JPM Posted yesterday at 07:11 AM Posted yesterday at 07:11 AM Pa...nije najsrećniji izraz ali ja i nisam izjednačio "poštovanje" i "feminizam". Napisao sam da je poštovanje prema ženama preduslov za razumevanje feminizma.
DameTime Posted yesterday at 11:46 AM Posted yesterday at 11:46 AM 22 hours ago, JPM said: Pošto sad imam vremena, da proširim odgovor malo više od onog "ok" koji sam napisao juče, jer sam bio besan na opisani događaj iz kancelarije i u trenutku pretrpan poslom. Naravno da borba žena za ravnopravnost nije motivisana potrebom za poštovanjem ili uvažavanjem od nekog konkretnog muškarca ili muške populacije kao celine, već jednostavno potrebom za ravnopravnošću koja je potpuno normalna. Međutim, za konačni cilj ravnopravnosti itekako je važno da neko ima potencijal da uvidi ženu kao ravnopravnu individuu, a to potiče upravo od poštovanja prema njima. Onaj koji ih ne poštuje, kao očigledno ovaj iz mog primera, u startu neće ni biti svestan problema, pa će kao takav biti mnogo verovatnije suprotna strana ili strana koja ne razume problematiku. Poštovanje je osnova svega. Nije to krajnji cilj, ali je inicijalna veoma bitna stavka. Nevezano za ovo, zaista bih voleo da čujem šta ženska deca ovakvih likova imaju da kažu na temu potpuno otvorenog nipodaštavanja i nepoštovanja od strane rođenog oca. Lako sigurno nije. Nismo se razumeli. Ne želim da kažem kako je poštovanje prema ženama nebitno u feminizmu, već sam reagovala na posmatranje feminizma iz ličnog ugla, bez gledanja šire slike. To je kao kada bih ja rekla kako ne vidim za koja prava se to Romi bore, jer eto ja njih poštujem, pa ne vidim poentu da se nešto bune oko rasizma u civilizovanom društvu. Zameni feminizam pokretom za bilo koju osetljivu društvenu grupu, obespravljenu kroz vekove, i zazvučaće poprilično neosetljivo, iako tvoja namera verovatno nije bila da tako zvuči. 1
JPM Posted yesterday at 11:57 AM Posted yesterday at 11:57 AM Moj tok je bio sledeći 1. Ja imam poštovanje prema ženama. 2. Stoga, ja već odavno imam razumevanja za potrebu žena da budu ravnopravne. 3. Hence, iz mog ugla gledano, feminizam kao ideja nije ni potreban, Ali, naravno da to nije tačno jer ja ne pripadam grupi od verovatno ni 5% ljudi na planeti. A čovek kog sam naveo očigledno nema ni pojam o bilo čemu, ni bilo kakvo poštovanje prema ženama, stoga je apsolutno nesposoban da shvati ičije osim svoje potrebe. E, tu je očito potreban ne feminizam kao pokret već edukacija o osnovnim ljudiskim potrebama. 1
McLeod Posted yesterday at 01:03 PM Posted yesterday at 01:03 PM Feminizam je naravno potreban i smatram da prvi muskarci kad su u svom drustvu treba da drze stranu zena, pogotovo kada se krene sa banalnim vicevima o kuhinji i zenama vozacima. Nase drustvo je malo drugacije u tom pogledu od zapadnog i ne delimo sve probleme u pogledu generalnog polozaja zena. Kod nas recimo veci procenat zena, nazalost, zeli da igra tradicionalnu ulogu domacice nego recimo u Nemackoj i vecina stvari polazi od te nase tradicije koja je cesto isfabrikovana i lazna. Takodje, mislim da je kod nas incidentno lakse da zena koja zeli da ima karijeru istu i ostvari. Banalna stvar, ali "zena-zmaj" u nasem zargonu retko gde postoji i u mnogo razvijenijim drzavama i zena poslovno moze da stekne veliko postovanje kolega muskaraca ako je njen kvalitet ocigledan. Sovinisticke opaske i agresivnost koja se ispoljava dolazi najvise iz naseg seljackog mentaliteta i vladanja zakona jaceg (hint - zato smo i dozvolili da nam mafija ukrade drzavu) nego sto su bas zene tipicno targetirane. Kroz slicno prolaze i drugi clanovi marginalizovanih grupa i oni koji su percipirani kao slabiji iz bilo kog razloga. 1
DameTime Posted yesterday at 01:31 PM Posted yesterday at 01:31 PM 23 minutes ago, McLeod said: Feminizam je naravno potreban i smatram da prvi muskarci kad su u svom drustvu treba da drze stranu zena, pogotovo kada se krene sa banalnim vicevima o kuhinji i zenama vozacima. Upravo ovo. Zato me nervira kad muškarci skaču sa "not all men". Yes, it's not all men, but it's always a man. Pored otvoreno ženomrzećih likova, silovatelja i drugih nasilnika, postoje grupe muškaraca koje doprinose mizoginiji svojom pasivnošću. Odnosno, time što iz ovih ili onih razloga kuliraju odvratne komentare svojih drugara i poznanika. Kada bi muškarci više reagovali na ponašanje drugih muškaraca, brže bi došlo do korenitih promena u društvu. Btw, na temu dece, pogledajte šta snima jedan domaći brend https://www.instagram.com/p/DRhnYcLCA94/ Leptijebem, ovde je i očigledan primer internalizovane mizoginije.
Eddard Posted yesterday at 02:32 PM Posted yesterday at 02:32 PM 1 hour ago, DameTime said: Yes, it's not all men, but it's always a man. Is it? U većini slučajeva jeste, ali ima i žena koje su u istom fazonu. Da citiram svojevremeno glavnu sestru UC kad je moja žena došla da radi istraživanje o zlostavljanju žena: O bože, neću valjda da prijavim muža kad udari ženu...
DameTime Posted yesterday at 02:43 PM Posted yesterday at 02:43 PM 7 minutes ago, Eddard said: Is it? U većini slučajeva jeste, ali ima i žena koje su u istom fazonu. Ovde pričamo o nasilju nad ženama. U 90% (i više) slučajeva počinilac nasilja nad ženom je muškarac. 7 minutes ago, Eddard said: Da citiram svojevremeno glavnu sestru UC kad je moja žena došla da radi istraživanje o zlostavljanju žena: O bože, neću valjda da prijavim muža kad udari ženu... Internalizovana mizoginija (medicinske sestre, naravno).
Eddard Posted yesterday at 02:48 PM Posted yesterday at 02:48 PM 4 minutes ago, DameTime said: Ovde pričamo o nasilju nad ženama. U 90% (i više) slučajeva počinilac nasilja nad ženom je muškarac. Ok, razumeo sam da se odnosi na mizogine stavove. 1
DameTime Posted yesterday at 02:51 PM Posted yesterday at 02:51 PM 1 minute ago, Eddard said: Ok, razumeo sam da se odnosi na mizogine stavove. Ne, naravno da i žene mogu gajiti takve stavove. Tzv. čuvarke patrijarhata. Samo što mnoge žene internalizuju mizoginiju nadajući se da ako se slažu sa takvim stavovima, onda one neće biti povređene. 😊
dzoneee Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago Много сте бре озбиљни на оваквој теми 🤣 Интересује ме јел можеш бити за права жена и једнакост, али да ти феминизам као идеја није нарочито привлачна? Хоћу да кажем јел уважавају то наше драге феминисткиње? 😁 Некако осећам као да стојим између две ватре... са једне стране јесам за поштовање, заштиту, подршку, самосталност, образовање итд. женама увек био, а са друге стране не мрзим цео стрејт мушки род да бих себи могао дати титулу праве феминисткиње. 😁
DameTime Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago Nobody cares što nekom muškarcu feminizam kao ideja nije naročito privlačan. Da ne kažem, boli nas kurac. 1 2
Stiletto Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 34 minutes ago, DameTime said: Da ne kažem, boli nas kurac. Dametime na basketu sa drugaricama: 5
dzoneee Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago Причај српски да те цео свет разуме 🤣 Потпуно сам више за тај приступ, од политичке коректности ми се сере
Blade Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Ako neka žena hoće da bude feministkinja, to je u redu. Ali feministkinja, nije isto što i mizandristkinja, što mnogi poistovećuju, a to već ne podržavam i smatram poremećajem ličnosti. Povredio vas je tamo neki debil i vi sada mrzite ceo muški rod. Isto i u obrnutom slučaju. Ako neka žena neće da se uda, odnosno neće da živi ni u kakvoj zajednici sa partnerom iz svojih razloga, nebitno je kako drugima sa strane to izgleda- to je u redu, njen život i njen izbor. Ako neka žena neće da rodi dete, nebitno je da li hoće zajednicu sa partnerom ili ne, a ako njen parnter takođe neće decu, ok je i to, njen ili njihov izbor, koji se tiče samo njih. Ako žena hoće da rodi dete, a neće da ima partnera, to je u redu, što se nje tiče. Ali prema detetu nije u redu. Ona nema pravo da to dete ,,sakati" za oca. Dete treba da ima oba roditelja. Ali isto tako,kao muškarac bi osudio i svakog muškarca koji neće da prizna svoje dete i ispuni svoje zakonske i moralne obaveze prema detetu. Zamislite, kada to dete poraste i pita svoju majku: ,,Mama, kako ja nemam tatu, a sva druga deca imaju"? Šta je odgovor: ,,Nemaš tatu, zato što sam ja odlučila da nemaš i zato što sam ja mislila da mogu da ti budem i tata i mama, a bolje od svakog mame i tate". Čak i da su razvedeni, manipulacija detetom, treba da bude krivično delo. Npr. doneli ste odluku da je razvod najbolja ili tačnije najmanje loša opcija za sve - ok. Ali što se deteta tiče, ono što je sud odredio ima da bude amin. Dete će da viđa oca i otac dete koliko je odredio sud, alimentaciju će da plaća toliko i tako dalje...Ako ne mogu roditelji kao ljudi da se dogovore, biće strogo kako je odredio zakon. Ta žena ili taj muškarac od koga ste se razveli je vašem detetu drugi roditelj, koliko god vi želeli možda da nije tako i to dete je deo njega, kao što je deo vas. Za pogrešan izbor partnera, kako u ranoj mladosti, tako i u nekim zrelijim, zrelim, pa i kasnijim godinama...Krivi ste sami. Za probleme nastale vašim pogrešnim izborom, krivi ste samo vi. To nije ni do feminizma, ni do mizoginije, ni do mizandrije, ni do mizogamije, ni do gamofobije, ni do bilo cega sličnog. Za to ste krivi isključivo vi. Niste vi ušli u brak koji su vam ugovorili roditelji, nego ste partnera sami birali. Prihvatite posledice svog pogresnog izbora, prekidate tu vezu i idete dalje. Isto tako, gamofobija, koju reflektujete prema nekom sledećem partneru pod uticajem lošeg iskustva zbog prethodne veze, nije u redu. Ako patite, otpatite, pa onda nastavite dalje, Prošlost svi imamo, ali ona treba da ostane gde se desila, a ne da nastavi da se vuče za vama, kada krenete dalje. Preko mosta koji lebdi iznad srušene prošlosti se ne polazi u buducnost, odnosno ne preporučujem, to je vrlo teško uspeti. Znam one koji su uspeli, ali takvih je malo. Osnova svakog zdravog (ne samo ljubavnog) odnosa je poštovanje. A poštovanje znači poštovati nečije realne granice, ličnost, volju, realne želje,...To poštujem kod svih ljudi koji su mi bliski i do kojih mi je stalo, inače to ne bi bili. Na silu ništa dobro ne ide. Mogu ja da generalno zaslužujem poštovanje kao muškarac 100x, ako u očima svoje partnerke ne zaslužujem, ona me neće poštovati. Isto i obrnuto. Za uspešnu vezu i brak, mnogo stvari treba da se složi. Dvoje ljudi za bar 80% stvari treba da budu kompatibilni, za oko 10% različitosti će se naći dogovor, a ostalih 10% će biti neke nebitne stvari u kojima ste različiti, ali vam ne smetaju. Protvnik sam nasilja, ne samo nad ženama i decom. Nad bilo kim. Neka je ta žena 100 puta budala i neka zbog toga 100 puta te batine zaslužila, a takvih žena-debila i tek kako ima. Razvedi se, prekini vezu i nemoj više da živiš sa budalom, ali ne možeš da se fizički obračunavaš sa njom. Ne znači da je debil jedno od dvoje, ako ta veza ne funkcioniše, možda su oboje kvalitetni ljudi, ali nisu jedno za drugo, nisu kompatibilni ili nisu u dovoljnoj meri da bi bili u vezi ili braku. Nasilje nije samo fizičko, može da bude drugih oblika. Ali ne može da se kaže i opravda: ,,Ja sam moju ženu udario, jer je ona vršila psihičko maltretiranje mene". Ako te ona psihički maltretira, a ne možeš to da rešiš ljudski kako priliči, podnesi zahtevi za razvod i raziđite se. Ili ostani tako da živiš svestan da si izabrao da trpiš. Nije lako razvesti se, veoma je teško i ne može bez posledica. Ako vas neko neće, to treba da prihvatite kao zrela osoba. Ne postoji idealna veza i brak, da me ne shvatite pogrešno, ne može da bude idealno. Ali postoji veza i brak koji funkcioniše i koji ne funkcioniše. Druga kategorija nije održiva. Dodatni problem je što je mnogo ljudi, ne samo mladih, nego i u zrelim godinama emotivno nezrelo. Iz toga mnogo problema dolazi. Po meni u škole treba da se uvede u 3. razredu, predmet ,,Društvena socijalizacija i domaćinstvo", a od 5. , predmet ,,Emotivno i seksualno obrazovanje". I da traju do kraja Srednje škole. Kroz par godina (5-6) bilo bi 20-30% posto manje razvoda, silovanja, abortusa, nasilja u porodicama, samoubistava i mnogo čega lošeg. A kasnije još manje. Mnoge stvari roditelji treba da nauče decu, ali roditelji su razapeti između posla, vaspitanja dece, izdržavanja i još mnogo toga. Mnogi nemaju pomoć i sve ,,nose" sami. Mnoge stvari se mešaju sa feminizmom, ali veze nemaju sa njim ili vrlo beznačajno male. Sve ovo je samo moje mišljenje i ništa više. I nadam se da će od strane forumaša biti tako i shvaćeno. Nisam imao nameru nikoga da prozivam i omalovažavam. Izvinjavam se na dužem postu u i hvala što ste odvojili svoje vreme da pročitate isti. 1
JPM Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 13 minutes ago, Blade said: Ako neka žena hoće da bude feministkinja, to je u redu. Ali feministkinja, nije isto što i mizandristkinja, što mnogi poistovećuju, a to već ne podržavam i smatram poremećajem ličnosti. Povredio vas je tamo neki debil i vi sada mrzite ceo muški rod. Isto i u obrnutom slučaju. Ovo je tvoja projekcija feminizma. Biti feministkinja nije ono što se najglasnije reklamira kao feminizam. Ali nisi kriv za to, takve debilke su najglasnije (te što mrze muškarce) i zapravo su iste kao i muški šovinisti, one ne bi ravnopravnost već svoju dominaciju. 14 minutes ago, Blade said: Ako neka žena neće da se uda, odnosno neće da živi ni u kakvoj zajednici sa partnerom iz svojih razloga, nebitno je kako drugima sa strane to izgleda- to je u redu, njen život i njen izbor. Ako neka žena neće da rodi dete, nebitno je da li hoće zajednicu sa partnerom ili ne, a ako njen parnter takođe neće decu, ok je i to, njen ili njihov izbor, koji se tiče samo njih. Ako žena hoće da rodi dete, a neće da ima partnera, to je u redu, što se nje tiče. Ali prema detetu nije u redu. Ona nema pravo da to dete ,,sakati" za oca. Dete treba da ima oba roditelja. Ali isto tako,kao muškarac bi osudio i svakog muškarca koji neće da prizna svoje dete i ispuni svoje zakonske i moralne obaveze prema detetu. Zamislite, kada to dete poraste i pita svoju majku: ,,Mama, kako ja nemam tatu, a sva druga deca imaju"? Šta je odgovor: ,,Nemaš tatu, zato što sam ja odlučila da nemaš i zato što sam ja mislila da mogu da ti budem i tata i mama, a bolje od svakog mame i tate". Čak i da su razvedeni, manipulacija detetom, treba da bude krivično delo. Npr. doneli ste odluku da je razvod najbolja ili tačnije najmanje loša opcija za sve - ok. Ali što se deteta tiče, ono što je sud odredio ima da bude amin. Dete će da viđa oca i otac dete koliko je odredio sud, alimentaciju će da plaća toliko i tako dalje...Ako ne mogu roditelji kao ljudi da se dogovore, biće strogo kako je odredio zakon. Ta žena ili taj muškarac od koga ste se razveli je vašem detetu drugi roditelj, koliko god vi želeli možda da nije tako i to dete je deo njega, kao što je deo vas. Veruj da ogromna većina stanovnika planete ne misli ovako. 15 minutes ago, Blade said: Za pogrešan izbor partnera, kako u ranoj mladosti, tako i u nekim zrelijim, zrelim, pa i kasnijim godinama...Krivi ste sami. Za probleme nastale vašim pogrešnim izborom, krivi ste samo vi. To nije ni do feminizma, ni do mizoginije, ni do mizandrije, ni do mizogamije, ni do gamofobije, ni do bilo cega sličnog. Za to ste krivi isključivo vi. Niste vi ušli u brak koji su vam ugovorili roditelji, nego ste partnera sami birali. Prihvatite posledice svog pogresnog izbora, prekidate tu vezu i idete dalje. Isto tako, gamofobija, koju reflektujete prema nekom sledećem partneru pod uticajem lošeg iskustva zbog prethodne veze, nije u redu. Ako patite, otpatite, pa onda nastavite dalje, Prošlost svi imamo, ali ona treba da ostane gde se desila, a ne da nastavi da se vuče za vama, kada krenete dalje. Preko mosta koji lebdi iznad srušene prošlosti se ne polazi u buducnost, odnosno ne preporučujem, to je vrlo teško uspeti. Znam one koji su uspeli, ali takvih je malo. Ovo potpisujem. Ljudi sjebu svoje živote, a onda krive druge za to. 16 minutes ago, Blade said: Protvnik sam nasilja, ne samo nad ženama i decom. Nad bilo kim. Neka je ta žena 100 puta budala i neka zbog toga 100 puta te batine zaslužila, a takvih žena-debila i tek kako ima. Razvedi se, prekini vezu i nemoj više da živiš sa budalom, ali ne možeš da se fizički obračunavaš sa njom. 👍
Eddard Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 23 minutes ago, Blade said: Protvnik sam nasilja, ne samo nad ženama i decom. Nad bilo kim. Neka je ta žena 100 puta budala i neka zbog toga 100 puta te batine zaslužila, a takvih žena-debila i tek kako ima. Razvedi se, prekini vezu i nemoj više da živiš sa budalom, ali ne možeš da se fizički obračunavaš sa njom. Ne znači da je debil jedno od dvoje, ako ta veza ne funkcioniše, možda su oboje kvalitetni ljudi, ali nisu jedno za drugo, nisu kompatibilni ili nisu u dovoljnoj meri da bi bili u vezi ili braku. Nasilje nije samo fizičko, može da bude drugih oblika. Ali ne može da se kaže i opravda: ,,Ja sam moju ženu udario, jer je ona vršila psihičko maltretiranje mene". Ako te ona psihički maltretira, a ne možeš to da rešiš ljudski kako priliči, podnesi zahtevi za razvod i raziđite se. Ili ostani tako da živiš svestan da si izabrao da trpiš. Wow. Znači ovo je jedini razlog zašto muškarci zlostavljaju žene, jer su one to zaslužile i psihički maltretirale muškarca, pa ovom prekipelo i nije mogao da trpi? Prijatelju, mnogo gluposti si ovde natrabunjao, ali ovo je vrh. 1 1
JPM Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Ja nisam tako shvatio. Ukratko, ja sam shvatio da čovek hoće jednostavno da kaže da fizičko nasilje ne može ničim da se opravda, kako god da se ta druga osoba ponašala. 1
DameTime Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 40 minutes ago, Blade said: Ako neka žena hoće da bude feministkinja, to je u redu. Hvala što si nam dao dozvolu, sad se osećam bolje. 40 minutes ago, Blade said: Ali feministkinja, nije isto što i mizandristkinja, što mnogi poistovećuju, a to već ne podržavam i smatram poremećajem ličnosti. Povredio vas je tamo neki debil i vi sada mrzite ceo muški rod. Isto i u obrnutom slučaju. Naravno, ovo je potpuna budalaština i jeftin pokušaj izjednačavanja mizandrije sa mizoginijom. Mizandrija, čak i kod onih žena koje je osećaju, je reaktivna. Odnosno posledica je reakcije na muško nasilje, viševekovne opresije i nejednakost u patrijarhalnom društvu. Čak i tada nije usmerena ka želji da svi muškarci nestanu ili budu povređeni, ubijeni, više je bes iz nemoći za nekom korenitom promenom. S druge strane, mizogini muškarci sebi daju za pravo da oduzmu život ženi jer je mrze, a najčešće ne mrze samo tu jednu ženu. Plus su sistemski podržani u mržnji prema ženama. Big difference. 40 minutes ago, Blade said: Ako žena hoće da rodi dete, a neće da ima partnera, to je u redu, što se nje tiče. Ali prema detetu nije u redu. Ona nema pravo da to dete ,,sakati" za oca. Dete treba da ima oba roditelja. Ali isto tako,kao muškarac bi osudio i svakog muškarca koji neće da prizna svoje dete i ispuni svoje zakonske i moralne obaveze prema detetu. Zamislite, kada to dete poraste i pita svoju majku: ,,Mama, kako ja nemam tatu, a sva druga deca imaju"? Kao neko ko je takvo dete, naravno da sam imala pitanja za svoju majku, ali najviše iz razloga što druga deca nisu bila naučena da poštuju različitosti, pa su me zezala što "nemam tatu". Naravno i da mi je povremeno teško što sam odrasla bez očinske figure u većem delu svog života, ali kakav je bio, bolje što ga nije ganjala da ispunjava zakonske i moralne obaveze. Životne priče su mnogo kompleksnije od ovoga. 40 minutes ago, Blade said: Za pogrešan izbor partnera, kako u ranoj mladosti, tako i u nekim zrelijim, zrelim, pa i kasnijim godinama...Krivi ste sami. Za probleme nastale vašim pogrešnim izborom, krivi ste samo vi. To nije ni do feminizma, ni do mizoginije, ni do mizandrije, ni do mizogamije, ni do gamofobije, ni do bilo cega sličnog. Za to ste krivi isključivo vi. Niste vi ušli u brak koji su vam ugovorili roditelji, nego ste partnera sami birali. Naravno da smo svi sami odgovorni za svoje životne izbore. Što ne znači da na te izbore nisu uticali patrijarhat, feminizam ili mizoginija. Npr. mizogin muškarac će tragati za ženom koja će ispunjavati njegove tradicionalne vrednosti. Feministkinja će tražiti partnera koji će uživati u njenoj nezavisnosti, slobodi mišljenja i življenja itd. 40 minutes ago, Blade said: Osnova svakog zdravog (ne samo ljubavnog) odnosa je poštovanje. A poštovanje znači poštovati nečije realne granice, ličnost, volju, realne želje,.. Tako je. E sad zamisli muškarca koji ne poštuje granice svoje partnerke, njenu ličnost, smatra da ona nema pravo na slobodnu volju i realne želje... Onda krene da je tuče, psihički zlostavlja i na kraju ubije. Jer mnogo je više takvih nasilnika, nego ovih "jadnih, isprovociranih" likova koji eto ne znaju da se suzdrže. 40 minutes ago, Blade said: Protvnik sam nasilja, ne samo nad ženama i decom. Nad bilo kim. Neka je ta žena 100 puta budala i neka zbog toga 100 puta te batine zaslužila, a takvih žena-debila i tek kako ima. Dakle, nasilje se dešava samo u bubbleu neke verbalne provokacije? Još jedna neispravna percepcija veoma kompleksne teme nasilja nad ženama. Ukratko, natrpao si ti ovde svašta što malo ima, malo nema veze jedno s drugim. 40 minutes ago, Blade said: Mnoge stvari se mešaju sa feminizmom, ali veze nemaju sa njim ili vrlo beznačajno male. Koje su to stvari? 1
Blade Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 15 minutes ago, Eddard said: Wow. Znači ovo je jedini razlog zašto muškarci zlostavljaju žene, jer su one to zaslužile i psihički maltretirale muškarca, pa ovom prekipelo i nije mogao da trpi? Prijatelju, mnogo gluposti si ovde natrabunjao, ali ovo je vrh. Prvo, ja nemam potrebu da trabunjam, nego razgovaram normalno, a što očekujem i od onoga ko bi sa mnom da razgovara. Ako je trabunjanje tvoj način komunikacije, moj nije. I ko si ti da ti određuješ šta je glupost, a šta ne? Drugo, to nije razlog da jedan muškarac maltretira ženu i ništa ne sme da bude razlog za to !!! Ništa ne sme da bude razlog ni za fizičko, ni za psihičko maltretiranje. Da li sam rekao da išta treba da bude razlog za matretiranje? Kakav si ti čovek, ako si u stanju da maltretiraš nekoga? Po meni onda nisi normalna osoba. Ne možeš da udariš ženu pod izgovorom: ,,Ona je budala i nisam sa njom mogao drugačije da izađen na kraj". Ako je budala i ne možeš da živiš sa njom, razvedi se od nje. Kakvi fizički obračuni i slično? Treće, ti si emotivno nezrela i nevaspitana osoba, što se vidi po tvom odgovoru. Jer ne umeš da prihvatiš mišljenje koje ti se ne sviđa, protom ga i izvrćeš, a koje nije lična uvreda i odmah spuštaš polemiku na lični nivo. Odgovorio sam ti na postavljena pitanja, a dalje ti i ja nemamo o čemu da polemišemo. Kad se naučiš normalnoj komunikaciji, možeš da mi se obratiš. Što se mene tiče, ne moraš nikad. 1
Blade Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 15 minutes ago, JPM said: Ja nisam tako shvatio. Ukratko, ja sam shvatio da čovek hoće jednostavno da kaže da fizičko nasilje ne može ničim da se opravda, kako god da se ta druga osoba ponašala. Ja sam tako i napisao. Ali isto tako, da neko shvata kako on hoće da shvati, ne mogu da mu zabranim. Ja sam napisao prosto da svi razumeju, ali ima i ko razume kao da sam napisao skroz obrnuto. Ne postoji postupak koji opravdava fizičko nasilje. Tipa uradila je to i to i meni je prekipelo i udario sam je. To ne sme. I ne samo to, ne smeš ni psihički da maltretiraš partnera. Ljudi koji uzivaju u tome da na bilo koji način maltretiraju nekoga, a ako toga nisu svesni, stavi im druga strana do znanja da je tako, a oni i dalje to nastavljaju, su posebna vrsta emotivno nezrelih ili poremećenih ljudi.
JPM Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Da, tu je problem. Psihičko maltretiranje se daleko teže dokazuje od fizičkog. Ne postoji duševna modrica.
Mina D. Harker Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Ne znam je li mi gore ono prizemno dime&dozen antifeminističko trolovanje, ili ovo "benevolentno" u oblande uvijeno smatranje jer su oba seksistički rantovi, ali barem prva vrsta nije tl;dr varijacija. Ipak mi je tl;dr gore - takođe ne poziva na dijalog i nema namjeru da mijenja mišljenje, ali zato traći dragocjeno vrijeme sagovornika. 1
Smrtokapa Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago (edited) 1 hour ago, JPM said: Ja nisam tako shvatio. Ukratko, ja sam shvatio da čovek hoće jednostavno da kaže da fizičko nasilje ne može ničim da se opravda, kako god da se ta druga osoba ponašala. Naravno, nigde nije pisalo da je jedini razlog zašto muškarci fizički maltretiraju žene to što žene psihički maltretiraju muškarce, nego je loše vreme napolju pa jedva čekamo da nam se neko namesti na volej su ovde već ionako svi stava da fizičko nasilje nije nikako opravdano, tako da se za taj stav ne dobijaju bonus poeni, a ljudi su sumnjičavi kada vide da neko nabija empty stats-e. Edited 5 hours ago by Smrtokapa wrd 1
Angelia Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 2 hours ago, Blade said: Ako neka žena hoće da bude feministkinja, to je u redu. Ali feministkinja, nije isto što i mizandristkinja, što mnogi poistovećuju, a to već ne podržavam i smatram poremećajem ličnosti. Povredio vas je tamo neki debil i vi sada mrzite ceo muški rod. Isto i u obrnutom slučaju. Ako neka žena neće da se uda, odnosno neće da živi ni u kakvoj zajednici sa partnerom iz svojih razloga, nebitno je kako drugima sa strane to izgleda- to je u redu, njen život i njen izbor. Ako neka žena neće da rodi dete, nebitno je da li hoće zajednicu sa partnerom ili ne, a ako njen parnter takođe neće decu, ok je i to, njen ili njihov izbor, koji se tiče samo njih. Ako žena hoće da rodi dete, a neće da ima partnera, to je u redu, što se nje tiče. Ali prema detetu nije u redu. Ona nema pravo da to dete ,,sakati" za oca. Dete treba da ima oba roditelja. Ali isto tako,kao muškarac bi osudio i svakog muškarca koji neće da prizna svoje dete i ispuni svoje zakonske i moralne obaveze prema detetu. Zamislite, kada to dete poraste i pita svoju majku: ,,Mama, kako ja nemam tatu, a sva druga deca imaju"? Šta je odgovor: ,,Nemaš tatu, zato što sam ja odlučila da nemaš i zato što sam ja mislila da mogu da ti budem i tata i mama, a bolje od svakog mame i tate". Čak i da su razvedeni, manipulacija detetom, treba da bude krivično delo. Npr. doneli ste odluku da je razvod najbolja ili tačnije najmanje loša opcija za sve - ok. Ali što se deteta tiče, ono što je sud odredio ima da bude amin. Dete će da viđa oca i otac dete koliko je odredio sud, alimentaciju će da plaća toliko i tako dalje...Ako ne mogu roditelji kao ljudi da se dogovore, biće strogo kako je odredio zakon. Ta žena ili taj muškarac od koga ste se razveli je vašem detetu drugi roditelj, koliko god vi želeli možda da nije tako i to dete je deo njega, kao što je deo vas. Za pogrešan izbor partnera, kako u ranoj mladosti, tako i u nekim zrelijim, zrelim, pa i kasnijim godinama...Krivi ste sami. Za probleme nastale vašim pogrešnim izborom, krivi ste samo vi. To nije ni do feminizma, ni do mizoginije, ni do mizandrije, ni do mizogamije, ni do gamofobije, ni do bilo cega sličnog. Za to ste krivi isključivo vi. Niste vi ušli u brak koji su vam ugovorili roditelji, nego ste partnera sami birali. Prihvatite posledice svog pogresnog izbora, prekidate tu vezu i idete dalje. Isto tako, gamofobija, koju reflektujete prema nekom sledećem partneru pod uticajem lošeg iskustva zbog prethodne veze, nije u redu. Ako patite, otpatite, pa onda nastavite dalje, Prošlost svi imamo, ali ona treba da ostane gde se desila, a ne da nastavi da se vuče za vama, kada krenete dalje. Preko mosta koji lebdi iznad srušene prošlosti se ne polazi u buducnost, odnosno ne preporučujem, to je vrlo teško uspeti. Znam one koji su uspeli, ali takvih je malo. Osnova svakog zdravog (ne samo ljubavnog) odnosa je poštovanje. A poštovanje znači poštovati nečije realne granice, ličnost, volju, realne želje,...To poštujem kod svih ljudi koji su mi bliski i do kojih mi je stalo, inače to ne bi bili. Na silu ništa dobro ne ide. Mogu ja da generalno zaslužujem poštovanje kao muškarac 100x, ako u očima svoje partnerke ne zaslužujem, ona me neće poštovati. Isto i obrnuto. Za uspešnu vezu i brak, mnogo stvari treba da se složi. Dvoje ljudi za bar 80% stvari treba da budu kompatibilni, za oko 10% različitosti će se naći dogovor, a ostalih 10% će biti neke nebitne stvari u kojima ste različiti, ali vam ne smetaju. Protvnik sam nasilja, ne samo nad ženama i decom. Nad bilo kim. Neka je ta žena 100 puta budala i neka zbog toga 100 puta te batine zaslužila, a takvih žena-debila i tek kako ima. Razvedi se, prekini vezu i nemoj više da živiš sa budalom, ali ne možeš da se fizički obračunavaš sa njom. Ne znači da je debil jedno od dvoje, ako ta veza ne funkcioniše, možda su oboje kvalitetni ljudi, ali nisu jedno za drugo, nisu kompatibilni ili nisu u dovoljnoj meri da bi bili u vezi ili braku. Nasilje nije samo fizičko, može da bude drugih oblika. Ali ne može da se kaže i opravda: ,,Ja sam moju ženu udario, jer je ona vršila psihičko maltretiranje mene". Ako te ona psihički maltretira, a ne možeš to da rešiš ljudski kako priliči, podnesi zahtevi za razvod i raziđite se. Ili ostani tako da živiš svestan da si izabrao da trpiš. Nije lako razvesti se, veoma je teško i ne može bez posledica. Ako vas neko neće, to treba da prihvatite kao zrela osoba. Ne postoji idealna veza i brak, da me ne shvatite pogrešno, ne može da bude idealno. Ali postoji veza i brak koji funkcioniše i koji ne funkcioniše. Druga kategorija nije održiva. Dodatni problem je što je mnogo ljudi, ne samo mladih, nego i u zrelim godinama emotivno nezrelo. Iz toga mnogo problema dolazi. Po meni u škole treba da se uvede u 3. razredu, predmet ,,Društvena socijalizacija i domaćinstvo", a od 5. , predmet ,,Emotivno i seksualno obrazovanje". I da traju do kraja Srednje škole. Kroz par godina (5-6) bilo bi 20-30% posto manje razvoda, silovanja, abortusa, nasilja u porodicama, samoubistava i mnogo čega lošeg. A kasnije još manje. Mnoge stvari roditelji treba da nauče decu, ali roditelji su razapeti između posla, vaspitanja dece, izdržavanja i još mnogo toga. Mnogi nemaju pomoć i sve ,,nose" sami. Mnoge stvari se mešaju sa feminizmom, ali veze nemaju sa njim ili vrlo beznačajno male. Sve ovo je samo moje mišljenje i ništa više. I nadam se da će od strane forumaša biti tako i shvaćeno. Nisam imao nameru nikoga da prozivam i omalovažavam. Izvinjavam se na dužem postu u i hvala što ste odvojili svoje vreme da pročitate isti. Vidi, ja kad procitam postove uglavnom imam dobru volju da tumacim to u najboljem svetlu, jer je teze sve iskomunicirati pisano. Ono sto vidim ovde, I zasta ces biti prozivan je da je veoma pojednostavljeno misljenje. Sa dosta stvari se slazem, cesto jesmo sami odgovorni za izbor partnera, ali znas ljudi se menjaju. Za mene, feminizam je zahtev da zene budu tretirane fair I jednako, zakonski I prakticno koliko je moguce u domenu razuma (kad kazem na nivou razuma, nece uciteljica i lekarka biti isto placene, ali ako lekarka radi isti posao kao lekar, onda treba da bude). Ali svet nije idealan. Nikako ne prihvatam da je sve posledica patrijarhata, ali ipak ima uticaja. Isto, I drustvo ima uticaja. Ne mislim da treba mrzeti muskarce, ili ih kriviti za sve, za mene je to radikalni feminizam. Ti kazes ako je losa veza, razvedi se, I to zvuci ok u idealnom svetu. Ali to nije u svakoj kulturi ni zakonski reseno dobro. Ponekad, iz najbolje namere. Ljudi izbegavaju da plate izdrzavanje za decu, ili da ispunjavaju svoje moralne obaveze. Ni sudovi cesto nisu fer I tu ne vidim razliku izmedju polova, tj to postoji na obe strane. Zato cesto ljudi ostaju u losim vezama.
Recommended Posts