Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted

cnn

Republican Rep. Don Bacon, who serves on the House Armed Services Committee, has urged the administration to “stop the stupid ‘we want Greenland BS’” and called on other Republicans to “universally oppose” any military action toward Greenland.

“This is appalling. Greenland is a NATO ally. We have a base on Greenland. We could put four or five bases on Greenland; they wouldn’t mind that,” Bacon told CNN’s Tapper on “The Lead” on Tuesday.

Referring to Denmark, Bacon added, “They are a proven ally, so the way we are treating them is really demeaning, and it has no upside.”

• Like 2
Posted (edited)
8 hours ago, Darko said:

Idem u off, ali postoje realni problemi u univerzitetima u USA. Na žalost, ideologija se sve više i više meša u rad naučnika. Bilo je mnogo ućutkivanja, otkaza, i pretnja profesorima i istraživačima koji su se usudili da istražuju tabu teme ili iznesu mišljenja koja nisu politički korektna (Carole Hooven u Harvardu je dobar primer jer se gospođa usudila da respektabilno kaže da postoje dva biološka pola, ne negirajući postojanje disforije). Gore nego u doba McCarthya.

War on Science knjiga (više kolekcija eseja) je to dobro objasnila.

Ona nije dobila otkaz, ona je sama otišla sa Harvarda tako što je na FOX News (od svih kanala) pričala kako Harvard nije hteo da izda saopštenje i da stane u njenu odbranu i sad se druži sa raznim alt right ljudima. Inače, ona je htela da je brane od toga što je jedan student koji je zadužen za diversity napisao tvit protiv nje. 

Edited by Nicklord
  • Like 2
Posted
2 hours ago, Nicklord said:

Ona nije dobila otkaz, ona je sama otišla sa Harvarda tako što je na FOX News (od svih kanala) pričala kako Harvard nije hteo da izda saopštenje i da stane u njenu odbranu i sad se druži sa raznim alt right ljudima. Inače, ona je htela da je brane od toga što je jedan student koji je zadužen za diversity napisao tvit protiv nje. 

Jeste. Sama je otišla kada su je bojkotovali u Harvardu tako da nije više mogla da uči svoj kurs ... ma sve ok. Slušao sam jedan podcast sa njom gde je pričala o uticaju testosterona, iz aviona se koliko voli nauku, kako je talentovana za objašnjavanje kompleksnih tema itd. Šta ima veze što je Fox News, valjda je važna izjava. A to je ova:

“The facts are that there are in fact two sexes,” Hooven said during the segment. “There are male and female, and those sexes are designated by the kinds of gametes we produce.”

Hooven, who teaches on hormones and sex differences in behavior at Harvard, said using the terms “male” and “female” to refer to biological sex does not inhibit people from recognizing other people’s gender identities and pronouns.

“The ideology seems to be that biology really isn’t as important as how somebody feels about themselves or feels their sex to be,” Hooven said. “But we can treat people with respect and respect their gender identities and use their preferred pronouns, so understanding the facts about biology doesn’t prevent us from treating people with respect.”

Tako ... upoznaj se sa činjenicama molim, izvalio si neistinu.

Posted (edited)
1 hour ago, Darko said:

Jeste. Sama je otišla kada su je bojkotovali u Harvardu tako da nije više mogla da uči svoj kurs ... ma sve ok. Slušao sam jedan podcast sa njom gde je pričala o uticaju testosterona, iz aviona se koliko voli nauku, kako je talentovana za objašnjavanje kompleksnih tema itd. Šta ima veze što je Fox News, valjda je važna izjava. A to je ova:

Tako ... upoznaj se sa činjenicama molim, izvalio si neistinu.

Ja nisam znao ko je ona do jutros, guglao sam i pročitao sam njen blog post o tome zašto je otišla. Bukvalno je ona rekla da je najveći problem što je jedna studentkinja koja je radila na katedri, sa DEI ulogom koja služi za guidance and recommendations (znači nema zaista prava da odlučuje), ostavila tweet koji je postao viralan. U tom tvitu je inače ta studenktinja rekla da studenti medicine nisu glupi i da znaju šta znači kada je trans osoba postala trudna i da ako se koristi inclusive language u nauci nije protivno biologiji a da pomaže da se trans osobe osećaju vidljivim.

Onda je ona kao profesorka tražila od Harvarda da reši problem. Znači ona je kao profesorka tražila da se student kenseluje. Onda naravno da studenti ne žele da idu na predavanja takve profesorke. Nakon toga ona kreće da ide na razne right wing forume da kuka na kensel kulturu. Nakon toga i ide da radi u rightwing think tank. 

Bukvalno jedan maga grifter klasik.

Edited by Nicklord
Posted

19 minutes ago, Nicklord said:

Bukvalno jedan maga grifter klasik.

I nikom nije jasno kako maga dobija sve vise ljudi. Ima vec godinu ipo kad sam ovde pisala da ljudi ne vide kako nezavisni brzo prelaze na republikansku stranu, jer tu mogu da kazu normalne cinjenice a da ih niko ne maltretira. Zena koja je kao naucnik rekla postoje samo dva pola, nije htela da prihvati novo-govor, sad je maga grifter. I ti nista ne vidis kao problem...

Posted

Samo rasistički, šovinistički i pedofilski šljam može da bude MAGA. Sve ostalo je prdenje.

Ološ koji bi sopstvenu trinaestogodišnju decu vezao i prineo na oltar silovanja svom nepogrešivom bogu.

• Like 2
Posted
1 hour ago, Angelia said:

I nikom nije jasno kako maga dobija sve vise ljudi. Ima vec godinu ipo kad sam ovde pisala da ljudi ne vide kako nezavisni brzo prelaze na republikansku stranu, jer tu mogu da kazu normalne cinjenice a da ih niko ne maltretira. Zena koja je kao naucnik rekla postoje samo dva pola, nije htela da prihvati novo-govor, sad je maga grifter. I ti nista ne vidis kao problem...

To moze da bude samo tvoj san. Sve manje je ljudi i svaka anketa, pool i sl pokazuje pad podrske Narandzastom pedofilu, prevarantu i delikventu. A ti mozes da odgovoris samo tako sto ces pokaziti verodostojne brojke koje pokazuju suprotno. Bez price rekla kazala, bez tvojih "kolega" i sl.

• Like 1
Posted (edited)

Ako se dobro sećam, a ispraviće me već neko ako grešim, negde od početka veka ili nešto kasnije postoji danski zakon o samoupravi Grenlanda, baziran na principu samoopredeljenja, koji predviđa mogućnost referenduma o osamostaljenju.

I budući da tamo ima tek oko 40.000 ljudi s pravom glasa, nekako biva nejasno zašto SAD ulazi u konfrontaciju sa EU i Danskom, kada su hipotetički mogli bukvalno da novcem iznude ishod referenduma, što im ne bi teško palo budući da već postoji viševekovna ideja da se Grenland otkupi od Danske.

Mogli su to da urade još čistije nego sa Madurom, da lepo stanovništvu Grenlanda plate kome treba i koliko treba, i još da pevaju pesmu jer bi prošli jeftinijje nego u situaciji kada bi Danska pristala da u direktnim pregovorima proda Grenland.

Ovako, sad kad uz dešavanja u Iranu i naročito u Venecueli, EU i SAD imaju mogućnost da zajedno pucaju penale u nebranjene mreže, što sam opisao na topiku o EU, oni ulaze u problem koji nikada i nije trebalo da bude problem, ako su SAD već voljne da kupe Grenland.

I to ne treba da plate ni svakom stanovniku, već je reć o oko 26.000 ljudi ako je za samostalnost potrebna dvotrećinska većina, ili čak o 21.000 ljudi ako je dovoljna i nadpolovična večina (ne znam koju je kvotu precizirao taj danski zakon).

Edited by Nek grmi jako
Posted

Nece Grenland da prihvati prodaju jer ne zele status Portorika. Standard na Grenlandu je daleko bolji. Ako Trump im omoguci standard koji sad imaju pa ostali ce da popizde u Americi zbog toga.

Vrlo prosto.

Posted (edited)

Šta, mislite da glasačč na Grenlandu ne bi, hipotetički, prihvatio 50.000 ili 100.000 baka (a ekonomsk akalkulacija dozvoiljava i čak i mnogo više od toga) da ode na biralište, glasa za otcepljenje i slika to telefonom kao dokaz?! Pa to bi bio za njih prvi put u istoriji da na kamari dobiju toliko od bilo koga...

Pa gde je taj glasač koji ne bi prihvatio, da ga pronađemo i stavimo mu sliku da ilustruje pojam "nepotkupljivost" u enciklopediji Britanika.

A takvih treba svega oko 26.000, što je operacija koju Amerika istorijski radi vezanih očiju, ako ima političke volje za to.

Edited by Nek grmi jako
Posted (edited)
5 minutes ago, Nek grmi jako said:

Šta, mislite da glasačč na Grenlandu ne bi, hipotetički, prihvatio 50.000 ili 100.000 baka da ode na biralište, glasa za otcepljenje i slika to telefonom kao dokaz?!

A takvih treba svega oko 26.000, što je operacija koju Amerika istorijski radi vezanih očiju, ako ima političke volje za to.

Nece zato sto te pare ce vrlo brzo potrositi. Pogledaj koliko kosta prosecna kuca na Grenlandu pa ce ti biti jasnije. Danska Grenland subvencionise. Totalno glupo ali je tako. 

A evo sta kazu Ameri:

https://www.rawstory.com/trump-greenland-2670901879/

Dakle mi smo apex predator pa mozemo da otmemo Grenland. Putin a i Si ko zapete puske cekaju da to Trump uradi. Kakav bi to bio poklon njima.

Edited by MeanMachine
  • Like 1
Posted
23 minutes ago, Dzoni_m said:

To moze da bude samo tvoj san. Sve manje je ljudi i svaka anketa, pool i sl pokazuje pad podrske Narandzastom pedofilu, prevarantu i delikventu. A ti mozes da odgovoris samo tako sto ces pokaziti verodostojne brojke koje pokazuju suprotno. Bez price rekla kazala, bez tvojih "kolega" i sl.

To je bila ista prica pre izbora 2024te. Pollovi govore.... a ti ne razumes ni razliku izmedju Republikanaca i Trampa. 

Posted (edited)
3 minutes ago, MeanMachine said:

Nece zato sto te pare ce vrlo brzo potrositi. Pogledaj koliko kosta prosecna kuca na Grenlandu pa ce ti biti jasnije. Danska Grenland subvencionise. Totalno glupo ali je tako. 

A evo sta kazu Ameri:

https://www.rawstory.com/trump-greenland-2670901879/

Dakle mi smo apex predator pa mozemo da otmemo Grenland. Putin a Si ko zapete puske da to Trump uradi. Kakav bi to bio poklon njima.

Da ponovim, pošto sam dodao, pa niste videli:

Pa gde je taj glasač koji ne bi prihvatio stotku soma dolara (ili čak 200 soma, jer kalkulacija na 26.000 i to sasvim komotno dozvoljava), da ga pronađemo i stavimo mu sliku da ilustruje pojam "nepotkupljivost" u enciklopediji Britanika.

😀

edit

Video sam reportaže kad su bili poslednji izbori na Grenlandu, oni iz kafana mi, recimo, uopšte ne deluju nepotkljupljivo 🙂

Edited by Nek grmi jako
Posted
Just now, Nek grmi jako said:

Da ponovim, pošto sam dodao, pa niste videli:

Pa gde je taj glasač koji ne bi prihvatio, da ga pronađemo i stavimo mu sliku da ilustruje pojam "nepotkupljivost" u enciklopediji Britanika.

😀

Video sam.

Nema nista od toga jer referendum mora vlada Grenlanda da raspise u dogovoru sa Danskom. Niti Danska to hoce (meni nije jasno zasto nece) niti hoce Grenland (jer zive od Danske). 

Plus sto bi to bilo direktno mesanje u referendum zar ne? Pa takav referendum nije legalan.

Zato se i jasno pominje vojna opcija tj pritisak da se nekako nateraju da to prihvate. Ako ne onda ce Trump lepo da posalje trupe i kaze nase.

Posted (edited)
12 minutes ago, MeanMachine said:

Video sam.

Nema nista od toga jer referendum mora vlada Grenlanda da raspise u dogovoru sa Danskom. Niti Danska to hoce (meni nije jasno zasto nece) niti hoce Grenland (jer zive od Danske). 

Plus sto bi to bilo direktno mesanje u referendum zar ne? Pa takav referendum nije legalan.

Zato se i jasno pominje vojna opcija tj pritisak da se nekako nateraju da to prihvate. Ako ne onda ce Trump lepo da posalje trupe i kaze nase.

Ne, ne, niste vi to baš najpreciznije ubrali.

Sad sam išao da gledam predmetni zakon, odluku o nezavisnosti Grenlanda pokreće i donosi narod Grenlanda, a ne vlada Danske. Dakle, nešto što se zove valjda Naalakkersuisut, što je valjda vlada, i parlament (Inatsisartut) Grenlanda, pokreću taj proces i raspisuju referendum. 

Danska vlada i parlament samo zaključuju pristanak pozivajući se na tačku 19 danskog ustava, koji omogućava vladi da prenese teritoriju uz saglasnost parlamenta. Možete da pročitate taj zakon, tamo sve lepo piše, danski precizno.

A što se tiče mešanja u ishod referenduma... Mislim, kako da vam kažem... Kinorusija bi ga svakako proglasila nelegalnim 🙂

Edited by Nek grmi jako
Posted (edited)
18 minutes ago, Nek grmi jako said:

Ne, ne, niste vi to baš najpreciznije ubrali.

Sad sam išao da gledam predmetni zakon, odluku o nezavisnosti Grenlanda pokreće i donosi narod Grenlanda, a ne vlada Danske. Dakle, nešto što se zove valjda Naalakkersuisut, što je valjda vlada, i parlament (Inatsisartut) Grenlanda, pokreću taj proces i raspisuju referendum. 

Danska vlada i parlament samo zaključuju pristanak pozivajući se na tačku 19 danskog ustava, koji omogućava vladi da prenese teritoriju uz saglasnost parlamenta. Možete da pročitate taj zakon, tamo sve lepo piše, danski precizno.

A što se tiče mešanja u ishod referenduma... Mislim, kako da vam kažem... Kinorusija bi ga svakako proglasila nelegalnim 🙂

Pa da eto mora vlada Grenlanda da to pokrene, dok ne pokrene nista.

Edited by MeanMachine
Posted
3 minutes ago, MeanMachine said:

Pa da eto mora vlada Grenlanda da to pokrene, dok ne pokrene nista. Zato i Ameri prete vojskom.

Kinorusija je u ovom nebitna, ako EU proglasi nelegitimni isti nastao sou...

Pa jel sad i vlada Grenlanda nepotkupljiva, a ne samo oni što šikaju pivo u kafanama?

Onda dobro, jer inače su vlade poznate kao nepotkupljivi društveni entiteti 🙂

Posted
Just now, Nek grmi jako said:

Pa jel sad i vlada Grenlanda nepotkupljiva, a ne samo oni što šikaju pivo u kafanama?

Onda dobro, jer inače su vlade poznate kao nepotkupljivi društveni entiteti 🙂

Ja lepo napisah dok se ne desi ta odluka vlade glupo je da uopste o tome pisemo. 

Za sad imamo samo pretnje vojnom intervencijom. Dakle Amerika opusteno preti NATO savezniku! 

Posted (edited)

A najbolje od svega je to što Kinorusi i njihovi kapilarni elementi odmah skoče na regularnost, jer valjda je po zakonu to što su ubili, obogaljili i oterali iz zemlje milione Ukrajinaca, ali ako Amerika utiče na referendum i tako bez ispaljenog metka reši situaciju na Grenlandu, dajući novac direktno tom narodu a ne ubijajući ga kao Putin, onda je to jao, kuku, lele majko, šta nam rade sa međunarodnim pravom.

A SAD i EU će već naći rešenje za Grenland, ako ne žele da to rešenje umesto njih nađe Putin. Koji je inače gadljiv na Grenland, i nikada ga ne bi iskoristio jer ga i ne posmatra kao krucijalnu severnu bazu za destabilizaciju SAD i NATO.

Ali kad bismo se zezali...

Samo bez sekiracije i naglih pokreta, biće to sve kako treba i niko neće tamo ginuti, pogotovo ne kao u Ukrajini.

Edited by Nek grmi jako
Posted

Međjunarodno pravo..  Niti ga poštuje Rusija, niti ga postuje USA. Nikada ga nisu ni poštovali ni jedni, ni drugi. A Tramp ce uzeti taj Genland ako se vec nameracio. Jok, Ursula i neki referendumi ce ga sprečiti, kako da ne. Isto kao što će Rusi da maznu deo Ukrajine koji su naumili.

Posted

Onda su i Nemci kinorusi, jer je nemački kancelar javno postavio pitanje o regularnosti svega što su napravili, da li je i sa zakonima USA i međunarodnim zakonima.

• Like 3