Besni lala Posted May 8, 2024 Posted May 8, 2024 Ćera mi čita Ejvardovu ... nije nešto, ali zbog nje čitam i ja. Preporuka za vikend i lako štivo...
drgnk Posted July 19, 2024 Posted July 19, 2024 Nakon romana "Skitalac", pročitah i Gemelovo "Poslanje izgubljenih junaka", te zaista preporučujem ostvarenja iz Drenajskog ciklusa ovog odličnog pisca epske fantastike. Još kad bi se Laguna smilovala da krene u doštampavanje preostala dva romana pomenutog ciklusa ("Legenda" i "Kralj iza zatvorene kapije")...
Besni lala Posted August 30, 2024 Posted August 30, 2024 (edited) On 5/8/2024 at 10:52 PM, Besni lala said: Ćera mi čita Ejvardovu ... nije nešto, ali zbog nje čitam i ja. Preporuka za vikend i lako štivo... Odustali smo oboje... Ono je meni pretanka verzija nekakvog Murkoka... Ona se bavila drugim stvarima ovog leta... ko će bre knjige da čita. Edited August 30, 2024 by Besni lala
Knipex Posted September 17, 2024 Posted September 17, 2024 Upravo sam završio četvrtu, ujedno i poslednju, knjigu Gemelovog serijala o Rigantima. Pročitao sam sve 4 za nekih deset dana. Odličan je ceo serijal. Prosto odiše životnom filozofijom. Vrhunski piše Gemel. Imam utisak da je hteo mogao je bez problema da doda još 3-4 knjige u serijal. Umesto toga se odlučio da preskoči neke događaje i samo ih površno kao događaje iz istorije tog sveta. Što je iz mog ugla gledanja šteta jer mi je cela priča baš legla. Nakon čitanja ovog serijala, ako se iole udubiš, moraš postati barem malo bolji čovek nego što si do tada bio. Barem na kratko... 1
Knipex Posted April 8 Posted April 8 Čarobna knjiga najavila za 30 septembar objavljivanje nove knjige iz serijala o Vešcu (The Witcher) Andžeja Sapkovskog "Raskršće Gavranova". Isti dan je svetska premijera. https://carobnaknjiga.rs/raskrsce-gavranova-svetska-premijera-na-jesen
drgnk Posted Friday at 07:13 AM Posted Friday at 07:13 AM (edited) Мože li neko da mi preporuči neke SF ili pak naslove epske fantastike, koji su zaokruženi romani sa početkom i krajem tj. koji nisu delovi nekog serijala. Unapred zahvaljujem. Edited Friday at 07:14 AM by drgnk
Knipex Posted Friday at 11:35 AM Posted Friday at 11:35 AM Jedina knjiga koju sam pročitao a da zadovoljava postavljene kriterijume je "Grimpov nevidljivi put" od Rafaela Abalosa. Nije baš fantastika, ali mi se svidela i zato je preporučujem. 1
alcesta Posted Friday at 12:07 PM Posted Friday at 12:07 PM Da li si dosad čitao nešto od tog žanra, da znamo šta da preskočimo u preporuci? U ovaj opis spada gomila klasika iz vremena dok serijali nisu bili glavni način za izvlačenje para, a ima i serijala gde se neke knjige mogu čitati zasebno i ne moraš da nastavljaš.
drgnk Posted Friday at 12:16 PM Posted Friday at 12:16 PM (edited) Upravo zato što sam žešće tanak u tim žanrovima, zato i jesam tražio preporuku. Otprilike Gemel i Drenajski ciklus, te Plutonija od Obručeva. Ostalih stvari se i ne sećam. Neke naslove imam kod kuće, još uvek nepročitane (mahom izdanja Čarobne knjige). Preporučite sve što vam padne na pamet, nije problem. Edited Friday at 12:21 PM by drgnk
quentin Posted Friday at 01:04 PM Posted Friday at 01:04 PM Čitao sam neke SF klasike, ali jedino što mi se donekle dopalo bilo je par knjiga Vilijama Gibsona (Neuromancer) i, malo manje, Filipa K. Dika (The Man in the High Castle). Neuromancer zapravo ima nastavke, ali može da se čita kao standalone roman. 1
Nicklord Posted Friday at 01:10 PM Posted Friday at 01:10 PM (edited) Ako ćeš sci fi tu ima bukvalno stotine odličnih standalone knjiga. Možeš da kreneš od starijih klasika tipa Dina, Leva Ruka Tame ili Da li androidi sanjaju elektronske ovce. Ako ćeš nešto novije možeš tipa Projekat očajnički pokušaj (uh kako loše zvuči na srpskom Project Hail Mary 😄 ). Za epsku fantastiku, isto možeš neke malo starije tipa Tigana, Slomljeni Mač ili Gospodar svetlosti ili nešto novije i malo manje epsko ali i dalje fantazija tipa Piranesi. Napisao sam 8 totalno različitih knjiga ovde ja mislim - kažeš da nisi čitao puno tako da mislim da ćeš morati da vidiš koji fazon ti odgovara, ne znam da li može da se pogodi ovako napamet Edited Friday at 01:10 PM by Nicklord 1
Knipex Posted Friday at 01:24 PM Posted Friday at 01:24 PM 11 minutes ago, Nicklord said: Leva Ruka Tame Može da prođe kao standalone, ali je deo Hainskog ciklusa. Zato je nisam preporučio @drgnk Elem, moja preporuka ti je da čitaš Aberkrombija, nećeš se pokajati. Jeste da je sve u nastavcima, ali vredi. 1
Nicklord Posted Friday at 02:01 PM Posted Friday at 02:01 PM 36 minutes ago, Knipex said: Može da prođe kao standalone, ali je deo Hainskog ciklusa. Zato je nisam preporučio @drgnk Elem, moja preporuka ti je da čitaš Aberkrombija, nećeš se pokajati. Jeste da je sve u nastavcima, ali vredi. Jeste, i Dina je tehnički samo prvi deo ali bolje da se ne čita više ništa 😄 Jesi čitao novu Aberkrombija - Devils? meni je stigla pre bukvalno 20 minuta pa ću da uzmem ovih dana
alcesta Posted Friday at 02:43 PM Posted Friday at 02:43 PM Apsolutna preporuka za Levu ruku tame i Čoveka praznih šaka, mogu da se čitaju skroz odvojeno kasnije ću se vratiti kad ugrabim vremena da napišem još. Ursula Legvin, ako treba naglasiti. 2
Knipex Posted Friday at 03:48 PM Posted Friday at 03:48 PM 1 hour ago, Nicklord said: Jesi čitao novu Aberkrombija - Devils? meni je stigla pre bukvalno 20 minuta pa ću da uzmem ovih dana To još nije izašlo kod nas. Imam puno knjiga koje čekaju da ih pročitam tako da nema šanse da čitam i na engleskom. Doduše pročitao sam par jer sam pretpostavio da nikad neće izaći kod nas. Aberkrombi sigurno izlazi 1
Knipex Posted Friday at 03:54 PM Posted Friday at 03:54 PM 1 hour ago, alcesta said: Apsolutna preporuka za Levu ruku tame i Čoveka praznih šaka, mogu da se čitaju skroz odvojeno kasnije ću se vratiti kad ugrabim vremena da napišem još. Ursula Legvin, ako treba naglasiti. Ja sam sa Ursulom krenuo u avanturu preko serijala Zemljomorje. Oduševio se kad je kontrast izdao ceo serijal. Posle toga pročitao Leva ruka tame i još par nekih kratkih priča koje sam skinuo i čitao na kindlu. A na polici me čekaju: Rasposednuti Četiri puta do oproštaja Ribar unutrašnjeg mora Dvanaest četvrti Stalno se vraćajući kući Ruža kompasa 1
alcesta Posted Friday at 09:25 PM Posted Friday at 09:25 PM Jaoj, Rasposednuti, kakav prevod u svakom slučaju fenomemalna knjiga. The Dispossesed u originalu ako neko traži, da ne zbunjujemo ljude različitim verzijama naslova. Čini mi se da i prva knjiga Zemljomorja može da se čita zasebno? Dakle, evo prvi deo preporuka. EF početi od Tolkina, jasno hronološki bi trebalo od Hobita, ali ako nekom smeta što je stil malo više za decu, može i odmah od Gospodara Prstenova, koji naravno nije nikakav serijal nego jedna knjiga u tri toma. SF: šta god nađeš od Filipa Dika, ali ja ipak njegove priče više volim od romana. S bilo kojom zbirkom priča nećeš promašiti, to je možda bolje za početak jer su romani uglavnom uvrnuti. Mnogo Klark, Kraj detinjstva i Grad i zvezde Asimov, Čelične pećine, Golo sunce, Roboti zore Vidim da voliš krimiće, ovi Klarkovi romani imaju dozu misterije i nepovezani su. Asimovljev Ciklus o robotima može da se čita zasebno, ali pošto su isti likovi i u narednim knjigama ima referenci na prethodne ipak je najbolje ovim redom. U suštini i Čelične pećine i ovi posle njih su SF detektivski romani gde se u svakom rešava po jedan slučaj, ali opet, zbog mogućih spojlera počni od Čeličnih pećina. Kad smo kod Asimova i prva knjiga Zadužbine može da se čita zasebno. Zove se samo Zadužbina (Foundation). Ako imaš nostalgiju prema sovjetskom SF-u od Obručeva tu je Beljajev i Zvezda Kec, ne znam zašto me Plutonija asocira na ovo kad nemaju nikakve veze Stanislav Lem, Solaris Trenutno su mi u glavi još sve neke distopije a mislim da je bolje ne počinjati od nečega što će te ubiti u pojam pa zasad da preskočimo to Kasnije ću dodati još ponešto. 1 1
Nicklord Posted yesterday at 08:33 AM Posted yesterday at 08:33 AM Može prvo Zemljomorje samostalno. Ja bih rekao da može čak i druga knjiga sama, to je inače najbolja u celom serijalu 😄 Inače mogli ste juče da se družite sa Šon Binom u knjižari u Knezu. Ušao da prošeta čovek i spopali su ga sa Igrom Prestola i Andrićem https://www.facebook.com/share/p/15zhW5empT/
alcesta Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Rekao mi je drug da je bio u toj knjižari juče zbog nečeg drugog i živ se pojeo kako nije znao za to.
Recommended Posts