Jump to content

Feminizam & renesansa: Žene će roditi revoluciju

Geronimo

Recommended Posts

2 hours ago, DameTime said:

Pogotovo jer je reakcionarnog tipa jelte i ženski bes je mnogo više autodestruktivan nego usmeren spolja, ka muškarcima.

Ostatak posta ne bih komentarisala.

Sta je zenski bes? Iskreno ne razumem te pojmove feminist rage i slicno? Ljudima koji zele da razumeju pitanja i borbu feminizma deluju prilicno odbojno. 

• Like 1

13 minutes ago, Smrtokapa said:

Kapiram šta @Mina D. Harker pokušava da kaže, ali ta "muška solidarnost" uglavnom funkcioniše na nekom banalnom nivou, ono postoje neke muške teme i muški problemi ali ne postoji nikakav pakt sa principima ako izuzmemo ove sačuvajmebože organizacije.

S druge strane @McLeod:

ne zvuči jezivo nego besmisleno, ne možeš tek tako da zameniš, zbog boldovanog, da bi imalo smisla morala bi ovo da bude istina:

Jevreji su muskarci, a zene Nemci. Ili ako ti je to preterano, zene su MAGA a muskarci zaposleni u federalnim sluzbama iz prethodne administracije. 

Ovo sto je preneto direktno stavlja zene na visu poziciju u odnosu na muskarce i vrsi diskriminaciju.

Ideja iza toga je sabornost i odgovor na diskriminaciju zena koja je svakako prisutna, a uvodjenjem kontr la diskriminacije maksimalisticki pokusava da se trgovinom dovede u prihvatljivu poziciju.

To onda delegitimise citavu borbu i pokret koji valjda treba da se bori za jednakost polova po svim osnovima.

8 minutes ago, 40Wins said:

Sta je zenski bes? Iskreno ne razumem te pojmove feminist rage i slicno? Ljudima koji zele da razumeju pitanja i borbu feminizma deluju prilicno odbojno. 

Ne samo odbojno vec i besmisleno, a incelima daje municiju kada pricaju o nedojebanim sizofrenicarkama.

• Like 2

9 minutes ago, 40Wins said:

Jesi li nekad osetio bes, zbog nepravde na primer? 

Emocija je ta, samo kao odgovor na vekovne represije koje patrijarhat vrši nad ženama i usmeren je baš ka tome (ne ka muškarcima). 

Odatle izraz ženski bes/feminist rage. I ne, to ne znači da bismo jovobakićevski jurile muškarce po ulicama... :classic_smile:

• Like 1

Dame, obrni okreni nesto vam nevalja u pristupu, kada vam toliko razlicitih forumasa, zapravo naklonjenih ideji ravnopravnosti,

na razne nacine ukazuje na to. Pravite od saveznika "neprijatelje". Niste valjda trumpisti ?! 🙂

PS

Mina, nemoj biti tuzna zbog ovog mog upisa.

Tebe dozivljavam bas kao osvezenje na forumu i veoma mi je drago da si tu.

Edited by Dragan
  • Like 2
  • Tuzno 1

6 minutes ago, Dragan said:

Dame, obrni okreni nesto vam nevalja u pristupu, kada vam toliko razlicitih forumasa, zapravo naklonjenih ideji ravnopravnosti,

na razne nacine ukazuje na to. Pravite od saveznika "neprijatelje". Niste valjda trumpisti ?! 🙂

PS

Mina, nemoj biti tuzna zbog ovog mog upisa.

Tebe dozivljavam bas kao osvezenje na forumu i veoma mi je drago da si tu.

Niti gledam muškarce kao neprijatelje, niti na forumaše sa kojima se ne slažem oko nečega gledam kao na neprijatelje.

A što mlatim po forumu, pa računam da možda čita neko spolja ko će da dobije malo drugačije informacije, procenila sam da ovde fali feministička perspektiva, a ne volim ni da drugima samo klimam glavom ili da oni meni klimaju glavom.

Edited by DameTime
veznik
  • Thanks 1

4 hours ago, Mina D. Harker said:

Ženska solidarnost je za mene, između ostalog, vjerovanje ženama žrtvama nasilja bez ifs and buts. 

2 hours ago, DameTime said:

Naravno da ću bezrezervno verovati ženi koja podeli iskustvo muškog nasilja, 

A zašto mora bezrezervno da se veruje? Ja zaista imam problem sa tim. Ja bezrezervno verujem samo osobama za koje znam da mogu bezrezervno da im verujem i to je to. 

Zašto ne može da se ostane prosto - objektivan? A objektivnost u mom slučaju znači (kada govorimo na moju hipotetičku reakciju na to da mi dođe recimo koleginica i kaže da je napastvovana), da ne bih ni u kom slučaju dovodio u pitanje da li je to istina jer je zaista u današnjem svetu verovatnoća da je istina daleko veća nego da nije, ponudio bih pomoć i podršku. Ali ne bih ruku u vatru (svoj integritet) stavljao da je 100% istinito. Kao što ne bih ni da mi npr. dođe muški kolega i kaže da ga šef mobinguje. Za mene je to objektivna solidarnost. Ovo što vi navodite je neobjektivna, emocionalna solidarnost. Taj ženski bes, kao ni bilo koji drugi bes, retko može da dovede do objektivne racionalne reakcije. 

Mislim da pričamo o relativno sličnoj stvari, i ja bih sigurno imao "pro" stav prema tome, nazovimo ga verovanjem, ali meni jako smeta taj pridev bezuslovno, bezrezervno... To jeste dogmatski. Kako god okrenete.

• Like 3

28 minutes ago, DameTime said:

Jesi li nekad osetio bes, zbog nepravde na primer? 

Emocija je ta, samo kao odgovor na vekovne represije koje patrijarhat vrši nad ženama i usmeren je baš ka tome (ne ka muškarcima). 

Odatle izraz ženski bes/feminist rage. I ne, to ne znači da bismo jovobakićevski jurile muškarce po ulicama... :classic_smile:

Vekovna represija:

• Nefertiti
  • Kleopatra
  • Budika
  • Elizabeta, kci Henrika VIII
  • Margaret, kraljica Engleske i Skotske
  • Viktorija
  • Elizabeta, majka ovog kralja Carlsa i svekrva Kamile i baba ona 2 nesrecnika

Da dodamo spisku i Izabelu od Aragona, Katarinu de Medici, Katarinu II, Mariju Tereziju i jos gomilu zena koje su u tom prokletom patrijarhatu i vekovnoj represiji uspele da ostanu zapamcene po delima, a ne samo zbog toga sto su bile - zene.

2 minutes ago, Kronostime said:

Vekovna represija:

• Nefertiti
  • Kleopatra
  • Budika
  • Elizabeta, kci Henrika VIII
  • Margaret, kraljica Engleske i Skotske
  • Viktorija
  • Elizabeta, majka ovog kralja Carlsa i svekrva Kamile i baba ona 2 nesrecnika

Da dodamo spisku i Izabelu od Aragona, Katarinu de Medici, Katarinu II, Mariju Tereziju i jos gomilu zena koje su u tom prokletom patrijarhatu i vekovnoj represiji uspele da ostanu zapamcene po delima, a ne samo zbog toga sto su bile - zene.

Moj djed pusio i pio a zivio 110 godina nivo argumenta

• Like 2
  • Love 1

4 minutes ago, Eddard said:

A zašto mora bezrezervno da se veruje? Ja zaista imam problem sa tim. Ja bezrezervno verujem samo osobama za koje znam da mogu bezrezervno da im verujem i to je to. 

Zašto ne može da se ostane prosto - objektivan? A objektivnost u mom slučaju znači (kada govorimo na moju hipotetičku reakciju na to da mi dođe recimo koleginica i kaže da je napastvovana), da ne bih ni u kom slučaju dovodio u pitanje da li je to istina jer je zaista u današnjem svetu verovatnoća da je istina daleko veća nego da nije, ponudio bih pomoć i podršku. Ali ne bih ruku u vatru (svoj integritet) stavljao da je 100% istinito. Kao što ne bih ni da mi npr. dođe muški kolega i kaže da ga šef mobinguje. Za mene je to objektivna solidarnost. Ovo što vi navodite je neobjektivna, emocionalna solidarnost. Taj ženski bes, kao ni bilo koji drugi bes, retko može da dovede do objektivne racionalne reakcije. 

Mislim da pričamo o relativno sličnoj stvari, i ja bih sigurno imao "pro" stav prema tome, nazovimo ga verovanjem, ali meni jako smeta taj pridev bezuslovno, bezrezervno... To jeste dogmatski. Kako god okrenete.

Danas smo na poslu imali radionicu na temu komunikacije i interpretacija vs objektivno. Tvoje hvatanje za jednu reč je tipičan primer jedne interpretacije, u koju si učitao dogmu i još svašta nešto. Iako suštinski pričamo o sličnoj stvari.

E sad, pošto se forumski gledano duže "znamo", a i pošto si mi na neki način simpatičan (iako me nerviraš), ja to ne shvatam kao zlonamerno. Već da tvoje vrednosti, uverenja i stavovi izbijaju iz toga. Tako da razmisli malo i o tome kako čitaš to što mi ovde pišemo.

Zašto bezrezervno verujem toj ženi? Jer ona najčešće nema podršku sistema, institucija tj. nema nikakav supporting sistem u borbi protiv nasilja i nasilnika. I jer bih volela da sutradan, nedajbože, meni neka žena tako veruje.

Naravno da sam emotivna! Naravno da sam ljuta, besna, ogorčena! Razgovarala sam sa ženama koje su po nekoliko godina provele u odnosu sa nasilnikom, maltretirane fizički, psihički, emotivno, silovane u braku... Takvu nemoć i bes nisam osetila nikad u životu - da sam potpuno bespomoćna pred nečijom "sudbinom". 

Objektivna racionalnost jako lepo zvuči, ali za mene od tada ne postoji više nijedna opcija sem ženske solidarnosti. Without ifs and buts.

• Like 1
  • Love 1

10 minutes ago, Malkolm Brogdon said:

Moj djed pusio i pio a zivio 110 godina nivo argumenta

Ali je imao babu pored sebe koja je sa njim ostvarila potomstvo i tako je doslo i do tvog bivstvovanja na ovom dunjaluku - malo li je?

Bez njih dvoje, kakvi god da su bili, ne bi bilo ni tebe.

Moj deda je isto pio i pusio, baba u zivotu nije pojela nista sto nije iz njene bate i avlije pa od cetvoro nji`ove dece se namnozilo nas 40 po zadnjem popisu familije.

To je ono sto je njihova najveca ostavstina, a ne neka imovina u nekoj vukojebini ili grobovi predaka.

Isto tako su nasi potomci ono najvrednije sto ostavljamo iza sebe i po cemu ce nas, nadam se, neko pamtiti.

16 minutes ago, DameTime said:

Danas smo na poslu imali radionicu na temu komunikacije i interpretacija vs objektivno. Tvoje hvatanje za jednu reč je tipičan primer jedne interpretacije, u koju si učitao dogmu i još svašta nešto. Iako suštinski pričamo o sličnoj stvari.

E sad, pošto se forumski gledano duže "znamo", a i pošto si mi na neki način simpatičan (iako me nerviraš), ja to ne shvatam kao zlonamerno. Već da tvoje vrednosti, uverenja i stavovi izbijaju iz toga. Tako da razmisli malo i o tome kako čitaš to što mi ovde pišemo.

Zašto bezrezervno verujem toj ženi? Jer ona najčešće nema podršku sistema, institucija tj. nema nikakav supporting sistem u borbi protiv nasilja i nasilnika. I jer bih volela da sutradan, nedajbože, meni neka žena tako veruje.

Naravno da sam emotivna! Naravno da sam ljuta, besna, ogorčena! Razgovarala sam sa ženama koje su po nekoliko godina provele u odnosu sa nasilnikom, maltretirane fizički, psihički, emotivno, silovane u braku... Takvu nemoć i bes nisam osetila nikad u životu - da sam potpuno bespomoćna pred nečijom "sudbinom". 

Objektivna racionalnost jako lepo zvuči, ali za mene od tada ne postoji više nijedna opcija sem ženske solidarnosti. Without ifs and buts.

Sve ok, ali onda možemo da se složimo oko toga da je ženska solidarnost emotivna i subjektivna. Iako u najvećem broju slučajeva opravdana i razumljiva. 

Edited by Eddard

6 minutes ago, Eddard said:

Sve ok, ali onda možemo da se složimo oko toga da je ženska solidarnost emotivna i subjektivna. Iako u najvećem broju slučajeva opravdana i razumljiva. 

Mislim da otkako ovaj topik postoji, a verovatno sam neko ko je na njemu ostavio najveći broj postova, nikad nisam poricala da veoma emotivno doživljavam ove teme. I vrlo je teško da feministkinje ostanu "smirene" kad nas se sve ovo intimno tiče i predstavlja neku vrstu trigera.

• Like 1

1 hour ago, McLeod said:

Jevreji su muskarci, a zene Nemci. Ili ako ti je to preterano, zene su MAGA a muskarci zaposleni u federalnim sluzbama iz prethodne administracije.

Ovo su analogije tipa nabacujem rendom, mogao si Vulkance i Klingonce da staviš kako si krenuo.

Nemaš nikakvog logičkog osnova da binarnu podelu zamenjuješ nebinarnom (sa Nemcima). Ali kada već insistiraš da budeš preteran, možeš u kontekstu toga ko je koga istorijski ugnjetavao, da staviš da muškarci budu Nemci a žene Jevreji. Pročitaj sad, pa vidi kako ti zvuči.

1 hour ago, McLeod said:

Ovo sto je preneto direktno stavlja zene na visu poziciju u odnosu na muskarce i vrsi diskriminaciju.

Ovo što je preneto kaže da između dve grupe ne može biti solidarnosti, zbog nemogućnosti razumevanja do kraja i zbog suprotstavljenih interesa. To jeste "problematičan" stav, ali on ne stavlja nikoga u višu poziciju, on podrazumeva reciprocitet, nerazumevanje je uzajamno. Tu se ne vrši diskriminacija, samo se uspostavlja određeni stepen opozicije za koji se tvrdi da se ne može do kraja razrešiti pod trenutnim društvenim okolnostima.

• Like 2