Jump to content

Recommended Posts

Posted

metle kavalirsa i oklahome, mada su pojedini pojedinci pravoli mit o spolstri u plej ofu i ne uliva mi oklahoma poverenje...koga god da pobediš sa 4:0 u plej ofu je za respekt...verujem i dalje u hjuston, warriorsi su ljigus na kavadrat...

Posted

Goldenstejtski saobraćajci uhitili hjustonske prestupnike i kriminalce, taj neki fazon. (foto, video, Drejmond). Šalu na stranu, razumem ja navijanje za mlade lavove i sve, ali koliko sam cenio Harden/CP3 Roketse, ovi su baš neka NBA ćaci ekipa...

• Like 1
Posted
9 hours ago, BattleBender said:

Jednostavno kakav god argument da probas da izvadis, ono sto je smesno je da probas da kazes da je on level Curry-a, Lebrona, Duranta, Kawhi-a, Jokica, Giannisa, Luke. Pa ja bih tu ubacio i Hardena. A sa njima cemo da ih uporedjujemo jer su igrali dok je on pikao. Necu da sanjam neke druge univerzume gde kao nema toliko mnogo mocnih igraca, pa da tu pravim neki benchmark...

Da, bolji su igrači, uglavnom.

Ali da uzmeš tog Durenta i staviš ga u Portland 18/19 da li bi ih vodio do titule? Ma kako da ne, videli smo ga u svim timovima u njegovoj karijeri, osim u onom supertimu sa GSWom. 

Harden slična priča. Karijera od 16 godina, bar 5-6 sezona u kojima je igrao u ekipama koji su za taj Portland bili bukvalno supertimovi. Samo Hjuston kad pogledaš, 9 sezona menjanja igrača oko njega, ništa nisu uradili, a Portland ih je izbacio mislim 3 puta u tom periodu, direktno zaslugom Lilarda.

Iskreno, iako Karija smatram mnogo boljim igračem, apsolutno ne vidim da bi i on mogao nešto više sa Blejzersima, a kamo li Harden, Durent... 

• Like 1
  • Thanks 1
Posted
9 minutes ago, realno *w said:

Da, bolji su igrači, uglavnom.

Ali da uzmeš tog Durenta i staviš ga u Portland 18/19 da li bi ih vodio do titule? Ma kako da ne, videli smo ga u svim timovima u njegovoj karijeri, osim u onom supertimu sa GSWom. 

Harden slična priča. Karijera od 16 godina, bar 5-6 sezona u kojima je igrao u ekipama koji su za taj Portland bili bukvalno supertimovi. Samo Hjuston kad pogledaš, 9 sezona menjanja igrača oko njega, ništa nisu uradili, a Portland ih je izbacio mislim 3 puta u tom periodu, direktno zaslugom Lilarda.

Iskreno, iako Karija smatram mnogo boljim igračem, apsolutno ne vidim da bi i on mogao nešto više sa Blejzersima, a kamo li Harden, Durent... 

To što ti pričaš je sposobnost da budes lider i da tvoj tim bude tvrd orah. To je skroz simpaticna priča, ali to ne znaci da je on kvaliteta kao pomenuti, niti da je da njim lako napraviti tu totalnu i zaokruzenu priču za titulu. Taj domen "kakvu skupinu gradjana je odveo do (ubaci koji hoces fazu pre samog prstena) je stvar koja jako cesto ne mora da ima veze sa time ko ima kakav kvalitet, i sa kim nije tesko sastaviti sampionaki tim. Ako pricamo o Durantu, early OKC je bio njegov tim, a Russ i Harden su jos bili klinci, i odose u finale lige, protiv verovatno cetvrte ili pete ekipe u poslednjih 30 god. Houston sa Hardenom je naleteo na prime overpower GSW (iako se dobro varam bili pokradeni za prolazak dalje). 

Zaista nije bitno sta bi Curry uradio sa Blejzersima (mada i takve konstrukte je raskrinkao sa poslednjom titulom), ono sto je bitno kakav tim moze da se napravi sa Curry-em kad su ostali igraci dobri. I tu je Curry tata. A to je bitno. 

• Like 3
Posted
10 minutes ago, Chaos Is Me said:

Po meni je veća razlika između Duranta i Lillarda nego između Lillarda i npr Kembe Walkera.

Ovo je baš neozbiljno, ja kapiram da ne gotiviš stil igre dalekomentih pucača, ali KD je bez GSW uradio tačno ništa i to u gomili ekipa sa najrazličitijim allstarovima oko sebe, bukvalno ništa (osim ekipe OKC koja je bila prejaka i došla do 1 finala). Realni me podseti na olupine sa kojima je Dejm morao da se bakće ceo život... Barem nije imao epske raspade u plejofovima poput Hardena. Ali sad se ovo pretvori u priču o Dejmu, a to nije bila poenta mog upisa. Suština je da užasno puno zavisi od okolnosti. Da li bi Hakeem bio NBA šampion da se MJ nije povlačio? Da li bi Stokton, Malone, Barkley, Ewing, Jerome Kersey i Terry Porter danas bili gledani kao veliki, možda i višestruki šampioni da je Džordanova povreda stopala u ruki sezoni bila malo gadnija (hvala Bogu, nije)? Da li bismo danas pričali o dinastiji Niksa da su draftovali Karija kao što su planirali (ne bismo, jer Dolan). Suština moje priče je da volimo da upadnemo (ja prvi) u statistike, pa još neke naprednije, pa neke sisteme i da onda izvlačimo zaključke kao da posmatramo jedan visoko deterministički i kauzalni sistem u kojem treninzi igrača, snaga unutrašnja i spoljašnja, mudrost menadžmenta, sigurna palica trenera dovode do rezultata neminovno. A to je najdalje moguće od istine. Gledamo sjajne igrače, najbolje na svetu i među njima su razlike jako male, slično sprinterima na olimpijadi procentualno gledano, a titule osvajaju i MVP postaju oni koji su imali i mnogo sreće - povukli su kvoter koksa manje nego što je previše, uspeli su da ne naprave nezgodan pokret u periodu u kojem im je telo bilo umorno i propriocepcija na slabom nivou, nisu poneli pištolj na trening iako su razmišljali o tome, upali su u ekipu sa baš gotivnim saigračima, normalnim menadžmentom i trenerom koji ih je od početka pravilno razvijao i milion drugih stvari.

• Like 6
Posted

Koliko me sećanje služi LaMarcus je odigrao važniju rolu u tom 2013/14 play off-u, minus ovo

kao i protiv Nageca gde se u sedmoj utakmici  "pojavio" CJ i rešio stvar...

Možda sam biased što se konkretnog igrača tiče obzirom na navijačke strasti :classic_biggrin:, ali Dame-a bih birao pre mnogih gore nabrojanih vedeta i zvezda...

Posted
Just now, freethrow said:

Ovo je baš neozbiljno, ja kapiram da ne gotiviš stil igre dalekomentih pucača, ali KD je bez GSW uradio tačno ništa i to u gomili ekipa sa najrazličitijim allstarovima oko sebe, bukvalno ništa (osim ekipe OKC koja je bila prejaka i došla do 1 finala). Realni me podseti na olupine sa kojima je Dejm morao da se bakće ceo život... Barem nije imao epske raspade u plejofovima poput Hardena. Ali sad se ovo pretvori u priču o Dejmu, a to nije bila poenta mog upisa. Suština je da užasno puno zavisi od okolnosti. Da li bi Hakeem bio NBA šampion da se MJ nije povlačio? Da li bi Stokton, Malone, Barkley, Ewing, Jerome Kersey i Terry Porter danas bili gledani kao veliki, možda i višestruki šampioni da je Džordanova povreda stopala u ruki sezoni bila malo gadnija (hvala Bogu, nije)? Da li bismo danas pričali o dinastiji Niksa da su draftovali Karija kao što su planirali (ne bismo, jer Dolan). Suština moje priče je da volimo da upadnemo (ja prvi) u statistike, pa još neke naprednije, pa neke sisteme i da onda izvlačimo zaključke kao da posmatramo jedan visoko deterministički i kauzalni sistem u kojem treninzi igrača, snaga unutrašnja i spoljašnja, mudrost menadžmenta, sigurna palica trenera dovode do rezultata neminovno. A to je najdalje moguće od istine. Gledamo sjajne igrače, najbolje na svetu i među njima su razlike jako male, slično sprinterima na olimpijadi procentualno gledano, a titule osvajaju i MVP postaju oni koji su imali i mnogo sreće - povukli su kvoter koksa manje nego što je previše, uspeli su da ne naprave nezgodan pokret u periodu u kojem im je telo bilo umorno i propriocepcija na slabom nivou, nisu poneli pištolj na trening iako su razmišljali o tome, upali su u ekipu sa baš gotivnim saigračima, normalnim menadžmentom i trenerom koji ih je od početka pravilno razvijao i milion drugih stvari.

Barkleya i Stocktona je od titule odvajalo postojanje Jordana i Bullsa. Pa i Hakeema sa jakim Houstonom. Ali njih je Stockton jednom (mozda i 2 puta preskocio).

Lillarda je od titule odvajalo uvek to sto je uvek, u svakom momentu bilo 3-7 boljih igraca od njega da se ode do finish line-a. I tu se prica zavrsava. U eri Barkleya nije se moglo do titule jer su bili tu Celticsi, LAL i Chi. U eri Lilarda su titulu uzeli i Raptorsi i Bucksi i Niggetsi... I Warriorsi sa prakticno samo Steph-om.

Ponovo, ne pricam za Lillarda da ne postoji scenario u kojem on osvaja prstenje, iako nikad ne bi bio top3 igraca lige. Postoji takav.

Polijte me pepelom, za mene je i Kobe uhvatio srecno 2 scenarija da uzme titule. Njegovih 5 prste ne vrede kao Lebronovih 4. Prva 3, fucking overpower Shaq. Bilo ko bi sa njim tad uzeo titulu. Drugi run, NBA u krizi tranzicija generacija, oko njega sastavljen savrseno kompatibilan tim, sa sve Gasolom (po meni mozda najpotcenjeniji igrac ikada).

• Like 1
Posted
12 minutes ago, freethrow said:

Slažem se većim delom sa postom ali ne - nije neozbiljno ono što sam gore napisao. A ako treba nekom da se objašnjava kakav je transcedentalan igrač KD onda bolje da ne pišemo ništa (recimo ono SP 2010 u Turskoj je jedna od većih dominacija jednog igrača koje sam ja ikad gledao, doduše turnirsko takmičenje). Ne pričamo ovde o nekim likovima koje nismo gledali nikad osim na VHS kasetama, finale konferencije kao glavni igrač je igrao i Trae Young. Lillard se uvek trpao u neki stardome kome ne pripada, ali svakako pripada odmah u prvi ešalon ispod, nije ni to za bacanje. Nisam uzimao u obzir čak ni samo prstenje, svakako je Dame u vakuumu bolji igrač recimo od Jrue Holidaya kao glavni igrač franšize, iako bih ja lično uvek u ekipu birao ovog drugog. 

• Like 2
  • Thanks 1
Posted
12 minutes ago, Chaos Is Me said:

Po meni je veća razlika između Duranta i Lillarda nego između Lillarda i npr Kembe Walkera.

Ovde je tema gde ko može da odvede ekipu do nekog rezultata. Iz tog ugla, gde je Durent to pokazao? U Golden Stejtu, sa prime Karijem i ostalima? 

Otišao iz GSWa u Bruklin, da igra sa Kajriem i Hardenom, da bi ispali u polufinalu istoka. Naredne dve godine metla u četvrtfinalu istoka. 

Suma sumarum, nesposobni Lilard je uspeo Mekalum i Nurkića da dovede samo do finala zapada, dok su ubice Harden i Durent, vodili svoje ekipe do metle u četvrtfinalu istoka. 

• Like 1
Posted

Dame je, za početak, dominantan deo karijere proveo u Portlandu, gde se na prejakom Zapadu krljao sa Stephom, Hardenom, KD, Russom, Jokićem, Lebronom... To je ono što freethrow priča, stvar okolnosti u kojima se takmičio, u eri dominacije GSW i Stepha, pa nadolaženja Jokića kao najboljeg superstara itd. 

U svim tim godinama je prolazilo ispod radara koliko je bio konstantan. Njegovi 25 pts, 7-8 ass statsi su uglavnom uzimani zdravo za gotovo, jer se znalo da će Lillard svake sezone da isporuči. Što se tiče ekipe oko njega, ima do toga da nikad nije izgrađen adekvatan roster, ali se mora reći kako je bilo i do njegove tvrdoglavosti da proba da ode do kraja sa CJ-em, Nurkićem itd. ili nikako. Nije bio za to da se igrači trejduju tek tako da se obavezno dovede još jedan superstar. 

spacer.png

Nerealno mi je da se takav igrač i u snovima uporedi sa Kembom ili Jruom. Što se tiče poređenja sa KD, čisto košarkaški je on naravno mnogo bolji igrač, ali kao lider ne može Dejmu ni patike da očisti. Pričamo o igraču koji se poslednjih godina seljaka u bezuspešnom pokušaju da stvori još jedan supertim, a da nije podvio rep i otišao u GSW od kog je ispao sezonu pre, ne bi imao ni te dve titule. I to je mogao samo zato što je Steph ispao gospodin pa uzeo manji ugovor.

• Pumpaj! 1
Posted

Pričamo ovde kao da je nedajbože čovek umro. Nije, štaviše verujem više u njegov dobar povratak nego u Kajrijev recimo. Da iskulira, da se maksimalno sredi - pre svega sa tim ugrušcima - pa ćemo da vidimo. Nije Dejm previše izraubovan i ne bi me čudilo da za 12 meseci bude neki tas u nekoj ekipi.

• Like 1
Posted
48 minutes ago, BattleBender said:

Taj domen "kakvu skupinu gradjana je odveo do (ubaci koji hoces fazu pre samog prstena) je stvar koja jako cesto ne mora da ima veze sa time ko ima kakav kvalitet, i sa kim nije tesko sastaviti sampionaki tim.

Sem kad se priča kako Jokićevi saigrači ne mogu bez njega ni pertle da vežu, ja npr. baš volim da čitam o tome. Nevezano za tvoju priču koja nema veze s tim, nego si mi dao lep šlagvort. Ispada da je i Denver "jedva" došao do titule (ili npr. Kee). Takođe su morale da se poklope mnoge kockice, koliko god je Jokić vrhunski igrač i mada su na kraju izdominirali to finale. Ali poenta je da treba mnogo stvari da se posloži kako bi se došlo do prstena, kao i da je ta ring or bust kultura njesra.

Posted (edited)
34 minutes ago, realno *w said:

dok su ubice Harden i Durent, vodili svoje ekipe do metle u četvrtfinalu istoka. 

Netsi su otisli do polufinala Istoka, gde su nesrecno, bez Irvinga i Hardena(povredjeni) , ispali 4-3 od buduceg sampiona lige.

I Durant je odigrao mozda jednu od najboljioh serija u istoriji PO-a.

Edited by BattleBender
  • Like 1
Posted
4 minutes ago, DameTime said:

Sem kad se priča kako Jokićevi saigrači ne mogu bez njega ni pertle da vežu, ja npr. baš volim da čitam o tome. Nevezano za tvoju priču koja nema veze s tim, nego si mi dao lep šlagvort. Ispada da je i Denver "jedva" došao do titule (ili npr. Kee). Takođe su morale da se poklope mnoge kockice, koliko god je Jokić vrhunski igrač i mada su na kraju izdominirali to finale. Ali poenta je da treba mnogo stvari da se posloži kako bi se došlo do prstena, kao i da je ta ring or bust kultura njesra.

Hm, ko spam-uje tim narativima, puna podrsku da se obuzdaju to smaranje.
Ali....

- Jokic je osvojio titulu i tu se 99% prica zavrsava.

A sad, vezano za taj domen "kog je gde doveo", ja recimo smatram, da sam Jordan, niti Lebron, ne bi nekad vukli ovu skupinu gde ih vuce Jokic. Apsolutno ne impliciram da je on bolji igrac od njih. Za pocetak ovakav tip grupe gradjana mozda vise vuce odredjeni tip igrac, drugi tip grupe gradjana drugi tip igraca.

Iako je Jordan pre titula ispadao, na tada jacem Istoku, od ekipa koji su bili prakticno sampioni i istorijski powerhouses, a on bio klinac i vodja nebitne fransize, ja nikada nisam pridavao veliku paznju tome ko je koga odveo do odredjenog dela faze plejofa. Ne kapiram taj (pomalo bruno fernandes/steven gerrard) kriterijum.
Jordan je GOAT, i nije goat zato sto bi neku grupu gradjana odveo do finala konferencije. NBA nije liga gde ces na kraju dana da imas ekipe koje su grupe gradjane. Ono sto je bitno, kakav si u timu koji im smisla.

Ja vidim svet u kome Kawhi Leonard nema povrede, i on je mozda goat ove igre uz Jordana. Zato sto ga vidim kao deo tima koji je mnogo premocan bas zbog toga sto ima njega u timu, i to taj tim cini nepobedivim maltene.

Posted (edited)

Ladno dobi GS, zaspao u nekom trenutku i na osnovu utiska mislio da ce Hjudza izjednaciti.

Sto se tice diskusije na temu Lillarda, uvek sam ga smatrao debelo precenjenim i ostajem pri tom stavu. U tom finalu konferencije je popio metlu, i to protiv GS gde nije igrao KD. Durent je ipak pravio supertimove, ali treba imati tu moc i autoritet za to. Mnogi planovi su mu propali zbog povreda kako njega, tako saigraca, ali videlo se i na Olimpijadi koliko je stravicno mocan igrac i koliko i dalje svaki tim ima strah kada poteze midrange jumper. 

@BattleBender Vukao je LeBron daleko losije (sa)igrace u prvom mandatu u Klivlendu. Napisao si nekih par zanimljivih postova i opservacija, me like it, i onda ipak useres sve sa ovim nepotrebnim svrsavanjem na Lenarda. Covek pola karijere propusti zbog povreda, a ti ga goatujes. Nece da moze.

Edited by delgado
  • Thanks 1
Posted
15 minutes ago, BattleBender said:

Ja vidim svet u kome Kawhi Leonard nema povrede, i on je mozda goat ove igre uz Jordana. 

Pa i to je isto šbbkbb priča i mogla bih da ti kažem - ali on ima povrede i tu se završava svaka priča. U realnosti, sve su to faktori koji utiču na legacy jednog igrača. Naravno, i neki ekstra kvalitet koji ne mogu da imaju baš svi u tolikoj ligi.

• Like 1
Posted

Najveci argument u ovom nepotrebnom velicanju Lenarda su 2 Finals MVP-a, ali necemo se praviti naivni i reci da je 2014. bio glavni igrac SAS u tituli, vec igrac zadatka, treci najvazniji verovatno posle Duncana i Parkera, ajde da kazemo tu uz Manua. Prvih par sezona karijere klasican 3D igrac zadatka, a poslednjih presedeo na klupi. Jebes ove sbbkbb scenarije vise, imamo to sto imamo i to je to. U realnosti, Lenard je vec 5 godina u Klipersima i nije izbio iz druge runde a da je igrao na parketu. 

• Like 2
Posted

Jbg, ja sam tim free. Mogao je Marej ponovo da se povredi što nikad nije nerealno pa bi Jokić koji je svake godine u priči oko emvipija ostati bez titule. U nekom drugom scenariju bi već jurio četvrtu. 

Tako je i sa Dejmom. Ne bi bio dominantan lider neke šampionske ekipe kao Stef, Jokić, Bron (kao što ni on ne bi ni blizu poslednje titule bio bez AD, koji je možda bio zaslužniji za istu)... ali možda bi u nekom okruženju kakvo ima npr. Tejtum bio sa prstenjem i imao veću vrednost na listama ne samo zbog prstenja nego doprinosa istima.

• Like 1
Posted

Kawhi je previse introvertna osoba da bi mogao da bude goat, jer da bi dugo osvajao kitule moras malo da imas i socijalnih vestina, da si dobar sa saigracima, da drugi zele da igraju sa tobom kao sekundarni likovi, da pritiskas FO da se povinuje tvojim win now zeljama itd itd. Ne kazem da Klipersi nisu svasta omogucili Kawhiju, i da nije bilo povreda mozda bi to bolje izgledalo, ali nije Kawhi pola covek pola fransiza kao Kari ili Lebron. 

Bilo je onomad prica kad je tek poceo LAC bivstvovanje: Videcemo, Kawhi jos nikad nije izgubio u PO itd, ali ipak nije kiborg. 

Posted

Košarka je timska igra. Kapiram da imate lične afinitete prema pojedinim igračima, ali uvek morate da vidite s kim je ko igrao. MJ nikad neće biti GOAT pored živog Lebrona. Vidim da volite da ističete to u svakom postu, da ubedite više sebe, ali činjenica je da se njemu sve živo u karijeri poklopilo. Od konkurencije, do zdravih saigrača. Recimo Bronu je igrački najbolja sezona u karijeri u kojoj nema titulu, lol. (2018)

Dejm vredi mnogo i u prajmu će biti upamćen da je malo kaškao za Karijem. Slabiji naravno od Durenta, Hardena, ali takođe nije ništa slabiji od CP3. Njega je pojela ta priča o vezanosti za Portland. Verovatno bi sličnu priču prošao i Bron da nije otišao iz Klivlenda. Da je ostao i bio bez titule, haha. Još jedan dokaz koliko je organizacija i timska podrška bitna, a da ne govorimo o konkurenciji.

Posted

Dobro, ne smatram Tejtuma vecim od Lilarda svakako zbog ove jedne titule obzirom da mu je napravljen tim od jos 4 dodatna ol-star saigraca i da ima toliku marginu greske da i sa 35% suta u finalu oni osvoje. Ali ne moze po meni u istu recenicu sa KD, slazem se sa Chaosom da mi je blizi Kembici nego KD-u. Mislim, to sam pisao i kad  je Lilly trpao svaku drugu 50+... Super igrac, flashy, zanimljiv za gledanje, dugo je bio lojalan fransizi i svima, da ga pozelis kao lidera i saigraca, ali uvek uvek dosta precenjen.