ćušpajz Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 18 hours ago, Honey Badger said: Ove u buketicu su mozda neke Thai papricice, hvala jos jednom na savetima ( : btw, sad gledam na onom wiki linku, buketici mi najvise lice na ovo Peperoncini Piccante Guarda Cielo Chili Seeds https://www.chili-shop24.com/growing-chillies/chili-seeds/spice-level-4-6/4428/peperoncini-piccante-guarda-cielo-chili-seeds 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
... Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 Ja sam krenuo pomalo da kreiram situacije koje mogu ocekivati kada se jednog dana nadju vani, pod vedrim nebom: https://i.imgur.com/NWiT25Q.mp4 Ventilacija i strujanje zraka je vazna jer onemogucava skupljanje kojekakvih budji i plijesni, a ujedno tjera biljke da razvijaju korijen i da se ucvrste da ih vjetar ne nosi. A sto je korijen veci, vise hranljivih tvari moze da unese, brze raste i pravilnije se razvija. Win-win situacija. 1 minute ago, uini said: btw, sad gledam na onom wiki linku, buketici mi najvise lice na ovo Postoji na stotine i hiljade razlicitih vrsta papricica, desetine razlicitih koje se pojavom uopste ne razlikuju. mene je asociralo na neku Thai vrstu samo zato jer plodovi rastu sa vrhom prema gore. To ne mora uopste biti tacno, sasvim je moguce da je ovo sto si ti nasao ili su mozda neke Apache F1 hibrid, ko ce ga znati, a nije toliko ni bitno. 🙂 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
... Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 Proljece kao da dolazi polako: 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ćušpajz Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 @Honey Badger& those in the know, kako vam ovo izgleda, može li nešto na prozor plus da li ostavljam foliju ili je skidam? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
... Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 (edited) Napuni zemljom do vrha. Zalij, pa kad se zemlja slegne, opet dopuni. Ali nemoj nabijati. Poredaj sjemenke, pokrij ih ovlas sa jos malo zemlje, pokrij tom folijom i stavi negdje na toplo da proklijaju. Treba im oko 7 dana otprilike. Jesu li suplje te case? Ako nisu, makazama isjeci ivice dna da visak vode moze da iscuri. Istrunuce ako budu u blatu. Edited March 14, 2020 by Honey Badger Link to comment Share on other sites More sharing options...
ćušpajz Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 @Honey Badger ma ovo su te koje su allegedly isklijale, tj makar tri čaše, ne znam da li se dobro vidi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
... Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 (edited) 7 minutes ago, uini said: @Honey Badger ma ovo su te koje su allegedly isklijale, tj makar tri čaše, ne znam da li se dobro vidi? Aha, vidim kukice sad. Skini foliju i stavi ih na prozor. Cestitam, postali ste majka. Edited March 14, 2020 by Honey Badger 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ćušpajz Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 stavio sam na prozor sve osim caroline, mislim da te dve nisu jos kada treba da zalivam i koliko? zalio sam samo kada sam ih posadio, prosle subote 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
... Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 Ne trebas zaljevati dok god je iole vlazna zemlja. Ja sam prvi put dodao malo vode tek juce. I to ne svima. Biljke su jos male, ne mogu popiti toliku vodu ali kako budu rasle, moraju se cesce zalijevati. Za sad ih samo ostavi na prozoru i ne diraj nekoliko dana. Trebaju da potpuno isklijaju i otvore kotiledonske listice pa cemo vidjeti kako napreduju za dalje. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
... Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 On 3/13/2020 at 8:47 AM, uini said: one tvoje jos nisam posadio, to cu sutra ujutru @Honey Badger Jesi li? Nemas bas vremena za dangubu, chili sezona je kratka. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
... Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 Proces klijanja sjemena papricice. Prvo izadje korijencic da se biljka usidri i da moze uzimati vodu i hranu iz zemlje, pa tek onda krene ka svjetlu. Interesantno je da zna za gore i dole i isklija uvijek na pravu stranu. Kakvo li je klijanje u bezgravitacionom prostoru? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 Malo današnjih slika, tu je narcis, jagorčevina, a u sredini su cvetovi boba, oporavio se od nekih ranijih mrazeva, videćemo kako će izdržati predstojeće. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
... Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 Listici i cvjetovi jagorcevine su jestivi i izgledaju vrlo atraktivno u salati, a prica se da ljuta papricica pomaze jacanju imunog sistema, ovih dana veoma aktuelno: https://pepperhead.com/health-benefits-eating-peppers/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
... Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 Jutros smo postali majka Zutoj feferoni iz Srbije: Da nam je novopridosla biljcica zdrava i ziva i zelimo joj sretno i veselo djetinjstvo. 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vjekoslav Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 idem sadit persin, dosta je bilo zimskog sna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
... Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 3 minutes ago, Vjekoslav said: idem sadit persin, dosta je bilo zimskog sna. Tako je, dosta je bilo plandovanja i zajebancije! Nikad nisam nalazio racunicu gajenja persuna. Kod Turcina u ducanu velika vezica persuna kosta 60p, a da uzgojim toliko trebao bi mi hektar povrsine. Kud je persun dozlaboga cudan i tezak za gajenje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted March 15, 2020 Author Share Posted March 15, 2020 Update ispod Avale: - posejano semenje zacinskih biljaka u vise ovakvih metalnih saksija - jagode mesecarke lepo napreduju. U saksijama: - santim zeolita na dnu, humus do 3 santima od vrha, kokosova vlakna na kojima lezi semenje i pokriveno humusom do vrha. Ovo kokosovo vlakno sam nabavio povoljno u Ikei u tablama i obogaceno je mineralima za klijanje i rast biljaka. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
... Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 1 hour ago, Kronostime said: santim zeolita na dnu, humus do 3 santima od vrha, kokosova vlakna na kojima lezi semenje i pokriveno humusom do vrha. Ovo kokosovo vlakno sam nabavio povoljno u Ikei u tablama i obogaceno je mineralima za klijanje i rast Sta je zeolit i zasto nisi sve izmijesao, nego redao kao da je neka torta? Inace najbolji mix za papricice je humus, perlite kokosova vlakna. I to u omjeru 50-30-20%. Osim ako nije u pitanju hidroponika, onda je druga prica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted March 15, 2020 Author Share Posted March 15, 2020 Zato sto su ova vlakna u obliku presovane table velicine kuhinske daske za secenje + su im dodati minerali = necu morati da djubrim barem mesec dana - nar`anjeno seme k`o prasici. Upravo montiram klijaliste sa 50 slotova za rasad - hidroponika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
... Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 Nisam siguran koliko je to dobra stvar. Svo moje iskustvo i istrazivanja mi kazuju da sjemenu i mladoj biljci ne treba nikakva dodatna hrana. Svjetlost i ono sto je vec u kompostu je sasvim dovoljno da se razvije, barem u prvih mjesec-dva zivota. Tek kad krene da cvjeta, moze pomalo da se daje neka prihrana i to manje nego sto proizvodjaci prihrane preporucuju. Njima je svakako cilj da toga trosis sto vise, da bi obnovio zalihe. Elem, kokosova vlakna su dobra jer sprecavaju kompaktiranje zemlje, pa ostane rahlo i rastresito i ne zadrzava vodu pa se korijen u njemu razvija pravilno i nesmetano. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted March 15, 2020 Author Share Posted March 15, 2020 Klijaliste setup Klijaliste finis Voda, malo djubriva i malo vrbine kore u posudi ispod. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
... Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 44 minutes ago, Kronostime said: vrbine kore Que pasa? Neki aspirin fazon? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted March 15, 2020 Author Share Posted March 15, 2020 Just now, Honey Badger said: Que pasa? Neki aspirin fazon? Yup, acetisalicilna kiselina pomaze klijanje, a vrbova kora je ima u izobilju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
... Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 (edited) I sta imas od sjemena u taj rockwool? I neka je sa srecom, da postanes dobra majka. Jebote led, sad vidim laptop, kao da si ga iz vatre izvadio. Hljebe i Tito dragi. Edited March 15, 2020 by Honey Badger Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted March 15, 2020 Author Share Posted March 15, 2020 Paradajz 3 vrste + ostale biljcice Laptop jeste prosao stosta, al` fercera za medalju - izdrzljiva strvina. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts