Jump to content

Recommended Posts

Posted

Samo tu fali malo nijansi na toj levo-desno osi. Obzirom da ima 20 kockica ja bi rekao da su po 5 kockica za levo, centar i desno a između njih po 2,5 kockice da su to oni levi centar i desni centar. Ovako ispade da moraš biti u nuli da bi bio centar 🙂

Posted
8 hours ago, Malkolm Brogdon said:

Ali zar na bold necemo da gledamo kao na direktnu posledicu kapitalizma? Akumuliras novac, imas vise mogucnosti da kupis uticaj, koji ti omoguci jos vecu akumulaciju novca. 

I ja sam sebe pitao isto pitanje ali mislim da je odgovor: ne. Akumuliranje ogromne sume novca nije odlika samo kapitalizma, nego i drugih sistema. Štaviše, komunizam je tu najgori - partija se bogati dok ostatak stanovništva crkava. Severna Koreja danas, Kastro na kubi, Putin, itd itd.

Posted
17 minutes ago, Darko said:

I ja sam sebe pitao isto pitanje ali mislim da je odgovor: ne. Akumuliranje ogromne sume novca nije odlika samo kapitalizma, nego i drugih sistema. Štaviše, komunizam je tu najgori - partija se bogati dok ostatak stanovništva crkava. Severna Koreja danas, Kastro na kubi, Putin, itd itd.

Pa rekao bih da je onda odgovor da, jer nisam ni mislio da je to posledica jedino kapitalizma, deluje da svaki sistem koji smo imali vodi ka akumulaciji resursa i moci u ruke malog broja ljudi.

Posted

Lijeva i desna autoritarnost ostavile su iza sebe toliko zrtava da ih niko razuman ne moze opravdavati. Desni libertarijanizam (Regan, Tacer) je pod maskom slobode, istu unistio - od gomilanja kapitala i moci u malom krugu pa do urusavanja demokratskih institucija -  tako da jedino preostaje lijevi libertarijanizam je jedini kvadrant koji jos uvijek nije ozbiljno isproban na  vecoj skali...

• Like 2
Posted
26 minutes ago, Malkolm Brogdon said:

Pa rekao bih da je onda odgovor da, jer nisam ni mislio da je to posledica jedino kapitalizma, deluje da svaki sistem koji smo imali vodi ka akumulaciji resursa i moci u ruke malog broja ljudi.

Samo što kapitalizam, sa svim svojim manama, ipak vodi ka akumulaciji resursa i moći u većem broju ljudi. 

Posted
10 minutes ago, DameTime said:

@Malkolm Brogdon, mene me zanima di si ti pozicioniran na ove dve dimenzije sa prethodne strane topika? 😄 

Blizu smo, negde oko -5 -6, mada ne vidim kako neko ovde moze da zavrsi gore desno, kakve stavove je tacno potrebno da ima.

2 minutes ago, Darko said:

Samo što kapitalizam, sa svim svojim manama, ipak vodi ka akumulaciji resursa i moći u većem broju ljudi. 

Zanemarljivo vecem broju ljudi. Pre bih rekao da je prednost kapitalizma to sto mu je side effect neki trickle-down progres, pa veci broj ljudi moze da priusti neke stvari, ali su daleko od bilo kakve moci ili velike kolicine resursa.

• Like 1
Posted
2 hours ago, ters said:

Lijeva i desna autoritarnost ostavile su iza sebe toliko zrtava da ih niko razuman ne moze opravdavati. Desni libertarijanizam (Regan, Tacer) je pod maskom slobode, istu unistio - od gomilanja kapitala i moci u malom krugu pa do urusavanja demokratskih institucija -  tako da jedino preostaje lijevi libertarijanizam je jedini kvadrant koji jos uvijek nije ozbiljno isproban na  vecoj skali...

S tim sto su svi, pa i oni koji su pevali hey ho the witch is dead ziveli najbolje za njihovog vakta.

Posted (edited)

Moj je:

Economic Left/Right: 1.63

Social Libertarian/Authoritarian: -2.72

https://share.google/IFfJas98tMxHpDH4q

Kao što sam i očekivao, centre (slight) right. Mada mi je prvi rezultat bio Economic Left/Right: 2.75, morao sam da ponovim test da bi shareovao link. 

Edited by Darko
Posted
6 hours ago, Malkolm Brogdon said:

Zanemarljivo vecem broju ljudi. Pre bih rekao da je prednost kapitalizma to sto mu je side effect neki trickle-down progres, pa veci broj ljudi moze da priusti neke stvari, ali su daleko od bilo kakve moci ili velike kolicine resursa.

Taj neki trickle-down progres je razlika između zapadnog sveta i ostatka zemlje manje više. Daleko je to od nekog malog efekta. Takođe, Azijske zemlje koje su prihvatile kapitalizam su daleko ispred onih koje nisu.

Posted

Sada.

Your Political Compass

Economic Left/Right: -5.25
Social Libertarian/Authoritarian: -5.95

Pre dve godine.

Economic Left/Right: -6.75
Social Libertarian/Authoritarian: -6.21

Posted
7 hours ago, Malkolm Brogdon said:

mada ne vidim kako neko ovde moze da zavrsi gore desno, kakve stavove je tacno potrebno da ima.

Ovo bar kod nas ne postoji, pre dve godine kada smo radili isti ovaj test na drugoj temi ja sam davao odgovore kao da sam za Dveri i otišao sam gore levo, znači Bole=Staljin.

Najbliži desnom gornjem ćošku u Srbiji je predsednik republike kada krene u obilazak fabrika koje su otvorili strani investitori.

• Like 1
  • Ha-ha 1
Posted
6 hours ago, McLeod said:

S tim sto su svi, pa i oni koji su pevali hey ho the witch is dead ziveli najbolje za njihovog vakta.

Uh uh.

Veliko je pitanje koliko problema koje trenutno imamo upravo vuče korene iz reganomike i tačerizma.

• Like 1
Posted

Pa pre svega veliki rast nejednakosti u zarada koji kreće da se beleži od tog perioda.

Slabljenje sindikata i slablenje prava radnika u US i UK, što je uz smanjenje izdavanja za socijalnu sigurnost dovelo do velikog broja ljudi iz kategorije left behinds koji su posle morfovali u BREXIT idiote u UK i MAGA kretenoide u US

Finansijska deregulacija koja je doprinela krizi iz 2008. koja je postavila stage za većinu stvari koje gledamo sada.

U UK je veliki broj javnih usluga prešao iz državnih u privatne ruke i sada imaju probleme i razmatra se renacionalizacija (moža je negde već i sprovedena) imaju problem sa vodovodom FFS

UK je isto u najvećoj meri prepustila istraživanje i vađenje gasa privatnim kompanijama, možemo da uporedimo sa Norveškom koja ima sistem javno privatnih parnerstava.

Msm može da se piše dosta, ali počinje mi sastanak u 12 😄

I opbrati pažnju da nisam napisao da su za sve 100% krivi, već da se sada otvara dosta pitanja i ljudi prave poveznice i primećuju da dosta sadašnjih problema vuče korene iz reformi koje su tada pravljene. Naravno dosta stvari su i up for debate i bilo je i pozitivnih posledica tog perioda, ali po meni smešno tvrditi da je to bio neki golden age i samo da je tako ostalo sad bi bilo med i mleko

• Like 6
Posted
18 hours ago, DameTime said:

Kapitalizam je sranje zato što akumulira novac u fiksnom kapitalu (što bi bile mašine), a gleda da smanji ulaganje u obrtnom kapitalu (što smo mi koji radimo i naš rad). Samim tim, uvek postoji disproporcija između realne i naplaćene vrednosti rada svakog od nas.

Tamo gde je kapitalizmu dopušteno da divlja, to je usled političkih sistema, gde se kapitalizam i ukršta sa pojmom klase. Gladni su ljudi i danas u neoliberalnom kapitalizmu, nije to nikakva ekskluziva komunizma.

Ovo ne pise cak ni u pamfletima centralnog komiteta.

Kapitalizam ne moze da akumulira novac u osnovnim sredstvima, jer se osnovna sredstva amortizuju tokom vremena (mozda je samo zemljiste izuzetak, ali i njega mozes da zajebes) i moraju da se zanavljaju kako bi kompanija ostala konkurentna.

Amortizacija moze biti vremenska, a moze i po radnom ucinku (traktori na primer). Ni jedna kompanija nema cilj da nabije sto vise proizvodnih masina, mehanizacije, zgrada i slicno, jer one same po sebi ne donose nista vlasniku ako ne mogu da se upotrebe za unapredjenje finansijskih rezultata.

Cilj privrednih drustava u kapitalizmu je rast finansijskih rezultata kroz svoju primarnu delatnost, do koje dolazi zadovoljavanjem odredjenih potreba na trzistu, bilo da se radi o proizvodima ili uslugama. Najcesce se susrecemo sa pojmovima rast prometa, rast EBITDA i rast profita nakon (socijalistickog :D) oporezivanja. Ok, EBITDA nije deo medjunarodnog racunovodsvenog standarda, ali je pokazatelj koje je usvojio ceo svet od privrednih drustava, bankarskog sektora itd. Nekada rastu sva tri pokazatelja istovremeno, ali cesto to nije slucaj vec zavisi od trenutne strategije kompanije ili uslova na trzistu. Moze ti porasti promet, a da ti profit u apsolutnom iznosu ostane isti, jer je doslo do rasta cene sirovina i slicno.

Kako kompanije opstaju i rastu? Odrzavanjem i unapredjenjem svoje konkurentnosti na trzistu. 

Ako imamo priliku za plasiranje vise poizvoda, nabavicemo nove masine. Ako imamo problema sa prodajom, dovescemo novog komercijalnog direktora. Ako izlazimo na nova trzista, zaposlicemo ljude koji imaju iskustva u tome. 

Kompanije stalno optimizuju i uopste ne prave razliku izmedju fiksnih i obrtnih sredstava ne favorizujuci jedne ili druge. 

Evo ti jedan real life banalan primer:

Kada sam radio u bivsoj firmi imali smo neku stratesku radionicu gde je jedan od zakljucaka bio da nam treba dodatno skladiste.

Onda se povela prica kako da dodjemo do tog skladista. Imali smo neke ponude da rentamo par ili da gradimo nase. CFO je odmah reagovala da to mora da se gradi da joj ne kvari EBITDA ako rentamo, i onda je presece vajsprezident i kaze, pa da ali onda ajde jos da se zaduzujemo (u kontekstu da cemo kvariti solventnost dodavanjem dugorocnih obaveza itd).

Banalizujem njihovu konverzaciju, ali poenta je da nikome tu nije cilj da nesto akumulira, neka fiksna sredstva i slicno. Ali sta je posledica prosirenja tog poslovanja? Zaposljavanje jos radnika, zaposljavanje ljudi bez strucne spreme, nadmetanje kompanija za deficitarna zanimanja, tako da smo platili viljuskariste vise nego sto su imali u prethodnoj firmi da bi dosli da rade kod nas i onda svakome po malo bude malo bolje.

Kapitalizam je sranje zato što akumulira novac u fiksnom kapitalu (što bi bile mašine), a gleda da smanji ulaganje u obrtnom kapitalu (što smo mi koji radimo i naš rad). Samim tim, uvek postoji disproporcija između realne i naplaćene vrednosti rada svakog od nas.

Tamo gde je kapitalizmu dopušteno da divlja, to je usled političkih sistema, gde se kapitalizam i ukršta sa pojmom klase. Gladni su ljudi i danas u neoliberalnom kapitalizmu, nije to nikakva ekskluziva komunizma.

Samim tim, uvek postoji disproporcija između realne i naplaćene vrednosti rada svakog od nas.

Ne moze tebe vlasnik da plati vise ili jednako onome sto mu ti donosis. Ako kompanija svake godine zavrsi na nuli, brzo ce da nestane ili vlasnik jednostavno nece imati motiva za dalji rad. 

Gladni su ljudi i danas u neoliberalnom kapitalizmu, nije to nikakva ekskluziva komunizma.

S tim da je kapitalizam izvukao stotine milione ljudi iz gladi, a komunizam ih gurnuo. Neto razlika je apsolutno nemerljiva.

Ako ne može da "izdrži finansijski", nek napravi bolji finansijski plan - neka ne prihvata više posla nego što može da isporuči i neka ne zapošljava više ljudi nego što ih može pošteno platiti.

Steta sto ne mozemo da testiramo nasa misljenja kroz otvaranje testnih paralelnih svetova, gde na primer ti  otvaras tvoju kompaniju, zaposljavas radnike i trudis se da ih posteno platis, pa onda za 5 godina proverimo rezultate. 

• Like 1
Posted (edited)

^^ Sve je to potpuno normalno.

Imaš sistem koji kreće da pokazuje znake neefikasnosti, učauruje se u birokratiju i nepotrebne procedure. Na kraju postane toliko problematičan da promena postaje neophodna, dođe Tačerregan, iseče motornom testerom viškove i sistem prodiše. E onda prolazi vreme i polako se uviđa šta je sve od potrebnih i korisnih stvari motorna testera odrezala i kakve posledice to nosi. Dok ne dođemo do tačke gde će promena opet postati neophodna.

Evo i primera Argentine koja je bila u tolikim problemima da čak i pojava jednog ludaka kao što je Milei može imati pozitivne efekte. A efekte toga što je on previše lud gledaćemo za tipa deceniju.

41 minutes ago, 40Wins said:

Ovo ne pise cak ni u pamfletima centralnog komiteta.

Čini mi se da je čak Marks u Kapitalu imao suprotnu tezu. :classic_biggrin: Po njemu, dobit kapitalisti donosi isključivo promenjivi kapital.

(My bad, ovo nije suprotna teza, već se uklapa u ovo što oboje pišete.)

U stvari se Marks skroz slaže sa tobom.

Edited by Smrtokapa
  • Like 2
Posted (edited)

Nije uopšte stvar u priči kapitalizam vs komunizam jer je svako ko bira komunizam za mene neozbiljan s obzirom da veruje u deda mraza (a enciklopedijski komunizam je taman realan u praksi kao i deda mraz).

Pravo pitanje je na koji način postaviti adekvatne kontrolne mehanizme transnacionalnom kapitalizmu jer ne mogu interesi Mete, Tesle, Coca Cole ili perjanica farmaceutske industrije biti iznad najosnovnijeg korpusa opšteg interesa gde pre svega spadaju: čist vazduh, čista pijaća voda, smanjenje globalnog zagrevanja, poštovanje ljudskih i radničkih prava itd.

Ja npr radim u firmi koja ima povezane firme worldwide. Da potpuno identičan posao po kvalitetu i kvantitetu radim u US entitetu moje firme imao bih 5 puta veću platu, da potpuno identičan posao po kvalitetu i kvantitetu radim u entitetu moje firme u Indiji imao bih 5 puta manju platu. Mogu da kukam u vezi toga ili da pronađem bolji posao, ako mogu. 

E da, na skali sam:

Economic Left/Right: -3.63
Social Libertarian/Authoritarian: -4.41,

a opet sam za neki oblik kapitalizma, koji se pokazao kao jedini održiv sistem na realnim osnovama, koji može da se koriguje i da bude fleksibilan.

Edited by Chaos Is Me
  • Like 4
Posted (edited)
1 hour ago, nemanjaol said:

Pa pre svega veliki rast nejednakosti u zarada koji kreće da se beleži od tog perioda.

Slabljenje sindikata i slablenje prava radnika u US i UK, što je uz smanjenje izdavanja za socijalnu sigurnost dovelo do velikog broja ljudi iz kategorije left behinds koji su posle morfovali u BREXIT idiote u UK i MAGA kretenoide u US

Finansijska deregulacija koja je doprinela krizi iz 2008. koja je postavila stage za većinu stvari koje gledamo sada.

U UK je veliki broj javnih usluga prešao iz državnih u privatne ruke i sada imaju probleme i razmatra se renacionalizacija (moža je negde već i sprovedena) imaju problem sa vodovodom FFS

UK je isto u najvećoj meri prepustila istraživanje i vađenje gasa privatnim kompanijama, možemo da uporedimo sa Norveškom koja ima sistem javno privatnih parnerstava.

Msm može da se piše dosta, ali počinje mi sastanak u 12 😄

I opbrati pažnju da nisam napisao da su za sve 100% krivi, već da se sada otvara dosta pitanja i ljudi prave poveznice i primećuju da dosta sadašnjih problema vuče korene iz reformi koje su tada pravljene. Naravno dosta stvari su i up for debate i bilo je i pozitivnih posledica tog perioda, ali po meni smešno tvrditi da je to bio neki golden age i samo da je tako ostalo sad bi bilo med i mleko

Ah, ta cuvena nejednakost 🙂

Psiholoska kategorija. Danas ima nikada manje siromasnih globalno i ljudi u proseku zive nikada bolje. To sto je razlika u apsolutnim ciframa izmedju najbogatijih osoba i proseka sve veca ne utice na zivotni standard proseka, to je logicki nonsens. Zato sto ne postoji konacna cifra koju svi mi delimo, pa je onda raspodela nepravedna. Bogatstvo koje moze da se akumulira nije ograniceno, odnosno mozemo smatrati da je neograniceno, slican princip kao svemir.

Sindikati su generalno prevazidjeni, ovakvi kakvi su. Bilo bi dobro da imamo jake sindikate koji su zaista usmereni na ono sto na papiru pise, ali u praksi je to jos jedan neuspeli eksperiment komunizma.

Finansijska deregulacija per se nije losa stvar, problem je ponasanje ljudi koje utice na trziste.

Privatizacija svega takodje ne vidim da je losa. Strah od zloupotreba bi bio opravdan samo u slucaju da drzava svoje servise i usluge pruza efikasno i da nije korumpirana, sto najcesce nije slucaj. Zbog cega je onda strasno da dopustimo trzistu da to radi? Da drzava radi ono zbog cega postoji ne bismo ni pricali o ovome, jer zasto bismo menjali nesto sto funkcionise. Cak i da ovo resenje nije dobro i da stvara probleme (mozda i stvara, u nekim konkretnim drzavama i slucajevima), glupavo je vracati se na prethodno resenje koje takodje nije radilo. Treba naci novo.

A da te podsetim, i telekomunikacije su bile nekada strateski interes drzava i iskljucivo drzavne, ali je dopustanje konkurencije donelo samo dobro i potrosacima i toj industriji.

Sto se tice promisljanja ljudi i analize danasnjeg stanja trazeci korene problema, da je vecina sposobna za to, jos bolje bismo ziveli i ne bismo imali debile na vlasti sirom sveta.

Ekonomija i trziste su zavisni od ljudskog ponasanja. Ako se ljudi ponasaju neracionalno, imacemo nesigurnost. Za to nije kriv sistem, nego amorfmna idiotska masa.

Edited by McLeod
Posted
5 minutes ago, McLeod said:

Ekonomija i trziste su zavisni od ljudskog ponasanja. Ako se ljudi ponasaju neracionalno, imacemo nesigurnost. Za to nije kriv sistem, nego amorfmna idiotska masa.

Pa da, ali problem je što je teoretska osnova sistema pretpostavka da se ljudi ponašaju racionalno. Zli jezici bi rekli da je to luđa hipoteza od svih komunjarskih teorija. 😁

Ljudi su deo sistema, a ne neki neželjeni spoljni faktor koji ga kvari.

• Ha-ha 1
Posted
13 minutes ago, McLeod said:

Ah, ta cuvena nejednakost 🙂

Psiholoska kategorija. Danas ima nikada manje siromasnih globalno i ljudi u proseku zive nikada bolje. To sto je razlika u apsolutnim ciframa izmedju najbogatijih osoba i proseka sve veca ne utice na zivotni standard proseka, to je logicki nonsens. Zato sto ne postoji konacna cifra koju svi mi delimo, pa je onda raspodela nepravedna. Bogatstvo koje moze da se akumulira nije ograniceno, odnosno mozemo smatrati da je neograniceno, slican princip kao svemir.

LOL

U proseku svi žive bolje, u realnosti su u celom svetu u poslednjih 10ak godina antisistemski pokreti postali glavni politički igrači zato što ogroman broj ljudi sve teže podmiruje osnovne potrebe. Troškovi života rastu, tržište nekretnina otišlo u kurac, ali prosečna plata je porasla. 😄 A kolika je medijalna plata i šta sa tim parama zaparavo možeš da uradiš je drugo pitanje.

Pritom ja stvarno nisam od onih koji tvrde da je sve sranje, kvalitet života je od 2. svetskog rata jako porastao, i standard života u drugoj polovini 20. veka i sada početkom 21. su ubedljivo najbolji od kako postoji civilizacija. Ali pominjao sam već u jednom od prethodnih postova, još tamo negde od 2018. pokazatelji ljudskog razvoja kreću da stagniraju ili čak padaju. Onda je došla pandemija praćena ratovima i drugim krizama, pa su mnogi nazadovanje pre svega objašnjavali time. Ja mislim da su u pitanju prvi znaci većeg sistemskog problema, i u prilog tom argumentu ide i činjenica da se ekonomska i društvena situacija ne smiruju.

Sindikati su generalno prevazidjeni, ovakvi kakvi su. Bilo bi dobro da imamo jake sindikate koji su zaista usmereni na ono sto na papiru pise, ali u praksi je to jos jedan neuspeli eksperiment komunizma.

Msm generalno se slažem, ali ostaje mi poenta da je problem kada ne postoje mehanizmi da se radnici bore za unapređenje svojih uslova na organizovan način.

Finansijska deregulacija per se nije losa stvar, problem je ponasanje ljudi koje utice na trziste.

Ovo je bukvalno argument komunizam je super, ljudi su problem. Samo u ogledalu.

Privatizacija svega takodje ne vidim da je losa. Strah od zloupotreba bi bio opravdan samo u slucaju da drzava svoje servise i usluge pruza efikasno i da nije korumpirana, sto najcesce nije slucaj. Zbog cega je onda strasno da dopustimo trzistu da to radi? Da drzava radi ono zbog cega postoji ne bismo ni pricali o ovome, jer zasto bismo menjali nesto sto funkcionise. Cak i da ovo resenje nije dobro i da stvara probleme (mozda i stvara, u nekim konkretnim drzavama i slucajevima), glupavo je vracati se na prethodno resenje koje takodje nije radilo. Treba naci novo.

A šta ćemo kad tržište odluči da nije isplativo da neki siromašni i razvaljen kvart uopšte ima vodu? Održavanje je komplikovano, naplata je slaba... Msm na kraju se to uvek završi tako što država dotira privatne firme iz budžeta za ove poslove, a krajnji rezultat često bude još skuplji sistem i loša usluga.

Evo ti primer Thames Water iz Londona: https://www.bbc.com/news/articles/cgleg70r7rno (vest sa početka meseca)

Many UK water companies have large debts, but Thames Water's problems are the worst.

When Thames was privatised in 1989, it had no debt. But over the years it borrowed heavily and its total debt - which includes all of its borrowings and liabilities - now stands at £22.8bn, according to latest financial results.

Its debt pile increased sharply when Macquarie, an Australian infrastructure bank, owned Thames Water, with debts reaching more than £10bn by the time the company was sold in 2017.

Macquarie said it invested billions of pounds in upgrading Thames's water and sewage infrastructure while it owned the company, but critics argue that it took billions of pounds out of the company in loans and dividends.

Moje stanovište je da države postoje sa razlogom i određena kritična infrastruktura treba da ostane državna i van tržišnih principa. Ali slažem se da tu onda dolazi problem neefikasnosti državnih sistema za koji uvek treba tražiti načine za rešavanje.

A da te podsetim, i telekomunikacije su bile nekada strateski interes drzava i iskljucivo drzavne, ali je dopustanje konkurencije donelo samo dobro i potrosacima i toj industriji.

Slažem se, dobar kontra primer.

Mada videćemo sa digitalizacijom energetike i generalnom weaponizacijom podataka i povećanom izloženosti cyber napadima kako će razmišljanja ovde razvijati.

Sto se tice promisljanja ljudi i analize danasnjeg stanja trazeci korene problema, da je vecina sposobna za to, jos bolje bismo ziveli i ne bismo imali debile na vlasti sirom sveta.

Ovo je ponovo argument, nije kriv sistem nego su ljudi debili, a isto onda važi za svako društveno uređenje.

• Like 3
Posted
1 hour ago, 40Wins said:

Steta sto ne mozemo da testiramo nasa misljenja kroz otvaranje testnih paralelnih svetova, gde na primer ti  otvaras tvoju kompaniju, zaposljavas radnike i trudis se da ih posteno platis, pa onda za 5 godina proverimo rezultate. 

Ti paralelni svetovi vec postoje.

Tvoj komentar ?

Kapitalizam je trenutno jedini sistem, koji povezan sa demokratijom, omogucava vecem broju ljudi relativno ugodan zivot  no to ne znaci da covecanstvo nije sposobno pronaci nesto bolje (prvo se mora promeniti svest i drustveni odnosi, a to ide jako sporo; prelasci robovlasnistvo-feudalizam-kapitalizam se isto nisu desili preko noci).

Vec sada se vide razlike u kapitalizmima - USA je po meni primer loseg razvoja, a Zapadna Evropa manje loseg kapitalizma.

Privatizacija ne cini svaki sistem efikasnijim i boljim.

Potpuno slobodno trziste koje sve samo idealno regulise je bajka, koju je smislila manjina kojoj to odgovara.

Isto vazi i za privatizaciju, trickle down ekonomiju i na prvi pogled logicnu izjavu "ako ti posao ne odgovara nadji si bolji".

Razlog je uvek isti - ogromna razlika u moci pojedinih ucesnika.

Izvesna drzavna regulacija je neophodna, ako se zeli koliko toliko postena igra.

Da bi drzava bila u stanju da igra svoju ulogu neophodna su joj odredjena poreska sredstva (optimalno bez gubitaka na korupciju i ideolosko rasipanje). Posebno treba vise oporezovati bogatase, finansijske spekulante i velike multinacionalne kompanije, koje legalnom utajom poreza cine najvecu stetu drustvu.

Svakom drustvu.

4 hours ago, Dragan said:

Sada.

Your Political Compass

Economic Left/Right: -5.25
Social Libertarian/Authoritarian: -5.95

Pre dve godine.

Economic Left/Right: -6.75
Social Libertarian/Authoritarian: -6.21

Strari se, postajem sve konzervativniji. 😞