Jump to content

RIP

...

Recommended Posts

K'o ravnica široka mi duša
ja sam onaj koji uvek greši
a treba mi neko da me sluša
kad sam tužan neko da me teši

Pođi sa mnom da smirimo reke
pođi sa mnom da letiš do neba
zaboravi glupave prepreke
pomozi mi podrška mi treba.

Iskustvo mi iskopalo oči
sudbina me ogrebala šapom
neka piše na mermernoj ploči
da sam grešnik pod nebeskom kapom.

Ja ne umem da objasnim ništa
a hteo bih da me neko čuje
i ne nudim mirna pristaništa
samo nudim borbe i oluje.

https://velikeprice.com/kultura/bora-corba-onaj-teca-sto-kvari-decu/

• Like 5

Osmi put krecem sa napisem post, al nikako... Ima i do momenta u mom zivotu, al ima i u ovome... Nego... Manje ili vise, svi smo rasli i odrasli na Bori. U mojoj kuci mama zaljubljena u Colu, cale vise voli Juraju Hip nego Parpl... Ali moje sveto trojstvo do puberteta su bili Djole, Bora i Gru. Posle se otislo putem panka i grandza, pa je bilo metal faza, pa Prtija i Dzeja naizmence... Ali nekako Bora i Djole su uvek bili tu, manje ili vishe. Djoleta je generalno uvek bilo lako voleti, a s Borom je bio jedan znacajno turbulentniji odnos... Npr. posle SNS koncerta bio sam 100% uveren da nema "povratka za nas", Corbine pesme mesecima nisam slusao... Ali ono, nisi besan na onog ko ti je nebitan... Ja sam mu na kraju oprostio... Nije bilo lako, ali tako je najbolje.

Ne bih ni o najboljim stvarima, ni o najcrnjim, sve rekoste... Sad samo moja percepcija... A ona kaze da je, na kraju krajeva, Bora bio prilicno tipican reprezent ovog naroda (ili reprezent kako ovaj narod sebe vidi), sa svim losim i dobrim stranama. Vispren, duhovit, lud, hrabar, banalan kao mlad. Kurcevit, a opet nekako nije isao do samog kraja, grub, a opet premekan, prost, a opet nekako mio. Saspe ti ga on u facu, direktno, bez okolishanja, apsolutno situaciji prigodnim recnikom. Ali na kraju, sve to nekako bude, hm, losa je rec ali shvaticete - luzerski. I pesme mu, u opstem slucaju, odisu melanholijom i usudicu se da kazem porazom. Tipicno nekako srpski, tako lako za poistovetiti se. Zato mi je, kako su godine prolazile, Evo ti za taksi bio blizi, a Gde si ti u glupom hotelu dalji. A i sam Bora dalji... Ali je zbog gore navedenog Riblja corba ostavila trag, prilicno znacajan, na najvecem broju ljudi sa srpskih prostora. Nekako je pravu zicu gadjao vecini... Ne iz koristi ili radi podilazenja, nego sto je to bilo to, to bio on.

Kako su godine prolazile, on nazalost nije sazrevao, nego je matorio. A matorenje je djavolja rabota... Narocito ako je stereotipno - alkohol, stomak, kladionica, laki nacionalizam i merenje ku*ca. I uz matorenje ide nedostatak prihvatanja da se matori, a to vodi do gluposti. Sta su gluposti, pa individualno je, ali ih je bilo po svacijim merilima. Nor. ja DSS epizodu ni malo ne zameram, to razumem, cak i podrzavam, ali necu o tome. Razna srbovanja i slicna sranja su me vazda nervirala, ali neka ga, chicha olinjali, ono, Bora Corba prica gluposti. Otrpis zarad starih vremena i povremenog bleska. Ali kako su se brljotine ucestalije bivalo je sve teze i teze. Pak, kada se zdedio u Sloveniji, ironije li, to visi nije bio Bora. Nestao je on nekako mnogo ranije. 

Vremenom su ga neki prerasli, drugi otisli u drugom smeru, treci opravdavali, cetvrti nesto osmo... Ali cinjenica je da je ostavio zig na mnogim generacijama, i to u najsiroj publici. Na kraju krajeva, Bora je bas kao sto Mariosu nabacio - teca koji kvari decu. Teca koji ti je dao prvo pivo, pokazao prvi poster gole tete, ispricao masan vic. I bas zato tecu volis, uprkos svemu... Mada on sebe bas nije poslusao...

Veliko, veliko hvala,
necu da budem dvorska budala,
nadjite drugog, ko vas jebe,
ja sam budala samo za sebe.

Vidimo se Boro.

• Like 6
  • Love 3

Nikad mi nije nešto bio blizak sentiment Riblje Čorbe, odrastao sam na drugoj muzici, na Idolima, Šarlu, El. Org, Azra, Haustor, Kazalište i sl... i kako je Bijelo Dugme mnogima zvučalo kao narodnjačka priča i "pastirski rok", tako je i meni Čorba uvek bila Toma Zdravković (da, nikad slušao, nikad me nije doticao, priznajem) s gitarama i nije me baš radila ta beogradska kafansko-rokerska priča, jbg.

Prvo sam bio premlad za to, a zatim suviše u drugom filmu da bi mi značilo.

Ali, u tinejdžerskim godinama pored, naravno, Lutke sa naslovne strane, koja je odjeknula kao bomba otrovnog teksta ka pojavi koja je tek kasnije uzela pravog maha - sponzorušama, (a i dalje se kao kuga proširila Internetom kroz razne Instagram / tik-tok "influenserke", čitaj: OnlyFans working girls...) bile su dve stvari koje su potpuno legle uz moj buntovnički duh - prva je Rokenrol za kućni savet koja je do u reč opisivala moje adolescentske godine - i danas volim da je čujem i uvek pevam uz nju kad naleti na Rock radiju, iako sam se davno preselio a ondašnje komšije najverovatnije pomrle :wicked:.

Druga je... sećam se jedne ekskurzije, vraćali smo se, ne mogu sad da se setim odakle, autobus se približavao Beogradu, u daljini su se videla svetla mog grada, društvo bilo potpuno blentavo, posle nekoliko dana dečjeg divljanja samo sam želeo da budem kod kuće u svojoj sobi, a onda je na radiju krenula - Nazad u veliki prljavi grad.  Zvučala mi je potpuno magično, zvuči mi, da se ne lažemo i danas, ali tada, taj trenutak, uvek ću pamtiti kao da se upravo desio, ta me pesma nepogrešivo vraća u taj sumrak, svetlo farova na putu i svetla grada kome sam toliko želeo da se vratim, u daljini.

Ironija je da je sledeća pesma Čorbe koja me je osvojila i koju sam baš gotivio bila "Kad hodaš"... ali sam tek kasnije čuo da je to u stvari napisao Bajaga.

Nema veze, i da su samo RnR za KS i Nazad u VPG uz Lutku jedine Borine pesme, bilo bi sasvim dosta.

• Like 2

Malo nezahvalno, ali koje bi vam bile tri naj pesme Čorbe? Pogledaj dom svoj anđele bih stavio izvan ove price jer je to najbolja pesma ex yu roka, bez dileme.

Mojih nekih tri bi bile Rekla je, Ne veruj zeni koja pusi drinu bez filtera i Pobeci negde.

A toliko jod vrhunskih pesama ima...

Ne nuzno tim redom:

1. Jedino moje

2. Rekla je

3. Kad hodas i/ili Lutka sa naslovne strane

+

meni licno najlepsi ljubavni stihovi ikada igde

Kada te ostave svi švaleri
Kad shvatiš da si pala
Iskopaj negde broj telefona
Ja sam još ona ista budala
Kad skineš jednog jutra šminku
I vidiš šta si drugima dala
Prikupi hrabrost, dođi do mene
Ja sam još ona ista budala
Ista budala

Ako je u necemu Bora bio sampion na jugoslovenskom prostoru, to je pisanje melanholicnih,cemernih balada koje s druge strane ne zvuce placipickasto vec pokazuju iskonsku musku emociju na jednostavan nacin. Dva dinara druze, Necu da ispadnem zivotinja, Neke su zene pratile vojnike, Ostani djubre do kraja, Zvezda potkrovlja i suterena, Pobeci negde... Rekla je je verovatno najbolji opis raskida u istoriji domace muzike. Meni se ta njegova melanholicna crta nekako najvise dopadala, isao mi je nekad na zivce sa primitivnim posalicama i baljezganjem. A opet, ja nisam bio ni u planu kada je on bio na svom vrhuncu i strukovno i kreativno.

Edited by Kosjan Willavić
  • Like 7

19 hours ago, berti said:

Malo nezahvalno, ali koje bi vam bile tri naj pesme Čorbe? Pogledaj dom svoj anđele bih stavio izvan ove price jer je to najbolja pesma ex yu roka, bez dileme.

Mojih nekih tri bi bile Rekla je, Ne veruj zeni koja pusi drinu bez filtera i Pobeci negde.

koje je napisao nezavisno od izvođača 

1. daj ne pitaj

2. ostani đubre do kraja

3. dobro jutro

ako ne može ona prva, ubaci ravnodušan prema plaču.

Nije moguce klasifikovati top 3 pesme. Ukusi su razliciti...

Moj uslovni izbor je:

- Lutka sa naslovne strane

- Kad hodas

- Kada padne noc

Poslednji put sam bio na njegovom koncertu  u Areni povodom 30 godine benda.  Secam se da sam izdrzao nesto vise od polovine koncerta. Posle toga sam pao energetski 😄 U svakom slucaju Ravnodusan prema placu, Rokenrol za kucni savet i jos mnogo pesama za mene imaju specificnu tezinu. 

Covek je nacionalna klasa rokenrola. Pun uspona i padova kao i zivot. Pun talenta.  Kao i obicno tek kad neko ode vidi se zapravo kolika rupa ostaje posle njega. Bend je posle smrti Mise Aleksica sepao, plus Borina bolest.

Pocivaj u miru legendo!

Edited by suptil
  • Love 1

On 9/6/2024 at 6:20 PM, berti said:

- Ostaću slobodan

- Džukele će me dokusuriti

- Egoista

Dobro jutro

Ostacu slobodan, dobar hard rok rif

Kada hodas

I dok god a to je kratko trajalo u svom zacetku bili hardrok bend imao sam simpatija, sve kasnije slusao sam pod mukom i cesto ne znam ni sta je sve i kad nastalo.

Inace, velika produkcija, mnogo sta se tu mesalo sa mnogo cim ali imali su ne samo velike hitove i velike padove, vec i neke stilske muzicke eksperimente drzeci se mainstream populizma.

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Liam Payne iz One Direction pao sa balkona u Buenos Aieresu sa treceg sprata i poginuo. 

Medjutim, menadzer hotela je vec pre toga zvao policiju da prijavi da ima pijanog ili drogiranog gosta koji unistava sobu. Kada su usli cela soba je bila razbijena. Imao je 31 godinu

• Tuzno 3

17 minutes ago, fancy said:

Baš u skladu s imenom - one direction. ⬇️

:classic_ninja:

Ova omladina ne razume da moze da se uziva i u alkoholu i u drogama, seksu,  ali nekako umereno, trebalo bi svi

ti muzicari da uce od Mik Dzegera.

1 hour ago, Selina said:

Ova omladina ne razume da moze da se uziva i u alkoholu i u drogama, seksu,  ali nekako umereno, trebalo bi svi

ti muzicari da uce od Mik Dzegera.

Mogli su od Mika i Kita da uće i Dženis, Džim, Džimi i mnogi drugi, pa opet jebiga... Pre su u svetu roka njih dvojica izuzetak nego pravilo.

• Like 2

Ovaj što se smandrpizdio s 3. sprata veze nema ni s rok muzikom niti s navedenim legendama.

Re: Mick & Keith

1 hour ago, Stiletto said:

Pre su u svetu roka njih dvojica izuzetak nego pravilo.

Pa ovo definitivno neće biti.

Koliko rok muzičara ima koji su živi i zdravi ili hajde, umrli od starosti... a koliko ih se samoubilo drogom i alkoholom?  Mizeran procenat.

22 minutes ago, fancy said:

Ovaj što se smandrpizdio s 3. sprata veze nema ni s rok muzikom niti s navedenim legendama.

Pa ovo definitivno neće biti.

Koliko rok muzičara ima koji su živi i zdravi ili hajde, umrli od starosti... a koliko ih se samoubilo drogom i alkoholom?  Mizeran procenat.

On je naveo nekoliko zvezda koje su se samoubile od droga u mladosti, ali velika vecina njih nije. Neki su jos zivi, mnogo su umrli od starosti

i bolesti. Ti mladi ljudi, muzicari koji se samoubiju sa nepunih 30 godina i onda kao postaju besmrtni, za mene su ista prica kao recimo

i Dzems Din, da su ziveli duze otisli bi u zaborav.

1 hour ago, fancy said:

A ko ga je poredio s rokom i s njima? @Selina je navela učitelja Mika, ja samo naveo koga je još mogao da poduči.

Edited by Stiletto
Pogrešan tag

• 2 weeks later...
5 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Quincy Jones

4b3a8492d32cbd52e6bab564ac8f0896fb-06-qu

Čovek je bio u braku sa Ulom Anderson i Pegi Lipton i u vezi sa Nastasijom Kinski.

Otac prelepe Rašide Džons.

Čovek hodajuća legenda. Počivaj u miru.

• Love 1