Tex_Willer Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 5 minutes ago, MeanMachine said: Nosac potapa torpedo. A Iranci nemaju podmornice koje mogu tako daleko da plove da ih ne primete. Balisticke rakete teorijski da ali samo ako je u pitanju raketna supersila ko Kina ili Rusija ali i kineske/ruske rakete pre ce da ostete nosac nego da ga potpone. Npr SSSR je imao vrlo preciznu podmornicku balisticku raketu bas za takve misije i zakljucili su da je najsigurnije da nosi atomsku bombu to sigurno ce da potponi nosac aviona. Torpedoa koja lome kobilicu pak potapaju i supernosace pa nastala su kao resenje za oklopljene bojne brodove a danasnji brodovi oklop skoro da ni nemaju. Ameri su svoj penzionisan veliki nosac aviona pre deceniju ili dve koristili za testiranje raznog oruzija i tek su ga potopili takvim torpedom. I ti posle 2 nedelje sopstvenog uništavanja, plus to je stara verzija nosača...
MeanMachine Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 23 minutes ago, Klotzen said: Ako Iran minira Hormuz to će najviše da pogodi pored EU i Kinu. To bi bilo isuviše rizično da izgube njihovu podršku koliko god bila bedna u ovom momentu. Koliko čitam Iran gađa tankere u Hormuzu, za sada tvrde da su pogodili četiri UK i SAD tankera. Cena nafte raste. Evropljani mogu da pritegnu Norvesku da im nadomesti manjak a Kina ne mora Rusiju uopste da pritegne ionako Rusija ne zna sta ce sa viskovima. Najjebacemo mi i Japan kako ja vidim. Mi oko 50% nafte nabavljamo odatle a Japan 90%... Ne znam odakle Hrvatska nabavlja naftu? Moguce i oni iz zaliva. Eto i oni ce biti u keksu.
Tex_Willer Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 minute ago, suptil said: Plus izvestaji sa nekoliko naloga da je pocela u unutrasnjosti Irana pobuna i sukb sa Islamskog revolucionarnom gardom. Verovatno je psiholoski pritisak na mnjenje, mada ko ce ga znati. Pratimo... Tako Hamnei mladji je vrlo bitna osoba što se tiče obaveštenih službi. 3 minutes ago, MeanMachine said: Evropljani mogu da pritegnu Norvesku da im nadomesti manjak a Kina ne mora Rusiju uopste da pritegne ionako Rusija ne zna sta ce sa viskovima. Najjebacemo mi i Japan kako ja vidim. Mi oko 50% nafte nabavljamo odatle a Japan 90%... Ne znam odakle Hrvatska nabavlja naftu? Moguce i oni iz zaliva. Eto i oni ce biti u keksu. 30-50% oni
Klotzen Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 5 minutes ago, MeanMachine said: Evropljani mogu da pritegnu Norvesku da im nadomesti manjak a Kina ne mora Rusiju uopste da pritegne ionako Rusija ne zna sta ce sa viskovima. Najjebacemo mi i Japan kako ja vidim. Mi oko 50% nafte nabavljamo odatle a Japan 90%... Ne znam odakle Hrvatska nabavlja naftu? Moguce i oni iz zaliva. Eto i oni ce biti u keksu. Samo što se situacija menja iz temelja za Kinu. Sada će Rusija da bude u poziciji da ima Kinu koja je izgubila Iransku naftu, koju su takođe dobijali ispod cene, pa će da digne svoje cene, a obzirom kako raste cena nafte neki smatraju da bi mogla doći i do 100$ ako se rat nastavi. Za ekonomiju oslonjenu na izvoz nema gore vesti. Takođe ne zaboravi da Kina uvozi i od ostalih zalivskih država a i ta nafta će biti zaustavljena miniranjem zaliva. Teško da Rusija ima toliku propsunu moć da nadomesti te gubitke sve i da se dogovore za cenu. Edited 1 hour ago by Klotzen
Nek grmi jako Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) To za ranjivost nosača aviona i za kineske projekcije i ratne igre našao sam ovde čim sam video šta Amerikanci okupljaju od flote: https://www.scmp.com/news/china/science/article/3221495/chinese-scientists-war-game-hypersonic-strike-us-carrier-group-south-china-sea https://eurasiantimes.com/new-chinese-pla-sink-uss-gerald-r-ford-aircraft/ Edited 1 hour ago by Nek grmi jako
djura.net Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago breaking news kaze da Izrael mobilise 100k rezervista za sukob sa Iranom. 6 minutes ago, MeanMachine said: Mi oko 50% nafte nabavljamo odatle a Japan 90%... Ne znam odakle Hrvatska nabavlja naftu? Moguce i oni iz zaliva. Eto i oni ce biti u keksu. Koliko znam, mi vec neko vreme skoro stoprocentno uzimamo Iracku naftu, a Irak nema alternativu Hormuzu. Saudi Arabia i UAE imaju naftovode do Crvenog mora i Omana, ali to je tek deseti deo kapaciteta koji svakodnevno prolazi Hormuzom.
Barkley#34 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Znači, nama je sad svejedno da li NIS radi ili ne, pošto neće imati s čim da radi.
MeanMachine Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Just now, Tex_Willer said: I ti posle 2 nedelje sopstvenog uništavanja, plus to je stara verzija nosača... Da radi se o starijem supernosacu koji jos je imao i kakav takav oklop, i nije krcat elektronikom 😉 Dakle ja verujem da ovi novi su jos vise osetljivi jer danas ih prave sa idejom da niko ih napasti ne moze a nekada se ipak nosac aviona pravio sa ocekivanjem da bi sssr ga itekako mogao napasti. I da USS America nosac koji je bio meta nije bio krcat avio gorivom, bombama i raketama. Poenta je da cim su upotrebili tesko torpedo nosac je krenuo da tone.
Klotzen Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Da je to tačno za te kineske protivbrodske rakete prva Kina ne bi imala planove da štancuje nosače aviona. To je samo neki idealni scenario kao što je i S300 imao 99% efikasnost dok ga nismo videli na delu u ovom ratu. Što se tiče Linkolna navodno su ga gađali sa 4 balističke rakete. Samo mi nije jasno otkada se balistička raketa koristi za pokretne mete. Da su rekli protivbrodske to bi već imalo smisla da razmatramo.
Smrtokapa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Dakle, SAD napadom na Iran i naftnom krizom koja sledi; - slabi Kinu, svog glavnog globalnog rivala - slabi EU, koju želi da zadrži u podređenom položaju - jača Rusiju, svog (hot take) prirodnog saveznika protiv prethodna dva igrača. Sve se uklapa. 1
Nek grmi jako Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Kao laik sam pročitao prvo što mi se pojavilo na ekranu, kad sam video šta SAD dovlače. I još sam pomislio, naravno posle pročitanih tekstova: pa ovi čačkaju mečku sa Linkolnom koji će biti odmah gađan svim čime Iran može da ga pogodi. Ztao i pretpostavljam da je svašta moguće... Rat je, biće i ljudskih i materijalnih žrtava...
djura.net Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 6 minutes ago, Barkley#34 said: Znači, nama je sad svejedno da li NIS radi ili ne, pošto neće imati s čim da radi. Mozda se okrenemo starim prijateljima - Libijcima 🙂 A mozda i jos starijim prijateljima, Rusima. Evropska komisija je ostavili Hrvatskoj da sama odluci hoce li transportovati rusku naftu Madjarskoj i Slovackoj. Kina je ozbiljan gubtnik, jer je posle Venecuele ostala bez jos ozbiljnijih snabdevaca.
Dzoni_m Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Mislim da zaboravljate da ovo nisu 70-te i da ostatak zalivskih zemalja koja zavisi od izvoza te nafte nece sedeti i cekati. Ta nafta ce ici milom ili silom. Osim par dana spekulacije, ne verujem da ce se bilo sta drasticnije menjati. 1
MeanMachine Posted 55 minutes ago Posted 55 minutes ago (edited) 23 minutes ago, Klotzen said: Da je to tačno za te kineske protivbrodske rakete prva Kina ne bi imala planove da štancuje nosače aviona. To je samo neki idealni scenario kao što je i S300 imao 99% efikasnost dok ga nismo videli na delu u ovom ratu. Što se tiče Linkolna navodno su ga gađali sa 4 balističke rakete. Samo mi nije jasno otkada se balistička raketa koristi za pokretne mete. Da su rekli protivbrodske to bi već imalo smisla da razmatramo. Ja procitah da su izgleda izjavili da su krstarece. A balisticka moze da gadja takav cilj i to nije neka nova tehnologija. SSSR je radio na tome davno jos 1960/70. Kvaka je da precizno znas gde je nosac i naravno da mozes da razvijes ozbiljnu raketu i navodjenje. A cisto sumnjam da Iran je ista od toga uspeo. Edited 45 minutes ago by MeanMachine
Angelia Posted 28 minutes ago Posted 28 minutes ago 1 hour ago, berti said: Problem je što ti nemaš nikakav problem sa bilo čime šta Izrael uradi. Vidis razlika je da ja imam ponekad problem, recimo nisam Bibijev fan, ali ti izgleda imas problem sa Izraelom, ne sa ponecim. Ja nemam problem sa Rusijom, iako ne podnosim Putina. Cesto vidim da neki ljudi tako razmisljaju, najcesce iz manjih zemalja, jer ih izjeda zasto je Izrael jaca zemlja, vojno, ekonomski I tehnoloski, ono sto oni nemaju. Ne zato sto su anti-semiti, nego cista zavist. Nemam pojma koji je tvoj razlog, ali vidljivo je da stalno uvlacis Izrael kao nesto negativno.
MeanMachine Posted 24 minutes ago Posted 24 minutes ago (edited) Jebote na sta je Britanija spala: Dok su jos bili neko poslali bi: a nekada davno A danas? Danas salju Ukrajince i to Ukrajince koji imaju pune ruke posla braneci svoju zemlju od zdronovaca. Edited 11 minutes ago by MeanMachine 1
Recommended Posts