Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chat GPT kaže:

Axl Rose iz Guns N' Roses ima jedan od najvećih vokalnih raspona u istoriji rock muzike.

Koliki je njegov raspon?

5 oktava i 4 polutona(tačno: od F1 do B♭6)

To je skoro 6 oktava, što je ekstremno retko.

Koji su to tonovi?

Najniži ton: F1 (to je niže od standardnog basa – skoro infrazvuk)

Najviši ton: B♭6 (blizu "whistle register", gde peva Mariah Carey)

Poređenje:

|Axl Rose | 5 oktava i 4 polutona |

| Freddie Mercury | oko 3 oktave |

| Mariah Carey | oko 5 oktava |

| Mike Patton (Faith No More) | oko 6 oktava |

Zaključak:

Axl Rose ima jedan od najvećih vokalnih raspona svih vremena, ne samo u rock muzici već generalno među pevačima.

Posted

Zapravo bio je odlican koncert kada uskladis ocekvanja... Imali su frku sa ozvucenjem u prvih par pesama sto mi je bilo bas amaterski, Axl se stedeo u drugoj polovini koncerta za kraj, vizuelno se nije jurio spektakl, vide se svih 60+ godina na clanovima benda (mada je Axl bio kao skocimis ceo koncert)... Al opet, 2h 50min, 30tak pesama, odlicna setlista, vrlo malo praznog hoda i odmora, energija konstantno na nivou, nakozila mi se jeza na Knocking, poslednjih 7 pesama posle Sleshovog sola su me vratile kroz vreme... Zaista sam zadovoljan, dobio sam ono sto sam ocekivao, cak malo vise...

Btw, ja sam u fazonu da ispostujem dinosauruse dok su na turu (za koji dan Malmstin, sledece godine Metalika u Atini). Nikako nisam u pljuc fazonu, to mi je bzvz... Slucajuci npr. Koverdejla 4 puta u 15 godina jasno je kako glas propada, ali i dalje je sve to show i nesto jako lepo... A cuti i videti Slasha, Axla, Duffija je i dalje vredno.

• Like 1
  • Love 1
Posted
On 7/19/2025 at 10:21 PM, Kooineeperk said:

Pogledao malo snimke GnR sa Usca... ocekivano lose (najpre mislim na to kako Axl zvuci), ali nije bas katastrofalno lose kako sam ocekivao. Ima li neko da je bio da iz prve ruke podeli utiske? @NMX?

Nisam baš neki fan pa možda moje mišljenje i nije toliko relevantno (a možda je i više objektivno :lol_2:). elem, poštena svirka za sve pare, svirali ljudi 3 sata. Axlov glas loš ali prosto ko ga nije slušao posle devedesetih, žalim slučaj, takav je uvek i bio. Zapravo, sada se još i doveo u red u odnosu na ono što je bio pre 5-6 godina, svinja sa još lošijim glasom. Tonac usrao prvu polovinu koncerta. Energija na koncertu - meh, ništa spec. Bilo finog pumpanja i pederovanja.

Sve u svemu, nemamo previše velikih zvezda koje dolaze tokom godine i skupe desetine hiljada ljudi pa daj šta daš, tako da svakako prelazna ocena, 7/10. 

• Like 1
  • Thanks 2
Posted

Išao sam da gledam Dejv Šapela juče. Ne znam da li je dodao neke nove datume ali čini mi se da je samo imao Budimpešta/Prag/Beč turu u nekoliko dana. Verovatno da prošeta malo i otplati put sa tri nastupa 😄 

Mogu da kažem da je čovek definitivno zaboravio kako se pišu dobre šale. Znam da mu Netfliks specijali već neko vreme nisu dobri ali sam i dalje imao malo nade da će se vratiti šalama. Ali jok, priča onako dogodovštine iz života i ponekad neki punchline tu smisli. Batalio je da priča o trans osobama, tako da je to plus. Nisam najveći neki fan standup komedije ali ako ti najpoznatiji dođu u grad, uvek odem. Ovo je definitivno bilo najgore od svih što sam gledao do sad. 

Gde je ovaj Šapel nestao

• Like 1
Posted

Da, tako se i meni cini. Ja sam u poslednjih god, 2 tu i tamo gledao standup-ove.

Mnogim je Chappelle GOAT, meni je npr znatno bolji ovaj sto jesa njim u ovom videu iznad, Bill Burr. I to bas zato sto kida bez stagnacije. Schultz mi je obecavao, ali stuca on tu i tamo, i treba hos da radi.
Bill Burr je zaista spesl. Kakav blend osecaja za sta da se i na koji nacin bude non-filter, a sa druge strane postoje stvari gde ne ide da skuplja jeftine aplauze. I ima odredjene moralne i eticke norme koje zapravo i samo prave veliku vrednost stvarima koje proziva. I sjajno own-uje svoj pristup.

Da me neko slusa kako prica o Bill Burr-u pomislio bi da bas volim stand up, a zapravo i nije da ga volim, samo mi je Bill car. Mada ono... ja njega slusam i po emisijama. Ono sa Billy Corgan-om je bilo carski.

• Like 1
Posted

53 minutes ago, BattleBender said:

Da, tako se i meni cini. Ja sam u poslednjih god, 2 tu i tamo gledao standup-ove.

Mnogim je Chappelle GOAT, meni je npr znatno bolji ovaj sto jesa njim u ovom videu iznad, Bill Burr. I to bas zato sto kida bez stagnacije. Schultz mi je obecavao, ali stuca on tu i tamo, i treba hos da radi.
Bill Burr je zaista spesl. Kakav blend osecaja za sta da se i na koji nacin bude non-filter, a sa druge strane postoje stvari gde ne ide da skuplja jeftine aplauze. I ima odredjene moralne i eticke norme koje zapravo i samo prave veliku vrednost stvarima koje proziva. I sjajno own-uje svoj pristup.

Da me neko slusa kako prica o Bill Burr-u pomislio bi da bas volim stand up, a zapravo i nije da ga volim, samo mi je Bill car. Mada ono... ja njega slusam i po emisijama. Ono sa Billy Corgan-om je bilo carski.

Ja ne znam kako to sa Korganom nije bilo viralnije. Najbolji događaj ove godine za sad 😄 

Bil je bio u Pragu isto pre par godina. To je bio baš vrhunski nastup. Bio je početak ove turneje za ovaj poslednji specijal. Tako je i bolje pre nego što je ustalio rečnik i kadencu svake šale ili priče. Uvek je lepo videti nekog profesionalca kada napravi "grešku" i onda se vadi iz nje.

Posted
17 hours ago, Poenter said:

Chat GPT kaže:

Axl Rose iz Guns N' Roses ima jedan od najvećih vokalnih raspona u istoriji rock muzike.

Koliki je njegov raspon?

5 oktava i 4 polutona(tačno: od F1 do B♭6)

To je skoro 6 oktava, što je ekstremno retko.

Koji su to tonovi?

Najniži ton: F1 (to je niže od standardnog basa – skoro infrazvuk)

Najviši ton: B♭6 (blizu "whistle register", gde peva Mariah Carey)

Poređenje:

|Axl Rose | 5 oktava i 4 polutona |

| Freddie Mercury | oko 3 oktave |

| Mariah Carey | oko 5 oktava |

| Mike Patton (Faith No More) | oko 6 oktava |

Zaključak:

Axl Rose ima jedan od najvećih vokalnih raspona svih vremena, ne samo u rock muzici već generalno među pevačima.

Tek sad ovo videh. 

Ovo je, cini mi se, tacno dobrih 90%.  

Sro samo pokazuje sledece:

Klavir ima 7 punih oktava. Posedovati klavir znaci imati mogucnost odsvirati bilo koji  ton prijatan ljudskom uhu. 

Posedovati klavir ne znaci automatski da si :

-Muzicki virtuoso

-poznavalac teorije muzike

- sluhista (sto se postize vezbanjem, tzv Solfedio) 

1. Problem:  obicno se pod rasponom glasa podrazumeva niz tonova koje je moguce interpretirati u paleti, iliti Skali (niz od 7 razlicotih tonova) , iliti pogoditi svaki ton u odredjsnoj lestvici pa tako X puta. Ovo X je broj oktava.  Ili barem u arpedju, sto je specifican odnos prime, terce i kvinte-opet u Skali (sto cini basic chord). A ne nasumicno nabadati snizilice i povisilice. Jer, to je onda mogao i OZZY- sismish. 🙂

2. Problem: nijednog umetnika ne cini umetnikom broj nota koji ima na raspolaganju ( zavisno od instrumenta, pri cemu je glas najsavrseniji instrument) , vec kakav odnos nota pravi u zavisnosti od ritma. A ritam je sustinski, odnos buke i tisine i njihovih relativnih  duzina tj trajanja. 

Tako je i nastalo ono rokersko. One, two, three, four.  4/4

Ili emotivno, makednosko: je'n dva tri - je'n dva - je'n dva.  7/8. 

Ili swingerski: Uan, Tju -Jean: 3/4.

Sve drugo je odresdjeni combo navedenog. 

Pavaroti ima 3 oktave raspon glasa. Axl ima , kaze AI, 5 oktava. 

Zakljucak:

A) Axl ima bolji raspon glasa , extra ali jednako mom posedovanju klavira ako ne znam sta cu sa njim. 

B) Pavaroti mnogo bolje koristi ono sto mu je dato, pravilnije peva i cistije( puniji ton) , sto se vidi po tome jer peva 40+ god najzahtrvnije kompozicije sirom sveta. I nista nije izgubio od svog tona staroscu. 

To ne znaci da je Axl po bilo cemu losiji ili bolji  od.Pavarotija samim rasponom glasa. Druge stvari to odredjuju...

Posted
1 hour ago, Kenozoik said:

Možda u muzici za normalne ljude. 😄 Onda se pojavio džez fjužn i taktovi 13/8, 19/16, 7/4, itd. 

• Like 1
  • Love 1
Posted
1 hour ago, Kenozoik said:

Tek sad ovo videh. 

Ovo je, cini mi se, tacno dobrih 90%.  

Sro samo pokazuje sledece:

Klavir ima 7 punih oktava. Posedovati klavir znaci imati mogucnost odsvirati bilo koji  ton prijatan ljudskom uhu. 

Posedovati klavir ne znaci automatski da si :

-Muzicki virtuoso

-poznavalac teorije muzike

- sluhista (sto se postize vezbanjem, tzv Solfedio) 

1. Problem:  obicno se pod rasponom glasa podrazumeva niz tonova koje je moguce interpretirati u paleti, iliti Skali (niz od 7 razlicotih tonova) , iliti pogoditi svaki ton u odredjsnoj lestvici pa tako X puta. Ovo X je broj oktava.  Ili barem u arpedju, sto je specifican odnos prime, terce i kvinte-opet u Skali (sto cini basic chord). A ne nasumicno nabadati snizilice i povisilice. Jer, to je onda mogao i OZZY- sismish. 🙂

2. Problem: nijednog umetnika ne cini umetnikom broj nota koji ima na raspolaganju ( zavisno od instrumenta, pri cemu je glas najsavrseniji instrument) , vec kakav odnos nota pravi u zavisnosti od ritma. A ritam je sustinski, odnos buke i tisine i njihovih relativnih  duzina tj trajanja. 

Pavaroti ima 3 oktave raspon glasa. Axl ima , kaze AI, 5 oktava. 

Zakljucak:

A) Axl ima bolji raspon glasa , extra ali jednako mom posedovanju klavira ako ne znam sta cu sa njim. 

B) Pavaroti mnogo bolje koristi ono sto mu je dato, pravilnije peva i cistije( puniji ton) , sto se vidi po tome jer peva 40+ god najzahtrvnije kompozicije sirom sveta. I nista nije izgubio od svog tona staroscu. 

To ne znaci da je Axl po bilo cemu losiji ili bolji  od.Pavarotija samim rasponom glasa. Druge stvari to odredjuju...

Raspon glasa nije kategorija koja ce odrediti kakav je neko pevac, svakako da veci raspon daje odredjeni bonus vokalisti.

Bas si nasao da poredis Pavarotija i Axl-a, nije to za poredjenje, ali sta to znaci ako se tako gleda?

Da li Pavaroti moze da peva ono sto peva Axl, naravno da ne moze kao i obrnuto, totalno su druge sfere a i vecina operskih pevaca je operisana od pevanja bilo cega drugog sem opere.

Zato se ponekad nadjem i zatecen kad vidim ovako nesto

• Like 1
  • Thanks 1
Posted
3 minutes ago, robespierre said:

Možda u muzici za normalne ljude. 😄 Onda se pojavio džez fjužn i taktovi 13/8, 19/16, 7/4, itd. 

Brutalno!!

Svaka cast za izbor. 

Sto se tice taktova, videces i sam da su, kao razlomci, svi deljivi sa 4. 

Tako npr 13/8 = 8/8 + 5/8

19/16 =  16/16 ( aka 8/8 samo drugacije trajanje nota) + 3/16  sto je funky funk 🙂

7/4 = tipicno 7/8 sa bazcnom cetvrtinkom (jazz) umesto osminkom ( funk, rock, soul)

Ali vrh. Vrh. Hvala na podsecanju. 

Strasna ideja i forte diakusiji. 

Bravo! 

Posted
3 minutes ago, nunilo said:

Raspon glasa nije kategorija koja ce odrediti kakav je neko pevac, svakako da veci raspon daje odredjeni bonus vokalisti.

Bas si nasao da poredis Pavarotija i Axl-a, nije to za poredjenje, ali sta to znaci ako se tako gleda?

Da li Pavaroti moze da peva ono sto peva Axl, naravno da ne moze kao i obrnuto, totalno su druge sfere a i vecina operskih pevaca je operisana od pevanja bilo cega drugog sem opere.

Zato se ponekad nadjem i zatecen kad vidim ovako nesto

Mislim da si promasio zakljucak:

To ne znaci da je Axl po bilo cemu losiji ili bolji  od.Pavarotija samim rasponom glasa. Druge stvari to odredjuju...

Misli se: kako na kvalitet pevanja Axla tako i Pavarotija. Nije sve u rasponu. 

Kontra primer. BOWIE ili Iggy Pop. Straano uzak raapon glasa a pevaju sta hoces. 

Ili moj omiljeni danas, Paul Rodgers (ex Free)  tipican tenor. Ali ima, sto se kaze, meraklijsku dusu

Od Otis Redinga do Hendrixa. Najtrazeniji pevac. Trazio ga Deep Purple. Nazareth.Ufo. Pevao fckn Queenu( bio na koncertu) Ne zato sto ima raspon. Nego zato sto peva jazz, soul, rnb, pop, blues, rock sa istom lakocom i uspehom. Sto uopste nije za potcenjivanje.

Ne da peva, nego peeeva ( sto bi rekao Radovan III)

Posted
12 minutes ago, Kenozoik said:

Brutalno!!

Svaka cast za izbor. 

Sto se tice taktova, videces i sam da su, kao razlomci, svi deljivi sa 4. 

Tako npr 13/8 = 8/8 + 5/8

19/16 =  16/16 ( aka 8/8 samo drugacije trajanje nota) + 3/16  sto je funky funk 🙂

7/4 = tipicno 7/8 sa bazcnom cetvrtinkom (jazz) umesto osminkom ( funk, rock, soul)

Ali vrh. Vrh. Hvala na podsecanju. 

Strasna ideja i forte diakusiji. 

Bravo! 

Podsetio si me ti  pričom o taktovima, kad je ovoliko toplo ne mogu da slušam ovako komplikovanu muziku. 😄 

Preko leta samo kafanski minimalizam. 

Ona: Šta slušaš?

On: Kafansku!

Ona: Super, i ja! Koja ti je omiljena?

On: Ova:

Ona: ...

On: Ne bilo ti zapoveđeno, skokni do frižidera po pivo i led za viski i usput nam nacrtaj nešto. 

• Love 1
Posted
6 minutes ago, robespierre said:

Podsetio si me ti  pričom o taktovima, kad je ovoliko toplo ne mogu da slušam ovako komplikovanu muziku. 😄 

Ja, naprotiv, mogu samo to. 

Evo jedan evergreen :

• Love 1