Jump to content

Kulinarstvo

Kronostime

Recommended Posts

On 3/26/2024 at 5:41 AM, Kronostime said:

To u Rewe-u ojagnjilo celo stado pre nego sto su ga dotukli.

Bre, gastosi, zaboravili ste i sta je jagnje.....

:s_d:

Malo Baccardija bi lepo "leglo" u ovaj krem.

:classic_biggrin:

Dragi @Kronostime nece bas biti tako. Ja naucio u Norveskoj razliku izmedju jagnjetine i ovcetine. To sto ti tvrdis nema sanse ovdje. Ono kad pise jagnjetina onda je jagnjetina. Kad mi je bio u posjeti surakovic i piao me kako sam siguran da nije prevara samo sam rekao da znas kad jedes. Ovdje se niko ne zajebava sa onim sto se napise na deklaraciji. Ko je probao taj je najebao Kad se naviknes na razliku onda je tesko da te neko zezne. Evo jedan primjer. Od Mostara prema Jablanici ima 4-5 restorana sa jagnjetinom sa raznja. U onom najposjecenijem odgovorno tvrdim da prodaju ovcetinu. Isto vazi za sve na tim prostorima. To je jedna velika prevara. Kako znam. Pa jednostavno kupim i ako je podvala ne navracam vise. I naravno to moje saznanje sirim dalje. U Srbiji iz mog licnog iskustva sve postaje losije i losije. Bilo negdje na netu ovih dana najbolja mjesta za jedenje. Izmedju ostalog ja znam da je restoran "Kod Loja" na zlatiborskom putu prevarant. Ja kupio prije neku godinu polupecenu prasetinu. Bila vruca ali niza q...ratz.E sad druga je prica ako ti ili neko moj sprema sam prasetinu ili jagnjetinu. Srecom ja imam koga. 

• Like 1

On 2/25/2024 at 2:16 PM, Selina said:

A i za unosenje tecnosti. Ma pivo je genijalno za sve uzraste, nema mnogo alkohola, ima hranljivih materija

i podize moral (citaj raspolozenje), ali i apetit.

Jedino je loše za nekog ko pati od gihta 

• Like 2

• 2 weeks later...
  • 2 months later...

Ko je fan rol viršli kao ja, u Baget&Co. u Beogradu na vodi sam pojeo najukusniju do sada. Koriste sasvim solidnu viršlu (nije neko djubre) a najbolji deo im je lisnato testo. Imaju neki kremasti puter i testo se je mekano i kremasto kao da jedeš slani tiramisu. Cena 230 dinara.

Moj unuk voli pileci batak, na 100 nacina. Juce u Maxiju, dolazim na red, zamolim za 4 batka sa karabatkom "ali da nema podliva". Mesar pocinje da bira batkove pa kaze: "Gospodjo, svaki batak mora da ima bar malu modricu, znate, pilici se uzbune kad ih uteraju u te kaveze za ubijanje pa moraju da ih bockaju strujom".....progutam knedlu i uz "Hvala lepo, ja ipak ne bih danas da ista kupim..." i odem. Danas za unukov rucak grasak sa jajetom na oko. Dok ne zaboravim one sirote kokoske u "kavezu za ubijanje". 

• Tuzno 1

On 7/5/2024 at 6:22 AM, Pletilja said:

Moj unuk voli pileci batak, na 100 nacina. Juce u Maxiju, dolazim na red, zamolim za 4 batka sa karabatkom "ali da nema podliva". Mesar pocinje da bira batkove pa kaze: "Gospodjo, svaki batak mora da ima bar malu modricu, znate, pilici se uzbune kad ih uteraju u te kaveze za ubijanje pa moraju da ih bockaju strujom".....progutam knedlu i uz "Hvala lepo, ja ipak ne bih danas da ista kupim..." i odem. Danas za unukov rucak grasak sa jajetom na oko. Dok ne zaboravim one sirote kokoske u "kavezu za ubijanje". 

I ko je sada tu kriv za ubijanje zivotinja po kavezima?

Ti si to znala ( ili si barem pretpostavljala da je to tako) i pre ulaska u Maxi.

Krivi su konzumenti koji ocekuju da dobiju savrseno ekoloski odgajano pile za recimo nekoliko evra.

Pile koje se ne ubija ovako surovo kosta silne pare, recimo 15 evra kilogram, al tu nisu samo 4 "batka" nego i glava

i jos kojesta uz to, , ali i samo 2 "batka" sa sve "karabatkom".

5 hours ago, Kronostime said:

Hm, ekoloski odgajano pile se ubija metodom panj i sekirce a ne strujpm sto je slucaj kod indistrijske proizvodnje zivine.

:s_d:

Nije u pitanju nacin ubijanja, nego kvalitet tog njihovog kratkog zivota. Strasno je gledati. Ja sam i prestala da jedem bilo kakvu zivinu.

Ovako se odgajaju pilici za Lidl.

haehnchenmast180-v-fullhd.jpg

14 hours ago, Selina said:

I ko je sada tu kriv za ubijanje zivotinja po kavezima?

Ti si to znala ( ili si barem pretpostavljala da je to tako) i pre ulaska u Maxi.

Krivi su konzumenti koji ocekuju da dobiju savrseno ekoloski odgajano pile za recimo nekoliko evra.

Pile koje se ne ubija ovako surovo kosta silne pare, recimo 15 evra kilogram, al tu nisu samo 4 "batka" nego i glava

i jos kojesta uz to, , ali i samo 2 "batka" sa sve "karabatkom".

Znam Selina, sve znam i zato meso jedem samo u gostima, da ne uvredim domacicu.  Unuk raste kao iz vode, mora i meso da jede,  sad je u fazi "batak je meso, sve ostalo mora da se zvace", to su te generacije koje su odrastale na blendiranim kasicama, mrzi ih da zvacu hranu. 

Ono u Maxiju je bilo  suocavanje sa surovom istinom za koju nisam bila spremna tog jutra. 

Sve u vezi mesa mi je traumaticno: oboje dece, i sin i cerka, odbijalo je da jede meso dok su bili mali, nebrojeno ruckova se zavrsavalo uz suze, bilo njihove ili moje. Tek kad su posli u skolu, tu negde oko 8 godine je to  mucenje prestalo ali su i danas oboje vrlo izbirljivi po pitanju mesa, sin ne jede ribu i svinjetinu, cerka, opet, jede samo ribu i to vrlo, vrlo retko. Licno, mislim da nam meso i nije neophodno da bi bili zdravi, bar ne u kolicinama koje se danas konzumiraju. 

• Like 1
  • Love 1

• 3 weeks later...

Kronostime

Treba mi recept za neki kolac koji nije od testa, znaci samo keks, buter, jajca, rum, vanila, orasi, bademi, shlag.

Sa testom ne umem. Moze naravno i voce.

• Like 1

3 hours ago, Selina said:

Kronostime

Treba mi recept za neki kolac koji nije od testa, znaci samo keks, buter, jajca, rum, vanila, orasi, bademi, shlag.

Nesto ovako?

48 minutes ago, Kronostime said:

Nesto ovako?

Ma bre nesto ekskluzivno, za posluzenje, slicno recimo reform torti.

Dobro sam se setila, u reform tortu ne ide brasno, a bez brasna sve uspe.

• Like 1

On 7/26/2024 at 1:45 PM, Selina said:

Kronostime

Jagoda-pistać torta 

Korica:
- 300g mlevenog keksa (plazmu koristim)
- 100g istopljenog putera
- 140ml mleka

Jagoda sloj:
- 300g jagoda, zaleđene treba odlediti (umesto jagoda možete koristiti i maline ili borovnice)
- 4 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika limunovog soka
- 2 kašike gustina
- 4 kašike vode

Pistać fil:
- 250g maskarpone sira
- 200g pistać krema
- 300ml slatke pavlake
- 2 kesice kremfix-a (nije neophodno)

Beli ganaš:
- 100g bele čokolade
- 50ml slatke pavlake

Priprema:
1. Za koricu pomešati sve sastojke i smesu utisnuti u kalup prečnika 22cm. Odložiti u frižider.
2. Za jagoda sloj skuvati jagode sa šećerom, limunovim sokom i vanilin šećerom, po želji ispasirati.
3. Gustin pomešati sa vodom i dodati u provrele jagode. Mešati konstantno i kuvati dok se ne zgusne.
4. Prohladiti par minuta, rasporediti po korici i ostaviti sa strane da se ohladi u potpunosti.
5. Za pistać fil kratko umutiti maskarpone sir i pistać krem. Slatku pavlaku i kremfix zasebno umutiti.
6. Umućenu slatku pavlaku spojiti sa filom i rasporediti preko jagoda sloja. Odložiti u frižider.
7. Za ganaš zagrejati slatku pavlaku sa čokoladom, čim se smesa istopi i sjedini, preliti preko fila i ostaviti tortu da se hladi najmanje 3h. Ukrasiti po želji.

• Love 1
  • Thanks 1

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
4 hours ago, Besni lala said:

Ovo je za mene izmišljeno

Imam, skupa i nepotrebna igračka. Pri tome, nije baš efikasna u tom obaveštavaju, kad je zamrzivač u pitanju, desilo mi se dva puta da vrata nisu bila baš skroz zatvorena, on ništa nije signalizirao (inače svira i pišti na sav glas) i sve mi se otopilo. 

• Like 1
  • WOW 1

3 hours ago, Eddard said:

Imam, skupa i nepotrebna igračka. Pri tome, nije baš efikasna u tom obaveštavaju, kad je zamrzivač u pitanju, desilo mi se dva puta da vrata nisu bila baš skroz zatvorena, on ništa nije signalizirao (inače svira i pišti na sav glas) i sve mi se otopilo. 

Života mi, fasciniran sam da neko to već ima.

E sad,meni bi možda više šljakala neka AI koja bi mi pri otvaranju  rekla nešto tipa "vidiš li koliko je sati - vepru debeli!!!"

8 hours ago, Besni lala said:

...Danas kuvam klot pasulj ssa paprikom i ,paj' sad, čeri paradajzom ...

Javiću na šta liči.

Liči!!!

Odlična varijanta - jak miris paradajza a nije kiselkasto ...

On 7/26/2024 at 1:45 PM, Selina said:

Kronostime

Nisam na vreme videla ovo, ali nikad nije kasno da se podeli recept za savrsenu poslasticu koju svi vole i koju svako moze da napravi:

• Like 1
  • Thanks 1

• 3 weeks later...
  • 1 month later...

Juče pri povratku kući nešto mi dune da svratim u Mc Donalds. Nisam bio par godina i samo zbog milkšejka sam stao. Kad sam već tu uzmem čizburger, pomfrit i šejk. Ljudi moji ono je katastrofa, znači odavno nisam ništa lošije pojeo. Čizburger bljutav, neukusan, bukvalno kao da jedem papir, pomfrit katastrofa i šejk više nije to taj ukus. Ne znam šta su radili ali baš su me neprijatno iznenadili. Da li možda pamtim mek boljim nego što je bio pitanje je ali ovo što sam juče pojeo je za minus ocenu.

Edited by alokin