MeanMachine Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago @Angelia Ne postoje carine o kojima Trump prica, evo ti konkretan primer: Na primeru Srbije, prema podacima OEC, vrednost srpskog izvoza u SAD je u januaru ove godine bila 66,5 miliona dolara. A SAD su u Srbiju izvezle robu u vrednosti do 16,9 miliona dolara. To znači da je deficit u razmeni dve zemlje bio 49,6 miliona dolara i to u korist naše zemlje. Kada se 49,6 miliona podeli sa 66,5 miliona dolara dobije se da je carinsko opterećenje za američku privredu 74 odsto. I tako po njemu sprske carine na americku robu su 74% pa je eto on dobar pa je nama uveo samo 37% tj pola od nasih nefer carina prema americkim proizvodima. Realno carine na americku robu su DALEKO manje izmedju 6% i 16% Dakle on deficit predstavlja ko nekakve nefer carine. Jel sad jasnije da lik laze. Ne kazem da verovatno ima i primera visokih carina ali realno ima istih i kod vas, npr chicken tax iz 1964 koji jos uvek vazi, imas 25% carine na neamericke kamionete i slicna vozila. Takodje trumpova administracija ili ne zna li se pravi blesava pa VAT racuna ko carine... 8 1 1
ters Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago 43 minutes ago, Nek grmi jako said: @ters Nisam znao na šta ste drugo mislili kada ste pominjali otcepljenje Kanade iznutra osim na secesionističke pokrete u Alberti?! U Viskonsinu smo, dakle, imali referendumsko-izborno pitanje o Voter ID-u, odnosno zahtevu za pokazivanjem lične isprave sa fotografijom prilikom glasanja. Glasilo je, parafraziram: Da li bi ustav Viskonsina trebalo da se izmeni tako da se zahteva da svi glasači pokažu ličnu ispravu sa fotografijom da bi potvrdili svoj identitet pre glasanja na izborima?". Gdje si u ovom tekstu na koji sam odgovorio i u kojem pricas o otcjepljenju Kanade pomenuo otcjepljenje iznutra, Albertu ili bilo sta slicno? I jasno sam pitao - od koga se Kanada otcjepljuje ? 4 hours ago, Nek grmi jako said: Okej, možemo da verujemo da je nešto moguće, manje moguće ili nemoguće, ali složićemo se da ipak postoje nekakvi limiti čak i u predviđanjima koja odišu najvećim pesimizmom, poput mogućnosti da neko sebi pripoji Kanadu. Ima tih betting sajtova gde se možemo kladiti na svašta, a ja lično ne bih stavio ni ćorav cent na opkladu da će Kanada postati 51. američka država... I to ne samo u Trampovom mandatu, nego bilo kada... Što me podsetilo da odem da pogledam kolike su kvote za tu mogućnost... Pretpostavljam da nisu mnogo manje od mogućnosti da nas strefi meteor. Karikiram, ali ako zbog bilo čega ne možemo da sledimo razum, možemo da sledimo - novac. Pa ako su kvote abnormalne jer niko ništa ne uplaćuje na nekakvu mogućnost, onda možemo i da pretpostavimo kolika je zapravo ta mogućnost. Evo, recimo, zanimljivog testa: da li biste pristali da vi i ja odemo na betting P2P platformu i stavimo neki dolar na otcepljenje Kanade. Izaberemo vremenski limit, i ja vam dam kvotu 1 prema deset. Odnosno, na vaš jedan dolar, mojih deset, pa vi uložite 100 dolara na to da će Kanada postati 51. američka država, a ja 1.000 dolara da - neće. Ako biste prihvatili tu opkladu, rad sam da je realizujem u svako doba dana i noći. A u slučaju da ne prihvatite, to je ono što pokušavam da vam prenesem kao lični osećaj koliko je to o 51. američkoj državi zapravo bez ikakve realne supstance. Referndumsko pitanje u Wisconsin-u je bilo: Shall section 1m of article III of the constitution be created to require that voters present valid photographic identification verifying their identity in order to vote in any election, subject to exceptions which may be established by law? A ovo su ishodi i posljedice o kojima si naveo neistinu: Voting "yes" means you want the state's voter ID law to be elevated to the state constitution. Voting "no" means you don't want to add the voter ID requirement to the constitution. If a majority of voters choose "no" Tuesday, the state constitution won't change. The state laws, or "statutes," on voter ID also won't change or go away 23 hours ago, Nek grmi jako said: A naročito je demokratija vitalna kad na izborima u Viskonsinu pobedi odluka da je Voter ID neophodan za samo glasanje... Jer da je bilo obrnuto, od danas bi se u Viskonsinu glasalo bez takve dokumentacije, iako više od 80 odsto ispitanih građana na nacionalnom nivou podržava Voter ID. 2
Nek grmi jako Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago (edited) @ters Uslovno rečeno od danas (danas, kao dan pobede), pobogu, jer bi bez ustavnog amandmana izglasanog na referendumu VS mogao da promeni tu kategoriju u saradnji sa skupštinskom većinom potezom pera, a možda i bez skupštinske većine koristeći primere drugih država, kao i te ostale države koje su imale taj kombo i redefinisale u tom delu izborni zakon. Sve sam vam objasnio u prethodnom postu i što se tiče modaliteta te promene, kao i broja država koje su iskoristile baš taj modalitet za promenu Voter iD... Recimo, kalifornijski ustav (Član II, Drugi stav) naglašava da "svi građani imaju pravo glasa", a VS to dosledno tumači da zahtevi za ID-om ne smeju nesrazmerno otežavati to pravo bez jasnog opravdanja. Imajući u vidu da je još 2016. godine u Viskonsinu bilo sudskih postupaka u odnosu na Voter ID, isto bi moglo da se desi i sada brzinom kojom neko izgovori - Grin Bej, ali sa ovim referendumom - više ne. Jer rezultati referenduma i ustavni amandman sad ne dozvoljavaju da se, uslovno rečeno, od sutra sve to promeni, iako demokrate imaju većinu u VS, a imaće, gledajući trendove i legilslativne promene koje se očekuju, za neko vreme skoro sigurno i skupštinsku većinu. Naravno da je republikancima to bilo veoma važno, jer je u pitanju sving stejt... A uskoro očekujte ozbiljne promene u izbornom zakonu Viskonsina, o čemu ću vas rado obavestiti kad se to dogodi, pa je ishod referenduma bio bukvalno jedina brana da te promene ne inkorporiraju i Voter ID. I kad se u istorijskim udžbenicima bude pojavio slučaj ustavnog rešenja za Voter ID u Viskonsinu, stajaće datum - 1. april 2025. godine. Meni je inače drago kad neko secira svaku reč iz mog skromnog posta, jer mi da priliku da mu adekvatno odgovorim. U protivnom, moglo bi da mi se prišije spamovanje teme, pa da budem banovan. Ovako, vi me lično pomenete ili kvotujete moj upis, i date mi prostor da na miru pišem. I hvala vam zbog toga. Edited 17 hours ago by Nek grmi jako
Rex Posted 17 hours ago Posted 17 hours ago 1 hour ago, DJORDJE said: Srbiju te tarife ima da pogode koliko i Rusiju. Sta Srbija izvozi u SAD, sotinak tegli ajvara i raznih dzemova. Banalizujem ali ne mnogo, jer to trziste nikada za Srbiju nije bilo znacajno. Sanjalo se i pricalo o velikim poslovima, nikada se nije materijalizovalo. Ne bas, Amerika i dalje proizvodi 3 puta vise od recimo Nemacke, a izvozi najskuplje proizvode poput naoruzanja, aviona, gradjevinskih masina. Uz poljoprivredu to ce biti i sektori koje na koje ce drugi da udare. Kada Caterpillar, John Deere, Cargill krenu da otpustaju, onda ce i pamet da dodje iz dupeta u glavu, mada za neke zaludjenike nisam bas siguran. Kada sednu u Silverado, koji je "Proudly made in USA", 90% nema pojma da GM ne moze da sklopi jedan motor bez komponenti iz Kanade i Meksika. Hvala na ispravci. Ja sam gledao neke statistike i video da je izvoz malo više od 6% BDP-a. No, glavna poenta mi je bila da u 21. veku nije računao nikakve usluge u računicu.
Dragan Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago On 4/2/2025 at 9:52 PM, Nek grmi jako said: Jer da je bilo obrnuto, od danas bi se u Viskonsinu glasalo bez takve dokumentacije, iako više od 80 odsto ispitanih građana na nacionalnom nivou podržava Voter ID. Posto vidim da i dalje spinuje, u tipicnom MAGA stilu, da jos jednom utvrdimo - ovo je cista laz. 2
Beonegro Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago 5 hours ago, Angelia said: Ako dobar deo ovih zemalja ukine neke restrikcije I tarife, on bi mogao da postigne dosta. Nadam se da je napravio dobru procenu, za ovako agresivan pristup. PARIS, April 3 (Reuters) - French President Emmanuel Macron called on Thursday for European companies to suspend planned investment in the United States after U.S. President Donald Trump announced sweeping global tariffs on American imports. "Investments to come or investments announced in recent weeks should be suspended until things are clarified with the United States," Macron said during a meeting with French industry representatives. 4
Angelia Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago 1 hour ago, MeanMachine said: @Angelia Ne postoje carine o kojima Trump prica, evo ti konkretan primer: Na primeru Srbije, prema podacima OEC, vrednost srpskog izvoza u SAD je u januaru ove godine bila 66,5 miliona dolara. A SAD su u Srbiju izvezle robu u vrednosti do 16,9 miliona dolara. To znači da je deficit u razmeni dve zemlje bio 49,6 miliona dolara i to u korist naše zemlje. Kada se 49,6 miliona podeli sa 66,5 miliona dolara dobije se da je carinsko opterećenje za američku privredu 74 odsto. I tako po njemu sprske carine na americku robu su 74% pa je eto on dobar pa je nama uveo samo 37% tj pola od nasih nefer carina prema americkim proizvodima. Realno carine na americku robu su DALEKO manje izmedju 6% i 16% Dakle on deficit predstavlja ko nekakve nefer carine. Jel sad jasnije da lik laze. Ne kazem da verovatno ima i primera visokih carina ali realno ima istih i kod vas, npr chicken tax iz 1964 koji jos uvek vazi, imas 25% carine na neamericke kamionete i slicna vozila. Takodje trumpova administracija ili ne zna li se pravi blesava pa VAT racuna ko carine... Ok, opet ponavljate da on trazi nesto cega nema. Meni je jasno da su racunicu napravili odokativno, I da VAT nema veze sa tarifama. On govori dosta toga za show., I da cesto zamaze sta mu je cilj Ali ima prakticne ciljeve. Onda sa druge strane kazete ima ali ne toliko koliko on prica. Slazem se. Ali ipak ima. Cak verovatno dosta zemalja na toj listi nema smisla, ali su tu da prikriju pravi cilj. Ali ne mozete da odmaknete od ideje da je on glup I ne razume VAT, ne konta da trazi nesto sto nema... a ja cu ponoviti opet, ako tarife ne postoje (a postoje, recimo EU ima 10% na auto industriju, dok US njima naplacuje 2.5%, I to se menja zavisno od kategorije) onda mu prosto treba dati nepostojeci poklon, ukinucemo sve tarife. Najprostije, jer ne postoje. Ali iz nekog razloga svi hoce da se svadjaju sa njim oko tarifa. Iako ne postoje I nema koristi. I sve drzave koje su spremne da brane svoj tarifni sistem, su glupe, niko ne razume da tarifa nema. I nema nikakve koristi od tarifa, minimalno...pa sto se toliko brane? Znaci trazice da se smanje one koje postoje, ili neka regulativa koja smanjuje izvoz. 3
ters Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago 2 hours ago, Nek grmi jako said: Meni je inače drago kad neko secira svaku reč iz mog skromnog posta, jer mi da priliku da mu adekvatno odgovorim. U protivnom, moglo bi da mi se prišije spamovanje teme, pa da budem banovan. Ovako, vi me lično pomenete ili kvotujete moj upis, i date mi prostor da na miru pišem. I hvala vam zbog toga. Ako mislis da ti detaljno pisanje "na miru" ide u korist - bujrum... Ja mislim da ti kolicina poluistina, neistina i uslovno recenih stvari koje napises nikako ne ide na ruku, ali eto da se slozimo da se ne slazemo... 4
Smrtokapa Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago 17 minutes ago, Angelia said: Ali iz nekog razloga svi hoce da se svadjaju sa njim oko tarifa. Iako ne postoje I nema koristi. I sve drzave koje su spremne da brane svoj tarifni sistem, su glupe, niko ne razume da tarifa nema. I nema nikakve koristi od tarifa, minimalno...pa sto se toliko brane? Čak i da je ovo tako kao što pišeš, postoje izvesna pravila ponašanja, između država kao i između ljudi. Ovo je siledžijsko ponašanje, čak i da uzmemo da nije glupo. Jednostrano se krše postignuti dogovori i sporazumi, uleće se u kafanu i kreće da se šamara ko god se nađe na putu. Ako se na bilo koji način popusti pred tim, kakvu to poruku šalje? Pa poruku da takva "taktika" prolazi i da samo treba nastaviti na isti način. Danas mu se popusti za carinske stope, sutra će da traži aneksiju Grenlanda or else, a prekosutra ko zna kakvu stvar koja nam ni na pamet ne pada (kao što nam do prekjuče nije padalo na pamet da će da udara carine metodom ofrlje). Gde se to završava? Takvom ponašanju treba stati na put već na prvom koraku. 6 3
Helena Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago Ne znam kako to američka javnost prihvata, kako se plasira u medijima, ali njegov jučerašnji uvod o tome kako Ameriku neće niko više "silovati", između ostalog, je svesno ciljanje na osećaj ljudi da su zaista godinama kradeni i da su "bili glupi". Meni se, s ove strane, čini potpuno suprotno. Ali sve je to bio drugi univerzum. Ovakav prostakluk i siledžijstvo ne znam da je viđeno u politici. Sve u svemu, Ameriku je prvu upropastio. Ali da, oni su glasali za to, drugi nisu. 4
Angelia Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago 14 minutes ago, Smrtokapa said: Čak i da je ovo tako kao što pišeš, postoje izvesna pravila ponašanja, između država kao i između ljudi. Ovo je siledžijsko ponašanje, čak i da uzmemo da nije glupo. Jednostrano se krše postignuti dogovori i sporazumi, uleće se u kafanu i kreće da se šamara ko god se nađe na putu. Ako se na bilo koji način popusti pred tim, kakvu to poruku šalje? Pa poruku da takva "taktika" prolazi i da samo treba nastaviti na isti način. Danas mu se popusti za carinske stope, sutra će da traži aneksiju Grenlanda or else, a prekosutra ko zna kakvu stvar koja nam ni na pamet ne pada (kao što nam do prekjuče nije padalo na pamet da će da udara carine metodom ofrlje). Gde se to završava? Takvom ponašanju treba stati na put već na prvom koraku. Ok, tu poziciju prihvatam, jeste agresivan, on je agresivan u pregovorima. Prethodno sam objasnila zasto, nema vremena. I bukvalno je nekima vec ponudio da pregovaraju, ali nisu hteli jer su mislili da nece to da uradi. Realno sta ce da urade? US trziste je mnogim zemljama kljucno. Jednu stvar jeste u pravu, decenijama su dosta zemalja imale mnogo vece beneficije, mnogo manju barijeru na US trziste nego US proizvodjaci kod njih. Recimo Kinu je duplo udario jer je danas stavio minimum $25 do 30% na male posiljke. To su sve one retail kupovine koje idu direktno konzumentima, najcese iz Kine. To ce verovatno kasnije smanjiti. Nece to pogoditi Srbiju ili Lesoto ili pingvine. Oni su tu za ukras. Uz to moguce da ce, dok jos progura tax cuts, dovesti neke proizvodjace nazad u US. Neke od stvari su strateski materijali, gde hoce proizvodnju u US. Nista od toga nije glupo, samo je pitanje da li je dobro procenio koliko moze da gura. Tu nisam sigurna. On je bukvalno rekao "nek pocnu pregovore". EU recimo jos uvek kupuje naftu od Rusije, ali ce na smanjenje carina americi da povuku crtu? Ali slazem se da je bully taktika. 1
Nek grmi jako Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago (edited) 1 hour ago, ters said: Ako mislis da ti detaljno pisanje "na miru" ide u korist - bujrum... Ja mislim da ti kolicina poluistina, neistina i uslovno recenih stvari koje napises nikako ne ide na ruku, ali eto da se slozimo da se ne slazemo... Pa naravno da mi ide u korist. Dok god toliko ljudi čita detaljno, i to u meri da secira rečenice, pa još remeti svoj komfor da bi se referisalo u odnosu na moje skromne postove, to je bukvalno dokaz da sve to ima nekakvog smisla. I ne možete ni da pretpostavite koliko mi imponuje to kad samo zamislim kako neko čita detaljno, pa vaga reči i rečenice, a onda ih još boji u crveno ili crno kako bi s vremena na vreme uzviknuo - aha, neistina. Naravno da će jedni te isti, poput vas, navoditi nekakve neistine, ali to je bias koji je nevažan sve dok ste verni čitaoci i verni ostavljači komenatara, opaski i neslaganja. jer ono što je za vas neistina, za nekoga je istina, što su vam na teži način dokazali i novembarski izbori za predsednika, Predstavnički dom i Senat. Žao mi je, pritom, što ne mogu istim da uzvratim i što me ne trigeruju vaši postovi, što ih ne čitam toliko pažljivo i što im ne dajem na značaju da bi ih komentarisao, a kad kažem vaši ne mislim samo na vas lično, u meri da im posvetim baš toliko pažnje kao što drugi, pa sada i vi, posvećujete pažnju mojim skromnim mislima pretočenim u reči, ali to je do mene... Znam da negde nije fer da mnogi čitaju moje upise i na njih reaguju, a da ja ne čitam upise mnogih i da na njih ne reagujem uopšte jer me i ne zanimaju... Ali šta ću, kad hoću ovde nešto kvalitetno da pročitam, ja sednem pa napišem. Edited 14 hours ago by Nek grmi jako 1 2
Helena Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago 37 minutes ago, Nek grmi jako said: Ali šta ću, kad hoću ovde nešto kvalitetno da pročitam, ja sednem pa napišem. Lol, iskreno makar
Darko Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago Govor Dr Friedman-a o tarifama sa prevodom na naški, vredi pogledati. Zar nema nikog u administraciji ko može Trampu ukazati na ovo?
ters Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago 1 hour ago, Nek grmi jako said: Pa naravno da mi ide u korist. Dok god toliko ljudi čita detaljno, i to u meri da secira rečenice, pa još remeti svoj komfor da bi se referisalo u odnosu na moje skromne postove, to je bukvalno dokaz da sve to ima nekakvog smisla. I ne možete ni da pretpostavite koliko mi imponuje to kad samo zamislim kako neko čita detaljno, pa vaga reči i rečenice, a onda ih još boji u crveno ili crno kako bi s vremena na vreme uzviknuo - aha, neistina. Naravno da će jedni te isti, poput vas, navoditi nekakve neistine, ali to je bias koji je nevažan sve dok ste verni čitaoci i verni ostavljači komenatara, opaski i neslaganja. jer ono što je za vas neistina, za nekoga je istina, što su vam na teži način dokazali i novembarski izbori za predsednika, Predstavnički dom i Senat. Žao mi je, pritom, što ne mogu istim da uzvratim i što me ne trigeruju vaši postovi, što ih ne čitam toliko pažljivo i što im ne dajem na značaju da bi ih komentarisao, a kad kažem vaši ne mislim samo na vas lično, u meri da im posvetim baš toliko pažnje kao što drugi, pa sada i vi, posvećujete pažnju mojim skromnim mislima pretočenim u reči, ali to je do mene... Znam da negde nije fer da mnogi čitaju moje upise i na njih reaguju, a da ja ne čitam upise mnogih i da na njih ne reagujem uopšte jer me i ne zanimaju... Ali šta ću, kad hoću ovde nešto kvalitetno da pročitam, ja sednem pa napišem. Sve OK - citam te i dalje, i obojim kada ga bas pretjeras ili kada vidim da si "branch out" u novom pravcu... One svakodnevne poluistine i neistine vjerovatno necu bojiti, na njih si nas vec navikao...
Nek grmi jako Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago (edited) 3 hours ago, ters said: Sve OK - citam te i dalje, i obojim kada ga bas pretjeras ili kada vidim da si "branch out" u novom pravcu... One svakodnevne poluistine i neistine vjerovatno necu bojiti, na njih si nas vec navikao... Svakako je sve OK, pa zar je između nas bilo nekada drugačije? To što nazivate poluistinama i neistinama je bias na koji ne mogu da utičem, budući da se maltene nikada niste složili sa nečim što sam napisao, već mahom to kritikovali, što je čak i statistički čudno... Pa kad je već tako, ne mogu da se zaista zamaram sa stvarima na koje nikako ne mogu da utičem. Ali ima još jedna stvar koja je bitna, pa mi dozvolite da se zarad toga poslužim jednim malim socio-testom, koji ću tek ovlaš natuknuti budući da oni koji se bave time mogu svakako bolje od mene da pišu o tome. Zamislite, recimo, da točite gorivo na pumpi, i pored vas stane nepoznat čovek, a vi mu kažete - gde si, Sveti Ilija?! Bilo bi svakako nerazumno da nadevate nadimak osobi koju i ne poznajete, ali postoji drugi primer kada to možete da učinite u slučaju neke ličnosti koju vidite na TV ekranu, a ne poznajete je lično. Recimo, pojavi vam se sudija Kolina, a vi pomislite - evo ga Ćelavi... Jer ste ga mali milion puta videli kako sudi dok mu ćela para nebo i osijava se pod reflektorima kao zvezda sjajna... I jer vam je ušao na neki način u život, pa osećate neku vrstu prisnosti prema njemu dovoljnu da mu date nadimak... Ali ja svakako nisam Kolina, već sam pre onaj tip sa pumpe koga niko ovde ne poznaje, a opet mi dele razne nadimke?! I to me raduje, jer ako me neko nazove, recimo, Sv Ilija ili Gromovnik, ja tada nepogrešivo znam da sam ušao u nečiji svet na način dovoljan te vrste prisnosti koja je neophodna prilikom davanja nadimka nepoznatoj osobi. Zamislite, jedan me čak nazvao GPT, mislim da je to bio forumaš koji se zove Malkolm, što je duhovito i simpatično, za razliku od onih koji su me nazivali fašistom, krezubim, hitlerom, budalom, maga retardom, ludakom (...), pa su stoga, složićemo se, s razlogom na ignor listi, pa morate vi da mi prenosite njihove postove jer ih ne čitam. I ako baš mora nešto uvredljivo, zašto uvek Hitler?! Što ne Idi Amin? Ili Pol Pot... Pa gde im je osećaj za izlazak iz tog hermetički zatvorenog i neinventivnog sanduka iz koga se samo čuje, kao kod papagaja, hitler pa hitler?! Nekad se, zapravo, zapitam da li sam ih poslao na ignor listu jer su me vređali, ili zato što su nedopustivo neinvetivni... I to vam je, moj dragi kolega, uticaj mog skromnog pisanja koji ide do te mere da mi se, kao nepoznatom čoveku, ovde dele neki nadimci, pa sam već navikao na sve. Zato zaboravite ono što sam vas prethodno pitao, pominjući kako vam ne dosadi da me iznova i iznova komentarišete za nešto što smatrate neistinom... Ma udrite uvek kad to osetite kao potrebu, pišite da je sve što iznosim neistina, ali sačuvajte dignitet i korektnost našeg dijaloga. A na tu vrstu prisnosti prilikom davanja nadimaka nepoznatoj osobi, kao u slučaju moje malenkosti koju ne praktikujete vi već neki vaši istomišljenici - uvek pristajem. Naročito kad nadimci imaju barem minimum korektnosti ili pristojnosti. Jer znam da se ovde nadimak nepoznatom čoveku ne daje tako lako, već samo onom nepoznatom čoveku o čijem se skromnim mislima, iznešenim na ovom mestu, dobrano razmišlja. Edited 10 hours ago by Nek grmi jako
ters Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 1 hour ago, Nek grmi jako said: Svakako je sve OK, pa zar je između nas bilo nekada drugačije? To što nazivate poluistinama i neistinama je bias na koji ne mogu da utičem, budući da se maltene nikada niste složili sa nečim što sam napisao, već mahom to kritikovali, što je čak i statistički čudno... Pa kad je već tako, ne mogu da se zaista zamaram sa stvarima na koje nikako ne mogu da utičem. Ali ima još jedna stvar koja je bitna, pa mi dozvolite da se zarad toga poslužim jednim malim socio-testom, koji ću tek ovlaš natuknuti budući da oni koji se bave time mogu svakako bolje od mene da pišu o tome. Zamislite, recimo, da točite gorivo na pumpi, i pored vas stane nepoznat čovek, a vi mu kažete - gde si, Sveti Ilija?! Bilo bi svakako nerazumno da nadevate nadimak osobi koju i ne poznajete, ali postoji drugi primer kada to možete da učinite u slučaju neke ličnosti koju vidite na TV ekranu, a ne poznajete je lično. Recimo, pojavi vam se sudija Kolina, a vi pomislite - evo ga Ćelavi... Jer ste ga mali milion puta videli kako sudi dok mu ćela para nebo i osijava se pod reflektorima kao zvezda sjajna... I jer vam je ušao na neki način u život, pa osećate neku vrstu prisnosti prema njemu dovoljnu da mu date nadimak... Ali ja svakako nisam Kolina, već sam pre onaj tip sa pumpe koga niko ovde ne poznaje, a opet mi dele razne nadimke?! I to me raduje, jer ako me neko nazove, recimo, Sv Ilija ili Gromovnik, ja tada nepogrešivo znam da sam ušao u nečiji svet na način dovoljan te vrste prisnosti koja je neophodna priliikom davanje nadimka nepoznatoj osobi. Zamislite, jedan me čak nazvao GPT, mislim da je to bio forumaš koji se zove Malkolm, što je duhovito i simpatično, za razliku od onih koji su me nazivali fašistom, krezubim, hitlerom, budalom, maga retardom, ludakom (...), pa su stoga, složićemo se, s razlogom na ignor listi, pa morate vi da mi prenosite njihove postoje jer ih ne čitam. I ako baš mora nešto uvredljivo, zašto uvek Hitler?! Što ne Idi Amin? Ili Pol Pot... Pa gde im je osećaj za izlazak iz tog hermetički zatvorenog i neinventivnog sanduka iz koga se samo čuje, kao kod papagaja, hitler pa hitler?! Nekad se, zapravo, zapitam da li sam ih poslao na ignor listu jer su me vređali, ili zato što su nedopustivo neinvetivni... I to vam je, moj dragi kolega, uticaj mog skromnog pisanja koji ide do te mere da mi se, kao nepoznatom čoveku, ovde dele neki nadimci, pa sam već navikao na sve. Zato zaboravite ono što sam vas prethodno pitao, pominjući kako vam ne dosadi da me iznova i iznova komentarišete za nešto što smatrate neistinom... Ma udrite uvek kad to osetite kao potrebu, pišite da je sve što iznosim neistina, ali sačuvajte dignitet i korektnost našeg dijaloga. A na tu vrstu prisnosti prilikom davanja nadimaka nepoznatoj osobi, kao u slučaju moje malenkosti koju ne praktikujete vi već neki vaši istomišljenici - uvek pristajem. Naročito kad nadimci imaju barem minimum korektnosti ili pristojnosti. Jer znam da se ovde nadimak nepoznatom čoveku ne daje tako lako, već samo onom nepoznatom čoveku o čijem se skromnim mislima, iznešenim na ovom mestu, dobrano razmišlja. Nemam pojma zasto je ovo odgovor na moj post, nadam se da nije pokusaj podmetanja, jer koliko se sjecam nikad ti se nisam obratio nadimkom, pogotovo ne nadimak Hitler - to je rezervisano za onoga ko providi politiku slicnu Hitlerovoj, niti sam te nazvao krezavim - to je rezervisano za onaj dio Trampovih biraca (veci) koji imaju manjak zuba i pameti. Bilo kako bilo ova tema nije mjesto za tu raspravu - mozes prijaviti moderatorima ako mislisa da sam te uvrijedio, mozes prebaciti svoj "grievance" na forumas forumasu, mozes se javiti preko privatne poruke... 1
Nek grmi jako Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago (edited) Ne, ne, jasno sam napomenuo da to nije slučaj u vašoj i mojoj prepisci: A na tu vrstu prisnosti prilikom davanja nadimaka nepoznatoj osobi, kao u slučaju moje malenkosti koju ne praktikujete vi već neki vaši istomišljenici (napomena: istomišljenici u odnosu na US politku)- uvek pristajem. Naročito kad nadimci imaju barem minimum korektnosti ili pristojnosti. U stvari,, jedini put kad je neko od nas dvojice izleteo iz šina, bio sam to zapravo ja, zbog čega sam se izvnio jer je em bilo bezveze i glupo s moje strane, em kao neko ko je stariji od mene nikako ne zaslužujete takav tretman. Ova naša večerašnja komunikacija samo me je, dakle, podsetila na razne vidove ovdašnjih komunikacija kada se ljudi obraćaju neistomišljeniku A nikada nisam nikoga prijavljivao moderaciji... Jer bih se tada osećao kao denuncijant, ali ipak razumem nekoga ko se na taj način štiti od uvreda. Kod mene - samo ignor lista. Edited 11 hours ago by Nek grmi jako
mrd Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago Cilj je da stock padne ida se kupi po niskim cenama. posle ce da skoci. 😜
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Tramp nije imao vremena da ide na pocast 4 poginula vojnika, golf je bio vazniji a na putu donde je valjao 5 miliona vrednu zlatnu kartu dok se berza sunovratila u provaliju Neverovatno, (ja sada kao @Rex 😄 ) da sve sto pipne pretvori u prah i pepeo. 2
Beonegro Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 8 hours ago, Angelia said: Nista od toga nije glupo Jeste glupo i nije bitno što to kažem ja, nije bitno što to kažu ekonomisti, nije bitno što to kažu mediji, nije bitno što to kažu lideri širom svijeta, to kaže američka berza. 2
MeanMachine Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago (edited) @Angelia EU je svojevremeno pokušala ds uradi to što ti predlažes da carine budu iste npr 2.5posto za automobile ALI da i kamioneti i slično budu u okviru toga a ne da bude 25% koliko je sad u Americi a u EU 10%. Nije prihvaćeno. To je bilo u vreme prvog mandata stabilnog. Ne ja ne kažem da je on glup ja kazem da je bezobrazan i razmažen ko i dobar deo njegovih glasača koji misle da ih ceo svet krade... Edited 5 hours ago by MeanMachine 2
Dragan Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) Jadna USA. Najmocnija vojna i ekonomska drzava, a svi je iskoriscavaju. 🤔 Na primjeru popularnog iPhonea jasno se vidi kako će Trumpove carine utjecati na američku ekonomiju Kinezi uz američku granicu izgradili poslovno carstvo i razbjesnili Trumpa Edited 2 hours ago by Dragan
Dragan Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Tragicno je da se vise ne mogu razlikovati nastupi stabilne budale i zlog gnoma - podjednako lazu, mnogo i masno, podjednako se ponasaju siledzijski, kao pravi mafijasi, podjednako unistavaju drzavu. *** Jedina jerazlika sto se US demokratija donekle drzi, ali i to je na svilenom koncu. *** Neko rece, nije lako putinu, mora upravljati sa dve drzave, russijom i usa. Edited 1 hour ago by Dragan 1 1
Recommended Posts