me razumeš.

No, kapiram tetanus priču. Vakacina je preventiva, a ne lek. Ko nije svestan ili ne želi da bude svestan toga - bilo kakva konstruktivna polemika ne može ni počinjati.

@Laki21

Tvit Vladimira Đorđevića dosta toga govori (otvorih i pročitah sve). Zapravo, doista otvara oči. Neću zbog njega da kažem "eto, promenih mišljenje/stav u 5min", ali ovo je zapravo nešto što nisam imao prilike da vidim/pročitam u medijima. MOžda samo ne gledam šta treba. No, svakako je objašnjenje iz moron-friendly kategorije. Što se same statistike tiče, ima ona poštapalica koja kaže "statistika je tačan zbir netačnih podataka". Ista se vrlo često zloupotrebljava i različito tumači. Na kraju krajeva, čovek lepo objasni u tvitu koji si citirao.

 

Preostale linkove ne bih komentarisao (bar ne za sada). Imao bih pod-pitanja, ali mi sujeta ne dozvoljava da idem dalje. Retorika koju koristiš je neprijateljska i ne kapiram, kad si već uložio vreme da odgovoriš, koja ti je motivacija da budeš cinik (sa velikom koncentracijom da ne flertuješ previše sa kršenjem pravila foruma, a opet sa ciljom da poniziš i uvrediš)? Zar ne bi trebao da bude tvoj cilj (oprosti ako sam doneo pogrešan zaključak) da što više ljudi bude vakcinisano (zbog opšteg dobra, jelte)?

 

Što se tiče vere - nisam vernik, ali to i nije tema.

 

No, kao što rekoh, nisam došao na ovaj forum (ma koliko imam negativan stav o istom) da bih se svađao ili da bi nekoga ubeđivao u nešto. Došao sam jer sam preporuku dobio. Otvorenog sam uma. Čitam. Učim. Nije me sramota što neke stvari ne znam. Sramota je omalovažavati onoga ko ne zna, ali ti fakat tu lekciju nisi učio ili hteo da učiš. No, pošto ovde ja tražim odgovore na neka pitanja (dakle tražim: uslugu, savet, znanje) - neću se baviti deljenjem lekcija iz vaspitanja. Nije tema, a nemam ni interes u tome.

 

Moj "mozgić je uključen i procesuira podatke". Bez želje za svađom i polemikom, molim na neki odgovor/komentar na moje drugo i treće pitanje iz prethodnog posta (ukoliko veruješ bar 1% u iskrenost mojih motiva za postavljanje navedenih pitanja). U suprotnom - time wasting. Kako za tebe, tako i za mene.

Takođe, HVALA na prethodno datom odgovoru.
 

Link to comment
Share on other sites




Nema veze što je to protivzakonito i protivustavno!?
 
* * * * *
 
Dođoh na ovo smeće od foruma na preporuku dobrog drugara. Dade mi čovek link i kaže "idi pročitaj tamo, ima ljudi, lepo pišu, dosta znaju, lepo objašnjavaju, itd". Kasno sakpirah da je ovaj forum naslednik bivšeg B92 foruma, foruma na kom je od nastanka do gašenja vladalo sirovo jednoumlje. Da sam to znao, verovatno ne bih ni sekunde uložio.
 
No, vodim se logikom "slušaj i čitaj" šta imaju da kažu neistomišljenici. Više se tako može naučiti nego slušajući i čitajući one koji su "na istim talasnim dužinama". Pročitah nekih 20tak strana (mnogo je baš da čitam 1700+ strana) i zaista sam naučio nešto na ovu temu (ne, nisam ciničan).

Uz polaznu tačku da sam za vas ovde "avaks" (iako u jezičkom smislu "antivakser" ipak ima malo drugačije značenje), samim tim prema vašoj terminologiji i glup, nepismen, idiot (i šta sve još ne), ja bih vama postavio nekoliko pitanja (pre svega bazirano na onome što sam pročitao ovde):

 
iako pretpostavljam da će ban da usledi samo nakon prve rečenice, a da se šanse mere u promilima da ovaj post ne bude protumačen kao trolovanje ili provokacija - ja ću svejedno da se raspišem, pa makar i bude uzalud (obrisano, popljuvano, kako god): možda se i desi čudo, pa neko, makar iz radoznalosti, pročita sve. konkretan odgovor ne očekujem, ali mu se ipak nadam
 
 
1. Napisa neko pre nekoliko strana da postoji određen broj avaksa koji nisu tipični avaksi već su samo nesigurni u odluku o vakcinaciji i da dok tipične avakse (idiote, glupe, zatucane) treba ignorisati, na ove nesigurne treba uticati da donesu odluku da se vakcinišu jer je to kako za njihovo dobro, tako i za dobro njihove okoline. Moje pitanje ovde glasi KAKO? Kako, u smislu opšte edukacije, a ne medicinskom terminologijom koja (zatucanom ili nezatucanom - svejedno) nije jasna? Tretirati ljude kao idiote - fakat ne daje rezultate. Mediji (bar oni koji su mainstrim) favorizuju vakcinaciju, ali to očigledno ne radi posao. Dakle, ako sam ja jedan od onih koji se nećka, koji je nesiguran - koja je to informacija koja treba mene treba da nauči da je vakcinacija ispravna i neophodna? 

2. Koji medij i koja ličnost (iz medicine, farmacije, politike, sociologije, ili nečeg desetog) je relevantna i treba je slušati po ovom pitanju? Npr, napisaste svašta za Nesterovića. Kapiram - njega ne treba slušati jer je on šta_sve_ne. No, za klasičnog avaksa - upravo je Nesterović onaj koga će slušati jer on upravo priča priču koju avaksi žele da čuju i koju nesigurni uzimaju kao razlog više da "beže" od vakcinacije. Uz sve to, prosečan avaks koji je malo više od nepismenog, sigurno se seća priče o Svinjskom gripu. Ako ništa drugo, dobar deo populacije je gledao B92 i Insajdera pre nekih 5-6 godina. Snimak je i dan danas dostupan na YT (čudi me da nije maknut). Dakle, da ponovim pitanje, ko je relevantan (pogotovo ako se uzme u obzir da deo KŠ koji imamo danas - bio je deo priče i pre desetak godina)? Možda je i pisano o tome, ali nije realno očekivati da čitam 1700+ strana.

3. Antivakserski lobi. Još jedna tema o kojoj se pisalo ovde. Može li neko da mi objasni ko i kako predstavlja antivakserski lobi? Ko je ili ko su finansijeri istog i iz kog cilja? Možda je i to navedeno negde u ovih 1700+ strana, ali u pročitanih 20tak strana ne piše (iako je lobi pomenut, ali ništa dalje od toga)

4. Nazad na medije (digresija na 2. pitanje). Na avakse uticaj imaju i društvene mere. Na društvenim mrežama se dele budalaštine poput "magnetnih kašika" (novčića, ili bilo koje druge sitne gvožđurije), "MAC adresa koje su vidljive oko vakcinisanih kada se uključi BT na mobilnom uređaju", fake vakcinacije javnih ličnosti i slično. Da pretpostavimo da osobe koje veruju u te stvari nisu predmet ubeđivanja da treba da se vakcinišu, šta raditi sa ostatkom raje koja možda čak i ne prihvata te stvari, ali zato prihvata linkove, citate ili čak samo pojedine zaključke medicinskih radnika, "eminentnih" stručnjaka i sl. (namerno sam stavio pod navodnicima - jer prosečan avaks nije dovoljno relevantan/stručan da proceni da li je neki Doktor zaista stručnjak ili nije, da li je prevarant, neznalica ili klasa, znalac). Isto tako, teško da će imati želje, volje, interesovanjem da se bavi istraživanjem ko je i šta je dotični. Dakle - kakav je uticaj društvenih mreža na neodlučne? Može li se uticaj promeniti i kako? (cenzura nije odgovor, jer cenzure verujem ima, ali ili ne dovoljno ili prosto ne radi prema očekivanjima). (by the way, ako je to bitno u mom slučaju, nisam prisutan ni na jednoj društvenoj mreži, čak ni na linkedin-u, ali sam solidno bombardovan materijalima odatle od obe strane - vaksera i antivaksera)



Da rezimiram (umesto P.S.-a). Uložih par sati ovde, što u čitanje, što u pisanje. Nije mi žao, bez obzira na epilog. Nemam nameru nikoga da ubeđujem ni ušta (izneo samo trenutnu situaciju u mom slučaju). Na kraju krajeva, sve i da imam takve namere - nakon (sto puta pomenutih) 20tak pročitanih strana, samo idiot ne bi shvatio da to nije moguće. Želim da, ukoliko je to moguće, naučim nešto ovde. Ko sam i šta sam? Ako postoji onaj ko nije post protumačio kao provokaciju i trolovanje, već je došao i do ovog reda - može znati sledeće: Neki dan proslavih 47ti rođendan. Fakultetski sam obrazovan (BU, ali bez dodira sa medicinom & farmacijom). Otac troje dece (svi mlađi od 12 god.). Materijalno dobrostojeći (za srpske i beogradske standarde), ali nisam i obezbeđen (dakle nisam nikakav buržuj). Nisam vakcinisan. Takođe, nikada do sada nisam odbio ili bio protiv vakcinacije (doduše, poslednji put sam primio vakcinu 93će, kad sam krenuo na faks, pojma nemam ni koju ni zašto - nisam ni razmišljao na temu koliko razmišljam danas). Tri puta preležao koronu do sada (jednom prošle godine, dva puta ove). Prvi i treći put bez ikakvih simptoma, drugi put sam preležao u krevetu 10tak dana, prilično loše prošao (za moje standarde/shvatanja - ali verovatno bezbolno iz perspektive onih koji su po bolnicama). Iz najbliže okoline je nekolicina bila po bolnicama, jedna starija je osoba preminula (korona se vodi kao uzrok smrti, ali ne verujem naročito u taj scenario). Dobar deo okruženja jeste vakcinisan. Zapravo, u familiji sam "jedini izrod" po tom pitanju, a među prijateljima i kolegama imam jednog zagriženog avaksa i nekolicinu koji su kažu da su nevakcinisani i kategorički odbijaju dalji/detaljniji razgovor na tu temu. Suštinski, u velikoj sam manjini. Ima li neko ovde (da zanemarim verovatno ogromnu većinu za koju sam tipičan avaks, idiot, gluperda, ili trol i provokator) ko je spreman da mi dogovori na gornja pitanja, a sa ciljem da me ubedi da trebam da odem da se vakcinišem?


Kakav god da je zaključak - ako ga uopšte ima, dobro zdravlje svima.


Pa napisa "rat i mir" i nisi napisao zašto se nisi vakcinisao i zašto nećeš.
Još dodaš da si 3 puta imao covid.

Jesi čuo za onu "tri put Bog pomaže"?

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@User

1. i 2. nebitno je koji ćeš autoritet da slušaš, nebitan je antivakserski lobi, najbitnija je tvoja logika. Ako te je tvoja logika dovela do toga da ti je vakcina nepotrebna/neželjena, a bio si tri puta pozitivan (jednom u krevetu 10 dana), onda bi trebalo da imaš nekakvu imunu reakciju na kovid19, manje više tebi i ne treba vakcina.

 

Ja imam 49 godina, vakcinisao sam se čim sam mogao, radim u OŠ, u kontaktu sam sa baš mnogo dece. Ne znam da l' sam i koliko puta bio pozitivan, bio sam letos bolestan, u krevetu 3-4 dana, nije bilo strašno, nekakvo gripozno stanje, 5 dana antibiotika, nemam posledice.

Prijavio sam se i za vakcinu protiv gripa, nikad ranije je nisam primio, dosadilo mi je da svake godine budem 2-3 puta blago bolestan i da na "prirodan" način stičem imunitet (ponavljam, radim u OŠ, stalno od klinaca stižu infekcije).

 

I ja imam kćerku mlađu od 12 godina. Planiram da se vakciniše čim 100K malih Amera to uradi. Pre toga moram da se izborim sa ženom koja je izričito protiv toga (ona hoće da dete prvo dobije ciklus).

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, User said:

Dođoh na ovo smeće od foruma

5 hours ago, User said:

Želim da, ukoliko je to moguće, naučim nešto ovde.

 

33 minutes ago, shonke said:

Ko sam i šta sam?

 

Provokator?

 

33 minutes ago, shonke said:

3. Antivakserski lobi. Još jedna tema o kojoj se pisalo ovde. Može li neko da mi objasni ko i kako predstavlja antivakserski lobi? Ko je ili ko su finansijeri istog i iz kog cilja? Možda je i to navedeno negde u ovih 1700+ strana, ali u pročitanih 20tak strana ne piše (iako je lobi pomenut, ali ništa dalje od toga)

 

Za tebe, (a i za sve druge) da naučiš nešto na ovom smeću od foruma.

 

1. How COVID-conspiracists and anti-vaxxers are getting organised and making money

2. SPREADING VACCINE FEARS. AND CASHING IN.

3. This is a disinformation industry’: Meet the media startups making big money on vaccine conspiracies

 

 

Edited by fancy
  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Helena said:

Gde mu ne treba, vidiš da je bio pozitivan tri puta, napisala sam preko nekoliko da smo imali ženu bolesnu u aprilu, evo sad i u oktobru...

 

@Hugo Punch ljudi, ne preterujte, niste lekari, ne možeš da se pozivaš na tekst u novinama i daješ takav savet!

 

Nisam to shvatio kao savet, više kao neobaveznu razmenu informacija. Naravno da ću se raspitati kod lekara, to se podrazumeva.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...