Jump to content

Recommended Posts

Posted
1 minute ago, tomas.hokenberi said:

Dobar (veći) deo populacije Srbijr nije u stanju da pojmi iole kompleksnije pojmove od deteta starog 3 godine. Slušam danas lika koji "nije za Vučića" ali zna da je "sve ovo posledica kapitalizma" i "tako je svugde u svetu, svugde ima puno korupcije i mafije".

Značajan deo iseljenika poslednjih 20-30 godina su pametniji i sposobniji od proseka. To je spustilo prosek pa se, uz propagandu na max, češće sreću takvi likovi.

• Like 3
Posted
18 minutes ago, McLeod said:

Ovo mi je bas podmetnuto istrazivanje i nije relevantno. Ima za cilj da se opozicija kandiduje, ostane ispod cenzusa i Vucic profitira. Plus i sami kazu da je dominantno radjena u gradovima i 1/4 u Beogradu, znamo da on u Beogradu sa sve SPSom nema 40%

Ono sto sam ja primetio da tu fondaciju uopste ne mogu da pronadjem a firma koja je radila do sada nikada nije izlazila sa istrazivanjima a vlasnik je cesto u medijima

takodje metodologija mi je malo cudna ali to neka prokometarise neko ko se bavi time.

Posted (edited)
25 minutes ago, nemanjaol said:

Ne ulazim u ove druge stvari, pošto stvarno nisam siguran.

Ali ovo u vezi sa time gde je rađena studija, pa to je valjda reprezentativan uzorak. Blizu 1/4 stanovnika Srbije živi u Beogradu (tj sve ono što je zvanično Beograd)

Kao i odnos urbano ruralno. Mada imamo na forumu i ljude koji se profesionalno bave time, pa neka oni kažu decidno

Tako je, reprezentativan uzorak treba da verno odražava populaciju koja se ispituje. Ukoliko je u populaciji određeni odnos stanovništva, treba da bude i u uzorku. Ako se dobro sećam podataka od pre 2-3 godine, kod nas je odnos urbano vs ruralno 70% prema 30%, tako da je ovo ok. 

Ono što mene brine kod te dihotomije je koji je red veličine grada u pitanju i koliko dugo ljudi tu žive, npr. nije isto ako je u pitanju BG ili Trstenik, ako negde živiš 10 godina ili si se tek doselio...

Vidim da su ispitanici intervjuisani, ali nedostaje podatak kako su uzorkovani, jer uzorak mora biti i slučajan kako bi bio reprezentativan za populaciju. 

Valjalo bi videti razlike po grupama demografskih varijabli, recimo najverovatnije visoko obrazovani vuku te proseke, kao i Beograđani. Što ne znači automatski da bi on ovako glatko izgubio ove izbore, pošto glasaju i ljudi koji su iz seoskih sredina. Meni je jako zanimljiva "šizofrenija" u odgovorima - većinom su za demokratiju, ali najviše poverenja imaju u crkvu i vojsku (tu bih očekivala negativnu korelaciju), a istovremeno smatraju da crkva ne treba da se umeša u ova pitanja.

Edited by DameTime
  • Like 1
Posted
21 minutes ago, nemanjaol said:

Ne ulazim u ove druge stvari, pošto stvarno nisam siguran.

Ali ovo u vezi sa time gde je rađena studija, pa to je valjda reprezentativan uzorak. Blizu 1/4 stanovnika Srbije živi u Beogradu (tj sve ono što je zvanično Beograd)

Kao i odnos urbano ruralno. Mada imamo na forumu i ljude koji se profesionalno bave time, pa neka oni kažu decidno

Taj deo je ok, ali ovo je neka organizacija koja nije poznata po javnim istrazivanjima, plus 1/4 iz Beograda nije isto sto i 1/4 sa Vracara, Beograd je i Ovca Borca Krnjaca.

Da su ovo rezultati za Beograd imalo bi mi smisla, za republiku ne toliko. Ono sto je svakako najvaznije je da dobijemo jednu listu protiv njega.

• Like 1
Posted
2 hours ago, Zvezdarac said:

Valjda ie svima koji prate politiku od kada su studenti zatrazili izbore i najavili svoju listu jasno da od zajednicke liste nema nista tj od prvobitne ideje studenata da oni sastave listu da da ih ostali podrze i ne izlaze sa svojim listama

DS je jedino podrzao 100%
Ostali nisu eksplicitno odbili da podrze ali bilo je kuknjave tipa:sta smo bogu zgresili? a kako vreme odmice sve vise izlaze u javnost sa jasnim stavom da ce i oni izaci na izbore.

Onaj sastanak od pre neki dan je samo to potrvdio.
Nece izaci DS i mozda Kreni-promeni.

Otkud ti to da će biti izbora, ja kao nešto pratim politiku i vidim da iz vladajuće stranke poručuju da će izbora biti tek za godinu ipo dana?

Posted
8 minutes ago, McLeod said:

Taj deo je ok, ali ovo je neka organizacija koja nije poznata po javnim istrazivanjima, plus 1/4 iz Beograda nije isto sto i 1/4 sa Vracara, Beograd je i Ovca Borca Krnjaca.

Da su ovo rezultati za Beograd imalo bi mi smisla, za republiku ne toliko. Ono sto je svakako najvaznije je da dobijemo jednu listu protiv njega.

A odakle ti da je 1/4 sa Vračara, to nigde ne piše 😄

Ja kolko sam skontao, organizacija je angažovala profi polling agenciju. E sad, koliko je polling agencija profi to već ne znamo

Posted (edited)
14 hours ago, Cavani said:

Samo studentska lista, mi protiv njih. Opozicija mozda ne bi ni presla cenzus u tom slucaju i samo odvlacila glasove, kao nesrecni Sps u Zajecaru.

Izaci i oduvati ih u istoriju sa 2.5 miliona glasova.

Ako nastave sa Lomparima, isusovim zastavama  srbovanjem, prvi cu glasati za ujedinjenu opoziciju.

I budi ubedjen da ce preci cenzus stranke tipa:

SSP,Aleksic( nemam pojma kako mu se zove stranka), kreni-promeni, ZLF. U koaliciji, naravno

Edited by Leo
  • Like 1
Posted

Nemam pojma koliki su procenti za koga kad bi danas bili izbori, ali znam skoro sigurno da Firer radi ova istraživanja maltene dnevno. A da mu ta istraživanja pokazuju da je on u prednosti, raspisao bi izbore za prekjuče. Izbora nema, zaključak se sam nameće.

• Like 12
Posted
10 minutes ago, McLeod said:

Vracar danas naseljava najgori nepismeni sljam i olos. Bumbari, pevaljke, mafijasi, jajare i secikese. 

Vracar je beogradska opstina kojoj je najdrasricnije promenjena "krvna slika", od 2000 na ovamo.

Nekada sam sa svog prozora mogao da vidim svoju skolu, Crveni Krst, Hram Svetog Save, Beogradjanku, a danas jedino sto mogu da vidim su guzice kojrekakvih pevaljki i inih. 

Ne bih se vise kladio da su tzv centralne gradske opstine po bilo cemu ispred Altina, Krnjaca, Borca itd..

Posted

Gledao sam trenutni saziv skupstine i cak i da su sad izbori, koje nece da da, tesko da bi mogao tako lako da padne. Ako ceka da se sve razvodni za godinu i po, i dalje je daleko da mu se ugrozi parlamentarna vecina. 

On ima vlast sa 139 poslanika i jos 17 poslanika ga podrzava. 

Mora ce i nama malo da se namesti, a deluje mi da ce tas na vagi biti Madjari i njihovih 6 poslanika, tj. ako Orban ne padne u medjuvremenu, oni Vucicu nikad nece okrenuti ledja. Tek sa promenom politicke klime u Madjarskoj Pastor mozda pretegne na drugu stranu. 

Srbija protiv nasilja trenutno ima 65 poslanika, plus 13 Francuz sa Poksom i 13 Nestor. 

Da bi zvalavi bio srusen mora da nam se poklopi:

1. Organski pad SNSa i SPSa zbog svih desavanja
  2. Organski rast opoziciono orijentisanih glasaca koji moze da se desi kroz apoliticne i mlade koji bi glasali za studente nakon svega sto se desilo
  3. Madjari na strani dobra ako se ispune gorenavedeni uslovi
  4. Usame Zukorlic sa nama (problematicno, ali ne neizvodljivo)
  5. Saip Kamberi (Nakon one bojkot faze bio jedini opozicionar u Skupstini, samo su njega napadali, msm da bi on podrzao studente 1/1).
  6. Nestorovi glasovi da se skroz preliju kod Francuza (nije neizvodljivo jer je Nestor sad van fazona)
  7. Francuz da ne proda, a prodace jer jer UDBAS, tako da nista od ovoga gore sto sam napisao... 😞 
Posted
4 hours ago, tomas.hokenberi said:

Ko su AV trojanci među opozicijom dosta dobro  otkriva njihov tretman na Happy, Pink i Informeru. Oni koji imaju relativno slobodan pristup tim medijima (čak i kada ima "kritike") su većinom AV trojanci, a ostatak su irelevantni klovnovi i politički potrošeni materijal čija je svrha da se stvori privid, kod dovoljno naivnih, da ti mediji "omogućavaju da se čuju obe strane".

Da je Miloš Jovanović AV trojanac moglo se videti i u "prošloj turi" kada su vrhunac napada sns mašinerije na njega i avetnicu bile, relativno benigne, parole "Miloš francuz" i "Milica lažljivica". Nije bilo sistematske kampanje blaćenja kao protiv svoh koje je AV video kao iole bitnu opoziciju sns.

Pa da, ali kad je Milos Jovanovic poslednji put gostovao na tim medijima? Dalje, da li je onda Djilas moze da se smatra opozicionim liderom? Jer, imao je i on izjava kako se zahvaljuje bas Vucicu na uslovima koje je obezbedio za kosarku (kada je ovaj bio PPV!), onda je nestao iz politike, da bi se vratio 2018., pa onda isao kod Vodje 2022. (kod istog tog za koga studenti, sa pravom, kazu da nije nadlezan), da se dogovara oko novih izbora i onda bojkotovao izbore 2024. i drzao se zajedno sa koalicijom NADA za koju je govorio da su oni jedina prava opozicija, ne ovi sto su izasli.

Realno, Milos Jovanovic kod liberalnih glasaca opozicije ima takav tretman uglavnom zbog stavova koje iznosi i to treba reci. Razumem da je centristima kao meni on uvek bio ljigavi oportunista (a koji to politicar nije) koji je gledao ko je jaci pa da onda "strpne" koji glas i svoje mesto pod ovim ili onim rezimom i to je OK, ali liberalnim glasacima je uglavnom smetalo to sto je on antiEU, sto je govorio i govori da je Vucic izdao nacionalne interese, da prodaje Kosovo, da sad dalje ne nabrajam. 

Ono sto je realnost je da je 2022. na predsednickim izborima 60% glasalo za Vucica, 6% za Jovanovica, po 4,5% za Boska Obradovica i Zavetnicu + 2% za nesretnu Branku Stamenkovic + 1% za jebenog Misu Vacica. Za Ponosa i Biljanu Stojkovic ukupno je glasalo 22,5% glasaca, za ove druge 77,5%. 

Ovo sve je bilo 2022., pre samo tri godine. To znaci da nacionalista, desnicara, konzervativaca, kupljenih, ucenjenih, laznih glasaca, oportunista koji glasaju zbog interesa ima 77,5%. Pritom, proEU ucenjeni ili kupljeni ili koristoljubili likovi NECE glasati protiv SNS i Vucica, oni ce samo da predju na drugu stranu, kao sto su i 2014. masovno prelazili, pa je SNS porastao sa 22% na 48% za samo dve godine! Realnije je i to mnogo, da za buducu antirezimsku studentsku listu glasaju oni koji su glasali 2022. za Obradovica, Zavetnicu, Jovanovica, Stamenkovic... E otud i onakvi govornici za Vidovdan. 

• Like 3
Posted
13 minutes ago, 40Wins said:

Gledao sam trenutni saziv skupstine i cak i da su sad izbori, koje nece da da, tesko da bi mogao tako lako da padne.

Srbija protiv nasilja trenutno ima 65 poslanika, plus 13 Francuz sa Poksom i 13 Nestor. 

Ne znam sta si ti gledao, ali ovo sto si naveo NIJE trenutni sastav skupstine. Propustio si nekoliko bitnih promena:

1. Grlati Bulatovic iz SSP je napustio tu poslanicku grupu i presao u SNS i sada je tamo ponosni clan.

2. Mi-GIN ne postoji vise kao jedinstvena organizacija, sada postoje Mi- SN Nestorovica i Mi - GIN ovih ostalih. I jedni i drugi su izgubili po jednog poslanika koji su sada nezavisni.

3. Albijanic je napustio vladajucu vecinu. 

4. Brojni poslanici su napustali NPS, SSP, SrCe, ukljucujuci i onog iz Sloge koji je oformio poslanicki klub sa nekim liberalima. 

No, ono sto je bitnije - otkud ideja da je ovaj saziv bitan za naredne izbore? Cak i ako ne bude studenstke liste, Nestoroviceva lista nece preci cenzus, Sarovic sa svojom LJVN sigurno ulazi u parlament, nema vise jedinstvenog POKS, dakle, stanje ce se promeniti. A valjda je jasno da je jedini put u formiranju jedinstvene studentske liste i da svako ko izadje sam, bili to PSG, ZLF, NDSS ili LJVN nece dobiti vise glasova od clanova njihovih sirih porodica. 

• Like 1
Posted

Not so fun fact, autoru fotografije dronom sa protesta na Slaviji, koju držiš na avataru @goldberg bcd, ukinuta je boravišna dozvola i zabranjen je ulazak u Srbiju do 2026. godine.

How did I get banned in Serbia

With this post, I want to clarify the situation, express my position, and thank Serbia and all my Serbian friends for the wonderful time I had in this country, which has become my second home. I also want to thank all the lawyers and human rights activists who offered their unconditional assistance.

Why did you do this shoot?

- It was something important that was happening around me. I couldn't ignore it as artist. I believe that my personal sacrifices are insignificant compared to the cultural and historical value of the documentary materials I got.

Why did you do it illegal way?

- It was impossible to get it approved legally. I didn't have a pilot's license or a drone registration yet (I passed my exam at the end of March). The airspace was closed, and any filming of protests or government objects was prohibited.

What is the official reason for your deportation?

- My business was closed because the inspection did not find me at either my physical or legal address on Saturday. I work as a photographer and cameraman, which is a field job, not office job. I had a legitimate business with a clean turnover, documentation, and paid all the taxes. I had six months left before I could apply for permanent residency. I have filed an appeal and a request for a delay in court, but everything have been denied.

- Will you return to Serbia after the ban expires?

I'll be back for a month to visit my parents, brother and friends. But there's a high chance that my residence permit won't be approved again.

- What are your plans for the future?

Before coming to Serbia, I traveled to film festivals around the world. I need to finish my new movies over the summer to do it again. And in the winter I will write a book of memories about Serbia, there is a lot of interesting to tell.

- Do you need help?

Thank you for your support. I'm declining the offers of help, but I'm going to sell prints of my other Serbian works in some time. It will support me financially for new art. Also I can give lectures online.

https://www.instagram.com/p/DMLv44otcZz/?img_index=20

• Ruke su vam krvave! 2
Posted
47 minutes ago, goldberg bcd said:

Pa da, ali kad je Milos Jovanovic poslednji put gostovao na tim medijima? Dalje, da li je onda Djilas moze da se smatra opozicionim liderom? Jer, imao je i on izjava kako se zahvaljuje bas Vucicu na uslovima koje je obezbedio za kosarku (kada je ovaj bio PPV!), onda je nestao iz politike, da bi se vratio 2018., pa onda isao kod Vodje 2022. (kod istog tog za koga studenti, sa pravom, kazu da nije nadlezan), da se dogovara oko novih izbora i onda bojkotovao izbore 2024. i drzao se zajedno sa koalicijom NADA za koju je govorio da su oni jedina prava opozicija, ne ovi sto su izasli.

Oduvek sam sumnjao da bi on lako presao u SNS tabor iz nekih nacionalnih interesa. Koliko god ga tabloidi napadali on neometano razvija biznis pod Vucicem, a da se Vucic oseca ugrozenim, postupio bi kao DOS sa Karicem. U svakom slucaju, postoji barem razumevanje izmedju njih kada su u pitanju vitalni interesi.

Posted

Kako tačno ide to razumijevanje između Đilasa i Vučića? Vučić - ja ću da te mrcvarim i targetiram po medijima deceniju i kusur, pravim bakljadu ispred tvoje zgrade, ugrožavam maloljetnu djecu, šaljem batinaše da te biju po ulicama...Đilas -----? Da šefe, imamo deal?

Prilično mi jednosmjerno djeluje taj njihov "dogovor", i kao nešto iz čega profitira samo jedna strana.

• Like 3
Posted
53 minutes ago, 40Wins said:

Gledao sam trenutni saziv skupstine

Zbog čega je ovo bitno? Skupštinski mandati raspodeljuju se na osnovu dobijenih glasova i izbornog sistema, a ovaj je sačinjen na osnovu:

1 783 701 glasova za sns

249 916 za SPS/JS

Ovo su režimski glasovi, zajedno je ovo na prošlim izborima bilo 55%. Na njih dodaj glasove SRS i razne zavetničke budale i dobijaš pool od oko 2 100 000 glasova.

Na drugoj strani smo imali:

902 450 za Srbiju protiv nasilja

191 431 vitezova Jovanovićevaca

178 830 Nestorijanaca

45 079 dostajebilaša, Tadićevaca, ukradenih beba...

još oko 50 000 da se skupi od dverjana i ludaka koji su na našoj strani.

To je blizu 1 400 000 antirežimskih glasova na prošlim izborima. To mora da se ujedini da se ne bi rasipalo, a razliku (i ono preko koliko treba) da animiraju studenti.

Manjinskih glasova ima oko 100 000.

• Like 1
Posted
21 minutes ago, Mina D. Harker said:

Kako tačno ide to razumijevanje između Đilasa i Vučića? Vučić - ja ću da te mrcvarim i targetiram po medijima deceniju i kusur, pravim bakljadu ispred tvoje zgrade, ugrožavam maloljetnu djecu, šaljem batinaše da te biju po ulicama...Đilas -----? Da šefe, imamo deal?

Prilično mi jednosmjerno djeluje taj njihov "dogovor", i kao nešto iz čega profitira samo jedna strana.

Bas kao sto je Seselj pisao  o crvenoj vestici, a sedeo sa njom u vladi. Draskovicevo paktiranje sa Milosevicem, dok je DB pokusavao da ga likvidira. Pljuvanje po medijima je nesto na sta su svi politicari u Srbiji imuni, to niko vise ne uzima za ozbiljno. U Srbiji ne mozes da drzis ni kiosk za pljeskavice bez precutne saglasnosti SNS, a ne neku medijsku imperiju.

• Like 1
Posted
17 minutes ago, DJORDJE said:

U Srbiji ne mozes da drzis ni kiosk za pljeskavice bez precutne saglasnosti SNS, a ne neku medijsku imperiju.

Kakvu medijsku imperiju? Ozbiljno pitam, nisam upoznata. 

A što se ovako masovnog i neprestanog targetiranja tiče, mislim da se niko ne može navići na to, a za uzvrat dobija samo odijum indoktrinisanih građana. Zaista mi ne djeluje kao dobar dogovor po Đilasa koji je u politiku ušao kao čovjek sa parama, nije se od nje obogatio. 

Posted
3 hours ago, Leo said:

Ako nastave sa Lomparima, isusovim zastavama  srbovanjem, prvi cu glasati za ujedinjenu opoziciju.

I budi ubedjen da ce preci cenzus stranke tipa:

SSP,Aleksic( nemam pojma kako mu se zove stranka), kreni-promeni, ZLF. U koaliciji, naravno

Dok se prebrojavaju nazaretske loknice i zvezdice, Hulja će da pomiluje onu što kolima umalo nije ubila studentkinju. 

Ali, samo napred, neće vama niko govoriti šta je demokratija, bre. 

• Like 7
Posted (edited)
39 minutes ago, robespierre said:

Dok se prebrojavaju nazaretske loknice i zvezdice, Hulja će da pomiluje onu što kolima umalo nije ubila studentkinju. 

Pritom, niko da Srbima objasni sta znaci rec opozicija - to nije ono sto je opozicija u USA, pa kad su na vlasti republikanci, u opoziciji su demokrate i obrnuto. Dakle, nemamo na vlasti neku desnu stranku koja nam ideoloski ne odgovara, a u opoziciji nesto sto se ranije zvalo LDP i DS i to je manje vise to. Ne, opozicija su i raznorazni pokreti i stranke koje su protiv Vucica jer je izdao Kosovo, suruje sa EU, ne svidja im se Brnabic na mestu premijera ili predsednika skupstine + ovi sto su nabrojani. Svi koji su protiv Vucica i glasaju protiv Vucica su opozicioni biraci, ma zbog kog razloga glasali (primer, zele da FK Partizan opet bude ispred FK Crvena zvezda u ligi ili smatraju da je dovedeno previse migranata u zemlju). Na vlasti je mafija koja ne zeli da prepusti vlast makar morali da ubijaju ljude koji su protiv njih. 

Dakle, ako se vec kaze da ce neko da glasa za opoziciju, treba recu za stranke nastale iz jedinstvenog DS ili gradjansku opoziciju ili proEU opoziciju ili liberalno-levu opoziciju. Nama je ispran mozak u medijima da mi imamo fakticki americki sistem sa dve velike koalicije, desnom i levom, a ne da imamo posla sa mafijom i ljudima koji se, makar deklarativno kandiduju na izborima protiv te mafije (i ima ih na svim delovima politickog spektra). 

Edited by goldberg bcd
  • Like 2
Posted
2 hours ago, robespierre said:

Jel to zaista izjavio?

Posted

Malo sam razmisljao o izbornoj matematici posle onog istrazivanja. Vucicev pokret je mrtvo slovo na papiru. U njemu je samo SNS i kombi stranke, a njemu treba SPS da ga usisa da bi to imalo smisla, ali Dacic ocigledno nije dovoljno ucenjen da na to pristane. Oni samo treba da predju cenzus (doduse, sudeci po istrazivanjima nece im biti lako) i ponovo imaju lagodnu poziciju.

Sa druge strane, opoziciona druga kolona ima slican problem - to mora da bude najsira koalicija koja je prakticno besmislena i samo moraju da predju cenzus. Ovde nije skroz jasno matematicki da li citava opoziciona javnost dobija ili gubi matematicki, ali sustinski sigurno gubi jer i u najboljem scenariju gde Vucic pada ostaju nam rascepkane stranke koje su potpuno razlicite plus ideoloski buckuris na studentskoj listi. To je za dan posle gore od DOSa. 

Zato je najbolje da se Vucicu suprotstavi jedna lista, cak i da je matematicki dobro dve u ovom trenutku jer verujem da ce osecanje za bilo koga protiv Vucica prevladati na dan glasanja cak i onima kojima se ne svidjaju studenti.