Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted
54 minutes ago, robespierre said:

U kreiranju narativa u industriji zabave, u pojedinim mejnstrim medijima, u vrednostima prve generacije nadzornih kapitalista silicijumske doline. Nemoj samo da mi kažeš to nisu levičari, to su liberali. Ne, ja sam liberal, misaona policija ne može imati ništa zajedničko sa liberalizmom. Ovde pričamo o kulturnom obrascu koji se gura top down, a ne ekonomskim pitanjima. 

Da si ti meni ziv i zdrav, ali kasnis ihaj po pitanju promene kursa unutar politickih partija u Americi. Liberali su se odavno odjavili sa liste, ako nisu nesto sto se zove americka levica (tj. desnicari blize centru, aka demokrati). 

Ili dolazimo na cherry picking point u istoriji kada biramo eru i sta nam se svidjalo iz nje pa se identifikujemo sa tim... 

Posted
33 minutes ago, robespierre said:

Izneo si pogrešnu tvrdnju kao činjenicu, dešava se i najboljima, idemo dalje. 

Izgubio si dodir sa stvarnošću, više sreće u sledećem izvlačenju.

• Like 1
Posted

6 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Da si ti meni ziv i zdrav, ali kasnis ihaj po pitanju promene kursa unutar politickih partija u Americi. Liberali su se odavno odjavili sa liste, ako nisu nesto sto se zove americka levica (tj. desnicari blize centru, aka demokrati). 

Ili dolazimo na cherry picking point u istoriji kada biramo eru i sta nam se svidjalo iz nje pa se identifikujemo sa tim... 

Ja ne živim u Americi i pričam o svom individualnom pogledu na svet, koji je ultra liberalan. 

Pre bih izabrao da mi iz pištolja pucaju u šaku nego da budem glasnogovornik neke od dve zaraćene strane vašeg kulturnog rata koji je ništa drugo do koska bačena odozgo da se raja glođe, dok oni na vrhu uvećavaju svoj bankovni saldo. 

Just now, Beonegro said:

Izgubio si dodir sa stvarnošću, više sreće u sledećem izvlačenju.

• Ha-ha 1
Posted
Just now, robespierre said:

Ja ne živim u Americi i pričam o svom individualnom pogledu na svet, koji je ultra liberalan. 

Pre bih izabrao da mi iz pištolja pucaju u šaku nego da budem glasnogovornik neke od dve zaraćene strane vašeg kulturnog rata koji je ništa drugo do koska bačena odozgo da se raja glođe, dok oni na vrhu uvećavaju svoj bankovni saldo. 

Tvoj stav je tvoj stav, ali onda ne mozes da ga upotrebis na temi i tvrdis da si u pravu (i drugi u krivu) gde je doslo do ogromne promene tokom vremena. Ti mozda jesi u nekim evropskim uslovima liberal, ali za ameriku nisi ni blizu u danasnjem znacinju liberalizma. 

Liberalizam je nekada znacio odvojenost crkve i drzave, slobodno trzista, manji government, individualna prava. Ako ista od ovog mozes da povezes sa danasnjim konzervativcima, svaka cast na vratolomiji koju moras da izvedes... 

Posted
2 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Tvoj stav je tvoj stav, ali onda ne mozes da ga upotrebis na temi i tvrdis da si u pravu (i drugi u krivu) gde je doslo do ogromne promene tokom vremena. Ti mozda jesi u nekim evropskim uslovima liberal, ali za ameriku nisi ni blizu u danasnjem znacinju liberalizma. 

Liberalizam je nekada znacio odvojenost crkve i drzave, slobodno trzista, manji government, individualna prava. Ako ista od ovog mozes da povezes sa danasnjim konzervativcima, svaka cast na vratolomiji koju moras da izvedes... 

Ništa od toga nisu moje tvrdnje, niti sam uopšte komentarisao današnje neokonzervativce svih meridijana (od Enkoridža Vladivostoka), koji svojom glupošću uspevaju da zasene čak i woke neoliberale, što je zaista herkulijanski podvig vredan divljenja.  

Posted
1 minute ago, robespierre said:

Ništa od toga nisu moje tvrdnje, niti sam uopšte komentarisao današnje neokonzervativce svih meridijana (od Enkoridža Vladivostoka), koji svojom glupošću uspevaju da zasene čak i woke neoliberale, što je zaista herkulijanski podvig vredan divljenja.  

Ovo sa woke mi je vic kao onaj sa belim misevima... 

Posted
2 hours ago, robespierre said:

U kreiranju narativa u industriji zabave, u pojedinim mejnstrim medijima, u vrednostima prve generacije nadzornih kapitalista silicijumske doline. Nemoj samo da mi kažeš to nisu levičari, to su liberali. Ne, ja sam liberal, misaona policija ne može imati ništa zajedničko sa liberalizmom. Ovde pričamo o kulturnom obrascu koji se gura top down, a ne ekonomskim pitanjima. 

To što nekad neki crni glumac glumi nekog Rimljanina ne znači ništa za život nas zaista. Dok promovisanje da crnci ne treba da budu piloti jer su tu preko veze kao pokojnik što je pričao, ima itekako uticaja na život ljudi.

A silicijumska dolina nema ideologiju. Bukvalno možeš da nađeš 30 suprotnih izjava svakog bitnog kapitaliste.

• Like 4
Posted
4 hours ago, Angelia said:

Prvo, to je citat iz Pretty woman, o pogresnim izborima

Drugo nije pretnja nego upozorenje, kad se radujes da je ubijen umereni konzervativac koji je hteo da prica sa ljudima drugacijeg misljenja, verovatno ti se nece svideti oni koji dodju nakon njega....to je samo common sense

Jel to pises da se ja licno radujem? Sigurno nisi to mislila, pa necu dalje o tome. 

Umereni konzervativac?  Covek koji uzima sve zdravo za gotovo iz Biblije, barem sta se njemu bas svidja (studenti sirom sveta ga podjebavali bas skromno), propoveda protiv trans i homoseksualca, nekako ne voli obojenu kozu (ponoviti isti Black pilot vic-POV 50 puta na svim platformama je rasizam), terao bi svoju cerku da rodi dete posle silovanja. Hm... let me check my compass... aaaaa ne, ovo nije umereno.

Evo sta je ovaj, free speach apsolutista sve rekao, da ponovimo:

On race

If I see a Black pilot, I’m going to be like, boy, I hope he’s qualified.

– The Charlie Kirk Show, 23 January 2024

If you’re a WNBA, pot-smoking, Black lesbian, do you get treated better than a United States marine?

– The Charlie Kirk Show, 8 December 2022

Happening all the time in urban America, prowling Blacks go around for fun to go target white people, that’s a fact. It’s happening more and more.

– The Charlie Kirk Show, 19 May 2023

If I’m dealing with somebody in customer service who’s a moronic Black woman, I wonder is she there because of her excellence, or is she there because of affirmative action?

– The Charlie Kirk Show, 3 January 2024

If we would have said that Joy Reid and Michelle Obama and Sheila Jackson Lee and Ketanji Brown Jackson were affirmative action picks, we would have been called racists. Now they’re coming out and they’re saying it for us … You do not have the brain processing power to otherwise be taken really seriously. You had to go steal a white person’s slot to go be taken somewhat seriously.

– The Charlie Kirk Show, 13 July 2023

On gender, feminism and reproductive rights

Reject feminism. Submit to your husband, Taylor. You’re not in charge.

– Discussing news of Taylor Swift and Travis Kelce’s engagement on The Charlie Kirk Show, 26 August 2025

The answer is yes, the baby would be delivered.

– Responding to a question about whether he would support his 10-year-old daughter aborting a pregnancy conceived because of rape on the debate show Surrounded, published on 8 September 2024

We need to have a Nuremberg-style trial for every gender-affirming clinic doctor. We need it immediately.

– The Charlie Kirk Show, 1 April 2024

On gun violence

I think it’s worth it to have a cost of, unfortunately, some gun deaths every single year so that we can have the second amendment to protect our other God-given rights. That is a prudent deal. It is rational.

– Event organized by TPUSA Faith, the religious arm of Kirk’s conservative group Turning Point USA, on 5 April 2023

On religion

There is no separation of church and state. It’s a fabrication, it’s a fiction, it’s not in the constitution. It’s made up by secular humanists.

– The Charlie Kirk Show, 6 July 2022

link

• Like 2
Posted
22 minutes ago, Nicklord said:

To što nekad neki crni glumac glumi nekog Rimljanina ne znači ništa za život nas zaista. Dok promovisanje da crnci ne treba da budu piloti jer su tu preko veze kao pokojnik što je pričao, ima itekako uticaja na život ljudi.

A silicijumska dolina nema ideologiju. Bukvalno možeš da nađeš 30 suprotnih izjava svakog bitnog kapitaliste.

Možemo tako da banailzujemo stvari, a možemo i recimo da uporedimo šta je NYT, bastion woke-isma, pisao o Bušovoj administraciji i ratu u Iraku koji su zdušno podržavali, a šta piše o klovnu Trampu i zlim golumima kao što je ovaj Kirk. Jer ako se čita NYT (i ova tema) rekao bi čovek da je ovo što se trenutno događa u Americi mnogo gore od Čejnija i 40 Haliburtonovih krvavih milijardi, Abu Gariba, Gvantanama, waterboardinga i korišćenje NSA za špijunažu sopstvenih građana. I onda taj isti Dik Čejni ne samo da šeta slobodno Amerikom nego je i podržao Kamalu Haris na poslednjim izborima. Kad čitam ovu temu imam utisak da se žali za tom dobrom Bušovom Amerikom nauštrb ove zle Trampove. 

• Like 2
Posted
12 minutes ago, robespierre said:

Možemo tako da banailzujemo stvari, a možemo i recimo da uporedimo šta je NYT, bastion woke-isma, pisao o Bušovoj administraciji i ratu u Iraku koji su zdušno podržavali, a šta piše o klovnu Trampu i zlim golumima kao što je ovaj Kirk. Jer ako se čita NYT (i ova tema) rekao bi čovek da je ovo što se trenutno događa u Americi mnogo gore od Čejnija i 40 Haliburtonovih krvavih milijardi, Abu Gariba, Gvantanama, waterboardinga i korišćenje NSA za špijunažu sopstvenih građana. I onda taj isti Dik Čejni ne samo da šeta slobodno Amerikom nego je i podržao Kamalu Haris na poslednjim izborima. Kad čitam ovu temu imam utisak da se žali za tom dobrom Bušovom Amerikom nauštrb ove zle Trampove. 

Kakvo je ovo skretanje teme sad? Lupio glupost pa sad krenuo A šta je sa dvesta miliona neprijavljenih Kineza 

Posted
1 minute ago, Nicklord said:

Kakvo je ovo skretanje teme sad? Lupio glupost pa sad krenuo A šta je sa dvesta miliona neprijavljenih Kineza 

U nekoliko rečenica sam ti objasnio kako woke medij koji ''nema nikakvu moć'' kreira narativ po svojoj potrebi i koliko to može da bude opasno. Ako si mislio da ćemo da diskutujemo o Zendaji u ulozi Galadrijel kada jednom budu uradili rimejk Gospodara prstenova, izvinjavam se, ali takve budalaštine me uopšte ne dotiču. 

Posted

Svaciji ekstremni narativ je opasan bilo woke left ili tipova poput Carlija Krika.

I najace je kada dodju ove situacije kad je tema u vezi Carli Krika a vidi sta je Woke left radilo.

I obrnuto vazi.

Jedan drugog ne potiru vec predstavljaju problem.

• WOW 1
Posted
11 minutes ago, Don Dusko said:

Svaciji ekstremni narativ je opasan bilo woke left ili tipova poput Carlija Krika.

I najace je kada dodju ove situacije kad je tema u vezi Carli Krika a vidi sta je Woke left radilo.

I obrnuto vazi.

Otisla sam da vidim sta chatgpt ima da mi kaze sta je opasnije. I kaze:

- Scope of power: Woke ideology is most visible in universities, media, and culture wars. It rarely controls armies, police, or the state. Far-right movements, when in power, have used those tools to suppress dissent, persecute minorities, and dismantle democracy.

- Methods: Woke excesses may lead to “cancel culture” or social shaming. Far-right excesses historically involve imprisonment, purges, or even genocide.

- Direction of change: Woke seeks broader inclusion (even if clumsy or overzealous). Far-right seeks exclusion and purity, which easily escalates into systemic oppression.

- Systemic risk: A society dominated by “too much woke” might face rigid speech norms or over-bureaucratized diversity rules. But a society dominated by the far right risks civil rights rollback, violent scapegoating, and authoritarian collapse.

-----

This doesn’t mean woke ideology has no risks—it can create polarization, suppress free debate, or alienate moderates if applied dogmatically. But historically, the far right poses much greater threats to democracy, minority safety, and international stability.

• Like 1
Posted
17 minutes ago, Don Dusko said:

I obrnuto vazi.

Babe i žabe, uz dužno poštovanje. Jedna strana ima oružje, zapravo je naoružana do zuba, druga nije. Jedna strana koristi škole i nauku i naučne teorije i ideje progresa, druga se poziva na boga, tradiciju i kreacionizam. Jedna strana ukazuje na sistemske nepravde koje su istorijski činjene određenim grupama i na posledice koje to ima na sadašnjost, druga strana poziva na novu Tulu, uz simbole nacizma, rasističkog juga, boga i tereta belog čoveka. USA nije Evropa, u USA nema organizovane levice u pravom smislu reči. Poređenje ta dva "ekstremizma" je kao poređenje opasnog ekstremizma ZLF danas ili Grašanskog Saveza u Srbiji (zapravo Beogradu) i ekstremizma sns ili radikala nekada. Nije baš isto?

• Like 3
  • Thanks 2
Posted

Od svega što se piše prethodnih dana i mora "o pokojniku sve najbolje" tekstova, ubedljivo nagroteskniji je momenat - pa on je bio muž, otac i sin...

Da li to određene društvene role daju carte blanche da osoba zagovara rasizam, šovinizam i mizoginiju bez posledica (ne, ubistvo ne treba biti posledica)? I Hitler je bio sin i muž, ljubav nečijeg života, pa je opet skrivio smrt miliona Jevreja, generalno unesrećio milione ljudi i bio epitom zla. 

Ne sumnjam da je Kirk za svoju porodicu bio najbolji, ali lik je ostavio strahovite posledice po društvo i promovisao problematičnu ideologiju.

• Like 3
  • Thanks 1
Posted

Ali koliko puta sam i naletela na umereni konzervativac...

Čovek je bio teško rasista i homofob, ne znam kako bi izgledao neumereni konzervativac?

Bilo je mnogo gadosti koje je zastupao i izgovarao, da sam skoro svaki klip proveravala da li je generisan.

Da, umereni...

• Like 3
Posted
1 hour ago, freethrow said:

Babe i žabe, uz dužno poštovanje. Jedna strana ima oružje, zapravo je naoružana do zuba, druga nije. Jedna strana koristi škole i nauku i naučne teorije i ideje progresa, druga se poziva na boga, tradiciju i kreacionizam. Jedna strana ukazuje na sistemske nepravde koje su istorijski činjene određenim grupama i na posledice koje to ima na sadašnjost, druga strana poziva na novu Tulu, uz simbole nacizma, rasističkog juga, boga i tereta belog čoveka.

Pozivanje na Boga i ta performativna religioznost su samo instrument. Tu sustine nema, u pitanju je samo pakovanje kako bi se proizvod lakse prodao. Lik koji sere o tome da je hriscanin i da brani vrednosti judeo-hriscanske civilizacije dok istovremeno izjavljuje da je empatija izmisljena i da za njega ne postoji, nije nista drugo do zlonameran pajac. Jednako tako je i Trump veliki hriscanin i tradicionalista koji se razvodio x puta, ima xy godina mladju zenu, verovatno pitajboga koliko ljubavnica, ne pada mu na pamet da okrene drugi obraz nego udri po svakome ko ne misli isto, pripadnici drugih etnickih grupa su mu smutljivci i niza bica... Nema sta, sve par ekselans hriscanske vrednosti, fotorobot Isusovog apostola... Generalno, ocito je da je u USA sacuvan mnogo veci broj Konfederativnih zastava u porodicnim ormarima, nego sto se to mozda mislilo.

• Like 4
Posted
3 hours ago, Nicklord said:

Dok promovisanje da crnci ne treba da budu piloti jer su tu preko veze kao pokojnik što je pričao, ima itekako uticaja na život ljudi.

Da budemo precizni on nije nikada pričao da crnci ne treba da budu piloti, već da piloti ne treba budu birani prema tome da li su crni, beli, žuti, plavi ili na tufne već prema sposobnosti da upravljaju avionom.  Meni je svejedno koje je rase, vere, pola ili seksualne orijentacije pilot, ali mi je bitno da je za komandama aviona zato sto je dobar pilot. Ako je pilot izabran "po ključu" samo zato što ispunjava neku stavku (boja kože, seksualna orijentacija, ...) onda imamo problem. 

• Like 1
Posted (edited)
2 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Otisla sam da vidim sta chatgpt ima da mi kaze sta je opasnije.

Svasta kaze Chat-GPT, evo sta kaze o merit vs quota (Copilot u smart modu, CHAT-GPT5):

Selection today should be strictly merit‑based, to protect institutional performance and credibility.

Representation tomorrow should be achieved by raising the competitive strength of underrepresented groups through education, training, mentorship, and access to opportunity — not by lowering the bar or bypassing higher‑scoring candidates.

📊 Why “Merit Now, Opportunity Building Later” Works Better

Protects standards – The organization keeps the best available talent in each hiring cycle.

Avoids tokenism – Members of group X who succeed do so on the same terms as everyone else, which strengthens legitimacy.

Targets the root cause – If group X is underrepresented because of weaker average preparation, the fix is upstream (schools, training, recruitment), not downstream (hiring stage).

Sustainable change – Over time, the talent pool equalizes, making quotas unnecessary.

🚦 Where Quotas Can Still Play a Role

Some systems use temporary, conditional quotas:

Applied only when candidates are within a narrow performance band (e.g., ±2–3% of each other).

Paired with aggressive investment in the pipeline so the quota naturally phases out.

🧭 Bottom Line

If the goal is both fairness and high performance, the safest design is:

Merit‑first hiring in the present.

Structural investment in disadvantaged groups so they can compete equally in the future.

Time‑limited corrective measures only where disparities are clearly the result of systemic barriers, and only when they don’t force large drops in candidate quality.

Odma da likvidiramo Kopilota, misli isto sto i pokojni Kirk.

No bilo bi dobro da se manemo Groka, Chat-Gpt ili bilo kog drugog LLM kao argumenta u diskusiji. Evo sta o tome kaze sam Kopilot (chat-gpt 5 mod):

AI is not a source of authority — it’s a synthesis tool
•     It doesn’t “know” the truth; it predicts likely responses based on patterns in its data.
•     In political or ideological debates, it can reproduce arguments that sound persuasive but are still incomplete, biased, or contestable.

The same AI can produce equally strong arguments for the opposing view
•     This is why using “AI agrees with me” as proof is logically weak — the same system could be prompted to produce a counter‑argument that sounds just as convincing.

In short:
If someone says “AI supports my position,” the accurate reply is: “AI can generate arguments for many positions — what matters is whether the argument holds up when tested against evidence and logic, not that it came from an AI.”

Edited by tomas.hokenberi
Malo pojasnjenje stava o LLM kao izvorima "istine"
Posted
47 minutes ago, tomas.hokenberi said:

Da budemo precizni on nije nikada pričao da crnci ne treba da budu piloti, već da piloti ne treba budu birani prema tome da li su crni, beli, žuti, plavi ili na tufne već prema sposobnosti da upravljaju avionom.  Meni je svejedno koje je rase, vere, pola ili seksualne orijentacije pilot, ali mi je bitno da je za komandama aviona zato sto je dobar pilot. Ako je pilot izabran "po ključu" samo zato što ispunjava neku stavku (boja kože, seksualna orijentacija, ...) onda imamo problem. 

Sve je to tačno. Samo je problem što ne postoje piloti koji lete samo jer su manjine. Zbog toga je njegov komentar rasistički.

Ako dva pilota imaju isti broj sati letenja, dolaze iz iste škole a jedan je manjina a drugi nije. Ovaj iz manjine će dobiti posao. Ne znači da će super iskusni pilot da dobije otkaz zbog lika sa ulice kao što MAGA voli da priča. 

Može se voditi diskusija da li je to okej ili ne, ali te stvari koje je pokojni rasista pričao ne postoje.

• Like 2
Posted
4 minutes ago, Nicklord said:

Sve je to tačno. Samo je problem što ne postoje piloti koji lete samo jer su manjine. Zbog toga je njegov komentar rasistički.

Ako dva pilota imaju isti broj sati letenja, dolaze iz iste škole a jedan je manjina a drugi nije. Ovaj iz manjine će dobiti posao. Ne znači da će super iskusni pilot da dobije otkaz zbog lika sa ulice kao što MAGA voli da priča. 

Može se voditi diskusija da li je to okej ili ne, ali te stvari koje je pokojni rasista pričao ne postoje.

To znas pouzdano?

Koliko sam ja razumeo ovde se radilo o zaposljavanju novih kandidata i primanju u pilotske skole po kljucu, ne o pilotima sa istim iskustvom, gde se prima manjinski pilot pribliznih kvalifikacija umesto vecinskog, vec se kvotama zeli da popravi procenat "manjinskih pilota" (i kontrolora leta).
Nesto slicno onome sto smo imali u SFRJ.

Posted

Da, koliko je samo aviona palo zato sto su njima upravljali nekvalifikovani crni piloti. Uzas.

4 hours ago, robespierre said:

Hoces da kazes da je woke NYT presudno uticao na delovanje Cejnija, Busha, na Gvantanamo, spijunazu NSA ... da je to takoreci bio woke program ?

Posted
56 minutes ago, tomas.hokenberi said:

No bilo bi dobro da se manemo Groka, Chat-Gpt ili bilo kog drugog LLM kao argumenta u diskusiji. 

Nevezano za ovu diskusiju, ovo podržavam. LLM-ovi su dobri za egzaktne nauke, proračune i kodiranje, ovo društveno i objašnjavanje ljudi i slično - to nisu.