Eddard Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 7 minutes ago, DameTime said: Ako ti nije teško, pejstuj ovde taj video koji si gledao, pošto ovaj bold zvuči kao teška hiperbola. Bukvalno prvi i drugi video sa te pretrage:
Mina D. Harker Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago U prilog diskusiji, mojih 5 dinara. Ako je država sekularna, onda ni Sv. Sava ni popovske procesije, ni nada. Ukoliko bi proslava "školske slave" bila edukativnog i sekularnijeg karaktera ne bih imala nešto protiv, no kako smo ušli u turbo 90-te 2.0 ne sumnjam da proslave imaju religiozni šmek, van moje zone komfora. Ne podržavam pravljenje liturgije od školske priredbe. Onda bolje ne slaviti ako će to tako da izgleda. 3
berti Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Ma kakav to karakter imaju u Srbiji. Zivim blizu crkve, dete mi nikada ne ide u crkvu, sem za slavu. Pa da joj je neko isprao mozak na toj veronauci, valjda ne bi izlazila iz crkve. Proslava i školi je najobičnija. Pojavi se jedan sveštenik, odrzi se priredba i toliko. Niko nista ne namece, aman. Staljin, Mao... Pobili milione, proganjali svestenike. Onaj fini Leopold takođe... Koliko još primera ima. I šta sa tim, je li crkva i tu kriva. Uostalom, da li vas tera iko u crkvu da idete? Da li je iko imao probleme jer ne veruje u boga? Naravno da ne. Pa sta vas onda boli uvo. Idu nase pare tamo? Pa Idu i u sportske bgd blizance zilijarde, pa je retko ko batalio da ih gleda, posebno u košarci. Čista mržnja prema spc pod valom kritike., kazem ja koga zabole za spc i koji jednom godisnje ode tamo za slavu.
Utopista Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) Sram nas bilo - širimo mržnju prema ovim divnim i blagim verskim poglavarima... Treba nas spaliti. Edited 3 hours ago by Utopista 1
Barkley#34 Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 9 minutes ago, DJ_Vasa said: Crkveno obrazovanje koje je uveo niti je imalo kontinuitet, niti je bilo sekularno Previše očekuješ za Balkan i rani 13. vek. Poređenje sa Dositejom (i cirka 600 godina razlike) je niđe veze. Čovek je bio diplomata, političar, čak i osnivač bolnice, daleko ispred svog okruženja i vremena. To što uspemo da sve izvrnemo u svoju suprotnost i ne učimo ga na pravi način nije njegova greška niti razlog za proterivanje iz sistema (video sam negde da l' parolu, da l' majicu ili natpis u fazonu da nam je od svetog Save ostao amanet da čuvamo Kosovo - kec kao vrata, iz istorije ). 10 minutes ago, Eddard said: Stvarno ne želim da merim patku, ali religijski praznici u Nemačkoj imaju daleko slabiji (do nikakvog) religijski karakter nego u Srbiji. Pa i kod nas se veliki broj običaja za verske praznike svodi na to - običaje. Pevanje božićnih pesmica je ok u Nemačkoj ali nije ok u Srbiji? Naravno da se sad odlazi u drugu krajnost i čak se izmišljaju šatropravoslavne tradicije ali nemojmo sve trpati u isti koš. 1
Mina D. Harker Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago @berti uopšte ne diskriminišem SPC, smatram da su sve religije u najmanju ruku beskorisne, a u najgorem slučaju štetne. Ne znam što se odmah poteže Mao i Staljin, valjda može da se kritikuje SPC bez potezanja ekstrema sa druge strane ideološkog pola i Zemljine kugle. 2
Eddard Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 5 minutes ago, Barkley#34 said: Pa i kod nas se veliki broj običaja za verske praznike svodi na to - običaje. Pevanje božićnih pesmica je ok u Nemačkoj ali nije ok u Srbiji? Nemam nameru stvarno da se nabeđujem, zato ću posle ovoga da stanem. Drugačije je i to ti kažem kao neko ko je doživeo i jedno i drugo. Mnogo je drugačije.
DJ_Vasa Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 21 minutes ago, Stiletto said: Šta tek da se kaže o Ircima, koji su Rimljanina Maevina Sukata, poznatog pod pseudonimom Sveti Patrik, toliko izdigli da se sada proslavlja maltene u celom anglikanskom svetu, da se reke u SAD farbaju u zeleno 17. marta. A svetitelj im nije čak bio ni Irac. Da su mnogi od njih zatucane budale, mada je upravo to sa sv. Patrikom izgubilo religijski značaj u većem delu anglofonog (ne anglikanskog) sveta. A poznati su i po onom folklornom mlaćenju između katolika i protestanata, mada se to u novije vreme izgubilo. 24 minutes ago, Stiletto said: A tek Englezi koji slave Svetog Đorđa, Grka rođenog u Anadoliji koji sa Engleskom ima veze koliko i luk sa pudingom, a njegov krst su stavili na nacionalnu zastavu. Oni su mnogo manje religiozni i imaju više ateista od Balkanaca. Krstače na njihovoj, pa i na britanskoj ili škotskoj zastavi, deo su tradicije koju oni ne vole da menjaju. Engleska, a kasnije i Velika Britanija, uspele su da smanje uticaj religije zahvaljujući Henriju VIII i njegovim naslednicima. Henrijeva 'privatizacija' crkve je podrazumevala i da popovi smanje doživljaj oko mešanja u državne poslove, a kasnije su lokalne talibane dobro zatukli ili liferovali preko okeana, pa zato danas prosečni engleski pop govori o lepom vremenu i baštenskom cveću dok pijucka čaj i ne bavi se nekim vaskolikim englezstvom niti uterivanjem religije u grešne duše koje vole da vise po pabovima umesto da kleče po crkvama. Može njima i danas kralj da bude poglavar crkve, ali su im crkve sve praznije, dok narod sve više boli uvo za religiju. 28 minutes ago, DameTime said: Što nije nikakav ultimativni dokaz da je priredba sama po sebi loša, niti da predstavlja zlo i da bi od te dece napravila pravoslavne fanatike. A gde sam ja napisao da je sama priredba napravila od dece pravoslavne fanatike? Samo sam konstatovao da mnoge boli uvo za priredbu, što se vidi iz onoga što si sama boldovala.
DameTime Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 30 minutes ago, Eddard said: Bukvalno prvi i drugi video sa te pretrage: Kao što sam i pretpostavila, preuveličao si onaj deo koji tebi smeta. 😁 Slava k'o slava... kapiram da ih nisi posećivao u Srbiji, pa prvi put vidiš sečenje kolača? Ili da si batalio odlazak na slavu kod rodbine i prijatelja kad si shvatio da si ateista? Kao i svuda, pop preseče kolač, malo tu nešto okadi i vozi. Nije to ništa što deca ne vide i kod kuće. Onda kreće program, hor otpeva Uskliknimo s ljubavlju, pa recitacije, gluma, folklor, još malo recitacije, za kraj nagrade za sastave i likovne radove. Onda deca idu kući, dok nastavnici i pop ostanu na svečanom ručku da krkaju. Kao na svakoj slavi. Odgovorno tvrdim da nijedno dete nije i neće zbog ove priredbe postati religiozni fanatik. Da se razumemo, i ja sam ateista, a to sam postala pored 10ak svetosavskih priredbi i 4 godine veronauke. .............................. Kad smo (svi) već na temi, moram da podvučem kako religija =/= crkva kao institucija. Kada se pogleda istorijat religija, u osnovi su sve međusobno slične i pozivaju da se baštine humane vrednosti, ali su instrumentalizovane tako što nas najčešće uče da smo različiti, ili u slučaju fanatizma da treba međusobno da se mrzimo. Konkretno SPC je zlo, kriminalna organizacija koja je lepo nalegla kao poklopac kriminalnoj sns šerpi. Popovi voze džipove, vladike se prodaju za vile, o popovima u malim parohijama da ne govorim koliko su korumpirani i predstavnici svega suprotnog od "hrišćanskih vrednosti". Ne pamtim da je selu u kom sam odrasla neki pop dodeljen a da nije po "kazni", jer je npr. oteran iz prethodne, veće parohije, zato što se kockao, pio i sl. Trenutni pop je prekinuo nedeljnu liturgiju jer nije mogao da se seti gde je prethodnu noć parkirao auto, pošto je bio mortus pijan. Ima tri ćerke a izjavio je, u mojoj kući, kako je to zlo, nesreća, nešto u tom smislu. Koje vrednosti on može nama da prenese? Bolje da domaćin sam preseče taj kolač u kući, ako već želi da ispoštuje običaj, nego što još plati da mu ovaj to odradi. Tl;dr, čini mi se da je svetosavska priredba tu najmanji problem. 1
DJ_Vasa Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 22 minutes ago, Barkley#34 said: Previše očekuješ za Balkan i rani 13. vek. Poređenje sa Dositejom (i cirka 600 godina razlike) je niđe veze. Čovek je bio diplomata, političar, čak i osnivač bolnice, daleko ispred svog okruženja i vremena. To što uspemo da sve izvrnemo u svoju suprotnost i ne učimo ga na pravi način nije njegova greška niti razlog za proterivanje iz sistema (video sam negde da l' parolu, da l' majicu ili natpis u fazonu da nam je od svetog Save ostao amanet da čuvamo Kosovo - kec kao vrata, iz istorije ). Nemam ja šta da očekujem ili ne očekujem, već samo konstatujem činjenice, baš kao što su činjenice da su stari Grci ili Rimljani imali robove. Činjenica je da današnja prosveta nema kontinuitet sa sv. Savom, da je njen direktni utemeljivač Dositej Obradović, koji je uspeo da je odvoji od crkvenih dogmi, uvede načela racionalizma i prosvetiteljstva, primenio savremeni evropski sistem obrazovanja i zaslužan je za osnivanje univerziteta koji i danas postoji. O njegovim zaslugama se može pročitati samo nekoliko odeljaka u udžbeniku istorije, dok je od sv. Save napravljen kult.
Molina23 Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Inače jedan mali fan fekt: Ajde što je Đinđić vratio veronauku u škole nego je Šešeljuga lično glasao protiv. Kao svaki dobar drug član, možda i njega iritiraju te priredbe Sejnt Savudina 😄 1
Chaos Is Me Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Malo ste se pogubili pa ste nekako iskonstruisali povezanost Amfetalohija i sličnih zločinaca koji nose popovske odore sa proslavom svetog Save. Ja sam inače ne ateista nego protivnik organizovane religije i agnostik, ali ne mogu da negiram folklorno i tradicionalno prisustvo svetosavlja na ovoj teritoriji, kao što izvesni religijski tribalizmi postoje svuda u svetu, od najrazvijenijih do najzaostalijih delova sveta i država. SPC je zlo, taman onoliko koliko je zlo Vatikan i sve što dolazi odatle, Meka i Medina i sve što dolazi odatle, a bome i Judeizam se baš "proslavio" u poslednje vreme a i inače. Nothing new under the sun. 3
Mina D. Harker Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Sava je ulazak crkve u školu na mala vrata, i čudi me da su ateisti među nama zalegli da brane ovu manifestaciju. Nije stvar u tome da je sv. Sava gateway drug za inicijaciju djece u religiju, mada vjeronauka svakako jeste; nego je stvar principa odvojenosti crkve i države u koju valjda većina nas vjeruje? Branite li naprosto tradiciju ili šta? Ostalo mi je nejasno, iskrena da budem. Nije mi namjera da antagonizujem nego da razumijem. 2 1
DJ_Vasa Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 4 minutes ago, Chaos Is Me said: Malo ste se pogubili pa ste nekako iskonstruisali povezanost Amfetalohija i sličnih zločinaca koji nose popovske odore sa proslavom svetog Save. Ja sam inače ne ateista nego protivnik organizovane religije i agnostik, ali ne mogu da negiram folklorno i tradicionalno prisustvo svetosavlja na ovoj teritoriji, kao što izvesni religijski tribalizmi postoje svuda u svetu, od najrazvijenijih do najzaostalijih delova sveta i država. SPC je zlo, taman onoliko koliko je zlo Vatikan i sve što dolazi odatle, Meka i Medina i sve što dolazi odatle, a bome i Judeizam se baš "proslavio" u poslednje vreme a i inače. Nothing new under the sun. Nije problem ni folklorno, ni tradicionalno niti religijsko prisustvo sv. Save, Nikole, Đorđa ili nekog desetog sveca, lično religijsko opredeljenje, sloboda veroispovesti i tome slično, ali jeste problem kada se nešto nameće u formalno sekularnoj državi. Nije ni problem što su božićni ili uskršnji praznici neradni dani jer ih mnogi slave, već je problem nametanje verskog obrasca i verske proslave u sekularnoj instituciji. Ako je država sekularna, onda ne treba da nameće takve stvari, a naročito prosveta, gde i sama reč kazuje šta je njen cilj. 1 1
McLeod Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Sveti Sava je inace novokomponovani kvazi praznik koji se slavi od devedesetih, kao i mnoge druge "vekovne srpske tradicije". Atanasije Nikolic koji je bio mnogo toga, ali zajedno sa Tomom Vucicem bio je i modernim recnikom udbas je idejni tvorac slave 1840. godine koja pre toga nikada nije postojala, a ni u tih 100 godina postojanja do ukidanja 1945. nije imala ni stalnost, obaveznost, ni ovakav prenaduvan karakter kao sto ima od 90ih godina, sto je socijalno, kulturoloski i politicki lako objasniti - jer je bila jedan od mnogobrojnih instrumenata vracanja "korenima", srpstvu i pumpanju etnonacionalistickih poriva kod naroda. Danas sluzi istom. 3
Stiletto Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Veronauka kao školski predmet nikog nije religiji naučila, tako je otkad postoji. Pročitati samo šta su o časovima veronauke u svoje vreme pisali Nušić u Autobiografiji ili Ćopić u Magarećim godinama, potpuno isto đaci shvataju taj predmet i danas. Smor koji mora da se odradi i ništa više.
vilhelmina Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 2 hours ago, DJ_Vasa said: Ne znam šta da kažem za dotični praznik u Skandinaviji koji je neimenovan, ali opet, Skandinavija je veoma sekularna i ima dosta ateista. Zajedničko je da i Česi i Skandinavci ne naturaju religiju. Pretpostavljam da si slučajno zaboravio da se u Švedskoj i Norveškoj religija izučava … To je Sveta Lucija ili jednostavno Lucia (svetlonosa) koja se slavi 13 decembra kad je ovde vrlo mracno. Skole pocinju ceremonijom u kojoj ucestvuju deca koja pevaju poznatu pesmu posvecenu ovoj svetici, obucena u dugacke bele ”lucia” haljine, s crvenum pojasem i svecama u rukama. U toku dana Lucia povorke obilaze bolnice, staracke domove i slicna mesta. Tradicija koja je odavno prevazisla religijske okvire i u kojoj svi rado ucestvuju. Edited 2 hours ago by vilhelmina 1
Barkley#34 Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 26 minutes ago, DJ_Vasa said: Nemam ja šta da očekujem ili ne očekujem, već samo konstatujem činjenice, baš kao što su činjenice da su stari Grci ili Rimljani imali robove. Činjenica je da današnja prosveta nema kontinuitet sa sv. Savom, da je njen direktni utemeljivač Dositej Obradović, koji je uspeo da je odvoji od crkvenih dogmi, uvede načela racionalizma i prosvetiteljstva, primenio savremeni evropski sistem obrazovanja i zaslužan je za osnivanje univerziteta koji i danas postoji. O njegovim zaslugama se može pročitati samo nekoliko odeljaka u udžbeniku istorije, dok je od sv. Save napravljen kult. Kult svetog Save i vezivanje za prosvetu nije novijeg datuma, to je postojalo i u kraljevinama/kneževinama Srbiji i CG pre 150 godina, tako da neki kontinuitet postoji. Ono gde se slažem sa tobom je da bi trebalo akcenat u školama tog dana staviti na njegovu opštu narodnu ulogu, uključujući i školsku, a ne da se pretvori u versku svečanost. 54 minutes ago, Eddard said: Nemam nameru stvarno da se nabeđujem, zato ću posle ovoga da stanem. Drugačije je i to ti kažem kao neko ko je doživeo i jedno i drugo. Mnogo je drugačije. Naravno da je drugačije, 'beš ga pogledaj kontekst i koncept razvoja dva društva o kojima pričamo. Nemačka se, nakon haosa iz prve polovine dvadesetog veka, sedam decenija razvija u sličnom fazonu kao okolne evropske države. Deo tog procesa je bilo i odumiranje čru religije i pretvaranje u običaje i tradiciju. Slično je i u pomenutim ostrvskim državama (Gejmen bi rekao da je religija zamenjena novim bogovima ali to je druga priča). S druge strane, u ovoj zemlji su tradicionalne religije najpre gušene, pa je onda malo stisak popustio ali je paralelno pravljena nova državna religija vere u najvećeg sina. Kada se to raspalo, manje-više je bilo očekivano da klatno ode u drugu stranu, a to uključuje razna šabanisanja i preterivanja. Kako se i svetu sve uzburkalo, i to je dobilo novu dimenziju. Kada mi je deda umro, neki pop koga nisam pre viđao je održao opelo i kasnije neki ogavan preteći govor da je malo falilo da se pretvorim u Zmaja od Šipova i razjebem sahranu, a burazer je samo kroz zube procedio sektaš. Čak su i babe iz komšiluka zbunjeno komentarisale govor. Opet, bilo je i drugačijih slučajeva. Sve u svemu, to su uobičajena skretanja i ludovanja za društvo koje prolazi kroz krize i sve se to u nekom trenutku izravna, ako i okruženje bude ok. Ono na šta stalno ukazujemo je to da mi moramo prvo da budemo u prilici da se o tome demokratski raspravlja, da se smanji podsticanje od strane vlasti i da se prirodno prođe kroz taj proces kao što je bilo u drugim zemljama. Staljinističke metode zabrane u ime bolje budućnosti ili fast forward pretvaranje Srbije u neku zapadnu zemlju neće raditi. 2
Perkos2 Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago I takoo što bi rekli Moravci upropastiše i ovu temu drugovi i drugarice.
DJ_Vasa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 15 minutes ago, Barkley#34 said: Kult svetog Save i vezivanje za prosvetu nije novijeg datuma, to je postojalo i u kraljevinama/kneževinama Srbiji i CG pre 150 godina, tako da neki kontinuitet postoji. Ono gde se slažem sa tobom je da bi trebalo akcenat u školama tog dana staviti na njegovu opštu narodnu ulogu, uključujući i školsku, a ne da se pretvori u versku svečanost. Nisam govorio o kontinuitetu proslavljanja, već o kontinuitetu prosvete kao takve. Do pojave Dositeja, obrazovanje je bilo ograničeno na manastire i podrazumevalo je čitanje i pisanje, podučavanje crkvenoj dogmi i valjda nešto osnovnih računskih operacija. Takvo obrazovanje je imao i Vuk Karadžić jer mu je jedino to i bilo dostupno. Dositej uvodi obrazovanje po evropskom modelu, a umire 1810. ili 1811 (zaboravio godinu, mrzi me da guglam, ali je +/-1). Sv. Sava se uvodi tek kasnije, onako kako je rekao Mek, a ima veze sa uplivom crkve državne i prosvetne poslove.
Nicklord Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 40 minutes ago, DJ_Vasa said: Nije problem ni folklorno, ni tradicionalno niti religijsko prisustvo sv. Save, Nikole, Đorđa ili nekog desetog sveca, lično religijsko opredeljenje, sloboda veroispovesti i tome slično, ali jeste problem kada se nešto nameće u formalno sekularnoj državi. Nije ni problem što su božićni ili uskršnji praznici neradni dani jer ih mnogi slave, već je problem nametanje verskog obrasca i verske proslave u sekularnoj instituciji. Ako je država sekularna, onda ne treba da nameće takve stvari, a naročito prosveta, gde i sama reč kazuje šta je njen cilj. U čemu je razlika da se seče kolač u školi ili da sva deca ofarbaju lice 7 nedelja pre Uskrsa kao što rade Danci? Oba zemlje uvode crkvu u školu i svi su "prisiljeni" da to urade. 1 hour ago, Eddard said: Nemam nameru stvarno da se nabeđujem, zato ću posle ovoga da stanem. Drugačije je i to ti kažem kao neko ko je doživeo i jedno i drugo. Mnogo je drugačije. Ja evo trenutno doživljavam treću zemlju sa decom (Srbija, Austrija i sad Češka) i nisam primetio neku razliku, uticaj okoline u školi je veliki u sve tri zemlje. U sve tri zemlje se u školama poštuju samo hrišćanski običaji, koliko god se zemlje hvalile kako su sekularne (naročito Česi vole da kažu). Zakonom uglavnom ne smeju da propagiraju direktno hrišćanstvo ali to se opet radi. U Austriji i Češkoj ne možeš Ježišeka/Christkindla da izbegneš celog decembra
DJ_Vasa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 11 minutes ago, Nicklord said: U čemu je razlika da se seče kolač u školi ili da sva deca ofarbaju lice 7 nedelja pre Uskrsa kao što rade Danci? Oba zemlje uvode crkvu u školu i svi su "prisiljeni" da to urade. Možda u tome što je prvo sa popom, a drugo nije. Premda poreklo jeste hriščansko, kod raznih običaja se ta veza sa religijom izgubila. I Deda Mraz, i to onakav kakav se slavio u SSSR-u, bio je zasnovan na sv. Nikoli kao i zapadni kolega, ali ni jedan ni drugi više nemaju taj crkveni element. 1
Eddard Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 43 minutes ago, Barkley#34 said: Kult svetog Save i vezivanje za prosvetu nije novijeg datuma, to je postojalo i u kraljevinama/kneževinama Srbiji i CG pre 150 godina, tako da neki kontinuitet postoji. Ono gde se slažem sa tobom je da bi trebalo akcenat u školama tog dana staviti na njegovu opštu narodnu ulogu, uključujući i školsku, a ne da se pretvori u versku svečanost. Naravno da je drugačije, 'beš ga pogledaj kontekst i koncept razvoja dva društva o kojima pričamo. Nemačka se, nakon haosa iz prve polovine dvadesetog veka, sedam decenija razvija u sličnom fazonu kao okolne evropske države. Deo tog procesa je bilo i odumiranje čru religije i pretvaranje u običaje i tradiciju. Slično je i u pomenutim ostrvskim državama (Gejmen bi rekao da je religija zamenjena novim bogovima ali to je druga priča). S druge strane, u ovoj zemlji su tradicionalne religije najpre gušene, pa je onda malo stisak popustio ali je paralelno pravljena nova državna religija vere u najvećeg sina. Kada se to raspalo, manje-više je bilo očekivano da klatno ode u drugu stranu, a to uključuje razna šabanisanja i preterivanja. Kako se i svetu sve uzburkalo, i to je dobilo novu dimenziju. Kada mi je deda umro, neki pop koga nisam pre viđao je održao opelo i kasnije neki ogavan preteći govor da je malo falilo da se pretvorim u Zmaja od Šipova i razjebem sahranu, a burazer je samo kroz zube procedio sektaš. Čak su i babe iz komšiluka zbunjeno komentarisale govor. Opet, bilo je i drugačijih slučajeva. Sve u svemu, to su uobičajena skretanja i ludovanja za društvo koje prolazi kroz krize i sve se to u nekom trenutku izravna, ako i okruženje bude ok. Ono na šta stalno ukazujemo je to da mi moramo prvo da budemo u prilici da se o tome demokratski raspravlja, da se smanji podsticanje od strane vlasti i da se prirodno prođe kroz taj proces kao što je bilo u drugim zemljama. Staljinističke metode zabrane u ime bolje budućnosti ili fast forward pretvaranje Srbije u neku zapadnu zemlju neće raditi. Ovo mogu da potpišem od a do š. U suštini se slažemo, kao i uvek. 17 minutes ago, Nicklord said: Ja evo trenutno doživljavam treću zemlju sa decom (Srbija, Austrija i sad Češka) i nisam primetio neku razliku, uticaj okoline u školi je veliki u sve tri zemlje. U sve tri zemlje se u školama poštuju samo hrišćanski običaji, koliko god se zemlje hvalile kako su sekularne (naročito Česi vole da kažu). Zakonom uglavnom ne smeju da propagiraju direktno hrišćanstvo ali to se opet radi. U Austriji i Češkoj ne možeš Ježišeka/Christkindla da izbegneš celog decembra Ne razumemo se, nema veze, neka bude da je isto ako ti je lakše. Off topic / I treba da se poštuju mahom hrišćanski praznici, ali se radi o onome što i Dawkins naziva kulturološkim hrišćanstvom: I call myself a cultural Christian. I’m not a believer, but there’s a distinction between being a believing Christian and being a cultural Christian. … I love hymns and Christmas carols, and I sort of feel at home in the Christian ethos. … We [in the U.K.] are a “Christian country” in that sense. U Srbiji se ne radi samo o tradiciji, običajima i kulturi, već o čistom nametanju svetosavske religije. Zarad političkih ciljeva. A narod ko marva, pije tu pravoslavnu svetu vodicu. 1
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago U Srbiji se, kao i obično, radi o provlačenju ovozemaljskih uživanja kroz svaku poru duhovnog, čime se zapravo poštuje paganizam - od zadušnica, preko slava i sahrana. Daj da se jede i pije, ali šatro poštujemo običaje. 2
Barkley#34 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 29 minutes ago, DJ_Vasa said: Nisam govorio o kontinuitetu proslavljanja, već o kontinuitetu prosvete kao takve. Do pojave Dositeja, obrazovanje je bilo ograničeno na manastire i podrazumevalo je čitanje i pisanje, podučavanje crkvenoj dogmi i valjda nešto osnovnih računskih operacija. Takvo obrazovanje je imao i Vuk Karadžić jer mu je jedino to i bilo dostupno. Dositej uvodi obrazovanje po evropskom modelu, a umire 1810. ili 1811 (zaboravio godinu, mrzi me da guglam, ali je +/-1). Sv. Sava se uvodi tek kasnije, onako kako je rekao Mek, a ima veze sa uplivom crkve državne i prosvetne poslove. Pa nije ni moglo da bude drugačije sa kontinuitetom kada nije bilo ni države niti ikakvog građanskog sloja. Inače, veći je crkva imala uticaj na poslove u vreme kada Dositej dolazi da opismeni raju nego u vreme kada se raširila proslava svetog Save. Ni na kasnije Obrenoviće ni na knjaza/kralja Nikolu Petrovića nije baš crkva previše uticala ali se Sava proslavljao. 14 minutes ago, Eddard said: čistom nametanju svetosavske religije. Mislim da je Vasa pomenuo jednu poentu sa kojom se slažem, sve više se fura svetosavlje (dodao bih i rusoslavlje) a sve manje pravoslavlje i sledbeništvo Hrista. I to će se valjda jednom srediti kada se reši DB. 1
Recommended Posts