boxcube Posted 3 hours ago Share Posted 3 hours ago 45 minutes ago, PorodicneVrijednosti said: Nece biti. Imamo primjere ekstremista po kampusima koji protestuju uz antisemitisticke poruke pa ovi kojima ne smeta rasisticko huskanje dizu kuku i motiku da se to zaustavi. Tu se slazem s njima, poruke mrznje i huskanje nisu sloboda govora i nikad nece biti ni u jednom sistemu koliko god se to pokusalo predstaviti. Uz nadam se suvisnu ogradu da nisam nikakav fan ni Tejta ni Fuentesa pa znam za njihove klipove samo kroz necije tudje zrazavanje ili redje divljenje, moram reci da su ovo babe i zabe. Na kampusima se poziva na istrebljenje citavog naroda ili ti klasican genocid. Tejt i Fuentes lupetaju koja etnicka grupa je superiorna i koji tip muskarcna je superioran to podleze sankcijama po zakonima EU ali ne i po americkom ustavu. Americka intepretacija prava i sloboda je radikalno drugacije od EU i vecine evropskih drzava. Ponavljam nisam poznavalac dvojice i ako jesu negde pozivali na genocid ili neki direkatan vid nasilja za nih vazi isto kao i za ekipu sa kampusa. Znam da je imao neki vid uznemiravanja Shapira ali ne znam da li je Ben pokrenuo neku tuzbu ili nesto slicno povodom toga. 45 minutes ago, PorodicneVrijednosti said: Opet nece biti bez obzira koliko pokusao spinovati uz prizmene pokusaje vrijedjanja. Ne postoji nikakvo "vodjenje ideologijom" u situaciji gdje se promovise nasilje nad zenama ili manjinskim grupama. Biti protiv takvih bolesnika je civilizacijska norma, ne moja ili tvoja ideologija. I ja sam protiv tih bolesnika samo se nikako ne slazem sa nacinom koji ti predlazes kao najboljim sredstvom za suzbijanje tih ideja. To je ta neka razlika u pojedinim idejama i filozofskim, istoriskim i pravnim konceptima koji kad se saberu i preseku daju ideologiju. I moje ideje su sastavljene od ideja iz raznih ideologija sa tim sto sam ja toga svestan i veoma cesto sam menjao stavove bas zato sto sam svestan toga da su to istrumenti za navigacju kroz svet a ne svetinje pred kojima treba da se poklonim i da jurasam na nekoga ko ih na bilo koji nacin dovede u pitanje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted 3 hours ago Share Posted 3 hours ago Tranp nije sigurno pobedio zato što Amerikanci znaju "temeljne vrednosti ustava", pre će biti da je pobedio zato što su gladni i figurativno i doslovno. A dobijaju tranpa i maska, prvog lopova, drugog što je "malo radio ilegalno". Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted 36 minutes ago Share Posted 36 minutes ago (edited) On 11/6/2024 at 5:22 PM, zoran59 said: Pobedio je populizam. Prodaj masi (a jos Njegos rece "pucina je stoka jedna grdna") ono sta hoce da cuju. Jeste sokantno, ali nije iznenadjujuce. Citav tzv. "zapad," tj. Evropa i severna Amerika, skrece desno. Kako/zasto - napisane su knjige, necu ja ovde teoretisati. Zivim u USA vise od 40 godina. Imao sam misljenje, ali me se izbor predsednika nije dotakao. Sistem je radio svoje, isao sam uz sistem ili protiv njega, svi smo znali svoje mesto. A danas se po prvi put plasim da je moguca propast sistema. Brine me "project 2025." Bolestan sam i mator. Imam Social Security (drzavnu starosnu penziju) i Medicare (drzavno starosno zdravstveno osiguranje). A Trump i njegovi hoce da usjebu oboje. Jos uvek, ovde je zdravstvo najbolje (tehnologija, ne sistem). Samo zato sam jos uvek u USA. Da sam zdrav, vratio bih se na Balkan. Drugari, familija... A Trumpa/Orbana/Milosevica/Tudjmana/Vucica/Plenkovica itd. mogu da imam svuda. Od '81.sam u USA. A danas mislim da bi mozda bolji izbor bio Australija ili Novi Zeland. Ili cak i Kanada. Mozda gresim, mozda sam "zloguki prorok." U ovim godinama i zdravlju, necu doziveti ili osetiti veliku promenu. Teoretisem. Ali cerku i zeta nagovaram da beze na juznu hemisferu ili u Skandinaviju. USA nije ono gde sam uselio '81. - ovo je k'o postalo kao Balkan. Srecom (?) crknucu uskoro. A nesrecom, u medjuvremenu me sekira kakav svet ostavljam detetu. Ja imam još goru misao. Da se sad odselim u Australiju i nju bih s'oproštenjem upropastio. Prvo juga, sad USA, ako odem down under i nju ću da pokvarim. Haha. 🤣 Edited 35 minutes ago by mrd 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts