Jump to content

Koje reprezentacije prolaze u osminu finala?  

22 members have voted

  1. 1. Koje reprezentacije prolaze u osminu finala?


This poll is closed to new votes

  • Please sign in or register to vote in this poll.
  • Poll closed on 08/29/2023 at 11:53 PM

Recommended Posts

Raspored:

 

25. Avgust 2023: Nemačka - Japan, Finska - Australija

27. Avgust 2023: Australija - Nemačka, Finska - Japan

29. Avgust 2023: Nemačka - Finska, Australija - Japan

 

 

AUSTRALIJA

 

Flag_of_Australia.gif

 

 

Istorija:

 

Tradicionalno jedna od najjačih košarkaških nacija van Evrope, Australija je uvek imala snažan tim sposoban da iznenadi mnoge i možda i neočekivano dođe do neke od medalja. U ovom kratkom uvodu podsetićemo se njihovih rezultata na Svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama (prvenstvo Okeanije su uglavnom osvajali, a imaju i dva zlata iz poslednja dva šampionata Azije, jedina na kojima su učestvovali):

 

Svetska prvenstva: 2006. osmina finala, 13. mesto, 2010. osmina finala, 10. mesto, 2014. osmina finala, 12. mesto, 2019., polufinale, 4. mesto

Olimpijske igre: 2000. polufinale, 4. mesto, 2004. ispadanje u grupi, 9. mesto, 2008. četvrtfinale, 7. mesto, 2012. četvrtfinale, 7. mesto, 2016. polufinale, 4. mesto, 2021. Bronza

 

Ukupno imaju čak pet prolaska u polufinale OI, ali samo poslednji put su uspeli da se dokopaju medalje. Na poslednjem SP su se, takođe, kvalifikovali u polufinale, pa je jasno da je ova reprezentacija od veoma neugodnog protivnika postala jedan od kandidata za medalju.

 

Uspon je počeo sa generacijom čiji su kostur činili jako dobri igrači kao što su Matthew Delllavedova, Joe Ingles, Ryan Broekhoff, Andrew Bogut, Aron Baynes i Patty Mills. Sada je vreme da neki novi asovi, pod tutorstvom Millsa i Inglesa pokušaju da dođu do prve medalje na SP u košarci u istoriji.

 

Sastav:

 

41de7-16915215907116-1920.jpg?w=840

 

PG Josh Giddey, Patty Mills,

SG Josh Green, Chris Goulding, Matisse Thybulle

SF Dante Exum, Joe Ingles, Jack White, Dyson Daniels

PF Xavier Cooks, Nick Kay

C Duop Reath

 

Uopšteno o ekipi i šansama:

 

Kao što može da se primeti, primetno je da će ekipa Australije imati problema na visokim pozicijama. Odsustvo Jocka Landalea svakako je veliki hendikep za njih. Što se ostatka tima tiče, ovo je reprezentacija sa drugim najvećim brojem NBA igrača, naravno, nakon USA. Iz ovog tima u NBA ne igraju samo trojica igraca: centar Duop Reath (dobro poznat ljubiteljima ABA lige), kao i dve radilice, bek Goulding i krilni centar Kay. Od novije generacije ističu se nosilac ekipe Thundera, sesti pik na draftu, Josh Giddey, zatim Josh Green, Jack White i Dyson Daniels. Naravno, veliki doprinos očekuje se od Exuma, Cooksa i Thybulla.

 

Realno gledano, četvrtfinale je nekako minimum za ovu ekipu.

 

NEMAČKA

 

Flag_of_Germany.gif

 

Istorija:

 

Nemačka je poznata poznata po košarkaškoj veličini koja se zove Dirk Nowitzki koji je ostavio veliki trag u svojih 16 dugih godina koliko je bio član nacionalnog tima. U ovom kratkom uvodu podsetićemo se njihovih rezultata na Evropskim prvenstvima, Svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama:

 

Evropska prvenstva: 1993. Zlato, 2001. polufinale, 4. mesto, 2003. osmina finala, 9. mesto, 2005. Srebro, 2007. četvrtfinale, 5. mesto, 2009. osmina finala, 11. mesto, 2011. osmina finala, 11. mesto, 2013. 17. mesto, 2015. 18. mesto, 2017. četvrtfinale, 6. mesto, 2022. Bronza

Svetska prvenstva: 2002. Bronza, 2006. četvrtfinale, 8. mesto, 2010. ispadanje u grupi, 17. mesto,  2019. 18. mesto

Olimpijske igre:  2008. ispadanje u grupi, 10. mesto, 2021. četvrtfinale, 8. mesto

 

Ukupno imaju po jedno zlato, srebro i bronzu na eurobasketima i jednu bronzu na SP. Zlatno doba im se poklopilo sa Dirkovim "prajmom", a onda je usledila velika suša sve do prošle godine i veoma dobrog eurobasketa na kojem su uzeli medalju nakon 17 dugih godina. Sada imaju novog lidera u Dennisu Schröderu koji, za razliku od Dirka koji nije imao neku podršku (te 2002. je igrao sa Okulajom, Femerlingom i nekim no-name likovima kao što su Greene, Pešić mlađi, Arigbabu, Demirel...) igrati sa NBA i evroligaškim zvezdama. 

 

Sastav:

 

9858996e-germany-players-eurobasket-fiba

 

PG Dennis Schröder, Maodo Lo, Justus Holatz

SG Andreas Obst, David Krämer

SF Niels Giffey, Isaac Bonga

PF Moritz Wagner, Franz Wagner, Johannes Thiemann

C Johannes Voigtmann, Daniel Theis

 

Uopšteno o ekipi i šansama:

 

Glavne zvezde ekipe su pomenuti Schröder i Moritz Wagner. Uz njih tu su još dvojica NBA igrača na visokim pozicijama, Theis i F. Wagner. Od evroligaskih zvezda tu su sad već pouzdano opasni Maodo Lo i iskusni Voigtmann koji svojim šutem za tri poena može da uništi svakog protivnika. Uočljivo je da su Nemci najjači u reketu i na poziciji plejmejkera što zna da bude dobitna kombinacija. Pomoćno osoblje na pozicijama 2 i 3 će imati dosta prostora i njihov zadatak će biti da kažnjavaju svaki propust protivnika koji se bude koncentrisao na branjenje prodora Schrödera i izvlačenje visokih igrača na šut za tri poena.

 

Ekipa Nemačke ima velike ambicije na ovom SP, iako ih kladionice stavljaju možda i previše visoko.

 

FINSKA

 

Flag_of_Finland.gif

 

Istorija:

 

Sve do 2011. Finaca nije bilo na mapi Evrope ako govorimo o košarci. Ova zemlja je nekako atipična u odnosu na okruženje - košarka i (jedno vreme) odbojka su mnogo popularniji od fudbala i rukometa. U Norveškoj, Švedskoj, Danskoj i na Islandu je obrnuta situacija. U ovom kratkom uvodu podsetićemo se njihovih rezultata na Evropskim prvenstvima, Svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama:

 

Evropska prvenstva: 2011. osmina finala, 9. mesto, 2013. osmina finala, 9. mesto, 2015. osmina finala, 16. mesto, 2017. osmina finala, 11. mesto, 2022. četvrtfinale, 7. mesto

Svetska prvenstva: 2014. ispadanje iz grupe, 14. mesto

Olimpijske igre:  /

 

U poslednjih 50 godina imali su samo jedno učešće na velikim takmičenjima (EP 1995.), ukupno samo dva plasmana na OI još u doba praistorije (1952. i 1964.) i taj jedini plasman na SP 2014. kada su dobili WC. Šta se desilo te 2011.? Stasala je jedna nova generacija u kojoj su bili Petteri Koponen, Shawn Huff, Miko Koivisto, Gerald Lee, Sasu Salin koji su pomogli veteranima na čijem čelu su bili Hanno Möttölä, Teemu Rannikko i Tuukka Kotti da uzdignu nacionalni tim na jedan sasvim novi novi. Taj novi nivo je stalno učešće na EP uz prolaz u drugu fazu i borba za učešće na SP koje su, konačno uspeli da izbore u kvalifikacijama. Vreme je za jednu novu generaciju koja će tek imati šta da pokaže u narednim godinama.

 

Sastav:

 

Screenshot-2023-06-30-155813.png?width=1

 

PG Edon Maxhuni, Miro Little, Ilari Seppälä

SG Sasu Salin, Henri Kantonen

SF Elias Valtonen, Alex Murphy, Jacob Grandison

PF Lauri Markkanen,

C Mikael Jantunen, Alexander Madsen

 

Uopšteno o ekipi i šansama:

 

U odnosu na ekipu koja je prošle godine nema Koponena i Huffa koji su se penzinisali, a zamenili su ih Grandison i Murphey. Kad smo već kod ovakvih prezimena, neko će pitati kako to da im je dozvoljeno da imaju tri naturalitozovana igrača, ali i Little i Murphey i Grandison imaju majke koje su rođene u Finskoj, kao i Eric Murphey, Gerald Lee i pomenuti Huff pre njih. Jedini naturalizovani igrač koji je nastupao za reprezentaciju Finske bio je plejmejker Jamar Wilson, koji je debitovao u svojoj 32. godini života i igrao sve do penzionisanja za državni tim.

 

Glavna poenterska mašina u ovom timu biće, naravno, Lauri Markkanen koji će provoditi mnogo vremena na terenu. Uz njega na centarskim pozicijama tu su i Jantunen i Madsen kao podrška, dok svi ostali igrači igraju na spoljnim pozicijama i to će biti hendikep za Fince (koji ne bi postojao da su naturalizovali nekog američkog centra). Kapiten Salin i Valtonen će biti zaduženi da rešetaju koš protivnika sa distance.

 

Finska na ovom prvenstvu nije imala sreće sa žrebom. Nemačka je daleko jači rival od Brazila ili Grčke, a ni Italija nije baš toliko jaka. Takođe, nisu imali sreće da dobiju Filipine iz prvog šešira, ali su izbegli USA. Njihov plasman u drugu fazu bi bio jedan od većih podviga na ovom prvenstvu.

 

JAPAN

 

Flag_of_Japan.gif

 

Istorija:

 

Jasno je Japan ne može da se smatra košarkaškom velesilom. Prosto, Azija nije kontinent na kojem se igra vrhunska košarka, nema toliko talentovanih igrača za ovu igru, pa iako su reprezentacije poput Kine, Irana, Japana, Filipina često prisutne na svetskim prvenstvima, nisu ostvarivali zapažene rezultate do sada. U ovom kratkom uvodu podsetićemo se njihovih rezultata na Svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama (prvenstvo Okeanije su uglavnom osvajali, a imaju i dva zlata iz poslednja dva šampionata Azije, jedina na kojima su učestvovali):

 

Svetska prvenstva: 2006. prva faza, 1 pobeda,  2019., prva faza, nijedna pobeda

Olimpijske igre: 2021. Ispadanje u grupi, 11. mesto (igralo se u Tokiju pa su zato učestvovali)

 

Eto, to je to u ovom veku. Impresivno zar ne? Šalu na stranu, Japanci ulažu napore da podignu nivo košarke u zemlji, mnogi poznati igrači nastupaju za njihove klubove (na primer plejmejker Cobbs i centar Martin), ali za sada nema rezultata.

 

Sastav:

 

yuta-watanabe-japan.png

 

PG Yuki Togashi, Yuki Kawamura

SG Keisei Tominaga, Shuta Hara, Makoto Hiejima, Yudai Nishida

SF Yudai Baba, Hirotaka Yoshii

PF Yuta Watanabe, Soichiro Inoue

C Josh Hawkinson, Koya Kawamata

 

Uopšteno o ekipi i šansama:

 

Ekipu predvodi Yuta Watanabe. On će se pitati za sve u japanskom timu, uzimaće gomilu šuteva i pokušaće sam da drži egal što duže protiv sva tri protivnika. Od ostalih igrača tu je izvesni Hawkinson (naturalizovan jer u ekipi mora neko da bude i visok), zatim tornjevi blizanci na poziciji 1, Togashi sa 1,68 metara visine i Kawamura sa 1,72 metara visine. Osim Watanabea još samo Baba i Tominaga ne igraju u japanskoj ligi, nego na koledžu. Nedostajaće Rui Hachimura Japanu svakako, ali ni sa njim oni ne bi mogli da pariraju Nemačkoj ili Australiji.

 

Realnost je sva tri poraza, a uspeh bi bio pristojna koš razlika na kraju. Oh, da, naravno, tu je i borba za plasman na OI sa Kinom, Filipinima, Jordanom i Libanom.

Edited by goldberg
  • Like 8
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ovo je bila bas svemirska kosarka. 
I jedni i drugi igraju i lepo za oko, moderno a s druge strane takmicarski da rezultat ne trpi. 
 

Svaka cast Sruderu, ali odbrana Tajsa na preuzimanjima je bila kljuc pobede, ne samo u poslednjem posedu Milsa nego kroz ceo mec je lagano branio sve spoljne igrace ukljucujuci i Gidija. 
Zbog toga se Australija mucila jer je sve vreme trazila zaobilazni put da udje u realizaciju napada (zavrsni pik) i sklanjala igraca koga cuva Tajs da igra bez lopte. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Chaos Is Me said:

Finci su na konto Markkanena digli sebi reputaciju, bez njega u superhuman modu je u pitanju jedna ekipa koju realno ovi najbolji timovi lupaju sa 20+ bez problema.


Da se nadovezem. Oni su mozda jedina ekipa koja igra u ovom sastavu i prozore (plus eto Markannen) i cak sa nasim C timovima smo ih natamburali po 20ak razlike redovno. Jako limitrana ekipa i steta sto Lauri tu nema bolje saigrace.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...