Jump to content

R.I.P.


Miki28 Teoljub

Recommended Posts

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 4 months later...

Preminuo je Vahidin Musemić, legendarni igrač Sarajeva i član one generacije koja je osvojila arebrnu medalju na EP 1968, a pre toga u polufinalu su pobedili Englesku golom Džajića, a upravo je Musemić asistirao kod gola.

Vahidin je stariji brat Husrefa Musemića, bivšeg centarfora Crvene Zvezde.

 

 

Edited by Don Juan
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 6 months later...
On 8/26/2024 at 11:20 PM, Smrtokapa said:

Preminuo je Sven-Göran Eriksson.

 

Bio mu je dijagnostikovan rak pankreasa pre manje od godinu dana i znalo se da mu nije bilo ostalo puno vremena.

Jbt zivot, ja citao interviju pre 5 dana sto covek ostavio....Tuga...

Edited by Don Dusko
Link to comment
Share on other sites

Kada je reč o Eriksenu moram da napišem dug post kako je čovek bio deo propasti engleskog fudbala kroz nekoliko glavnih aktera pre njega tokom 20. veka. 

 

Priča o propasti engleskog fudbala počinje sa čovekom koji se zove Čarls Rip (Charles Reep), on nije bio ni fudbaler ni fudbalski trener već računovođa koji je radio u RAF-u, engleskom vazduhoplostvu. Kao i dosta Engleza, on je bio oduševljen fudbalom kao igrom i čak 30-ih godina prošlog veka prisustvovao raznim predavanjima bivših fudbaler, u drugom značenju, bio je full fudbalski entuzijasta nešto kao mi ovde. Čarsl je veći deo drugog svetskog rata bio stacioniran u Engleskog da bi ga pred kraj rata prestacionirali u Nemačku gde ostaje do 1947. godine. 
 

Nakon povratka u Englesku, biva duboko razočaran porazom Engleskom od 6-3 kod kuće protiv Mađarske (1953. godine). Prvi poraz Engleza kod kuće koji je pokazao dominantnost kontinentalnog fudbala nad tvorcima te igre. Prvi put posle mnogo godina poricanja, Englezi su morali da priznaju da drugi igraju njhovu igru mnogo bolje i na to su je unapredili onako kako oni nisu mogli. Po nekoj logici ovaj događaj bi trebao da pogura Engleze ka otvaranju i dovođenju stranih igrača i trenera, ali ih je pogurao u suprotnu stranu, u dalje zatvaranje i oslanjenje na domaći način direktne igre koja je poznata kao engleski pragmatizam. Čovek koji je najviše doprineo tom pragmatizmu je upravo Čarls Rip. 

 

Iako običan zaljubljenik fudbal, Čarls je od 1953. god 1967. godine analizirao 587 fudbalskih utakmica. Razlog za njegove analize je to da je hteo da dokaže da fudbal treba da se igra direktno, sa što manje dodavanja i poseda i da akcije moraju da se završe u nekoliko dodira. To je opravdao time, da iako su svi bili oduševljeni Mađarskom igrom i smatrali da su do golova došli iz poseda, da je pet od šest golova dato kao posledica početka napada na polovini Engleske. U suštini potpuna glupost, Mađarska je akcije počinjala iz protivničkog dela terena ne zato što su forsirali direktan fudbal i duge lopte, već zato što su bili taktikčki dominatni, igrali su fluidno i to im je omogućilo da lako dođu do protivničke polovine. Kako god, rezultati Čarslovog istraživanja biće da 95 posto golova pada nakon manje od četiri dodira sa loptom. 


Ovaj zaključak će oblikovati engelski fudbal do nastanke Premijer Lige i pojave stranih trenera u Engleskoj. Skoro svi treneri će forsirati direktan stil fudbal koji će podrazumevati duge lopte golmana na napadača. Tu onda napadač spušta loptu za srednjaka, ovaj šalje pas kao drugom napadaču i ovaj šutira i pada gol. Eventualno malo drugačiji redosled samo preko krila. 

 

-Graham Tejlor, jedan od veliki trenera u Engleskoj osamdesetih godina sa svojim Votfordom, za svog savetnika i fudbalskog gurua je imao Čarlsa Ripa. 
-Čarls Hjuz koji je bio direktor trenerske škole fudbala u FA će izdadati priručnik za trenera baziran na istraživanju Ripa. Čarls će priručnik malo doraditi i navesti da je najbitnije da ekipa dođe u POMO -  Positions Of Maximum Opportunity, što znači da loptu što pre treba dobaciti do protivničkog šesnaesterca i odatle šutirati ma u bilo kojoj situacija da se igrač nalazi jer, jbg, eventualno će ući u gol. Bata Đora samo za engleske standarde. 

 

E sada kako je to vezano za Skandivaiju. Bazu skandinavskog fudbala su postavili Englezi, pre svega menadžeri Roj Hodžson i Bobi Hogton. Obojica će proći kroz dosta norveških i švedskih klubova i kao temelj postaviti engleski direktan načina fudbala. Za to vreme (70-ih godina), bivši fudbaler i profesor na norveškom fakultetu za sport i fizičku edukaciju, Egil Olsen će raditi istraživanje slično Čarslu Ripu. On će povučen engleskim načinom fudbala analizairati mečeve i doći do zaključka da posed ne dovodi do bolje igre već da bi lopta morala što brže da dođe u polje napada. Preciznije, da timovi moraju da igraju kratak i proaktivan fudbal bez mnogo pasa jer to onda to neomogućuje protivniku da dođe u posed lopte tamo gde ti ne želiš, ispred tvog gola. Dva čoveka, Čarsl Rip i Egil Olsen, u sličnom vremenu, pišu sličan rad i dolaze do istog zaključka, da fudbal mora da se igra direktno bez mnogo poseda.

 

Kako to istorija uvek namesti, Graham Tejlor, selektor Engleske, učenik Čarlsa Ripa, će svoj odlučujući meč za plasman na svetsko prvenstvo 1994. godine u Americi igrati kod kuće protiv Norveške koju će predvoditi niko drugi nego Egin Olsen. Englezi će povesti, kontrolisati i dominirati utakmicom da bi onda njihovi najbolji đaci Skandinavci zabiti još jedan ekser u kovčeg engleskog reprezentativnog fudbala. Veznjak Redkal, čovek koji retko postiže golove, će poslušati savete engleske škole i u jednom napadu gde je lopa došla do njega na ivici šestnaesterca, šutnuti je iz sve snage i poslati je na dalju stativu pod prečku. Najlepši gol koji je postigao u karijeri, postiže u 77. minutu protiv Engleske i time izbacuje domaćina iz bitke za svetsko prvenstvo. 

 

I šta će onda Englezi uraditi? Pa prvi strani trener će biti Sven-Goran Erikson, čovek koji je original produkt englesko-skandinavske škole direktnog fudbala. Isti problem samo drugo pakovanje.
 

Edited by Мџе
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...