Jump to content

Grupa E (ESP, CRC, GER, JPN)


Grupa E  

38 members have voted

  1. 1. Ko prolazi dalje?



Recommended Posts

Grupa E je verovatno grupa u kojoj sa najvećom sigurnošću možemo proglasiti ekipe koje nastavljaju takmičenje. Upadljiva polarizacija gde se sa jedne strane nalaze evropski "super teškaši", a sa druge izazivači iz ostatka sveta, gotovo da nam crta borbu za pozicije 1 i 3 kao jedine nepoznanice.
Ako pak iskoristimo popalarnu floskulu da danas svi igraju fudbal i da je lopta okrugla, šanse Japanaca i Kostarikanaca za nijansu rastu i jasno je da se ove ekipe neće predati bez borbe.
Na dosadašnjim svetskim prvenstvima, ekipe iz ove grupe su se sastajale pet puta pri čemu su četiri susreta imali Nemci i Španci. Najznačajniji meč su odigrali u polufinalu 2010. kada je Karles Pujol svojim golom poslao Španiju u finale. Preostali peti meč je duel sa otvaranja prvenstva 2006. kada su Nemci pobedili Kostariku sa 4:2.

 

Raspored:
Nemačka Japan 23.11.2022. 14:00 CET, Khalifa International Stadium
Španija Kostarika 23.11.2022. 17:00 CET, Al Thumama Stadium
Japan Kostarika 27.11.2022. 11:00 CET, Ahmad bin Ali Stadium
Španija Nemačka 27.11.2022. 20:00 CET, Al Bayt Stadium
Japan Španija 01.12.2022. 20:00 CET, Khalifa International Stadium
Kostarika Nemačka 01.12.2022. 20:00 CET, Al Bayt Stadium

 

Sastavi ekipa:

https://en.wikipedia.org/wiki/2022_FIFA_World_Cup_squads#Group_E

 

ŠPANIJA

FIFA rang lista: 7

 

Najbolji plasman: Šampioni (2010)

 

Slika ekipe: 
Nakon perioda totalne dominacije jedne od najboljih generacija u istoriji fudbala, španski reprezentativni fudbal se, verovatno potpuno očekivano, našao u jednoj vrsti slobodnog pada. Kulminacija pada se desila na prethodnom svetskom prvenstvu kada je ekipa totalno moralno i energetski posrnula nakon objave da je tadašnji selektor već potpisao ugovor sa Real Madridom. Ništa drugo osim treće uzastopne rane eliminacije sa velikih takmičenja nije se moglo očekivati. Vruć krompir da španski tim vrati na pobednički kolosek dobio je Luis Enrike koji je rešio da koristi dobro oprobanu igru kratkih paseva (tika-taka) gde je cilj skoro da se ušeta u protivnički gol. Ovakav pristup, uz ignorisanje igrača Real Madrida, doneo je dosta kritika izuzezno zahtevne fudbalske javnosti u Španiji. Iako se ekipa rezultatski stabilizovala (polufinale Eura i izboren finalni turnir Lige nacija) kritike na račun slabe realizacije ni danas ne izostaju i retki su mečevi gde je pun napadački potencijal došao do izražaja. Mečevi protiv Slovačke i Hrvatske sa prošlog Eura su put kojim Španci napadački moraju da teže.
Pomenuti problem efikasnosti se manifestovao u mečevima Lige nacija protiv Švajcarske i Portugala gde ekipa nije uspela na 4 meča da postigne više od jednog gola. Na tim mečevima se pojavio još jedan problem - odbrana u prekidima. I to je nešto na čemu Luis Enrike mora da radi u ovom kratkom roku ako želi da mu ekipa igra u samoj završnici. 
Kvalifikacioni ciklus je bio izuzetno težak i samo zahvaljujući kiksevima Šveđana, "Furija" je došla u situaciju da sama odlučuje o svojoj sudbini u poslednjem meču gde je i remi bio dovoljan za direktan plasman. Pobeda od 1:0 je mogla da označi početak operacije "Katar". 

 

Očekivani sastav: 
Kada selektor u šest mečeva Lige nacija upotrebi čak 24 igrača kao startere jako je teško prognozirati ko bi mogao da čini startnih 11. Formacija je dobro poznata, 4-3-3 je nešto od čega Španci ne odustaju. Među stativama je siguran golman Bilbaa Unai Simon koji je izgleda pregurao period dečjih bolesti i profilisao se u jednog od najboljih golmana na svetu. Na bekovskim pozicijama treba očekivati igrače najvećih španskih klubova, Danija Karvahala i Đordija Albu, dok je jedno mesto u sredini odbrane rezervisano za Pau Toresa. Njegov partner bi mogao biti Ajmerik Laport koji se oporavio od povrede koja ga je mučila ili mlađani Erik Garsija. Ostaje nejasno koju ulogu bi mogao da ima igrač sa najviše nastupa u dresu reprezentacije, Serhio Ramos ukoliko ga selektor uvrsti na finalni spisak.
Trojka na sredini terena je potpuna nepoznanica. Iskustvo koje donose kapiteni Barselone i Atletika, Buskets i Koke može im obezbediti mesto u startnoj postavi. Trećem mestu je najbliži mlađani Gavi, najbolji mladi igrač Evrope za ovu godinu. Svoju šansu će čekati Rodri, Pedri i Karos Soler. Što se napadačke trojke tiče, najbliži mestima startera na krilnim pozicijama su Sarabia i Feran Tores, dok bi oporavljeni Alvara Morata morao biti cenralni napadač. Opcije sa klupe bi bili Dani Olmo i Marko Asensio.

 

Zvezda tima: 
Ako biste prosečnom Špancu postavili ovo pitanje, velika je verovatnoća da se ne bi saglasio sa piscem ovih redova. Ipak, moj izbor će biti Alvaro Morata. Čovek koji prilično "luta" u klupskom fudbalu, potpuno drugo lice pokazuje u nacionalnom timu. Prosek od pola gola po meču kao i sposobnost da postiže odlučujuće golove odlika je 190 cm visokog Madriđanina. Naravno, procenat iskorišćenih šansi je stavka koja mu nedostaje da bi bio igrač najvišeg nivoa. Ipak, gol Portugalu za plasman Španaca na finalni turnir Lige nacija ili pogodak Švedskoj vredan katarske vize jasno pokazuje ko je ključni čovek za uspeh Španaca.
 
Prognoza plasmana:
Polufinale

 

KOSTARIKA

FIFA rang lista: 31

 

Najbolji plasman: Četvrtfinale (2014)

 

Slika ekipe: 
Kostarika je poslednja ekipa koja se kvalifikovala za Katar i to nakon što je pobeđen Novi Zeland u meču interkontinentalnih kvalifikacija. Na taj način uspeli su da vežu treće uzastopno učešće na najvećoj fudbalskoj smotri.
Užasan start kvalifikacija su nekako uspeli da kompenzuju furioznim finišom gde su na poslednjih 6 mečeva osvojili čak 16 bodova i time izborili meč baraža. Jezgro tima i dalje čine igrači koji su ostvarili najveći uspeh u istoriji fudbala u Kostarici kada su ih Holandjani pre 8 godina zaustavili u četvrtfinalu mundijala.
Samim tim, iskustvo je nešto što ne manjka ovoj ekipi, ali godine čine svoje i teško je verovati da u ovom momemntu Kostarikanci mogu osvojiti dovoljno bodova kako bi prošli grupu.

 

Očekivani sastav: 
Selektor Luis Fernando Suarez je u prethodnom periodu najcesce izvodio timove u formaciji 4-4-2 i 5-4-1 gde je mesto među stativama po pravilu rezervisano za iskusnog golmana Kejlora Navasa. Dvojac centralnih bekova bi mogli biti Oskar Duarte i Fransisko Kalvo, dok bi im se u slučaju formacije sa tri centralna beka priključio Huan Pablo Vargas. Podjednake šanse da startuju uz desnu aut liniju imaju Karlos Martinez i Kejšer Fuler, dok je standarni levi bek Brajan Oviedo, nekadašnji igrač Evertona i jedno vreme neizostavni član FPL timova. Sredinu terena već duži niz godina na svojim plećima nose Selso Borhes i Jeljcin Teheda. Da, ovaj drugi je svoje ime dobio po nekadašnjem ruskom predsedniku. Energiju ovom "matorom" timu treba da donesu bočni igrači sredine terena, Herson Tores sa desne strane i supertalentovani 18-godišnji igrač Sandrlenda, Džuison Benet sa leve strane. U špicu napada je siguran Džoel Kembel. U slučaju formacije sa dva napadača, pridružio bi mu se Entoni Kontreras ili kapiten tima Brajan Ruiz, kao polušpic.  

 

Zvezda tima: 
Kada su lokalni novinari tokom leta pitali selektora Suareza o sastavu tima koji će putovati u Katar, on im je odgovorio da je jedino kapiten Brajan Ruiz siguran putnik. Iako je već zašao u ozbiljne fudbalske godine i daleko je od forme  iz vremena kada je nosio dres Fulama i Sportinga, 37-godišnja desetka je i dalje igrač od koga dosta toga zavisi u igri "Tikosa". Još uvek nije jasno koju će ulogu imati, da li će započinjati mečeve ili će ih završavati kao što je recimo bio slučaj u odlučujućem meču kvalifikacija protiv Novog Zelanda.

 

Prognoza plasmana:
Grupna faza

 

NEMAČKA

FIFA rang lista: 11

 

Najbolji plasman: Šampioni (1954, 1974, 1990, 2014)

 

Slika ekipe:

Četverostruki svetski prvaci su prva ekipa koja se kroz kvalifikacije plasirala u Katar. Relativno laka grupa u kojoj su se našli omogućila je da se kiks na domaćem terenu protiv Makedonaca ne oseti i pobede u preostalih 9 mečeva su bile i više nego dovoljne da se čekira karta za 18. uzastopno učešće na Mondijalima. Nakon trijumfa u Brazilu, usledio je postepeni pad Pancera koji se jasno vidi iz neprolaska grupe u Rusiji i rane eliminacije na prethodnom Euru. Preko potrebna promena je urađena i Joakima Leva je nasledio dotadašnji strateg Bajerna Hansi Flik. Doduše, ni on nije uspeo da odvede Nemce na finalni turnir Lige Nacija, ali u grupi sa finalista prethodnog Eura i iznenađujuće dobrim Mađarima, ekipa je na momente pokazala da raspolaže ogromnim potencijalom. Flik koristi osnovne karakteristike igre Bavraca kao što su ubitačna tranzicija, konstantni i konkretni napadi po bokovima, ubacivanje igrača sredine terena iz drugog plana, visoki presing. Tako da su Nemci sposobni da stvore veliki broj sansi i uz iole pristojnu realizaciju, mogu daleko da doguraju u Kataru.

 

Očekivani sastav:

Hansi Flik najčešće koristi formaciju 4-2-3-1 iako je u par navrata pokušao da igra sa tri štopera, bas kao što je i Lev činio na samom kraju svog mandata. Iako ga u poslednje vreme prate povrede i bolest, na golu bi trebalo da se nađe Manuel Nojer. Bekovske pozicije će pokriti Tilo Kerer i Davim Raum, dok bi mesta u sredini odbrane zauzeli Antonio Ridiger i Niklas Sule. Ukoliko defanzivac Real Madrida ne uspe da se oporovi na vreme, svoju šansu čeka još jedan štoper iz Dortmunda Niko Šloterbek. Dvojac na sredini terena će činiti Jošua Kimih i Ilkaj Gundogan, igrač koji se nalazi u vrhunskoj formi na početku sezone. Trojka iza napadača je trio iz Bajerna, Gnabri, Miler i Sane. Pri čemu poslednja dvojica vuku povrede poslednjih mesec dana i njihovo učešće je i dalje pod znakom pitanja. Alternative su Jonas Hofman i Jamal Musiala dok fenomenalni kapiten Milionera Marko Rojs nije uspeo na vreme da se oporavi i neće ga biti u Kataru. Povredom Tima Vernera, Nemci gotovo sigurno prelaze na igru sa lažnom devetkom gde bi tu ulogu preuzeo Kai Haverc jer malo je verovatno da će Muokoko ili Adejemi dobiti priliku da predvode napada Elfa.

 

Zvezda tima:

Nemci imaju neverovatno ujednačen tim i jako je teško bilo iz jedne takve grupe izdvojiti pojedinca. Ipak, povrede koje su se dogodile i slabiji rezultati nekih klubova rezultovali su time da se ovde nađe ime Ilkana Gundogana.  Kapiten Mančester Sitija se odavno profilisao kao jedan od najboljih box-to-box igrača koji je sposoban da igra podjednako uspešno i zadnjeg veznog, ali i plejmejkera. Siguran na lopti, jak u duelima, izuzetno opasan iz drugog plana i siguran izvođač kaznenih udaraca, Gundogan je na poslednjih 20 mečeva u dresu reprezentacije čak 8 puta uspeo da se upiše u listu strelaca.  

 

Prognoza plasmana: 

Četvrtfinale

 

JAPAN

FIFA rang lista: 24

 

Najbolji plasman: Osmina finala (2002, 2010, 2018)

 

Slika ekipe:

Od kada su debitovali u Francuskoj 1998. Japanci nisu propustili niti jedno svetsko prvenstvo. Ovog puta su plasman ostvarili u nimalo lakoj kvalifikacionoj grupi gde su za rivale imali Saudijsku Arabiju i Australiju. Iznenađujući poraz na domaćem terenu od Omana na samom startu i onaj relativno očekivani u Džedi otežali su poziciju za selekciju koju sa klupe predvodi Hajime Morijasu. Međutim, serija od 5 pobeda uz dvostruki trijumf nad Australcima bila je dovoljna da se čekira viza za Katar. Postoji šablon koji predstavlja dosadašnja učešća Japanaca na mondijalima koji kaže: grupna faza, pa osmina finala i tako u krug. Kada se setimo da su nastup u Rusiji pre 4 godine završili u osmini finala dozvolivši Belgijancima da okrenu 0:2, jasno je da je sada došao red na jedan nastup koji će trajati samo tri uvodna meča. Borbenost, konstantno "zujanje", i igra iz tranzicije su nešto što Japanu može doneti uspeh u nastupajućim mečevima. Zanimljivo je da je japanski selektor prvi objavio finalni spisak za prvenstvo, iznenadivši sve nepozivanjem Haragučija iz Union Berlina i zvezde Seltika Kjoga Furuhašija.

 

Očekivani sastav:

Selektor Japanaca je očigledno neko ko ne voli mnogo da meša karte i ko ima poverenja u svojih odabranih 11 i u svoju odabranu formaciju 4-3-3 koja lako prelazi u defanzivnih 4-5-1. Zbog toga verujem da on već sada zna barem 9 sigurnih startera za meč protiv Nemačke. Na golu će biti Šuiči Gonda, dok bi četvorku u odbrani trebalo da formiraju Jamane, kapiten Jošida, Itakura i Juto Nagatomo. Eventualno bi se moglo naći mesta za odličnog beka Arsenala Tekehira Tomijasua, bilo na njegovoj izvornoj poziciji, bilo na mestu levog štopera. Trio na sredini čine Endo, Morita i Tanaka, dok su na krilima Takumi Minamino i Junia Ito. Sjajna forma u kojoj se nalazi Daiči Kamada morala bi da upali alarm u stručnom štabu reprezentacije kako bi se za njega našla odgovarajuća uloga. Povreda Juje Osaka i nepozivanje Furuhašija nekako je u prvi plan gurnula svima dobro poznatog napadača Takumu Asana tako da bi bivši igrač Partizana lako mogao da se nađe u startnih 11 na meču protiv Nemaca.

 

Zvezda tima:

Adaptacija na vrhunski tim zna često da bude problematična faza za veliki broj fudbalera. Tako nešto se desilo i Takumiju Minaminu koji nikako nije uspeo da ponovi igre iz dresa Salzburga i nametne se u Liverpulu. Usledila je pozajmica u Sautempton, pa transfer u Monako, ali krilni napadač još uvek ne uspeva da nađe formu koja ga je preporučila Klopu. Za to vreme, igre u reprezentaciji ne trpe ni najmanje. 10 golova tokom kvalifikacija su bile dovoljne za deobu trećeg mesta na listi strelaca azijskog dela i presudan uticaj na uspeh japanskog tima.

 

Prognoza plasmana:

Grupna faza

  • Like 12
  • Thanks 6
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...