Jump to content

Kafana pod obručima

Kronostime

Recommended Posts

Domestic abusers using Depp trial to terrorise and gaslight victims, psychologist warns

Dr Taylor, whose research also examines the pathologisation of women in mental health settings, added: “Amber Heard has become the personification of victim-blaming and misogyny. The trial has had immense damage and will have ripple effects for years.”

Dr Taylor, who set up Victim Focus, an organisation which tackles discrimination against abuse victims, said she does not think Mr Depp cares whether he wins or loses the case against Ms Heard.

“He promised her global public humiliation,” the psychologist said of Mr Depp. “He has laughed through the case. That hasn’t been scrutinised. Imagine if Amber had done that. That is where the double standards comes in. She has been scrutinised for crying.”

Ms Taylor added: “His texts are misogynist. He talks about murdering her, and burning her body, what more do people want.”

pt3 "the origins of cringe u pop kulturi"

Spoiler

When you talk
You make me cringe

ali posle poentira

You and me
What does that mean?
Always
What does that mean?
Forever
What does that mean?

It means we'll manage
I'll master your language
And in the meantime
I'll create my own
By my own

• Like 1
  • Love 1

Moram samo malo, u jednom delu, da se osvrnem na ono što se danas pisalo, pošto ne stigoh od obaveza u kancelariji. 

Duboko verujem da je presumpcija nevinosti jedna od najvažnijih tekovina moderne zapadne civilizacije i da je to nešto sa čim ne treba da se igramo. Nije nešto što nekad treba da važi, ali u određenim situacijama je bullshit.

To je princip koji treba da se primenjuje uvek i svuda, u kom slučaju važi i za Al Kaponea, Branislava Lečića, Sašu Zvereva, Alfreda Jodla, Semovog Sina, Čarlsa Mensona, Slobodana Miloševića ( stavite koga god hoćeš po izboru ) podjednako kao za nekog noname nepravedno optuženog nesretnika...ili ako je bullshit, jebiga onda je bullshit uvek i svuda...što predstavlja prvu kariku u lancu kojim vučemo sami sebe ka nekim novim distopijama. 

Generalno gledano bilo koji princip važi ili ga prihvataš uvek i svuda ili ne važi  pa ga ne prihvataš uopšte. Ne može čas ovako, a čas onako u zavisnosti kako ti odgovara...u stvari može, ali takvo gledanje nas čini licemerima. 

• Like 1

Apsolutno smatram da se ne treba pozivati na presumpciju nevinosti ni u jednom slučaju, bio optuženi Branislav Lečić, bilo Stojan iz Donje Toponice. Izem ti tu tekovinu moderne civilizacije koju koriste silovatelji i zlostavljači da manipulišu svim i svačim. Ali se mora imati u vidu da Branislav Lečić ima daleko više sredstava i načina da svoju poziciju moći zloupotrebi. 

Samo da dodam:

prezumpcija nevinosti jeste korisna tekovina ali u sudskoj praksi.

U situacijama kada je slucaj zastareo ili iz drugih opravdanih razloga nije moguc sudski proces, pritisak javnosti ostaje jedini instrument koji zrtve imaju.

• Thanks 1

2 minutes ago, Marvin said:

Samo da dodam:

prezumpcija nevinosti jeste korisna tekovina ali u sudskoj praksi.

U situacijama kada je slucaj zastareo ili iz drugih opravdanih razloga nije moguc sudski proces, pritisak javnosti ostaje jedini instrument koji zrtve imaju.

Nemam više reakcija, nažalost. Ovo je tačno. Svakako da se ne može sudski procesuirati bez (forenzičkih) dokaza.

Opet Marvin uleće i objašnjava moje misli 😄 Moj stav se odnosi na stav javnosti, koja se hvata presumpcije nevinosti kao pijan plota i žrtvu ponovo provlači kroz pakao. 

• Like 1

15 minutes ago, DameTime said:

Apsolutno smatram da se ne treba pozivati na presumpciju nevinosti ni u jednom slučaju, bio optuženi Branislav Lečić, bilo Stojan iz Donje Toponice. Izem ti tu tekovinu moderne civilizacije koju koriste silovatelji i zlostavljači da manipulišu svim i svačim. Ali se mora imati u vidu da Branislav Lečić ima daleko više sredstava i načina da svoju poziciju moći zloupotrebi. 

Znači  princip po  kom je onaj koji optužuje dužan da pruži nekakav dokaz za to što optužuje je no no...dočim je linč ok , bilo virtualni ili stvarni 

Good to know. 

Edited by P-51D
  • Thanks 1

1 minute ago, P-51D said:

Znači  princip po  kom je onaj koji optužuje dužan da pruži nekakav dokaz za to što optužuje je no no...dočim je linč ok , bilo virtualni ili stvarni 

Good to know. 

Dužan je da pruži... Na sudu. Ne linč u javnosti ali svakako ne pretpostavka nevinosti, jer se time žrtva ponovo proteruje kroz ko zna koji krug pakla. Dozvoli, za optuženog silovatelja i zlostavljača ne marim toliko koliko za žrtvu. Pritom retko ko bude bezveze optužen za takvo nedelo, kao što rekoh na nivou statističke greške.

17 minutes ago, DameTime said:

Moj stav se odnosi na stav javnosti, koja se hvata presumpcije nevinosti kao pijan plota i žrtvu ponovo provlači kroz pakao. 

Ali presumpcija nevinosti je neophodna, jer u slucaju da je optuzba lazna, onda je optuzenik zapravo zrtva, i cak ni dokaz nevinosti nikad nece ispraviti nepravdu nacinjenu prema optuzeniku u tom slucaju.

U slucaju da je optuzeni zaista i krivac, njemu svakako ne gine osuda, kako javnosti, tako i sudska.

Razumem sta zelis da kazes, ali kad na tasu imamo presumpciju nevinosti i presumpciju krivice, presumpcija krivice svakako ostavlja vise prostora malverzaciji i manipulaciji.. Tih primera (makar na nivou statisticke greske), imamo vec na pretek, i mahom su tamo gde je i velika lova u pitanju.

• Like 1

4 minutes ago, fillam said:

Ali presumpcija nevinosti je neophodna, jer u slucaju da je optuzba lazna, onda je optuzenik zapravo zrtva, i cak ni dokaz nevinosti nikad nece ispraviti nepravdu nacinjenu prema optuzeniku u tom slucaju.

U kojim je to slučajevima bila lažna? Evo ja se probudim ujutru i razmišljam kom muškarcu ću da podmetnem silovanje... Suprotno nekom očiglednom verovanju, mi žene ne provodimo život ispredajući zaveru protiv muškaraca.

U slucaju da je optuzeni zaista i krivac, njemu svakako ne gine osuda, kako javnosti, tako i sudska.

A šta sledi žrtvi, kad se pretpostavlja nevinost zlostavljača? Sud je to dužan da radi, mi nismo i ne treba. Uvek treba biti na strani žrtve. Jer kao što Marvin reče one često samo nas imaju na svojoj strani.

Razumem sta zelis da kazes, ali kad na tasu imamo presumpciju nevinosti i presumpciju krivice, presumpcija krivice svakako ostavlja vise prostora malverzaciji i manipulaciji.. Tih primera (makar na nivou statisticke greske), imamo vec na pretek, i mahom su tamo gde je i velika lova u pitanju.

Koji su to primeri a da nije AH? Ti primeri su ti pred očima jer odjeknu u javnosti i jer je velika lova, jelte. A svakog dana, svakog sata neka žena koja nije javna ličnost je zlostavljana. Tako da baš mi je sranje da se pretpostavlja nevinost svakom muškarcu od sada pa nadalje zato što je AH bila lažov, a mnogi će to raditi. U Srbiji je samo prošle godine 20 žena čak smrtno stradalo od svog bivšeg partnera.

2 hours ago, DameTime said:

Njihova veza je pokazatelj šta se desi kada se nađu dve nestabilne osobe sa sopstvenim "repovima" iz prošlosti, pa budu toksične jedno za drugo. O oboma tj. njihovim emotivnim problemima govori to što su tražili utehu u partneru toliko starijem odnosno mlađem od sebe. Amber ima dijagnozu graničnog i histrioničnog poremećaja ličnosti, dok Džoni ima istorijat zloupotrebe opijata a sam je na suđenju rekao da je njegova majka zlostavljala oca a on je svejedno ostajao sa njom (znači toxic environment AF za dete).

Ja se sve slazem sa ovim. Ali ne pricamo o tome da li je to bila toksican i nezdrav odnos, nego o cinu nasilja, i o cinu laznog optuzivanja za nasilje.
Samo jedna osoba je u toj vezi tukla drugu osobu, a druga nije to radila.
Dok je ta prva osoba, koja je bila nasilna optuzila drugu da jeste.

Ovaj slucaj nije bio slucaj da se bore za neko starateljstvo ili ko je vise uticao da propadne veza/brak. To je bio haos pa je bio haos.
Ovaj slucaj je bio povodom fizickog nasilja, ko ga je zapravo pocinio, a ko je lazno javno optuzio ovu drugu da je cinio nasilje.

Ja ne znam da li je Branislav Lečić stvarno silovao one dame koje ga za to optužuju. Nisam vidovit i ne mogu to znati. Možda jeste, možda nije. Takođe ne znam da li je Saša Zverev stvarno silovao i tukao svoju bivšu devojku, nisam vidovit i ne mogu to znati. Možda jeste i možda nije. Ali ono što pouzdano znam je da, ukoliko se to ne dokaže beyond any reasonable doubt, onda ne bi smeli da da trpe bilo kakve posledice, bilo pravne, bilo moralne, bilo materijalne. 

S druge strane, da ne pomisliš da sam muško đubre, ako bi se nešto od toga dokazalo, najdublje verujem da samo zatvor nije dovoljna kazna i lično bih volontirao da im odsečem jajca onim kleštima koja veterinari koriste za štrojenje bikova, kada bi zakon to predviđao kao kaznu za gore spomenuto krivično delo... a smatram da bi trebalo da predviđa...

Što kažu....I rest my case. 

3 hours ago, DameTime said:

U kojim je to slučajevima bila lažna? Evo ja se probudim ujutru i razmišljam kom muškarcu ću da podmetnem silovanje... Suprotno nekom očiglednom verovanju, mi žene ne provodimo život ispredajući zaveru protiv muškaraca.

Ajoj, evo i ja se probudim izjutra razmisljajuci koga cu tog dana da iznabadam i silujem. Zar to zvuci vise verovatno?

Dozivljavas ovo previse subjektivno i osetljivo na rodnoj osnovi, a meni to uopste nije u fokusu.

Neko (musko, zensko) moze da optuzi nekog (musko, zensko) za bilo sta, iz ko zna kog motiva.

Kada bi pretpostavka krivice bila ono cime bi se vodili, to bi dovelo do opsteg haosa.

Losi ljudi ne moraju nuzno da budu 'beli muskarci napasnici'. Sirok je spektar, i gde se ostavi prostora manipulaciji, zagarantovano je da ce se taj prostor eksploatisati.

Edited by fillam
  • Like 4

5 minutes ago, BattleBender said:

Ja se sve slazem sa ovim. Ali ne pricamo o tome da li je to bila toksican i nezdrav odnos, nego o cinu nasilja, i o cinu laznog optuzivanja za nasilje.
Samo jedna osoba je u toj vezi tukla drugu osobu, a druga nije to radila.
Dok je ta prva osoba, koja je bila nasilna optuzila drugu da jeste.

Ovaj slucaj nije bio slucaj da se bore za neko starateljstvo ili ko je vise uticao da propadne veza/brak. To je bio haos pa je bio haos.
Ovaj slucaj je bio povodom fizickog nasilja, ko ga je zapravo pocinio, a ko je lazno javno optuzio ovu drugu da je cinio nasilje.

Ako je moje uverenje uopšte bitno, verujem da su oboje bili u ulozi i žrtve i zlostavljača. Međutim, Amber nije gotovo nijednu svoju tvrdnju uspela da dokaže na sudu i Džoni je zasluženo bolje prošao (po određenim tačkama je i on kriv koliko sam shvatila, nisam još detaljno proučila). Očistio je ime, kako god. Ono što je bitno jeste da se Džoni ne romantizuje (a to se uveliko radi), on nije nikakav heroj, on je čovek sa svojim problemima koji je imao dovoljno para da plati skup dobrih advokata, koji će dokazati njegove tvrdnje. I bitno je (zapravo bitnije) da se Amber ne koristi da se gaslajtuju druge žene - što je takođe u toku.

3 minutes ago, fillam said:

Ajoj, evo i ja se probudim izjutra razmisljajuci koga cu tog dana da iznabadam i silujem. Zar to zvuci vise verovatno?

Dozivljavas ovo previse subjektivno i osetljivo na polnoj osnovi, a meni to uopste nije u fokusu.

Neko (musko, zensko) moze da optuzi nekog (musko, zensko) za bilo sta, iz ko zna kog motiva.

Kada bi pretpostavka krivice bila ono cime bi se vodili, to bi dovelo do opsteg haosa.

Losi ljudi ne moraju nuzno da budu 'beli muskarci napasnici'. Sirok je spektar, i gde se ostavi prostora manipulaciji, zagarantovano je sa da ce se taj prostor eksploatisati.

Naravno da doživljavam lično, statistički je veća verovatnoća da mene siluje neki muškarac nego ja njega. I da onda javnost njemu pretpostavlja nevinost dok ja ne dokažem svoje tvrdnje.

12 minutes ago, P-51D said:

Ja ne znam da li je Branislav Lečić stvarno silovao one dame koje ga za to optužuju. Nisam vidovit i ne mogu to znati. Možda jeste, možda nije. Takođe ne znam da li je Saša Zverev stvarno silovao i tukao svoju bivšu devojku, nisam vidovit i ne mogu to znati. Možda jeste i možda nije. Ali ono što pouzdano znam je da, ukoliko se to ne dokaže beyond any reasonable doubt, onda ne bi smeli da da trpe bilo kakve posledice, bilo pravne, bilo moralne, bilo materijalne. 

S druge strane, da ne pomisliš da sam muško đubre, ako bi se nešto od toga dokazalo, najdublje verujem da samo zatvor nije dovoljna kazna i lično bih volontirao da im odsečem jajca onim kleštima koja veterinari koriste za štrojenje bikova, kada bi zakon to predviđao kao kaznu za gore spomenuto krivično delo... a smatram da bi trebalo da predviđa...

Što kažu....I rest my case. 

Pa da, mi ne znamo, tako da se to svodi na ono u šta veruješ. Ja verujem žrtvama.

Ono što je suština je da budemo svesni, u svakom trenutku, koji broj silovanja i zlostavljanja u porodici ostane neprijavljen i neprocesuiran. Ako žena skupi hrabrost i snagu da prijavi, najmanje joj treba da javnost pretpostavlja nevinost nekom ko joj je uništio život, uz "argument": a jbg, Amber je smestila Džoniju. To je cela poenta 🙂 

Dok danas nisam pročitao na forumu, pojma nisam imao šta se dešava. Čuo sam za neki sudski proces u kom je akter Džoni Dep vs. neke selebriti za koju ranije nikad nisam čuo, ali ne postoje reči da opišu koliko me nije zanimalo da se dublje upuštam. Nit sam znao da mu je supruga, nit sam znao ko koga i zašto optužuje. Generalno me životi slavnih ne zanimaju van posla kojim se bave ( gluma,sport, muzika).

24 minutes ago, DameTime said:

Ako je moje uverenje uopšte bitno, verujem da su oboje bili u ulozi i žrtve i zlostavljača. Međutim, Amber nije gotovo nijednu svoju tvrdnju uspela da dokaže na sudu i Džoni je zasluženo bolje prošao (po određenim tačkama je i on kriv koliko sam shvatila, nisam još detaljno proučila). Očistio je ime, kako god. Ono što je bitno jeste da se Džoni ne romantizuje (a to se uveliko radi), on nije nikakav heroj, on je čovek sa svojim problemima koji je imao dovoljno para da plati skup dobrih advokata, koji će dokazati njegove tvrdnje. I bitno je (zapravo bitnije) da se Amber ne koristi da se gaslajtuju druge žene - što je takođe u toku.

1. Slazem se da su oboje bili u ulozi zrtve i zlostavljaca. Samo sto je jedna osoba fizicki tukla drugu, a ta druga nije. Dok je ova prva osudila drugu da jeste.
Dzoni Dep je na neki nacin zlostavljao osobu cim je koristio razne supstance na nedogovoran nacin. Tu nema nikakve dileme. Mada se ona raznosila svime i svacime, po sopstvenom priznanju (osoba koja je otisla na Coachellu tako sto je u sebe imala mdmu, lsd, kokain, travu i jso razna sranja..u isto vreme) Ti uvodis previse subjektivan stav i predosecaj. Ja pokusavam da sagledam situaciju na osnovu prilozenih dokaza. Ako bih ubacio svoj licni predosecaj izneo bih stav da su oboje gore nego sto to izgleda. 
Mislim za Depp-a da je osoba koja dosta koristi pasivnu agresiju. Ali sve to je nebitno. Zakonom nije kaznjivo da budes kreten. Kaznjivo je da fizicki nasrces an drugu osobu.

2. Johnny-a preterano romantizuju stan fanovi, i to je suvisno, u najmanju ruku. Ali to ne menja cinjenicu da bi svaka normalan osoba trebalo da pokaze odredjenu empatiju prema pojedincu koji je prosao ono kroz sta je on prosao (molim bez prica "sad cu da ga zalim, gle kolike pare ima, nije ni on savrsen covek")

Ne budite streberi i ne drzite se slova na papiru sem ako ste pravnici. Sve to ide u korist zastite Lecica i drugih politickih utvara. Manite me politickih govana koji se kriju iza organizacije i imaju imunitet na neko vreme ili eventualno ublazenu kaznu.

A sto se tice Amber, jos pre 2-3 godine sam doziveo satisfakciju zato sto je u medijima ispala iz uloge klasicne zrtve koju je mucio Dzoni(good Amber, bad Johnny), tako da me samo sudjenje nije puno interesovalo. Znao sam da ce ici na stetu oboje, time sto je izgubila je samo sve ulepsalo a i da je ''pobedila'' bi opet puno prljavstine izaslo tako da sam sa tim bio skroz ok. Mozda sam se do pre 2-3 godine raspravljao sa ''polusvetom'' o toj i drugim temama pa me je zato i zivcirao narativ, sada me ne interesuje sta drugi misle. Zasto da budem zaglavljen u toj nekoj hijerarhiji(a i u svojoj evoluciji) i da se hranim vestima koje mi plasiraju i svadjam sa neistomisljenicima? Da pogledam koji profil ljudi van foruma koji komentarise ovu vest, da se hvatam za glavu i da kazem ''ma daj''. Penji se u hijerarhiji.

Ako me interesuje neki slucaj, treba to da bude mnogo dublje povezuje od toga kog je neko pola, profesije itd. Moram da imam neki background.

Depp je jedan od malobrojnih filmskih zvezda i (glumačkih) junaka moje mladosti za koje bih ruku u vatru mogao da stavim da neće biti akter neke odurne afere poput ove. 

Što samo znači koliko čovek može da pogreši u proceni kad dopusti da (pozitivna) predrasuda i subjektivnost ovlada raciom. 

Dobra škola za mene a i za sve nas kad olako dajemo ocene karaktera, motiva i namera javnim ličnostima,  na primer košarkašima. 

Za mene, na ličnom nivou, ne postoji prezumpcija nevinosti. Preduslov za tako nešto bi bio pravosudni sistem u koji verujem. Tako da, za slučajeve koji me lično zanimaju, nikada nisam rekao "da vidimo šta će sud da kaže". Ne, ako me nešto zanima, imam potrebu da to detaljno proučim, da pročitam, poslušam i pogledam apsolutno sve što mogu da iskopam i onda donesem svoj lični sud. 

I onda, na primer, kada je u pitanju slučaj Branislava Lečića, ja mislim da njemu treba otfikariti to što, kako sam kaže, voli da meće u svoje koleginice a one zbog toga treba da su mu zahvalne. I da nakon toga i sam oseti sličnu vrstu zahvalnosti u zatvoru, što je više moguće. Slično važi i za Aleksića i devojku sa mog avatara, dovoljno sam je gledao, slušao i čitao da mi nikakav sudski proces nije potreban da bih formirao svoje mišljenje i sud. To bi  bile adekvatne kazne da se ja pitam, a pošto smo ipak uredili društvo po načelima koja su na papiru blago iznad mog viđenja pravde, recimo da bih u slučajevima koje pominjem bio zadovoljan i maksimalnim kaznama po slovu važećih zakona.

• Like 5
  • Love 1