MeanMachine Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Just now, robespierre said: Pa ako se stavi znak jednakosti između knjige i nuklearnog oružja koje bi posedovali ovi što ubijaju pisce knjiga i njihove prevodioce onda sigurno da je tako. Baš se pitam šta su u Iranu radili 200 zaposlenih u Rosatomu što su juče evakuisani, verovatno razvijali nuklearnu medicinu. Rade Bušer 2, drugi reaktor Bušer elektrane. Da Rusi stvarno odluce da pomognu Iranu da napravi bombu sta mislis koliko bi Iranu trebalo da ima bombu?
Nek grmi jako Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) Isto koliko i Ukrajini? Ili sutra Poljskoj, kao velikom američkom savezniku na istoku Evrope? Jer ako se već deli okolo-naokolo, onda nek se deli i šakom i kapom. Edited 3 hours ago by Nek grmi jako
Barkley#34 Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 3 hours ago, Clash said: Ako prihvatimo cinjenicu da moral i medjunarodno pravo oduvek obavezuje samo sirotinju i da za Ligu sampiona vaze nekandruga pravila onda ova doktrina US/Izrael donosi bitnu promenu. Mislim na doktrinu udri zmiju u glavu odmah na pocetku. Izrael je to razradio sa Hamasom i Hezbolahom i sa onim pejdzerima a US nadogradila sa Venecuelom i Iranom. Meni i nije tako lose s obzirom na dosadasnju istoriju, pogotovo kod nas, gde se najidgovorniji izvuku. Mogu misliti kako se osecaju diktatori sirom sveta kad vide sta mogu Iranu koji je bio MVP medju njima. Aj ne mogu reci da sam odusevljen ali nije i da nemam simpatija za ovo. U životu često važi sledeće, što je i istorija pokazala: - optimalna rešenja nisu na meniju, biraj od ponuđenog, - ne možeš uvek da biraš izvođače ili saveznike, - kao što postoje kolateralne štete, tu su i kolateralne koristi. Napad dva, u najmanju ruku krimosa, koji se očajnički bore da izbegnu mardelj, na trećeg me takođe ne baca u euforiju, ali je lepo videti da je taj treći završio karijeru i to prilično efikasno. Ako to, pritom, doprinese da se makar malo poboljša situacija za Irance, da ne stradaju uludo i još prestraši neke druge mulolike manijake, biće pozitive na kantaru. 1
MeanMachine Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) 10 minutes ago, Nek grmi jako said: Isto koliko i Ukrajini? Ili sutra Poljskoj, kao velikom američkom savezniku na istoku Evrope? Jer ako se već deli okolo-naokolo, onda nek se deli i šakom i kapom. Pa bas zato imas dogovor Rusije i Amerike oko toga. Zato Rusi Irancima samo rade reaktor koji ne moze da obogacuje uranijum. Ali zato Iran ima neke druge za koje sumnja da su surovali sa Irancima oko bombe. Npr S.Koreja, a nije iskljuceno ni Pakistan. Edited 3 hours ago by MeanMachine
robespierre Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 18 minutes ago, Nek grmi jako said: Ni IAEA nema najpreciznije podatke dokle se stiglo sa obogaćivanjem uranijuma, a po vestima vidimo nemali broj onih koji tvrde da su Iranci baš blizu velike bombe. Zato je Iran prevashodno američki problem, a Izrael je tu maltene proksi. U to takođe ništa ne verujem, jer su perjanice poput NYT i za Sadama tvrdili da razvija svakakvo naoružanje, pa se ispostavilo da ga nije razvijao. Potpuno je nebitno da li samo razvijaju reaktore ili i prave nuklearnu bombu. Ili, kako je to rekao Karl Kraus, ratovi počinju tako što političari lažu novinare, pa onda poveruju u sopstvene laži u novinama. Dovesti 200 naučnika iz Rosatoma u zemlju da razvijaju nešto nuklearno je simbolički čin koji je recept za katastrofu.
MeanMachine Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 36 minutes ago, robespierre said: U to takođe ništa ne verujem, jer su perjanice poput NYT i za Sadama tvrdili da razvija svakakvo naoružanje, pa se ispostavilo da ga nije razvijao. Potpuno je nebitno da li samo razvijaju reaktore ili i prave nuklearnu bombu. Ili, kako je to rekao Karl Kraus, ratovi počinju tako što političari lažu novinare, pa onda poveruju u sopstvene laži u novinama. Dovesti 200 naučnika iz Rosatoma u zemlju da razvijaju nešto nuklearno je simbolički čin koji je recept za katastrofu. Sto se tice Sadama tu jeste to bila cista laz ali Iranci definitivno jesu bili na putu da naprave bombu ako to budu hteli i ako im se dopusti. Ako guglas video bi da ih je daleko vise, mislim oko 700, radi se u drugom reaktoru, prvi vec radi. Plan je bio da rade dva nova reaktora ali Iran zbog finasija ima para da finasira samo jedan. Inace sam reaktor ne obogacuje uranijum niti proizvodi plutonijum dakle neupotrebljiv je za bombu. Iran je ulagao u domacu proizvodnju uranijuma za reaktore, plan je bio da imaju znatno vise reaktora pa im treba jaka industrija nuklearnog goriva iako finasijski najisplativije bi bilo da kupuju od Rosatom-a isto. Ali ako sam obogacujes uranijum pa ti mozes da ides i preko par % koliko ti treba za reaktor i to su radili. Edited 2 hours ago by MeanMachine
djura.net Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago bbc Iran's Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC) says three oil tankers from the US and UK have been "struck by missiles and are burning", according to state media outlet IRNA.
Tex_Willer Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 1 hour ago, berti said: Nemam pojma sta je sa tim iranskim programom, samo znam za onu laz sa irackim biloskim oruzjem. Sve si upravu, ali svako sebe gleda i tako će uvek biti, Izrael ne moze opstati bez surovosti i mržnje, pogotovo ako se i suniti podignu.
MeanMachine Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 12 minutes ago, djura.net said: bbc Iran's Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC) says three oil tankers from the US and UK have been "struck by missiles and are burning", according to state media outlet IRNA. Gadjana je i neka emiratska naftna platforma. Ostaje pitanje da li je ovo pokusaj rezima da podignu ulog pre smirivanje situacije ili su odlucili ako mi padamo povucicemo i komsije sa nama.
djura.net Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Za sada i jedno i drugi daju izjave u stilu - neprijatno nam je koliko nam dobro ide u ovom ratu. Daleko je ovo od nekog 'konacnog resenja'. Omanske diplomate kazu da je Iran spreman za ozbiljnu deeskalaciju, posto su se ministri spoljnih poslova ove dve zemlje culi. 25 minutes ago, MeanMachine said: Gadjana je i neka emiratska naftna platforma. Ostaje pitanje da li je ovo pokusaj rezima da podignu ulog pre smirivanje situacije ili su odlucili ako mi padamo povucicemo i komsije sa nama. Iz Irana kazu da gadjaju samo americke baze, tako da ne bih rekao da je ovo tacna vest. Za sada im nije u interesu da zaostravaju situaciju sa arapskim zemljama. A ako se dobro secam, pre par godina, Iran je za manje od nedelju dana uspeo da prepolovi izvoz nafte iz Saudi Arabije kad su im napali naftna polja.
HAMMER Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 5 minutes ago, djura.net said: Iz Irana kazu da gadjaju samo americke baze, tako da ne bih rekao da je ovo tacna vest. Za sada im nije u interesu da zaostravaju situaciju sa arapskim zemljama. A ako se dobro secam, pre par godina, Iran je za manje od nedelju dana uspeo da prepolovi izvoz nafte iz Saudi Arabije kad su im napali naftna polja. gadjaju nasumicno u dubaiu koji nema americke baze (ima jedna u abu dabiju). alarmi preko telefona su se oglasavali nekoliko puta tokom noci a danas je sve zamrlo. idu snimci burdz al araba u plamenu, aerodroma (terminal 3 odakle se leti i za srbiju), fairmonth hotel na palmi. nikakve vojne mete. dosta snimaka iz marine gde se vide balisticke kako prelecu. ljudi su se mahom razbezali po periferiji jer ovde zgrade nemaju sklonista a metro je nadzemni. bas bas zajebana situacija.
DJ_Vasa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 45 minutes ago, MeanMachine said: Gadjana je i neka emiratska naftna platforma. Ostaje pitanje da li je ovo pokusaj rezima da podignu ulog pre smirivanje situacije ili su odlucili ako mi padamo povucicemo i komsije sa nama. Sasvim je moguće da tvrde pazar, ali to im se neće isplatiti na duže staze. Ako su na samom početku koknuli glavnog popa, usput i onog ex-predsednika, za koga sam mislio da sedi zaboravljen u nekoj turšiji, ovi što se igraju vatrom bi lako mogli da prođu na isti način.
Angelia Posted 50 minutes ago Posted 50 minutes ago 2 hours ago, berti said: Pogode u trepavicu vrhovnog mulu i Ahmedinedzada, a ovamo kao greškom pogodili školu, ako je to istina. Neka pobiju sve jer ce posle ovih idotskih mula doci isto takvi neki koji su pretnja prepoštenom Izraelu. Ceo svet treba da misli kako da bude dobro Izraelu, jedino su oni bitni. Ti bas imas neki problem sa Izraelom. Pitam se sta su ti zgresili. 7 minutes ago, DJ_Vasa said: Sasvim je moguće da tvrde pazar, ali to im se neće isplatiti na duže staze. Ako su na samom početku koknuli glavnog popa, usput i onog ex-predsednika, za koga sam mislio da sedi zaboravljen u nekoj turšiji, ovi što se igraju vatrom bi lako mogli da prođu na isti način. Tramp kaze da novi lider trazi razgovor....mozda da skine menu sa ledja?
DJ_Vasa Posted 43 minutes ago Posted 43 minutes ago 6 minutes ago, Angelia said: Tramp kaze da novi lider trazi razgovor....mozda da skine menu sa ledja? Moguće je da novo iransko rukovodstvo nema potpunu kontrolu nad vojskom ukoliko se neki general zaigrao i umišlja da je Darije. Bitno je da onaj sa kim se razgovara zaista ima i potpunu kontrolu.
Angelia Posted 30 minutes ago Posted 30 minutes ago 9 minutes ago, DJ_Vasa said: Moguće je da novo iransko rukovodstvo nema potpunu kontrolu nad vojskom ukoliko se neki general zaigrao i umišlja da je Darije. Bitno je da onaj sa kim se razgovara zaista ima i potpunu kontrolu. Mislim da im se komanda raspala. Ovo divljanje po zalivu pokazuje da nema strateskog razmisljanja, jer evo sad Saudi hoce da udju u rat. Uspece da ujedine zalivske zemlje protiv sebe.
Smrtokapa Posted 12 minutes ago Posted 12 minutes ago 13 hours ago, Angelia said: Zasto poredis Sotonu sa Izraelom I USA? Moze da ti se ne svidja trenutno vodjstvo u te dve drzave, ali nema dileme da su potezi iz najboljih namera. Koliko ce biti uspesni, ostaje za "videcemo". Sve je rizik. Tom metaforom samo hoću da kažem da, iako (blago rečeno) nisam fan politike SAD i Izraela u poslednje vreme, u konkretnom scenariju sam spreman da zažmurim na to ako ishod ove "operacije" bude povoljan, s obzirom na to da je neko još gori sa suprotne strane. Što se tiče dobrih namera, put do pakla je popločan njima, i u ovakvom slučaju priznajem samo krajnji ishod. Rat je, ulog je ogroman, ljudi ginu. Ako dođe do nekih promena u Iranu, odlično, onda mogu smatrati napad za dobar potez u makijavelističkom smislu. Ako se ništa ne promeni i represija u Iranu ostane ista ili se poveća (ako je to uopšte moguće), narod Irana neće imati nikakvu korist od "dobrih namera". Ubistvo Hamneja je makar otvorilo prozor za nekakvu preraspodelu moći, pa da vidimo. 2
MeanMachine Posted 1 minute ago Posted 1 minute ago 21 minutes ago, Angelia said: Mislim da im se komanda raspala. Ovo divljanje po zalivu pokazuje da nema strateskog razmisljanja, jer evo sad Saudi hoce da udju u rat. Uspece da ujedine zalivske zemlje protiv sebe. Ali njima nije frka od regiona, region je smesan vojno. Elem Saudi nisu mogli da poraze Hute u papucama ustvari Saudi sa Emiracanima plus juzni Jemen, cak su Huti uspeli da prepadnu i razbiju celu saudijsku diviziju u samoj kraljevini... inace ta divizija je najjavljena ko kaznjicka ekspedicija protiv Huta. Emirati zamrzli berzu na dva dana: https://www.reuters.com/world/middle-east/uae-halts-stock-markets-two-days-after-iran-strikes-2026-03-01/ Bice zanimljivo videti WS sutra a pogotovo ako se situacija ne smiri npr ako Iran jos zesce krene da udara po susedima.
Recommended Posts