Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted
54 minutes ago, Angelia said:

To mogu da dokazu u procesu (i oni imaju due process).

Ne tako davno si nas ubjedivala da nemaju pravo na due process, jer nisu drzavljani? 

Posted
10 minutes ago, Rex said:

Država ne sme da uklanja bilo koga zbog glupih izjava. I ne samo to, država ne sme da preduzima bilo kakve akcije protiv glupih izjava.

I najvažnije, što si samo izbegla da odgovoriš: država ne sme protivzakonito da postupa prema bilo kome. Dakle, u Americi ne sme da niko da bude disappeared na sred ulice i proteran bez due process. Da li se oko toga slažemo da je to protivzakonito?

Sve ona to zna, samo se pravi blesava, i izgleda cim se Tramp pojavi ona resetuje mozak a punjac rikne. 

• Like 1
Posted
26 minutes ago, Rex said:

država ne sme protivzakonito da postupa prema bilo kome.

Tacno, ali drzava bez razloga moze da ukine boravisnu, studentsku vizu bilo kome.

Posted
3 hours ago, Angelia said:

Poljoprivredni proizvodi, hrana, mozes da potrazis na WTO sajtu. Ima cela lista.

Daj liku stvarno ne pravi baš svakog dana budalu od sebe. Pričaš o carinama koje potpadaju pod pravila Svjetske Trgovinske Organizacije, što znači da su se oko njih svojevoljno usaglasile 164 članice STO, uključujući i SAD.

Posted
31 minutes ago, mrd said:

Tacno, ali drzava bez razloga moze da ukine boravisnu, studentsku vizu bilo kome.

Kačila je Angelia zakone, ali da se ne vraćam na njih, suština je: Država u SAD ne može i ne sme da radi ništa bez due process.

• Like 1
Posted

WASHINGTON, April 23 (Reuters) - U.S. Treasury Secretary Scott Bessent said on Wednesday that high tariffs between the United States and China are not sustainable, as President Donald Trump's administration signaled openness to de-escalating a trade war between the world's two largest economies that has raised fears of recession.

Ovo se na čistom američkom zove underrolling one's tail 🙄

• Like 5
  • Ha-ha 3
Posted
25 minutes ago, Beonegro said:

WASHINGTON, April 23 (Reuters) - U.S. Treasury Secretary Scott Bessent said on Wednesday that high tariffs between the United States and China are not sustainable, as President Donald Trump's administration signaled openness to de-escalating a trade war between the world's two largest economies that has raised fears of recession.

Ovo se na čistom američkom zove underrolling one's tail 🙄

Homer Simpson:

"I'm going to start a new life — a better life, full of exercise and healthy eating!"
"Mmm... donut..."

Donald Trump:

“The U.S. is going to get tough on China — no more unfair trade! We’re slapping massive tariffs starting now!”

“Mmm… electronics…”

• Like 2
Posted

"Rezime prvih sto dana Trumpovog mandata:

- Muskov DOGE propao, Musk otišao
- Mir u Ukrajini propao, Trump se povlači
- trgovinski rat s Kinom izgubljen
- Kanada, Panama i Meksiko su još uvijek neovisne države
- Grenland je i dalje danski
- 99,99% ilegalnih imigranata je i dalje u USA
- čak ni Putinu nije uspio pomoći 100% jer je u svojoj konfuziji izazvao pad cijene nafte i gadnu posrednu štetu Rusiji

Kad se sve zbroji i potcrta... rezultat 0/0."

• Like 6
Posted
4 hours ago, Rex said:

Opet, ni u jednoj od ove dve stvari se ne govori o tome da država ima pravo da nezakonito uklanja ljude zbog slobode govora. Štaviše, u drugom citatu eksplicitno piše da država ne može da primorava univerzitete da čine stvari koje su protivne prvom amandmanu.

Da ali daje izuzetke kad nema zastite prvog amandmana. A za vecinu je ili pokazano da su prekrsili Title IX, ili druge imigracione zakone.

4 hours ago, Rex said:

Dakle, to što si citirala uopšte nema veze sa ovim sa čime sam ja govorio, plus, nema ni govora da država sme da krši svoje zakone.

Opet, ko da pricamo na razlicitim jezicima, ACLU navodi gde sloboda govora ne vazi, to je sve ono sto je uradjeno u protestima na Kolumbiji I slicno. Nasilje, diskriminacija, pretnje jevrejskim studentima, materijalna steta...

Nista od toga nije sloboda govora. 

4 hours ago, Rex said:

A taj zakon koji si kačila sam pročitao i sećam ga se jer sam odrastao čovek koji ima sposobnost dugoročnog pamćenja i u njemu je apsolutno jedini razlog za koji bi mogla da se oduzme viza zbog ovih protesta ako taj neko u SAD čini nešto "što bi moglo da naruši ugled SAD u svetu". Što se nije desilo, a ta odredba zakona se retko primenjuje ili se ne primenjuje uopšte. Sve smo to pričali, ali si se ti samo resetovala na prethodno.

I da ima pravo da to navede kao razlog. A oni ce na sudu utvrdjivati da li je tacno ili ne. 

4 hours ago, Rex said:

Država ne sme da uklanja bilo koga zbog glupih izjava. I ne samo to, država ne sme da preduzima bilo kakve akcije protiv glupih izjava.

Sudska odluka, to je ono sto zovemo due process 

4 hours ago, Rex said:

I najvažnije, što si samo izbegla da odgovoriš: država ne sme protivzakonito da postupa prema bilo kome. Dakle, u Americi ne sme da niko da bude disappeared na sred ulice i proteran bez due process. Da li se oko toga slažemo da je to protivzakonito?

Niko od tih studenata nije nestao, svi dobijaju due process. Niko nije duzan da obavesti studente da su im vize ukinute (pogledati svaku instrukciju za studentske vize kod univerziteta I advokata) iako ih obicno obaveste.

I ne, ne slazemo se da niko ne moze biti proteran, zato sto je due process drugaciji za gradjane, drugaciji za legalne residents, drugaciji za ilegalce. Imas hiljade ilegalaca koji imaju removal order. Drugo, osim ako SC ne presudi drugacije "Alien Enemies Act" daje to pravo predsedniku. Sledece, oni koji imaju temporary protection, dovoljno je da im taj status istekne, ili da ga Predsednik ukine, I svi mogu masovno da budu deportovani.

Ono sto garantuje nekom due process je ili legalni status ili zahtev za azil. Ako nemas dokaz o legalnom statusu, nema razloga da te neko pusti iz zatvora.

To ko god je prodavao pricu ilegalcima, I sto Biden nije sprovodio zakon, nisu opravdanje za neka imaginarna prava. Oduvek tako bilo, Ili mislis da su 3 miliona koje je Obama deportovao, dobili neki imaginarni due process? 

Da ti objasnim na sta se svodi taj due process, imas imigracione sudije koje sede samo za to, dobijes saslusanje od mozda sat vremena da pokazes da imas pravo na azil, ako ne, dobijes removal order. Dok to cekas, sedis u detention. Ako se pokaze da se nisi pojavio na imigracionom saslusanju, ili da si pretrcao granicu ponovo, ili nisi trazio azil u roku od godinu dana, removal je skoro automatski.

Zalepili ste se za due process, jer uopste ne razumete sta to znaci, jer Dems prodaju pricu da bi oduzili proces, pa da bi onda pricali kako su detention facilities, koncentracioni kampovi. Ne secam se da su to pricali kad je Obama radio isto.

Ja se ne slazem da se doticna gospodjica (iz Turske) deportuje samo zbog op-ed koji je napisala, iako nisam procitala sta je pisala, ako je bila podrska Hamasu, da, to jeste razlog za ukidanje vize. Ali ako je samo kritikovala Izrael, ne. Te detalje ce morati da pokaze sudiji.

4 hours ago, ters said:

Ne tako davno si nas ubjedivala da nemaju pravo na due process, jer nisu drzavljani? 

Nemaju pravo na isti due process kao gradjani.

Posted
4 hours ago, Beonegro said:

Daj liku stvarno ne pravi baš svakog dana budalu od sebe. Pričaš o carinama koje potpadaju pod pravila Svjetske Trgovinske Organizacije, što znači da su se oko njih svojevoljno usaglasile 164 članice STO, uključujući i SAD.

Tako je. Ja nikad nisam tvrdila da USA nije u odredjenom trenutku prihvatila te carine, samo da je sad rekla sorry izlazimo iz sporazuma. Ti sporazumi se povremeno pregovaraju. Biden je pregovarao neke 2021ve. 

Meni nije jasno zasto moras da koristis uvredljive izraze, ja tebe ne zovem budalom zato sto mislis da se sporazumi ne menjaju. Ili zato sto mislis da svako koristi sporazum in good faith. Nekad otkrijes da te neko zeznuo I nasao nacin da obidje ono sto ti mislis da si dogovorio. Jedan od osnovnih zahteva u contract law je nesto sto se zove "meeting of the minds". Ili uprosceno, ako obe strane nemaju jasna ocekivanja iz sporazuma, onda je sporazum null and void.

Primer je recimo onaj trik koji je Kanada primenila na mlecne proizvode.

To ne znaci da USA povremeno ne radi isto, primer je recimo FDA na koje sam se ja nasiroko zalila na ovom topiku, iako tu ne mislim da rade u korist USA, nego je u pitanju korupcija. Duga prica, da ne sirim.

Ako si u mogucnosti da pregovaras kad vidis manjkavosti u sporazumu, ne postoji razlog zasto ne bi. Zasto bi prihvatio da te neko prevario?

Posted
3 hours ago, Angelia said:

Tako je. Ja nikad nisam tvrdila da USA nije u odredjenom trenutku prihvatila te carine, samo da je sad rekla sorry izlazimo iz sporazuma. Ti sporazumi se povremeno pregovaraju. Biden je pregovarao neke 2021ve. 

Meni nije jasno zasto moras da koristis uvredljive izraze, ja tebe ne zovem budalom zato sto mislis da se sporazumi ne menjaju. Ili zato sto mislis da svako koristi sporazum in good faith. Nekad otkrijes da te neko zeznuo I nasao nacin da obidje ono sto ti mislis da si dogovorio. Jedan od osnovnih zahteva u contract law je nesto sto se zove "meeting of the minds". Ili uprosceno, ako obe strane nemaju jasna ocekivanja iz sporazuma, onda je sporazum null and void.

Primer je recimo onaj trik koji je Kanada primenila na mlecne proizvode.

To ne znaci da USA povremeno ne radi isto, primer je recimo FDA na koje sam se ja nasiroko zalila na ovom topiku, iako tu ne mislim da rade u korist USA, nego je u pitanju korupcija. Duga prica, da ne sirim.

Ako si u mogucnosti da pregovaras kad vidis manjkavosti u sporazumu, ne postoji razlog zasto ne bi. Zasto bi prihvatio da te neko prevario?

To nije pretplata za mobilni telefon pa da tek tako kažeš sorry izlazim iz ugovora, to (članstvo u STO i sve što ono povlači) je multilateralni međudržavni ugovor i, kada se jednom ratifikuje, je iznad nacionalnih zakona, ako si pravnica toliko valjda znaš. Jednostrano napuštanje takvih ugovora je siledžijstvo, tako da su pridjevi koje koristim gross understatement. Postoje mehanizmi u okviru STO kroz koje može da se pregovara bez divljanja i zloglupila, ali to prosto nije Trumpov fazon, njemu je bitnije da izađe na TV i priča kako mu strani lideri ljube dupe, nego da stvarno nešto uradi.

Što se tiče trika koji je Kanada primijenila na mlječne proizvode, taj trik postoji samo u tvojoj glavi. Kanađani su pregovarali zaštitu sektora koji smatraju ključnim za svoj prehrambeni suverenitet i uspjeli da ispregovaraju da ih SAD i Meksiko svojevoljno potpišu.

• Like 2
  • Thanks 1
Posted

Stvar je... pa izes ga, nazvace ga vec neko TDS, ali kad on inicira onako kako je vodio svoje biznise da vodi i drzavu. Stvar je... da je on svo svoje znanje pokupio od mafije, gde ga je ucio mafijaski advokat po mafijaskim sistemima. Ima po internetu, bar je bilo, starih tekstova koji opisuju njihov odnos i nacin na koji su radili. Da bi dobio parcelu ili neku drugu privilegiju oni su ucenjivali odredjene likove, bilo to gradonacelnici ili neki na drugim pozicijama po nekim privatnim aferama i izdestvovali za cutanje da dobiju to sto hoce. Sada on pokusava da taj isti sistem primeni na drzave i da sve sprovede ucenom. On ne zna ni da govori, a ne da diplomatski sedne za sto i pregovara. 

Bilo bi jos interesantnije kada bi se video cilj sta on to ustvari zeli, a da to nije samo gnjecenje da se on pokaze ili oseca velikim i silnim. Kompleksi koje su mu nabili roditelji i ta zelja da bude osvedocen kao najbolji, najbogatiji, najvazniji su njegova zvezda vodilja. 

Meni nije jasno da 'mali' covek zaista misli da on zeli nesto da uradi za njega ili zemlju, pa univerzum se okrece oko njega, on je rodjen sa zlatom kasikom u ustima i nikada nije imao dodira sa tim malim obicnim covekom.

A neko ko vodi biznis bi trebao da zna da postoje sankcije za krsenje potpisanih ugovora. Posto ne postoji neki medjunarodni sud koji bi se time bavio, tj postoji ICC i LCIA i PCA, samo sto drzave se nece baviti time, to je gubljenje novaca i vremena, onda ce primeniti neke druge mehanizme koje ce njih da spasu. Jeste Amerika najveca ekonomska sila (dokle, videcemo) ali nije centar univerzuma. Kina je vracanjem aviona i sklapanjem ugovora sa Kanadom za naftu pokazala da postoje drugi izvori onog sto Amerika nudi. Za njih su ovi ugovori i bili stetni, jer su uvozili iz Amerike i sta im treba i sta ne, kao i mnoge drzave u svetu i to po visokoj ceni. Jednostavno, Amerika je nudila pronalazak, izum, lek... patent, sada je Tramp to sve obustavio (razbezali se naucnici po svetu) i jednostavno ne mogu da papriraju sa proizvodima cenom na svetskom trzistu. 

Sve i da dodje do nekih dogovora moje licno misljenje je da ce ostale zemlje polako gledati da smanjuju to oslanjanje na Ameriku, jer su izgubili poverenje. Sta je ovaj covek uradio za tri meseca je nepopravljivo na duge staze, a neke stvari mozda i nikada. 

Ako neko gleda oko sebe i vidi da se nista nije promenilo od juce na oko, to je nebitno, jer i kad neko dobije rak ne zna tog momenta, borba krece za godinu, dve, pet... a Tramp i ekipa su rak. 

• Like 3
Posted
2 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Stvar je... da je on svo svoje znanje pokupio od mafije, gde ga je ucio mafijaski advokat po mafijaskim sistemima. Ima po internetu, bar je bilo, starih tekstova koji opisuju njihov odnos i nacin na koji su radili.

Već si pominjala tog advokata, njihov odnos je opisan u filmu The Apprentice, gdje sam i saznala za tog lika. Dobar film, preporuka. 🙂

Posted

Prva reagovanja iz Kine na Trumpovu maslinovu granu su od blagog podsmeha do ozbiljnog ruganja. Potparol ministarstva trgovine je uputio Trumpu zahtev da skine sve takse na svu kinesku robu :lol_2:

A ozbiljniji politicari uopste i ne komentarisu Trumpov zaokret.

cnn

Trump told reporters on Wednesday there were direct talks between US and Chinese officials “everyday” on trade, though he didn’t offer specifics.

“These are all fake news,” Guo Jiakun, a spokesperson for China’s Foreign Ministry, said on Thursday when asked about the talks. “To my knowledge, China and the United States have not engaged in any consultations or negotiations on the tariff issue, let alone reached any agreement.”

Ovo je, svakako, najozbiljnija samarcina Kine Americi do sada, ali ocekujem da samari tek pocnu da pljuste na politickom, ekonomskom i vojnom polju. Frustrirana i nekompetentna americka administracija je sebe uspesno izolovala od saveznika, tako da ce ovo morati da istrpe sami. To sto se nadaju da ce ih spasiti Rusija i Indija, neka razmisle opet, znaju tamo veoma dobro koliko su USA i Trump pouzdani saveznici. Pitali Zelenskog i Ukrajnu.

1e6eeee0-20c8-11f0-9060-674316cb3a1f.jpg

• Like 4
Posted
8 hours ago, Angelia said:

...

Pročitao sam ceo post i odustajem. Živimo u paralelnoj realnosti, a ne mogu da diskutujem sa nekim ko je oslobođen činjenica. Sve najbolje.

7 hours ago, Maharaja said:

Za Magače nema veće sreće nego kad se nanosi patnja nemoćnima. Još ako mogu da nanose patnju deci, tim sreća MAGA okota veća.

https://www.nbcnews.com/news/latino/unaccompanied-immigrant-children-legal-help-trump-administration-rcna201578

Katastrofa! Bezdušnost kao takva. Pisali smo i ranije, ne samo da su zli, nego uživaju u tome, likuju nad tuđom patnjom. Kakva gomila bednih malih ljudi...

• Like 1
Posted (edited)
12 hours ago, Dragan said:

"Rezime prvih sto dana Trumpovog mandata:

- Muskov DOGE propao, Musk otišao
- Mir u Ukrajini propao, Trump se povlači
- trgovinski rat s Kinom izgubljen
- Kanada, Panama i Meksiko su još uvijek neovisne države
- Grenland je i dalje danski
- 99,99% ilegalnih imigranata je i dalje u USA
- čak ni Putinu nije uspio pomoći 100% jer je u svojoj konfuziji izazvao pad cijene nafte i gadnu posrednu štetu Rusiji

Kad se sve zbroji i potcrta... rezultat 0/0."

I meni oborio platu 5-10% jer je upropastio dolar - najveći makroekonomski problem iskreno

Edited by Nicklord