Darko Posted Friday at 06:43 AM Posted Friday at 06:43 AM 2 minutes ago, Angelia said: Ali kako ja branim "moj tim". Kako branim neodbranjivo? I zasto branim ljude koji nemaju nikakvu vezu samnom? Ne bih da se ponavljam. Boldovano me ne zanima, sama sebe pitaj.
berti Posted Friday at 11:44 AM Posted Friday at 11:44 AM Ako dodje do neke presude medjunarodnog suda da je u Gazi Izrael pocinio genocid, nadam se da ce na ovom forumu biti najstrozije sankcionisan onaj ko dovodi to u pitanje. 1
Angelia Posted Friday at 01:25 PM Posted Friday at 01:25 PM 1 hour ago, berti said: Ako dodje do neke presude medjunarodnog suda da je u Gazi Izrael pocinio genocid, nadam se da ce na ovom forumu biti najstrozije sankcionisan onaj ko dovodi to u pitanje. Ako budu dokazali, sto iskreno trenutno nema sanse pravno, mozemo da pricamo o tome. U Srebrenici ja nikad nisam dovodila u pitanje presudu, jer su dokazi bili ocigledni.
40Wins Posted Friday at 04:10 PM Posted Friday at 04:10 PM @Darko @ciao Spekulisanje o clanovima foruma je zabranjeno, ovaj put samo skrecemo paznju, sledeci put idu sankcije. 2 hours ago, Angelia said: Ako budu dokazali, sto iskreno trenutno nema sanse pravno, mozemo da pricamo o tome. U Srebrenici ja nikad nisam dovodila u pitanje presudu, jer su dokazi bili ocigledni. Ne mogu se arbitrarno uzimati odluke tribunala kako ko hoce, voli i odgovara mu, jer vec sutra ce neko negirati Srebrenicu. Mozda su za tebe licno dokazi bili ocigledni, mozda za nekoga nisu, mozda su za nekog bili ocigledni snimci iz Gaze, mozda za tebe nisu. Kada se zavrsi rat i istraze zlocini nadamo se dodatnim optuznicama, sudjenju ciniocima potencijalnih ratnih zlocina sa obe strane. (Ovi sa strane Hamasa su vrv vec pod zemljom, ali ne u tunelima). _________________________________ Sto se tice primedbi na Angelin post, stav moderacije je da iako zvuci bezosecajno, ipak ima i pravo u vezi toga da li broj poginulih civila per se vuce istovremeno i jednakost sa ratnim zlocinima. U Buci je poginulo manje civila ali taj dogadjaj ima mnogo jasniji predznak zlocina protiv covecnosti u odnosu na mnoge situacije u Gazi izazvane gradskim borbama i bombardovanjem Hamasovih polozaja. Ipak, ovo je jedan asimetricni rat i nije realno da nije doslo do ratnih zlocina, koji ce se nadam se rasvetliti. U tom kontekstu jako je bitno i kako ce se optuznice formirati, jer ce biti izuzetno tesko dokazati da je Bibi ili nacelnik generalstaba znao/naredio konkretne zlocine. Jos samo da napomenem da ovaj sud u Hagu nije isti sud koji je sudio Milosevicu, Karadzicu i Mladicu. Prvi sud je organizovao Savet bezbednosti UN. 3 1
ciao Posted Friday at 05:38 PM Posted Friday at 05:38 PM 1 hour ago, 40Wins said: @Darko @ciao Spekulisanje o clanovima foruma je zabranjeno, ovaj put samo skrecemo paznju, sledeci put idu sankcije. Slobodno me sankcionisite ako hocete toliko retko pisem da tesko da cu primetiti da ste me banovali ako me budete banovali ali hocu da ispravim vase misljenje : ja nisam spekulisala o clanu, naprotiv, ja sam mozda pogresno shvatila Darkov stav da jevreji misle na takav nacin kao ona i da je ona zbog toga verovatno jevrej, ja sam naprotiv htela da kazem da to nije tacno - da ne misle svi jevreji isto i svi nejevreji obrnuto tako da sam samo htela da kazem da ne mora da znaci da je ona jevrej zbog toga sto pise to sto pise.
akisaki Posted Friday at 07:43 PM Posted Friday at 07:43 PM 14 hours ago, Angelia said: Ne ubedjujem te, kazem da nema dokaza. Moguce da jesu neki vojnici, ali nema dokaza da je to nesto sistemski Hag je podigao optuznicu jer vec duze vreme vodi kampanju anti-semitizma. Trans-zena nije zena, zena je bioloska kategorija, ali ni ja nisam jevrejka, ni nasledno ni usvojeno. Ali sve si mi rekao time da mislis da "branim svoje" umesto razuma. Ustvari smesno je da koristis to kao argument 😀 dok su me sa druge strane optuzivali da sam rasista. Nemam pojma da li znas, ali dobar deo izraelaca su brown, kako bi danas rekli. Oko 70% Izraelaca su Mizrahi jews, ili black Ethiopian jews. Balkanski sam bela komplet, religijski sam ateista, etinicki sam jugoslovenka. Neki vojnici poravnjali Gazu sa zemljom,ubili na desetine hiljada ljudi(sve pripadnici Hamasa starosti od par meseci do poznih godina),novinara....i nije sistematski?Bravo. A Mosad koji cini cuda po Iranu i okolnim zemljama(uspostava Velikog Izraela al tesko sa Iranom)nije imao pojma za 07.10.
Angelia Posted Friday at 07:53 PM Posted Friday at 07:53 PM 3 hours ago, 40Wins said: Ne mogu se arbitrarno uzimati odluke tribunala kako ko hoce, voli i odgovara mu, jer vec sutra ce neko negirati Srebrenicu. Mozda su za tebe licno dokazi bili ocigledni, mozda za nekoga nisu, mozda su za nekog bili ocigledni snimci iz Gaze, mozda za tebe nisu. Kada se zavrsi rat i istraze zlocini nadamo se dodatnim optuznicama, sudjenju ciniocima potencijalnih ratnih zlocina sa obe strane. (Ovi sa strane Hamasa su vrv vec pod zemljom, ali ne u tunelima). Nisam ni rekla arbitrarno, cinjenica je I da Izrael ne priznaje taj sud. Tako da taj sud moze samo jednostrano da donosi odluke u ovom slucaju. Ja sam rekla da ne ocekujem da uopste nije bilo nijednog zlocina, rat je, za ocekivati je da ima gresaka I namernih incidenata. IDF je istrazivao par incidenata. Nisam ja bezosecajna, samo sam rekla cinjenicu, jer pravno ratni zlocin nije definisan brojem zrtava. 6 minutes ago, akisaki said: Neki vojnici poravnjali Gazu sa zemljom,ubili na desetine hiljada ljudi(sve pripadnici Hamasa starosti od par meseci do poznih godina),novinara....i nije sistematski?Bravo. A Mosad koji cini cuda po Iranu i okolnim zemljama(uspostava Velikog Izraela al tesko sa Iranom)nije imao pojma za 07.10. Po ko zna koji put, Mosad nije nadlezan za Gazu. I prestanite sa optuzivanjem zrtava.
Dzoni_m Posted Friday at 08:41 PM Posted Friday at 08:41 PM 4 hours ago, 40Wins said: Jos samo da napomenem da ovaj sud u Hagu nije isti sud koji je sudio Milosevicu, Karadzicu i Mladicu. Prvi sud je organizovao Savet bezbednosti UN Ovo bi valjalo u neki sticky da ide. Veoma bitna stavka koju uredno preskacemo. 1
Angelia Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago 9 hours ago, Dzoni_m said: Ovo bi valjalo u neki sticky da ide. Veoma bitna stavka koju uredno preskacemo. Nisam dublje ulazila u razlike, osim da je Tribunal u slucaju ex-yu bio specificno formiran za ratne zlocine u ex-yu. Dok ovaj nema nadleznost nad Izraelom (ili US) jer ga ne priznaju. Mozete da me ispravite ako gresim. Tako da ni istrage nece biti, jer im Izrael nece dati pristup. A bez nezavisne istrage, svaka optuzba nema pravnu podlogu. Uz to Izrael se, osim kao politicki stand, nece ni braniti na tom sudu. Samim time, bilo kakva presuda nema istu snagu kao recimo bilo koji slucaj gde istraga I proces imaju dokaze. Tako da ja nisam pricala o arbitrarnom priznavanju odluke suda gde pravni proces postoji. Nego da ga realno nece biti. Ako se nesto u tom smislu promeni, mozda, ali cisto sumnjam. To stvarno nije do mog misljenja, nego realno nema uporiste u medjunarodnom pravu. To moze nekom da se ne svidja, ali to su cinjenice.
berti Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago Pravda je vazda postojala samo medju jednakima, tako da i ovde nece biti nista od presude. Proba li se nesto, bice velikih pritisaka da se batali sa time. Ako su Izraelci sigurni da nisu pocinili te strahovite zlocine, pa neka daju potpuni pristup. Njihovo palamudjenje da je ceo svet protiv njih im kao daje pravo da rade sta god hoce, da ne daju pristup svim relevantnim informacijama jer ce se toboze to iskoristiti da lazno optuze nevinasca kao sto su oni. Tako ce biti dok ih god USA apsolutno podrzava i moci ce da rade sta god hoce.
McLeod Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago Objektivno, ovaj sud i ove optuzbe kakve jesu, mnogo vise lice na Milosevicevo sudjenje NATO nego na hasko sudjenje njemu 1
Angelia Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 5 hours ago, berti said: Pravda je vazda postojala samo medju jednakima, tako da i ovde nece biti nista od presude. Proba li se nesto, bice velikih pritisaka da se batali sa time. Ako su Izraelci sigurni da nisu pocinili te strahovite zlocine, pa neka daju potpuni pristup. Njihovo palamudjenje da je ceo svet protiv njih im kao daje pravo da rade sta god hoce, da ne daju pristup svim relevantnim informacijama jer ce se toboze to iskoristiti da lazno optuze nevinasca kao sto su oni. Tako ce biti dok ih god USA apsolutno podrzava i moci ce da rade sta god hoce. Nema to veze sa time da li su sigurni ili ne. Radi se I o bezbedonosnom riziku. Ali to je njihovo pravo. Poenta, svako takvo sudjenje bi bio politicki cirkus, a ne pravni proces. Realno, videli smo napad na Izrael pre nego sto su I odreagovali, tako da njihovo "palamudjenje" ima smisla. Ne vidimo slicnu reakciju na bilo koji drugi rat. A ima ih dovoljno. Recimo na masakr Druza u Siriji, samo je Izrael reagovao. Niko nije izasao da protestuje. Sudan, skoro pa ih nema u vestima, iako mnogo vise ljudi gine...ne vidimo ni "free, free Ukraine" protest. Nekako deluje kao da je ona "no jews, no news" ipak realna.
Recommended Posts