drgnk Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) No Other Choice (2025) https://www.imdb.com/title/tt1527793/?ref_=ttfc_ov_bk Novi film Park chan wook-a (Oldboy, Handmaiden...), korejska crnohumorna adaptacija romana (postoji i francuska) Donalda Vestlejka "The Axe". Glavni junak ostaje bez posla u fabrici papira, jer je nakon preuzimanja iste od strane novog vlasnika, došlo do otpuštanja. Aplicira za novi posao u drugoj kompaniji koja se bavi istim poslom, ali postoji i konkurencija u vidu drugih kandidata za to radno mesto. Uspeva da dođe do CV-ija svakog od njih, utvrđuje ko su mu glavni konkurenti i počinje da ih "uklanja" jednog po jednog. Iskreno, nisam oduševljen ovim ostvarenjem, ali sam svestan činjenice da korejski filmovi namenjeni za festivale, obiluju raznoraznim umetničkim "ukrasima". Kinematografski gledano, film je fantastično zanatski urađen. Odlična režija, kadrovi, fotografija, close-up-ovi koji otkrivaju emotivna stanja likova... Međutim, veliki broj scena i dijaloga koji su u kontekstu radnje potpuno suvišni, doveli su do toga da film konstantno gubi fokus na dešavanja u istom. U nekom trenutku postaje potpuno nebitno šta glavni lik radi i zašto to radi. Pojedine scene su prilično morbidne i izazivaju mučninu. Jedna krajnje bizarna priča, gde se postavlja pitanje da li je čitav plan bio vredan napora i patnje, zarad radnog mesta u fabrici papira?!?? Iako imam utisak da će ovaj film pokupiti nagrade na festivalima i doživeti pozitivne kritike, isti nije moja šolja čaja. Francusku adaptaciju ovog romana i nemam želju da gledam. Edited 36 minutes ago by drgnk
Recommended Posts