ObiW Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 21 hours ago, Don Laki Juan said: Drugi problem je preciznost, što kod ručnog naoružanja i kod ljudi koji se prvi put nađu u takvoj situaciji može da bude takođe ozbiljan problem, posebno ako je drugo lice takođe naoružano. Šta ako ih ima dvoje-troje? Sada cu vam reci primer iz zivota, ovde u Teksasu. Upoznao sam coveka, miran, tih, ljubazan, pravi Teksaski dzentlmen. Par godina posto sam ga upoznao sedeli smo u grupi i pricali o pistoljima. On spomenu da ih ima 3 komada, poce da prica o jednom od ta 3, i neko iz drustva ga upita "jel to onaj sa kojim si ubio provalnike?". Rec po rec, i ispostavi se da je pre deceniju ili vise spavao kod tadasnje devojke u kuci kada su trojica naoruzanih krenula da provaljuju u kucu. Izvadio je pistolj i ubio dvojicu. Posto ih je ubio u kuci, castle doctrine se primenio na taj slucaj i nikada optuznica nije podignuta protiv njega. To je odgovor na pitanje "a sta ako je dvoje-troje". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don Juan Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 31 minutes ago, ObiW said: Sada cu vam reci primer iz zivota, ovde u Teksasu. Upoznao sam coveka, miran, tih, ljubazan, pravi Teksaski dzentlmen. Par godina posto sam ga upoznao sedeli smo u grupi i pricali o pistoljima. On spomenu da ih ima 3 komada, poce da prica o jednom od ta 3, i neko iz drustva ga upita "jel to onaj sa kojim si ubio provalnike?". Rec po rec, i ispostavi se da je pre deceniju ili vise spavao kod tadasnje devojke u kuci kada su trojica naoruzanih krenula da provaljuju u kucu. Izvadio je pistolj i ubio dvojicu. Posto ih je ubio u kuci, castle doctrine se primenio na taj slucaj i nikada optuznica nije podignuta protiv njega. To je odgovor na pitanje "a sta ako je dvoje-troje". Nije ovde poenta o mirnom, tihom i ljubaznom Tesašaninu i njegovoj nadasve simpatičnoj priči o dvostrukom ubistvu, nego o 90% ljudi koji ne zna da barata oružjem, koji ne zna pravilno da koristi oružje i za koje to oružje predstavlja veće opasnost nego za potencijalne napadače. Koliko od tog oružja u Teksasu je zaista iskorišćeno za samoodbranu, a koliko je od tog oružja stradalo iz drugih razloga? I kakvo je to društvo gde se lagano uz dokolicu priča o ubistvima? Kakvo je to društvo koje ima najbrojniju armiju i policiju na svetu (plus policiju koja je mnogo bolje naoružana nego u većini zemalja), a gde se ljudi masovno naoružavaju da bi se zaštitili? Nešto tu debelo ne štima. Da samo napravim jednu paralelu, moj deda je bio učesnik II svetskog rata, posle rata radio u polliciji, imao oficirski čin, pored toga bio lovac, sigurno je u životu bio u više takvih situacija nego tvoj "mirni, tihi i ljubazni" Teksašanin. Znaš koliko sam puta čuo da priča priče, koje priča junak tvoje priče? Nula. Znaš zbog čega? 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vjekoslav Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 3 hours ago, ObiW said: Sve si ti to lepo rekao, da onaj ko ima oruzje treba da ide redovno u streljanu da ne zaboravi kako se to koristi. Ja cu samo jednu stvar da kazem: u novinama u gradu u kojem zivim (Hjuston u Teksasu) otprilike jednom u mesec dana, mozda dva, izadje vest o tome kako je par provalnika probalo da upadne nekome u kucu (ili da opljacka neku radnju) i zavrsili su ili u bolnici ili na groblju. I nisu ih uvek upucali muskarci u naponu snage hitrih refleksa i ostog vida, neki put se dogodi i da ih baba upuca. Ali u Teksasu kultura naoruzanog naroda zaista postoji, a postoji i tzv "castle doctrine" koja otprilike kaze, ako ti je provalnik upao u kucu, pucaj da ubijes bez obzira da li je u ruci imao bokser, noz ili pistolj, nece ti se suditi. Odvratno, ali efikasno. Poslednje sto zelis je da na sudu dokazujes da li si bas morao da pucas u telo, ili si trebao u noge, ili si mozda mogao da izbegnes sukob tako sto ces kroz prozor da pobegnes u dvoriste, da slucajno ne povredis provalnika. A onda, ako te i krivicni sud oslobodi, onda te familja provalnika tuzi na parnicnom sudu za pretrpljenu drustvenu bol. Castle doctrine sve to odmah resi: kada si u svojoj kuci, zakon ne ocekuje od tebe da odstupis, da pobegnes. Dozvoljeno ti je da se branis svim sredstvima. kultura naoruzanog naroda postoji i kod nas, od krajiskih vremena i Napoleona do seoskih straza i teritorijalne obrane u SFRJ. ako tako promatramo, tu je tradicija naoruzanog naroda daleko duza nego u Teksasu. evo, i danas se u Hrvatskoj bori (protiv pandemije) ostacima ostataka takvog tradicionalnog koncepta obrane (stozerima civilne zastite). razlika je medjutim u svrsi / ciljevima. krajisnici i teritorijalci sluze caru i drzavi, naoruzana baba u Teksasu sluzi sebi. zato je, uostalom, Amerika na vrhu, a mi smo (vjecito) pri dnu. nemam ja apsolutno nista protiv da Angelija kupi pistolj i s njim brani svoju imovinu. ali ako je pametna (a jeste), poslusat ce savjete koji su joj dani. sad sam malo citao o toj famoznoj "castle doctrine". u biti, baba u Teksasu ima vece pravo na obranu svoje imovine nego na obranu vlastitog zivota, zar ne? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milenko Puzigaca Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 4 hours ago, Don Laki Juan said: I kakvo je to društvo gde se lagano uz dokolicu priča o ubistvima? Kakvo je to društvo koje ima najbrojniju armiju i policiju na svetu (plus policiju koja je mnogo bolje naoružana nego u većini zemalja), a gde se ljudi masovno naoružavaju da bi se zaštitili? Nešto tu debelo ne štima. Da samo napravim jednu paralelu, moj deda je bio učesnik II svetskog rata, posle rata radio u polliciji, imao oficirski čin, pored toga bio lovac, sigurno je u životu bio u više takvih situacija nego tvoj "mirni, tihi i ljubazni" Teksašanin. Znaš koliko sam puta čuo da priča priče, koje priča junak tvoje priče? Nula. Znaš zbog čega? Eh, ti poredis sto nije za poređenje. Americka kultura i evropska kultura nisu isto, a da ne pricamo o srpskoj kulturi koja je izrazito kolektivisticka, dok je americka kultura izrazito individualisticka. Plus, oni ne gledaju na svet kao na mesto u kome postoji jedno carstvo gde caruje drugarstvo, kao Srbi, o cemu je pisao i bivski ruski ambasador Cepurin u onoj njegovoj knjizi. Kako se tu naivno pa i lakomisleno gleda na sve, pa je na primer njegova zgrada u Moskvi bolje obezbedjena nego ovde predsednistvo. Ili kako tu niko ne obraca paznju na pakete ili torbe sumnjivo ostavljene na ulicama ili u gradskom prevozu. Pa i ako ih neko primeti, uglavnom racuna da ce neko drugi to vec resiti. Ameri (vecina) nisu navikli da cekaju na drugoga, ili "drzava nesto duradi" , nego preferiraju u se i u svoje kljuse, i da preduzmu nesto, u slucaju bilo kakve potrebe, i zato im treba oruzje. Bice da su oni u pravu. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don Juan Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 (edited) 1 hour ago, Milenko Puzigaca said: Eh, ti poredis sto nije za poređenje. Americka kultura i evropska kultura nisu isto, a da ne pricamo o srpskoj kulturi koja je izrazito kolektivisticka, dok je americka kultura izrazito individualisticka. Plus, oni ne gledaju na svet kao na mesto u kome postoji jedno carstvo gde caruje drugarstvo, kao Srbi, o cemu je pisao i bivski ruski ambasador Cepurin u onoj njegovoj knjizi. Kako se tu naivno pa i lakomisleno gleda na sve, pa je na primer njegova zgrada u Moskvi bolje obezbedjena nego ovde predsednistvo. Ili kako tu niko ne obraca paznju na pakete ili torbe sumnjivo ostavljene na ulicama ili u gradskom prevozu. Pa i ako ih neko primeti, uglavnom racuna da ce neko drugi to vec resiti. Ameri (vecina) nisu navikli da cekaju na drugoga, ili "drzava nesto duradi" , nego preferiraju u se i u svoje kljuse, i da preduzmu nesto, u slucaju bilo kakve potrebe, i zato im treba oruzje. Bice da su oni u pravu. Srbija je u ovoj priči totalno nebitna. Suviše je mala Srbija da bi se poredila sa mnogim zemljama, a kamoli sa Amerikom. Srbija ima svoje probleme, i oni su druge prirode. Ono što može da se poredi je recimo EU. Da li u EU ima neka zemlja koja baštini slične zakone što se tiče naoružanja? Da li u EU postoji ideja o masovnom naoružavanju i takvom načinu samoodbrane? Ako postoji jedna, ja se izvinjavam. Misliš da se problemi ljudi koji žive u Evropi drastično razlikuju od onih u USA? Možda, ali su svakako druge prirode i ne rešavaju se oružjem. Ozbiljan problem ima Amerika sa ovim "use i u svoje kljuse", pošto je to suštinski priznavanje nepostojanja države i nepostojanje insitucija. Ako bi pratili tu logiku, što se ovoga tiče, onda ni jednoj državi ne treba ni vojska ni policija, eventualno saobraćajci. Ono što takođe se stavlja u drugi plan je da situacija nije takva u celoj Americi, nego u određenim državama koje baštine tradicionalne zakone iz 19.veka. Poseban problem se ogleda i u tome, što je većina građana tih zemalja preplašena ne samo kriminalnom, nego i imigrantima, ljudima "pogrešne boje kože" i slično, pri tome ovo "pogrešne boje kože" je ključno i glavni razlog naoružavanja za stanovništvo mnogih tih država koje misle kao ti "use i svoje kljuse". Šta je epilog toga. Ovo: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mass_shootings_in_the_United_States_in_2019 i ovo: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_school_shootings_in_the_United_States Toliko o naprednom stanovištvu koje se uzda u se i u svoje kljuse. Edited April 15, 2020 by Don Laki Juan 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 7 hours ago, ObiW said: Castle doctrine sve to odmah resi: kada si u svojoj kuci, zakon ne ocekuje od tebe da odstupis, da pobegnes. Dozvoljeno ti je da se branis svim sredstvima. Mi imamo stand your ground law. 6 hours ago, Don Laki Juan said: Nije ovde poenta o mirnom, tihom i ljubaznom Tesašaninu i njegovoj nadasve simpatičnoj priči o dvostrukom ubistvu, nego o 90% ljudi koji ne zna da barata oružjem, koji ne zna pravilno da koristi oružje i za koje to oružje predstavlja veće opasnost nego za potencijalne napadače. Koliko od tog oružja u Teksasu je zaista iskorišćeno za samoodbranu, a koliko je od tog oružja stradalo iz drugih razloga? I kakvo je to društvo gde se lagano uz dokolicu priča o ubistvima? Kakvo je to društvo koje ima najbrojniju armiju i policiju na svetu (plus policiju koja je mnogo bolje naoružana nego u većini zemalja), a gde se ljudi masovno naoružavaju da bi se zaštitili? Nešto tu debelo ne štima. Da samo napravim jednu paralelu, moj deda je bio učesnik II svetskog rata, posle rata radio u polliciji, imao oficirski čin, pored toga bio lovac, sigurno je u životu bio u više takvih situacija nego tvoj "mirni, tihi i ljubazni" Teksašanin. Znaš koliko sam puta čuo da priča priče, koje priča junak tvoje priče? Nula. Znaš zbog čega? Naravno ti bi preferirao da se on nije branio, pa da sad ne moze da prica pricu, nego da je mrtav? A da mu je devojka silovana i sta god, onda bi pricali o tragicnoj prici kako su provalnici upali a on nije imao oruzje. Vidis to upravo stima jer svako zna da verovatno imas oruzje u kuci. I inace vecina zna da koristi oruzje, ljudi jednostavno odrastaju s time. Ne moraju ko ja da idu u streljanu da nauce, nego ih naucio deda od malena. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amigo Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 (edited) 1 hour ago, Milenko Puzigaca said: Eh, ti poredis sto nije za poređenje. Americka kultura i evropska kultura nisu isto, a da ne pricamo o srpskoj kulturi koja je izrazito kolektivisticka, dok je americka kultura izrazito individualisticka. Ne bih se slozio da americka kultura nije kolektivisticka, cak suprotno, Amerikanci na svakom mjestu isticu svoj kolektivitet. Americke zastave po kucama su normalna stvar, izjave poput da su greatest nation in the world, su svakodnevne. Americki interesi, sta god to bilo, su opravdanje da se u ime americkog kolektiva vode ratovi sirom svijeta, udaraju sankcije drugim nacijama itd. Pa cak i ovi nasi Amerikanci su prihvatili taj kolektivitet i beskompromisno ga cuvaju na ovom forumu. Licno vjerujem da je taj kolektivitet doprinio da su tamo gdje jesu, za razliku od nas gdje se jugoslovenski kolektivitet nije nikada njegovao i ako bi neko pnesto pokusao optuzivao bi se za unitarizam. Sto se tice oruzja po kucama, ne vjerujem da to smanjuje provale ili bilo kakav kriminalitet. Tacno je da ponekad neko ubije provalnika, ali i provalnici su spremni da zapucaju i ubiju domacina, a vjerovatno su i vjestiji i spremniji da nekoga ubiju, tako da i dalje ne vjerujem da neka odredba iz americkog ustava donijeta pred kraj 18 vijeka moze da adekvatno zastiti ljude u 21 vijeku. Edited April 15, 2020 by Amigo 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don Juan Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 (edited) 20 minutes ago, Angelia said: Naravno ti bi preferirao da se on nije branio, pa da sad ne moze da prica pricu, nego da je mrtav? A da mu je devojka silovana i sta god, onda bi pricali o tragicnoj prici kako su provalnici upali a on nije imao oruzje. Angelia, prvo ovo nije lepo što si napisala. Drugo, pročitaj ponovo pa ćemo pričati. edit. samo ću nešto dodati. Ubistvo drugog ljudskog bića kod normalnih ljudi ostavlja dukobe posledice, bez obzira na okolnosti. Svakako da nije normalno da neko pokazuje pištolj kojim je ubio dva čoveka, ma kakve bile okolnosti, i da se prdstavlja kao neka anegdota. Osoba koja to radi nije psihički zdrava i to ti potpisujem. Edited April 15, 2020 by Don Laki Juan 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 Kratka nota i ostaviću diskusiju da se razvija u pozitivnom smeru.Nikada neće biti jasno šta ko misli, ako se pojedinci na kontra-argument, uvrede i počnu da drže lekcije o lepom ponašanju! To, sa izjavom nije lepo ovo što si napisao/la, samo kaže da se nema odgovor na argument, ali za rad svog integriteta, ćemo da se krijemo iza lepog ponašnja.BOOL!samo tako, Nastavak priče sledi, vanjda?Sent from my LM-G710VM using Tapatalk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don Juan Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 21 minutes ago, mrd said: Kratka nota i ostaviću diskusiju da se razvija u pozitivnom smeru. Nikada neće biti jasno šta ko misli, ako se pojedinci na kontra-argument, uvrede i počnu da drže lekcije o lepom ponašanju! To, sa izjavom nije lepo ovo što si napisao/la, samo kaže da se nema odgovor na argument, ali za rad svog integriteta, ćemo da se krijemo iza lepog ponašnja. BOOL! samo tako, Nastavak priče sledi, vanjda? Sent from my LM-G710VM using Tapatalk Kakav "kontra-argument" očekuješ na ovo? Naravno ti bi preferirao da se on nije branio, pa da sad ne moze da prica pricu, nego da je mrtav? Očekuješ da odgovorim istom merom i da se spuštam na taj nivo? Neka hvala, držaću se "lepog ponašanja". 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 5 minutes ago, Don Laki Juan said: Neka hvala, držaću se "lepog ponašanja". Upravo na to sam mislio! Ti si fin, a drugi 4umas nije! Drzi se lepog ponasanja i budi sposoban da diskutujes. Mozda si tu recenicu pogresno, shvatio? Mozda ni ne govorimo isti srpski jezik? Ne ti si odlucio da te vredja i samo pitanje sta bi ti voleo i neces da se spustas na TAJ NIVO. Drustvo, ako hocete forum, ne mozete da se vredjate kada vas neko pita nesto. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ObiW Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 1 hour ago, Don Laki Juan said: Angelia, prvo ovo nije lepo što si napisala. Drugo, pročitaj ponovo pa ćemo pričati. edit. samo ću nešto dodati. Ubistvo drugog ljudskog bića kod normalnih ljudi ostavlja dukobe posledice, bez obzira na okolnosti. Svakako da nije normalno da neko pokazuje pištolj kojim je ubio dva čoveka, ma kakve bile okolnosti, i da se prdstavlja kao neka anegdota. Osoba koja to radi nije psihički zdrava i to ti potpisujem. Kakvo pokazivanje pistolja te spopalo? Sedeli smo u kafani i pricali o oruzju, ko sta ima kod kuce. Bog stobom Laki sta si sve u stanju da ucitas da bi potegao pravedni gnev kad neko spomene "pistolj". 2 hours ago, Amigo said: Sto se tice oruzja po kucama, ne vjerujem da to smanjuje provale ili bilo kakav kriminalitet. Tacno je da ponekad neko ubije provalnika, ali i provalnici su spremni da zapucaju i ubiju domacina, a vjerovatno su i vjestiji i spremniji da nekoga ubiju, tako da i dalje ne vjerujem da neka odredba iz americkog ustava donijeta pred kraj 18 vijeka moze da adekvatno zastiti ljude u 21 vijeku. Ti potezes statistiku da bi rekao "veca je sansa da te provalnik upuca nego ti njega". Ljudi imaju pistolje bas da bi imali sansu da bude sa one strane statistike koja im odgovara. Kad nemaju oruzje, nemaju ni sansu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ObiW Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 (edited) 9 hours ago, Don Laki Juan said: Nije ovde poenta o mirnom, tihom i ljubaznom Tesašaninu i njegovoj nadasve simpatičnoj priči o dvostrukom ubistvu, nego o 90% ljudi koji ne zna da barata oružjem, koji ne zna pravilno da koristi oružje i za koje to oružje predstavlja veće opasnost nego za potencijalne napadače. Koliko od tog oružja u Teksasu je zaista iskorišćeno za samoodbranu, a koliko je od tog oružja stradalo iz drugih razloga? I kakvo je to društvo gde se lagano uz dokolicu priča o ubistvima? Kakvo je to društvo koje ima najbrojniju armiju i policiju na svetu (plus policiju koja je mnogo bolje naoružana nego u većini zemalja), a gde se ljudi masovno naoružavaju da bi se zaštitili? Nešto tu debelo ne štima. Da samo napravim jednu paralelu, moj deda je bio učesnik II svetskog rata, posle rata radio u polliciji, imao oficirski čin, pored toga bio lovac, sigurno je u životu bio u više takvih situacija nego tvoj "mirni, tihi i ljubazni" Teksašanin. Znaš koliko sam puta čuo da priča priče, koje priča junak tvoje priče? Nula. Znaš zbog čega? Prvo da ti kazem, ne zanima me prica o tvom dedi i za tvoje paralele sa drugim svetskim ratom. Meni je bitan moj zivot, i zivot moje porodice, sada i ovde. A sto se statistike tice, pogledaj moj odgovor Amigu. Kakvo je to drustvo gde se uz dokolicu prica o ubistvima? Pa vidi, sud je rekao da je u pitanju ubistvo u samoodbrani. To se razlikuje od recimo, ubistva kada pljackas banku, u krivicnom, moralnom, i svakom drugom pogledu. Onaj ko je odbranio sebe i sebi bliznje od napadaca je heroj. Onaj ko je napadao je agresor i zasluzio je sto je dobio. Oko ovoga ce se sloziti svako ko je imao priliku da brani svoju kucu od agresora, evo recimo u istocnoj Slavoniji 1991. Vjekoslav ce ti ovo rado potvrditi, ako si u dilemi da li je to tako. 5 hours ago, Vjekoslav said: sad sam malo citao o toj famoznoj "castle doctrine". u biti, baba u Teksasu ima vece pravo na obranu svoje imovine nego na obranu vlastitog zivota, zar ne? Castle doctrine je doktrina da, ako si sateran u cosak, a nalazis se na svojoj imovini (*), od tebe se ne ocekuje da bezis da bi sebi spasao zivot. Dozvoljeno ti je da se branis svim legalnim sredstvima, ukljucujuci i vatreno oruzje ako ga legalno posedujes. Ne umem prostije od toga da ti kazem. (*) ovo znaci da u kuci mozes da se branis pistoljem koji si legalno kupio. Za drzanje pistolja u kuci ti nije potrebna posebna dozvola. Neke drzave ovo prosiruju i na auto u kome se nalazis, ako imas dozvolu za NOSENJE oruzja, koja se dobija posebno. Dozvola za nosenje oruzja ti dozvoljava da imas kod sebe (u ovom slucaju u autu) napunjen pistolj. Catle doctrine se generalno ne odnosi na otvoreni prostor, na ulicu, jer se smatra da nisi "sateran u cosak". Pre desetak godina je neki covek napao drugog coveka nozem u gradskom autobusu, napadnuti je potegao pistolj i ubio ga. Nije otisao na sud jer je tumacenje bilo da je to ipak "castle doctrine" jer se nalazio u zatvorenom prostoru a vozac nije imao vremena da zaustavi autobus i otvori vrata da napadnuti pobegne. 2 hours ago, Angelia said: Mi imamo stand your ground law. To je formalni naziv za 'Castle doctrine'. 4 hours ago, Milenko Puzigaca said: Ameri (vecina) nisu navikli da cekaju na drugoga, ili "drzava nesto duradi" , nego preferiraju u se i u svoje kljuse, i da preduzmu nesto, u slucaju bilo kakve potrebe, i zato im treba oruzje. Bice da su oni u pravu. E, to. Bravo. Edited April 15, 2020 by ObiW 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bohumilo Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 3 hours ago, Don Laki Juan said: Ono što može da se poredi je recimo EU. Da li u EU ima neka zemlja koja baštini slične zakone što se tiče naoružanja? Da li u EU postoji ideja o masovnom naoružavanju i takvom načinu samoodbrane? Ako postoji jedna, ja se izvinjavam. Svajcarska je komparabilna (doduse nije u EU, ali svakako jesta ponajbolja zemlja za zivot na svetu). 3 hours ago, Don Laki Juan said: Ozbiljan problem ima Amerika sa ovim "use i u svoje kljuse", pošto je to suštinski priznavanje nepostojanja države i nepostojanje insitucija. Ne, to je manifestacija ideje da drzavu i institucije nije dobri Gospod spustio ljudima u pozlacenom bagremovom kovcegu, nego da je to opasno pasce koje treba drzati svezano na kratkom lancu. Ako se dobro ne pritegne zacas moze da ti se desi da te "drzava i institucije" pritrpaju u koncentracione logore kao sto su Evropljane svaki cas trpali u proslom veku. 3 hours ago, Don Laki Juan said: Poseban problem se ogleda i u tome, što je većina građana tih zemalja preplašena ne samo kriminalnom, nego i imigrantima, ljudima "pogrešne boje kože" i slično, pri tome ovo "pogrešne boje kože" je ključno i glavni razlog naoružavanja za stanovništvo mnogih tih država koje misle kao ti "use i svoje kljuse". Imas li neki tvdji dokaz za ovo, ili to, da prostis, ti MISLIS da je tako? Ja sumnjam, buduci da su SAD svetski sampion u tome kako jedno drustvo uspesno hendluje i integrise imigraciju (koja je tamo na globalnom nivou daleko najbrojnija, iz godine u godinu; forumske vesti izgleda nikako da dodju do reke imigranata koja se tamo sliva), pre svega zahvaljujuci ogromnoj vertikalnoj prohodnosti tog drustva (obe stvari su nesto u cemu je, nazalost, Evropa (narocito ovaj njen "latinski" deo) jos uvek miljama daleko). 3 hours ago, Don Laki Juan said: Šta je epilog toga. Ovo: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mass_shootings_in_the_United_States_in_2019 i ovo: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_school_shootings_in_the_United_States A ovo:https://fee.org/articles/guns-prevent-thousands-of-crimes-every-day-research-show/ ? 2 hours ago, Amigo said: Ne bih se slozio da americka kultura nije kolektivisticka, cak suprotno, Amerikanci na svakom mjestu isticu svoj kolektivitet. Americke zastave po kucama su normalna stvar, izjave poput da su greatest nation in the world, su svakodnevne. Individualizam ne znaci da neko preferira pasijans ispred pokera, tenis ispred fudbala ili masturbaciju ispred (grupnog) seksa - recju, to ne znaci da neko odbacuje pripadnost, postojanje i ucesce u kolektivnim identitetima ili sadrzajima - nego veru u idividualna ljudska prava, slobode i odgovornosti... 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don Juan Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 (edited) 17 minutes ago, bohumilo said: Ako se dobro ne pritegne zacas moze da ti se desi da te "drzava i institucije" pritrpaju u koncentracione logore kao sto su Evropljane svaki cas trpali u proslom veku. Samo Evropljane? https://en.m.wikipedia.org/wiki/Internment_of_Japanese_Americans Mada ima nešto i novijeg datuma. Edited April 15, 2020 by Don Laki Juan 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 2 hours ago, Don Laki Juan said: Angelia, prvo ovo nije lepo što si napisala. Drugo, pročitaj ponovo pa ćemo pričati. Sta nije lepo u tome, sto sam ti postavila ogledalo da vidis sta je druga opcija? Znaci bilo je pitanje, a ne nikakvo podmetanje. To posedovanje oruzja, regularno spasava zivote. Pusti ti najbolja policija, vojska itd. Imam ja i vatrogasce na 100m od mene pa ipak imam protivpozarni aparat, i alarm. Nije bilo ni lepo od tebe da samoodbranu nazivas dvostrukim ubistvom pa te ja nisam opomenula. 2 hours ago, Amigo said: Sto se tice oruzja po kucama, ne vjerujem da to smanjuje provale ili bilo kakav kriminalitet. Ti mozes da verujes ili neverujes bilo sta, zato imamo istrazivanja i uz to zdrav razum da skontamo da ce provalnik izbegavati kucu u kojoj ima nekog, misleci da taj neko ima oruzje. Ili ce pobeci kad skonta da je taj koga je napao naoruzan. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don Juan Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 (edited) 56 minutes ago, ObiW said: Prvo da ti kazem, ne zanima me prica o tvom dedi i za tvoje paralele sa drugim svetskim ratom. Meni je bitan moj zivot, i zivot moje porodice, sada i ovde. Šteta, mogao bi mnogo toga da naučiš, pošto je veruj mi imao mnogo više toga da kaže nego tvoj red neck friend. 56 minutes ago, ObiW said: Kakvo je to drustvo gde se uz dokolicu prica o ubistvima? Pa vidi, sud je rekao da je u pitanju ubistvo u samoodbrani. To se razlikuje od recimo, ubistva kada pljackas banku, u krivicnom, moralnom, i svakom drugom pogledu. Onaj ko je odbranio sebe i sebi bliznje od napadaca je heroj. Onaj ko je napadao je agresor i zasluzio je sto je dobio. Oko ovoga ce se sloziti svako ko je imao priliku da brani svoju kucu od agresora, evo recimo u istocnoj Slavoniji 1991. Vjekoslav ce ti ovo rado potvrditi, ako si u dilemi da li je to tako. Kako si uspeo Vjekoslava da uvučeš u priču? Rat je rat, mir je mir, ako ne uočavaš razliku između mira i rata, onda ne znam, a opet mišljenja sam da mesto gde ti živiš se bitno razlikuje od Slavonije 1991. edit. videćemo na žalost, da li će više života da odnese ovaj virus ili ova manija kupovine oružja u Americi za vreme epidemije. Virus će proći, to oružje ostaje. Edited April 15, 2020 by Don Laki Juan 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don Juan Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 14 minutes ago, Angelia said: Sta nije lepo u tome, sto sam ti postavila ogledalo da vidis sta je druga opcija? Znaci bilo je pitanje, a ne nikakvo podmetanje. To posedovanje oruzja, regularno spasava zivote. Pusti ti najbolja policija, vojska itd. Imam ja i vatrogasce na 100m od mene pa ipak imam protivpozarni aparat, i alarm. Nije bilo ni lepo od tebe da samoodbranu nazivas dvostrukim ubistvom pa te ja nisam opomenula. Masovno posedovanje oružja više oduzima živote, nego što ih spašava. Laka dostupnost oružju je opet incijalna kapisla svega. Koliko se ti budeš naoružavala, toliko će se i oni od koga se štitiš da se naoružavaju, ako ne i više. Protivpožarni alarm nikoga nije ubio. Ubistvo u samoodrani je ipak na koncu ubistvo. Naravno, ne može da se stavlja u istu ravan sa ubistvom koje to nije, ali jeste ubistvo. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 5 minutes ago, Don Laki Juan said: Ubistvo u samoodrani je ipak na koncu ubistvo. Naravno, ne može da se stavlja u istu ravan sa ubistvom koje to nije, ali jeste ubistvo. Izvini, ali kada je moj zivot ili provalnika, ili da ne idem jos pateticnije mojeg deteta, izbor je kompletno jasan. A ti mozes da sazaljevas provalnika koliko hoces, ovde je zakonski veoma jasno da ja imam pravo da branim svoj zivot (ili nekog nevinog), i niko ne ocekuje da sacekam policiju da dodje a da za to vreme, neko pocini kriminal. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amigo Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 4 minutes ago, Angelia said: Izvini, ali kada je moj zivot ili provalnika, ili da ne idem jos pateticnije mojeg deteta, izbor je kompletno jasan. Ako neko upada u kucu da ubije, mada ne znam zasto bi to neko bez razloga cinio, onda je mala sansa da ces da se kao amater da se odbranis, ako je provalnik upao da nesto ukrade, onda ce da pobjegne ako cuje da se neko probudio. Mislim da pretjerujete. Da li si cula da se u tvom kraju upada u kuce i da li si cula da je iko ikoga ubio pri tome. Sto se tice stope kriminala i teze da su naoruzani ukucani uzroci smanjena iste, vjerovatno je pogresna, jer je stopa kriminala u Kanadi manja nego u USA, npr Ontario i Michigen, koji se dodiruju, isti sistem stanovanja, suburbs itd. Elementi socijalne drzave ce najvise da smanje kriminalitet. Rodjeni kriminalci ce uvijek biti kriminalci, ali ne i obicni ljudi, ako ima drzava da nekoliko dolara da prezive. Da se razumijemo generalno nije meni cilj da pljujem po Americi, nego smatram da neke stvari trebaju da se mijenjaju. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
boxcube Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 (edited) 1 hour ago, Don Laki Juan said: Samo Evropljane? https://en.m.wikipedia.org/wiki/Internment_of_Japanese_Americans Mada ima nešto i novijeg datuma. Od lika koji pripada ideoloskoj i politickoj struji koja je vec tada vise od sto godina pokusala a razmontira USA i da je pretvori u neko evropsko soc.kolektivisticko strasilo uz VW bio je jedan od najgorih USA prezidenta prve polovine 20. veka. Edited April 15, 2020 by boxcube 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 20 minutes ago, Amigo said: Ako neko upada u kucu da ubije, mada ne znam zasto bi to neko bez razloga cinio, onda je mala sansa da ces da se kao amater da se odbranis, ako je provalnik upao da nesto ukrade, onda ce da pobjegne ako cuje da se neko probudio. Mislim da pretjerujete. Da li si cula da se u tvom kraju upada u kuce i da li si cula da je iko ikoga ubio pri tome. Pa pre dve godine provalili u kucu preko puta mene, u po bela dana, dok sam ja bila u mojoj kuci. Znas sta mi je rekao pandur koji je dosao da me obavesti i pita da li sam nesto videla? "Srecom niko nije bio u kuci". A ja zivim u kraju sa izuzetno niskom stopom kriminala. Sad ti ne znas zasto bi neko to radio bez razloga daj sta si ti, malo dete? An unemployed tree-cutter who broke into a home to commit "a random burglary" admitted Thursday that he killed three people who surprised him and confronted him, then stuffed their remains in a hollow tree. He also pleaded guilty to kidnapping and raping a 13-year-old girl who was with them. Link to comment Share on other sites More sharing options...
A sad Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 17 minutes ago, boxcube said: Od lika koji pripada ideoloskoj i politickoj struji koja je vec tada vise od sto godina pokusala a razmontira USA i da je pretvori u neko evropsko soc.kolektivisticko strasilo uz VW bio je jedan od najgorih USA prezidenta prve polovine 20. veka. Ne treba se ogranicavati na prvu polovinu 20. veka, on je najgori predsednik u istoriji USA, jedini diktator i mrlja na njenu demokratsku tradiciju. Ali uopste porediti taj sramni dogadjaj iz USA istorije sa onim sta se desavalo u Evropi u tom vremenu je prilicno degutantno. Treba napomenuti da je ovo iskorisceno i za politicke obracune, tako su na Havajima (na Havajima je ziveo najveci broj Japanaca u USA, ali tamo nije bilo masovnog interniranja kao u ostatku USA, internirano je oko hiljadu ipo ljudi) zatoceni lokalni republikanski senatori Sandzi Abe i Tomas Sakakihara. Ne treba zaboraviti ni da je bio interniran i odredjeni broj Nemaca i Italijana. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 Na pitanje zasto? Evo primera iz zivota. Dobio sam poziv da budem porotnik. Trebalo je da sudim tipa koji je usao da obije kucu, video devojcicu 14 godina da spava i silovao je. Zasto? Ja ne znam. @Amigo Ti? Znaci na pitanje da li mogu pravicno da sudim ovom coveku jasno sam odgovorio DA. Da li bih ga upucao ne daj Boze, da ga vidim da tako nesto pokusa da uradi nekome meni dragom, verovatno ne, ali bih ga tako lepo propustio kroz sake da ne bi imao na cemu da sedi. Toliko o naoruzanju, u principu, meni ne treba. Zasto? ZATO! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 12 minutes ago, mrd said: Na pitanje zasto? Evo primera iz zivota. Dobio sam poziv da budem porotnik. Trebalo je da sudim tipa koji je usao da obije kucu, video devojcicu 14 godina da spava i silovao je. Zasto? Ja ne znam. @Amigo Ti? Znaci na pitanje da li mogu pravicno da sudim ovom coveku jasno sam odgovorio DA. Da li bih ga upucao ne daj Boze, da ga vidim da tako nesto pokusa da uradi nekome meni dragom, verovatno ne, ali bih ga tako lepo propustio kroz sake da ne bi imao na cemu da sedi. Toliko o naoruzanju, u principu, meni ne treba. Zasto? ZATO! Nije poenta šta bi uradio ti, ja ili DJ već šta nam zakon dopušta da se u njegovim okvirima ponašamo tj. učinimo. Ja imam oružje, ali sam protivnik nošenja i držanja istog. Maksimum, što bi ja dozvolio, su teseri, šokeri, šta god, što može na neko vreme da onesposobi ev. napadača, u protivnom, šta će nam policija. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts