Mina D. Harker Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Vrlo skupa odmazda. :želja da postanem biznismen:
Don Dusko Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Pa dobro covek je sve pokusao.Pa kad nije uspelo milom onda sa silom mnogo love.
Chaos Is Me Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 23 minutes ago, McLeod said: I reci kumu tvog tece da mi posalje jedno 400 hiljada evra, bice dovoljno da to odradim. Stani u red. 😞
Div Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 26 minutes ago, McLeod said: I reci kumu tvog tece da mi posalje jedno 400 hiljada evra, bice dovoljno da to odradim Al, opet, odakle ti pare pare za klompe. 1 3
Smrtokapa Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Pare za klompe i hranu za bacanje će uštedeti tako što će nelegalno da nadogradi.
Kenozoik Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 1 hour ago, McLeod said: Jbg, ja sam davno izgubio veru u ljude i smatram da su u velikoj meri glupi, bezobrazni i zli, ali poslusacu tvoj savet. Ne radi se ovde o veri u ljude, nego o tome da ljudi funkcionisu razlicito i da nemaju svi istu svest o sebi, okruzenju, svetu, moralu, dobru/zlu i (ne)prihvatljivom. Svaki covek ima svoj bubble iz kojeg ne izlazi ako na to nije prinudjen, jer je to svakom neprijatno iskustvo. Netacno je da ljude spaja neko zajednicko interesovanje ili isti nivo kulture. To je fasada, ono sto i slep lako uoci, mimikrija. Ljude spaja (pod)svest o nekom zajednickom problemu, koliko god on minoran ili ozbiljan bio. Dokle god nastupas sa svojim problemom koji druga strana ne dozivljava tako iz ma kojeg razloga ,bilo da je sebicluk ili veci problem od tvojih ( tvoji musavi prozori koje njena hrana zamascuje), ona nema nikakvog razloga da se zainteresuje i bavi time. Pri tome, nema efikasnih mehanizama u ovom slepom crevu Evrope, da je na to prinudi, osim inacenja i war of attrition o kojem Chaos pise, a u kojem, ionako, svi gube ponesto. Zato sam ti i rekao da razgovarate i nadjete neki zajednicki problem koji cete zajedno resiti. Meni je taj pristup pomogao bukvalno da opstanem, bez ikoga i icega, i uz mnogo unutrasnjeg otpora. Pomaze mi mnogo i danas u poslovnoj i akademskoj sferi (drustvenu sam ionako upropastio odavno), uprkos povremenom, sopstvenom, instinktivnom otporu. Jer sam impulsivni drkos, kako vec rekoh 🙂 Nemoj blanko da poslusas savet, samo razmisli o tome. Zamisli da je iznad neki tipican siledzija/mafijas/balvan i kakve bi ti opcije realno tada bile na raspolaganju - naglasavam, za resavanje sopstvenog problema koji uzrokuje on(a). Javi sta si uradio i kako je proslo 👍
McLeod Posted 5 hours ago Author Posted 5 hours ago Razumem ja sta ti pricas i generalno si u pravu, ali nekako ne mogu da otpisem na to da "ljudi funkcionisu razlicito i da nemaju svi istu svest o sebi, okruzenju, svetu, moralu, dobru/zlu i (ne)prihvatljivom" ako se radi o bacanju djubreta kroz prozor. Postoji neka granica, mogao bih da razumem primer sa biciklom, odnosno ni meni kad sam bio mlad ne bi palo na pamet da to nekom moze da smeta, cak bih mozda i bio u fazonu jao kakva osoba, njoj sve sigurno smeta, ali bih bio svestan toga da ako mi se recimo pas uneredi u hodniku da treba da pocistim za njim. Ovo bacanje djubreta kroz prozor mi je cak i gore od toga.
Kenozoik Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Svi polaze od sebe a niko ili retko ko od drugog. I zato svi, svugde, na svim nivoima imaju probleme sa necim ili nekim. U mojoj zgradi isto neko baca djubre. Veze kesu i zavrljaci. Kukaju stanari, zale se, ispred je igraliste za decu, stavili kamere, niko ne zna ko je tacno. Ovoga to nista ne tangira (nema zajednickog peoblema) Neko govedo zatvori traku sa uslovnom strelicom iako ima jos jednu ili dve trake u smeru pravo gde moze da stane i ne smeta nikome. Neka tetka/strina redovno zauzima brzu traku na auto putu sa 60 sa sat i nema ideju da uopste nekom smeta i da krsi neki saobracajni propis ili bonton. Nerviram se, šizim, vicem, svadjam se sam sa sobom. Onda meni, a ne njima, bude lose, na kraju dana. 1
Sen Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago (edited) Kao neko ko je ceo život proveo u stanu i nikad nije živeo u kući (osim jednog kratkog perioda pre sto godina), rekao bih da je kuća ipak daleko bolja opcija od stana. Znam da i kuća ima svojih muka - imam prijatelje koji se žale na komšiju što pali neko đubre u dvorištu, a ima i onih što iznesu zvučnike u dvorište... Ali, realno gledano, šansa da imaš mir i tišinu je u kući mnogo veća nego u zgradi. U zgradi si naguran sa svima, svi jedni drugima nad glavom. A novogradnja? Pa to je katastrofa - nema zvučne izolacije. Onaj dole na prvom prdne, ti na trećem skočiš iz kreveta misleći da je zemljotres. Sve se čuje, i to previše glasno. Srećom pa nisam u novogradnji, al' vrlo dobro znam kako je. Možda postoje neke novogradnje sa solidnom zvučnom izolacijom, ali to je baš retkost... Edited 4 hours ago by Sen 1
DameTime Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 15 minutes ago, Sen said: Kao neko ko je ceo život proveo u stanu i nikad nije živeo u kući (osim jednog kratkog perioda pre sto godina), rekao bih da je kuća ipak daleko bolja opcija od stana. Znam da i kuća ima svojih muka - imam prijatelje koji se žale na komšiju što pali neko đubre u dvorištu, a ima i onih što iznesu zvučnike u dvorište... Ali, realno gledano, šansa da imaš mir i tišinu je u kući mnogo veća nego u zgradi. U zgradi si naguran sa svima, svi jedni drugima nad glavom. A novogradnja? Pa to je katastrofa - nema zvučne izolacije. Onaj dole na prvom prdne, ti na trećem skočiš iz kreveta misleći da je zemljotres. Sve se čuje, i to previše glasno. Srećom pa nisam u novogradnji, al' vrlo dobro znam kako je. Možda postoje neke novogradnje sa solidnom zvučnom izolacijom, ali to je baš retkost... Odrasla u (seoskoj) kući, a sada živim u stanu u kući i odgovorno tvrdim da taj mir i tišina ne mogu da se uporede ni sa čim. Meni to baš znači jer nisam ni za kakva gradska ludila. Naravno, u oba slučaja sam imala i malo sreće da me zaobiđu loše okolnosti (ako izuzmem rođake u komšiluku koji su u detinjstvu umeli da zapale đubre i plastiku🥲). 1
Smrtokapa Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago U paklu urbanizacije postoje i još gore stvari, npr: zajedničko dvorište 💀 1
Kenozoik Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Tebi je bar lako. Kad se posvadjas sa komsijon zalepis mu przeno jaje na prozor.
McLeod Posted 3 hours ago Author Posted 3 hours ago Ja nikad nisam nisam ziveo u kuci ili na selu. Ovo je prvi put u zivotu da imam problem. I pre toga po babinim stanovima i mom starom stanu nigde nije bilo ovakvih problema. Uvek ima budala, kao recimo u soliteru, budu i tuce, neke komsije se ne podnose, ali manje djubreta ispred solitera od 100+ stanova nego ovde od jednog. Desavaju se svakakve stvari, odes na zurku napijes se, povracas kroz prozor, dolazi ti milicija zbog buke, neko pusi travu pa i zbog toga zovu komunalce, pravis rostilj pa zadimis komsiluk, slavis rodjendan pa tresti muzika, komsija ne zna za kucni red pa busi u 4 popodne i 7 ujutru, sve te stvari su moguce, desavaju se, dozivljavao sam sve ovo, ali to su sve povremene smetnje. Nikad nisam doziveo da ne smem prozor da otvorim jer ne znam kad ce nesto da mi bace odozgo. Takodje, kad bacas nesto kroz prozor to mora da bude neka parabola, pa da zavrsi par metara od zgrade. Ovo je sve kao da namerno bacaju da se sliva niz zgradu i ljudima upada u stanove.
Barkley#34 Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Slažem se sa iznetim stavom da treba da odeš i najnormalnije popričaš sa njom. Klincima svašta pada na pamet i sa deset godina, ne mora da bude autističan dečak u pitanju. Ništa te neće koštati da kulturno i ljubazno izneseš problem, objasniš posledice i zamoliš da pripazi malo. Često takav pristup upali. Ako to ne bude slučaj, uvek ti ostaju druge opcije, poput vike, pretnji, upozorenja, osvete, komunalaca...
Pletilja Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Ne verujem da ce stav samaricanina isata da promeni, bezobrazluk je legitiman i legalan a pristojni gradjani bespomocni. Imate mogucnost da se obratite centru za socijalni rad, vasitno zapusteno dete/autistican clan porodice je u njihovoj nadlenosti. Mozda vam se i posreci pa nadjete nekog normalnog u toj instituciji. Stepeniste u zgradi, na zidu moga stana pojavila se rupa, skinut je sloj boje i vremenom, rupa je postajalka sve veca. Otac dvoje dece starosti 8 i 10 godina me je, iz cista mira, zaustavio na stepenistu i rekao da je svojoj deci strogo zabranio da buse tu rupu. Nisam imala pojma da to oni rade. Kako je rupa nastavila da se shiri, smislila sam kako da ih odvratim: kupila sam jako ljuto sirce, dobro nalila u rupu i, za divno cudo, "moja" rupa e ne siri. Sad prave rupuu na stepenistu sprat ispod. 1
Kenozoik Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Zaista nije u redu, nije ljudski, prijavljivati nadleznoj sluzbi zenu i oduzeti joj dete samo zbog masnih prozora, dokle god to dete nije samo zapusteno i ugrozeno od svojih roditelja ili ono ugrozava sebe ili druge. Jednostavno, nije u redu.
Barkley#34 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ne mora da se prijavljuje socijalnoj službi nego komunalcima da neko sa gornjeg sprata pravi nered a oni se neće upuštati u istragu ko je u pitanju.
Kenozoik Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago To je , naravno,uvek opcija. cak i posle pokusaja kulturnog razgovora. Obrnut redosled retko kad uspeva 😉
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 hours ago, Smrtokapa said: U paklu urbanizacije postoje i još gore stvari, npr: zajedničko dvorište 💀 Ili Ranč prokletih 😁
JPM Posted 26 minutes ago Posted 26 minutes ago 1 hour ago, Kenozoik said: Zaista nije u redu, nije ljudski, prijavljivati nadleznoj sluzbi zenu i oduzeti joj dete samo zbog masnih prozora, dokle god to dete nije samo zapusteno i ugrozeno od svojih roditelja ili ono ugrozava sebe ili druge. Jednostavno, nije u redu. Pa ko kaze da bi joj neko oduzeo dete zbog masnih prozora? Za oduzimanje dece potrebno je ozbiljno zanemarivanje.
Sen Posted 9 minutes ago Posted 9 minutes ago (edited) Što se tiče problema koji je @McLeod opisao, ja obično imam sledeći pristup: Prvo maksimalno ljubazno i fino porazgovaraš (prva šansa). Ako se problem ponovo javi, ignorišeš ga i čekaš sledeći put da se ponovi (u prevodu - daš im malo vremena). Onda ideš ponovo da razgovaraš, ali malo direktnije i otvorenije (ali i dalje ne neljubazno niti agresivno). Ako ni tada ne reše problem - onda... Poenta je da nemaš šta da izgubiš s ova prva tri koraka (osim malo vremena). Što se tiče četvrtog koraka - tu već možeš da odabereš neku od opcija koje su ti neki predlagali: da budeš neljubazniji / "agresivniji", da zoveš policiju (konstantno zivkanje), da uzvratiš bacanjem đubreta (možda jedino tako shvate)... A ako nisi spreman za tako nešto, onda jednostavno prihvati da je tako i da će tako i ostati. Nemaš tu puno opcija: probaš prva tri koraka, a ako nema rezultata - onda moraš sam da presečeš i odlučiš da li ćeš ići radikalnije ili totalno odustati. Edited 2 minutes ago by Sen 1
Recommended Posts