DameTime Posted Friday at 03:13 PM Posted Friday at 03:13 PM 8 minutes ago, McLeod said: P.S. sto se tice price DameTime, to je nazalost normalizovano, nove generacije su bolje, ali neznatno. Milenijalci i stariji, da ne idemo do bumera, su bas katastrofalni u tom pogledu, a najcesce i nemaju losu nameru, mada ako im skrenes paznju cesto bude haos. Da, to zaboravih da napomenem, rekla bih da su oba lika iz priče otprilike gen X.
vilhelmina Posted Friday at 03:17 PM Posted Friday at 03:17 PM 2 hours ago, Mina D. Harker said: Potpuno tačno, ali postoji jedan (uglavnom efikasan) lijek: starenje. Kako žene stare, nagon primitivaca da ih uznemiravaju na javnim mjestima slabi. I to ne zato što odjednom razviju poštovanje prema ženama, već zato što prestajemo da im budemo seksualno privlačne. 🤷♀️ Mnoge žene sa olakšanjem ulaze u tu "nevidljivu" fazu. Nemas pojma koliko gresis! Tek kad si starija krecu prave neprijatnosti, zaista uvredljive. Onaj dziber koji s mladjima zbija neslane sale, pocinje otvoreno da se nabacuje, jer on ”zna” o cemu ti sanjas 24/7. Ne kad si u drustvu, ali kad si sama obavezno. Dziber prosto smatra pitanjem casti da ti ponudi svoje usluge i uopste to ne uvija u oblande, jer valjda misli da nisi vredna toga, on ti je jedina sansa. 3
Stiletto Posted Friday at 03:21 PM Posted Friday at 03:21 PM Nije rezervisano samo za prostore Balkana, ali taj vajb da se za muškarca koji menja puno žena kaže "bravo majstore" a za ženu koja menja puno muškaraca "vidi kurve" se stvarno mora lečiti. A to se leči samo edukacijom i obrazovanjem, što znači da će tek buduće generacije ozdraviti od te bolesti. Nije da se ne ide napred, samo sporo to ide. Kao neko ko je malo duže na ovom svetu video sam odnos muškarca i žene kod mojih babe i dede koji su rođeni pred Prvi svetski rat (maltene robovski odnos), pa mojih roditelja koji su rođeni tokom Drugog svetskog rata (i dalje žena služi, ali se već i dosta sama pita). Kod moje generacije se primećuje još veći napredak, žene su sve samostalnije i nema više služenja, a tek vi rođene devedesetih i dvehiljaditih, ma znate i same 😁 A što se osmeha na ulici tiče, nađite na YouTube snimke sa ulica Beograda sedamdesetih i osamdesetih. Hiljadu puta pozitivniji i nasmejaniji vajb i muškaraca i žena u odnosu na danas. Drugo, mnogo opuštenije vreme nego danas kada se samo juri negde. Kod @Eddard u Nemačkoj su ljudi verovatno i dalje opušteni, ovde to nije slučaj. Daj Bože da opet bude. 5
DameTime Posted Friday at 03:32 PM Posted Friday at 03:32 PM 9 minutes ago, Stiletto said: Nije rezervisano samo za prostore Balkana, ali taj vajb da se za muškarca koji menja puno žena kaže "bravo majstore" a za ženu koja menja puno muškaraca "vidi kurve" se stvarno mora lečiti. Taj momenat kad baja poentira rečenicom ključ koji otvara svaku bravu je savršen ključ, a pokvarena je ona brava koju može otvoriti svaki ključ... Štikla u glavu.
Kenozoik Posted Friday at 04:10 PM Posted Friday at 04:10 PM Ja sam po tom pitanju totalni "autsajder". Mene je uvek pokretala ljubav. U svemu. Drugo me nikad nije ni zanimalo. Stoput da se rodim, stoput bih isto. Ne kazem, nisu svi isti. Mnogi jure neke sitne trofeje. Trce stalno iste krugove.. A ja sam bio i ostao - streber. 😉 Ljubav je jedino sto ce te zastiti od same sebe. Ljudi su po prirodi autodestruktivni (s godinama) Ako ne spreci, ljubav.ce to barem usporiti... 1
Edinburgh Posted Saturday at 07:16 PM Posted Saturday at 07:16 PM On 7/18/2025 at 2:13 PM, DameTime said: Drago mi je što se njima ne dešavaju. Tu ću se zaustaviti sa komentarom. Ta granica izmedju svetova se lako postavlja, ako zelis. Problem je sto onda mnogi dragi ljudi mogu da ostanu sa druge strane granice. Recimo kad taksista krene sa: "Znači ne vode te momci u kafić?" ono sto tada mislis je: "Vozi i ne seri", ali posto si pristojna osoba kazes samo "Karadjordjeva 77". Ako krene opet, ti ponovis, a ako je uporan: "Stanite ovde" i izadjes. Taksista je tu samo da bi pruzio uslugu voznje, nije neko kome se treba ispovedati. Hoce li taksista misliti lose o tebi - hoce, ali to ne treba da te zanima. Ti nisi deo njegovog sveta, niti je on deo tvog. 1
DameTime Posted yesterday at 11:02 AM Posted yesterday at 11:02 AM Quote Danas smo saznale za još jedan femicid, u Bajinoj Bašti. Muškarac je ubio bivšu suprugu i sedmogodišnjeg sina, a nakon toga izvršio samoubistvo. Prema pisanju medija, pucao je iz vatrenog oružja, koje je bilo u nelegalnom posedu. Ovo je 10. femicid u Srbiji u 2025. godini. Apelujemo na medije da odgovorno izveštavaju o ovom slučaju. Ponovo pozivamo institucije da preduzmu neophodne korake u sprečavanju femicida. I da prestanu da ignorišu sve inicijative ženskih organizacija i javnosti. via FemPlatz Dokle više?! 2 1
Kenozoik Posted yesterday at 05:25 PM Posted yesterday at 05:25 PM Saosecam sa porodicom zrtvi. Nek im je laka crna zemlja i sirok rajski vrt.
DameTime Posted yesterday at 05:40 PM Posted yesterday at 05:40 PM Quote Danas smo saznale za još jedan femicid, koji se dogodio u Nišu. Muškarac je nožem usmrtio suprugu.‼️ Ovo je drugi femicid u poslednjih 24 sata u Srbiji ‼️ I 11. femicid od početka godine via FemPlatz J E B O T E ! Ali neka preCednik samo deli pomilovanja raznoraznim nasilnicima...
fancy Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago 12 hours ago, DameTime said: preCednik samo deli pomilovanja raznoraznim nasilnicima... => PreCednikova ruka je držala nož/oružje svakog navedenog ubistva. (nisam ironičan) 1
Dragan Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago Sta se konkretno u Srbiji sada moze uraditi da do takvih ubistava ne dodje ? ............................................................................................................................. Ovi idioti i dalje misli da pol deteta zavisi od majke. Mašina za razmnožavanje, rob, žrtva: devojke ovde ništa ne znače Moskva. U Tadžikistanu, devojke se često suočavaju sa neželjenom sudbinom — muškarci kontrolišu njihove živote, od rođenja do braka. Spoiler Nosaninovo detinjstvo je moralo biti noćna mora. „Kada se rodila moja četvrta sestra, bilo je jednostavno užasno“, rekla je za portal Asia-plus. „Plašili smo se da ćemo sresti oca i reći pogrešnu reč. Tata nije želeo ništa da zna o svojoj najmlađoj ćerki. Prvih šest meseci nije je ni pogledao. Tokom tih šest meseci, odrasla je bez imena, jer su njeni roditelji već izabrali ime za sina.“ Nosaninova mana: Rođena je kao ćerka, a ne kao sin. Nosaninova je živela u Hudžandu, drugom po veličini gradu u Tadžikistanu. Univerzitetski grad, proizvodnja tekstila je ovde široko rasprostranjena, a grad je centar za preradu svile. Hudžan se nalazi u Centralnoj Aziji, u arhaičnom, patrijarhalnom društvu. Sinovi su ponos porodice, bogatstvo i penziona štednja za svoje roditelje. Ćerke nisu ništa. Sramota, teret. Udaju se što je pre moguće. U život kućnog roba i mašine za uzgoj. To je koliko je to oštra fraza. Žene kao teret: Nasleđe patrijarhalnog nasilja u Centralnoj Aziji Tako je Nosanjinova majka sada dobila četvrtu ćerku zaredom. Pokušala je sve: konsultovala se sa astrolozima, isceliteljima, mulama i svima ostalima. Dete je rođeno zdravo – ali opet, bila je devojčica. „Odnos između mog oca i majke počeo je da se pogoršava kada se rodila moja druga sestra“, kaže Nosanjin. „Moj otac je očajnički želeo sina i već je izabrao ime za dečaka. Ali onda se rodilo treće dete, i opet je bila devojčica. Još uvek se dobro sećam kako je ponižavao moju majku samo zato što je rodila samo ćerke.“ Sav svoj bes je iskalio na svojoj ženi. „One su tvoje ćerke, ne moje“, seća se Nosanjin da je rekao. Prisilni brak i otmica neveste: Otmice na ulici Žene imaju manje prava, dobijaju gore poslove, ako ih uopšte ima, zlostavljane su i silovane. To je slučaj u mnogim zemljama, ali je posebno loše u Centralnoj Aziji. Primer: mart 2020, Međunarodni dan žena. Kao i na mnogim mestima širom sveta, žene u kirgistanskoj prestonici Biškeku izašle su na ulice da zahtevaju svoja prava. Grupe muškaraca, neki maskirani, nasilno su napale žene, povredivši i prolaznike. To je bila čista mržnja. U Kirgistanu postoji cinična izreka: „Dobar brak počinje suzama“. Ala-Kačuu je naziv uobičajene prakse u Kirgistanu, što znači „uzeti nešto i pobeći“. „Nešto“ se odnosi na žene. A reč je otmica neveste. Zvuči kao bezopasna venčana zabava, ali to je surova, ponekad smrtonosna stvarnost u kirgistanskom društvu. Obrazac je jednostavan koliko i nasilan. Uključuje prisilni brak. Ako muškarac želi da se oženi određenom ženom, on kidnapuje svoju buduću „nevestu“ sa ulice, obično sa drugim muškarcima. U mnogim slučajevima, „nevesta“ čak ni ne poznaje svog budućeg „muža“. Kidnapovana žena se odvodi u muškarčevu kuću, a zatim podvrgava potpunom ispiranju mozga. Uskraćuje joj se san, preti joj se i vređa je. Druge žene pokušavaju da joj stave tradicionalni venčani veo. To bi se smatralo pristankom. Situacija žrtve je često beznadežna. Noć sa nepoznatim muškarcem u njegovoj kući, odbijanje braka, bila bi stigma. Povratak sopstvenoj porodici – nemoguć. Samoubistva su u porastu. Čak i danas, prema različitim procenama, između 25 i 50 procenata svih brakova u zemlji zaključuje se na ovaj način. Ali ko je kriv? Islam? To bi bilo previše jednostavno. Arhaično društvo u Centralnoj Aziji je muslimansko. Pa ipak, u islamu zaista postoje verski kodeksi ponašanja koji pominju da će Bog primiti one koji imaju ćerke i da im ne nanose štetu, ne ponižavaju ih ili ih ne favorizuju u odnosu na sinove, rekao je za portal Novastan.org tadžikistanski stručnjak za islam Abdulvohid Hmidov. Stari strahovi se ponovo javljaju tokom Nosaninine trudnoće Ali šta se dalje desilo sa Nosanin? Završila je srednju školu sa počastima, upisala se na univerzitet protiv očeve želje, radila je skraćeno radno vreme i finansirala svoje studije. I stidela se svog oca. „Kada su me na univerzitetu pitali ko je moj otac i čime se bavi, svima sam rekla da je bio probni pilot i da je nestao.“ Očigledna laž. Danas je Nosanin udata. Tokom prve trudnoće, stari strahovi su se ponovo pojavili. Bila je devojčica. Zatim je došla druga trudnoća. „Moji strahovi su postajali sve jači i jači; bilo je nepodnošljivo“, kaže ona. „Nisam više mogla da izdržim i uradila sam ultrazvuk“ – dečaka. Nošaninovo saznanje: „Od detinjstva sam čeznula za očevom ljubavlju, sanjala da me grli i govori mi koliko me voli i da je ponosan na mene. Ali u mojim sećanjima nema tako lepih trenutaka.“ Nošanina nije postala kućna robinja. Ona radi i finansijski izdržava roditelje. „Roditelje ne možete birati, i zahvalna sam im što su mi dali život. Često sada čujem oca kako kaže da sam bolja od deset sinova.“ Ali to ništa ne menja.
fancy Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago 5 minutes ago, Dragan said: Ovi idioti i dalje misli da pol deteta zavisi od majke. A najstrašnije od svega je kraj teksta: 5 minutes ago, Dragan said: Ona radi i finansijski izdržava roditelje. Ne ubija u pojam sve ono pre toga (to je tradicija, i koliko god se mi sablažnjivali to sada jeste tako, ali promene moraju započeti drastičnim koracima...) nego upravo ovo zadnje. I onda znaš da tu nema poboljšanja ni promene dok ne raskrstiš sa prethodnom generacijom jednom za svagda. A što se ovoga tiče: 10 minutes ago, Dragan said: Sta se konkretno u Srbiji sada moze uraditi da do takvih ubistava ne dodje ? Sad ništa, ceo sistem su oteli polupismeni nasilnici i lopovi, detaljno ga razmontirali i prilagodili svojoj pohlepi. Ovo je sad vreme kad nasilnici mogu sve i da ostanu nekažnjeni. Jednom kad se ponovo izgradi sistem i kad na prvu verbalnu pretnju neko završi na dugogodišnjoj robiji i sve što s tim ide, pričaćemo prvo o smanjenju broja a zatim i prevenciji ubistava. 3
DameTime Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago 1 hour ago, fancy said: => PreCednikova ruka je držala nož/oružje svakog navedenog ubistva. (nisam ironičan) Naravno. Legitimizuje nasilje 24/7, očekivano je da stepen nasilja skoči u svim sferama. 3
Recommended Posts