Jump to content

Feminizam & renesansa: Žene će roditi revoluciju

Recommended Posts

Posted
3 minutes ago, DameTime said:

Zapravo je tvoje pitanje bilo u tom rangu. Volim kad odjednom želite da svodite na empiriju, samo ne znam šta ti je da odjednom izigravaš Eddarda 😁

Prečka, nisam trigerovan nego nitpikujem :classic_biggrin:

I pitanje nije u tom rangu.

Ali sad ozbiljno, bold mi nije očigledan, a nije mi jasno kako je objektivno meren.

Ako treba da mi bude očigledno iz svakodnevnog života, ok, we can call it a day i da pređemo na Balšina zakucavanja.

Posted (edited)
12 minutes ago, Smrtokapa said:

Prečka, nisam trigerovan nego nitpikujem :classic_biggrin:

Pa i on nitpikuje... Jer je trigerovan 😁

12 minutes ago, Smrtokapa said:

I pitanje nije u tom rangu.

Ali sad ozbiljno, bold mi nije očigledan, a nije mi jasno kako je objektivno meren.

Ako treba da mi bude očigledno iz svakodnevnog života, ok, we can call it a day i da pređemo na Balšina zakucavanja.

Helena je u pravu. A mislim možemo da nađemo operacionalizacije kroz istraživanja:) 

Samo mi nije jasno da ti nije jasno kako je to beli muškarac privilegovan u odnosu na Afroamerikanca ili Afroamerikanku, u svakodnevnom životu.

Edited by DameTime
Posted
3 minutes ago, DameTime said:

Samo mi nije jasno da ti nije jasno kako je to beli muškarac privilegovan u odnosu na Afroamerikanca ili Afroamerikanku, u svakodnevnom životu.

Omg. Naravno da mi je to jasno.

Ono što mi nije jasno je na koji način je napravljena hijerarhija ovih hijerarhija.

Da probam ponovo:

čak i da je siromašan, biće "iznad" tamnoputog muškarca ili žene

Ovako kako je ovo sročeno, ispada da je neki white trash lik koji će da zavrće šrafove u fabrici koju će mu Tramp vratiti u SAD "iznad" Lebrona Džejmsa.

Jasno mi je da je bela osoba privilegovana u odnosu na crnu, u hipotetičkom slučaju gde su sve druge stvari (imovno stanje, pol itd.) jednake.

• Like 1
Posted

ZAGREBAČKI policajac (45) uhićen je zbog sumnje da je gotovo 15 godina seksualno zlostavljao svoju izvanbračnu partnericu te je podvodio drugim muškarcima. Ona je sve ove godine šutjela o tome, da bi na kraju ipak progovorila nakon 45-godišnjakovog verbalnog ispada prema njihovoj zajedničkoj kćeri.

Index.hr vest je od danas.

OVo je nastavak na post dame o tome ko su sve silovatelji.

Posted (edited)
3 hours ago, Smrtokapa said:

Ovako kako je ovo sročeno, ispada da je neki white trash lik koji će da zavrće šrafove u fabrici koju će mu Tramp vratiti u SAD "iznad" Lebrona Džejmsa.

Pa kojim putem je krenula Tranpija, vrlo brzo ćemo se učvrstiti u ovom scenariju 🫠

3 hours ago, Smrtokapa said:

Jasno mi je da je bela osoba privilegovana u odnosu na crnu, u hipotetičkom slučaju gde su sve druge stvari (imovno stanje, pol itd.) jednake.

I u slučaju visokog SES-a (socioekonomski status), predrasude prema osobama Afroameričkog porekla su vrlo prisutne. Ako baš hoćeš na primeru Lebrona, kad Srbi hoće da ga hejtuju, vrlo brzo regresiraju na ono čuveno "crnja". Džabe mu i novci (koje je sam zaradio) i karijerni uspeh.

Da je još k svemu tome i žena... Bilo bi stvarno čupavo.

Edited by DameTime
slovce, u Heleninu čast
Posted
4 hours ago, Smrtokapa said:

Slažem se sa ovim, imamo i različite "ose" po kojima diskriminacija može postojati, npr. u patrijarhalnom društvu diskriminacija žena, u rasističkom određene rase, u nacionalnoj državi manjinske nacije, u klasnom društvu siromašnih itd.

Npr. da je počinilac ovde bio crnac, možda se ne bi izvukao.

Ali nije. Ovde imamo slučaj "uspešnog" muškarca. Ubacili smo u priču "belog muškarca". Zašto onda nismo ubacili "belog cis uspešnog bogatog muškarca flamanca"?

Jednostavno mi se čini da ubacivanjem svake nove varijable gubimo deo fokusa sa elemenata koji su u ovom konkretnom slučaju igrali ulogu, i dobijamo neku vrstu antisinergije*,  razvodnjavanja priče i prebacivanja iste na identitetsku politiku.

*Ovde mislim i na to da će svaki novi segment dodati i nekoga kome se to "penje na kurac". Nemam ništa protiv penjanja na isti kada je u pitanju određena osa, ali svaka suvišna ti smanjuje grupu u kojoj se nalaziš i otvara novi front gde treba da se boriš. Sa taktičke strane gledano.

Što bi rekao Okam "postojeće, ako nije nužno(?), ne treba umnožavati".

Mislim da ne treba zapostavljati ni jednu "osu", jer povladjenost ili nevidljivost bilo koje grupe zavisi od svih faktora i to se manifestuje i na mjestima na kojima to vecina ljudi i ne primjecuje. Da ne idemo daleko, gledajmo samo zlocin koji je podigao Srbiju na noge - pad nadstresnice u Novom Sadu. Zrtve su zene, djeca, penzioneri, studenti i djaci iz prigradskih naselja, oni koje ne voze vozaci, niti se voze svojim automobilima - grupe koje ne mogu izbjeci javni saobracaj...  Nadstresnica nije pala na slucajne prolaznike - nego na one koji u sistemu i drustvu imaju losiji polozaj...  I od 10000 putnika koji dnevno prodju kroz tu stanicu slucajno izabranih 15 ljudi bi cinilo grupu slicne strukture... 

Posted
2 hours ago, Mina D. Harker said:

Dobar presjek 2. vala feminizma, prirodno, dotiču se mnogih tema koje smo i ovdje pretresali pa ko želi da sazna više, evo:

Ćao @Mina D. Harker  :classic_happy:

...

Skoro sam naleteo na ovu curu u preporukama ...

Men' se čini razumna.
Šta ti kažeš?

• Like 1
Posted
2 hours ago, Besni lala said:

Ćao @Mina D. Harker  :classic_happy:

...

Skoro sam naleteo na ovu curu u preporukama ...

Men' se čini razumna.
Šta ti kažeš?

Znam da nije meni namenjeno ali stavljam potpis na bukvalno svaku rečenicu. 

• Like 1
Posted
5 hours ago, Darko said:

Znam da nije meni namenjeno ali stavljam potpis na bukvalno svaku rečenicu. 

...

Dobro jutro :57:

Ma pobogu - naravno da svako može da komentariše.

Voleo bih da čujem Minu jerbo - žensko i ima mišljenje o tome. :classic_happy:

Već rekoh kako meni sve to zvuči.

• Like 1
Posted (edited)
On 4/10/2025 at 9:16 PM, Smrtokapa said:

Ne.

To je lepo cini mi se objasnio Dzesi Ventura, njegov drugar afros vrlo bogat i obrazovan (covek je dr mr medecine, neki mudo hirurg) mu je rekao da uvek ima stres kad ga zaustavlja policija. Zato novacnik drzi odmah iza soferke da slucajno ne bi policajac imao opravdanje da ga ucmeka (ucinilo mi se da je imao pistolj u pretincu).

A inace cela prica krenula oko toga sto hoce da proda mercedesa i kupi neki neugledan automobil.

Kaze dok ja njima objasnim da sam hirurg a ne diler svasta moze da bude 😞

Mislim da je imas i film snimljen na osnovu takvih situacija, gde policajac rasista namerno zlostavlja neku uspesnu afro porodicu a zato sto ga je otac prijavio zbog prekomerne sile tokom zaustavljanja, ista fora zaustavio covek vidi vozi skup auto mora da je diler.

Edited by MeanMachine
  • Thanks 1
Posted
50 minutes ago, DameTime said:

Naslov je dovoljan, ali odslušala sam prvi minut i isključila. Zaista nema potrebe da se ova tema kalja ovakvim glupostima.

E @DameTime :classic_happy:

Drago mi je što si i ti odgovorila.

....

Samo ... "kalja" ?

Drugim rečima nemaju sve žene pravo da daju svoje mišljenje o ženskim pravima?
Ili su neke žene ... više žene od drugih? :classic_smile:

...
Ne stvarno, žao mi je što tako misliš ali jebi ga.
Neka toga tu.

Posted (edited)

@MeanMachine

Hvala na primeru. Ja se ne bih vraćao na taj deo, slažem se u suštini i potpuno sam bespotrebno započeo taj oftopik.

Što se postavljenog videa tiče, ja sam od onih što su odgledali ceo i EDIT: ne moram baš o svemu da dajem svoje mišljenje.

Edited by Smrtokapa
Posted

@Besni lala

Ne znam ko je devojka, svakako ima pravo da iznosi svoje mišljenje i snima za svoj YT kanal šta hoće 😄 

Međutim, ovaj baiting naslov 

How Modern Feminism Scammed a Generation of Women je neozbiljan i bezvezan, i ovde sam blaga u (pr)oceni. Da ne pričam o tome što je u prvih 7 sekundi pokazala svoje nepoznavanje feminizma tj. talasa feminizma.

• Like 1
Posted

Ups.

U međuvremenu stiglo i do Ane Brnabić :classic_happy:

1 minute ago, DameTime said:

@Besni lala

Ne znam ko je devojka, svakako ima pravo da iznosi svoje mišljenje i snima za svoj YT kanal šta hoće 😄 

Međutim, ovaj baiting naslov 

How Modern Feminism Scammed a Generation of Women je neozbiljan i bezvezan, i ovde sam blaga u (pr)oceni. Da ne pričam o tome što je u prvih 7 sekundi pokazala svoje nepoznavanje feminizma tj. talasa feminizma.

Ok.

Hteo sam da čujem.
Čuo sam.

Hvala. :57:

Posted
2 minutes ago, Besni lala said:

U međuvremenu stiglo i do Ane Brnabić :classic_happy:

Čisto da uđe u zapisnik da se taj deo nije odnosio na izgled već na argumentaciju.

• Ha-ha 1
Posted
11 minutes ago, Smrtokapa said:

Što se postavljenog videa tiče, ja sam od onih što su odgledali ceo i EDIT: ne moram baš o svemu da dajem svoje mišljenje.

Ja sam pročitala šta je pisalo i šteta je što si obrisao :wicked:

Posted

Svi pogledali Lalin video, niko ovaj doku što sam ja postavila :classic_sad:

Izvini @Besni lala, ne mogu da ponudim bitno drugačiju perspektivu od ostalih. Meni je nadasve taj agresivni stil prezentacije naporan, a dosta jutjubera ga je usvojilo. 

Ono što mogu reći da je overall utisak o viđenom - ona "nije kao druge djevojke" ili popularno #notlikeothergirls.

• Love 1
Posted
11 minutes ago, Mina D. Harker said:

Svi pogledali Lalin video, niko ovaj doku što sam ja postavila :classic_sad:

Ko još ima vremena da sluša sat i po vremena dokumentarnog programa, lakše je pogledati desetominutni video, pogotovo ako se sadržaj istog slaže sa već stečenim stavom da je moderni feminizam 'vaki ili 'naki i da sve to guraju (preterano) liberalne žene.

No ja tek sad videh šta si okačila, pa ću baciti pogled 😄 

• Like 1