boxcube Posted 19 hours ago Share Posted 19 hours ago 45 minutes ago, PorodicneVrijednosti said: Nece biti. Imamo primjere ekstremista po kampusima koji protestuju uz antisemitisticke poruke pa ovi kojima ne smeta rasisticko huskanje dizu kuku i motiku da se to zaustavi. Tu se slazem s njima, poruke mrznje i huskanje nisu sloboda govora i nikad nece biti ni u jednom sistemu koliko god se to pokusalo predstaviti. Uz nadam se suvisnu ogradu da nisam nikakav fan ni Tejta ni Fuentesa pa znam za njihove klipove samo kroz necije tudje zrazavanje ili redje divljenje, moram reci da su ovo babe i zabe. Na kampusima se poziva na istrebljenje citavog naroda ili ti klasican genocid. Tejt i Fuentes lupetaju koja etnicka grupa je superiorna i koji tip muskarcna je superioran to podleze sankcijama po zakonima EU ali ne i po americkom ustavu. Americka intepretacija prava i sloboda je radikalno drugacije od EU i vecine evropskih drzava. Ponavljam nisam poznavalac dvojice i ako jesu negde pozivali na genocid ili neki direkatan vid nasilja za nih vazi isto kao i za ekipu sa kampusa. Znam da je imao neki vid uznemiravanja Shapira ali ne znam da li je Ben pokrenuo neku tuzbu ili nesto slicno povodom toga. 45 minutes ago, PorodicneVrijednosti said: Opet nece biti bez obzira koliko pokusao spinovati uz prizmene pokusaje vrijedjanja. Ne postoji nikakvo "vodjenje ideologijom" u situaciji gdje se promovise nasilje nad zenama ili manjinskim grupama. Biti protiv takvih bolesnika je civilizacijska norma, ne moja ili tvoja ideologija. I ja sam protiv tih bolesnika samo se nikako ne slazem sa nacinom koji ti predlazes kao najboljim sredstvom za suzbijanje tih ideja. To je ta neka razlika u pojedinim idejama i filozofskim, istoriskim i pravnim konceptima koji kad se saberu i preseku daju ideologiju. I moje ideje su sastavljene od ideja iz raznih ideologija sa tim sto sam ja toga svestan i veoma cesto sam menjao stavove bas zato sto sam svestan toga da su to istrumenti za navigacju kroz svet a ne svetinje pred kojima treba da se poklonim i da jurasam na nekoga ko ih na bilo koji nacin dovede u pitanje. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted 18 hours ago Share Posted 18 hours ago Tranp nije sigurno pobedio zato što Amerikanci znaju "temeljne vrednosti ustava", pre će biti da je pobedio zato što su gladni i figurativno i doslovno. A dobijaju tranpa i maska, prvog lopova, drugog što je "malo radio ilegalno". 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted 16 hours ago Share Posted 16 hours ago (edited) On 11/6/2024 at 5:22 PM, zoran59 said: Pobedio je populizam. Prodaj masi (a jos Njegos rece "pucina je stoka jedna grdna") ono sta hoce da cuju. Jeste sokantno, ali nije iznenadjujuce. Citav tzv. "zapad," tj. Evropa i severna Amerika, skrece desno. Kako/zasto - napisane su knjige, necu ja ovde teoretisati. Zivim u USA vise od 40 godina. Imao sam misljenje, ali me se izbor predsednika nije dotakao. Sistem je radio svoje, isao sam uz sistem ili protiv njega, svi smo znali svoje mesto. A danas se po prvi put plasim da je moguca propast sistema. Brine me "project 2025." Bolestan sam i mator. Imam Social Security (drzavnu starosnu penziju) i Medicare (drzavno starosno zdravstveno osiguranje). A Trump i njegovi hoce da usjebu oboje. Jos uvek, ovde je zdravstvo najbolje (tehnologija, ne sistem). Samo zato sam jos uvek u USA. Da sam zdrav, vratio bih se na Balkan. Drugari, familija... A Trumpa/Orbana/Milosevica/Tudjmana/Vucica/Plenkovica itd. mogu da imam svuda. Od '81.sam u USA. A danas mislim da bi mozda bolji izbor bio Australija ili Novi Zeland. Ili cak i Kanada. Mozda gresim, mozda sam "zloguki prorok." U ovim godinama i zdravlju, necu doziveti ili osetiti veliku promenu. Teoretisem. Ali cerku i zeta nagovaram da beze na juznu hemisferu ili u Skandinaviju. USA nije ono gde sam uselio '81. - ovo je k'o postalo kao Balkan. Srecom (?) crknucu uskoro. A nesrecom, u medjuvremenu me sekira kakav svet ostavljam detetu. Ja imam još goru misao. Da se sad odselim u Australiju i nju bih s'oproštenjem upropastio. Prvo juga, sad USA, ako odem down under i nju ću da pokvarim. Haha. 🤣 Edited 16 hours ago by mrd 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 15 hours ago Share Posted 15 hours ago 4 hours ago, ters said: Ko od clanova foruma ima 430,000 pratilaca na drustvenim mrezama? I sedi sa bivsim predsednikom na privatnoj veceri... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darko Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 7 hours ago, mrd said: Ja imam još goru misao. Da se sad odselim u Australiju i nju bih s'oproštenjem upropastio. Prvo juga, sad USA, ako odem down under i nju ću da pokvarim. Haha. 🤣 Bolje ti nego Mek, ali za svaki slučaj bolje ostani u USA . Unapred zahvalan. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 1 minute ago, Darko said: Bolje ti nego Mek Ovde mesto prebivališta nema veze, on ima unlimited range. 🚀 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago Jbt u 2024. godini na srpskom forumu čitamo kako je širenje mržnje prema ženama u stvari pravo na slobodu govora. Očigledno nije dovoljno ubijenih žena ni u toj Americi, od strane poremećenih likova poput ovog sa videa koji dele njegove stavove, da bi se shvatilo da to nije nikakva sloboda govora već ozbiljan problem koji treba suzbijati svim silama, ne facilitirati. A na čelu Amerike će se od januara nalaziti čovek koji je upravo facilitator ovakvog ponašanja, jer kako on kaže grab them by the pussy. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
badenac Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 20 hours ago, Helena said: Dakle, uglavnom o ovom. Država koja sebe smatra bastionom slobode i svetskim liderom ne može da izabere predsednicu. Na putu je da potpuno zabrani abortus. Šta je sledeće, ukidanje prava glasa ženama? I ne kažem da je Kamala trebalo da pobedi, kažem da tranp nije trebalo da osvoji dovoljno da uopšte bude kandidat. Ne možeš me ni ti, ni bilo ko drugi ubediti da jednom državom upravlja neko takav, neko ko grabb that, neko ko vara, šibicari, priča potpune gluposti o ratu... Mama je pisala o tome kako je Kamala glupa-možda i jeste, ali za tranpa je genije. Možda je karijerna političarka, tranp je lopov i nije političar uopšte. Kamala je marioneta? Pogledaj Maska kako se zadovoljno krevelji. Sad zamisli Palmu kao predsednika Amerike (Srbije) ili ipak Mariniku. @badenac Selena .predsednik Srbije nisu ni Dragan Markovic Palma ni MArinika Tepic.Predsednik Srbije je Aleksandar Vucic. Tuzno je sto se na temi o izborima u SAD rehabilituje psihopata koji je sa svojim robovima doslovno zavio Srbiju u crno. Pravo na misljenje je jedno od osnovnih ljudskih prava ,za cije postovanje su dali hiljade ljudi dali zivote.Prava na misljenje vama,Selena ce ,na vasem radnom mestu u nekom trenutku u Srbiji (ne u SAD) uzeti Aleksandar Vucic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago Zasto se stalno kada zena ne pobedi/bude izglasana/dobije radno mesto itd. to automatski gleda kao na slucaj mizoginije i diskriminacije? Zasto se uvek uzima ta Serena Williams karta? 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas.hokenberi Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago 13 hours ago, PorodicneVrijednosti said: Nece biti. Imamo primjere ekstremista po kampusima koji protestuju uz antisemitisticke poruke To misliš na one "palestina od reke mora" woke ekstremiste? 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
PorodicneVrijednosti Posted 6 hours ago Share Posted 6 hours ago 5 minutes ago, tomas.hokenberi said: To misliš na one "palestina od reke mora" woke ekstremiste? Ja sam sporio da su to ekstremisti tacno gdje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted 6 hours ago Share Posted 6 hours ago 1 hour ago, badenac said: Selena .predsednik Srbije nisu ni Dragan Markovic Palma ni MArinika Tepic.Predsednik Srbije je Aleksandar Vucic. Tuzno je sto se na temi o izborima u SAD rehabilituje psihopata koji je sa svojim robovima doslovno zavio Srbiju u crno. Pravo na misljenje je jedno od osnovnih ljudskih prava ,za cije postovanje su dali hiljade ljudi dali zivote.Prava na misljenje vama,Selena ce ,na vasem radnom mestu u nekom trenutku u Srbiji (ne u SAD) uzeti Aleksandar Vucic. Spomenac, tužno je zapravo to što si pokušao da spinuješ moj post. I misliš da si uspeo. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted 6 hours ago Share Posted 6 hours ago 19 minutes ago, JPM said: Zasto se stalno kada zena ne pobedi/bude izglasana/dobije radno mesto itd. to automatski gleda kao na slucaj mizoginije i diskriminacije? Zasto se uvek uzima ta Serena Williams karta? Mislim da barem ovde nije problem sto zena nije dobila izbore. Problem je sto je Tramp dobio.😁 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted 6 hours ago Share Posted 6 hours ago 3 minutes ago, Selina said: Mislim da barem ovde nije problem sto zena nije dobila izbore. Problem je sto je Tramp dobio.😁 Ali post sa twittera tvrdi "Is there always something wrong with wome?". Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 6 hours ago Share Posted 6 hours ago 9 minutes ago, JPM said: Ali post sa twittera tvrdi "Is there always something wrong with wome?". Ti si kanda pao s Marsa da se zapitaš nešto ovde. Taj tvit je povezan sa činjenicom da su i Hilari i Kamala izgubile od čoveka koji ni po jednom kriterijumu ne bi smeo biti ni blizu Bele kuće - kršio je američke zakone, ne poštuje njihov Ustav, dokazano širi rasističke i čak fašističke ideje, mizogin je itd. Čak i kad se pogleda njegova karijera biznismena i tu je fejlovao jer je imao koliko bankrota. S obzirom na njegovo ponašanje, a da su mu protivnice bile žene ostvarene u svojoj profesiji (šta god ko mislio o njima), odatle i pitanje. A može se naći i osnova za to pitanje jer smo ovde mesecima čitali da se Kamali zamera čak i kako se smeje, dok se Trampu žmuri na činjenicu da je convicted felon. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted 6 hours ago Share Posted 6 hours ago 12 minutes ago, DameTime said: Taj tvit je povezan sa činjenicom da su i Hilari i Kamala izgubile od čoveka koji ni po jednom kriterijumu ne bi smeo biti ni blizu Bele kuće Pa to je njihova sramota, zar ne? Sto se ne zapitaju kako se to desilo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 6 hours ago Share Posted 6 hours ago 8 hours ago, RatzenStadt said: Gotovo kao da si rec "konzervativan" upotrebio u negativnom kontekstu ... 😮 I meni se čini da je tako . 🙃 Budu i oni ponekad okej doduše, zavisi od pojavnog oblika, da li su u pitanju džangrizavi starci koji misle da je pre sve bilo bolje ili neki naivni tek punoletni omladinac koji je otkrio Berka i pomislio kako je mnoooogo pametan (oddly specific for a reason). 9 hours ago, RatzenStadt said: Kroz istoriju postoje brojne regresivne prakse i pojave. Mracno doba srednjeg veka bi npr bilo najeklatantniji primer. Ne znam da li je baš "mračno" doba neki primer koji može da nam pokaže nešto u vezi sa tim, jeste on na svom početku bio regres u odnosu na ono što mu je prethodilo, ali to je zato što je ta prethodna civilizacija bukvalno propala (makar u zapadnoj Evropi, gde se u mnogim oblastima javio skoo potpuni diskontinuitet u odnosu na period Rimskog carstva pa su tek posle popunjavali rupe. Inače, zanimljiv period, pun fascinantnih ideja, opanjkan od strane renesansnog i prosvetiteljskog lobija sa ciljem da sebe uzdignu. Naravno da postoje regresi, pa pre samo dvadeset godina je ovaj svet bio mnogo optimističnije mesto nego danas. Sad možeš reći da je ovo u kontradikciji sa onim što sam napisao pre par strana, ali pokušavam da generalizujem dve različite stvari. 13 hours ago, RatzenStadt said: Ja npr mislim da je politicka korektnost najregresivnija kulturoloska pojava severnoatlantske regije. Svašta se podvodi pod političku korektnost, npr. to može biti 1) nastojanje da se pokaže poštovanje prema nekoj grupi ili prosto prema sagovorniku 2) nastojanje da se mišljenje i diskurs ukalupe u vladajuću / dominantnu ideologiju 3) obično proseravanje, a rekao bih da ni jedna od ovih stavki nije suprotstavljena konzervativizmu, čak štaviše. 😁 Inače nisam sad neki fan PK, samo mi se čini da ima i previše onih koji tvrde da su protiv nje zbog 2) i 3), a u stvari su samo protiv 1). 13 hours ago, RatzenStadt said: Nznm, mozda sam te pogresno razumeo. E makar oko toga ne moraš da se sekiraš, često odem u digresije pa ni sam sebe više ne razumem na kraju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 6 hours ago Share Posted 6 hours ago 5 minutes ago, JPM said: Pa to je njihova sramota, zar ne? Sto se ne zapitaju kako se to desilo? Opet si promašio poentu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted 6 hours ago Share Posted 6 hours ago 1 minute ago, DameTime said: Opet si promašio poentu. Moguće, nisam u priči i svakako se ne investiram ni blizu u politička događanja u Americi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarkoKep Posted 5 hours ago Share Posted 5 hours ago 13 minutes ago, DameTime said: Ti si kanda pao s Marsa da se zapitaš nešto ovde. Taj tvit je povezan sa činjenicom da su i Hilari i Kamala izgubile od čoveka koji ni po jednom kriterijumu ne bi smeo biti ni blizu Bele kuće - kršio je američke zakone, ne poštuje njihov Ustav, dokazano širi rasističke i čak fašističke ideje, mizogin je itd. Čak i kad se pogleda njegova karijera biznismena i tu je fejlovao jer je imao koliko bankrota. S obzirom na njegovo ponašanje, a da su mu protivnice bile žene ostvarene u svojoj profesiji (šta god ko mislio o njima), odatle i pitanje. A može se naći i osnova za to pitanje jer smo ovde mesecima čitali da se Kamali zamera čak i kako se smeje, dok se Trampu žmuri na činjenicu da je convicted felon. Znači Tramp je dobio izbore zato što je društvo patrijarhalno i mrzi žene ? Da mu je protivkandidat bio muškarac ostvaren u svojoj profesiji izgubio bi ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 5 hours ago Share Posted 5 hours ago 1 minute ago, MarkoKep said: Znači Tramp je dobio izbore zato što je društvo patrijarhalno i mrzi žene ? Da mu je protivkandidat bio muškarac ostvaren u svojoj profesiji izgubio bi ? U postu koji citiraš čoveku objašnjavam poentu jednog tvita, ne zbog čega je tačno Tramp dobio izbore. Svakako da nije samo to razlog što ih je dobio, na žalost ili na sreću. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 5 hours ago Share Posted 5 hours ago 40 minutes ago, JPM said: Ali post sa twittera tvrdi "Is there always something wrong with wome?". Post ukazuje na to da se dvema kandidatkinjama zameraju potpuno kontradiktorne stvari, pa postavlja pitanje da li možda baš ti kritičari kojima kod njih smeta čas ovo čas ono nemaju možda neki neizgovoreni razlog koji im smeta, s obzirom na to da onog suparničkog kandidata ne podvrgavaju tako rigoroznim ispitivanjima. Meni se isto čini da bi neki muškarac dobio dodatne glasove protiv Trampa samo na osnovu toga, što ne može biti sramota ovih kandidatkinja jer na to ne mogu da utiču, a naravno da treba da se preispitaju zbog onih stvari na koje su mogle da imaju uticaj. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted 5 hours ago Share Posted 5 hours ago 23 minutes ago, JPM said: Pa to je njihova sramota, zar ne? Sto se ne zapitaju kako se to desilo? Ima i primera ( stari su samo nekoliko nedelja) gde zena pobedjuje, iako je zena, crne boje koze, konzervativna do daske: Kemi Badenoch Tko je žena koja je preuzela Torijevce? Antiwoke ratnica koja je obećala snažan zaokret udesno Kemi Badenoch birače privlači stavovima o slobodnom tržištu, smanjenju uloge države i identitetskom politikom. Poznata po svojim nepokolebljivim stavovima o slobodnom tržištu, smanjenju uloge države i političko-kulturnom konzervativizmu, Badenoch se obvezala vratiti stranku njezinim tradicionalnim načelima. Otvoreno kritiziranje tzv. woke kulture i lijevih ideologija donijelo joj je zavidan broj pristaša, ali bi ju moglo dugoročno udaljiti od umjerenih i centrističkih torijevaca, odnosno onih kojima su bitnije konkretne politike i stvarni rezultati od identitetske politike, koja se često koristi za osvajanje jeftinih bodova. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 5 hours ago Share Posted 5 hours ago 4 minutes ago, Smrtokapa said: Post ukazuje na to da se dvema kandidatkinjama zameraju potpuno kontradiktorne stvari, pa postavlja pitanje da li možda baš ti kritičari kojima kod njih smeta čas ovo čas ono nemaju možda neki neizgovoreni razlog koji im smeta, s obzirom na to da onog suparničkog kandidata ne podvrgavaju tako rigoroznim ispitivanjima. Meni se isto čini da bi neki muškarac dobio dodatne glasove protiv Trampa samo na osnovu toga, što ne može biti sramota ovih kandidatkinja jer na to ne mogu da utiču, a naravno da treba da se preispitaju zbog onih stvari na koje su mogle da imaju uticaj. Upravo to, uvek bolje od mene objasniš šta mislim. Neki bi rekli, zato što si muškarac a ja sam kao žena previše emotivna... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 5 hours ago Share Posted 5 hours ago 1 minute ago, DameTime said: Upravo to, uvek bolje od mene objasniš šta mislim. Neki bi rekli, zato što si muškarac a ja sam kao žena previše emotivna... To neka ti je za nauk da se ne kandiduješ ni na kakvim izborima. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts