Jump to content

Reci i izrazi koji se redje koriste

Dragan

Recommended Posts

23 minutes ago, Selina said:

Bašta je nekada u nekim krajevima Srbija bila i rec za oca.

Valjda nesto kao rasadnik😀

To je došlo iz bugarskog, a oni oca i danas zovu bašta (баща). Reč je staroslovenska, a očuvana je u još nekim jezicima. Na primer, diktatora Lukašenka zovu Baćka (Бацька), što označava 'tatu'.

• Like 1

34 minutes ago, Selina said:

Bašta je nekada u nekim krajevima Srbija bila i rec za oca.

Otud reč razbaštiniti, lišiti očevine.
Moja majka je svog oca zvala baca, čuo sam da se i po Vojvodini koristi, verovatno isti koren.

@DJ_Vasa, i baćuška je oblik, deminutiv, te reči?

Edited by Div
  • Like 1

31 minutes ago, Div said:

Moja majka je svog oca zvala baca, čuo sam da se i po Vojvodini koristi, verovatno isti koren.

The word Batushka (Cyrillic: Батюшка), meaning "father", is the titular equivalent of a hieromonk in Eastern Orthodoxy or, broadly, of any Orthodox priest.

Babushka nije bakica nego majcica.

• Like 2

1 hour ago, Div said:

Koliko znam, jeste, a vidim da je Selina tu već dala poreklo reči.

• Like 1

Ovo "iskanje" me podsjeti na recenicu "Hasta mi hanuma te ište hećima", a to me dalje podsjetilo na  "hećim je ašćare kaharli" koju sam cuo kada je ljekar iz konzilija KC u Ljubljani davao izjavu o Titovom zdravstvenom stanju i kojim je nena mog druga izrazavala sumnju u optimizam izjave jer je ljekar bio ocigledno zabrinut...

1 hour ago, ters said:

Ovo "iskanje" me podsjeti na recenicu "Hasta mi hanuma te ište hećima", a to me dalje podsjetilo na  "hećim je ašćare kaharli" koju sam cuo kada je ljekar iz konzilija KC u Ljubljani davao izjavu o Titovom zdravstvenom stanju i kojim je nena mog druga izrazavala sumnju u optimizam izjave jer je ljekar bio ocigledno zabrinut...

Svaka cast koliko se ti toga sjecas. 

Ovo ozbiljno mislim.

On 10/18/2023 at 12:16 PM, Selina said:

The word Batushka (Cyrillic: Батюшка), meaning "father", is the titular equivalent of a hieromonk in Eastern Orthodoxy or, broadly, of any Orthodox priest.

Батько - otac na ukrajinskom.

(Hvala Duolingu.)

59 minutes ago, koca popovic said:

Svaka cast koliko se ti toga sjecas. 

Ovo ozbiljno mislim.

Neke stvari stvari upamtim dugo, neke druge odleprsaju za cas... Ne pitaj gdje sam juce ostavio neki papir koji mi je bitan pa sam ga stavio negdje gdje cu ga "sigurno naci"... Ovo sa ascare kaharli nam je ostalo neko vrijeme kao zezanje u raji - kad idu starci na roditeljski pa se vrate "ascare kaharli". za put kojim ide tadasnja omladina, i mi sa njom...

• Like 1

6 hours ago, Smrtokapa said:

A pošto je već pominjana bašta - to je gradina.

Koristi se i glagol baštati, prezent glasi bašta. Čuo sam od Crnogoraca: Dođi, šjedi među ljude, da vidimo kako ti bašta. Trebalo bi da znači: kako ti stoji, odgovara, prija, a negde bi rekli i kako ti liči.

On 10/16/2023 at 11:09 AM, Div said:

-Lotra = merdevine, stube, skale
-basamak = stepenik, slkalina, nogostup
-čapar =deo razbijenogpredmeta od stakla, keramike, zemljanog suda
-firanga = zavesa, vitraža
-ovge = kore za gibanicu

delovi opreme za konje:

• am
  • oglav
  • čampara
  • ular
  • kajasi, dizgini

nazivi za boje, farbe

• rezeda
  • đuvezna
  • morasta
  • pepeljiva
  • ciglena
  • pepita

alatke:

• štemajz
  • svrdlo
  • keser
  • budak
  • vinkla

kuhinja:

• kredenac
  • čikmeže = fioka, ladica
  • stupa = avan

Kod nas u Banatu se kaze "obga", to je "struca" ili "strudla", ono sto se savije od "vucenih" kora od brasna i vode. 

Moja baka, kad bi bila "zdravo ljuta" znala je da kaze "zanele te dabogda". Jednom, kada sam joj pojela teglu slatka od dunja pa dobila "grdnju", pitala sam je sta je to "zanelete" i dobila odgovor: to ti je "vile te zanele"....vile te odnele....vile, natprirodna bica ne uvek dobronamerna prema ljudima...

Volim rec "Pofezne", przenice.

Pa "Ofinger", to je ono na sta se slaze odeca.

Pa "tihotapke", papuce za po kuci.

Pa "muskatla", "rozetla", mirisljava muskatla......

Kod nas u Banatu je bitna akcentacija reci, mi sve razvlacimo bas onako "lalinski", mada, retko se cuje taj govor jer nema vise tih divnih "nana" i "baca"/ujak koji su za nas, decu, uvek imali "fisek" bombona u dzepu....

• Like 2

22 minutes ago, Pletilja said:

...grdnju...

jedan sinonim:

- rezil - ne znam poreklo

još neke reči:

rekla, reklija - bluza

amrel - kišobran

sulundar - čunak, cev za odvod dima, auspuh

batlija - srećnik

ponjava - pokrivač, posteljina

težina (naglasak na i, mislim da je kratkouzlazni) - platno od konoplje (vetar duva od Morave, kroz ponjave i kroz gaće težinjave)

kolečke - gvozdena kolica za koja se kači plug

furuna - zidana peć

lapis, plajvaz - olovka

Edited by Div
  • Like 1

7 hours ago, Smrtokapa said:

A pošto je već pominjana bašta - to je gradina.

Ako smem da dodam, tamo gde ja znam da je basta=otac, a gradina=basta, ta gradina treba da bude veca i da bude izvan grada/sela, da se u nju ide kolima, biciklom, motokultivatorom… Ono oko kuce gde imas povrce za svakodnevnu upotrebu je nadvor. Zvuci kao ”na dvoru ”, ali je ustvari ”u dvoristu”. Kraj koji pominjem je onaj gde je i granicni prelaz Gradina.

Btw, malopre napisem gradina, a spellcheck mi ga pretvori u gardin. Ne znam da li je slucajno slicna rec ili mi google cita misli, ali znacenje je svakako isto.

• Like 1

6 hours ago, vilhelmina said:

Ako smem da dodam, tamo gde ja znam da je basta=otac, a gradina=basta, ta gradina treba da bude veca i da bude izvan grada/sela, da se u nju ide kolima, biciklom, motokultivatorom… Ono oko kuce gde imas povrce za svakodnevnu upotrebu je nadvor. Zvuci kao ”na dvoru ”, ali je ustvari ”u dvoristu”. Kraj koji pominjem je onaj gde je i granicni prelaz Gradina.

Btw, malopre napisem gradina, a spellcheck mi ga pretvori u gardin. Ne znam da li je slucajno slicna rec ili mi google cita misli, ali znacenje je svakako isto.

Tako je , barem, tu i tamo. Gradina bi bila neka vrsta baste , ali tu se gaji samo povrce ( ne i kukuruz, zitarice jer bi to vec bila njiva).

Basta je cvece i uvek je ispred kuce ( bila nekada, ali i divanimo o " nekada")

Inace je na turskom bash glava, centar, main street, trg, valjda otuda i Bash Carshija.

• Like 1

11 minutes ago, Helena said:

Ne znam jel neko pominjao, ali stoka je blago.

Bukvalno se i akcentuje isto.

Kidati=čistiti kod stoke.

stock exchange = berza

Stoka, marva jeste blago, ali ne tako kako ti prevodis.

Sa berzom i akcijama stvarno nema nikakve veze.

17 minutes ago, Helena said:

Ne prevodim ništa, tako se govorilo.

"Gde je Mara?

Čuva blago."

Čuva stoku.

Ne znam otkud berza i akcije u priči.

Rec blago u srpskom ima ihihi znacenja, Blago tebi, corba mi je blaga, ima blago u carapi, cak i mlako ima znacenje blago,

blagosloven, blagost u pogledu.

Nisi mi odgovorila sta je ona kestenjasta bolest, dijagnosza.

Die New York Stock Exchange = njujorska berza

Edited by Selina

39 minutes ago, Helena said:

Vrlo jasno sam napisala na čega sam mislila, kao nešto što se retko čuje.

Pretpostavljam da su ljudi bili siromašni pa su i dve krave bile blago.

Kestenjača je porostata, nije bolest.

Blago je samo sinonim za bogatstvo, a bogatstvo je i zemlja i stoka ( nekada su i deca to bila) pa se valjda i taj izraz za stoku tako zapatio.

Prostata je velicine kestena, valjda otuda i taj izraz, ali to ziv covek za prostatu nikada nije koristio niti ce koristiti.

Reci i izrazi iz medicine su preko grckog usle u latinski pa iz latinskog usle u sve jezike sveta tako da ce prostata

( za razliku od srca, bubrega, jetre, pluca, dushnika, materice) uvek biti samo prostata.