Darko Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Pa ne jos, ali ako im procitas program, to im je u planu. Samo sto nekako jako izbegavate jer se kriju pod suknjom zapada i demokratije... https://static.heritage.org/project2025/2025_MandateForLeadership_FULL.pdf Možda sam slep, ali ne vidim ništa oko zabrađivanja, ne dopuštavanja ženama da idu u školu, javna vešanja, podržavanje neselektivnih ubistva pripadnika drugih religija preko bombaša samoubica. Zato odgovorno tvrdim da je izjednačavanje ili glupo ili bezobrazno. Naravno, time ne tvrdim da si TI glupa i bezobrazna. I inteligentni ljudi mogu da imaju glupe poglede na neke stvari.
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 2 minutes ago, Darko said: Možda sam slep, ali ne vidim ništa oko zabrađivanja, ne dopuštavanja ženama da idu u školu, javna vešanja, podržavanje neselektivnih ubistva pripadnika drugih religija preko bombaša samoubica. Zato odgovorno tvrdim da je izjednačavanje ili glupo ili bezobrazno. Naravno, time ne tvrdim da si TI glupa i bezobrazna. I inteligentni ljudi mogu da imaju glupe poglede na neke stvari. Ok, onda nista... ni nema na youtube stotine govora iz kojih mozes da vidis, nigde ni ne pise osim u playbook... Vidi Darko, meni uopste nije smesno ovo sto se desava, jer se nigde ne desava preko noci takve stvari, nego mic po mic i na kraju dodje do totalnog fundamentalizma. Ni u Iranu ni Avganistanu nisu zene nosile burke od prvog dana preuzimanja vlasti verskih fanatika, nego do dosli do toga vremenom. Ako ce mo o gluposti meni je jos gluplje ignorisati stanje koje znas da moze da dovede do cancera i cekati taj momenat da nesto kazemo ili jos gore, primetimo. 3
Helena Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Ok, ja sam glupa ili bezobrazna, nesto od toga... ovo je vec drugi put da mi to natices, ali nemam problem sa tim, misli sta hoces. Kad sam rekla da je nikakva razlika, nisam mislila na dizanje bombama u vazduh, nego na ljudska prava, pogotovo prema zenama i manjinama. Ako te bas interesuje zasto sam to rekla, dala sam ti i link da procitas. I neverovatno mi je da posle toliko ispisanih strana ovde i toliko videa, linkova... ti bas pomenes 'ne daju zenama da idu u skolu' dok oni na sva usta propagiraju da su zene inkubatori koji ne treba da se skoluju, nego radjaju decu i sede kuci sa varjacom. Plus abortusi, plus kaznjavanja za abortuse, plus bi da ukinu pravo da zene glasaju... da ne nabrajam ima 900 strana. Plus ove budalastine gde je predsednik 'odabrani, sisao sa neba' i na kom se mole, samo sto jos tepih nisu prostrali... Trampove izvrsne naredbe u prvoj godini se poklapaju bar 50% sa njihovim blueprintom, zaustavio ga je epstain, sad trenutno ima druga posla inace ko zna sta bi bilo... U samoj suštini su fundamentalisti, da. Nipodaštavanje prava žena i manjina, bela supremacija, religija kao fundament života.. To što Darko misli da ima tapiju na određivanje šta je glupo ili ne, ne znači da je u pravu. Uskoro ćeš dobiti rečenicu da mu podmećeš i učitavaš. Elem, bagra koja je znala šta epštajn radi i druži se s njim, koji se ženama obraća sa quiet piggy I izvodi ovo ne mogu biti ništa drugo do verski fanatici/idioti. Žene su se dugo borile sa svoja prava da bi im ostatak od čoveka govorio quiet piggy. 1
Darko Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Ok, onda nista... ni nema na youtube stotine govora iz kojih mozes da vidis, nigde ni ne pise osim u playbook... Pa nađi mi gde se pozivaju na ove stvari koje sam naveo? Nema ih NIGDE. Pitam te po drugi put, lepo postavi link i kvot da svi nešto naučimo. Pazi, nigde nisam rekao da su evandjelisti totalno bezopasni. Rekoh lepo Angeliji da su mi bilo koji religiozni fanatici problematični. Ali izjednačavati poziv na skraćivanje prava na abortus i na primer, javno vešanje tinejdžerke koja je SILOVANA u Iranu je ... šta?
fancy Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 55 minutes ago, Darko said: izjednačavati poziv na skraćivanje prava na abortus i na primer, javno vešanje tinejdžerke koja je SILOVANA u Iranu je ... šta? M.O. iz little red book demsa koji su ovakvim mentalnim akrobacijama i doveli Trampa na vlast. 2
MeanMachine Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago (edited) 6 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Ok, onda nista... ni nema na youtube stotine govora iz kojih mozes da vidis, nigde ni ne pise osim u playbook... Vidi Darko, meni uopste nije smesno ovo sto se desava, jer se nigde ne desava preko noci takve stvari, nego mic po mic i na kraju dodje do totalnog fundamentalizma. Ni u Iranu ni Avganistanu nisu zene nosile burke od prvog dana preuzimanja vlasti verskih fanatika, nego do dosli do toga vremenom. Ako ce mo o gluposti meni je jos gluplje ignorisati stanje koje znas da moze da dovede do cancera i cekati taj momenat da nesto kazemo ili jos gore, primetimo. U Iranu zene ne moraju da nose burke, vec ih smaraju da pokrivaju kosu (marame). Evangelisti npr ne mogu da tako nesto zahtevaju jer toga u hriscanstvu nema. Zahtevi da zene nose burke ili pokrivaju kosu, to je u islam uslo iz preislamskih obicaja u Arapa. Takodje evangelisti ne podrzavaju klasican teorizam. ALI evangelistima je fetish "end of times" i tu su daleko ludji i od bin ladenovaca. Elem evangelisti imaju misiju da Amerika pomaze Izrael u bilo cemu sto radi, sutra da krenu da ubijaju muslimane bez ikakvog razloga to je za evangeliste super, jer smatraju da mora da se formira nekakav stari Izrael (veliki Izrael) i da izbije neki svetski rat (tj Armagedonu u religijskim knjigama) ima tu nekih tripova sa izgradnjom treceg hrama i savrsenom crvenom junicom ali "umereniji" evangelisti smatraju da su to bajke da je samo potrebe nekakav globalni rat, i onda ce bozija vojska predvodjena Isusom da se spusti sa neba i dolazi sudnji dan. A da vecina Izraelca ce da izgine a oni sto preteknu sa ostalim Jevrejima po svetu ce da predju u hriscanstvo. Izraelci pametni ljudi vide da imaju posla sa ludacima ali korisnim ludacima pa su u fazonu do jaja, pa im podgrevaju njihovu fatanziju samo tako, jer svako malo lemaju se komsijama a cak finasiraju i genetska istrazivanja savrsene crvene junice. Dakle eto gde smo dosli dok deo sveta se bavi XXI vekom: zvanicna Amerika sa ludim evangelistima se bavi Armagedonom. Edited 4 hours ago by MeanMachine 1
Darko Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) 1 hour ago, MeanMachine said: ALI evangelistima je fetish "end of times" i tu su daleko ludji i od bin ladenovaca. Ma kako da nisu. Šta misliš, na šta bi svet ličio da likovi kao Bin Laden imaju moć koju ima Amerika? 1 hour ago, MeanMachine said: Dakle eto gde smo dosli dok deo sveta se bavi XXI vekom: Taj deo sveta je u velikoj ekonomskoj krizi. Ogromni procenat mladih je nezaposlen, market nekretnina je u velikoj krizi, a dugovi su izuzetno veliki: Total Debt (Government + Corporate + Household): China: Reached a record ~336% of GDP in 2025, largely driven by a massive corporate debt pile. United States: Estimates vary between 264% and 320% of GDP. 1 hour ago, MeanMachine said: U Iranu zene ne moraju da nose burke, vec ih smaraju da pokrivaju kosu (marame). A ponekad ih smore malo više i pretuku na smrt. Edited 3 hours ago by Darko
Angelia Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 41 minutes ago, MeanMachine said: Takodje evangelisti ne podrzavaju klasican teorizam. ALI evangelistima je fetish "end of times" i tu su daleko ludji i od bin ladenovaca. Elem evangelisti imaju misiju da Amerika pomaze Izrael u bilo cemu sto radi, sutra da krenu da ubijaju muslimane bez ikakvog razloga to je za evangeliste super, jer smatraju da mora da se formira nekakav stari Izrael (veliki Izrael) i da izbije neki svetski rat (tj Armagedonu u religijskim knjigama) ima tu nekih tripova sa izgradnjom treceg hrama i savrsenom crvenom junicom ali "umereniji" evangelisti smatraju da su to bajke da je samo potrebe nekakav globalni rat, i onda ce bozija vojska predvodjena Isusom da se spusti sa neba i dolazi sudnji dan. Znaci ne navijaju za terorizam, ali posto im je Biblija fetish, onda je to isto? 🤔 i zato sto podrzavaju Izrel jer im Biblija to govori... znaci svako ko veruje u Deda Mraza je opasni fundametalista. Ja sam bila ubedjena da sam ja agresivni ateista, ali ovaj napad na sve religiozne ljude, prelazi moj kapacitet za kritikovanje religije. Sta je sledece? Da izbrisete "In God we trust", ili da zabranimo "opasne" religije...to zvuci poznato. Ako pocnemo sa jednom opasnom religijom, jel to OK? Ne mogu da verujem da ja treba da branim religiozne ljude....
Mina D. Harker Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Hej, zabrana abortusa nije tako loša, ćuti, bar nije krivično djelo vješanje zbog nepokrivanja u javnosti. To da može dovesti do smrti žene/djevojčice (they like 'em young) zbog komplikacija neželjene trudnoće kao krajnji ishod - tjelesnu i ličnu autonomiju ovom prilikom da zanemarimo - ne dopire do svijesti. Reći ženi da lupeta jer je zabrinuta zbog planova za ukidanje ženskih prava u bastionu demokratije nije lijepo @Darko 4
MeanMachine Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) 20 minutes ago, Darko said: Ma kako da nisu. Šta misliš, na šta bi svet ličio da likovi kao Bin Laden imaju moć koju ima Amerika? Taj deo sveta je u velikoj ekonomskoj krizi. Ogromni procenat mladih je nezaposlen, market nekretnina je u velikoj krizi, a dugovi su izuzetno veliki: Total Debt (Government + Corporate + Household): China: Reached a record ~336% of GDP in 2025, largely driven by a massive corporate debt pile. United States: Estimates vary between 264% and 320% of GDP. Ne bi tezili da izazovu armagedon ustvari ovo sto rade evangelisti je totalno kontra veri, jer oni misle da mogu da uticu na bozije planove?!? Ja sam cisto iz perspektive verskih filozofija tumacio obe fundamentalisticke grupe. To sto ti kazes da je u velikoj ekonomskoj krizi je jos gore po tvoj stav. Dakle Kina koja je u krizi pravi solarne planine dok Amerika sa nikad boljom ekonomijom ima administraciju koja se itekako lozi na evangelisticku viziju sveta i radi na armagedonu... I da do skoro smo imali "samo sto Amerika propala nije" vecinom od rusofila, sad pak imamo i "samo sto Kina propala nije" od amerikanofila. Edited 3 hours ago by MeanMachine 1
MeanMachine Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 8 minutes ago, Angelia said: Znaci ne navijaju za terorizam, ali posto im je Biblija fetish, onda je to isto? 🤔 i zato sto podrzavaju Izrel jer im Biblija to govori... znaci svako ko veruje u Deda Mraza je opasni fundametalista. Ja sam bila ubedjena da sam ja agresivni ateista, ali ovaj napad na sve religiozne ljude, prelazi moj kapacitet za kritikovanje religije. Sta je sledece? Da izbrisete "In God we trust", ili da zabranimo "opasne" religije...to zvuci poznato. Ako pocnemo sa jednom opasnom religijom, jel to OK? Ne mogu da verujem da ja treba da branim religiozne ljude.... Nisam ja nigde pomenuo zabranu religija, vec samo sam objasnio da verski evangelisti jesu fundamentalisti. Ali srecom posto ih je sve manje u Americi tezi ide nametanje njihove Amerike. Dok pak u Saudijskoj Arabiji ili Iranu je daleko veca populacija fundametalista pa mogu da urede zemlju kako vole.
Mina D. Harker Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Svi smo čuli za slučaj trudne, klinički mrtve žene (Atlanta?) koja je održavana u životu da bi služila kao inkubator dok se trudnoća ne privede do kraja. To je direktan uticaj evanđelističkih i hrišćansko-fundamentalističkih doktrina. To je nightmare scenario koji nije tako loš u poređenju s talibanima. Svi ćemo se složiti da je u pitanju okrutno kršenje ljudskih prava. Bukvalno ženi nisu dopustili ljudsko dostojanstvo ni u smrti. Dijabetes nije tako strašan u poređenju sa kancerom, ali oba ubijaju. Meni su ova poređenja i mjerenja nesuvisla. 3
DameTime Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago ^ Koliko znam, i u hrišćanstvu postoji element da žena pokrije kosu maramom, naročito kad ulazi u verski objekat npr. 6 hours ago, Darko said: Ali izjednačavati poziv na skraćivanje prava na abortus i na primer, javno vešanje tinejdžerke koja je SILOVANA u Iranu je ... šta? Prvo je samo početak i put od toga do iranske brutalnosti može biti mnogo kraći nego što mislimo. Potpuno je nejasno da ne vidiš poveznicu između ta dva, nije ni trenutno stanje u Iranu došlo tek tako. 2
Mina D. Harker Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago ^ Pomeni mu trans ideologiju pa da vidiš kako će uočiti poveznicu. Msm, svak' se češe gdje ga svrbi, ali objašnjavanje ženama da je super jer ih u Americi (još) ne vješaju po trgovima je baš krindž. 4
Darko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 hour ago, Mina D. Harker said: Reći ženi da lupeta jer je zabrinuta zbog planova za ukidanje ženskih prava u bastionu demokratije nije lijepo @Darko Nisam rekao da lupeta što je zabrinuta oko abortusa. Rekao sam da je poistovećivanje evandjelista i mula/talibana lupetanje. Zanimljiva mi je tvoja interpretacija mojih reči.
Mina D. Harker Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Možda da joj uopšte ne poručuješ kako lupeta (jer zna gdje živi, ima iskustvo sa hrišćanskim fundamentalizmom, za razliku od tvoje države), pa neće biti interpretacija, just a thought. @Darko
Dzoni_m Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Pa i jeste isto. Verski zatucanici i tamo i ovamo. K'o im smirgla usi kako se zovu. To je sve isti polusvet. Edited 1 hour ago by Dzoni_m 3
Darko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 21 minutes ago, DameTime said: Prvo je samo početak i put od toga do iranske brutalnosti može biti mnogo kraći nego što mislimo. Potpuno je nejasno da ne vidiš poveznicu između ta dva, nije ni trenutno stanje u Iranu došlo tek tako. Well, we agree to disagree. Jednostavno ne vidim taj scenario, velike su razlike između tretmana žena u Novom Zavetu i Kurana. Drugo, zapadni svet je prošao kroz prosvetiteljstvo, gde je humanizam ipak ostavio svoje tragove. 1
Darko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 3 minutes ago, Mina D. Harker said: Možda da joj uopšte ne poručuješ kako lupeta (jer zna gdje živi, ima iskustvo sa hrišćanskim fundamentalizmom, za razliku od tvoje države), pa neće biti interpretacija, just a thought. @Darko Imam i ja iskustvo, i tvrdim da nije na tom nivou koju ispoljavalju mule i talibani. Jednostavno, činjenično nije. Niti vidim potencijal da to bude u budućnosti. Meni je cringe usporedba njih i mula. I da, jeste lupetanje. Za takve glupe izjave nemam poštovanja. 8 minutes ago, Dzoni_m said: Pa i jeste isto. Verski zatucanici i tamo i ovako. K'o im smirgla usi kako se zovu. To je sve isti polusvet. False equivalency. Zatucanost jeste, ALI je stepen totalno različit.
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Jbt, ako si zaboravio koliko fanatično sledbeništvo hrišćanstva može biti brutalno, podseti se malo istorije. I kad se pogledaju fotografije žena u Iranu 1970ih godina prošlog veka, koje su tada izgledale slobodnije nego mnoge žene u zapadnom svetu danas, reklo bi se da niko nije mogao da zamisli u kakvom će položaju žene tamo biti danas. Što se tiče Kur'ana, to kako ga fanatici tumače i predstavljaju ima malo veze sa onim što u njemu piše.
Darko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, DameTime said: Jbt, ako si zaboravio koliko fanatično sledbeništvo hrišćanstva može biti brutalno, podseti se malo istorije. Itekako znam šta su katolici radili, a i pravoslavci u manjoj meri. Zato se desila i Protestantska Reformacija, koja je jedan od ključnih uzroka prosvetiteljstva i humanizma koji je obuhvatio tadašnji zapadni svet. Ipak se nešto naučilo od toga, zato danas i postoje sekularne države i sama dogma tih crkvi nije ono što je nekad bila. Problematična - apsolutno. U nivou sa mulama/talibanima - ne. 9 minutes ago, DameTime said: I kad se pogledaju fotografije žena u Iranu 1970ih godina prošlog veka, koje su tada izgledale slobodnije nego mnoge žene u zapadnom svetu danas, reklo bi se da niko nije mogao da zamisli u kakvom će položaju žene tamo biti danas. Fotografije iz gradova, u selima to nije baš bio slučaj. Uvek je postojala ta islamska struja i ugnjetavanje žena. Shah se protiv toga i borio, gledao da napravi Iran sekularnu državu: Quote Yes, both Shahs of the Pahlavi dynasty—Reza Shah (r. 1925–1941) and Mohammad Reza Shah (r. 1941–1979)—actively pushed to make Iran a secular state by reducing the influence of the Shi'a clergy, replacing religious laws with European-style civil codes, and promoting Western-oriented modernization. They modernized education, enforced clothing reforms, and heavily restricted religious public expression. Problem je što je Shah isto bio diktator, ali je cvećka u poređenju sa mulama.
Darko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Nego, kad smo kod abortusa, imaš i ovakve retarde na drugoj strani: https://www.bbc.com/news/articles/c2k88j5x9wdo?xtor=AL-71-[partner]-[bbc.news.twitter]-[headline]-[news]-[bizdev]-[isapi]&at_bbc_team=editorial&at_link_type=web_link&at_link_origin=BBCWorld&at_ptr_name=twitter&at_medium=social&at_campaign_type=owned&at_format=link&at_link_id=39EFCDEE-178D-11F1-8131-BEDFAFF5522A&at_campaign=Social_Flow Znači, doktori stavili bebu od 36 nedelja u zamrzivač jer je majka tražila abortus. Jebo im svima pas mater! Pa banujte me zbog ovoga.
Nek grmi jako Posted 38 minutes ago Posted 38 minutes ago (edited) Psihologija nam kaže da ljudski mozak voli binarne kategorije tipa sve ili ništa, mi ili oni, pa kada smo pod stresom ili u političkom afektu, što dovodi i do neartikulisanih izliva emocija koje vidimo na Tviteru ili Tiktoku od nekih čudnih ljudi kada komentarišu politiku, koristimo emotivne etikete umesto preciznih opisa. Tako upotreba termina kojima želimo da nešto izjednačimo i relativizujemo, poput recimo - hrišćanski talibani, služi kao neki psihološki mostić ili prečica kojom se mobiliše bes u ideološkom ekočemberu, iako se pri tome jasno i svesno žrtvuje intelektualna poštenost kada se tvrdi da su žrtve nekog zakona o abortusu u SAD isto kao žena u Iranu koju režim ubije zbog skidanja ili čak nepravilnog nošenja hidžaba. Pa iako niko nije toliko lud da stvarno poveruje da je to isto, ta laž se upotrebljava da bi se istakla zajednička religijska dogma i u SAD i u Iranu, kojom te države uspostavljaju kontrolu nad ženskim telom. I budući da na izborima ne glasaju samo ekočemberi, već izbore mahom odlučuju nezavisni i neopredeljeni glasači, oni vide svojim očima te nebuloze i onda ne jednom, nego čak dva puta glasaju za Trampa, koji nikada ne bi ni bio predsednik da sa druge strane političkog spektra nema te deluzije i tih potpuno besmislenih izjednačavanja Amerike i Irana. Tako u praksi imamo dovoljno izraženu većinu koja zna, jer to vidi svojim očima, da Iran počiva na tradicionalnom autoritetu gde je verski vođa neprikosnoven, a zakon je direktna Božja reč, dok sistem u SAD počiva na racionalnom zakonskom autoritetu, pa Kongres na kraju ne glasa o tome šta Bog kaže, već glasa na bazi ustavne interpretacije federalizma i prava i saveza država i država u tom savezu da donose sopstvene zakone. Prosečan glasač možda nije čitao Sartorija ili Vebera, ali on oseća razliku između popunjavanja glasačkog listića i bežanja od verske policije. Pa svaki put kada mu neko kaže da je to isto, taj neko mu zapravo otvara širom kapiju glasanja za Trampa... Zato što takve gluposti ne samo da ne mobilišu širu publiku, nego je aktivno demobilišu ili čak guraju na drugu stranu. Jer onda glasači pomisle: a što nas ovi ljudi lažu da su SAD i Iran - isto? Što nas prave na budale i na slepce, kad svojim očima vidimo da to nije istina?! Da stvar bude gora, kad pobedi Tramp, one koje su godinama prethodno lagali da su Amerike i Iran - isto, onda etiketiraju kao - krezube?! I tako zatvore krug beščašća. Edited 17 minutes ago by Nek grmi jako
Barkley#34 Posted 18 minutes ago Posted 18 minutes ago 1 hour ago, Darko said: Drugo, zapadni svet je prošao kroz prosvetiteljstvo, gde je humanizam ipak ostavio svoje tragove. Zbog čega si ubeđen da ne može da krene unazad? Istorijski je više puta dokazano da može. Ne mora da bude na nivou mula ali može da bude loše.
Nek grmi jako Posted 12 minutes ago Posted 12 minutes ago (edited) Verovatno to ubeđenje proističe iz činjenice da u sekularnim državama nema teokratije, a upravo ta sekularnost deluje kao ključna brana protiv toga da se civilizacijski točak ne pokrene unazad, odnosno ka sistemu gde zakon nije rezultat racionalne debate, već direktne božanske volje ili interpretacije božje reči kroz verske autoritete. Iz tog razloga svaka strategija koja se oslanja na emotivne hiperbole, poput izjednačavanja demokratskih procesa sa teokratskim mučenjima i izjednačavnja SAD i Irana, funkcioniše odlično za prikupljanje lajkova i donacija, ali je katastrofalna za izgradnju širokog konsenzusa. Tramp je živi dokaz za to i spomenik gluposti zbog koje je jedna politička opcija bukvalno poklonila drugoj osam godina u Beloj kući. Edited 11 minutes ago by Nek grmi jako
Recommended Posts