Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

McCarthy

Recommended Posts

22 minutes ago, Kronostime said:

Zasto bi uvozili vina i sireve iz Vrancuske kad imaju svoja vina iz Napa County i sireve koje prave sirom Amerike, bajomoi?

Bar krava i koza imaju, imaju i znanje i tehnologiju da ih naprave -  sta im tesko?

:s_d:

Imaju i moonshine umjesto konjaka. 

4 minutes ago, ters said:

Imaju i moonshine umjesto konjaka. 

Moonshine vise spada u viskije - sto se konjaka tice:

https://www.wineenthusiast.com/culture/spirits/10-all-american-brandies-you-shouldnt-overlook/?srsltid=AfmBOopbgpVUKeEq5bRT1EkYp_ldMXQJ27COYomeggyZ457FRrsDpVWb

imaju i to.

Imaju i rakiju, sake, pivo, votku..... - podrzavam njihovo pravo da "kupuju domace"

Zasto bi kupovali Canadian Club kad je isti otrov k`o Wild Turkey i ni jedan nije ni prici pravom viskiju?

:s_d:

5 hours ago, Angelia said:

Tramp nista nije izmislio novo, osim no tax on tips. Bukvalno je sve uzeo iz programa Dems I Reps u prethodnih 50 godina, sta je bilo popularno. Sve je program uglavnom pre Obame, I zato ima podrsku. Ljudi su godinama glasali za promenu, ali niko nije uradio nista.

Dobili smo sta smo trazili

Jel ste videli ovo, Angelia?

Ovo je najneverovatnija stvar koju je iko ikada spoznao kada je reč o finansijama bilo koje države... A tek je početak istrage.

Ti brojevi iz dokumenata su čak i neverovatniji od brojeva Socijalne službe, koja ima 60 miliona korisnika više nego što ukupno ima stanovnika SAD??!!

I sad zamislite, ako prema podacima iz 2023. godine US populacija iznosi 334,9 miliona, a onih koji su na spisku Socijalne službe ima čak 60 miliona više, to znači da se konstantno uplaćuje neverovatan iznos za nepostojeće osobe.

Primera radi, jel znate koliko osoba u SAD su zavedeni kao primaoci nekog vida socijalne pomoći a stari su između 130 i 139 godina? Nešto manje od - 4 miliona. Onih koji imaju između 140 i 150 godina ima - 3,5 miliona. A 879 njih stari su između 200 i 210 godina... I uprava je dobra, jel da? Sistem je super...

Pri tome, ako ti lažnjaci i nepostojeći ljudi ispunjavaju uslove za socijalnu pomoć, takođe ispunjavaju uslove i za - poziv na glasanje. 

E, to je ono baš zastrašujuće...

I možemo samo da se pomolimo da neko iz te Socijalne službe izađe sa papirima koji osporavaju ove brojke. Jer ako je to tačno, onda se time otvara playbook za sve vučiće sveta i pokazuje im način na koji se besprimetno godinama pljačka vlastiti narod, kao i kako da najlakše dođu do nepostojećih glasača,

Edited by Nek grmi jako

Ja sam nekako promašio ovaj dragulj slobodne misli: 

“Birthright citizenship, if you look back at when this was passed – made – that was meant for the children of slaves," Trump said. "This was not meant for the whole world to come in and pile into the United States of America. Everybody coming in and totally unqualified people and with perhaps unqualified children. This wasn’t meant for that."

Boktejebo, ovo se ne bi omaklo ni čaletu Brnoboču :thumbup:

• Ha-ha 6
  • WOW 1

Preterujete po običaju, prvo nije ovo rekao, drugo već je manje više obezbedio mir, treće efikasni doge dovodi u red hiljade i hiljade ljudi koji preko 50 godina primaju platu apsolutno nizašta, a četvrto ukoliko hoćemo baaaaš da budemo iskreni, ta deca jesu nekvalifikovanai

• Like 2
  • Thanks 1

10 minutes ago, freethrow said:

Preterujete po običaju, prvo nije ovo rekao, drugo već je manje više obezbedio mir, treće efikasni doge dovodi u red hiljade i hiljade ljudi koji preko 50 godina primaju platu apsolutno nizašta, a četvrto ukoliko hoćemo baaaaš da budemo iskreni, ta deca jesu nekvalifikovanai

Osim toga, zalažem se da potpišemo Barona Trumpa na PF.

4 minutes ago, Beonegro said:

Osim toga, zalažem se da potpišemo Barona Trumpa na PF.

Kada ispuni uslov starosti za funkciju POTUS - zasto ne?

Rodjen na tlu USA,odrastao i skolovao se na istom....  - zbog cega bi mu se sprecavala mogucnost da se kandiduje za to?

Jos mu je i porodica, tehnicki gledano, "starosedelacka" - sve uslove ispunjava.

:default_coffee:

• Ha-ha 1

As you can see, Donald Trump remains laser-focused on bringing down the price of eggs.

Spoiler

bafkreicq3tcy57nossihvocgx7vlsxfleimbfh3

PS

Nije proslo ni mesec dana, a rezultati na poboljsanju efikasnosti i ustede su vec enormne.

US nacionalni dug

20.01.2025. - 36,372,000,000,000 $
18.02.2025. - 36,495,000,000,000 $

Edited by Dragan
  • Like 3

5 hours ago, Nek grmi jako said:

Jel ste videli ovo, Angelia?

Ovo je najneverovatnija stvar koju je iko ikada spoznao kada je reč o finansijama bilo koje države... A tek je početak istrage.

Ti brojevi iz dokumenata su čak i neverovatniji od brojeva Socijalne službe, koja ima 60 miliona korisnika više nego što ukupno ima stanovnika SAD??!!

I sad zamislite, ako prema podacima iz 2023. godine US populacija iznosi 334,9 miliona, a onih koji su na spisku Socijalne službe ima čak 60 miliona više, to znači da se konstantno uplaćuje neverovatan iznos za nepostojeće osobe.

Primera radi, jel znate koliko osoba u SAD su zavedeni kao primaoci nekog vida socijalne pomoći a stari su između 130 i 139 godina? Nešto manje od - 4 miliona. Onih koji imaju između 140 i 150 godina ima - 3,5 miliona. A 879 njih stari su između 200 i 210 godina... I uprava je dobra, jel da? Sistem je super...

Pri tome, ako ti lažnjaci i nepostojeći ljudi ispunjavaju uslove za socijalnu pomoć, takođe ispunjavaju uslove i za - poziv na glasanje. 

E, to je ono baš zastrašujuće...

I možemo samo da se pomolimo da neko iz te Socijalne službe izađe sa papirima koji osporavaju ove brojke. Jer ako je to tačno, onda se time otvara playbook za sve vučiće sveta i pokazuje im način na koji se besprimetno godinama pljačka vlastiti narod, kao i kako da najlakše dođu do nepostojećih glasača,

Nisam videla specificno PBD, iako je on izuzetno inteligentan, ne slazem se sa njim uvek, ali sam videla vesti o ovome. Posto je istraga tek na pocetku, cekam da se to sve potvrdi. Ali da, ako je tacno, ovo je najveci skandal I pronevera para u istoriji. 

Znaci zadrzavam rezervu, iako je vecina ljudi svesna korupcije, mislim da niko nije sumnjao da je na ovom nivou.

Ako ovo uspe, a iskreno receno 2016te uopste nisam verovala da je moguce, sad kad vidim ovo, vise sam na 50-50. 

Drugo, treba pogledati I novi budget na kome Kongres radi. 

Vrlo je lako popuniti dve kolone u ekselu i odmah se nalozi masa.

Nek baci Elon query kojim se bira kome se vrsi isplata za Social Security pa mozemo da pricamo. Ovako samo mogu da zakljucim da postoje odredjeni ljudi koji nemaju zaveden datum smrti, pa tu stoji jedan mali NULLic koji onda dovodi do ovakvih bad faith izvlacenja podataka.

Jezivo je kakvoj se budali dozvoljava pristup svakakvim podacima.

• Like 4
  • Thanks 1

To je četvrta velika avionska nesreća u Severnoj Americi prošlog meseca. 29. januara, komercijalni avion i vojni helikopter sudarili su se u blizini američkog glavnog grada Vašingtona, ubivši 67 ljudi. 31. januara, medicinski transportni avion srušio se u Filadelfiji. Sedam ljudi je ubijeno u incidentu. Deset ljudi je poginulo u avionskoj nesreći na Aljasci.

• Tuzno 1

12 minutes ago, Malkolm Brogdon said:

Vrlo je lako popuniti dve kolone u ekselu i odmah se nalozi masa.

Nek baci Elon query kojim se bira kome se vrsi isplata za Social Security pa mozemo da pricamo. Ovako samo mogu da zakljucim da postoje odredjeni ljudi koji nemaju zaveden datum smrti, pa tu stoji jedan mali NULLic koji onda dovodi do ovakvih bad faith izvlacenja podataka.

Jezivo je kakvoj se budali dozvoljava pristup svakakvim podacima.

Za SS ima puno mrtvih čiji se papiri koriste za benefite. Međutim, to je stara novost, kad sam došao u Ameriku pre skoro 30 godina upoznao sam u firmi gde sam radio Mexican koji je primao SS svog mrtvog dede. Deda je umro u Mexico, a to nikada nisu prijavili u USA. 

S'druge strane to je tako mala para, ali dobar PR.

Moraš malo da se hvalimo.🤣

Ne samo to, otac moje kume je COBOL programer. Jezik na kome pocivaju svi sistemi IRS, Banaka, osiguravajucih kuca, tj svih velikih sistema. Ako izostavis da uneses godinu (datum) u polje gde se to ocekuje, defaut je 1875-05-20. NAjvece probleme ti sistemi imaju sa datumima jer ne prate UNIX EPOCH timestamp. Secam se smo davno komentarisali to i da je on tada (i sada neka je ziv iz zdrav) u pneziji i dalje imao mnogo posla odrzavajuci te stare sisteme, ispravljajuci izvestaje, razvijajuci nove module i sl. 

Tako me ne bi iznenadilo ga "genije" i "big balls idioti" "exprerti" su zasrali nesto prilikom generisanja izvestaja. 

• Like 5

1 minute ago, mrd said:

Za SS ima puno mrtvih čiji se papiri koriste za benefite. Međutim, to je stara novost, kad sam došao u Ameriku pre skoro 30 godina upoznao sam u firmi gde sam radio Mexican koji je primao SS svog mrtvog dede. Deda je umro u Mexico, a to nikada nisu prijavili u USA. 

Uvek i svuda ce da postoje neke malverzacije, ali ovo sto je Elon nagurao u eksel ne predstavlja apsolutno nista.

Meni je instant jasno jer jedem hleb od toga sto na dnevnom nivou riljam po bazama i pokusavam da skapiram sta se desava u istim, pa sam ovakve primere vidjao milion puta, kao da ja kacim neke skrinsotove gde je neki kamiondzija juce presao 45000 kilometara i kukam o tome kako je to pranje novca, a zapravo je samo obican data quality issue.

2 minutes ago, Dzoni_m said:

Ne samo to, otac moje kume je COBOL programer. Jezik na kome pocivaju svi sistemi IRS, Banaka, osiguravajucih kuca, tj svih velikih sistema. Ako izostavis da uneses godinu (datum) u polje gde se to ocekuje, defaut je 1875-05-20. NAjvece probleme ti sistemi imaju sa datumima jer ne prate UNIX EPOCH timestamp. Secam se smo davno komentarisali to i da je on tada (i sada neka je ziv iz zdrav) u pneziji i dalje imao mnogo posla odrzavajuci te stare sisteme, ispravljajuci izvestaje, razvijajuci nove module i sl. 

Tako me ne bi iznenadilo ga "genije" i "big balls idioti" "exprerti" su zasrali nesto prilikom generisanja izvestaja. 

Meni ova raspodela vise ukazuje na to da datum smrti nije zaveden kod ovih ljudi, jer nemamo nikakav spike bas na 150 godina starosti, ako je tacno ovo sto je Elon iskopao.

Znaci imamo datum rodjenja 1.1.1850, imamo datum smrti NULL jer nije zaveden, i jednostavnom kalkulacijom se utvrdi da je osoba stara 175 godina. E sad, da SS isplate funkcionisu u fazonu aj da uplatimo pare svima koji nisu umrli, ovo bi bilo znacajno, ali posto sigurno ne funkcionise tako, onda ovo djubre koje je on iskopao samo ukazuje da i na tom nivou postoje data quality problemi, kao sto postoje i u svakoj bazi sa kojom sam radio, jer su uglavnom neizbezni.

• Like 4

18 minutes ago, mrd said:

Ovo o dedi koji je umro u Meksiku je naravno lovačka priča, budući da svi korisnici social security koji žive u inostranstvu moraju jednom godišnje da dostave potvrdu o životu, formulari SSA 7161 i SSA 7162

• Like 2
  • Ha-ha 1

20 minutes ago, Malkolm Brogdon said:

Meni ova raspodela vise ukazuje na to da datum smrti nije zaveden kod ovih ljudi, jer nemamo nikakav spike bas na 150 godina starosti, ako je tacno ovo sto je Elon iskopao.

Znaci imamo datum rodjenja 1.1.1850, imamo datum smrti NULL jer nije zaveden, i jednostavnom kalkulacijom se utvrdi da je osoba stara 175 godina. E sad, da SS isplate funkcionisu u fazonu aj da uplatimo pare svima koji nisu umrli, ovo bi bilo znacajno, ali posto sigurno ne funkcionise tako, onda ovo djubre koje je on iskopao samo ukazuje da i na tom nivou postoje data quality problemi, kao sto postoje i u svakoj bazi sa kojom sam radio, jer su uglavnom neizbezni.

Upravo to i hocu da kazem. Od tog prostog "previda" u samom jeziku, do dirty data, sve je to dovoljno da imas outliers u izvestaju. Kao sto ti rece, ne secam se kada sam zadnji put nasao "cistu" bazu, uvek ima nekih gluposti. Bez obzira da li imas dobre constraint-e, provere pre upisa ili ne. Neko nekad nesto u*ere. 

• Like 3

31 minutes ago, Malkolm Brogdon said:

Uvek i svuda ce da postoje neke malverzacije, ali ovo sto je Elon nagurao u eksel ne predstavlja apsolutno nista.

Bio sam jasan, mislim. To nije lovacka prica, ali sigurno nije ni velika lova, oko koje treba plakati i pisati o tome kao velikom dostignucu.

Medjutim, neobrazovani sve gutaju. 🙂

• Ha-ha 1

7 minutes ago, mrd said:

Bio sam jasan, mislim. To nije lovacka prica, ali sigurno nije ni velika lova, oko koje treba plakati i pisati o tome kao velikom dostignucu.

Medjutim, neobrazovani sve gutaju. 🙂

Zato I kazem da treba sacekati da se vidi da li je to samo greska, ili stvarno. 

Uvek je bilo onih koji su varali sistem, I uvek se mislilo da su to male cifre. Potpuno je druga prica ako je tacno.

2 minutes ago, Angelia said:

Zato I kazem da treba sacekati da se vidi da li je to samo greska, ili stvarno. 

Uvek je bilo onih koji su varali sistem, I uvek se mislilo da su to male cifre. Potpuno je druga prica ako je tacno.

Nema sta da se saceka jer ovo sto je Elon izneo nije nikakav pokazatelj nicega. Kao da kazemo da se saceka da se proveri da li je ovaj moj skrinsot odozgo tacan ili je greska.

Verovatno ce epilog ovog da bude apsolutno nista, samo ce da se predje na neku drugu temu, a stotine hiljada ako ne i milioni ljudi koji nemaju pojma o cemu se radi ce na kraju da veruju da su ljudi rodjeni u 19. veku primali SS prosle godine.

• Like 4