Jump to content

Tenis - Pariz 2024


Recommended Posts

"Marijan Vajda je kazao da će Novak igrati u Los Anđelesu 2028, da nije osvojio zlato u Parizu." 

 

"Marijan Vajda me zna kao moji roditelji, jedan od omiljenih ljudi u mom životu i u pravu je. Želim da igram u Los Anđelesu, uživam da igram za svoju državu i biti deo ovog tima je... Sada se Viktor šali na račun mog kalendara i Los Anđelesa i misli, u redu, još četiri godine sa ovim momkom. Zagrljaji Marjanu, volim ga, bio je u pravu". 

 

Idemo Roki 5&6. 

 

 

  • Like 7
  • Love 2
  • Thanks 1
  • Ha-ha 3
  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

Što se tiče upoređivanja tenisera po godinama, mislim da Alkaras pre može da se upoređuje sa Rafom, jer je Novak 12 GS osvojio nakon tridesete u šta sam siguran da niko to neće ponoviti i ako neko bude imao 25+ GS.

Edited by Dracarys
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Novakove kasne godine su nesto vrlo specificno sto se verovatno nikada nece ponoviti u tenisu iz raznih razloga, uporedio sam samo to da se Alkaraz pojavio vec kao univerzalac, dok je Djokovic to godinama gradio. Nadal se pojavio kao sljakas koji van sljake ne moze da uradi nista.

 

Ako gledamo razvojni put Alkaraza, on je od fjucersa igrao i sljaku i beton. Prvi fjucers je osvojio na sljaci 2019, pa onda dva na betonu 2020, pa iste godine tri celindzera na sljaci.

 

Prva ATP titula Umag 2021, iste godine Next gen turnir osvaja u dvorani.

 

2022. prvi masters Majami na betonu, drugi Madrid na sljaci, i onda prvi slem US Open na betonu.

 

I tako dalje.

 

Dakle jasno je da je on imao drugaciji upbringing od klasicnog Spanca, i da je daleko od sljakasa.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Inace, sta je jos interesantno - ako gledamo najvece turnire, Masterse i Slemove, Alkaraz ima 4-0 na slemu i 5-1 na Mastersima u finalima.

 

I taj jedan poraz pre ovog je bio protiv Djokovica u Sinsinatiju.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, McLeod said:

Inace, sta je jos interesantno - ako gledamo najvece turnire, Masterse i Slemove, Alkaraz ima 4-0 na slemu i 5-1 na Mastersima u finalima.

 

I taj jedan poraz pre ovog je bio protiv Djokovica u Sinsinatiju.


Mislim da će ova dva poraza u finalima od Novaka baš biti od koristi Alcarazu u smislu neke igračke nadogradnje.

Link to comment
Share on other sites

Alkaras je genije, to je nesumnjivo, tako mlad, a može svuda da igra.

 

Ne bih rekao da je toliko dobar na betonu, jer tu ne može da nametne dominaciju zbog žestoke konkurencije. Alkaras nije klasičan šljakaš, ali nije i da je na betonu jači igrač od ostalih, kada smo sve videli na poslednjim turnirima. Ja bih rekao to što on uspeva biti dominantan na šljaci i na travi je nedostatak više elitnih igrača na tim poglogama, pa zato nije ni čudo što je Karlos lagano vezao RG-WB i finale OI, a Novak odmah nakon operacije skočio u finale Vimbldona, a zatim osvaja OI na šljaci. Najjači igrači na vrhu (Medvedev i Siner) su usko specijalizovani za tvrdu podlogu i Novak i Alkaras samo iskorišćavaju nedostatak ozbiljnije konkurencije na pomenutim podlogama.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Bilo je pravedno da Đoković uzme zlato. Celokupnom svojom karijerom je to zaslužio.
Danas je,iako na zalasku karijere,odigrao partiju na nivou nekih svojih najboljih izdanja. Pobedio je super-talentovanog igrača koji je trenutno bolji teniser od njega.

Zacementirao je status teniskog GOAT-a i definitivno se svrstao u creme de la creme najboljih sportista svih vremena.

Samo veliko poštovanje i naklon do poda.

  • Like 19
  • Love 3
Link to comment
Share on other sites

Novak pokazao da je i dalje tatko za ovu igru, Alkaraz nije najbolji, Novak je najbolji, ali da bi dobio mladog Spanca, mora da izvlaci svoj max i da ga vuku nevidljive sile na terenu poput ovoga danas, kad je igrao za Srbiju, za istoriju, za medalju, za kompletiranje riznice. 

 

Hocu da kazem, Novak moze da dobija i dalje njega i u GS finalima, ali sve je do psihe i mtoivacije , sto si stariji, teze je da se pokrenes, posebno kad si ostvario sve ciljeve. 

 

Zato ce opet verovatno Spanac da bude favorit blagi u na US openu, upravo zato sto je mladost = velika energija i silna zelja da se krci sebi put , jer on je na pocetku, Novak je iz sasvim druge price, price u kojoj su Del Potro, Nadal, Federer, Maray , Wawrinka i ostali, Alkaraz , Siner i ostali nisu njegovo drustvo, to je prosto prirodni zakon i biologija. 

 

Drugim recima, Novak ako moze da se motive kao danas, uzeo bi bar jos jedan ili dva GS, sigurno. Mozda i vise. Ali to je veliko ALI, pitanje je da li moze, nije to lako. 

 

 

Edited by Ljubitelj baklave
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Troicki da se povuce dok je jos uvek najuspesniji Novakov trener ikad. 😄

 

"U drugim vestima", nisam verovao da cu za zivota da vidim vecu Novakovu pobedu od one u Australiji nakon deportovanja, preokreta protiv Federera na Vimbldonu i US Openu i finala sa Nadalom 2012. godine (tim redosledom), ali ova je nadjacala sve za celo koplje. Iz nekoliko razloga - prvo, veliki psiholoski pritisak da osvojis samo ono sto ti fali, i to dok igras za zemlju gde su ocekivanja velika, i gde je Djokovic umeo da brlja ranije. Drugo, nisi sto posto fit, tek drugi turnir nakon operacije, i konacno - igras sa teniserom koji je uzeo dva poslednja slema, puca od samopouzdanja, i koji te je dobio 3:0 u finalu Vimbldona nedavno. 

 

Medjutim, to nije sve. Glavni deo price je sam mec. Dobijas Alkaraza koji igra odlican mec, i iako je tesan rezultat, ipak je to bez izgubljenog seta, a taj brejk drugog seta kada ocekujes da se mladi i teniser pun samopouzdanja vrati u mec, ili bar bude konkurentan na jednu-dve loptice, nam donosi brutalnu dominaciju Djokovica koji je demolirao Alkaraza ne na njegove greske, nego netipicne i za Djokovica vinere, dijegonale... udarce koja udara samo "mrtav" covek koji nema sta da izgubi (kao Djokovic protiv Federera u pomenutom finalu US Opena), ili igrac koji je tako "usao u udarac", i oseca da lomi protivnika, da igra kao na traci sa ubedjenjem da ne moze da pogresi i to savrseno projektuje na teren, mec i poen, kao Djokovic danas. Neverovatno.

Edited by diego
  • Like 22
Link to comment
Share on other sites

Evo odgledah na miru reprizu (dobro, ne baš na miru, uz Pešikana, ali ništa nije savršeno) i još ne znam šta da napišem.

Ne da ovako nije igrao cele godine nego se ni prošle kad je uzeo 3 slema ne sećam mečeva da je držao ovaj nivo od početka do kraja, nevezano za servis. Mislila sam iskreno da više nije fizički za ovo sposoban. Odakle je samo izvadio one forhend dijagonale u TB, tako upečatljivih vinera se poslednje sećam u finalu RG protiv Cicipasa, a pre toga jedino u mečevima s Rafom :Hail:

Zapravo mi je najimpresivnije kako je uspeo da izvuče najbolje od sebe baš danas, kad je najpotrebnije. I ne, to nije nešto što smo dosad od njega viđali na OI, gde je sam sebi dosad bio veći protivnik od svih drugih. I zato je još impresivnije kako je sav pritisak, sve brljotine iz svih dosadašnjih pokušaja uspeo da najzad pozlati baš sad, kad mu je prvo finale i poslednja šansa. Niko ne uči na greškama bolje :18:

Pride, šta god ko mislio o značaju OI u tenisu, konkurenciji i žrebu, niko mu ne može osporiti da je do ovog zlata došao preko najtežeg mogućeg protivnika.

 

Četvrti put je slušao srpsku himnu na Šatrijeu, i baš sam mislila, možda je bilo suđeno da se to zlato desi baš ovde gde je jedino dosad i mogao himnu da čuje. Sigurna sam da mu je ovaj put značio makar koliko i prvi :heart:

 

Živ bio, Novače, sad možeš da igraš za svoju dušu koliko god još želiš, a i ne moraš, ali verujem da bar danas izgleda da su se svi životni i teniski porazi sada isplatili. Neka je srećno i Novaku i Srbiji ovo zlato :18:

 

  • Like 20
  • Love 18
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Palo mi je na pamet nešto još nakon polufinala sa Muzetijem... Za ovo zlato dobru zaslugu ima i Siner koji se povukao pre žreba i tako automatski razdvojio Novaka i Karlosa do finala, inače smo mogli da vidimo njihovo ukrštanje već u polufinalu, a znajući koliki pritisak polufinale OI nosi za Novaka, teško da bih smeo ruku u vatru da stavim da bi epilog bio kao danas. 

A hvala i Lorencu koji je sklonio dželata iz Tokija, Zvereva. Susret sa njim bi takodje bio jako napet za Novaka i zbog načina na koji je izgubio pre tri godine.

Danas se baš videlo koliki kamen sa srca mu je pao pošto je konačno ušao u finale, bio je glavom 100% u meču od početka do kraja

Jednostavno je bilo suđeno Novaku da osvoji, sa sve drugim kolom protiv Rafe gde je podigao samopouzdanje onakvom pobedom.

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...