Jump to content

Feminizam & renesansa: Žene će roditi revoluciju


Geronimo

Recommended Posts

Ja se stvarno izvinjavam, ali ja nisam dozivela ova pisanja tako kako ste vas dve - zene, muskarci, feministinje, svi u Srbiji imaju i pravo i razlog, osnov da svaki dan protestuju zbog nasilja nad zenama, jer je vec previse zena ubijeno, zlostavljano u Srbiji, i oko toga se malo ko ovde, verujem, spori.

 

Ono sto je u ovoj prici bilo "kamen spoticanja" je sto su/smo neki od nas reagovali na to da (prema nasem shvatanju cinjenica o ovom slucaju) ova nesrecna devojcica nije bila ubijena zato sto je zensko, vec je ubijena jer monstrum ocuh nije podnosio plac deteta - da je bio i decak, isto bi bilo, sumnjam da bi mu plac muskog deteta manje smetao.

 

Za proteste ima stotine povoda, evo samo poslednjih par dana vesti:

 

"Policija u Surčinu u saradnji sa Trećim OJT u Beogradu uhapsila je muškarca iz Jakova (31) zbog prijave da je nakon svađe fizički nasrnuo na nevenčanu suprugu (27)."

 

"Muškarac D. N. (42) iz Obrenovca uhapšen je zbog porodičnog nasilja i napada na policajca. Svađa između supružnika desila se u noći 24. februara. Prema dostupnim informacijama, fizičkom napadu na suprugu prethodila je verbalna rasprava, međutim, eskalirala je tako da je žena S. N. (35) zadobila udarce po glavi. D. N. je i davio svoju suprugu."

 

"Policija u Smederevu uhapsila je D. N. (51) iz okoline Smedereva, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo u pokušaju. Sumnja se da je on, juče, nakon kraće rasprave, svojoj majci (75) zadao dva udarca čekićem po glavi."

 

"Miroslav P. (45) iz Donjeg Tavankuta uhapšen je zbog sumnje da je ubio svoju emotivnu partnerku Mariju J. (65) iz Subotice."

 

 

 

 

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Div said:

Nešto najodvratnije što je ikad napisano na ovom forumu je nazvati protest zbog ubistva deteta lešinarenjem.

Iz toga proizlazi da ubistvo nije zlo, a da protest jeste. Naravno, ovu moju konstataciju će neko okarakterisati kao učitavanje jer niko nije rekao da ubistvo nije zlo, tačno, nije, ali je drvlje i kamenje bačeno na žene koje protestuju, zašto, kakav problem one čine, kome smetaju, koga ugrožavaju.

 

 

Hajde da ponovim, napišem ili nacrtam ako treba: zloupotreba nečije smrti jeste lešinarenje. Protest kao oblik iskazivanja neslaganja nije, a još sam i napisao: „...treba se obratiti centru za socijalni rad u Zaječaru, al' to je daleko od kruga dvojke”, pri čemu je jasno da sam mislio na protest koji bi se održao tamo. Koliko znam iz vesti, najveću krivicu snosi zaječarski centar za socijalni rad jer se sve desilo u Zaječaru, a tamo su oni nadležni. Ako treba, mogu da povećam font ili boldujem. Nije bačeno drvlje i kamenja na protest kao čin, ali jeste na zlopupotrebu.

 

Na red dolazi i zloupotreba. Dotična organizacija ili šta je već kmeči femicid, femicid, femicid, a sama ga definiše kao „Prema podacima koje je sakupilo udruženje građanki FemPlatz, u 2023. godini u Srbiji ubistvo devojčice čini osmi femicid. Femicid je svako ubistvo žene koje muškarac izvrši zbog njenog pola.” Iz ovoga sledi da je dete ubijeno samo zato što je žensko, što nije tačno. Beba je ubijena jer je plakala, a sve bebe plaču.

 

Zatim smo dobili neko trućanje kao pokušaj izvlačenja, koje glasi ovako: „Drugim rečima, femicid je ubistvo žene, bez obzira na starost, koje je motivisano društvenom hijerarhijom između polova kao i uverenjem muškarca da ima pravo da vrši nasilje nad ženom.” Čak i sve ostalo što dalje piše jeste tačno, ali poenta je u tome da se time samo još više zakopava sopstveni argument. Ubijena je beba koja je plakala, i to zato što je plakala. Zatim sledi neka naučna fantastika: „Ja nikad nisam cula da je neko otisao kod komsije da mu ubije dete jer je plakalo pa ga nerviralo. Ili da se tako nesto desilo na ulici, u avionu, bilo gde gde necije dete vristi i place, i iritira okolinu. Uvek je to dete odredjene zene, koju monstrum smatra sopstvenom svojinom, pa time i njeno dete.” Zaista nemam nameru da gubim vreme i guglam da li je neko ubio komšijsko dete zbog plakanja, ali ovakve situacije su ne baš mnogo realne.


Zatim sledi red podmetanja:

Quote

Ne videh da si reagovao kad je kolega forumaš nazvao feministkinje vešticama i glupačama.

 

Napisao sam sledeće: „Pa definisale su same šta je femicid, što je ova glupača i ponovila...” iz čega se jasno vidi da se misli na jednu osobu, tj. na nekoga ko se ukopava sopstvenim argumentima i definicijama. Argumentacija mi deluje kao da se npr. situacija u kojoj vozač turskog šlepera zaspi za volanom negde u Bugarskoj i izazove nesreću u kojoj strada Bugarin opiše kao etnički motivisan.

 

Drago mi je što je citat sa vešticama imao efekat bućke u lovu na soma – osim reči 'veštica', koja je izazvala pažnju, sadržaj dijaloga je ostao neprimećen. U njemu se sasvim jasno vidi da spravljaju neki bućkuriš, koji sadrži zmajevu krljušt, vučji zub, nos Turčina, krv pavijana i slično. Isti takav bućkuriš je i ono natezanje oko podvođenja pod femicid ono što po definiciji koja stoji tamo nije femicid.

 

Ako smo završili sa pojmom glupača, koji je evidentno u jednini, hajde da vidimo i za feministkinje, što je već množina. Nije isto reči sve feministkinje (Francuskinje, pevačice, profesorke, glumice, učiteljice, lekarke itd.) i upotrebiti bilo koju od navedenih imenica bez ovog sve. Drago mi je što su se u diskusiji u međuvremenu pojavile Klara Cetkin i Roza Luksemburg, a tu mogu da stoje i Maga Magazinović ili Ksenija Atanasijević. Ove što lešinare i kmeče ne bi mogle ni cipele da im čiste. U tome je rezlika.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

A sa svoje strane smo i mi, valjda, objasnile zašto se ovo uzelo kao femicid (makar i na dugačkom štapu) i okidač protesta protiv istog. Takođe sa moje strane je kamen spoticanja nastao kad je ova tema otišla u pravcu nazivanja organizacija feminističkom bagrom i lešinarima (od strane pojedinih, da budem precizna), pravdanju poređenja feministkinja vešticama jer, zaboga, citira se Šekspir! i bavljenju ulogom majke, gde se okrećemo tome koliko je ona "kriva" čime se (makar nenamerno) zanemaruje krivica očuha. 

 

Apsolutno se slažem da imamo još sijaset razloga za protest. Međutim, ovde je specifična situacija jer je, pored ubijene devojčice, prisutna i majka koju je javnost odmah počela da okrivljuje i drži odgovornom za situaciju, senzacionalističko izveštavanje medija i sl. Članice udruženja su i o tome pričale poslednjih dana. Ako postoje lešinari, onda su to mediji, a kao što rekoh da su devojke iz udruženja htele publicitet okupile bi se oko slučaja Ane Volš, jer je to medijski najispraćeniji femicid u poslednje vreme, koji prodaje naslovne strane. Ako nekom smeta to kako je izgledao protest, gde su devojke držale transparente sa imenima žena ubijenim u 2023. godini, jer zaboga nemamo konsenzus oko okidača protesta, onda jebiga. Onda je @vilhelmina u pravu kad kaže da se feministkinjama sve zamera, a šatro ih svi podržavaju. Uostalom, tako je bilo i sa diskusijom o rodno senzitivnom jeziku, kako je ova tema i započeta.

 

A kako je tačno počela? Pa tako što sam ja na Košarci sebe nazvala fankinjom umesto fanom nečega. Na tu temu (kad smo je preselili ovde) je takođe @DJ_Vasa briljirao, sa još par forumaša. 

 

@Sunshine State

Edited by DameTime
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Kronostime said:

Gde bi protstvovale zbog slucaja Ane Vols?

Pred US ambasadom, posto je slucaj u nadleznosti americkog pravosudja?

 

 

Pokušavam da procenim da li me troluješ sve vreme ovim pitanjima. Ana Volš je žrtva femicida, američka državljanka srpskog porekla, čijim slučajem su se mediji u Srbiji detaljno pozabavili i koji je idealna prilika da se svi lešinari nakače za publicitet. Što su mnogi uostalom i uradili, tabloidi, jutarnji programi, razni analitičari i bivši policajci koji imaju mesta samo na Pinku i Hepiju itd. 

Edited by DameTime
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Kronostime said:

Muz je ubio Anu Vols zato sto je zensko? :krstipd4:

 

Znači femicidi ne postoje? 

 

1 minute ago, Kronostime said:

Jedini razlog  interesovanja ovde za Anu Vols je zato sto je rodjena u Srbiji, kao i mnogi koji poginu negde po svetu iz ma kog razloga.

 

 

Naravno da je to jedini razlog i da su se onda mediji ostrvili na slučaj i o njemu izveštavali kroz senzacionalizam. Tako da bilo ko ko je želeo publicitet na konto feminizma mogao je opušteno da se nakači na taj slučaj. 

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, DameTime said:

 

Znači femicidi ne postoje? 

 

 

Naravno da je to jedini razlog i da su se onda mediji ostrvili na slučaj i o njemu izveštavali kroz senzacionalizam. Tako da bilo ko ko je želeo publicitet na konto feminizma mogao je opušteno da se nakači na taj slučaj. 

Treba dokazati da je neko ubijen samo zato sto je zenskog roda.

Sa druge strane, pogledao sam sajt tog udruzenja i imam jedno pitanje:

Kao misiju navode sirenje svesti o nasilju nad zenama na Zapadnom Balkanu i  navode se slucajevi iz Srbije, Crne Gore i Albanije.

U Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Grckoj nema nasilja nad zenama?

Ili o tome nije pozeljno pricati?

Link to comment
Share on other sites

Just now, Kronostime said:

Treba dokazati da je neko ubijen samo zato sto je zenskog roda.

 

Tom logikom ne postoji femicid jer ne postoji počinilac koji će reći ubio sam (bivšu) suprugu samo zato što je žena. Zato se koriste drugi indikatori, kao što je recimo uspostavljanje moći kroz rodnu ulogu (što je takođe navedeno u pojašnjenjima femicida koje je citirano na nekoj od prethodnoj strana). Zato se slučaj Ane Volš i treba okarakterisati kao femicid...

 

Just now, Kronostime said:

Sa druge strane, pogledao sam sajt tog udruzenja i imam jedno pitanje:

Kao misiju navode sirenje svesti o nasilju nad zenama na Zapadnom Balkanu i  navode se slucajevi iz Srbije, Crne Gore i Albanije.

U Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Grckoj nema nasilja nad zenama?

Ili o tome nije pozeljno pricati?

 

Naravno da ima nasilja nad ženama u navedenim državama i da je poželjno govoriti o njima. Nadam se da ne ciljaš na neku teoriju zavere kako ih udruženje namerno ignoriše? I u tim državama ima aktivistkinja na datu temu i koliko znam u kontaktu su i međusobno podržavaju akcije. 

Link to comment
Share on other sites

Znači femicid je novi naziv, za staro dobro nasilje u porodici koje se završi ubistvom, pošto svi mi znamo da su žrtve žena i deca (čast retkim izuzecima). 
 

Međutim, nije me mrzelo, malo sam istraživao, evo šta kaže who:

 

https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/77421/WHO_RHR_12.38_eng.pdf

 

Evropski parlament:

 

EXPO_BRI(2021)653655_EN.pdf#page10
 

Da ne citiram sve što sam pročitao, ali nigde nisam našao definiciju da je femicid ubistvo deteta bilo kog pola radi kontrole žene. Jedino ubistvo deteta koje se pominje je ubistvo deteta ženskog pola isključivo zato što je žensko. Što ovde nije slučaj.

 

Da, ovo je posledica zlostavljanja žene i dece u porodici. Ali nije femicid. Zašto naše feministkinje inisistiraju na tome, well - ili radi samopromocije ili da bi dodatno skrenule pažnju na realan problem. Ali ovo drugo je tricky jer se koristi ubijena beba u svrhu isticanja jednog drugog, veoma sličnog i srodnog problema. Oboje je problematično. 
 

Ova ubijena beba nije femicid i koliko god ga izvrtale, neće to postati. A da je i femicid u Srbiji ozbiljan problem, itekako jeste.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Quote

Znači femicid je novi naziv, za staro dobro nasilje u porodici koje se završi ubistvom, pošto svi mi znamo da su žrtve žena i deca (čast retkim izuzecima). 

 

Nije. To što, statistički, verovatno najveći broj femicida dođe kao posledica nasilja nad ženom u porodici, ne znači da je to jedini način da do femicida dođe. Da se još neki od slučajeva koje je @Sunshine State navela okončao smrću zlostavljane žene, da, to bi bio femicid.

 

+ pročitajte i ovu objavu https://www.instagram.com/p/Co-qYFPLq6r/

Edited by DameTime
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, DameTime said:

 

Nije. To što, statistički, verovatno najveći broj femicida dođe kao posledica nasilja nad ženom u porodici, ne znači da je to jedini način da do femicida dođe. Da se još neki od slučajeva koje je @Sunshine State navela okončao smrću zlostavljane žene, da, to bi bio femicid.

 

+ pročitajte i ovu objavu https://www.instagram.com/p/Co-qYFPLq6r/


Ok, naravno, postoje i drugi vidovi femicida, ima i u o ovim publikacijama koje sam naveo. 
 

A u to objavi nema ništa sporno. Zlostavljanje. Da je ne daj bože ubije, bio bi femicid. Sad nije.

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Kronostime said:

Sta ako zena ubije zenu npr. cerka majku ili obrnuto ili ubistvo u istopolnom braku/vezi?

Je l` mu i to dodje femicid?

 

Ne znam Kronose, pročitaj još jednom sve ovo pa sam zaključi.

 

Femicid je svako ubistvo žene koje muškarac izvrši zbog njenog pola. Drugim rečima, femicid je ubistvo žene, bez obzira na starost, koje je motivisano društvenom hijerarhijom između polova kao i uverenjem muškarca da ima pravo da vrši nasilje nad ženom.

 

Najčešće je deo kontinuuma muškog nasilja i predstavlja krajnji oblik uspostavljanja kontrole nad svim aspektima ženinog života. Femicid se kvalitativno razlikuje od ostalih ubistava. Na primer, većinu femicida izvrše partneri ili bivši partneri, a skoro svakom femicidu prethodi nasilje u porodici, pretnje ili zastrašivanje, seksualno nasilje ili situacije u kojima žene imaju manje moći ili manje resursa od svog partnera, što nije uočen obrazac kod ubistva muškaraca.

2 minutes ago, Eddard said:

A u to objavi nema ništa sporno. Zlostavljanje. Da je ne daj bože ubije, bio bi femicid. Sad nije.

 

Pa nije femicid jer je devojka, hvala Bogu, još uvek živa. Postavila sam njenu priču zbog pozivanja na institucije. U našoj državi nažalost ni to ništa ne znači, pošto mnogim femicidima su prethodili i pokušaji žene da dobije pomoć od policije, CZS itd. Ona je takođe i jedna od aktivistkinja Ženske solidarnosti, pa možda budu jasniji njihovi motivi za delovanje... Baš im je stalo do samopromocije.

Edited by DameTime
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Kronostime said:

Sta ako zena ubije zenu npr. cerka majku ili obrnuto ili ubistvo u istopolnom braku/vezi?

Je l` mu i to dodje femicid?


@bold da, dođe, ovo je definicija who::

 

Femicide is generally understood to involve intentional murder of women because they are women, but broader definitions include any killings of women or girls.
This information sheet focuses on the narrower definition commonly used in policies, laws and research: intentional murder of women.
Femicide is usually perpetrated by men, but sometimes female family members may be involved. Femicide differs from male homicide in specific ways. For example, most cases of femicide are committed by partners or ex-partners, and involve ongoing abuse in the home, threats or intimidation, sexual violence or situations where women have less power or fewer resources than their partner.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Uključiti odnos između majke i ćerke je preširoka definicija, jer mislim da to potencijalno ubistvo ne bi bilo uslovljeno rodnim ulogama. Za odnos u istopolnoj vezi između dve žene, hmm, ako se dokaže da postoji disproporcija moći između njih dve koja je polno tj. rodno uslovljena - da. Ali nisam sigurna da li uopšte ima takvih slučajeva da su zabeleženi, morala bih da istražim.

Link to comment
Share on other sites

Sad sam malo zbunjena - uzmimo situaciju da muz i zena imaju zivotno osiguranje jedno za drugo i muz ubije zenu, jer nije hteo da se razvede, vec na ovaj nacin da se dokopa osiguranja - da li je to femicid?

 

Ako da, da li je istom tom logikom, ako zena ubije muza iz istog razloga, to androcid?

 

Ili su oboje, ustvari, ubistva iz koristoljublja, a ne zato sto je zrtva odredjenog (suprotnog) pola?

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Sve sto ja uspevam da iscitam na poslednje tri strane ovog topica, a da ne dolazi od Dame Time uz jos poneki izuzetak, jesu pokusaji da se obesmisli jucerasnji protest feministkinja ispred vlade Srbije. To cetvorenje dlake oko jeste femicid nije femicid, a ko kaze da jeste taj je vestica i lesinar…. Cemu to?

 

Ove zene su pozvale na protest s glavnom temom femicid, u kontekstu sire teme nasilja nad zenama i povodom poslednjeg ubistva devojcice. Sta je tu sporno? Zar je trebalo odrzati tri odvojena protesta, u razlicito vreme i na razlicitim mestima? Ili je u pozivu trebalo da stoji da je povod pomenuto ubistvo, a usput cemo malo i o femicidu, a mozda pomenemo i ostale vidove nasilja nad zenama, pa da ne bude posle nismo znali? 

Cinjenica je da protest ne organizuju oni traktoristi koje je Div pomenuo, cak ne ni oni nesrecni zagovaraci porodicnih vrednosti, nego feministkinje. Zato je i njihovo pravo da skup koncipiraju kako hoce i kako misle da treba, a do svakog od nas je da podrzi ili ne, najradije bez trazenja dlake u jajetu. To samo ohrabruje one koje svako otvaranje bilo koje od ovih tema zulja, pa radilo se o monstruoznom ubistvu ili necem (naoko i u odnosu na ubistvo) banalnom, kao sto je rodno senzitivan govor. Eh, i onda moze protest, ali ne u subotu pred Vladom Srbije, nego radnim danom pred Centrom za socijalni rad u Zajecaru. I nikako ne povezivati ovo ubistvo s femicidom, jer to kao nema nikakve veze jedno s drugim. Zasto je to uopste toliko bitno da zasluzuje ovoliku forumsku raspravu? 

Eto, ako je nekom bas bitno, slozicu se da ovo ne bude femicid. Ali se nikad necu sloziti da to ne spada u pricu o nasilju nad zenama, jer na najbolniji nacin otkriva vecinski stav drustva prema njima. Dovoljno je procitati komentare na vest, gde se monstrumov cin objasnjava time sto je dete plakalo, a njeno necinjenje samo time sto je zla zena i majka. I onda se trazi jednaka kazna za oboje, a neki bogami i ostriju za nju. Ja mislim da je ona zrtva, osakacena licnost koju niko nije ni pokusao da spreci kad je krenula putem samodestrukcije, a mnogi su imali tu odgovornost, jer je bila trinaestogodisnje dete. Sada je saucesnik u zlocinu i kasno je za nju, ali za tolike druge nije. A ni za drustvo da uci na ovakvim primerima, umesto sto zabija glavu u pesak, trazi dlaku u jajetu i obesmisljava, naziva lesinarenjem i samopromocijom dobre, i svake hvale vredne inicijative.

  • Like 1
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, DJ_Vasa said:

Hajde da ponovim, napišem ili nacrtam ako treba: zloupotreba nečije smrti jeste lešinarenje. Protest kao oblik iskazivanja neslaganja nije, a još sam i napisao: „...treba se obratiti centru za socijalni rad u Zaječaru, al' to je daleko od kruga dvojke”, pri čemu je jasno da sam mislio na protest koji bi se održao tamo. Koliko znam iz vesti, najveću krivicu snosi zaječarski centar za socijalni rad jer se sve desilo u Zaječaru, a tamo su oni nadležni. Ako treba, mogu da povećam font ili boldujem. Nije bačeno drvlje i kamenja na protest kao čin, ali jeste na zlopupotrebu.

 

Ne razumem, crtaj ti koliko hoćeš, zašto si toliko protiv njihovog protesta u Beogradu, one tebi ne brane da organizuješ protest ispred CzSR u Zaječaru, čak sam ubeđen da bi te podržale i ako ne koristiš reč femicid, nego da kažeš da je to samo obično ubistvo deteta koje plače, ništa značajno.

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Div said:

 

Ne razumem, crtaj ti koliko hoćeš, zašto si toliko protiv njihovog protesta u Beogradu, one tebi ne brane da organizuješ protest ispred CzSR u Zaječaru, čak sam ubeđen da bi te podržale i ako ne koristiš reč femicid, nego da kažeš da je to samo obično ubistvo deteta koje plače, ništa značajno.

 

 

Ma samo opušteno, meni samopromocija ne treba jer ionako nemam ambicije da postanem poznata ličnost ili da neku organizaciju učinim bitnom, a kada bi mi trebala bilo kakva reklama, ne bih zloupotrebljavao ničiju nesreću.

Edited by DJ_Vasa
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, DameTime said:

Sooo, nećeš da uradiš nešto praktično, ali si zato spreman da ljudima koji rade to nešto praktično kažeš na koji način oni to treba da urade, jer zaboga ne ispunjavaju neke uslove koje si zamislio. I onda mi ovde treba da raspravljamo o nečemu. 

 

Biiiibeeer, uradio sam dosta toga praktičnog u finansijskom i u praktičnom smislu za neke druge stvari humanitarne prirode, čak i za nešto iz tvog domena, ali nemam nameru da o tome pišem nešto više jer sam to učinio zbog sebe, a ne da bi mi neko ovde tapšao.

 

Ono što je opisano na prethodnim stranama mi deluje kao što sam već napisao, a kad čujem kakvi su efekti, onda možemo da vidimo za dalje. Oni što proizvode maline možda nemaju toliko škole i ne frljaju se terminima, ali su do sada uspevali da dobiju koji dinar više za kilogram malina.

 

Ako ti se ne sviđa to što ovde možemo da kritikujemo sve i svakog, postoji jednostavno rešenje – preskočiš ono što ti se ne sviđa i svi srećni.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, DJ_Vasa said:

 

Biiiibeeer, uradio sam dosta toga praktičnog u finansijskom i u praktičnom smislu za neke druge stvari humanitarne prirode, čak i za nešto iz tvog domena, ali nemam nameru da o tome pišem nešto više jer sam to učinio zbog sebe, a ne da bi mi neko ovde tapšao.

 

Ono što je opisano na prethodnim stranama mi deluje kao što sam već napisao, a kad čujem kakvi su efekti, onda možemo da vidimo za dalje. Oni što proizvode maline možda nemaju toliko škole i ne frljaju se terminima, ali su do sada uspevali da dobiju koji dinar više za kilogram malina.

 

Ako ti se ne sviđa to što ovde možemo da kritikujemo sve i svakog, postoji jednostavno rešenje – preskočiš ono što ti se ne sviđa i svi srećni.

 

Kakvi su efekti? Pa recimo da su devojke protestima do sada uspele da se ukloni intervju sa serijskim silovateljem. Ali ok, ti čekaš efekte, a ne pratiš rad onih koji se bave tim aktivnostima.

 

Svaka čast kome god da si pomogao u životu i mi koji nismo deo udruženja i organizacija uglavnom i ne izlazimo u javnost, ali drugačije je kad si deo organizacije koja treba da pokrene masu ljudi. To što ti nisi govorio o svom humanitarnom radu ne znači da su feministkinje koje javno protestvuju lešinarke.

 

Nije problem kritikovati sve i svja, problem je kad kao "argumentaciju" hoćeš da provučeš poredjenje feministkinja sa vešticama i stavove iz 17. veka.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, DameTime said:

Kakvi su efekti? Pa recimo da su devojke protestima do sada uspele da se ukloni intervju sa serijskim silovateljem. Ali ok, ti čekaš efekte, a ne pratiš rad onih koji se bave tim aktivnostima.

 

Hajde da ne zamenjujemo teze. Zna se o čemu smo ovde govorili, tj. o kom protestu.

 

16 minutes ago, DameTime said:

Nije problem kritikovati sve i svja, problem je kad kao "argumentaciju" hoćeš da provučeš poredjenje feministkinja sa vešticama i stavove iz 17. veka.

 

Opet ista priča. Hajde lepo pogledaj o kome se radilo u prvom postu koji sam napisao povodom ovog događaja. Pogledaj zatim i temu o Ukrajini, gde se bezbroj puta pojavilo ruSSke snage, Moskalji, Z-lotvori, Z-likovci i slično, ali nijednom rečju tu nije podveden ruski narod kao kolektivitet. Ako sam rekao da je npr. pet feministkinja (ili pet Italijanki, Rusa, taksista, lekara itd.) ološ, to nisam rekao za sve. Reče neko davno da treba čitati onako kako je napisano, al' uzalud.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...