Jump to content

Tolkienov univerzum na filmu


Recommended Posts

Posted (edited)

Očigledno je da će postojanje posebnog topika za filmove snimljene po Tolkinovim knjigama biti opravdano.
Jer...

28neW2.gif
 

Spoiler

Warner Bros. to Release First New ‘Lord of the Rings’ Movie ‘The Hunt for Gollum’ in 2026, Peter Jaconks to Produce and Andy Serkis to Direct

Lord-of-the-Rings-Return-of-the-King.jpg

Warner Bros. will release the first of its new batch of “The Lord of the Rings” films in 2026, which will focus on Andy Serkis’s Gollum.

Original “The Lord of the Rings” trilogy filmmaker Peter Jackson and his partners Fran Walsh and Philippa Boyens are producing the movie and “will be involved every step of the way,” Warner Bros. Discovery CEO David Zaslav said during an earnings call Thursday.

The project is currently in the early stages of script development from writers Walsh and Boyens, along with Phoebe Gittins and Arty Papageorgiou, and will “explore storylines yet to be told,” Zaslav said.
 


Film će zapravo biti "re-make" fan filma koji postoji na yt..što je prvi put u istoriji da će bilo koji filmski studio snimiti igrani film inspirisan  jednim amaterskim filmom snimljenim od strane fanova..
 

 

The Hunt For Gollum je samo radna verzija naziva filma. Andy Serkis je na svom Instagram nalogu potvrdio vesti.


 

Edited by Drug Crni
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Meni je taj film top topova, atmosfera pogodjena u jotu, likovi fino izneti iako su u pitanju potpuni amateri. Bas je delovao kao deo tog filmskog univerzuma. Necu reci da imam prevelika ocekivanja, ali mislim da nema previse prostora da se napravi neki tezak flop. Rekao bih i da je bolje da se dirigentska palica prepusti Serkisu (ne samo zbog simbolike, vec i zato sto se cini da se PJax malko potrosio kada je reziranje u pitanju). Ovde ne treba ocekivati nikakve velike, epske bitke niti bas previse radnje i likova uopste. Akcenat bi trebalo da bude bas na atmosferi, teskobi, osecaju nadolazeceg zla i haosa, anksioznosti i neizvesnosti u trci sa vremenom. Utoliko ce izbor glumaca biti mozda cak i bitniji za opsti utisak i uspeh filma, u odnosu na Trilogiju.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Očito su odlučili da igraju na sigurno..koliko je to i kreativno,to je već drugo pitanje? Jer,ovo je priča koja je poznata čak i onima koji su samo gledali Družinu prstena,tj.filmove.
Publika će biti upoznata sa pričom,sa likovima..lako će se povezati sa njima..osim Goluma,imaćemo priliku da opet gledamo Aragorna, Gandalfa..pretpostavljam Galadrijel i Celeborna..a možda uključe još likova iz Družine Prstena.

Kad je prošle godine objavljeno da se spremaju novi filmovi i da će P.J. biti uključen,držao sam palčeve za Pad Arnora. To bi bila priča koju bih ja najradije gledao. I nadam se da ta šansa postoji i dalje.

Andy Serkis kao reditelj mi je isto ok..iako sam uvek mislio da će se Viggo Mortensen dohvatiti rediteljske palice..opet - nije nemoguće da i ovo dočekamo. Serkis je veoma uigran sa trojcem Jackson-Walsh-Boyens,vrlo je upoznat sa LoTR lore-om i ima likove u malom prstu..posebno svoj lik. Ne bi smeo/trebao da flopuje.

Znamo da će Weta Workshopr i Weta FX biti uključeni u film. Lako možemo pretpostaviti da će se ponovo snimati na Novom Zelandu. Hoće li Howard Shore opet komponovati muziku?

Biće vrlo zanimljivo videti kakav će biti casting. Hoće li svoje uloge ponovo reprizirati glumci iz trilogije (Ian McKellen je rekao da nije završio sa likom Gandalfa) ili će samo neki biti zamenjeni? Ne vidim npr.zašto Cate Blanchett ne bi po treći put zaigrala Galadriel?

Questions. Questions that need answering.
 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Slazem se da se islo sa ovim kao zicerom, za pocetak. Plus to sto je prica o tome ko zaista ima prava na sta tacno jos uvek maglovita. A i Estate je sada mnogo fleksibilniji i spreman da u hodu modifikuje sporazume, sto smo videli i na primeru ROP-a. Koliko god da mozda ova tema deluje dosadno na prvu loptu, ne mislim da stvarno tako - koliko je bilo dogadjaja i neke ludilo akcije u prvoj polovini FOTR-a, pa jos nisam sreo nikoga mladjeg od 10 godina da je rekao da mu je bilo smor. Dakle moze se i bez epskih bitki i fajta u svakoj sceni napraviti engaging projekat. Posebno sto recimo, za razliku od originalnog fan filma, ovde moze da se poigra sa temom iz dva ugla - da osim Aragornovog i Gandalfovog lova na Golluma vidimo i drugu stranu, odnosno kako je to izgledalo iz POV-a Witch Kinga, Khamula, citave te Sauronove ekipice. To moze dati dobar kontrast i upoznati publiku sa tim sta se desavalo iza neprijateljskih redova, ono sto je u LOTR filmovima samo pomenuto, a gledalac uopste nije imao prilike da vidi i cuje.

 

but the enemy found him first

 

They crossed the River Isen on Midsummer's Eve, disguised as riders in black

 

Mozda vidimo i Glorfindela konacno, pa i Legolasa, Arwen i Elronda ponovo. Ne verujem da ce Gondor i Rohan imati mesta jer bi to previse rasirilo radnju i dobili bismo jos jednog Napoleona. A ocito je zelja da se bas koncentrise na vrlo konkretan trenutak koji prethodi LOTR-u. Opet podsecam, prvi rumor za seriju je bio da ce biti o mladjem Aragornu i njegovim putovanja pre dogadjaja iz knjiga. Ovo je u sustini samo epizoda ili da bolje reci sezona iz takve jedne serije i to hronoloski ona poslednja. Posto je u pitanju film, logicno je da su morali da se odluce za mnogo kraci vremenski okvir. Ocigledno je da ova ideja nije od juce i da je dugo razmatrana kao temelj za novi ME projekat.

 

Nisam siguran da je realno da bilo ko izuzev Serkisa reprizira ulogu (danas cak nije nuzno ni motion capture da se radi na klasican nacin kao ranije, tako da bi Andy imao zadatak manje-vise kao da radi na animiranom filmu). Viggo ima 65 godina, Ian skoro 85, a Cate iako izgleda dosta mladje nego sto ima godina, takodje ne bi mogla bez konkretnije kompjuterske intervencije. Tu vec upadamo u rizik kartunizacije i ponavljanja gresaka iz Hobbit filmova. 

 

Mislim da ce najverovatnije da se odluce za relativno nepoznate glumce, kao uostalom sto je bio slucaj i sa ekipom iz LOTR trilogije. Ako vec moraju da zamene originalne glumce, sigurno da je lakse da se krene sa licima koja su siroj publici uglavnom nepoznata ili slabo poznata, za koja se ne vezuju vec asocijacije za neke druge likove i filmove. Video sam pre neki dan da neko predlaze Taylor-Johnsona za Aragorna - mogu da vidim da uspeva da iznese ulogu, ali zbog prethodno napisanog ne cini mi se kao realna opcija. A o nekim jos poznatijim glumcima i glumicama, da ne govorimo... Doduse eto, ajde, moze Lady Gaga kao Shelob...

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, SteveFrancis#3 said:

Koliko god da mozda ova tema deluje dosadno na prvu loptu, ne mislim da stvarno tako - koliko je bilo dogadjaja i neke ludilo akcije u prvoj polovini FOTR-a, pa jos nisam sreo nikoga mladjeg od 10 godina da je rekao da mu je bilo smor. Dakle moze se i bez epskih bitki i fajta u svakoj sceni napraviti engaging projekat.

Ja nisam napisao da mi je to neki smor u najavi..već da bih više voleo da smo dobili neku drugu priču..inače mi je Družina Prstena omiljeni film iz trilogije.

 

 

23 minutes ago, SteveFrancis#3 said:

Mozda vidimo i Glorfindela konacno,

U,ovo bi bilo strava.

 

 

26 minutes ago, SteveFrancis#3 said:

Mislim da ce najverovatnije da se odluce za relativno nepoznate glumce, kao uostalom sto je bio slucaj i sa ekipom iz LOTR trilogije

Ovo jeste logično,ali ne treba zanemariti povezanost publike sa glumcima koji su postali prepoznatljivi u trilogiji. Ne znamo kakav će studio imati pristup..stvarno se uzdam u PJ koji će sigurno da se pita i oko castinga.
Imam nekoliko zanimljivih predloga za pojedine uloge,ali o tome u nekom drugom postu. :classic_biggrin: (iako su poznati)

 

 

29 minutes ago, SteveFrancis#3 said:

Doduse eto, ajde, moze Lady Gaga kao Shelob...

:Hail::roflmao:

Link to comment
Share on other sites

Zaboravio sam da pomenem kako će na novom filmu raditi i dvoje scenarista koji su pisali scenario za LoTR:The War of the Rohirim - Phoebe Gittins i Arty Papageorgiu. Ovaj animirani dugometražni film gledamo u decembru..a realno je da će i Serkisov film,kao i svi iz istog sveta,u bisokope takođe u decembru,ali 2026.godine.

Link to comment
Share on other sites

 

3 hours ago, Nicklord said:

Jel može ovo da bude random Tolkien tema?

 

Kupio sam danas za decu... lol mene najbolji Lego set svih vremena 😄

 

 

Taman to kad slozis, stize part2... ja danas ceo dan u hajpu, najavljeno ovo savrsenstvo

https://www.lego.com/en-ie/product/the-lord-of-the-rings-barad-dur-10333

 

10333_Box1_v39.png

 

Bukvalno must have, samo da mu nadjem pravo mesto u stanu :)

 

 

 

 

  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

https://screenrant.com/hunt-for-gollum-movie-peter-jackson-explained-return-response/

 

Znaci ipak je Gollum centralni lik, film je zapravo o njemu, a ne o Aragornu i ekipi koja ga lovi, kakav je slucaj sa fan filmom. Inicijalno je preneto da ce Serkisov projekat zapravo biti njegov rimejk, sto tesko da onda zaista moze biti slucaj. Izvuci ce mozda inspiraciju za neke stvari, ali ce to prema ovome biti sasvim drugaciji film. Nisam siguran da mi se to dopada. Zapravo, ne dopada mi se uopste i sad sam vec u defetizam fazonu...

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Ni ja nisam oduševljen sa filmom koji će se baviti pričom, koju čak i gledaoci LoTR trilogije faktički znaju.

Znaju je iz kratkog osvrta u Družini Prstena,znaju kako su glavni protagonisti nastavili svoje puteve,zna se kako je Golum okončao..čak i u istoimenoj knjizi ovom događaju nije posvećeno previše stranica. Koliko se sećam,Aragorn je priču ispričao na Elrondovom Savetu.
Zaista,ništa spektakularno.

 

Spoiler

Ukoliko se dobro sećam..u knjizi je Golum possvedočio kako je tokom zarobljeništva zapravo video Mračnog Gospodara..čak je i primetio detalj da mu fali jedan prst na ruci. To sugeriše da je Sauron već povratio fizičku formu,a što je PJ za potrebe filmova prepravio. Biće zanimljivo videti kako će ovaj deo priče sada prikazati Serkis - da li će ostati veran Tolkinu ili ipak Džeksonu?


No,mene drugi problem muči sa ovom najavom PJ..a to je - vreme. Koliko smo upoznati,scenario je tek u ranoj fazi razvoja. Džekson je počeo storyboarding za FOTR još 1997.godine..film je izašao 4.godine kasnije. Voleo bih da novi film nije najavljen za 2026 godinu..već za recimo 2028..ili čak i bez tačne godine..to bi mi dalo nadu da će sve biti urađeno natenane,a ne zbrzano..videli smo kako je to ispalo sa Hobbit trilogijom.

Osim ukoliko je do sada već napravljen veliki deo posla iza scena,a sa kojim nismo upoznati i stvarno se nadam da je to slučaj..jer ne želim da vidim da ponove grešku i da sve zbrzaju kao sa Hobbitom.

 

Edited by Drug Crni
slova
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Upravo to. Zasto gledaoce opet zamarati istom pricom - gotovo sve o Gollumu znamo i videli smo u filmskoj Trilogiji. Mozda ne bas do detalja, ne znamo da li je voleo vise da pici WOW ili CS sa drugarima, ali je njegov zivotni put itekako dobro obuhvacen. Ne vidim nimalo prostora da se napravi jos jedan film od 2 sata ili cak vise koliko je neki prosek blokbastera danas, a da to ne bude upravo isti onaj umorni, otegnuti i usiljeni hobbitovski nacin - izmuzi 3 filma iz jedne malo jace pripovetke. Sta to Gollum kao glavni junak vise ima da ponudi. Na stranu opste zasicenje njime, imali smo ga u 2 trilogije, silne igrice izbacene sa njim poslednjih godina... War of the Rohirrim je recimo vrhunska tema za obradu. Ne kazem da ce biti nuzno kvalitetan, ali u tom pravcu treba razmisljati. Nikako rehash i neki sumnjivi POV projekti koji ne nude nista osim jeftine nostalgije.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

48 minutes ago, Drug Crni said:

čak i u istoimenoj knjizi ovom događaju nije posvećeno previše stranica. Koliko se sećam,Aragorn je priču ispričao na Elrondovom Savetu.

I Gandalf je isto napomenuo ono kad se sastao sa Frodom posle svih onih godina ako se ne varam.

 

Jedino ovde mogu da naprave i prikazu gde su ga Aragorn i on trazili tj njihov put a i Gollumov.

 

 

Ne znam ja bih bas voleo da se napravi film u periodu o last alliance of elves and the men. Taj deo sto PJ provukao od par minuta na pocetku 1 filma.

Tj period od nastanka te Alijanse(kako je nastala) i do konacne borbe.

 

Ima milion stvari iz Tolkinovog univerzuma toliko dobrih prica i dogadjaja da se pravi film/serija samo da ima onih koji ce to da izguraju.

Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, Don Dusko said:

Ne znam ja bih bas voleo da se napravi film u periodu o last alliance of elves and the men. Taj deo sto PJ provukao od par minuta na pocetku 1 filma.

Tj period od nastanka te Alijanse(kako je nastala) i do konacne borbe.

Ne znam ima li Warner Bros prava na to? Znam da Amazon ima,ali samo za serije,ne i za film..Poslednjim savezom bi trebalo da se završi ROP serija..zapravo,mislim da i Warner Bros poseduje pravo,ali samo za film..mogli bi to da snime..

Link to comment
Share on other sites

Ne mora da znači.
Ne mora da znači ni da će pokidati,ali moratm se dati prilika kreativnom timu koji je stajao iza obe trilogije. Ja ću sigurno gledati film iz LoTR sveta iza kojeg P.J, F.Walsh i P.Boyens. Plus,volim Tolkiena i sam žanr.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...