Jump to content

Grupa D (FRA, AUS, DEN, TUN)


Ko prolazi dalje?  

32 members have voted

  1. 1. Ko prolazi dalje?

    • Francuska
      31
    • Australija
      4
    • Danska
      28
    • Tunis
      2
  2. 2. Za koga cete navijati u grupi?

    • Francuska
      6
    • Australija
      3
    • Danska
      20
    • Tunis
      3


Recommended Posts

Sastav grupe 😧

1. Francuska (France)
2. Australija (Australia)
3. Danska (Denmark)
4. Tunis (Tunisia)


FRANCUSKA


Animated-Flag-France.gif13584FFF_2_ETOILES_4C-611x378-611x378.pn
Najbolji rezultat: dvostruki svetski prvaci (1998,2018 godine)

Sastav:

Golmani: Alphonse Areola, Hugo Lloris, Steve Mandanda

Odbrana: William Saliba, Raphael Varane, Ibrahima Konate, Axel Disasi, Benjamin Pavard, Dayot Upamecano, Lucas Hernandez, Theo Hernandez, Joules Kounde

Vezni red: Eduardo Camavinga, Matteo Guendouzi, Adrien Rabiot, Aurelien Tschouameni, Jordan Veretout, Youssouff Fofana

Napad: Antoine Griezmann, Olivier Giroud, Ousmane Dembele, Kylian Mbappe, Karim Benzema, Kingsley Coman, Christopher Nkunku

Selektor: Didier Deschamps

Put do Katara:

Mada je pocetak kvalifikacija sugerisao neke probleme za reprezentaciju Francuske (remi sa Ukrajinom u prvom kolu), "Trikolori" su na kraju opravdali ocekivanja i zauzeli prvo mesto u grupi sa 18 bodova na kontu, ispred prvog pratioca Ukrajine. Francuska ce pokusati da napravi nesto sto nikome nije poslo za rukom u poslednjih 60 godina - da odbrani naslov svetskog prvaka.

Tim i taktika:

Ako je neka reprezentacija izmenjala "milion" sistema igre u proteklom periodu (Desamp je selektor punu deceniju), to je upravo Francuska. "Svaki sistem je dobar. Bitno je kako se koristi", jednom je rekao. Zaista, Didi nema formaciju "uklesanu u kamenu" i veoma je prilagodjava timu kojeg izvodi na teren. On nije trener koji voli posed radi poseda; tezi direktnom fudbalu, tranziciji i voli da mu bekovi znacajno ucestvuju u fazi napada. Setimo se Pavarda u Rusiji. Dok je pre cetiri godine sistem 4-2-3-1 doneo titulu, dotle cemo u Kataru verovatnije gledati Francuze u 3-4-3 formaciji, sa Grizmanom, Benzemom i M'bapeom u napadu.

Zvezda tima: Karim Benzema.

Benzema igra fudbal zivota i prosla sezona mu je bila najbolja u karijeri. Najzasluzniji je za jos jednu evropsku titulu Reala, a kao nagrada je stigla titula najboljeg svetskog igraca. Zasluzeno. Posto je iz dobro poznatih razloga preskocio prvenstvo u Rusiji, sigurno ce biti silno motivisan da se i u plavom dresu pokaze u najboljem svetlu.

Igrac u usponu: Theo Hernandez.

Mozda je mogao i neko drugi da bude u ovoj kategoriji, ali cete mi oprostiti malu navijacku subjektivnost. Theo je vec sada jedan od najboljih levih bekova u fudbalu,a sigurno je najuzbudljiviji za gledanje. Poseduje atribute koji bi trebalo da dodju do izrazaja u Desampovoj taktickoj postavci.

Najjaci sastav: Lloris - Upamecano (Kounde) - Varane - L.Hernandez - Pavard - Tschouameni - Camavinga - T.Hernandez - Griezmann - M'bappe - Benzema

Prognoza plasmana:

Jos od back 2 back titula Brazila (1958 i 1962) niko nije ponovio ovaj podvig. To govori koliko tezak zadatak ceka aktuelne svetske sampione. Imaju selektora koji zna kako se osvajaju veliki naslovi, imaju iskusne igrace koji znaju da igraju turnirske sisteme, imaju kvaliteta i talenta. Siguran sam da i motiva ne manjka. Pa,sta onda fali? Fali im sredina terena od pre 4 godine. Fale im Kante i Pogba koji su mozda bili kljucni delovi Desampove slagalice u Rusiji. Nesporno je da su Camavinga i Tschouameni veliki prospekti, ali su neiskusni i nedokazani na ovom nivou takmicenja. U Rabiota nemam poverenje kao nekakvog game changera za Francusku. Mislim da ce tu mnogo patiti i na kraju platiti cenu. Imaju fin zreb - Australiju su dobili u Rusiji pre 4 godine, Tunis je prilicno neiskusna reprezentacija i plasman u osminu finala se ne bi smeo dovesti u pitanje. Sa jakom Danskom bi trebalo da odluce o pobedniku grupe. Igrali su u ovogodisnjem izdanju Lige nacija i Danci su odneli obe pobede. To moze nesto da govori, a i ne mora obzirom da su Francuzi ovo takmicenje igrali pomalo na leru i mesali karte i skrivali adute pred Katar. Ako padnu na drugu poziciju, najverovatnije ih ceka Argentina silno motivisana da se osveti za eleiminaciju pre 4 godine. Ne vidim ovu Francusku dalje od cetvrtfinala.


AUSTRALIJA

Animated-Flag-Australia.gif150px-_Football_Federation_Australia_log


Najbolji rezultat: osmina finala (2006.godine)

Sastav:

Golmani:
Mathew Ryan, Andrew Redmayne, Danny Vukovic

Odbrana: Milos Degenek, Nathanial Atkinson, Joel King, Fran Karacic, Bailey Wright, Harry Souttar, Kye Rowles, Aziz Behich, Thomas Deng

Vezni red: Aaron Mooy, Craig Goodwin, Jackson Irvine, Cameron Devlin, Riley McGree, Ajdin Hrustic, Keanu Baccus

Napad: Mathew Lecky, Martin Boyle, Jamie Maclaren, Craig Goodwin, Mitchell Duke, Jason Cummings, Garang Kuol, Awer Mabil

Selektor: Graham Arnold

Put do Katara:

Vise nego tezak i specifican. 14 od 18 kvalifikacionih utakmica igrali su van Australije, zbog situacije sa COVID epidemijom. Kao tresnjica na vrhu torte, usledila je pobeda nad Peruom u finalu interkontinentalnih kvalifikacija. Ovo ce biti peto uzastopno Svetsko prvenstvo za "Ozije" te se stoga moze komotno konstatovati, kako je ovo zaista zlatno doba australijskog fudbala.


Tim i taktika:

Vec sami pogled na imena australijskih igraca svedoci da ovde nema narocitog kvaliteta, pa se samim tim i stil igre moze opisati jednom recju: funkcionalan. "Sokerosi" nece teziti posedu, to je sigurno. Sigurno je da nece biti kreacije niti mnogo gol sansi koje ce stvoriti. Visoki presing na protivnikovoj polovini, prekidi su njihova najbolja prilika.

Zvezda tima: Ajdin Hrustic

Ajdin je rodjen iz bosansko-rumunskog braka. Nikada nije imao dilemu za koju reprezentaciju zeli da nastupa. "Australija mi je dala sve. Takodje je dala zivot mojim roditeljima. Kada su 1995.doleteli iz Bosne, dodelili su im kuci i dali posao", nedavno je rekao. Ajdin je ofanzivni veznjak i sigurno najtalentovaniji igrac ove generacije. Poseban specijalitet su mu slobodnjaci.

Igrac u usponu: Garang Kuol

18-ogodnjak je vec dogovorio transfer sa engleskim Njukaslom nakon Mundijala. Ovaj talentovani napadac nece biti starter za "Sokerose", ali bi mogao biti dzoker sa klupe.

Najjaci sastav: Ryan - Behich - Rowles - Souttar - Atkinson - Mooy - Irvine - Hrustic - Boyle - Cummings - Mabil

Prognoza plasmana:

Iskreno, sve sem eliminacije u grupnoj fazi bi bilo prvorazredna senzacija. Australija ce morati da saceka malo talentovaniju grupu igraca za nesto vise.


DANSKA


Animated-Flag-Denmark.gif150px-_Danish_football_crest.png


Najbolji rezultat: cetvrtfinale (1998.godine)

Sastav:

Golmani:
Kasper Schmeichel, Oliver Christensen, Frederick Ronnow

Odbrana: Joachim Andersen, Victor Nelsson, Simon Kjaer, Joakim Maehle, Andreas Christensen, Rasmus Kristensen, Jans Larsen, Daniel Wass, Alexander Bah

Vezni red: Jasper Lindstrom, Mathias Jensen, Thomas Delaney, Christian Eriksen, Pierre-Emile Hojbjerg, Christian Norgaard

Napad: Martin Braithwaite, Andreas Skov Olsen, Kasper Dolberg, Mikkel Damsgaard, Andreas Cornelius, Jonas Wind, Jasper Lindstrom, Yussuf Yurary Poulssen

Selektor: Kasper Hjulmand

Put do Katara:

Danska reprezentacija je u nizu rezultata iz snova, a sve je poteklo iz traume dozivljene na prvoj utakmici poslednjeg EURA, kada se vedeta tima Kristijan Eriksen srusio na travnatu podlogu Parken stadiona u Kopenhagenu. Sok je ujedinio celu naciju i Danska se uzdigla poput feniksa iz pepela, doguravsi so polufinala prvenstva. Niko nije prosao kvalifikacije ubedljivo kao Danska. Prva su evropska reprezentacija koja je izvadila visu za Katar. Usledile su dve pobede nad aktuelnim svetskim prvacima u Ligi nacija.

Tim i taktika:

Danci igraju dosta napadacki fudbal sa visokim presingom na poslednju liniju protivnika. Taktika se menja tokom samih meceva,ali neke stvari se nikada ne menjaju - bekovi idu visoko u napad, a tezi se igri u kojoj ce Eriksen imati vecu slobodu. On je definitivno najkreativniji danski fudbaler i igrac od kojeg sve polazi.

Zvezda tima: Christian Eriksen

Simon Kjaer jeste kapiten,ali Eriksen je glavni igrac. Sjajno kontrolise ritam, lopte mu "imaju oci", a predstavlja i pretnju po gol iz drugog plana.

Igrac u usponu: Mikkel Damsgaard

Upravo je Damsgaard bio taj igrac koji je popunio rupu nastalu izostankom Eriksena nakon kolabiranja na prvenstvu. Medjutim, povratak Eriksen u tim nije znacio selidbu Damsgarda na klupu. Mikel je zadrzao status clana startne postave. Eriksen ce delovati iz sredine terena,a Damsgard sa levog krila.


Najjaci sastav: Schmeichel - Kristensen - Christensen - Andersen - Maehle - Delaney - Eriksen - Hojbjerg - Olsen - Braithwaite - Damsgaard

Prognoza plasmana:

Danska je uz Francusku ocigledni favorit da nastavi takmicenje. Obe reprezentacije ce gledati da osvoje prvo mesto i tako izbegnu Argentinu u eventualnoj osmini finala. Danska je izuzetna reprezentacija. Uigrana do automatizma i puna samopouzdanja. Cvrsti su i dobro organizovani. Deluju poput dobro poslozenog stroja. Medjutim, manjka im kreativnosti u poslednjoj trecini terena i vica u igri. Ukoliko im protivnik blokira osnovne poluge, upadaju u problem. Naravno, ovo je laske reci nego uciniti. U zavisnosti od zreba mogu ispasti vec u prvoj  nokaut rundi,a mogu da odu i do polufinala.



TUNIS

Animated-Flag-Tunisia.gif180px-Logo_federation_tunisienne_de_foot

Najbolji rezultat: grupna faza

Sastav:

Golmani:
Aymen Dahmen, Bechir Said, Mouez Hassan, Balbouli

Odbrana: Bilef Ifa, Wajdi Kechrida, Montessar Talbi, Ali Abdi, Nader Ghandri, Dylan Bronn, Yassine Meriah, Ali Maaloul, Mohamed Drager

Vezni red: Ferjani Sassi, Hannibal Mejbri, Ellyes Skhiri, Ghailene Chaalali, Aissa Laidouni

Napad: Youssef Msakni, Wahbi Khazri, Taha Khenissi, Saifeddine Jaziri, Anis Ben Slimane, Isam Jebali, Naim Sliti

Selektor: Jalel Kadri

Put do Katara:

Tunis je bio pobednik grupe B u africkoj zoni kvlifikacija, a onda je u barazu bio bolji od reprezentacije Malija sa ukupnih 1-0.

Tim i taktika:

Iako se po rezultatima to bas i ne vidi, omiljena postavka Kadrija je 4-3-3. Ona sugerise ofanzivniji fudbal, medjutim u rezultatski bitnim utakmicama i protiv jacih protivnika, to se cesto menja u 4-5-1, pri cemu krila igraju vise kao drugi par bekova. Kadri nije poznat kao trener-takticar koji menja formacije tokom meca i sve izmene su mu uglavnom 'pozicija za poziciju'. Nasim ljubiteljima fudbala je mozda najpoznatiji prvotimac Ferencvarosa, Laidouni,a komentatorima glavobolju moze zadati napadac Jebali iz ociglednog razloga.

Zvezda tima: Ellyes Skhiri

Ovaj box-to-box veznjak je kljucan za defanzivu Tunisa jer ima sposobnost da oduzima ili osvaja tzv.druge lopte, ali je od znacaja i u napadu sa dugim loptama i dalekometnim sutevima. Neizostavni je sraf tima bez obzira na formu u kojoj se nalazi.

Igrac u usponu: Hannibal Mejbri

Jos jedan veznjak, mladi 19-godisnji igrac Mancester Junajteda koji je trenutno na pozajmici u Birmingemu. Po karakteristikama igrac slicnog profila Skhiriju.

Najjaci sastav: Dahmen- Drager - Bronn - Talbi - Ben - Chalaali - Laidouni - Skhiri - Msakni - Jaziri - Slimane.

Prognoza plasmana:

Ovo je Tunisu sesto ucesce na Mundijalima. Nikada nisu prosli grupnu fazu i bio bi podvig kada bi ova, relativno neiskusna reprezentacija, izbegla sudbinu svojih prethodnika.

 

Raspored utakmica u grupi:

22.11.2022. Danska - Tunis - Al Bayt Stadium, Al Khor
                    Francuska - Australija - Education City Stadium, Doha
26.11.2022. Tunis - Australija - Al Janoub Stadium, Al Wakrah
                     Francuska - Danska - Stadium 974, Doha
30.11.2022. Australija - Danska - Al Janoub Stadium, Al Wakrah
                     Tunis - Francuska - Education City Stadium, Doha

Edited by Don Juan
  • Like 13
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Don Juan said:

Laiduni je hit 🙂

 

Svaki start on proslavalja, pa kako da ne budu simpatični 🙂

Elem. milina je gledati crveno bele tribine na ovom meču 🙂

 

Ne smao zbog toga. Po meni možda i najbolji igrač zasad. Fantastična kontrola lopte, ključan igrač za pas igru sa kojom su fino razbili presing danaca u nekoliko navrata.

 

Džebali takodje radi odličan posao. Vrača se da podupla beka kad zatreba, pa onda istrčava kontru kao prvi. Svaka čast.

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, L' Imperatore said:

 

Danska bez da stvori ozbiljniju šansu u utakmici, daje iz prekida za 1-0 i čao

Ali da dodam samo, ovo se upravo dogodilo na proslom SP. Koliko se secam, Danci su u prvom kolu dobili Peru 1:0, a Peru ih je totalno nadigrao u tom mecu. Zbog te pobede su Danci i prosli grupu (gotovo istu kao i sad, sa FRA i AUS).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...