JPM Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago Pa...nije najsrećniji izraz ali ja i nisam izjednačio "poštovanje" i "feminizam". Napisao sam da je poštovanje prema ženama preduslov za razumevanje feminizma.
DameTime Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 22 hours ago, JPM said: Pošto sad imam vremena, da proširim odgovor malo više od onog "ok" koji sam napisao juče, jer sam bio besan na opisani događaj iz kancelarije i u trenutku pretrpan poslom. Naravno da borba žena za ravnopravnost nije motivisana potrebom za poštovanjem ili uvažavanjem od nekog konkretnog muškarca ili muške populacije kao celine, već jednostavno potrebom za ravnopravnošću koja je potpuno normalna. Međutim, za konačni cilj ravnopravnosti itekako je važno da neko ima potencijal da uvidi ženu kao ravnopravnu individuu, a to potiče upravo od poštovanja prema njima. Onaj koji ih ne poštuje, kao očigledno ovaj iz mog primera, u startu neće ni biti svestan problema, pa će kao takav biti mnogo verovatnije suprotna strana ili strana koja ne razume problematiku. Poštovanje je osnova svega. Nije to krajnji cilj, ali je inicijalna veoma bitna stavka. Nevezano za ovo, zaista bih voleo da čujem šta ženska deca ovakvih likova imaju da kažu na temu potpuno otvorenog nipodaštavanja i nepoštovanja od strane rođenog oca. Lako sigurno nije. Nismo se razumeli. Ne želim da kažem kako je poštovanje prema ženama nebitno u feminizmu, već sam reagovala na posmatranje feminizma iz ličnog ugla, bez gledanja šire slike. To je kao kada bih ja rekla kako ne vidim za koja prava se to Romi bore, jer eto ja njih poštujem, pa ne vidim poentu da se nešto bune oko rasizma u civilizovanom društvu. Zameni feminizam pokretom za bilo koju osetljivu društvenu grupu, obespravljenu kroz vekove, i zazvučaće poprilično neosetljivo, iako tvoja namera verovatno nije bila da tako zvuči. 1
JPM Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Moj tok je bio sledeći 1. Ja imam poštovanje prema ženama. 2. Stoga, ja već odavno imam razumevanja za potrebu žena da budu ravnopravne. 3. Hence, iz mog ugla gledano, feminizam kao ideja nije ni potreban, Ali, naravno da to nije tačno jer ja ne pripadam grupi od verovatno ni 5% ljudi na planeti. A čovek kog sam naveo očigledno nema ni pojam o bilo čemu, ni bilo kakvo poštovanje prema ženama, stoga je apsolutno nesposoban da shvati ičije osim svoje potrebe. E, tu je očito potreban ne feminizam kao pokret već edukacija o osnovnim ljudiskim potrebama. 1
McLeod Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Feminizam je naravno potreban i smatram da prvi muskarci kad su u svom drustvu treba da drze stranu zena, pogotovo kada se krene sa banalnim vicevima o kuhinji i zenama vozacima. Nase drustvo je malo drugacije u tom pogledu od zapadnog i ne delimo sve probleme u pogledu generalnog polozaja zena. Kod nas recimo veci procenat zena, nazalost, zeli da igra tradicionalnu ulogu domacice nego recimo u Nemackoj i vecina stvari polazi od te nase tradicije koja je cesto isfabrikovana i lazna. Takodje, mislim da je kod nas incidentno lakse da zena koja zeli da ima karijeru istu i ostvari. Banalna stvar, ali "zena-zmaj" u nasem zargonu retko gde postoji i u mnogo razvijenijim drzavama i zena poslovno moze da stekne veliko postovanje kolega muskaraca ako je njen kvalitet ocigledan. Sovinisticke opaske i agresivnost koja se ispoljava dolazi najvise iz naseg seljackog mentaliteta i vladanja zakona jaceg (hint - zato smo i dozvolili da nam mafija ukrade drzavu) nego sto su bas zene tipicno targetirane. Kroz slicno prolaze i drugi clanovi marginalizovanih grupa i oni koji su percipirani kao slabiji iz bilo kog razloga. 1
DameTime Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 23 minutes ago, McLeod said: Feminizam je naravno potreban i smatram da prvi muskarci kad su u svom drustvu treba da drze stranu zena, pogotovo kada se krene sa banalnim vicevima o kuhinji i zenama vozacima. Upravo ovo. Zato me nervira kad muškarci skaču sa "not all men". Yes, it's not all men, but it's always a man. Pored otvoreno ženomrzećih likova, silovatelja i drugih nasilnika, postoje grupe muškaraca koje doprinose mizoginiji svojom pasivnošću. Odnosno, time što iz ovih ili onih razloga kuliraju odvratne komentare svojih drugara i poznanika. Kada bi muškarci više reagovali na ponašanje drugih muškaraca, brže bi došlo do korenitih promena u društvu. Btw, na temu dece, pogledajte šta snima jedan domaći brend https://www.instagram.com/p/DRhnYcLCA94/ Leptijebem, ovde je i očigledan primer internalizovane mizoginije.
Eddard Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 1 hour ago, DameTime said: Yes, it's not all men, but it's always a man. Is it? U većini slučajeva jeste, ali ima i žena koje su u istom fazonu. Da citiram svojevremeno glavnu sestru UC kad je moja žena došla da radi istraživanje o zlostavljanju žena: O bože, neću valjda da prijavim muža kad udari ženu...
DameTime Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 7 minutes ago, Eddard said: Is it? U većini slučajeva jeste, ali ima i žena koje su u istom fazonu. Ovde pričamo o nasilju nad ženama. U 90% (i više) slučajeva počinilac nasilja nad ženom je muškarac. 7 minutes ago, Eddard said: Da citiram svojevremeno glavnu sestru UC kad je moja žena došla da radi istraživanje o zlostavljanju žena: O bože, neću valjda da prijavim muža kad udari ženu... Internalizovana mizoginija (medicinske sestre, naravno).
Eddard Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 4 minutes ago, DameTime said: Ovde pričamo o nasilju nad ženama. U 90% (i više) slučajeva počinilac nasilja nad ženom je muškarac. Ok, razumeo sam da se odnosi na mizogine stavove. 1
DameTime Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 1 minute ago, Eddard said: Ok, razumeo sam da se odnosi na mizogine stavove. Ne, naravno da i žene mogu gajiti takve stavove. Tzv. čuvarke patrijarhata. Samo što mnoge žene internalizuju mizoginiju nadajući se da ako se slažu sa takvim stavovima, onda one neće biti povređene. 😊
Recommended Posts