Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

194 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

8 minutes ago, ciao said:

Ali dovoljno je konzumirati nikotin na neki nacin  i problema sa koronom nema, oni sto imaju problema su muski nepusaci molim lepo da se precizira ili pusaci ali koji su vec uveliko zeznuli pluca

 

Ja sam uspio baciti duhan na jedvite jade nakon 30 godina svakodnevnog trovanja, ne pusim vec skoro 3 godine i vidi sad.

 

Zamisli da lijepim nikotinske patches, kao neki Nancy boy, ne'a sanse.

 

Moze li vutra? 

Link to comment
Share on other sites

Da pojasnim da to za testise nije ista analiza, to sam negde procitala kao objasnjenje zbog cega medju zrtvama ima bitno vise muskih nego zenskih (tipicno 80+ godina btw) iako je broj zarazenih otprilike pola pola, jedno objasnjenje je bilo to 4 dana ili 6 dana zadrzavanja aktivnog virusa a bilo je i drugih tipa zene imaju u principu jaci imuni sistem, u principu duze zive itd.

 

Ovo sa nikotinom nema veze sa tim, odnosi se i na zenske i na muske, znaci to je poznata bolnica u Parizu koja je imala 400 pacijenata od korone, uglavnom laksi slucajevi, ne intenzivna nega, i videli su da ima samo 5% pusaca medju njima sto je bilo neobicno, i bitno manje nego odnos pusaca i nepusaca generalno.

Malo su poceli da traze objasnjenje i ima neko objasnjenje da nikotin vezuje nesto ne znam sta i sprecava koronu da se razvije , udje u pluca ne znam, i sada se spremaju da rade jako veliko istrazivanje na tu temu.

Sef istrazivacke ekipe je cuveni neurolog akademik Jean-Pierre Changeux. To je danas objavljeno, naravno izazvalo potres ali krece ozbiljna studija na tu temu

ima masa tekstova na tu temu, naprimer :

https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/coronavirus-la-nicotine-aurait-des-vertus-preventives-selon-une-etude-d-une-equipe-de-l-hopital-de-la-pitie-salpetriere_3928489.html

Edited by ciao
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Honey Badger said:

 

Ja sam uspio baciti duhan na jedvite jade nakon 30 godina svakodnevnog trovanja, ne pusim vec skoro 3 godine i vidi sad.

 

Zamisli da lijepim nikotinske patches, kao neki Nancy boy, ne'a sanse.

 

Moze li vutra? 

 

Obradili na drugoj temi kolega

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, urosg3 said:

imamo mi jednog mučenika na poslu, inače sasvim ok admin, ali malko plašljiv na viruse i bakterije, i pre korone je stano brisao sto, iz njegove tastature nikad ne ispada susam, pere ruke 33 puta dnevno, sad je još poduplao...
I sav je onako u merama, živa je enciklopedija pandemije, majkemi zna u broj cifru koju će worldometer objavi za dva dana. I prezire pušače.
jedva čekam da ga čujem sutra!

 

 

Da nije forumas Akiro?

On brise i vazduh!

  • Like 2
  • Ha-ha 6
Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Stoned Laki21 said:

 

Obradili na drugoj temi kolega

 

 

 

Znaci nista bez duhana? 

 

Ma nek' crknem, ko me jebe. Nemam pojma ni gdje bih poceo da trazim duvku, zadnji puta sam kupio prije mozda 5 godina. 

Link to comment
Share on other sites

evo da stavim i neki link na temu moguceg razloga zbog cega na reanimaciji ima bitno vise muskih nego zenskih (vidi gore :classic_rolleyes:)

 

https://www.medisite.fr/coronavirus-covid-19-les-hommes-plus-severement-atteints-a-cause-de-leurs-testicules.5563804.806703.html

 

ovo ne izgleda mnogo ozbiljno (po meni ali ko zna a i nije bitno)

Edited by ciao
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Honey Badger said:

 

Znaci nista bez duhana? 

 

Ma nek' crknem, ko me jebe. Nemam pojma ni gdje bih poceo da trazim duvku, zadnji puta sam kupio prije mozda 5 godina. 

 

Ja sam i po tom osnovu ugrožena grupa. Em 65+, em muško, em nepušač već 13 godina.... Dobro da sam živ.

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Ha-ha 7
Link to comment
Share on other sites

The Onion ismeja Đokovića oko vakcina. Stvarno, šta mu sada treba da sponzori počnu da mu otkazuju?

 

 

Novak Djokovic Clarifies Anti-Vaccine Comments By Insisting He’s Always Supported Having Sponsors

 

MONACO—Walking back controversial statements about the Covid-19 crisis after a harsh backlash, Serbian tennis star Novak Djokovic clarified his anti-vaccine comments Tuesday by insisting he has always clearly supported having sponsors.
 
“Look, I know some people took what I said out of context, but I am 100% supportive of being in commercials, and I would never do anything to jeopardize that,” said Djokovic in a press statement, going on to state that he would never want to give the public the false impression that he was someone who could not sell Seiko watches. “I think everyone who knows me recognizes that I’ve been very sympathetic to the brands, products, and services that pay large sums of money for me to endorse. It would be completely reckless for me to damage my relationship with Lacoste, and I hope they know that. Why would I want to make a public health disaster like coronavirus worse when that only limits my earning potential?” Djokovic ended the press release by inviting his fans to ask him whatever they wanted about the European migrant crisis or the Yugoslav wars of the ’90s.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ajd sad da se uozbiljimo da ne bi i mi što ne pušimo naprasno počeli jer tako kaže Vox.

Elem, tačno je da je u toj francuskoj bolnici uočena ta veza da je od nekoliko stotina lakše obolelih samo 5% pušača bilo, pa su pretpostavili da nikotin usporava ulazak virusa u ćelije i sad hoće tu hipotezu da testiraju.

S druge strane, kineski naučnici su primetili da je kod njihovih teških slučajeva bilo mnogo više muškaraca jer kod njih puši tipa 50% muškaraca i 2% žena, pa su pretpostavili da pušenje povećava broj određenih receptora na površini ćelija pluća, preko kojih se virus vezuje i ulazi u ćeliju.

Dakle, kao što ras kass reče - nikotin malo povećava, pa malo smanjuje broj receptora, malo štiti, a malo i ubija od virusa. Što će reći - naučnici se opet igraju, a realno nemaju još uvek pojma šta jeste, a šta nije.

Edited by Eddard
  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

On 4/20/2020 at 11:07 AM, Referent said:

Koliko znam, u Beogradu se dobije neka para za davanje plazme. 

 

Žena od tog kolege traži po fb ljude za plazmu, druge kolege isto tako, čitam gomilu debilnih komentara, mogu misliti kako je toj ženi.

Ako sam ja kao prosečno vojno grlo na jebenom forumu skontao da plazma od ljudi koji su preležali covid može da pomogne, zašto jebena država nema neku evidenciju gde piše da Pera, Paja, Mika preležali, a od toga Pera ima A+, pa ajde da ga iscimamo da pomogne čoveku. 

Ne verujem da bi neko tražio novac u takvoj situaciji. 

Ne znam, verovatno sam glup.

Kanda sam glup. Izgleda da je ovo zabranjeno zbog eventualnih zloupotrebe i zbog zaštite podataka.

Proverim, pa pišem.

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Honey Badger said:

Ni rijec nije bilo o testisima, to je nesto najnovije. Zamisli virus voli da se mucka u... Ma to se neko zeza.

 

Ne zeza se, nego nisu sagledali sve aspekte. Najnovija otkrića kažu da nije stvar u testisima, nego u filozofiji male nužde.

 

Znači, kada ti se šiškiriški, sedi na šolju i zapali pljugu. OR ELSE... 😱

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, I, Ja Sam Laki said:

Bas tako, eno na CNN kazu da izaziva i mozdani udar kod mladje populacije.

Mislim da bi generalno trebalo da se zabrane takve vesti bar dok se ne dokaze. Ovako se samo stvara jos veca panika kod stanovnistva.

 

Komentar na b92 na tu vest pokazuje zasto je, mozda, pozeljno neke nepotvrdjene informacije ne iznosti u javnost - ne sumnjam da ce se vec naci neko ko ce kupiti "na svoju ruku" warfarin ili neki drugi antikoagulant kao "preventivu" i zavrsiti s nekim ozbiljnim krvarenjem:

 

Tome bi se onda trebala dati veca paznja kao i objasnjenje da li trebamo preventivno uzimati lekove protiv zgrusavanja krvi (da li ima efekta, da li je zdravo) tokom ove krize sa obzirom da mnogi od nas mogu imati asimptomatski korona virus, a da toga nisu svesni."

 

I sto se nikotina tice, verujem da su neki vec izlepili nikotinske "patch" po sebi!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, laki perkos said:

Ja sirotan nikad cigaru zapalio nisam i sve do jutros smatrao sam to pozitivnim😅

 

Jasta. Niti cigarete, niti ista slicno, kafa jednom-dvaput mesecno, a sto se alkohola tice - dva piva mi mesecima vec stoje u frizideru, nikako da ih popijem. Jedino sto s vremena na vreme stucem koka kolu, ali gledam da to izbacim. Mislim se cesto: "Jbem ti ovakvog coveka" 🙂

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, laki perkos said:

Ja sirotan nikad cigaru zapalio nisam i sve do jutros smatrao sam to pozitivnim😅

 

1 minute ago, Laki21 koji lebdi said:

 

Jasta. Niti cigarete, niti ista slicno, kafa jednom-dvaput mesecno, a sto se alkohola tice - dva piva mi mesecima vec stoje u frizideru, nikako da ih popijem. Jedino sto s vremena na vreme stucem koka kolu, ali gledam da to izbacim. Mislim se cesto: "Jbem ti ovakvog coveka" 🙂

6HQqNXf.gif

Link to comment
Share on other sites

 
Jasta. Niti cigarete, niti ista slicno, kafa jednom-dvaput mesecno, a sto se alkohola tice - dva piva mi mesecima vec stoje u frizideru, nikako da ih popijem. Jedino sto s vremena na vreme stucem koka kolu, ali gledam da to izbacim. Mislim se cesto: "Jbem ti ovakvog coveka" [emoji846]

Uh, ludo burazere. Od cega ces umreti?
Link to comment
Share on other sites

Just now, Sprivel said:


Uh, ludo burazere. Od cega ces umreti?

 

Od iste boljke kao i svi drugi, od smrću 🙂

 

Ima ona prica, kad je neki deda otisao kod doktora posle srcanog udara, pa mu ovaj nabrajao sta sve ne sme da jede, a deda sve odbio uz odgovor: "Doktore, ili cu da umrem onako kako ti hoces, ili cu da umrem onako kako ja hocu" 🙂

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...