Helena Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Suviše se često pominje bela rasa da bi se prelazilo preko izraza nacizam. I ne samo pominje.
madzone Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 6 hours ago, Klotzen said: Ako gu kupi neće, ako ga osvoji 100% hoće. Jer pozicija SAD gde anektira tuđe teritorije, i to savezničke, je neodrživa u svetu. U momentu će ih napustiti svi saveznici osim par diktatura koje ne zanimaju međunarnodno pravo. Potcenjuje se kontinuittet USA politike, sve je to isto, samo upakovano u drugačiju oblandu. Lobiji koji vode politiku, bez obzira na stranku na vlasti imaju iste interese. Ukoliko USA prisvoji Grenland (lično mislim da neće), to je gotova stvar. USA saveznici inače i ne poštuju međunarodno pravo, inače ne bi bombardovali našu zemlju, pobili silne civile, i protivpravno oteli teritoriju. Znam, znam, to je bilo u redu da se uradi, kada im odgovara onda je u redu, a kada to neko drugi radi onda nije u redu. Biće interesantno ako najveća demokratija među njima otme 2 miliona km2, i to od saveznika. Ako USA uzmu Grenland očekujem da Evropske demokratije uvedu žestoke sankcije (lol, nope).
Nek grmi jako Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) 8 hours ago, berti said: Ukoliko Trampova ekipa uradi nešto sa Grenlandom protivno volji Danske i EU, hoce li ekipa koja dođe posle Trampa na čelo SAD vratiti sve u prvobitno stanje? Da li ce se dobrovoljno odreci svega sto dobijajo Grenlandom i time pokazati da je sva ova ujdurma samo Trampov idiotizam i da USA ne zeli tako da postupa? Namera Amerikanaca da nekako pripoje sebi Grenland ne počinje od Trampa, pa je svaka takva tvrdnja, po kojoj vreme američkih angažmana i interesa na Grenlandu koincidira sa pojavom Trampa ili čak direktno upućuje ekskluzivno na njega, samo ili nepoznavanje istorije, ili nepotrebna i neutemeljena fasciniranost Trampom koja dovodi do pogrešnih zaključaka. Jer, američko interesovanje za Grenland kao potencijalnu teritoriju za pripajanje datira još iz 19. veka, što je moja malenkost ovde već pominjala uz opasku da Trampu nikako ne treba u tom slučaju davati pravo za patent. Još otkad je, dakle, ondašnji sekretar države Vilijam Sjuard, nakon uspešne kupovine Aljaske od Rusije, predložio i kupovinu Grenlanda od Danske, videvši ga kao strateški važan deo mozaika za američku ekspanziju i kontrolu nad severnim morem, ta mogućnost je konstantno repetirana. Ova ideja je bila, naravno, deo šireg ekspanzionističkog duha, a i kako bi se omogućilo Americi da, kako se onda govorilo, komanduje svetskom trgovinom. Početkom 20. veka, interes se ponovo javio 1910. godine, kada su američki zvaničnici razmatrali kupovinu, a i tokom Prvog svetskog rata, naročito u vreme kada su SAD kupile od Danske ono što danas nazivamo Američka devičanska ostrva. Da bi tokom Drugog svetskog rata taj interes postao praktičan, jer su SAD zauzele Grenland, dakle Ruzvelt a ne Tramp, kako bi sprečile Nemačku da ga koristi kao bazu, uspostavivši vojne instalacije za odbranu severnog Atlantika. Posle rata, Truman je razmatrao aneksiju ili kupovinu Grenlanda zbog strateškog značaja u Hladnom ratu, uključujući i ponudu od 100 miliona dolara Danskoj, ali je odustao zbog diplomatskih razloga i umesto toga se fokusirao na vojne sporazume, što će, po mom skromnom mišljenju, biti model koji će doneti i neki budući novi dogovor SAD i Danske. Zatim se to pitanje tretiralo prvenstveno kroz vojno-strateške aranžmane umesto direktnog pripajanja, pa je potpisan sporazum između SAD i Danske koji je omogućio Americi da održava i gradi vojne baze na Grenlandu, poput instalacije radarskih sistema i odbrane od balističkih raketa. I ma koliko nas zaslepljenost Trampom vodi u nekom pravcu, jasno je, dakle, da istorija američkih pretenzija ni u slučaju Grenlanda ne počinje od Trampa, već on samo ide dobro utabanom stazom svojih prethodnika. Istorija koja se ciklično ponavlja, ili se barem takoreći rimuje sa nekim budućim vremenskim intervalima, uči nas da se te pretenzije neće završiti ni posle Trampa. Edited 3 hours ago by Nek grmi jako
madzone Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 6 hours ago, Klotzen said: Ako gu kupi neće, ako ga osvoji 100% hoće. Jer pozicija SAD gde anektira tuđe teritorije, i to savezničke, je neodrživa u svetu. U momentu će ih napustiti svi saveznici osim par diktatura koje ne zanimaju međunarnodno pravo. Potcenjuje se kontinuittet USA politike, sve je to isto, samo upakovano u drugačiju oblandu. Lobiji koji vode politiku, bez obzira na stranku na vlasti imaju iste interese. Ukoliko USA prisvoji Grenland (lično mislim da neće), to je gotova stvar. USA saveznici inače i ne poštuju međunarodno pravo, inače ne bi bombardovali našu zemlju, pobili silne civile, i protivpravno oteli teritoriju. Znam, znam, to je bilo u redu da se uradi, kada im odgovara onda je u redu, a kada to neko drugi radi onda nije u redu. Biće interesantno ako najveća demokratija među njima otme 2 miliona km2, i to od saveznika. Ako USA uzmu Grenland očekujem da Evropske demokratije uvedu žestoke sankcije (lol, nope).
Nek grmi jako Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 2 hours ago, robespierre said: Uloga je pravljena po liku iz romana Vineland koji je Tomas Pinčon napisao pre 36 godina. Nažalost, pisac tog romana zauvek će ostati nepoznat široj publici. Zašto kažem nažalost? Zato što bi mnogi shvatili da Amerika za kojom sada žale nikada nije ni postojala - ili, što bi autor rekao - to je nevidljiva, četvrta članica Trojnog pakta. Podsetili ste me na slučaj onog Rusa ateiste, koji je u Braći Karamazov bio osuđen da prepešači kvadrilion kilometara u tami pre nego što mu se otvore vrata raja, ali je ležao milijardu godina u prkosu, odbijajući da se mrdne jer je to protivno njegovim uverenjima. Spoznaja o tom Rusu koji ne veruje u Svevišnjeg i kad mu se praktično pokaže sve u šta nije verovao, kasnije mi je konstantno pomagala da prihvatim habitus, odnosno moralne i intelektualne vrednosti onih koji veruju da nekakav komad tkanine preko nosa onemogućava transmisiju koronavirusa, verovanja da će sankcije sprečiti Rusiju da ratuje, ubeđenja da je Bajden kognitivno sposoban da bude predsednik, dreku da je u SAD trenutno autoritarizam iako je model autoritarizma u SAD prisutan onoliko koliko i model šogunata, kao i tvrdnje da biološki muškarac može da ostane u drugom stanju. Jednostavno, ljudi veruju u ono u šta veruju, pa ako činjenice pokažu drugačije, tim gore po - činjenice. Nemojte, stoga, gajiti iluziju da će drugačije proći i ova činjenica sa kojom ste upoznali nas koji želimo da je prihvatimo, kao i one koji je neće prihvatiti jer su nekog bezveznog lika ultimativno povezali sa nekakvim aktuelnim filmskim junakom jer im se to jednostavno tako dopada kao deo društvenog konstrukta, čak i kad nema veze sa činjenicama. A i vaše obrazloženje o Americi koja nije počela od Trampa ruši sneška, jer direktno obesmišljava tezu po kojoj je samo Tramp za sve kriv. Edited 2 hours ago by Nek grmi jako
djura.net Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 41 minutes ago, madzone said: očekujem da Evropske demokratije uvedu žestoke sankcije (lol, nope). Uh, kako dobri dani, je li? Trump razmontirava NATO u sastavne delove, smeje se u lice medjunarodnom pravu, Putinu servira Ukrajnu, a mulama Iran. Orban zahvaljujuci Trumpovoj podrsci pobedjuje u Madjarskoj, AfD u Nemackoj, EU se raspada na delove. Sta jos covek moze lepse da pozeli, zar ne? Uzivaj dok traje. 2
madzone Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 6 minutes ago, djura.net said: Uh, kako dobri dani, je li? Trump razmontirava NATO u sastavne delove, smeje se u lice medjunarodnom pravu, Putinu servira Ukrajnu, a mulama Iran. Orban zahvaljujuci Trumpovoj podrsci pobedjuje u Madjarskoj, AfD u Nemackoj, EU se raspada na delove. Sta jos covek moze lepse da pozeli, zar ne? Uzivaj dok traje. Imaš li neko mišljenje po pitanju citirane rečenice, kada si je već citirao, hoće li da uvedu sankcije ili će da dokažu, ako je to uopšte potrebno dokazivati, da su sluge i patuljci. Politika USA i zapada je odavno parodija, koja se više ni ne sakriva. Inače me briga za sve što se dešava, ukoliko nas jednom preskoče i ne uvuku u sranja, ali da, zabavno je gledati kako se "demokratski" licemeri jedu međusobno. Toliko su sranja napravili po svetu i toliko država uvukli i i dalje uvlače u nesreću da bi bio štos da to urade i sami sebi (neće). US Treasury Secretary Bessent says the US must take Greenland because Europe is too weak to ensure its own security. Znači, Evropa je slaba pa ćemo da ih porobimo da ih zaštitimo. Ovo je gori izgovor od droge u Venecueli ili WMD u Iraku, više se i ne trude da bude nešto ubedljivo i svarljivo. Screenshot... Bukvalno ne smeju da spomenu ko uvodi tarife, državu USA ili ne daj bože Trampa. Ej, uvode im dodatne tarife iz neverovatnog, imbecilnog razloga, a ovi ne mogu da smognu snage da osude taj čin ko ljudi, a kamoli preduzmu konkretne korake u zaštiti sebe samih i saveznika Danske od najvećeg saveznika, bukvalno Monti Pajton. 1
robespierre Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 35 minutes ago, Nek grmi jako said: A i vaše obrazloženje o Americi koja nije počela od Trampa ruši sneška, jer direktno obesmišljava tezu po kojoj je samo Tramp za sve kriv. Kad Tomas Pinčon priča o Americi - a on priča o Americi u svakom od svojih devet romana - svako koga zanima Amerika treba da sluša. Tako je 1973. izdao roman koji između ostalog govori o tome da tajne službe sprovode psihološke i toksikološke eksperimente na ljudima - dok ih je CIA zaista u tajnosti i sprovodila u realnom vremenu. Tramp svakako ne može sam biti kriv za sve, kao što ni Alan Dales nije bio isključivi krivac za psihičku torturu koju je Agencija sprovodila nad sopstvenim stanovništvom - kao što uostalom niti jedna ličnost ne može sama biti kriva za istorijske procese koji se dešavaju. No, zaista je jezivo, i moram da dodam ne baš pohvalno, da Pinčon 1990. prorokuje naoružane i maskirane službenike koji skupljaju ljude po ulici i odvode ih u kaveze - a da tu distopijsku budućnost Donald Tramp sprovodi u delo. 1
Nek grmi jako Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 18 minutes ago, robespierre said: Kad Tomas Pinčon priča o Americi - a on priča o Americi u svakom od svojih devet romana - svako koga zanima Amerika treba da sluša. Tako je 1973. izdao roman koji između ostalog govori o tome da tajne službe sprovode psihološke i toksikološke eksperimente na ljudima - dok ih je CIA zaista u tajnosti i sprovodila u realnom vremenu. Tramp svakako ne može sam biti kriv za sve, kao što ni Alan Dales nije bio isključivi krivac za psihičku torturu koju je Agencija sprovodila nad sopstvenim stanovništvom - kao što uostalom niti jedna ličnost ne može sama biti kriva za istorijske procese koji se dešavaju. No, zaista je jezivo, i moram da dodam ne baš pohvalno, da Pinčon 1990. prorokuje naoružane i maskirane službenike koji skupljaju ljude po ulici i odvode ih u kaveze - a da tu distopijsku budućnost Donald Tramp sprovodi u delo. Pa da, lideri zemalja, naročito onih velikih i važnih, u tehniku upravljanja inkorporiraju ono što je inherentno društvima kojima upravljaju. Nekima uspeva i da preoblikuju svoja društva, što svakako nije slučaj kada govorimo o Trampu, koji bukvalno stoji usred ledenog okeana američke podeljenosti. To što se neki obrasci ponavljaju još od Rima, samo dokazuje da lideri ne dolaze iz vakuuma. Naprotiv, oni su proizvod svog društva, pa prirodno usvajaju i primenjuju ono što je pripadajuće toj kulturi. Oni svesno koriste nacionalne mitove, istorijske narative (što sada vidimo i u slučaju Grenlanda) i kulturne simbole da bi ojačali tehniku vladanja, a to naravno nije slučajno jer nam istraživanja pokazuju da osobine nekog predvodnika, kao što su autentičnost i povezanost sa običnim ljudima, direktno utiču na poverenje građana, što je opet oblikovano društvenim očekivanjima. Gledam NFL, a inače bih mnogo više vremena posvetio vašim tezama... Ali ima dana... Edited 1 hour ago by Nek grmi jako
robespierre Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, Nek grmi jako said: Gledam NFL, a inače bih mnogo više vremena posvetio vašim tezama... Ali ima dana... Moja teza je da istorija ima tu gadnu naviku da uz određene ličnosti veže neke događaje koji će stajati uz njihovo ime poput senke, dokle god bude nekoga da im pamti ime. Alan Dales, nesumnjivo vrstan obaveštajac i čovek koji je od CIA napravio najjaču obaveštajnu službu na svetu - u Americi će biti upamćen kao onaj koji je sprovodio MKUltra nad Amerikancima. Tako će i Donald Tramp biti upamćen - ne onako kako bi on želeo - nego kao onaj koji je izveo ICE na američke ulice. Da li je to pravedno? Ne, ali istorija je istorija, a pravda je ljudski konstrukt.
Nek grmi jako Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 17 minutes ago, robespierre said: Moja teza je da istorija ima tu gadnu naviku da uz određene ličnosti veže neke događaje koji će stajati uz njihovo ime poput senke, dokle god bude nekoga da im pamti ime. Alan Dales, nesumnjivo vrstan obaveštajac i čovek koji je od CIA napravio najjaču obaveštajnu službu na svetu - u Americi će biti upamćen kao onaj koji je sprovodio MKUltra nad Amerikancima. Tako će i Donald Tramp biti upamćen - ne onako kako bi on želeo - nego kao onaj koji je izveo ICE na američke ulice. Da li je to pravedno? Ne, ali istorija je istorija, a pravda je ljudski konstrukt. Istorija će u najvećem broju slučajeva na kraju ipak svakom udariti njegov žig, pa i Trampu. Na kraju krajeva, šta je tražio, to će i dobiti, pa tako i deo o ICE, kao i deo o, recimo, Maduru kao predstavniku režima kojem niko do Trampa nije mogao ni na senku da stane... Svakako ćemo nastaviti ovu prepisku u ovom ili onom obliku, jer mi se dopada i gde to vodi, a i to što ne osećam distrakciju izazvanu spoljnim šumovima koji su inače neretki na forumima. Naprotiv, kao i kad sam sa kolegom ćaskao nedavno o Trampovom uticaju na klimu, osećam se kao da izvodimo Bahov Koncert za dve violine, dok publika ćutke sluša. Edited 1 hour ago by Nek grmi jako 1
robespierre Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 5 minutes ago, Nek grmi jako said: Svakako ćemo nastaviti ovu prepisku u ovom ili onom obliku, jer mi se dopada i gde to vodi, a i to što ne osećam distrakciju izazvanu spoljnim šumovima koji su inače neretki na forumima. Naprotiv, osećam se kao da izvodimo Bahov Koncert za dve violine, dok publika čutke sluša. Ako vam kažem da sam baš danas razmišljao o Jehudiju Menjuhinu i Davidu Ojstrahu neko nas može optužiti da smo ista osoba koja se dopisuje sama sa sobom sa dva različita naloga. Svakako jedna pinčonovska ujdurma, s obzirom da se Pinčon celu karijeru drži u totalnoj anonimnosti, te se dugo vremena smatralo da je u pitanju Salindžerov alter-ego!
Nek grmi jako Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 16 minutes ago, robespierre said: Ako vam kažem da sam baš danas razmišljao o Jehudiju Menjuhinu i Davidu Ojstrahu neko nas može optužiti da smo ista osoba koja se dopisuje sama sa sobom sa dva različita naloga. Svakako jedna pinčonovska ujdurma, s obzirom da se Pinčon celu karijeru drži u totalnoj anonimnosti, te se dugo vremena smatralo da je u pitanju Salindžerov alter-ego! Pre izvesnog vremena sam, ima tome možda nekoliko godina, upravo na ovom topiku pisao o Menjuhinu i Ojstrahu, odnosno o onom njihovom čuvenom pariskom koncertu koji je ostao pohranjen na YT, pominjući bizaran detalj jer neko iz prvih redova publike kašlje i tako remeti taj nestvarni sklad dvojice virtuoza. A to sam tada pomenuo jer te sve neprimerene forumske distrakcije nekakvim bočnim šumovima i neartikulisanim zvukovima tretiram baš kao i taj kašalj. Odnosno, onaj ko hoće da kašlje dok ja sviram, neka kašlje. Jer violinu mi niko ne može oduzeti i ona je i dalje u mojim rukama... Edited 1 hour ago by Nek grmi jako
Angelia Posted 51 minutes ago Posted 51 minutes ago 5 hours ago, robespierre said: To što je nešto po zakonu, ne znači da je zakon dobar i da ga treba primenjivati dosledno. Više o tome ispod. Volela bi da vidim ko bi u US dobio izbore na toj platformi 😀 ne treba se drzati zakona kao pijan plota. Ajde da nemamo granicu, necemo valjda da branimo drzavu.... 5 hours ago, robespierre said: Ovo je drugi ekstrem, druga strana novčića zvanog ICE Gestapo nacisti. Valjda postoji neka sredina između ta dva? Poenta je da horda maskiranih i naoružanih ljudi, makar sve radili po zakonu, ne treba da bude na ulicama. Ima, kao sto rekoh, saradnja, I neces ih videti na ulicama. Sprovodi federalni zakon, to je dil koji je napravljen. 5 hours ago, robespierre said: Eto pošto smo se već dotakli nacizma, u Trećem rajhu su ljudima sekli glave za antidržavno delovanje, uključujući i za delikt pisane reči. S obzirom da je sve bilo po zakonu, tužioci i sudije su slali ljude na giljotinu za pisanje političkog eseja ili pamfleta, i posle rata nisu bili krivično gonjeni. I naravno, uobicajeni argument, I nacisti su imali zakone. 5 hours ago, robespierre said: Nije džabe Aristotel smislio pravilo o zlatnoj sredini, koja se u ovm slučaju nalazi negde između totalne anarhije i totalitarne države. Naravno, I zove se Ustavna republika. Imamo sistem koji smo izabrali, Kongres izglasa zakon, za koje smo ih izabrali. I onda se taj sistem primenjuje. I nema anarhije ni totalitarne drzave. 5 hours ago, Ludi za Poli said: Dovoljne su otprilike 4 sekunde bazicnog guglanja da se potvrdi kako opet lazes. Mislis na nekoliko (4-5) tuzbi ACLU za decu deportovanu sa roditeljima? Imamo samo pricu da nisu odlucili da odvedu decu.
djura.net Posted 47 minutes ago Posted 47 minutes ago 1 hour ago, madzone said: Imaš li neko mišljenje po pitanju citirane rečenice, kada si je već citirao, hoće li da uvedu sankcije ili će da dokažu, ako je to uopšte potrebno dokazivati, da su sluge i patuljci. Rekao sam vec moje misljenje par stranica/postova unazad - nema od tog posla nista dok Trump definitivno ne preda Ukrajnu Putinu. Do tada ce se truditi da odrze NATO po svaku cenu. Posle toga nastupa sasvim drugacija igranka. Isto tako, nema razloga za takvim vredjanjem - sluge i patuljci, ruzno je. Ako mene pitas, vec su jasno rekli sta misle i samim tim se suprotstavili (neki drugi, glasno cute, zar ne?), to sto je nasuprot njih ogromna sila koja samo silu i razume je druga stvar. I svi oni koji su jos '24 navijali za Trumpa iz razloga da Putin slomi Ukrajnu, a Trump rasturi NATO, sada imaju bas, bas mnogo razloga da slave. Nije ih razocarao, definitivno.
madzone Posted just now Posted just now 24 minutes ago, djura.net said: Rekao sam vec moje misljenje par stranica/postova unazad - nema od tog posla nista dok Trump definitivno ne preda Ukrajnu Putinu. Do tada ce se truditi da odrze NATO po svaku cenu. Posle toga nastupa sasvim drugacija igranka. Isto tako, nema razloga za takvim vredjanjem - sluge i patuljci, ruzno je. Ako mene pitas, vec su jasno rekli sta misle i samim tim se suprotstavili (neki drugi, glasno cute, zar ne?), to sto je nasuprot njih ogromna sila koja samo silu i razume je druga stvar. I svi oni koji su jos '24 navijali za Trumpa iz razloga da Putin slomi Ukrajnu, a Trump rasturi NATO, sada imaju bas, bas mnogo razloga da slave. Nije ih razocarao, definitivno. Shvatam tvoje razmišljanje. Jesu USA sila, ali zar ovo nisu njihovi partneri, u čemu je problem da se ljudski pobune protiv, ni manje ni više, pretnje otimanja 2 miliona km2 teritorije (3 Ukrajine) od članice pakta gde (teorijski) treba da lete nuklearke po celom svetu ako neko napadne članicu? Epiteti tipa patuljci i sluge nisu vređanje, to je polite deminutativ. Tramp nije slomio Ukrajinu, da je želeo, to je mogao da uradi prvog dana ili danas ili sutra. U trenutku kada je on došao na vlast Ukrajina nije mogla vojno da pobedi bez upada nato vojske što se neće desiti, mogao je da uceni Zelenskog i da završi rat (svakako će se završiti ucenom u budućnosti na štetu Ukrajine, to sada bukvalno svaki zapadni lider i najavljuje) ali on je lepo nastavio da bogati svoju vojnu industriju od Evropskih para, slabi Evropu da bi mogao da radi ovo što im upravo radi, prodaje im energente za skupe pare i tako dalje i ako dalje. U celoj Ukrajina priči gubitnici su pre svega Ukrajina, zatim Evropa, Rusija videćemo kada se sve podvuče, a jedini dobitnik je USA, ali i Kina koja samo trlja ruke dok Evropska konkurencija slabi. To što se sa Ukrajinom trenutno dešava Tramp ne vidi kao poraz već kao pobedu (čitaj pare i uticaj). A NATO neće da se rasturi, čak i ako uzme Grenland Evropljani će nekako da opravdaju i pređu preko toga, nato je odlična firma preko koje prodaju oružje i kao ih štite, u principu šema tipa kada mafijaši u filmovima od bakalina uzimaju za zaštitu, iliti reket. Evropa dobro i prolazi, pogledajte zalivske monarhije (tiranije) koje plaćaju stotine milijardi reketa za oružje koje su nesposobni da upotrebe, samo da im ne odrade neko proleće.
Recommended Posts