Jump to content

Poslednji film koji ste gledali

Drug Crni

Recommended Posts

71CZl1Z1iQL._AC_UF894,1000_QL80_.jpg

Australijski film o ww1. Rađen po memoarima jednog vojnika. Dosta težak za gledanje jer je tema sumorna a i tempo je dosta spor. Rekao bih da ni scenarijo nije baš dobro složen ali verovatno je razlog to što je hteo sve iz memoara da obradi. Događaj iz filma nije preterano bitan po ww1 nego je više ljudska sudbina zato ga ne preporučujem istočirima nego jedino strpljivim gledaocima drame. Film jeste ratni i ima dosta ratnih kadrova da me neko pogrešno ne razume ali to nije primarna radnja.

images?q=tbn:ANd9GcQyCo9KxaCX92uF4ifYiVg

Novo izdanje ovog filma posle par decenija. Da su umesto majmuna ljudi ovo bi bilo nešto već 100 puta viđeno. No to što su u glavnoj ulozi majmuni mu daje sasvim dovoljno nekog šmeka da imate osećaj da gledate nešto sasvim novo. Kompjuterska grafika je odlična, dobro je iskorišćeno i to što su majmuni u glavnoj ulozi. Ovo je "lako štivo" što bi rekli tako da možete svi da ga odgledate ako nemate ništa u planu. No ko propusti verujte da nećete mnogo propustiti. Čisto sumnjam da će se o ovome filmu mnogo pričati.

images?q=tbn:ANd9GcSBrH7Ec6QcNvaTX8EYRLX

Jedan film rađen po igri. Kejt Blanšet u glavnoj ulozi i odradila je odličan posao. Moram priznati da mi se sviđa i njena frizura. Ostatak ekipe takođe odlično probran, glas ovom robotu, koji je verovatno najduhovitiji lik u filmu, daje legenda Džek Blek. Radnja filma je potraga za tajnim skrovištem na planeti na kojoj je opšta anarhija. Ja sam igrao prvi deo ove igre pre 15 godina i više ne sećam da li prati radnju iz igre. Svet je relativno dobro preslikan, mada mi je u sećanju ostalo da je dosta crnji bio u igri. Humor je opšte prisutan i to u prilično odmerenoj dozi, taman da ne pokvari utisak ljubiteljima akcije. Akcija je centralni deo filma i odrađena je vrlo dobro. Preporuka svima da se odmorite. Malo me je podsetio na Fallout ali samo potsetio, razlike su prevelike da bismo upoređivali ta dva sveta.

• Like 1

Po meni nije katastrofalan film i ne slažem se sa ovako niskim rejtinzima,ali jeste mnogo lošiji od prvog dela.

Da krenem od pozitivnih stvari:
- jako dobra gluma u filmu. Phoenix standardno dobar. Gaga iznenađujuće. Posebno u scenama u kojima je glumila Lee,a ne samu sebe. Doduše,to već nije njen problem već scenarija. Brendan Gleeson isto na nivou kao uostalom i manje-više cela glumačka ekipa
- sa filmske,zanatske strane se isto nema šta (mnogo) prigovoriti filmu. Cela produkcija je odlična.
- ako uzmemo u obzir pravac cele priče i kreativne odluke reditelja,mislim da i sam kraj ima smisla i u tom kontekstu mi se dopao.

Negativne:
- iako je Joaquin ponovo bio jako dobar,lik kojeg je opet igrao nije. Iako je prisutan pokušaj,ja nisam doživeo dalji razvoj lika Artura Flecka. Upravo obrnuto - ovo je neka vrsta regresije tog lika na ono gde je već bio u prvom filmu. U prvom Jokeru gledamo vrlo kvalitetan razvoj njegovog lika koji kulminira njegovim potpunim ludilom i trijumfom Džokera na samom kraju filma. Nisu me ubedili ni da je Fleck prikazan na neki dublji,smisleniji način..
- poštujem autorsku slobodu kao takvu i trudim se uvek da je maksimalno uvažim,ali dozvolite - mislim da film o Jokeru ne treba da bude neka zatvorsko/pravosudna drama sa elementima mjuzikla..Iako je intencija sudskog postupka bila da pruži bolji uvid u konflikt između dve strane Arturove ličnosti,po meni te su se scene pretvorile u puko prepričavanje prvog filma..a mi smo ga već gledali i vrlo dobro znamo šta se u njemu izdešavalo. Dakle,čemu?

Spoiler

Bez obzira što nam kraj filma jasno sugeriše da Fleck nije taj Joker,isuviše mi je monotono pratiti celu radnju u zatvoru i sudnici..

- kad se dohvatih mjuzikla..pokazalo se da je strepnja od miksovanja žanra ipak bila opravdana. Iako su songovi odlično realizovani,svi su oni sem dva,bili prilično promašeni. Niti su proširili viziju filma,niti su naglasili neku scenu. Muzički delove sam doživeo kao distrakciju od glavne radnje. Mislim da su veoma poremetili tempo filma. Prilično su omeli film i nisu bili dovoljno efektni.

Imam osećaj da je film mogao da ode u drugom pravcu,da je mogaso biti efektniji i bez uvođenja Betmena u priču. Uveo si Harveya Denta u film,a onda i njegov lik ograničio isključivo na tužioca u postupku.

Cenim hrabrost Todda Phillipsa da nam pruži sasvim novu viziju Jokera,ali ona je ostala iscrpljena prvim filmom. U drugom kao da je ponestalo ideja,pa smo gledali ponavljanja replika iz prvog filma. Početak i kraj filma su me zaintrigirali,pa čak i dopali,ali najveći deo filma nije pružio dobru realizaciju tih ideja i sve je izvedeno nekako tanko..

Mislim,nije prvi put da se Phillips "mučio" sa nastavkom u svojoj rediteljskoj karijeri. Slično smo doživeli sa "Mamurlukom" (jednom od boljih komedija u ovom veku) i njegovim nastavkom (koji je vidno slabiji i tek možda osrednji film).
Phillips je rekao da je ovim filmom završen njegov angažman sa DC univerzumom. Verovatno je i dobro što je tako.

6/10 od mene.

• Like 1

It's What's Inside (2024)

Iskočio mi na Netflixu kao recently added, nakon brzinskog čitanja IMDB opisa rešio da bezbrižno odgledam.

Soundtrack je odličan, poprilično kreativan sa dosta klavira, zanimljivih instrumentala, čak i nekih operskih stvari. Režija zanimljiva, podsetilo me na trenutak na Searching (2018) (ovo je preporuka usput), najviše zbog inkluzije društvenih mreža. Osim toga ne mogu da kažem da mi se nešto baš svidelo, dosta nekih igara sa svetlom što je podsetilo na Euphoria. Sama priča, šta znam, ništa spec, film baš i ne bi mogao da se svrsta u neki moderni whodunit ali stvara sličnu konfuziju i vrti likove i njihove nekakve motive i želje.

Mlako, iako ima van-radnja elemenata koji su mi se dopali. 4.5/10

Menjam sad kanale i na Pink Premijumu Kineski zid sa Dejmonom, ajde rekoh da vidim šta je pošto ga nisam razmatrala kad je bio u bioskopu. Bila sam u iluziji da je to neki istorijski spektakl tipa Šoguna ili Poslednjeg samuraja, kad ono... Majko mila kakva papazjanija, ne verujem šta gledam :roflmao:

(Još Džang Jimu režirao :ajme: )

Spoiler

hqdefault.jpg

• Ha-ha 1

Brawl in cell block 99 (2017) - Već dugo mi stoji u fascikli i tek sinoć ga pogledao. Bolje da nisam. Gledao sam od ovog reditelja ''Bone Tomahawk'', dobar film ali sam već tu video kreativnost reditelja prilikom scena ubijanja. Al ovo je i previše. Bolje da se film zvao ''Razbijač lobanja''.

Edited by Volter

2 hours ago, Volter said:

Brawl in Cell Block 99 (2017) - Već dugo mi stoji u fascikli i tek sinoć ga pogledao. Bolje da nisam. Gledao sam od ovog reditelja ''Bone Tomahawk'', dobar film ali sam već tu video kreativnost reditelja prilikom scena ubijanja. Al ovo je i previše. Bolje da se film zvao ''Razbijač lobanja''.

Dragged across concrete mu je najbolji film i ujedno jedan od najboljih holivudskih filmova u poslednjih 10ak godina. 

1 minute ago, robespierre said:

Dragged across concrete mu je najbolji film i ujedno jedan od najboljih holivudskih filmova u poslednjih 10ak godina. 

Zainteresovao me reditelj posle odgledanog filma ''Bone Tomahawk''. Volim ja kad se pojavi neko drugačiji od drugih, da ponudi nešto novo, samo i to novo mora biti kvalitetno. Gužva u bloku 99 nije mi se dopao ne samo zbog smrskanih lobanji, nego i zbog loše glume, scene borbi amaterske. Tu je u filmu i Don Džonson, dobar glumac, meni gotivan pre svega zbog serije ''Poroci Majamija'', al ovde je bilo preglumljavanja. Film koji si mi preporučio imam u fascikli, nisam još odgledao, malo i razmišljam posle ovog odgledanog filma. :classic_biggrin: Al ipak pogledaću, nadam se da nije uvrnut. :classic_biggrin:

Od Tarantina obožavam Petparačke priče i jedan film koji i nije u njegovom prepoznatljivom stilu i koji mu je malo zapostavljen - Džeki Braun. Fenomenalan.

Nadao sam se drugačijem tvom odgovoru, ipak je film uvrnut. :classic_biggrin: Al dobro, daću mu šansu.

• 3 weeks later...

Da nabacam koji redak o nekolicini filmova koje sam pogledao u poslednje vreme.

Ghostbusters: Afterlife & Ghostbusters:Frozen Empire
Odlučio sam ih pogledati prvenstveno zbog Ivana Reitmana,reditelja originala,koji je ovde potpisan kao pisac. Plus,stara ekipa glumaca se pojavljuje. Nisu odron,ali ipak daleko od dva filma iz 'osamdesetih'. Posebno daleko od prvog dela. Možda je neki potencijal i postojao,ali nisu dovoljno kvalitetno i ozbiljno napisani. Prvi je za neku 5.5,a drugi 5 ocenu.
Uzgred budi rečeno - ozbiljno razmišljam da večeras pogledam originalnog Isterivača Duhova jer je idealan film za Halloween. Jedan od.

Beetlejuice (1988)
Nešto me film uvek odbijao..vrlo lako zbog Tima Burtona čiji nisam preveliki fan. Čak ni njegovog posebnog vizuelnog stila koji mu karakteriše većinu filmova. Međutim,prijatno sam se iznenadio. Korektna komedija sa elementima crnog humora,satire,fantazije, pa i horora. Muzička tema koju pevaju u jednom trenutku mi je jedan od zabavnijih songova na filmu ikada. Dosta hvale i nastavak,pa ću i to morati da pogledam..neću sigurno čekati 35.godina :classic_biggrin: 7/10 ocena.
P.S.neprestano sam imao utisak da je lik kojeg je igrala Catherine O'Hara (Delia,supruga koja se doseljava u kuću) poslužila kao inspiracija za pisanje lika Cakane iz "Otvorenih vrata". :classic_biggrin: Neka se javi Biljana Srbljanović da potvrdi/demantuje :lol_2:
P.S.2 Hrvati su film preveli kao Bubimir :classic_laugh:

Kad je Hari sreo Sali (1989)
Romantična komedija sa Billy Crystalom i Meg Ryan..koja možda i nije baš tipična romantična komedija? Ima tu delova scenarija koji bi se danas mogli okarakterisati kao "nekorektni". Radnja se odvija oko njihovih likova koji se sreću tokom raspona od nekih desetak godina,a centralna tema filma je ustvari pitanje: Mogu li muškarac i žena biti prijatelji bez seksa koji bi se isprečio u tom odnosu? Isto neka 7/10 ocena od mene.
P.S. vrhunska scena u kojoj Sally u restoranu pokazuje tehniku fejk orgazma

Neobični slučaj Bendžamina Batona.
Ovo bi bio moj prvi izbor iz kategorije Film kojeg svi hejtuju,a tebi je odličan. Dobro,možda ga ne hejtuju,ali retko kome se dopada,a ja ga obožavam. Ovo mi je bilo neko treće,četvrto gledanje filma..uvek i iznova svež..i uvek,ali uvek kad ga završim kažem sebi: Crni,sve će na kraju biti u redu. Eto,takvu poruku nosi. Ocena 8/10

• Like 3

Pogledao ponovo Moj rođak Vini. Ima nekoliko komedija koje s vremena na vreme pogledam. Ovo je jedna od njih, a pomenuo bih i Avioni, vozovi i automobili, Ujka Bak, Komšije iz pakla sa Tomom Henksom, Američki grafiti (muzika iz filma odlična).

Imaju neku posebnost ove komedije, toplinu, šmek...a i volim 80-te i 90-te što se filma tiče.

• Like 1

Gran Turismo

Istinita prica o ambicioznom projektu Nissana da klincu, koji najbolje tera auto u igrici Gran Turismo, pruzi sansu da zaista ucestvuje u NASSCAR trkama. I klincu koji je tu sansu iskoristio.

Ja sam cuo da su par momaka koji su od menadzera u Football Manageru dogurali do trenera u pravim fudbalskim timovima, ali je ovaj momak obrnuo igricu u svakom pogledu :classic_smile:.

Dobar film

• Like 3