Jump to content

KK Partizan 19/20


Cooper

Recommended Posts

3 minutes ago, Dl91 said:

Svako gleda kako njemu odgovara. 

I veliki Partizan je svoju prvu titulu osvojio 1976. Tada je Zvezda imala 12 titula, 3  nacionalna kupa i kup Evropskih pobednika kupova. 

Niko ne spori da je Partizan uspesniji u kosarci ali to vase svojatanje kosarke je neumesno i bespotrebno. Pa i Jugoplastika ima tri titule prvaka Evrope, Cibona dve. 

I imamo trenera koji ne mora da sedi ceo dan u kuci i izlazi samo  sat vremena nocu.

:classic_biggrin:

  • Ha-ha 3
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, uini said:

cekaj, stani, na koju foru su se te investicije vratile i ekonomski i/ili nematerijalno, osim ako navijace partizana izjednacavas sa drzavom i/ili gradjanima? a i onda bi se ta tvrdnja svela na one koji su u fazonu ljubav je slepa samo dok se ceka

Odgovor ide u spojler jer sam se raspisao. Moglo je i daleko kraće, ali bio sam inspirisan:

 

Spoiler

 

Da naglasim neke stvari na početku, da ne bi došlo do zabune:

- ono što ću izneti ne smatram niti dobrim niti poželjnim biznis planom ili modelom razvoja/finansiranja, pokušavam da sagledam efekte;

- pare su uglavnom davane iz različitih razloga, uglavnom kratkoročnih. Ne verujem da se  vodilo računa o tome šta će se sve izroditi iz toga, osim delom u vreme velike Jugoslavije;

- ne pišem samo o KKP, čak i kad samo njega pomenem, nego o košarci kao fenomenu na ovim prostorima, a delom kačim ostale sportove;

 

Elem, sport na ovim prostorima je komparativna prednost. Pre svega kolektivni sportovi sa loptom, nije potrebno da dokazujem tu činjenicu. Kada države imaju neku komparativnu prednost, one ulažu u razvoj te delatnosti. Tako npr. HR i CG ulažu u razvoj turizma i od toga jednim delom žive, dakle imaju direktne ekonomske efekte, a usput se stvara i pozitivna svest o tim zemljama kod rendom građanina Evrope i sveta. U idealnom slučaju se to ulaganje u razvoj vrši kroz obezbeđivanje dobre regulative, građenje aerodroma, luka, puteva, obezbeđivanje povoljnih kredita i svašta nešto. U nama bliskoj realnosti neki burazer dobije zemljište i ''bespovratnu pozajmicu'' da izgradi hotel/restoran/šta god.To je naravno daleko od poželjnog i optimalnog, ali i na taj način se neki lokalac zaposli ili plasira proizvode, a neki turista naiđe i potroši neku devizu. Bude tu još pozitivnih i negativnih efekata, ali je u nekom trenutku ukupni rezultat bolji nego pre. Naravno, to istovremeno može da znači i početnu tačku propadanja u budućnosti jer se propušta šansa za optimalan razvoj ili se ne vodi računa o zaštiti prirode, a tu se može izvući analogija sa KKP.

 

Da se vratim na košarku. Način finansiranja iste u SFRJ je bio takav kakav jeste. Može se teoretisati da li bi neki drugi sistem bio društveno optimalan i dao još bolje rezultate, ali nismo imali izbora pa neću ni da lupam glavu oko toga. U svakom slučaju, u tom sistemu je stvoren jedan ''inkubator'' u kome je nastalo nešto što je Beo mudro rekao da bi trebalo zaštititi kod Uneska kao nematerijalno nasleđe čovečanstva. 

 

Do devedesetih godina direktni finansijski efekti tih decenijskih ulaganja su bili relativno mali. Ostali efekti su pak bili nemerljivo veliki. Ako bude trebalo, obrazložiću. Dodatno, stvorena je čvrsta osnova i za ekonomske efekte koji su ostvarivani u narednim decenijama, kada su počele da se vrte daleko veće pare u ovom sportu. Kao što je Barkli jednom rekao da bi svaki klinac koji potpisuje masan ruki ugovor deo novca trebalo da da Birdu i Medžiku jer su oni zaslužni za priliku koju ovi dobijaju, tako i novci koji se danas dele našim košarkašima po svetu delom pripadaju asovima i prošlosti ali i svakom treneru nekog seoskog ili školskog tima.

 

Da je ova država postavljena na zdrave osnove, a sa tim i finansiranje sporta, uz nagomilanu tradiciju, sklonost ka košarci, znanje i iskustvo, možda bismo sad pričali o dva kluba koja se bore za sam vrh EL i još jednom koji puca na EC, a ne bismo kukali na sav glas zbog para. Na taj način bi ona komparativna prednost bila u potpunosti iskorišćena. Ovako, finansiranje  i organizacija su divlji zapad, što je razlog za pola naših rasprava. Tu dolazim do odgovora na tvoje pitanje, nakon ovog predugačkog uvoda.

 

Dakle, manji deo para koje je država pumpala u klubove se vratio odmah u budžet, kroz plaćen porez na svaku uslugu koja je pružena u vezi funkcionisanja klubova i svaki kupljeni proizvod, uključujući famozne majice i kačkete, ali i kokice u Pioniru. Dalje, usluge i proizvodi koje klub plaća (a plati ih makar u nekoj meri) takođe odlaze u lokalnu ekonomiju. Igrači jedu, piju, stanuju negde, toče benzin.... To upumpavanje novca je svojevrsna subvencija kojom je pokrenuta neka delatnost. Ponavljam, niti je optimalno niti poželjno, ali kad je već tako ima neke efekte, nije novac pocepan i bačen u more. 

 

Navedeni efekti su ipak mali, ali nek su 20% od uloženog državnog novca, pa je opet nešto. Međutim, za priču je pre svega važno ovo: sport je izvozni proizvod ove zemlje/regiona. Od nekog nikad čuo igrača koji zaradi par hiljada evra na Kipru, u Libanu ili drugoj ligi Austrije, pa do Bogdana koji će u karijeri verovatno inkasirati 50+ miliona nečega. Neka deo tih para ulože u ovu zemlju, kroz nekretnine, restorane, biznise ili ako gaje voće kao Tripko ili Krstić, to su sve dalekosežni efekti davno uloženih državnih novaca u KKP. Da li bi toga bilo da je npr. Bogdan nastavio da vrti rulet po Beogradu? Uporedi svaki dinar koji su košarkaši uneli u ovu zemlju a koji je dobijen po raznim NBA timovima, Fenerima, Realima ili iranskim klubovima sa novcem koji je uložen u košarku pa mi kaži šta je veće.

 

Ne izmišljam toplu vodu, sve je ovo odavno poznato. Dalje, kao što rekoh u analogiji za turizam, ova divljina ima svoja ograničenja i vodi u propast, što se već nazire u našoj košarci i zato je poslednji trenutak država d'uradi nešto, a znamo da neće.

 

Što se tiče nematerijalnih efekata, malo ličnog osvrta - kroz prvu polovinu devedesetih sam kao tinejdžer projahao relativno neoštećen, između ostalog zbog reprezentativnih titula '89-91, uživo gledanja velikih majstora i sanjanja Saletove trojke, pa mi nije bilo teško da treniram kao mazga u hladnim halama ili po suncu, često u pocepanim patikama, da tražim snimke NBA mečeva i  živim kroz košarku i sport uopšte - a zanam neke koji nisu imali takvu drogu pa su birali druge puteve i završavali u čituljama ili u qrcu. Verujem da bi se moja baba složila da je to dovoljno da opravda pare koje su od nje uzimane.

 

Nematerijalnih, simboličnih efekata koje je poizvela naša košarka poslednjih decenija ima daleko više i slični su onima iz perioda postojanja Jugoslavije. Isto važi i za Partizan. Dodatno, nisu svi građani ove zemlje navijači KKP, ali navijači KKP većim delom jesu građani ove zemlje i na kraju krajeva pune taj budžet, pa bi mnogi pre preusmerili deo novca ka klubu nego raznim Vulinima. :classic_wink:

 

 

Što se tiče tih priča oko institucija, KKCZ jeste institucija i to po više osnova. Kao prvo, za mene je cela Yu/srpska košarka institucija, a nju čini svako ko je doprineo stvaranju te legende, uključujući i nekog dobrodušnog domara koji je pravio klincima tablu uz pomoć štapa i kanapa.

 

Drugo, samo uspešnost ne čini instituciju. Zvezda je mesto košarkaškog rođenja nekih otaca naše moderne košarke, to se ne može zaboraviti niti preskočiti. Kasnije je dala veliki broj reprezentativaca, a u onim sezonama pod Radonjom je takođe doprinela očuvanju specifične uloge Srbije na evropskoj košarkaškoj mapi. Čak i u kasnijim sezonama uspeva da bude konkurentna među EL bogatašima. Šta mislim o nekim potezima, ljudima ili nekim navijačima tamo nema veze sa ocenom uloge CZ kao kluba u srpskoj košarci.

  • Like 9
  • Thanks 5
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Šta ti je veliki klub...

"Partizan, sa druge strane, ima dva predloga. Prvi je totalni prekid prvenstva, gde bi se usvojila tabela po trenutnom plasmanu i Zvezda proglasila šampionom. Drugi je da se odigraju preostala četiri kola u prvenstvu i Kup i da klubovi na vreme mogu da obave prelazni rok, pripeme i da spremni dočekaju sledeću sezonu i kvalifikacije za Evropu."

Link to comment
Share on other sites

@21Barkley

kao prvo, iskreno hvala na iscrpnom odgovoru. taman da se ich ne slažemo, taj trud je vredan pažnje i javnog praisea. 

 

kao drugo, slažem se sa cca 30ak % napisanog ali te molim da mi daš vremena da dođem do kompa danas ili sutra da razložno odgovorim šta mi je strava a šta diskutabilno. ili makar ono drugo (:

 

ponavljam, hvala, jer tako se vodi diskusija, sa manje ili više teksta i slaganja / neslaganja. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, uini said:

@21Barkley

kao prvo, iskreno hvala na iscrpnom odgovoru. taman da se ich ne slažemo, taj trud je vredan pažnje i javnog praisea. 

 

kao drugo, slažem se sa cca 30ak % napisanog ali te molim da mi daš vremena da dođem do kompa danas ili sutra da razložno odgovorim šta mi je strava a šta diskutabilno. ili makar ono drugo 🙂

 

ponavljam, hvala, jer tako se vodi diskusija, sa manje ili više teksta i slaganja / neslaganja. 

Ma, sedi slobodno, ovo je domacinska kuca: dobices meze, sve po redu i sal  "Moja kuca"  na polasku -  da ne nazJebes.

Sutra cemo slusati The Saopstenje kod Sarape: Zna se iz cije ovo kuhinje dolazi - tako mi Excell pomogao. :classic_biggrin:

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Kronostime said:

Ma, sedi slobodno, ovo je domacinska kuca: dobices meze, sve po redu i sal  "Moja kuca"  na polasku -  da ne nazJebes.

Sutra cemo slusati The Saopstenje kod Sarape: Zna se iz cije ovo kuhinje dolazi - tako mi Excell pomogao. :classic_biggrin:

 

 

važi kronose, lezi, odmori. 

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

 

Quote

Fajnal-ejt juniorske Evrolige, koji je trebalo da se odigra u Kelnu i na kome je trebalo da učestvuje Partizan, otkazan je zbog pandemije korona virusa, potvrđeno je MONDU.

 
Ostoja pali mashinu, da se dodeli titula Partizanu. Ko ce prvi da se oglasi, Pavlovic, Edo Muric ili Andjusic:s_d:
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Cooper said:

Šta ti je veliki klub...

"Partizan, sa druge strane, ima dva predloga. Prvi je totalni prekid prvenstva, gde bi se usvojila tabela po trenutnom plasmanu i Zvezda proglasila šampionom. Drugi je da se odigraju preostala četiri kola u prvenstvu i Kup i da klubovi na vreme mogu da obave prelazni rok, pripeme i da spremni dočekaju sledeću sezonu i kvalifikacije za Evropu."

jako moodo to predloziti kad partizani znaju da ne bi stigli 11 bodova, da se igraju jos 3 prvenstva..:default_coffee:

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Zvezdinho said:

 

 
Ostoja pali mashinu, da se dodeli titula Partizanu. Ko ce prvi da se oglasi, Pavlovic, Edo Muric ili Andjusic:s_d:

 

Dobro nas podseti, pamtice se Cokson u kadru na -11 minut i po do kraja tekme EL NextGen turnira. Kada deca Partizana preokrecu rezultat dok on uz par mini nervnih slomova napusta velelepnu dvoranu u Zelezniku. Naravno pre kraja meca. 

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Jakob Aman said:

Veliki je greh stavljati Partizan i Zvezdu u isti koš kad je košarka u pitanju.

 

Bilo jednom... Ali, vremena se menjaju i nista nije vecno. Sto se Makabija tice, oni Zvezdu u Beogradu do sada pobedili nisu, ako se dobro secam. Bolje im je da cute jer vec godinama ne igraju nista ozbiljno.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Sector said:

Predsednik Partizana Ostoja Mijailović kaže da su Nebojša Čović i Dragan Bokan, predsednici Crvene zvezde i Budućnosti, ponovo na istoj strani i da je to dokaz da se protivnici boje crno-belih.

 

 

Dokaz je da ljigavost i licemerje ne poznaju granica. Za strah, 50-50.

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Cooper said:

Šta ti je veliki klub...

"Partizan, sa druge strane, ima dva predloga. Prvi je totalni prekid prvenstva, gde bi se usvojila tabela po trenutnom plasmanu i Zvezda proglasila šampionom. Drugi je da se odigraju preostala četiri kola u prvenstvu i Kup i da klubovi na vreme mogu da obave prelazni rok, pripeme i da spremni dočekaju sledeću sezonu i kvalifikacije za Evropu."

 

Ovo vec drugi put postavljas ovde, a odnosi se na fudbal. Ima tema o FK Partizan pa tamo mozemo da raspravljamo o fudbalskoj sezoni.

 

Sto se tice rasprave - da, tacno je da Cedevita i nema nikakvu ruzicastu buducnost, ali to nije zbog toga sto su privatni klub.

 

Neko ih je poredio sa Fenerbahceom - koliko god da je meni antipaticno zanimanje navijaca Fenerbahcea tek kad su poceli da stizu uspesi, cinjenica je da Fenerbahce na svom nivou mnogo bolje radi od Cedevite. Cedevita osim taj jedan put nikada nije uspela da zagorca zivot Partizanu ili Crvenoj zvezdi (sto je smisao postojanja kluba u koji se ulaze toliko para). Oni su kroz svoju istoriju bili samo jaci trening, a ne ozbiljan mec za bilo koji drzavni projekat u Srbiji ili Crnoj gori.

 

Koliko puta su oni uspeli da izbace Partizan, Crvenu zvezdu ili Buducnost sa EL puta? Samo jednom.

 

Partizan jeste institucija u kosarci, ali to samo znaci da taj klub ima slavnu proslost u odnosu na neki drugi koji nema. Sto ne znaci da je to razlog zasto bi taj klub trebalo da bude povlascen u odnosu na ostale klubove. 

 

I katolicka crkva i luteranska crkva imaju nemerljivu vaznost u istoriji Nemacke - pa danas vernici u toj zemlji pomazu crkvama od svojih plata. Drugim recima, ko hoce da ima manju platu da bi dao crkvi moze, ko nece, ne mora.

 

Ovde to nije slucaj i zato i nemamo privatne klubove. Imamo Danilovica koji se cudi "pa zar Partizanu treba marketing", imamo Covica koji prica kako, eto, gomila privatnika jedva ceka da ulozi pare jer su prepoznali znacaj kluba.

 

Imamo primer jos jedne institucije - VK Partizan i komentara kako reprezentacija propada jer drzava saplice taj klub. Prvo, ako ti neki rodjak iz inostranstva daje manje para nego inace - on te ne saplice, jer nije u obavezi da ti da nista. Drugo, vaterpolo nije sport u koji je isplativo ulagati. Pricati kako samo VK Partizan moze da stvara sampione i dobre igrace je nonsens - uzmite te igrace, trenere i bazen i dajte VK Dorcol i imacete iste rezultate.

 

Sa tim u vezi, mislim da niko u Srbiji ne moze da se buni jer je uskracen od drzave. Sve sto drzava moze da uradi je da ne daje vise nikome, ne da da desetine miliona evra jednom klubu, jer je toliko dala i drugom. Jer, tome ili nece biti kraja ili odredjujemo prioritete na osnovu emocija nekoliko procenata stanovnistva.

Edited by goldberg
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Na starom forumu bi forumaši npr. za kačenje vesti o fudbalu na košarkaškom topiku čak išli i na kraći odmor. Da ne počinjemo uopšte o konstantnom trolovanju ali takođe, verovatno piše ono što većina misli a sami ne smeju napisati, pa svima odgovara trpeti dežurnu forumsku ludu.

@goldberg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites



 
Ovo vec drugi put postavljas ovde, a odnosi se na fudbal. Ima tema o FK Partizan pa tamo mozemo da raspravljamo o fudbalskoj sezoni.
 

 
I katolicka crkva i luteranska crkva imaju nemerljivu vaznost u istoriji Nemacke - pa danas vernici u toj zemlji pomazu crkvama od svojih plata. Drugim recima, ko hoce da ima manju platu da bi dao crkvi moze, ko nece, ne mora.
 

 
Imamo primer jos jedne institucije - VK Partizan i komentara kako reprezentacija propada jer drzava saplice taj klub. Prvo, ako ti neki rodjak iz inostranstva daje manje para nego inace - on te ne saplice, jer nije u obavezi da ti da nista. Drugo, vaterpolo nije sport u koji je isplativo ulagati. Pricati kako samo VK Partizan moze da stvara sampione i dobre igrace je nonsens - uzmite te igrace, trenere i bazen i dajte VK Dorcol i imacete iste rezultate.
 



d583290d71c5f0012c61b2291cb9bcf6.gif



bla, bla, tuc


988f484fc4af1f6d3c7c292d6862d97d.gif
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, 21Barkley said:

Odgovor ide u spojler jer sam se raspisao. Moglo je i daleko kraće, ali bio sam inspirisan:

 

  Hide contents

 

Da naglasim neke stvari na početku, da ne bi došlo do zabune:

- ono što ću izneti ne smatram niti dobrim niti poželjnim biznis planom ili modelom razvoja/finansiranja, pokušavam da sagledam efekte;

- pare su uglavnom davane iz različitih razloga, uglavnom kratkoročnih. Ne verujem da se  vodilo računa o tome šta će se sve izroditi iz toga, osim delom u vreme velike Jugoslavije;

- ne pišem samo o KKP, čak i kad samo njega pomenem, nego o košarci kao fenomenu na ovim prostorima, a delom kačim ostale sportove;

 

Elem, sport na ovim prostorima je komparativna prednost. Pre svega kolektivni sportovi sa loptom, nije potrebno da dokazujem tu činjenicu. Kada države imaju neku komparativnu prednost, one ulažu u razvoj te delatnosti. Tako npr. HR i CG ulažu u razvoj turizma i od toga jednim delom žive, dakle imaju direktne ekonomske efekte, a usput se stvara i pozitivna svest o tim zemljama kod rendom građanina Evrope i sveta. U idealnom slučaju se to ulaganje u razvoj vrši kroz obezbeđivanje dobre regulative, građenje aerodroma, luka, puteva, obezbeđivanje povoljnih kredita i svašta nešto. U nama bliskoj realnosti neki burazer dobije zemljište i ''bespovratnu pozajmicu'' da izgradi hotel/restoran/šta god.To je naravno daleko od poželjnog i optimalnog, ali i na taj način se neki lokalac zaposli ili plasira proizvode, a neki turista naiđe i potroši neku devizu. Bude tu još pozitivnih i negativnih efekata, ali je u nekom trenutku ukupni rezultat bolji nego pre. Naravno, to istovremeno može da znači i početnu tačku propadanja u budućnosti jer se propušta šansa za optimalan razvoj ili se ne vodi računa o zaštiti prirode, a tu se može izvući analogija sa KKP.

 

Da se vratim na košarku. Način finansiranja iste u SFRJ je bio takav kakav jeste. Može se teoretisati da li bi neki drugi sistem bio društveno optimalan i dao još bolje rezultate, ali nismo imali izbora pa neću ni da lupam glavu oko toga. U svakom slučaju, u tom sistemu je stvoren jedan ''inkubator'' u kome je nastalo nešto što je Beo mudro rekao da bi trebalo zaštititi kod Uneska kao nematerijalno nasleđe čovečanstva. 

 

Do devedesetih godina direktni finansijski efekti tih decenijskih ulaganja su bili relativno mali. Ostali efekti su pak bili nemerljivo veliki. Ako bude trebalo, obrazložiću. Dodatno, stvorena je čvrsta osnova i za ekonomske efekte koji su ostvarivani u narednim decenijama, kada su počele da se vrte daleko veće pare u ovom sportu. Kao što je Barkli jednom rekao da bi svaki klinac koji potpisuje masan ruki ugovor deo novca trebalo da da Birdu i Medžiku jer su oni zaslužni za priliku koju ovi dobijaju, tako i novci koji se danas dele našim košarkašima po svetu delom pripadaju asovima i prošlosti ali i svakom treneru nekog seoskog ili školskog tima.

 

Da je ova država postavljena na zdrave osnove, a sa tim i finansiranje sporta, uz nagomilanu tradiciju, sklonost ka košarci, znanje i iskustvo, možda bismo sad pričali o dva kluba koja se bore za sam vrh EL i još jednom koji puca na EC, a ne bismo kukali na sav glas zbog para. Na taj način bi ona komparativna prednost bila u potpunosti iskorišćena. Ovako, finansiranje  i organizacija su divlji zapad, što je razlog za pola naših rasprava. Tu dolazim do odgovora na tvoje pitanje, nakon ovog predugačkog uvoda.

 

Dakle, manji deo para koje je država pumpala u klubove se vratio odmah u budžet, kroz plaćen porez na svaku uslugu koja je pružena u vezi funkcionisanja klubova i svaki kupljeni proizvod, uključujući famozne majice i kačkete, ali i kokice u Pioniru. Dalje, usluge i proizvodi koje klub plaća (a plati ih makar u nekoj meri) takođe odlaze u lokalnu ekonomiju. Igrači jedu, piju, stanuju negde, toče benzin.... To upumpavanje novca je svojevrsna subvencija kojom je pokrenuta neka delatnost. Ponavljam, niti je optimalno niti poželjno, ali kad je već tako ima neke efekte, nije novac pocepan i bačen u more. 

 

Navedeni efekti su ipak mali, ali nek su 20% od uloženog državnog novca, pa je opet nešto. Međutim, za priču je pre svega važno ovo: sport je izvozni proizvod ove zemlje/regiona. Od nekog nikad čuo igrača koji zaradi par hiljada evra na Kipru, u Libanu ili drugoj ligi Austrije, pa do Bogdana koji će u karijeri verovatno inkasirati 50+ miliona nečega. Neka deo tih para ulože u ovu zemlju, kroz nekretnine, restorane, biznise ili ako gaje voće kao Tripko ili Krstić, to su sve dalekosežni efekti davno uloženih državnih novaca u KKP. Da li bi toga bilo da je npr. Bogdan nastavio da vrti rulet po Beogradu? Uporedi svaki dinar koji su košarkaši uneli u ovu zemlju a koji je dobijen po raznim NBA timovima, Fenerima, Realima ili iranskim klubovima sa novcem koji je uložen u košarku pa mi kaži šta je veće.

 

Ne izmišljam toplu vodu, sve je ovo odavno poznato. Dalje, kao što rekoh u analogiji za turizam, ova divljina ima svoja ograničenja i vodi u propast, što se već nazire u našoj košarci i zato je poslednji trenutak država d'uradi nešto, a znamo da neće.

 

Što se tiče nematerijalnih efekata, malo ličnog osvrta - kroz prvu polovinu devedesetih sam kao tinejdžer projahao relativno neoštećen, između ostalog zbog reprezentativnih titula '89-91, uživo gledanja velikih majstora i sanjanja Saletove trojke, pa mi nije bilo teško da treniram kao mazga u hladnim halama ili po suncu, često u pocepanim patikama, da tražim snimke NBA mečeva i  živim kroz košarku i sport uopšte - a zanam neke koji nisu imali takvu drogu pa su birali druge puteve i završavali u čituljama ili u qrcu. Verujem da bi se moja baba složila da je to dovoljno da opravda pare koje su od nje uzimane.

 

Nematerijalnih, simboličnih efekata koje je poizvela naša košarka poslednjih decenija ima daleko više i slični su onima iz perioda postojanja Jugoslavije. Isto važi i za Partizan. Dodatno, nisu svi građani ove zemlje navijači KKP, ali navijači KKP većim delom jesu građani ove zemlje i na kraju krajeva pune taj budžet, pa bi mnogi pre preusmerili deo novca ka klubu nego raznim Vulinima. :classic_wink:

 

 

Što se tiče tih priča oko institucija, KKCZ jeste institucija i to po više osnova. Kao prvo, za mene je cela Yu/srpska košarka institucija, a nju čini svako ko je doprineo stvaranju te legende, uključujući i nekog dobrodušnog domara koji je pravio klincima tablu uz pomoć štapa i kanapa.

 

Drugo, samo uspešnost ne čini instituciju. Zvezda je mesto košarkaškog rođenja nekih otaca naše moderne košarke, to se ne može zaboraviti niti preskočiti. Kasnije je dala veliki broj reprezentativaca, a u onim sezonama pod Radonjom je takođe doprinela očuvanju specifične uloge Srbije na evropskoj košarkaškoj mapi. Čak i u kasnijim sezonama uspeva da bude konkurentna među EL bogatašima. Šta mislim o nekim potezima, ljudima ili nekim navijačima tamo nema veze sa ocenom uloge CZ kao kluba u srpskoj košarci.

 

jeb'osimikevaru sa spoilerom; sat vremena pokušavam da mu doakam. evo ovako sa komentarima tj reakcijama na tvoje stavove u spoileru, šta ja mislim:

 

 

Spoiler

 

Da naglasim neke stvari na početku, da ne bi došlo do zabune:

- ono što ću izneti ne smatram niti dobrim niti poželjnim biznis planom ili modelom razvoja/finansiranja, pokušavam da sagledam efekte;

- pare su uglavnom davane iz različitih razloga, uglavnom kratkoročnih. Ne verujem da se  vodilo računa o tome šta će se sve izroditi iz toga, osim delom u vreme velike Jugoslavije;

- ne pišem samo o KKP, čak i kad samo njega pomenem, nego o košarci kao fenomenu na ovim prostorima, a delom kačim ostale sportove;

 

Elem, sport na ovim prostorima je komparativna prednost. Pre svega kolektivni sportovi sa loptom, nije potrebno da dokazujem tu činjenicu. Kada države imaju neku komparativnu prednost, one ulažu u razvoj te delatnosti. Tako npr. HR i CG ulažu u razvoj turizma i od toga jednim delom žive, dakle imaju direktne ekonomske efekte, a usput se stvara i pozitivna svest o tim zemljama kod rendom građanina Evrope i sveta. U idealnom slučaju se to ulaganje u razvoj vrši kroz obezbeđivanje dobre regulative, građenje aerodroma, luka, puteva, obezbeđivanje povoljnih kredita i svašta nešto. U nama bliskoj realnosti neki burazer dobije zemljište i ''bespovratnu pozajmicu'' da izgradi hotel/restoran/šta god.To je naravno daleko od poželjnog i optimalnog, ali i na taj način se neki lokalac zaposli ili plasira proizvode, a neki turista naiđe i potroši neku devizu. Bude tu još pozitivnih i negativnih efekata, ali je u nekom trenutku ukupni rezultat bolji nego pre. Naravno, to istovremeno može da znači i početnu tačku propadanja u budućnosti jer se propušta šansa za optimalan razvoj ili se ne vodi računa o zaštiti prirode, a tu se može izvući analogija sa KKP.

 

Da se vratim na košarku. Način finansiranja iste u SFRJ je bio takav kakav jeste. Može se teoretisati da li bi neki drugi sistem bio društveno optimalan i dao još bolje rezultate, ali nismo imali izbora pa neću ni da lupam glavu oko toga. U svakom slučaju, u tom sistemu je stvoren jedan ''inkubator'' u kome je nastalo nešto što je Beo mudro rekao da bi trebalo zaštititi kod Uneska kao nematerijalno nasleđe čovečanstva. 

 

uini: naravno, slažem se. sport je naš forte, a taman i da nije, neophodno je za psiho-fizičko zdravlje jedne države da postoji. daklem, tu stojimo na istoj ploči-temeljcu sa jednom bitnom razlikom koju mi je neophodno da istaknem = gde je po meni nastao problem već u delu "sfrj bball: the origins"

 

-> sport je u sfrj vreme postavljan ovako: imaš likove u malim klubovima, bilo po manjim mestima  ili krajevima većih gradova, koje sfrj država dotira a oni za tu donaciju pronalaze mlade talente, formiraju od njih početnu verziju proizvoda sportiste i, ukoliko se ispostave kao vrhunski, prosleđuju ih u neki od 4-5 većih sistema koji se bore za titulu u državi i nastupaju na međunarodnoj sceni.

 

u startu je to nekako logično za komunizam - manja jedinka radi svoje za veći entitet a sve u službi grejtnesa države. 

to paradoksalno rade i najveći protivnici komunizma ali na koledž nivou (usa usa!!): pronađu talente, razviju ih koliko mogu, i sa 19 do 23 godine pošalju u veliki usa svet.

 

e sad, glavna razlika i caka nastaje na sledećem koraku; u sfrj, taj talenat ide "po ključu" ili preko veze u bosnu, partizan, cibonu, eventualno olimpiju, zvezdu ili gde već.

u americi postoje određene šanse za veći pool klubova da ugrabi igrača koji je "ničiji", dok su ujedno inkubatori tj srednje škole i/ili  univerziteti obezbeđeni, tj ne brinu da li će njihov sistem funkcionisati (bar do ove godine. možda u usa sada srednja škola ostane jedina baza pre odlaska igrača u profesionalizam)

 

sunovrat države i ratovi su doveli do toga da te igrače izvesni preprodavci iznose na bulevar i prodaju na kartonima kao pljuge i milka čokolade onomad - a da par lokalnih moćnika aka partizan, zvezda i fmp ili neko treći, može da ih se priušti.

 

daklem, šta je outcome, bez obzira na nameru u koju ne mogu sa sigurnošću da proniknem: imamo narodne favorite, popularne klubove, koji su u povlašćenom položaju u odnosu na sve druge i u svakom mogućem smislu. ako rade dobro ili ako rade loše. ili ako rade čas dobro, čas loše (što je najčešći outcome).

 

 

Do devedesetih godina direktni finansijski efekti tih decenijskih ulaganja su bili relativno mali. Ostali efekti su pak bili nemerljivo veliki. Ako bude trebalo, obrazložiću. Dodatno, stvorena je čvrsta osnova i za ekonomske efekte koji su ostvarivani u narednim decenijama, kada su počele da se vrte daleko veće pare u ovom sportu. Kao što je Barkli jednom rekao da bi svaki klinac koji potpisuje masan ruki ugovor deo novca trebalo da da Birdu i Medžiku jer su oni zaslužni za priliku koju ovi dobijaju, tako i novci koji se danas dele našim košarkašima po svetu delom pripadaju asovima i prošlosti ali i svakom treneru nekog seoskog ili školskog tima.

 

uini: ovde si tebratore, u velikoj zabludi. nije stvorena nikakva čvrsta osnova, već prilično labilna, koja se urušila zato što nikada nije ni bila tema teritorija-srbija za napredak košarke, već partizan, zvezda i ostali koji nose popularnost u džepu. to se jasno vidi u trenutku kada sve kreće da se raspada ali i 10-20 GODINA kasnije = kada ne postoji nikakva inicijativa da se sistem ponovo uspostavi, već se zadovoljavamo brend-imenima partizana i zvezde. 

 

 

Da je ova država postavljena na zdrave osnove, a sa tim i finansiranje sporta, uz nagomilanu tradiciju, sklonost ka košarci, znanje i iskustvo, možda bismo sad pričali o dva kluba koja se bore za sam vrh EL i još jednom koji puca na EC, a ne bismo kukali na sav glas zbog para. Na taj način bi ona komparativna prednost bila u potpunosti iskorišćena. Ovako, finansiranje  i organizacija su divlji zapad, što je razlog za pola naših rasprava. Tu dolazim do odgovora na tvoje pitanje, nakon ovog predugačkog uvoda.

 

Dakle, manji deo para koje je država pumpala u klubove se vratio odmah u budžet, kroz plaćen porez na svaku uslugu koja je pružena u vezi funkcionisanja klubova i svaki kupljeni proizvod, uključujući famozne majice i kačkete, ali i kokice u Pioniru. Dalje, usluge i proizvodi koje klub plaća (a plati ih makar u nekoj meri) takođe odlaze u lokalnu ekonomiju. Igrači jedu, piju, stanuju negde, toče benzin.... To upumpavanje novca je svojevrsna subvencija kojom je pokrenuta neka delatnost. Ponavljam, niti je optimalno niti poželjno, ali kad je već tako ima neke efekte, nije novac pocepan i bačen u more. 

 

uini: ovaj deo uopšte ne mogu da pojmim. uzmi random sezonu u kojem partizan ili zvezda dobiju 1) pare 2) olakšice 3) naplaćuju karte bez da ih daju državi -> i to naplaćuju karte od ljudi KOJI SU VEĆ DALI SVOJE NOVCE PARTIZANU I ZVEZDI = samo da bi zvezda ili partizan te pare obrnuli i zaradili nešto a to nešto niti ide u razvoj novih talenata (KOJE UGLAVNOM NE PROIZVODIŠ), niti vraća višak državi, niti narodu

 

daklem, sve se svodi na "intangibles" = zvezda i partizan preko svog brenda koji narod srbije i ponegde okoline voli, prenosi po evropi i možda svetu .. i mudri konzument će šatro zaključiti da je partizan koji stiže u 1/8 finala = srbija koja valjda stiže u finale (??)

 

Navedeni efekti su ipak mali, ali nek su 20% od uloženog državnog novca, pa je opet nešto. Međutim, za priču je pre svega važno ovo: sport je izvozni proizvod ove zemlje/regiona. Od nekog nikad čuo igrača koji zaradi par hiljada evra na Kipru, u Libanu ili drugoj ligi Austrije, pa do Bogdana koji će u karijeri verovatno inkasirati 50+ miliona nečega. Neka deo tih para ulože u ovu zemlju, kroz nekretnine, restorane, biznise ili ako gaje voće kao Tripko ili Krstić, to su sve dalekosežni efekti davno uloženih državnih novaca u KKP. Da li bi toga bilo da je npr. Bogdan nastavio da vrti rulet po Beogradu? Uporedi svaki dinar koji su košarkaši uneli u ovu zemlju a koji je dobijen po raznim NBA timovima, Fenerima, Realima ili iranskim klubovima sa novcem koji je uložen u košarku pa mi kaži šta je veće.

 

uini: uffff pa izvin'te molim vas - šta je onda sa svim onim našim pojedincima / ljudima koji nikada nisu videli zvezde i partizana, možda ni sporta videli nisu = kako se to uklapa u konstrukciju? čiji su oni u celoj toj priči, jer, i ti ljudi ulažu u srbiju zato što imaju para - kao i što neki pametni košarkaši potekli iz partizana, ulažu u kuvajtu ili velikoj britaniji i americi i panami.

 

to nema nikakve veze sa principom u košarci jer onda moraš da ga primeniš na sve grane industrije i sve uspešne pojedince u tim granama. 

 

Ne izmišljam toplu vodu, sve je ovo odavno poznato. Dalje, kao što rekoh u analogiji za turizam, ova divljina ima svoja ograničenja i vodi u propast, što se već nazire u našoj košarci i zato je poslednji trenutak država d'uradi nešto, a znamo da neće.

 

Što se tiče nematerijalnih efekata, malo ličnog osvrta - kroz prvu polovinu devedesetih sam kao tinejdžer projahao relativno neoštećen, između ostalog zbog reprezentativnih titula '89-91, uživo gledanja velikih majstora i sanjanja Saletove trojke, pa mi nije bilo teško da treniram kao mazga u hladnim halama ili po suncu, često u pocepanim patikama, da tražim snimke NBA mečeva i  živim kroz košarku i sport uopšte - a zanam neke koji nisu imali takvu drogu pa su birali druge puteve i završavali u čituljama ili u qrcu. Verujem da bi se moja baba složila da je to dovoljno da opravda pare koje su od nje uzimane.

 

Nematerijalnih, simboličnih efekata koje je poizvela naša košarka poslednjih decenija ima daleko više i slični su onima iz perioda postojanja Jugoslavije. Isto važi i za Partizan. Dodatno, nisu svi građani ove zemlje navijači KKP, ali navijači KKP većim delom jesu građani ove zemlje i na kraju krajeva pune taj budžet, pa bi mnogi pre preusmerili deo novca ka klubu nego raznim Vulinima. :classic_wink:

 

uini: isto i ja tj moja priča o preživljavanju iako nisam trenirao. ali to isto možeš da projektuješ na denisa rodmana, dina rađu ili sergeja trifunovića. 

važno je, korisno je ali nije nešto što se da opisati kao presudan efekat.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...