Jump to content

ABA liga 2023/2024. - Nikad jaca regionalna kosarka!


Kooineeperk

Hajde da vidimo kakvi smo prediktori...  

162 members have voted

  1. 1. Ko osvaja titulu?

  2. 2. Koji timovi ce se plasirati u playoff? (izaberite 8)



Recommended Posts

  

 

220px-AdmiralBet_ABA_League_logo.png SEZONA 2023/2024.

 

Ovo ce biti 22. sezona regionalnog sampionata i stvari se nisu mnogo promenile u odnosu na prethodnu sezonu - nastavljamo sa 14 timova (previse ako mene pitate) sa jedinom izmenom da je umesto makedonskog MZTa sada tu slovenacka Krka koja se nakon sezone u drugoj ABA ligi vraca u elitno drustvo. Krka je u playoff-u dobila lidera ligaskog dela sezone, Helis Suns, da bi onda Helios Suns u barazu sa Borcem relativno glatko ispao (2-1 ali je Borac sa velikom lakocom dobio utakmice kod kuce). A setimo se da je Borac bio na pragu ispadanja i da je odlucilo poslednje kolo u kome su savladali Buducnost u Podgorici. Dakle, odluke ko ide/ostaje ove sezone u ABA1 a ko pada/ostaje u ABA2 su bile prilicno uzbudljive. 

 

Otvaranje sezone je u petak 29.09. u 18:00 kad u Splitu gostuje pobednik ABA SuperCup-a, najprijatnije iznenadjenje pocetka sezone, SC Derby. 

 

I ove sezone imamo prosireni play-off. Takodje, nesto sto nepotrebno produzava sezonu, ali "kao" drzi neki takmicarski znacaj lige tamo u srednjem-donjem delu tabele. Top8 ekipa igraju 1/4 finala na 2 dobijene, potom se igra 1/2 finale po istom principu a onda veliko finale na 3 dobijene. 

 

Realno, ne treba ocekivati nista osim jos jednog finala vecitih. 

 

Pa pocnimo predstavljanje od njih (ja sam dobio zadatak za Zvezdu, a @goldberg ce Partizan). 

 

 

18.png?v=2023-09-22v02

Crvena zvezda

 

Crvena zvezda ulazi u sezonu sa totalnom rekonstrukcijom tima, kako igracki, tako i u strucnom stabu. Moze se reci "zar opet?". Pa da, jer je proslogodisnji tim sklepao gotovo sigurno licno Covic dr Nebojsa uz amin (a sta je drugo mogao?) trenera kojeg je doveo iz samo njemu znanih razloga - Vlada Jovanovic sigurno nije neko koga treba suprotstaviti Zeljku Obradovicu i Partizanu ma u kakvim godinama Zoc bio i kakav igracki kadar imao. Bukvalno, kao da je na pocetku sezone Covic rekao "Evo, ko hoce nek uzme titulu, cikam vas" a onda kad je vrag odneo salu doveden je i Vildoza (a Adams skartiran), pa trener Ivanovic, pa Kampaco i samo tim "malim" potezima, napravljen je ipak tim. Ali, opet nije moglo bez brljanja (bez da se upustam u teorije zavere o tuzakanjima). Bio je potreban Kampaco na vreme i jos jedan kvalitetan visoki igrac da se nastavi niz titula u regiji. 

 

Ovako, Partizan je rekao "hvala" i opet preuzeo primat u titulama u ABA ligi (sa 7 titula, dok je Zvezda ostala na 6). To je ocigledno pokrenulo rukovodstvo (citaj: Covica) da se ove sezone malo bolje pripremi ekipa. Nadam se, da to znaci manje mesanja u sastav tima, i da one koje je Covic licno doveo (Teodosic) imaju amin trenera Ivanovica zato sto on kaze da mu treba a ne zato sto mu je Covic rekao da mu treba Teodosic. 

 

Igracki kadar:

Odlasci:

Stefan Marković (penzija)
Luca Vildoza (Panathinaikos)
Hassan Martin (Shimane Susanoo Magic)
John Holland (Hapoel Tel Aviv)
Ben Bentil
Ognjen Dobrić (Virtus Bologna)
Facundo Campazzo (Real Madrid)
Filip Petrušev (Philadelphia 76ers)
Nikola Ivanović (PBC Runa)
Nikola Topić (na polusezoni, sada u Mega MIS)
Miroslav Raduljica

Jaylen Tairique Adams (tokom sezone)

 

Dolasci:

Dejan Davidovac (CSKA Moscow)
Marko Simonović (Chicago Bulls)
Miloš Teodosić (Virtus Bologna)
Adam Hanga (Real Madrid)
Mike Tobey (Barcelona)
Joel Bolomboy (Olympiacos)
Rokas Giedraitis (Baskonia)
Shabazz Napier (Olimpia Milano)
Yago dos Santos (ratiopharm Ulm)
Nemanja Bjelica (Fenerbahce)

 

Od nosioca igre (prema minutima) bukvalno su ostali Nedovic, Mitrovic, pa jos i Lazarevic i Lazic (ali tesko da njih mozemo nazvati nosiocima). 

 

Prilicno natrpan tim na pozicijama ispod kosa, i ukoliko pojedini igraci poput Ilica, Kuzmica, Lazarevica i Lazica ne odu na pozajmicu (citaj: placamo ih da igraju za FMP), nece se mnogo kosarke naigrati. 

 

1) Napier, dos Santos

2) Teodosic, Nedovic, Hanga, Lazic

3) Giedraitis, Davidovac, Lazarevic

4) Simonovic, Bolomboy, Bjelica, Ilic

5) Tobey, Mitrovic, Kuzmic

 

Ono sto je ocigledno jeste da su dovedeni iskusni igraci, ali i u godinama. Prakticno, samo Yago i Simonovic su van tog paterna i moze se reci da su dobar bet, a koliko ce oni pomoci "starcima" poput Teodosica (36), Bjelice (36) Hange (34), Napiera (32), itd. da uzmu jos neki trofej u karijeri - videcemo. 

 

Dakle jedan kompletan remont, i sada ostaje da se vidi sta Ivanovic moze da uradi sa timom koji je (trebalo bi) sam selektirao. 

 

Ocekivanja:

Svakako borba za titulu u ABA ligi, sa Partizanom, i koji god tim da izgubi bice to losa ABA sezona za njega. 

 

 

 

66.png?v=2023-09-22v02

Cedevita Olimpija

Jos jedna sezona kohabitacione ekipe (da ne kazem neku drugu rec) zaljubljenika u kosarku, Emila Tedeskog. Cedevita je odigrala najvise finala ABA lige bez trofeja, cak 4, pa je Tedeski verovatno rekao - "ako ne mogu da ga osvojim, mogu da ga pripojim" - i onda je preselio Cedevitu u Sloveniju i pripojio mu Olimpiju koja mu je osim zelenog zmaja, dodala jos jedno izgubljeno finale ali i jednu titulu u ABA ligi (u prvoj sezoni lige). 

 

I Cedevita je, poput Zvezde, napravila totalni remont, sto uglavnom i radi. Tu je i novi trener Simone Pjandjani - konacno neko zvucnije ime. 

 

Igracki kadar:

Odlasci  

Miro Alilović (head coach)
Marko Jeremić (Igokea m:tel)
Yogi Ferrell
Josh Adams
Mirko Mulalić
Matic Rebec
Lovro Gnjidić (Split)
Amar Alibegović (Bodrum)
Alen Omić (Guangxi Weizhuang)
Justus Hollatz (Anadolu Efes)
Damian Kruzynski

 

Dolasci   

Simone Pianigiani (head coach)
Justus Hollatz (Breogan Lugo)
Amadou Sow (Blois)
Alexander Shashkov (Ilirija)
Gregor Glas (Mornar-Barsko zlato)
Damian Kruzynski (Nutrispoint Ilirija)
Luka Ščuka (Mornar-Barsko zlato)
Jaka Blažič (Bahcesehir Koleji Istanbul)
Jan Kosi (Cedevita Junior)
Sean Armand (Avtodor Saratov)
Shawn Jones (Hapoel Haifa)
Justin Cobbs (Alvark Tokyo)
Nikola Radičević (Bilbao Basket)
Jaka Klobučar (Kecskemet)
D.J. Stewart (Marineros de Puerto Plata)

 

Hollatz je zanimljiv slucaj, tek sto je nemacki reprezentativac pojacao tim iz Ljubljane, Efesu je zafalio igrac na njegovoj poziciji i dogovorena je pozajmica (!) tako da nece (jos)/(ni) zaigrati u ABA ligi, a cena mu je svakako porasla nakon zlatne medalje na svetskom kupu sa Nemackom.

 

Ima tu jos nekoliko zanimljivih dolazaka - Radicevic koji je posle Zvezde lutao sirom starog kontinenta bez ikakve nade da ce se negde na duze skrasiti. Tu su povratnici Cobbs (koji je ostavio dubok trag u ABA ligi kako sa Cedevitom tako i sa KK Buducnost), pa potom Jaka Blazic, a da se zaokruzi teorija da "bez starca nema udarca" videcemo na regionalnim parketima opet Jaku Klobucara!

 

1) Radicevic, Cobbs

1/2) Glas, DJ Stewart jr

2) Blazic, Armand, Klobucar

3) Muric, Dragic, Radovic, Scuka

4) Jones, Sow

5) Matkovic, Shashkov

 

Tim kao da je inverzno sklopljen od Zvezdinog iako dele neke zajednicke principe (sto vise, sto starije, povratnike). 15 igraca a svega 3 visoka (nagurao sam Sow-a na cetvorku)... Prosto je tim prenatrpan na bekovskim pozicijama. Mozda ovde bude i nekih pojacanja.

 

Ocekivanja:

A mozda bude i nekih otpustanja. Ili Tedeski pali tompuse dolarima. 

Rezultatski - polufinale ABA lige im je puna kapa, ako i do toga dodju jer smo na ABA SuperCup-u videli da ima "malih" timova bolje koncipiranih i gladnih uspeha. 

 

 

 

17.png?v=2023-09-22v02

FMP

 

Ekipa koja bi trebala biti neki neformalni razvojni tim Crvene zvezde, a sve samo to nije, nekadasnji dvostruki sampion ABA lige (ako mu racunamo kontinuitet sa starim FMP-om), ulazi u novu sezonu sa jednim od najmanje izmenjenih sastava. Nenad Stefanovic, i pored uspeha sa U18 reprezentacijom Srbije (zlato na EP), ne menja svoj (ili neciji) koncept, pa su bukvalno svi stranci otisli a dosli su novi (plus dva igraca sa crnogorskim pasosem, ako i to racunamo u strance). 

 

Igracki kadar:

Odlasci

Ebuka Izundu (EWE Baskets Oldenburg)
Charles Manning (EWE Baskets Oldenburg)
Charles Moore (Pistoia Basket 2000)
Charles Jenkins
Beau Beech
Milutin Vujičić

Paulius Valinskas (otisao u toku sezone)

Trenton Jamar Frazier (otisao u toku sezone)

Nikola Janković

Nikola Manojlović (dobio otkaz u toku sezone)

Nenad Nerandžić (otisao u toku sezone)

 

Dolasci

Jordan Walker (Okapi Aalst)
Bojan Subotić (Szolnoki Olaj)
Lamonte Turner (Kataja Basket)
Luka Ašćerić (ALM Evreux)
Balša Živanović (Mornar-Barsko zlato)
Nate Watson (ERA Nymburk)
Lazar Gagić (Crvena zvezda Meridianbet)
Pavle Mišić (Crvena zvezda Meridianbet)

 

Dva zanimljiva povratka u ABA ligu - Subotic i Asceric, jedna potencijalno dobra kradja iz Mornara - Zivanovic, 3 ne posebno zanimljiva amera ali znao je FMP da ih ubode pa treba obratiti paznju - Walker (plej skorer iz Belgijske lige, moze i po 25 poena da utrpa), Turner (plej iz Finske lige, bolji suter i bolji asistent - u Finskoj), Watson (centar iz Ceske lige, da kazemo pristojno skocan, bez suta sa distance). A tu su i dva U18 Srbija igraca - Misic koji je uzeo medalju i Gagic koji je ispao na poslednjem preseku. 

 

Trenutni sastav izgleda ovako nekako:

1) Walker, Turner, Zivanovic

2) Asceric, Gagic

3) Saranovic, Matovic, Simovic 

4) Stepanovic, Subotic

5) Watson, Pavicevic, Vukovic, Misic

 

Jos jedan roster koji je pretanak na visokim pozicijama (pre svega na 5-ici, nije bas da pucaju od iskustva). 

 

Ocekivanja:

Za sada svega 14 registrovanih igraca i to samo (!) 3 amerikanca, je nesto sto je pomalo neuobicajeno za FMP. Pogotovo sto vec drugu sezonu pokusavaju da udju i u FIBA CL, ali s obzirom na zreb i igre koje su pokazali do sada u pripremama, to im nece biti tako lako ostvariv cilj. Top 8 u ABA je dostizan, ali sve vise od tog 1/4finala bi bilo iznenadjenje, osim ako se ne pojacaju (npr. Ilicem i Kuzmicem <- a to nekako ocekujem). 

 

 

 

 

74.png?v=2023-09-22v02

 

SC Derby

 

"Studenti" iz Podgorice su najmladji klub u ovom sampionatu (zli jezici bi rekli, pa nije, osnovani su 1997, dok su KKCZ i Cedevita Olimpija "osnovani" kasnije). To ih ipak nije sprecilo da ostvare neke zapazene uspehe, poput osvajanja ABA2 lige sto ih je lansiralo u najvisi rang gde ce biti vec trecu sezonu za redom. Vec u prvoj svojoj sezoni umalo nisu bili u playoff-u, da bi prosle godine usli u isti i prilicno namucili Partizan, a potom, na pocetku ove godine na iznenadjenje mnogih, osvojili su SuperCup upravo pobedivsi Partizan. 

 

Ekipa je pretrpela malo promena, mozda i najmanje od svih, pa otuda mozda i njihova snaga na SuperCup-u. Kao razvojni tim KK Buducnosti, logicno je da je bilo najvise izmenjenih igraca izmedju ova dva kluba. Slavkovic i Magee u Buducnost a u suprotnom smeru Drobnjak i Kamenjas (koji je bio MVP finala SuperCup-a). 

 

Igracki kadar:

Odlasci

Andrija Slavković (Budućnost VOLI)
Fletcher Magee (Budućnost VOLI)
Danilo Tasić
Danilo Ivanović

 

Dolasci

Luka Bogavac (Podgorica)
Nikola Pavlićević (extension)
Emir Hadžibegović (extension)
Borna Kapusta (Cibona)
Igor Drobnjak (Budućnost VOLI)
Aubrey Dawkins (Frutti Extra Bursaspor)
Vasilije Baćović (extension)
Kenan Kamenjaš (Budućnost VOLI)

 

Svakako, jedno od najzanimljivijih imena bio mogao biti Dawkins. Igrac sa iskustvom iz jakih liga poput Nemacke, Turske, G-lige, NCAA. Krilo koje odlikuje veoma dobar sut za 3p. 

 

Trener Zakelj ima na raspolaganju roster od cak 18 igraca!

 

Sastav prema pozicijama bi izgledao ovako:

1) Drobnjak, Kapusta, Pavlicevic, Sudar

2) M.Dreznjak, Bogavac, Goranovic

3) Dawkins, Vuceljic, Todorovic

4) Hadzibegovic, Bacovic, Dogan

5) Kamenjas, T.Ivsic, Z.Ivsic, Mirkovic, Cicic

 

Ocekivanja:

Ekipa koja ce sigurno mnogima pomrsiti racune, pogotovo u prvom delu sezone. Sigurno ce biti u playoff-u, pa zavisno sa kim ukrste, mozda mogu i nesto vise. Pod uslovom da im Buducnost ne uzme nekog od igraca na polusezoni. 

 

 

 

 

30.png?v=2023-09-22v02

KK Igokea

 

Starosedeoc u ABA ligi, bice im ovo 13. sezona. Srecna ili ne? Pa, tesko da ce uspeti da ponove neki od dva polufinala koje su im bili maksimum. Najveci uspeh im je zapravo bilo prvo mesto u ligaskom delu sezone 2012-2013. godine, kada se i F4 igrao u Laktasima ali su u polufinalu izgubili od Partizana koji je posle toga uzeo i titulu. 

 

Igracki kadar:

Odlasci

Stefan Đorđević (Girona)
Darko Talić (Borac Mozzart)
Tay Waller (Mornar-Barsko zlato)
Srđan Bošković
Ognjen Radošić 
Nenad Nerandžić
Dušan Makitan
Brayant Crawford

 

Dolasci

Haris Delalić (extension)
Edin Atić (Budućnost VOLI)
Zoran Nikolić (ESSM Le Portel)
Stefan Moody (Chorale Roanne)
Dušan Makitan (youth team)
Nikola Marić (extension)
Marko Jošilo (extension)
Marko Jeremić (Cedevita Olimpija)
Jackie Carmichael (Gaziantep)
Nemanja Gordić (U-BT Cluj-Napoca)

 

Nema nekih preterano zvucnih pojacanja, uglavnom su to neki iskusni regionalni igraci, poput povratnika Atica, Gordica, zatim dolaska Jeremica, Nikolica, a od stranaca tu je jos jedan povratnik, Carmichael (u sezoni i po u Igokei bio je bitan clan tima), kao i Moody (PG sa dugogodisnjim iskustvom u Evropi, zaduzen pre svega za razigravanje ekipe, mada nije ni los sa distance, problem su mu izgubljene lopte). Tu je i povratak Tanaskovica iz Spanije. 

 

To nekako izgleda ovako:

1) Gordic, Moody, Stankovic, Kondic

2) Jeremic, Milosavljevic

3) Atic, Josilo, Nakic, Delalic, Boskovic

4) Tanaskovic, Maric, Milovanovic

5) Nikolic, Carmichael

 

Ocekivanja:

Prilicno izbalansiran tim, pitanje je samo sta moze pod vodjstvom trenera Vlade Jovanovica. Imali su teske rivale na SuperCup-u (dobili Cedevitu pa izgubili od Partizana i Buducnosti), sigurno jednih od favorita za polufinale. Mislim da bi i sami bili srecni ako bi pored Buducnost, Partizana i Zvezde cinili top4 ABA lige, ali pitaju se i mnogi drugi timovi. Moje misljenje je da ce tesko do polufinala. 

 

 

 

 38.png?v=2023-09-22v02

 

KK Mornar

 

Ekipa koja je povremeno znala da pomuti racune komsijama iz Podgorice, vise nije "drugi najbolji tim iz Crne gore". Izgubili su tu poziciju od Studenata, i ocito se vec sezonama bore za neki opstanak. Bilo je tu svacega, od dva polufinala do najgoreg plasmana prosle sezone (12.), a secamo se i kada su otpustili i sve strance odjednom, a cesto su znali i da ih pogode. U ovu sezonu ulaze bas neuobicajeno - kasnili su sa pocetkom priprema u odnosu na druge ekipe, nisu odigrali ni jednu prijateljsku i tako idu pravo u kvalifikacije za FIBA CL. Sa takvim stavom, tesko da ce tamo i stici. 

 

Igracki kadar:

Odlasci

Balša Živanović (FMP Soccerbet)
Gregor Glas (Cedevita Olimpija)
Luka Ščuka (Cedevita Olimpija)
Vladimir Mihailović (Budućnost VOLI)
Marko Pecarski (Yukatel Merkezefendi Belediyesi)

 

Dolasci

Jamal Johnson (Chattanooga Mocs)
Dwight Murray Jr. (Rider Broncos)
Makol Mawien (Chernomorets)
Milić Starovlah (Zlatibor Gold Gondola)
Nemanja Vranješ (extension)
Milija Miković (extension)
Alex Gavrilović (Mons-Hainaut)
Jacobi Boykins (Semt77 Jalovaspor)
Tay Waller (Igokea m:tel)
Strahinja Jovanović (Trefl Sopot)

 

Dosla je gomila stranaca za koje analizu mozda uradim posle FIBA CL, ali generalni utisak je da je ovo prilicno tanko, sve sto je vredelo je otislo i za sada imaju svega 11 registrovanih igraca za ABA ligu. 

 

1) Murray jr., Jovanovic

2) Boykins, Johnson, Waller, Vranjes, Kovacevic

3) Starovlah

4) Mikovic

5) Gavrilovic, Radetic

 

Ma haos, kaubojstina 🙂

 

Ocekivanja:

Da nije Cibone u problemu, Krke koju jedino domaci teren moze da spasi, vrlo lako bih Mornaru dodelio predikciju za fenjer. Ovako, uz Borac, bice to borba 4 ekipe ko ce biti losiji od koga. 

 

 

 

43.png?v=2023-09-22v02

KK Borac Cacak

 

Borac je nakon 3 sezone u ABA2, vezao jos 3 sezone u ABA1 i ovo ce im biti 4. nastup u najelitnijem regionalnom rangu takmicenja. Ne mogu se pohvaliti nekim zapazenim rezultatima, uglavnom je to dno tabele a najteze je bilo prosle sezone kada su u poslednjem kolu uspeli da obezbede baraz u kome su spasili svoj status prvoligasa. 

 

Igracki kadar:

Odlasci

Aleksa Novaković
Đorđe V. Čurćić (St. Louis University)
Hunter Hale (Promitheas Patras)
Diante Baldwin
Miloš Glišić
Đorđe Gagić
Nikola Kočović
Marko Radonjić
Sava Lešić

 

Dolasci

Nikola Manojlović (FMP Soccerbet)
Ronaldo Segu (Psychiko)
Tylan Jamon Birts (Tampereen Pyrinto)
Darko Talić (Igokea m:tel)
Kruz Perrott-Hunt (Auckland Tuatara)
Filip Rebrača (Univerity of Iowa Hawkeyes)
Ja'von Franklin (Georgia Tech)
Đoko Šalić (Stade Rochelais)

 

Otisao je veliki broj igraca, vaznih igraca, poput Hale-a za kojeg sam ocekivao da ce zabosti mnogo bolju ekipu od Promitheas-a), pa i iskusni Gagic i Lesic (da li je konacno odlucio da okaci patike o klin?).

 

Dovedeni su neki interesantni igraci, popust "nestasnog decka" Manojlovica, zatim sina Zeljka Rebrace koji dolazi iz NCAA, a tu je i nekoliko stranaca od kojih mi je nekako najzvucnije ime (i prilicno neverovatno da su njega doveli) Ronaldo Segu - MVP grcke 2. lige, neko od koga se ocekivalo da ce ga pokupiti neki grcki prvoligas. I ostali stranci ne deluju lose, znao je scouting Borca da pronadje igrace (osim Hale-a, tu su i Bryce Jones vredan pomena). 

 

To bi trebalo ovako da izgleda po pozicijama:

1) Segu, Talic, Radovic

2) Manojlovic, Carapic

3) Birts, Franklin, Rebraca, Tomasevic

4) Nikolic, Todorovic

5) Salic

 

Ocekivanja:

Ukratko - uspesna borba za opstanak.

 

 

 

@goldberg, preuzmi dalje 🙂 

  • Like 6
  • Love 1
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

22.png?v=2023-09-22v02

 

Partizan

Tacno deset godina Partizan je cekao na osvajanje nove titule u regionalnoj ligi. U tih deset godina svasta se izdesavalo - najpre je klub ludim kosem Nolana Smitha ostao bez titule 2014. godine, da bi naredne godine usledila eliminacija u polufinalu u duelu sa najvecim rivalom. Nakon te 2015. godine sledi novi uzlet koji je kulminirao 2020. godine kada je Partizan bio najveci favorit za osvajanje ABA lige i EuroCupa, ali je korona uspela da im poremeti planove. Sledi jedna teska sezona za ljubitelje crno-belih, a onda 2021. dolazi legendarni trener Zeljko Obradovic, klub se uzdize na do sada nevidjene visine i rezultat novog uspona je titula u ABA ligi i za dlaku ispusteno ucesce na F4 Eurolige. 

 

Igracki kadar:

Odlasci (4):

Mathias Lessort (Panathinaikos)
Ioannis Papapetrou (Panathinaikos)
Dante Exum (Dallas Mavericks)

Jam Madar (Fenerbahce)

 

Dolasci (4):

Ognjen Jaramaz (Bayern Munich)
Mateusz Ponitka (Panathinaikos)
PJ Dozier (Sacramento Kings)
Frank Kaminsky (Houston Rockets)

 

1) Dozier, Avramovic(2/1), Jaramaz

2) Punter, Andjusic

3) Nunnally, Ponitka, Trifunovic

4) LeDay, Smailagic (4/5), Vukcevic

5) Kaminsky, Koprivica

 

Ono sto upada u oci je da Partizan (za razliku od svog najveceg rivala) nema toliko prenatrpan roster sto se uklapa u filozofiju njihovog trenera, Zeljka Obradovica - njemu su i u Fenerbahceu glavni igraci imali veliku minutazu. Na spoljnim pozicijama ima svega, a glavne uloge imace kapiten Kevin Punter koji fizionomijom i po sutu podseca na Kevina Duranta (naravno, dosta je nizi i nije toliko dobar napadac), zatim Dozier koji je dosao da popuni cipele Dante Exuma, tu je i Avramovic koji donosi energiju sa klupe, a kad ga krene moze da ponudi sve na terenu - ulaz, sut, odbranu, kao i Andjusic koji je vrhunski suter (i samo suter). Ognjen Jaramaz je zamenio Jama Madara, u pitanju je potpuno razlicit igrac, ali svaki vrhunski domaci igrac dobro dodje.

 

Na poziciji krila Partizan ima dva komplementarna igraca - sutera ubicu (Nunnally) i kreativca (Ponitka). Jedina mana je sto ni oni ni Trifunovic ne mogu da krpe poziciju 4 kao Papapetrou prosle sezone, ali to znaci i da bi jos jedan bek stvarno znacio i preveliku guzvu.

 

Od visokih igraca tu su i dalje Leday i Smailagic (vec trecu sezonu zaredom), Kaminsky bi trebalo da zameni Lessorta na poziciji prvog centra, a spekulise se o dovodjenju jos jednog visokog igraca, sto bi znacilo da se ide na kvantitet umesto kvaliteta u vidu Mathiasa Lessorta koji je otisao u Panathinaikos. Kaminsky nudi velike stvari u napadu, ali ne i cvrstinu pod kosem.

 

Ocekivanja

Naravno, svi ce reci da se ocekuje odbrana titule i to i deluje kao logican zakljucak. Medjutim, mislim da ce glavni cilj Partizana ove sezone biti EL u kojoj se ocekuju velike stvari. Ako ponovo izostane plasman na F4, pitanje je sa koliko ce motiva oni nastupati u ABA ligi i vec smo videli kako to izgleda protiv mnogo losije ekipe SC Derby u 1/4 finalu. 

 

 

 

 

 

12.png?v=2023-09-22v02

 

Buducnost VOLI

Nekadasnji osvajac tri titule lige SRJ u nizu je svoj uspon poceo 2011. godine i od tada je najlosiji rezultat bio peto mesto, a od 2015. klub je uvek nastupao u polufinalu ovog takmicenja. Vrhunac je dostignut 2018. godine kada je Buducnost osvojila ABA ligu i zasluzila ucesce, odnosno povratak u EL. Nakon te sezone ulaganja su se nastavila, mnogi su mislili da sledi period dominacije Podgoricana, ali neke uzasne odluke sportskog sektora kombinovano sa sve vecim budzetima rivala rezultovali su polaganim rezultatskim padom i u ABA ligi i u EuroCupu. Osim sezone 2019/20. koja je bila odlicna i prvog dela sezone 2020/21., ostatak novijeg perioda protekao je u dovodjenju trenera koji nisu znali da izvuku maksimum iz igraca koje su vodili (Dzikic i Repesa 2019. godine, Milojevic koji je pogubio sve bitne meceve u 2021. godini, Dzikic koji je imao uzasnu 2022. godinu i Jovanovic koji je bio dosledan u losem radu i neuspesima tokom cele sezone). Ove godine je tim opet preuzeo Petar Mijovic koji vazi za vojnika kluba, kojem je klub u srcu i on je dobio nikad veca sredstva da napravi ekipu koja ce pobedjivati vecinu rivala u oba takmicenja. Dejan Radonjic nije dosao, ali budimo realni - Dejan Radonjic ne bi mogao da vodi ovakav tim, on je trener za jednu drugu vrstu kosarke.

 

Igracki kadar:

Odlasci (11):

Edin Atić (Igokea m:tel)
Trae Bell-Haynes (Casademont Zaragoza)
Suad Šehović (Penzija)
Alpha Kaba (Jiangsu Dragons)
Emmanuel Lecomte (?)
Aleksandar Lazić (?)
Jaleel O'Brien (Tofas)
Erick Green (?)
Kenan Kamenjaš (SC Derby)
Igor Drobnjak (SC Derby)

Cameron Reynolds (Promitheas)

 

Dolasci (11):

Andrija Slavkovic (SC Derby)
Andrija Grbovic (Mega MIS)
Fletcher Magee (SC Derby)
Marvin Jones (Vaqueros de Bayamon)
Allerik Freeman (Beşiktaş)
JaCorey Williams (Gevi Napoli Basket)
McKinley Wright IV (Dallas Mavericks)
Colbey Ross (Pallacanestro Varese)
Vladimir Mihailovic (Mornar-Barsko zlato)
Brandon Paul (ratiopharm Ulm)

Yoan Makondou (Monaco)

 

Kao sto mozemo da vidimo, niko od nosioca igre nije ostao, promenjena je citava prva petorka, kao i jos sest igraca sa klupe. Pred trenerom Mijovicem je veliki posao da sve ove (veoma dobre) pojedince uigra tako da cine pravi tim.

 

1) Wright, Ross

2) Mihailovic, Popovic, Magee, Freeman (povredjen)

3) Paul, Slavkovic

4) Makoundou, Grbovic, Jagodic Kuridza

5) Williams, Jones, Ilic

 

Na bekovskim pozicijama je velika guzva i bez Freemana, a kad se on vrati, Buducnost ce imati petoricu igraca kojima je primarna pozicija 2 (bek suter). To ce biti veliki problem u najavi, koji delom moze da bude resen prebacivanjem Paula na 3 i igranjem sa tri niska nekih 10-15 minuta. Drugi problem su visina i sut sa unutrasnjih pozicija. Samo Jones i Makondou nisu premali za svoju poziciju od igraca koji ce uzimati veliku minutazu. Petorka Wright (180 cm) - Mihailovic (193 cm) - Paul (193 cm) - Makoudou (207 cm) - Williams (203 cm) imace problem i sa "sajzom" i sa "spejsingom".

 

Sa druge strane, plavo-beli imaju neverovatan ofanzivni, ali i defanzivni potencijal i mnogo igraca koji mogu da zatrpaju kos protivnika. 

 

Ocekivanja

Kad ako ne sad? Ako pogledamo klubove u koje su otisli igraci iz proslosezonske ekipe Buducnosti, videcemo da su igrace koji su imali lose sezone zamenili igraci sa mnogo boljim plafonom u igri. Da, Buducnost ima ekipu koja ce lagano da zauzme trece mesto u ABA ligi, ali smisao ovih ulaganja postoji ako postoji plan da se razlika u budzetima izmedju dva beogradska kluba i Buducnosti promeni toliko da i osvajanje ABA lige postane realna mogucnost. Zato bi fokus plavo-belih iz Podgorice morao da bude na EuroCupu, takmicenju preko kojeg mogu da obezbede ucesce u EuroLigi sledece sezone.

 

 

33.png?v=2023-09-22v02

 

Mega MIS

 

"Mali veliki klub" svake sezone nastupa u dresovima drececih boja i jedini su klub u ligi cija je svrha forsiranje mladih igraca i nista vise od toga. Mega je imala jednu neverovatno uspesnu sezonu u kojoj su stigli do finala ABA lige - bila je to sezona 2015/16. u kojoj je petorka Jaramaz - Luwawu - Zagorac - Nikolic - Kaba uz pomoc Jankovica i Ivanovica sa klupe cinila cuda, izbacila favorizovanu Buducnost i izgubila seriju protiv evroligaske Crvene zvezde osakacena povredama. No, to je bila ta jedna sezona kada se sve potrefilo za takav uspeh, u ostalim sezonama se zna - leprsava igra, izbacivanje novih mladih igraca u NBA, EL i EC i zagarantovana sredina tabele osim ako se potrefi neka sezona sa "bas losom berbom".

 

Igracki kadar:

Odlasci (8):

Luka Cerovina (SLUC Nancy Basket)
Danko Brankovic (Bayern Munich)
Matej Rudan (Breogan Lugo)
Malcolm Cazalon (Detroit Pistons)
Andrija Grbovic (Buducnost VOLI)
Branislav Terzic (?)
Aleksa Uskokovic (Borac Cacak)
Ahmaad Rorie (Braunschweig)

 

Dolasci (7):

Andrija Jelavic (OKK Beograd)
Timotej Malovec (OKK Beograd)
Stefan Miljenovic  (OKK Beograd)
Omercan Ilyasoglu (Besiktas)
Nemanja Popovic (Vojvodina)
Nikola Topic (Crvena zvezda Meridianbet)
Uroš Plavsic (University of Tennessee)

 

1) Topic, Miljenovic, Musicki

2) Ilyasoglu, Kobzystyi, Milutinovic, Paunovic

3) Djurisic, Malovec

4) Jelavic, Popovic, Jovic

5) Plavsic, Markovic

 

Mladi igraci iz proslogodisnjeg tima su stekli iskustvo i napustili klub, kao sto se uvek desava u Megi. Rudan, Brankovic, Cazalon, Cerovina, americki plejmejker Rorie, Grbovic vise nisu u klubu, a pokusace da ih zamene neki novi talentovani mladici. Na koga treba obratiti paznju? Najpre na plejmejkera Nikolu Topica koji je dosao na pozajmicu iz Crvene zvezde. Zatim su tu krilni centar Andrija Jelavic koji ce skoro sigurno imati sjajnu sezonu, pa onda novi talenat na visokim pozicijama Bogoljub Markovic, kao i igraci koji nisu iz regiona - Ilyasoglu je dosao iz Turske, Kobzystyi iz Ukrajine, Malovec iz Slovacke. Djurisic je ostao i on ce sa svojih 19 godina biti jedan od iskusnijih, uz povratnika Plavsica i dominatora na KLS nivou Stefana Miljenovica.

 

Ocekivanja

Ocekujte jednu poletnu, modernu i mladu ekipu koja ce imati velike oscilacije i koja bi kroz 3-4 sezone sigurno mogla da osvoji ovo takmicenje kada bi ostala u istom sastavu, sto se 100% nece desiti.

 

 

 

3.png?v=2023-09-22v02

 

Zadar

 

"Bog je stvorija covika, a Zadar kosarku". Klub iz malog dalmatinskog grada je klub bogate istorije, klub koji je pre 20 godina osvojio ABA ligu i klub koji je nekako sinonim za kosarku u Hrvatskoj i na ovim prostorima i pored cinjenice da su Cibona i Split zapravo visestruki osvajaci Evrolige (odnosno, visestruki pobednici najjaceg evropskog takmicenja). Klub u plavim i belim bojama je dugo vodio ljute bitke sa Cibonom u hrvatskom prvenstvu zeleci da u svojoj velelepnoj hali "Visnjik" ugosti najjace evropske timove. No, u poslednjih 15 godina imali su samo tri koliko - toliko uspesne sezone. U jednoj su zavrsili na 6. mestu sa petorkom Florence - Bosnjak - Ramljak - Sobin - Kraljevic (i skoro bez klupe). I imali smo i proslu sezone u kojoj je legendarni trener Danijel Jusup sa igracima iz ABA2 lige (Lakic, Bozic, Ramljak, Dreznjak, Santelj, Davis...) uspeo da na kolena baci mocnu Crvenu zvezdu i da sa svima u ligi igra ravnopravno.

 

Igracki kadar:

Odlasci (3):

Leon Santelj
Maksim Matulina
Antonio Sikiric (Zabok)

 

Dolasci (3):

Patrik Jambrovic (Sibenka)
Lovro Mazalin (Cibona)
Petar Vujacic (Mornar-Barsko zlato)

 

1) Bilokapic, Badrak

2) Bozic, Lakic, Mekic, Vujacic

3) Ramljak, Klarica

4) Dreznjak, Mazalin (4/5), Jambrovic, Grbic

5) Zganec, Njegovan

 

Ova ekipa nema pravog plejmejkera (juniore Bilokapica i Badraka sam stavio na tu poziciju da ne pravim guzvu na poziciji 2). Na spoljnim pozicijama, kao i prosle sezone 30+ minuta imace Bozic i Ramljak. Lakic, Vujacic i Mekic su bekovi koji ce se smenjivati na toj trecoj spoljnoj poziciji, ali to ce biti postavka sa jednom dvojkom i dve trojke. Na 4 je neprikosnoven Dario Dreznjak, a na 5 ce se rotirati Zganec i Mazalin. Ovo je prakticno isti sastav kao i proslogodisnji i nedostaju samo Jordano kao bek pripaljivac za tri poena i Davis kao cetvorka koja siri reket sutem sa distance. Jusup ce pokusati da petorkom Lakic - Bozic - Ramljak - Dreznjak - Zganec izmori protivnike trcanjem i snagom spoljnih igraca. Lopta ce uglavnom biti kod Bozica u pozicionim napadima koji ce puniti sve statisticke parametre jer ga je jako tesko cuvati. U slucaju udvajanja tu je i Zganec koji moze da sa pozicije 5 pronadje slobodnog igraca. Vujacic je tu za sut sa distance, a Mekic i Lakic za prodore i odbranu.

 

Ocekivanja

Zadar je svakako bolji i uigraniji od pola ekipa u takmicenju. Ono sto za njih moze da bude problem je nedostatak pravog plejmejkera i samo devetorica igraca koji ce imati neku ulogu u sezoni. Zbog toga je Zadar tim koji ce biti najranjiviji u ligi u slucaju nekih povreda jer su kod Jusupa juniori tu samo da popune broj na klupi.

 

7.png?v=2023-09-22v02

 

Split

 

Legendarni klub sa "Gripa" nakon raspada SFRJ nije imao nekih uspeha. Od 2010. do 2020. samo su jednom igrali u ABA ligi (to je bila ona sezona sa Vujcicem u timu, sezona u kojoj su Subotic, Mimica, Sobin i ostali iznenadili ambicioznu Crvenu zvezdu i sezona u kojoj se klub finansijski raspadao). Zuti su tek prosirenjem lige zbog pandemije ponovo zaigrali u najjacem regionalnom takmicenju. Naravno, u sve tri sezone su se borili za opstanak, ali nekako su uvek uspevali da drze vodu iznad glave.

 

Igracki kadar:

Odlasci(5):

Lewis Sullivan
Tyrell Nelson
Shannon Shorter
Dominik Mavra
Josip Jukic (Siroki)

 

Dolasci(6):

Lovro Gnjidic (Cedevita Olimpija)
Kresimir Ljubicic (Cibona)
Cameron Shelton (Loyola Marymount University)
Toni Perkovic (Orleans Loiret)
Derek Funderburk Jr. (Hapoel Eliat)
Shamiel Stevenson (CMS Targu Jiu)

 

1) Shelton, Gnjidic, Kalajzic

2) Perkovic, Klepo, Pavin

3) Stevenson, Runjic, Perkusic

4) Vuko, Tisma

5) Ljubicic, Funderburk, Dubravcic

 

Kompletna prva petorka je promenjena - umesto Mavre, Shortera, Sullivana i Nelsona dosli su suter Perkovic kojeg odlikuje mnogo pokusaja za tri poena, zatim skorer Shelton, snazno krilo Stevenson, kao i domaci igraci Gnjidic i Ljubicic. Od ukupno 14 igraca koji su registrovani, cetvorica su juniori koji skoro da nece ulaziti u igru pa ce Split opet da ima veoma tanak roster. Pozicija 5 je mozda i najjaca sa Funderburkom koji moze da napadne licem i pogodi sa distance i stamenim centrom Ljubicicem.

 

Ocekivanja:

Opstanak u ligi, ne vise od toga.

 

 

10.png?v=2023-09-22v02

Krka

 

Cuvena hala "Leon Stukelj" bila je popriste velikih bitaka u ovom veku. Iako iz malog mesta, Krka je uspevala da igra EuroLigu, finale EuroCupa, da bude medju 4 najbolje ekipe regiona, otima Olimpiji titule u Sloveniji. Radi se o zilavom klubu koji moze da prezivi ispadanje iz lige, pa su nekako zato uvek vidjeni u ABA2 ligi. Ove sezone su se vratili i to na kakav nacin - u zavrsnici za infarkt uspeli su da pobede Helios Suns u Domzalama. 

 

Igracki kadar:

Odlasci(5):

Rok Stipcevic (Penzija)
Martin Jančar Jarc
Andrej Stavrov
Mate Vucic
Radosav Spasojevic

 

Dolasci(5):

Niko Bavcic (Helios Suns)
Jairus Hamilton (Western Kentucky University)
Isaiah Cousins (Hapoel Haifa)
Zena Edosomwan (Helsinki Seagulls)
Marko Radovanovi (Cedevita Olimpija)

 

1) Cousins, Span, Bobnar

2) Bavcic, Stergar, Smrekar

3) Skedelj, Cerkvenik

4) Hamilton, Radovanovic Jurkovic

5) Edosomwan, Macura, Plut

 

U ekipi nema vise Stipcevica koji je mogao da pripali odakle god je hteo i kada god je hteo. Centre Vucica i Spasojevica zamenila su dvojica stranaca, Edosomwan i Hamilton za koje nikad nisam cuo i nikada ih nisam gledao. Cousins bi trebalo da bude go-to-guy u ekipi, a tu su i stare snage - snazni Skedelj koji je bio junak finala ABA2 lige prosle sezone, omaleni iskusni Jan Span, dugogodisnji igrac ABA lige visoki Jure Macura, a tu je i zanimljiv bek Niko Bavcic koji je imao dobru sezonu u Heliosu.

 

Ocekivanja

Blamaze van Novog Mesta, tvrdi mecevi na domacem terenu, borba za izbegavanje baraza.

 

 

 

2.png?v=2023-09-22v02

Cibona

 

"Da li je ovo poslednja sezona naseg kluba?", pitanje je koje svakog septembra sebi postavljaju navijaci Cibone. Nekadasnji kosarkaski gigant vec deset godina prozivljava agoniju koju izgleda samo gasenje kluba moze da prekine. Igraci ne dobijaju plate, dug se nagomilava, klub ne moze da zadrzi cak ni svoje talente (Gnjidic, Prkacin, Brankovic, Nakic, svi otisli bez obestecenja) i klub je prakticno osudjen na igrace iz Hrvatske koji bi igrali ABA ligu ali nemaju gde. 

 

Igracki kadar:

Odlasci(5):

Krešimir Ljubicic (Split)
Borna Kapusta (SC Derby)
Filip Bundovic
Sven Smajlagic

Lovro Mazalin (Zadar)

 

Dolasci(5):

Alex Stein (Hubo Limburg United)
Domagoj Proleta (Circus Brussels)
Jakov Mustapic (Cedevita Junior)
Tomislav Mihael Buljan (Prat)
Matej Bosnjak (Dubrava)

 

1) Stein, Radovcic, Krizmanic

2) Mustapic, Majcunic, Ferberder

3) Perasovic, Aranitovic, Katanovic

4) Buljan, Proleta, Bandov

5) Vukovic, Bosnjak, Pavkovic

 

Mozda 15 igraca izgleda kao mnogo, ali realnost je mnogo sumornija - petorica sa spiska su juniori koji su 2006. i 2007. godiste, a jos trojica igraca nisu registrovani (Stein, Proleta i Buljan) jer je klub pod raznim blokadama i nema sredstva na racunu. To ostavlja samo sedmoricu igraca u sastavu - Radovcica i Majcunica koji su i dalje tu, Perasovica koji ce igrati na 3 i 4, Vukovica koji ce igrati na 4 i 5 i Aranitovica i Mustapica koji ce popuniti spoljne pozicije. Cak i sa svim igracima na raspolaganju ovo je veoma skroman i plitak sastav.

 

Ocekivanja

Ispadanje iz lige. Cibona je i finansijski i igracki ubedljivo najgori klub u takmicenju i nema sta da trazi u ABA ligi. Svaka pobeda bice pravo malo cudo, ali i sramota za ekipu koja bude uspela da izgubi od Cibosa.

 

 

  • Like 16
  • Love 1
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Hvala drugari, super otvaranje teme. Ove sezone očekujem da KKP odbrani titulu u ABA ligi, iako mislim da to neće biti rutinski poduhvat. Što se tiče KKCZ kao njihovog najvećeg (i jedinog, realno) rivala na tom putu, ova selekcija igrača (prenatrpanost i krateri na određenim pozicijama) kao i trener mi ne ulivaju preterano poverenje. Neka predikcija za poredak:

 

1. KKP

2. KKCZ

3. SC Derby

4. Budućnost

5. CedOli

6. Mega

7. Igokea

8. Borac

 

U polufinala prolaze KKP, KKCZ, SC Derby i CedOli. 

Finale igraju KKP i SC Derby, KKP osvaja.

 

Svakako je vrlo moguće da me KKCZ demantuje i da svi odlično kliknu, ali bumo vidili. 

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Ha-ha 7
  • Tuzno 1
  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

Hot take - ukoliko Cibona uspješno izvrši proces preoblikovanja u sportsko dioničko društvo i ne bude dodatnih financijskih problema i potresa bit će najbolje plasirani hrvatski klub u aba ligi ove sezone. Roster uopće nije toliko loš koliko se čini na prvu, imaju najširu rotaciju od svih klubova koji se bore za o(p)stanak. Sumnjam da će to biti dostatno za (u najboljem slučaju) više od 8. mjesta, ali po meni Krka, Mornar i Split izgledaju puno klimavije po ovome što sam uspio ispratiti pred početak sezone. 

  • Like 1
  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

On 9/26/2023 at 3:55 PM, Kooineeperk said:

 

 

Otisao je veliki broj igraca, vaznih igraca, poput Hale-a za kojeg sam ocekivao da ce zabosti mnogo bolju ekipu od Promitheas-a), pa i iskusni Gagic i Lesic (da li je konacno odlucio da okaci patike o klin?).

 

Dovedeni su neki interesantni igraci, popust "nestasnog decka" Manojlovica, zatim sina Zeljka Rebrace koji dolazi iz NCAA, a tu je i nekoliko stranaca od kojih mi je nekako najzvucnije ime (i prilicno neverovatno da su njega doveli) Ronaldo Segu - MVP grcke 2. lige, neko od koga se ocekivalo da ce ga pokupiti neki grcki prvoligas. I ostali stranci ne deluju lose, znao je scouting Borca da pronadje igrace (osim Hale-a, tu su i Bryce Jones vredan pomena). 

 

To bi trebalo ovako da izgleda po pozicijama:

1) Segu, Talic, Radovic

2) Manojlovic, Carapic

3) Birts, Franklin, Rebraca, Tomasevic

4) Nikolic, Todorovic

5) Salic

 

Ocekivanja:

Ukratko - uspesna borba za opstanak.

 

 

 

u medjuvremenu je dosao uskokovic

zaboravio si KPH, verovatno jer je povredjen bio i propustio veci deo pripremnih

rebraca nema ni onu visinu koja je prijavljena, tek nesto iznad 2m, to ce ga dosta ogranciiti na 5, a na 4 tesko da moze 

frenklin je undersize sajla,ocekuje se da pokriva od 3do5

pavla planiraju forsirati na 3, ne znam koliko ce to ici, iako mu fali cm meni je on 4, pa cak i 5 pre nego 3

uopste, ekipa je mnogo raznovrsnija i bolja atletski nego ranijih godina

dakle

 

1)ronaldo, uskokovic, talic, radovic

2)carapic,KPH

3)birts,manojlovic

4)frenklin, tomasevic, nikolic

6) rebraca, salic, todorovic

 

u nedelju nabijamo cibonu 116:62 🙂

 

 

 

1 prognoza

 

1 partizan

2 buducnost

3 zvezda

4 borac

5 cedevita

6 igokea

7 st centar

8 mega

9 zadar

10 fmp

11 split

12 mornar

13 krka

14 cibona

 

 

Edited by hk1
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, MrTripleDouble said:

Voleo bih da znam koji su to strucnjaci nekada proglasili Gnjidica za talenta, cisto da im udarim pecat na dozivotnu zabranu bavljenja kosarkom.

 

 

Dečko je prije 2 godine 3x bolje izgledao nego sad. Zato sam i prognozirao da će Split biti iza Cibone, veliki je downgrade s Mavre na Gnjidića kao startera na jedinici. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Sharp said:

 

 

Dečko je prije 2 godine 3x bolje izgledao nego sad. Zato sam i prognozirao da će Split biti iza Cibone, veliki je downgrade s Mavre na Gnjidića kao startera na jedinici. 

Ma nije ni tad izgledao bolje, nego od ovog jednostavno gore ne moze pa si malo pod tim utiskom. :lol_2:

 

Jos se prepricavaju ona 4 promasena slobodna bacanja protiv Finske kad se usrao kao grlica.

Link to comment
Share on other sites

 

5 minutes ago, MrTripleDouble said:

Ma nije ni tad izgledao bolje, nego od ovog jednostavno gore ne moze pa si malo pod tim utiskom. :lol_2:

 

Jos se prepricavaju ona 4 promasena slobodna bacanja protiv Finske kad se usrao kao grlica.

 

 

Jasno mi je što želiš reći, od početka je prevelik hype bio oko njega, ali kad mu gledaš statistiku i postotke itd., fascinantno je da je s 20 godina imao znatno bolje brojke nego što ih ima sad. 

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, DameTime said:

Hvala drugari, super otvaranje teme. Ove sezone očekujem da KKP odbrani titulu u ABA ligi, iako mislim da to neće biti rutinski poduhvat. Što se tiče KKCZ kao njihovog najvećeg (i jedinog, realno) rivala na tom putu, ova selekcija igrača (prenatrpanost i krateri na određenim pozicijama) kao i trener mi ne ulivaju preterano poverenje. Neka predikcija za poredak:

 

Hvala tebi.

 

Sto se tice prognoze, napisacu iste kada prodje prvo kolo i slegnu se utisci.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

francuz Hugo Beson 2001 potpisao za FMP

evroligaski igrac,izabran na NBa draftu 2022

strasan igrac

 

Valjda ce sad uspeti da pobede Zadar,Split,Cibonu

ekipe skromnih budzeta,

koji igraju samo sa domacim igracima

 

 

Sesti stranac u FMP,sve u interesu srpske kosarke

mozda stici  i strani centar 

toliko stranaca ima i Borac iz Cacka

Edited by vlaDixXx
Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, vlaDixXx said:

francuz Hugo Beson 2001 potpisao za FMP

evroligaski igrac,izabran na NBa draftu 2022

strasan igrac

 

Valjda ce sad uspeti da pobede Zadar,Split,Cibonu

ekipe skromnih budzeta,

koji igraju samo sa domacim igracima

 

 

Sesti stranac u FMP,sve u interesu srpske kosarke

mozda stici  i strani centar 

toliko stranaca ima i Borac iz Cacka

 

Fmp nema 6 stranaca, vec 4. Imaju 3 Amerikanca i jednog Francuza.

 

Nije valjda da racunas Crnogorce u strance?

 

Borac iz Cacka nema isto 6, vec imaju 3 stranca.

 

Broj stranih igraca ne znaci visinu budzeta. Igokea ima samo dva stranca a imaju dosta veci budzet nego sto imaju Fmp i Borac.

 

Mornar ima 6 stranaca a imaju jasno manji budzet od Igokee koja ima 2.

 

Zadar je imao prosle sezone 3 stranca a ocigledno su sav novac usmerili da zadrze Luku Bozica koji je imao nestvarne brojke i bio trazen medju Evrokup ekipama.

 

Split ima trenutno 3 stranca a Zadar 0, ali to ne znaci da Split ima veci budzet od Zadra.

Link to comment
Share on other sites

3 amerikanca,francuz i 2 crnogorca

To je sest. 

 

Naravno da računam, svako ko nema pravo da igra za nas, je stranac

 

Kako Crnogorci nisu stranci? 

 

Zivanovic igra za mladje selekcije, igrace vrv i za seniore, Subotic nakon referenduma nije igrao za nase mladje selekcije, a ni njihove(slicna prica kao i Sasa Pavlovic) 

 

Vukovic 2005,iako iz MNE,nije stranac, ima nas pasos, zeli da igra za nas

 

Borac ima 4 amerikanca(jedan se povredio), crnogorca i Talica iz RS

To je sest. 

 

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, Miki8 said:

 Topic i Djurisic su kapital srpske kosarke na spoljnim pozicijama.

 

A Miljenovic 2001,

dao je 18 poena,

bio je najbolji bek KLS uz Topica prosle godine

Ima nas pasos, rodjen je u Kanadi

 

Jelavic je imao ovakve utakmice i u OKK Beogradu,guran je tamo, kao sto ce biti guran i ovde  

A klupi sjajni Jovic i Kovacevic, u OKK su Markovic i Gacic na istoj poziciji

Edited by vlaDixXx
Link to comment
Share on other sites

zanimljiva utakmica igokea zvezda

igokea mi deluje cak organizovanije

ako ubace nesto spolja u drugom osim jremica, pre svega josilo ili nakic, mogli bi pobediti

 

 

ocekivan egal u ljubljani i razbijanje zadra u podgorici

kao sto sam pisao, ocekivan zamor materijala kod zadra, tesko ce oni i priblizno ponoviti proslogodisnju sezonu

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

@hk1 Cedevita je razbiljala Megu 20 razlike, uopste nije bilo ocekivano da se ovi vrate - razlika u kvalitetu je ogromna, ali je Cedevita standardno neozbiljna ekipa.

 

Sto se tice razbijanja Zadra, oni su se drzali do nekog 18. minuta meca, nakon toga su pali. To je jedan od pet ili sest meceva u kojem se nece pitati - videcemo u njihovom sledecem gostovanju u PG da li su u velikoj krizi ili ne.

 

Sto se tice Igokee, pa videli smo kako mogu pobediti - Crvena zvezda ih je pregazila u drugom poluvremenu sa pola snage. Tako ce i izgledati sva gostovanja KKCZ, osim na derbiju i u PG.

Link to comment
Share on other sites

pisao sam vec ranije, da se ne ponavljam, ali postoje brojni razlozi zbog kojih mislim da zadar nece biti na nivou prosle sezone

slusam juce neki podcast, milos jovanovic, toni sa dvokoraka i jos neko, toni je bas slicno razmislajnje izneo

 

mega je malda ekipa, za ocekivati je da osciliraju

cudi me da nemaju "osigurac" u vidu nekog matorog amerakao proslih sezona

verovatno zbog topica, da dobije to vise prostora, a ako krene losije sa porazima olako ce misko dovesti nekog

 

igokea jbg, meni su prvom poluvremeu delovali potpuno egal, ako ne i bolje od zvezde u trecoj su pregazeni

meni se igokeina ekipa ove godine svidja, lagano ce u 6,  a verujem da mogu ugroziti i nekog od ovih "top4" najpre cedevitu

zvezdina i ne bas, vise mi deluje da je covic nego ivanovic sastavljao

gomila nagomilavanja, slicnih igraca, sa velikim rupama u rosteru, dosta igraca u godinama, potencijalnih "kratera" za gadjanje u odbrani

naravno, govorim u odnsou na njihove budzete i projektovane rezultate

 

meni deluje da bi ova aba sezona mogla biti bas zanimljiva

jeste da su partizani zvezda nedodirljivi, da su pre svega buducnost, pa i cedevita budzetom daleko ispred ostalih, ali mi takodje deluje da su ove ostale ekipe,odnosno vecina njih kvalitetnije nego proslih godina

steta za cibonu, slazem se sa onim sto je neko pisao, da ako budu kompletni mogu biti iznenadjenje makar u tom donjem domu, ali nazalost sumnjam da ce se to desti, odnosno da ce resiti novcane probleme

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mislim da Zadar nece biti na nivou najvise zbog toga sto vise ne mogu da racunaju na faktor iznenadjenja, sada su ih svi skautirali i prilagodili se njihovom uvrnutom stilu igranja. Kazem "uvrnutom" jer je protiv Buducnosti u jednom trenutku kod njih na terenu bila petorka Bozic - Ramljak - Jambrovic - Mazalin - Zganec. Niko od tih igraca nije ni plej, ni bek suter, ni centar, sve su to krila i krilni centri od oko 2 do 2,05 metara visine. Realno, nemaju oni nekakav kvalitet i Jusup mora tako da igra i pravo je cudo sto je uspeo da bude konkurentan sa tako cudno sastavljenom ekipom.

 

Slazem se da je Igokea sastavila dobru ekipu, ima tu pravih veterana ABA lige koji vec godinama igraju dobru kosarku. Gordic na pleju, pa onda Jeremic, Josilo, Atic, mladi Nakic, Zoran Nikolic i Carmichael na 5, vratio se i Tanaskovic koji je zver od igraca i steta sto nije zavrsio u Buducnosti (kad vec nema mesta u beogradskom Maccabiju i beogradskom Armaniju).

 

Sto se tice ostalih ekipa, FMP i Mornar ce biti slabiji, a oni su tradicionalno, uz Igokeu deo tog srednjeg sloja regionalne kosarke. Mislim da ce sezona biti zanimljiva jer svako (osim Cibone) moze do PO, a moze i do baraza za opstanak, a mislim i da Cedeviti nije zagarantovan plasman u TOP4 jer su prosto neozbiljni, kao i svake sezone.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...