Jump to content

Bliski Istok

A sad

Recommended Posts

Ne znam za vas, ali ja sam baš iznenađen da ni Saudijska Arabija ni Emirati nisu headlineri ovog primirja u Gazi. Što po meni implicira da teško da će izdvojiti neke velike pare za obnovu i finansiranje buduće vlasti. 

Iznenađenje je i da su headlineri sa arapske strane Katar i Egipat, Katar kao jedna od konzervativnijih društava u Gulf Cooperation Council i Egipat kao, posle Izraela, možda i najemancipovanije društvo na Bliskom Istoku.

Turska ovih dana preti SDF (čitaj Kurdima) da se dogovore i uđu u vladu u Damasku jer će ih inače na silu integrisati tamo. Turci nisu hteli ništa da rade dok Tramp ne dođe, a on je već više puta loše govorio o Kurdima tako da se računa da će ih prodati za tepsiju ribe i podržati Turski napad na njih kako bi se Sirija ujedinila. Ako SDF uđu u vladu ili bude neutralisan onda više ni Alaviti nemaju čemu da se nadaju i može se reći da je neki novi građanski rat u Siriji sprečen.

Neki su ciljali da će se HTS otrgnuti Turcima pa da će izbiti rat HTS-SNA(Turska) ali od toga definitivno nema ništa, vidimo da HTS sarađuje sa Turcima u ova dva meseca.

Naovodno Trump je poslao nekog svog lika (neki bogatas) koji se ponasao ko kauboj u Izraelu i bolelo ga dupe zbog toga sto je i logicno jer da je poslao obicnog politicara lobi bi mu pomerio dupe (tom politicaru da budem jasan, ima zanimljivih dokumentaraca na yt kako su tako sjebavali reizbore ili pretili da ce sjebati pa neki apartcic ne slusa presednika jer je u fazonu ti si ovde cetiri max osam godina a meni je ovo posao)

Tako se doslo do primirija jer kauboj nije zarezivao Bibijevo foliranje. Mislim da prvo Bibi nije hteo da ga primi tj njegovi ljudi jer to valjda bio neki praznik ili subota kad se ne radi valjda a kauboj bio a vala ce da mi primi ko bela lala.

Elem Bibi zna da ako ovo stane dolazi vreme:

Trump pak tj ekipa oko njega zna da Amerika vise nema vremena da trosi na Izrael Palestinu, Ukrajinu Rusiju, dok Kina raste ko kvasac (pogotovo vojno) plus sto Trump ima pik na Bibija posto ga nije podrzao posle demokratske "kradje" izbora 2020.

Edited by MeanMachine

Sramotan "mir". Izrael nije smeo da pristane na nesto ovako. Ali to je vec standardna Bibijeva politika. Uvek nesto zapocinje, ali nikada ne ide do kraja, jer njemu trebaju i Hamas i Hezbolah. 

Hamas nije unisten i nema razloga da se prekine sa ratom. Jbt uopste nije ni dogovoreno da se svi taoci puste vec samo 33 i to u veoma dugom periodu. Sramno. 

• Thanks 1

37 minutes ago, A sad said:

Sramotan "mir". Izrael nije smeo da pristane na nesto ovako. Ali to je vec standardna Bibijeva politika. Uvek nesto zapocinje, ali nikada ne ide do kraja, jer njemu trebaju i Hamas i Hezbolah. 

Hamas nije unisten i nema razloga da se prekine sa ratom. Jbt uopste nije ni dogovoreno da se svi taoci puste vec samo 33 i to u veoma dugom periodu. Sramno. 

Neka barem izvuku neke zive, jos ne znamo ni koliko od 33 su zivi. Posle nek nastave, dok ne dobiju sve.

1 hour ago, A sad said:

Kako je moguce da se nakon toliko vremena na tako maloj teritoriji Hamas i dalje odrzava, pogotovo kad je dosta vodja eliminisano. 

9 hours ago, Beonegro said:

Odnosno, riječima supremaciste Ben Gvira, "potpuna pobjeda terorista".

Ne. Status kvo u kome vise dobijaju teroristi. Ciljeve koje su postavili 7. oktobra teroristi su ispunili. Izrael svoje ciljeve nije uspeo da ispuni. Cak su neki uslovi "mira" ponizavajuci. 

21 minutes ago, A sad said:

Ne. Status kvo u kome vise dobijaju teroristi. Ciljeve koje su postavili 7. oktobra teroristi su ispunili. Izrael svoje ciljeve nije uspeo da ispuni. Cak su neki uslovi "mira" ponizavajuci. 

Moze li malo konkretnije?

On 1/19/2025 at 4:40 PM, 40Wins said:

Kako je moguce da se nakon toliko vremena na tako maloj teritoriji Hamas i dalje odrzava, pogotovo kad je dosta vodja eliminisano. 

Zato sto hamas nije ko hezbulah pa da je relativno lako ga mozes obezglaviti. Jednostavno daleko su manje centralizovani pa oni ladno ne znaju gde su im svi taoci, sto zvuci blesavo ali samo govori da o decentralizaciji same organizacije. Nesto slicno je bila i Al-Kaida pa im se tako desilo da nastane Isis iako su bili protiv istog, a i Al-Nusra.

Decentalizacija je odlicno resenje da onemogucis obezglavljivanje organizacije.

Pa eto ti i primer nasih studenata, ne postoje jasne vodje bas da ne bi Vucic mogao da im razjebe proteste napadom na vodje.

Zato je Izreal napravio gadnu gresku, uleteli u stilu jebacemo vam kevu, porusili dobar deo Gaze pobili dosta civila a hamas nije iskljuceno ce iz ovog izaci jaci. Ja sam napisao da je jedino resenje dil sa fatahom da se zapadna obala prosiri i da krene relokacija stanovnika Gaze u istu ali postepeno da bi fatah mogao da podavi hamasovce ko macice.

Edited by MeanMachine

On 1/19/2025 at 4:40 PM, 40Wins said:

Izrael je podlegao pritisku sa zapada a bogami i iznutra iz samog Izraela i tamo negde u februaru-martu praktično obustavio kopnene opreacije. Bez prvobitnog plana da se okupira cela Gaza i onda za par meseci Hamas istrese iz gaća nije bilo šanse da se oni istrebe. Većina Hamasovaca ne nosi uniforme i ne možeš ih tako lako locirati na teritoriji koju ne kontrolišeš.

To će za posledicu imati novi 7. oktobar pa će ovo da se ponovi za par godina pa će Gaza opet da pretrpi odmazdu sličnu ovoj. Na ovom primeru se vidi koliko je loš lider koji je neodulučan i podložan pritisku, on nije u stanju ništa da dovrši do kraja i zato ovom ratu nikad neće biti kraja.

Takođe ovde treba imati na umu da je primirje može biti i privremeno da se izvuče što više taoca, jer je Bibi pod ogromnim pritiskom porodica otetih i da se rat može nastaviti kada se oslobodi zadnji oteti. A ako Hamas ne ispoštuje bilo šta od dogovorenog Izrael će imati odrešene ruke da radi šta god hoće u Gazi. Trampa zabole za pritisak jer nema izbore za 4 godine tako da će podržavati Izrael do kraja. On nije u poziciji Bajdena pa da mora da misli da li će se nešto svideti ili neće javnosti u SAD.