Gotivan Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Drugari, najiskrenije šta mislite: Da li se danas (ja sam ovaj trend primetio odavno, joŝ 2009. u prvoj firmi kojoj sam se zaposlio) ide na mora više ZBOG DRUGIH: da bi se drugim ljudima prepričavalo, možda čak i naturalo na nos, gde su bili, koliko su para potrošili, koliki je smeštaj bio i to da se javno hvali da što više ljudi sazna i da se priča o tome kako je to nešto najbitnije u životu, da ne pominjem kačenja na Feeeejjsss i Insstaaasa (*ebote, pa pobogu kako to nisi okaĉila na Feeejjjssss čoveče vauuuu pa ja ne mogu da verujem...) pod palmama, na stenama, na jahtama, na Dubaji i Maldivi a i Zanzibar plažama... Ili se na mora ide isključivo zbog sebe, zbog joda recimo, zbog psihičkog mira, zbog da ti dupe vidi put itd... Šta je bitnije od ova dva?
Div Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago I to me zabole, nek ide zašto ko hoće, nek kupi šta hoće, neka kačišta hoće. Što bih ja o tome mislio, šta ako ima snobova, šta sam ja bolji akoih jurim i "raskrinkavam". 2 1
JPM Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago Ja sam možda izbacio ukupno 3 slike sa letovanja. Meni je potpuno nevažno da na društvenoj mreži neko vidi gde sam bio. Ali me u isto vreme i zabole šta drugi rade. Mnogi ljudi imaju potrebu za nekom validacijom, oni sebe vide bitnim ili ispunjenim ako nešto tako izbace, ali njihova stvar, nije me briga. Isto tako mi je bezveze i kad neko izbacuje slike svog novorođenčeta ili malog deteta, ili neke porodične, intimne trenutke. Nije mi stalo da svako može da učestvuje u mom životu. Ali društvene mreže su omogućile takvu interakciju, nekome se to dopalo pa koristi. Meni ne. Inače. @Gotivan, čitam sve ove teme koje si otvorio, i imam savet za tebe. Ne insistiram da ga prihvatiš. Naime, vrišti neprijatnost izazvana frustracijama, iz tebe. Video sam šta si pisao o vernicima i crkvi, o ljubiteljima životinja, sad ovo ovde, pa na temi o životnom standardu. Bukvalno si kao zid. Otvoriš zanimljivu temu samo da bi se posrao po neistomišljenicima. Pazi, ja koji sam militantni ateista nikad ne bih onako unižavao vernike kao što si ti pisao. Dakle, kultiviši se, kalibriši se na nivo mogućeg dijaloga i sve ok. 1
Mina D. Harker Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago Idem na more da bih se slikala, #normalno. Ova tema bi imala više smisla da se odnosi na masovni turizam, ovako je baš dragi bravo momenat. 1
Smrtokapa Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago Uvodni post je krš kao i obično, ali može od ovoga da se napravi dobra tema. 1. Volite li more, koje more volite i zašto, šta radite kad odete na more... 2. Uticaj društvenih mreža, potreba za paradruštvenim odnosima, ukidanje i samoukidanje privatnosti itd... Kako ćemo? 1
СтелаРоса Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago Meni je recimo uvek zanimljiva tema koliko je ljudima bitno da odu na more. Neko zivi za to, cele godine se priprema i prica o tome, kako majku mu leto da prodje bez mora? Ja recimo idem na more, lepo je, odmorim se i uzivam, ali zaista ne bih sekao vene ako nekada ni ne odem. Npr nerviraju me ljudi kojima nije jasno da na more odem da odmorim, a ne da sam svaki dan u nekom tranzitu i obilasku razlicitih plaza, tvrdjava, diskoteka i sta vec ima u okolini. Ako sam tamo 10+ dana moze neka jednodnevna ekskurzija da dodje u obzir, ali ostale dane lezim na plazi i odmaram dusu. Ja razumem da neko voli drugacije da provede te dane, i nemam nista protiv, ali kazem smaraju me oni koji ne shvataju moj nacin odmara. 1
JPM Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 22 minutes ago, СтелаРоса said: Meni je recimo uvek zanimljiva tema koliko je ljudima bitno da odu na more. Neko zivi za to, cele godine se priprema i prica o tome, kako majku mu leto da prodje bez mora? Ja recimo idem na more, lepo je, odmorim se i uzivam, ali zaista ne bih sekao vene ako nekada ni ne odem. Npr nerviraju me ljudi kojima nije jasno da na more odem da odmorim, a ne da sam svaki dan u nekom tranzitu i obilasku razlicitih plaza, tvrdjava, diskoteka i sta vec ima u okolini. Ako sam tamo 10+ dana moze neka jednodnevna ekskurzija da dodje u obzir, ali ostale dane lezim na plazi i odmaram dusu. Ja razumem da neko voli drugacije da provede te dane, i nemam nista protiv, ali kazem smaraju me oni koji ne shvataju moj nacin odmara. Ja sam za neki balans. 10 dana da ležim, smorim se. Ja iznajmim auto recimo 3 dana. Obilazim šta mi se sviđa. Od ostalih 7, 5 lenčarim. To ti je to. Malo je smor samo ležati, ali kapiram da je ponekad i to ok.
DJORDJE Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 19 minutes ago, СтелаРоса said: Meni je recimo uvek zanimljiva tema koliko je ljudima bitno da odu na more. Neko zivi za to, cele godine se priprema i prica o tome, kako majku mu leto da prodje bez mora? Ja recimo idem na more, lepo je, odmorim se i uzivam, ali zaista ne bih sekao vene ako nekada ni ne odem. Npr nerviraju me ljudi kojima nije jasno da na more odem da odmorim, a ne da sam svaki dan u nekom tranzitu i obilasku razlicitih plaza, tvrdjava, diskoteka i sta vec ima u okolini. Ako sam tamo 10+ dana moze neka jednodnevna ekskurzija da dodje u obzir, ali ostale dane lezim na plazi i odmaram dusu. Ja razumem da neko voli drugacije da provede te dane, i nemam nista protiv, ali kazem smaraju me oni koji ne shvataju moj nacin odmara. Ono sto meni u toj prici nije jasno su "godisnji odmori" u mravinjacima tipa Crna Gora ili Grcka. Poslednji put u Beogradu poznanik pokazuje slike iz Sutomora i Budve. Do plaze mora da uzme autobus, a plaza ne mozes da hodas od mase ljudi, nigde hladovine, sam sljunak i beton, lezaljke sa suncobranom 25 eura, a bez suncobrana mozes slobodno da rezervises mesto u bolnici za tretman opekotina. Mislim se brate u kojem delu je to odmor? 1
Drug Crni Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 55 minutes ago, Mina D. Harker said: Ova tema bi imala više smisla da se odnosi na masovni turizam, Mislim da takav topik svakako već i postoji
Mina D. Harker Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 55 minutes ago, Drug Crni said: Mislim da takav topik svakako već i postoji Vidim sad, tema je savršeno aktuelna ali nije bilo upisa od 2024. Gadna pojava, ako se mene pita. 1
Eddard Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 1 hour ago, СтелаРоса said: Meni je recimo uvek zanimljiva tema koliko je ljudima bitno da odu na more. Neko zivi za to, cele godine se priprema i prica o tome, kako majku mu leto da prodje bez mora? Ja recimo idem na more, lepo je, odmorim se i uzivam, ali zaista ne bih sekao vene ako nekada ni ne odem. Npr nerviraju me ljudi kojima nije jasno da na more odem da odmorim, a ne da sam svaki dan u nekom tranzitu i obilasku razlicitih plaza, tvrdjava, diskoteka i sta vec ima u okolini. Ako sam tamo 10+ dana moze neka jednodnevna ekskurzija da dodje u obzir, ali ostale dane lezim na plazi i odmaram dusu. Ja razumem da neko voli drugacije da provede te dane, i nemam nista protiv, ali kazem smaraju me oni koji ne shvataju moj nacin odmara. My man. 1 1
Amigdala Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 2 hours ago, Smrtokapa said: šta radite kad odete na more... Najcesce planinarim i obilazim rusevine antickih/srednjevekovnih gradova 🙂 Uvek biram lokalitete za idealan spoj: istorija/tradicija/priroda/nema mnogo ljudi= nema paradajz turista + naravno da se dobro osolim u vodi. Morska voda je idealna za neka hronicna oboljenja, ja imam sinusitis. Preferiram Grcku (ne Halkidiki, ne olimpska regija ) jer po defaultu ima u ponudi sve sto mi treba. Makedonska regija je dobar izbor, Atos, Epir.. Bugarska me je veoma, veoma prijatno iznenadila. Crno more nije nesto ( nema onaj karaktrtisticni miris mora). Plovdiv je jedan od najstarijih gradova uopste. Imaju tone odlicnih muzeja : istorijske, arheoloske, meni omiljeni Earth and Men u Sofiji, vrhinske planine, klopu blisku nasoj kuhinji, veoma su ljubazni i jedna od idealnih destinacija za dobro isplanirani road trip za nskoga ko polazi iz Srbije. Ja sam stigao da obidjem primorje od Burgasa do turske granice, centralnu Bugarsku sa Plovdivom (neverovatno lep i zivahan grad sa mnogo istorjje), Staru Planinu, nekoliko pecina, Sofiju i juzni planinski deo oko Pirina i Rile gde se nalaze poznata zimovalista. Ko voli aktivni odmor, sve preporuke.
mrd Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago (edited) 3 hours ago, СтелаРоса said: Meni je recimo uvek zanimljiva tema koliko je ljudima bitno da odu na more. Neko zivi za to, cele godine se priprema i prica o tome, kako majku mu leto da prodje bez mora? Ja recimo idem na more, lepo je, odmorim se i uzivam, ali zaista ne bih sekao vene ako nekada ni ne odem. Npr nerviraju me ljudi kojima nije jasno da na more odem da odmorim, a ne da sam svaki dan u nekom tranzitu i obilasku razlicitih plaza, tvrdjava, diskoteka i sta vec ima u okolini. Ako sam tamo 10+ dana moze neka jednodnevna ekskurzija da dodje u obzir, ali ostale dane lezim na plazi i odmaram dusu. Ja razumem da neko voli drugacije da provede te dane, i nemam nista protiv, ali kazem smaraju me oni koji ne shvataju moj nacin odmara. Tačno u sridu. Ja isto moram da odem na more, a zivim na moru. 🙂 Kad odem na more, ležim, jedem i menjam restorane da bih probao različita jela. Onda se vratim kući i trošim ono što sam zaradio na moru. Odmor je važan a mesto nije tako važno. BTW uvek idem tamo gde nema sveta! Kako da se odmorim, kad držim noge na nečijem peškiru na plaži. 🙂 P.S. Na planini se skijam, tako da ona ne može da bude more. Uff. Zaboravio da odgovorim taksativno, koje more je najbolje. 1. Hvar 2. Korčula 3. Hawaii (Oahu) 4, Bahama (Great Bahama) 5. Tahiti 6. Brač 7. Zagora (Grčka) 8. Epidavros (Grčka) 9. Herceg Novi 10. Medulin Edited 6 hours ago by mrd
Amigdala Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago @mrd Jesi li bio na Hidri juzno od Atine, i naspram Peloponeza?
DJ_Vasa Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 7 hours ago, Smrtokapa said: Uvodni post je krš kao i obično, ali može od ovoga da se napravi dobra tema. Uvodni post je osim toga i mizantropski, nezreo i pun frustracija. Evo u čemu je i problem: 1. Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people. Eleanor Roosevelt Svako ide na odmor tamo gde želi, u skladu sa vremenom i finansijama, organizuje ga kako mu se sviđa, a to ne ugrožava nikog drugog. Neko provodi letnji odmor na moru, neko na planini, neko na selu, u vikendici, obilazi druge gradove itd. Možemo mi da ćaskamo o tome ko voli gde da letuje, ali apsurdno je govoriti o tome koliko odmor na nekom mestu ima ili nema smisla jer nas niko ne tera da letujemo tamo gde ne želimo. Možemo da kažemo da nas ne zanimaju more, planina, selo i slično, ali nekoga to zanima, što je lična preferenca. Mene npr. ne zanima pecanje, ali zaista nemam ništa protiv onih koji to vole. Ne zanima me ni skijanje, ali opet, nemam ništa ni protiv skijaša. Neka pecaroši uživaju u ulovu, skijaši u savlađivanju strmih padina i neka su srećni i veseli. Meni ni u džep, ni iz džepa. A guranje nosa u tuđe preference koje nikoga ne ugrožavaju je krajnji primitivizam. 2. Što se tiče dela o tome šta ko postavlja na društvenim mrežama, opet je u pitanju lična stvar. Kada su u pitanju društvene mreže, svako je sam sebi urednik i može da gleda ono što ga zanima, da preskoči ono što ne voli i da prati ono što smatra interesantnim. Postoji opcija ignorisanja nečijih sadržaja, postoji ono famozno unfriend, a koga ne zanimaju nečije fotografije sa plaže, skijanja, pecanja ili planinarenja može slobodno da takve sadržaje preskoči. Pošto već ide leto, bio bih zahvalan za predloge hotela u Grčkoj na nekom mestu gde se može doći autom, gde nema mnogo srbijanskih turista i da nije Halkidiki. 1
DameTime Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Iskrena da budem, ja sam na moru prvi put bila prošle godine, u Crnoj Gori. Doduše, nisu u pitanju bili ni Sutomore, Budva, ni Buljarice 😄 već Herceg Novi. Ranije prosto nije bilo prilike, čitaj para, da sebi priuštim odlazak na more ili druga putovanja. 🤷♀️ Samim tim, ni ja nikad nisam razumela tantrume koje su ljudi bacali ako neke godine ne mogu da odu na more. Kao klinka sam, priznajem, imala određene komplekse jer deca u školi umeju da budu surova kad tvoji roditelji nešto nemaju. I mada bi bilo lepo da sam ranije otišla na more i počela da putujem, nije mi ništa falilo ni što sam malo pričekala dok sam za to zaradila. Bio je to i prvi odmor koji sam uzela, a da sam otputovala negde i nisam radila ništa. Moji odmori su poslednjih godina obično bili vezani za ispite na faksu i druge obaveze... I stvarno je bio baš dobar osećaj 😊 Što se tiče društvenih mreža, ranije sam slikala skoro svaki detalj, sad me sve više smara da objavljujem gde sam, šta jedem i sl. Fotkam nešto čisto da pošaljem kevi i drugim bliskim osobama.
Amigdala Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 3 minutes ago, DJ_Vasa said: Pošto već ide leto, bio bih zahvalan za predloge hotela u Grčkoj na nekom mestu gde se može doći autom, gde nema mnogo srbijanskih turista i da nije Halkidiki. Ako planiras da budes u manje - vise jednoj tacki (da ne putujes mnogo kolima tokom odmora) nije lose birati ostrva. Tasos je lep ali izvikan, ali Evia bi mogla biti dobar izbor a nije skupa kao Skiatos.Cuo sam, nisam bio, da je Hidra lepo ostrvo ali je dalje od Atine. Letovao sam davno u Volosu i nije lose za porodicni odmor. Sve zavisi koliko zelis ili si spreman da prevalis kolima . Ako ides porodicno, nije lose da trazis nesto oko Kavale ili Atosa, ili ka Epiru, blize Albaniji. Peloponez je apsolutno najbolja destinacija ali samo za one koji su voljni puno da se krecu i prelaze veliku dnevnu kilometrazu. 1
DJ_Vasa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 9 minutes ago, Amigdala said: Ako planiras da budes u manje - vise jednoj tacki (da ne putujes mnogo kolima tokom odmora) nije lose birati ostrva. Tasos je lep ali izvikan, ali Evia bi mogla biti dobar izbor a nije skupa kao Skiatos.Cuo sam, nisam bio, da je Hidra lepo ostrvo ali je dalje od Atine. Letovao sam davno u Volosu i nije lose za porodicni odmor. Sve zavisi koliko zelis ili si spreman da prevalis kolima . Ako ides porodicno, nije lose da trazis nesto oko Kavale ili Atosa, ili ka Epiru, blize Albaniji. Peloponez je apsolutno najbolja destinacija ali samo za one koji su voljni puno da se krecu i prelaze veliku dnevnu kilometrazu. Idemo supruga i ja, a kilometraža do destinacije nije problem. Bio sam u Kavali, hotel je bio dovoljno blizu centra da se može otići i peške, što je odlično jer volim i šetnje, a istovremeno na plaži. Bio sam i u Aleksandropolisu, koji se nalazi u Trakiji, relativno blizu Turske, a opet je bio hotel na plaži, dok se do centra može doći za oko 15 minuta. Takva mesta su mi generalno privatljiva jer u gradu ima i znamenitosti, a plaža je ispred nosa. Iako je sve bilo OK, bili smo nekoliko puta, pa računam da promenimo. Edited 1 hour ago by DJ_Vasa
Amigdala Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Just now, DJ_Vasa said: Idemo supruga i ja, a kilometraža do destinacije nije problem. Bio sam u Kavali, hotel je bio dovoljno blizu centra da se može otići i peške, što je odlično jer volim i šetnje, a istovremeno na plaži. Bio sam i u Aleksandropolisu, koji se nalazi u Trakiji, relativno blizu Turske, a opet je bio hotel na plaži, dok se do centra može doći za oko 15 minuta. Takva mesta su mi generalno privatljiva jer u gradu ima i znamenitosti, a opet, plaža je ispred nosa. Iako je sve bilo OK, bili smo nekoliko puta, pa računam da promenimo. Ako ti duza putovanja (i malo veci izdaci) ne predstavljaju problem imas 1. Sarti 2. Lefkadu 3. Kefaloniju 4. Eviu 5. Pomenutu Hidru gde je Leonard Cohen kupio kucu. Dakle, mozes se uzdati da je oatrvo lepo i mirno. 6. Peloponez sa smestajem u Napfliu. Napflio je divan gradic, prva prestonica moderne Grcke, prepun muzeja i restorana. U blizini je Epidaur anticko pozoriste, anticki grad Mikena, tvrsjava Palamidi, veoma popularna Karatona plaza u obliku polumeseca i naravno Korintski kanal koji je atrakcija za sebe da sve ponirucem mostom za propustanje brodova. Malo dalje je Sparta, Monemvasia, na suprotnoj strani Voidokilla, i niz prelepih primorskih gradica. Peloponez je prebogat istorijskom zaostavstinom i prirodnim lepotama. Samo pazi, do tamo imas 1300 km. Preporucujem da prespavas u Metsovu (ides na g.prelaz Medzitlija/Niki, gde nikad nije guzva) to je negde na pola puta; pa preko Patre da se spustis na Peloponez. Alternativno, mozes da obidjes Meteore,Delfe i Termopile ako budes izabrao put ka Atini. Samo dobro planiraj i imaces odmor za pamcenje garantovano. Takodje pojuri smestaj sto pre da imas bolji izbor. 1
DJ_Vasa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, Amigdala said: Ako ti duza putovanja (i malo veci izdaci) ne predstavljaju problem imas 1. Sarti 2. Lefkadu 3. Kefaloniju 4. Eviu 5. Pomenutu Hidru gde je Leonard Cohen kupio kucu. Dakle, mozes se uzdati da je oatrvo lepo i mirno. 6. Peloponez sa smestajem u Napfliu. Napflio je divan gradic, prva prestonica moderne Grcke, prepun muzeja i restorana. U blizini je Epidaur anticko pozoriste, anticki grad Mikena, tvrsjava Palamidi, veoma popularna Karatona plaza u obliku polumeseca i naravno Korintski kanal koji je atrakcija za sebe da sve ponirucem mostom za propustanje brodova. Malo dalje je Sparta, Monemvasia, na suprotnoj strani Voidokilla, i niz prelepih primorskih gradica. Peloponez je prebogat istorijskom zaostavstinom i prirodnim lepotama. Samo pazi, do tamo imas 1300 km. Preporucujem da prespavas u Metsovu (ides na g.prelaz Medzitlija/Niki, gde nikad nije guzva) to je negde na pola puta; pa preko Patre da se spustis na Peloponez. Alternativno, mozes da obidjes Meteore,Delfe i Termopile ako budes izabrao put ka Atini. Samo dobro planiraj i imaces odmor za pamcenje garantovano. Takodje pojuri smestaj sto pre da imas bolji izbor. Prvih pet već krećem da gledam, a šestu opciju sam već odradio. Putovanje je podrazumevalo i Atinu, izlete do rta Sunion, pozorište u Epidavru koje je projektovao Poliklet Mlađi, obližnje proriočište u Delfima i slično. Računam da je leto zgodnije da se osolim, a pošto radimo sami za sebe, proleće i jesen su rezervisani za upoznavanje mesta koja su previše vruća za leto. Tako smo pre izvesnog vremena odradili i Maltu - jesen i zima su idealni za obilaske, a isplatila se svaka para za muzeje i knjige. 1
Recommended Posts