DameTime Posted Tuesday at 04:29 PM Share Posted Tuesday at 04:29 PM 9 minutes ago, 40Wins said: Sta je zenski bes? Iskreno ne razumem te pojmove feminist rage i slicno? Ljudima koji zele da razumeju pitanja i borbu feminizma deluju prilicno odbojno. Jesi li nekad osetio bes, zbog nepravde na primer? Emocija je ta, samo kao odgovor na vekovne represije koje patrijarhat vrši nad ženama i usmeren je baš ka tome (ne ka muškarcima). Odatle izraz ženski bes/feminist rage. I ne, to ne znači da bismo jovobakićevski jurile muškarce po ulicama... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mina D. Harker Posted Tuesday at 04:29 PM Share Posted Tuesday at 04:29 PM Incelima ne treba dodatna municija, incele potpaljuje njihova sopstvena nedojebanost, kad već pričamo u tim terminima. incel=involuntary celibate 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragan Posted Tuesday at 04:45 PM Share Posted Tuesday at 04:45 PM (edited) Dame, obrni okreni nesto vam nevalja u pristupu, kada vam toliko razlicitih forumasa, zapravo naklonjenih ideji ravnopravnosti, na razne nacine ukazuje na to. Pravite od saveznika "neprijatelje". Niste valjda trumpisti ?! 🙂 PS Mina, nemoj biti tuzna zbog ovog mog upisa. Tebe dozivljavam bas kao osvezenje na forumu i veoma mi je drago da si tu. Edited Tuesday at 04:50 PM by Dragan 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Tuesday at 04:51 PM Share Posted Tuesday at 04:51 PM (edited) 6 minutes ago, Dragan said: Dame, obrni okreni nesto vam nevalja u pristupu, kada vam toliko razlicitih forumasa, zapravo naklonjenih ideji ravnopravnosti, na razne nacine ukazuje na to. Pravite od saveznika "neprijatelje". Niste valjda trumpisti ?! 🙂 PS Mina, nemoj biti tuzna zbog ovog mog upisa. Tebe dozivljavam bas kao osvezenje na forumu i veoma mi je drago da si tu. Niti gledam muškarce kao neprijatelje, niti na forumaše sa kojima se ne slažem oko nečega gledam kao na neprijatelje. A što mlatim po forumu, pa računam da možda čita neko spolja ko će da dobije malo drugačije informacije, procenila sam da ovde fali feministička perspektiva, a ne volim ni da drugima samo klimam glavom ili da oni meni klimaju glavom. Edited Tuesday at 04:51 PM by DameTime veznik 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Tuesday at 05:00 PM Share Posted Tuesday at 05:00 PM 4 hours ago, Mina D. Harker said: Ženska solidarnost je za mene, između ostalog, vjerovanje ženama žrtvama nasilja bez ifs and buts. 2 hours ago, DameTime said: Naravno da ću bezrezervno verovati ženi koja podeli iskustvo muškog nasilja, A zašto mora bezrezervno da se veruje? Ja zaista imam problem sa tim. Ja bezrezervno verujem samo osobama za koje znam da mogu bezrezervno da im verujem i to je to. Zašto ne može da se ostane prosto - objektivan? A objektivnost u mom slučaju znači (kada govorimo na moju hipotetičku reakciju na to da mi dođe recimo koleginica i kaže da je napastvovana), da ne bih ni u kom slučaju dovodio u pitanje da li je to istina jer je zaista u današnjem svetu verovatnoća da je istina daleko veća nego da nije, ponudio bih pomoć i podršku. Ali ne bih ruku u vatru (svoj integritet) stavljao da je 100% istinito. Kao što ne bih ni da mi npr. dođe muški kolega i kaže da ga šef mobinguje. Za mene je to objektivna solidarnost. Ovo što vi navodite je neobjektivna, emocionalna solidarnost. Taj ženski bes, kao ni bilo koji drugi bes, retko može da dovede do objektivne racionalne reakcije. Mislim da pričamo o relativno sličnoj stvari, i ja bih sigurno imao "pro" stav prema tome, nazovimo ga verovanjem, ali meni jako smeta taj pridev bezuslovno, bezrezervno... To jeste dogmatski. Kako god okrenete. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted Tuesday at 05:01 PM Share Posted Tuesday at 05:01 PM 28 minutes ago, DameTime said: Jesi li nekad osetio bes, zbog nepravde na primer? Emocija je ta, samo kao odgovor na vekovne represije koje patrijarhat vrši nad ženama i usmeren je baš ka tome (ne ka muškarcima). Odatle izraz ženski bes/feminist rage. I ne, to ne znači da bismo jovobakićevski jurile muškarce po ulicama... Vekovna represija: Nefertiti Kleopatra Budika Elizabeta, kci Henrika VIII Margaret, kraljica Engleske i Skotske Viktorija Elizabeta, majka ovog kralja Carlsa i svekrva Kamile i baba ona 2 nesrecnika Da dodamo spisku i Izabelu od Aragona, Katarinu de Medici, Katarinu II, Mariju Tereziju i jos gomilu zena koje su u tom prokletom patrijarhatu i vekovnoj represiji uspele da ostanu zapamcene po delima, a ne samo zbog toga sto su bile - zene. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malkolm Brogdon Posted Tuesday at 05:06 PM Share Posted Tuesday at 05:06 PM 2 minutes ago, Kronostime said: Vekovna represija: Nefertiti Kleopatra Budika Elizabeta, kci Henrika VIII Margaret, kraljica Engleske i Skotske Viktorija Elizabeta, majka ovog kralja Carlsa i svekrva Kamile i baba ona 2 nesrecnika Da dodamo spisku i Izabelu od Aragona, Katarinu de Medici, Katarinu II, Mariju Tereziju i jos gomilu zena koje su u tom prokletom patrijarhatu i vekovnoj represiji uspele da ostanu zapamcene po delima, a ne samo zbog toga sto su bile - zene. Moj djed pusio i pio a zivio 110 godina nivo argumenta 3 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Tuesday at 05:14 PM Share Posted Tuesday at 05:14 PM 4 minutes ago, Eddard said: A zašto mora bezrezervno da se veruje? Ja zaista imam problem sa tim. Ja bezrezervno verujem samo osobama za koje znam da mogu bezrezervno da im verujem i to je to. Zašto ne može da se ostane prosto - objektivan? A objektivnost u mom slučaju znači (kada govorimo na moju hipotetičku reakciju na to da mi dođe recimo koleginica i kaže da je napastvovana), da ne bih ni u kom slučaju dovodio u pitanje da li je to istina jer je zaista u današnjem svetu verovatnoća da je istina daleko veća nego da nije, ponudio bih pomoć i podršku. Ali ne bih ruku u vatru (svoj integritet) stavljao da je 100% istinito. Kao što ne bih ni da mi npr. dođe muški kolega i kaže da ga šef mobinguje. Za mene je to objektivna solidarnost. Ovo što vi navodite je neobjektivna, emocionalna solidarnost. Taj ženski bes, kao ni bilo koji drugi bes, retko može da dovede do objektivne racionalne reakcije. Mislim da pričamo o relativno sličnoj stvari, i ja bih sigurno imao "pro" stav prema tome, nazovimo ga verovanjem, ali meni jako smeta taj pridev bezuslovno, bezrezervno... To jeste dogmatski. Kako god okrenete. Danas smo na poslu imali radionicu na temu komunikacije i interpretacija vs objektivno. Tvoje hvatanje za jednu reč je tipičan primer jedne interpretacije, u koju si učitao dogmu i još svašta nešto. Iako suštinski pričamo o sličnoj stvari. E sad, pošto se forumski gledano duže "znamo", a i pošto si mi na neki način simpatičan (iako me nerviraš), ja to ne shvatam kao zlonamerno. Već da tvoje vrednosti, uverenja i stavovi izbijaju iz toga. Tako da razmisli malo i o tome kako čitaš to što mi ovde pišemo. Zašto bezrezervno verujem toj ženi? Jer ona najčešće nema podršku sistema, institucija tj. nema nikakav supporting sistem u borbi protiv nasilja i nasilnika. I jer bih volela da sutradan, nedajbože, meni neka žena tako veruje. Naravno da sam emotivna! Naravno da sam ljuta, besna, ogorčena! Razgovarala sam sa ženama koje su po nekoliko godina provele u odnosu sa nasilnikom, maltretirane fizički, psihički, emotivno, silovane u braku... Takvu nemoć i bes nisam osetila nikad u životu - da sam potpuno bespomoćna pred nečijom "sudbinom". Objektivna racionalnost jako lepo zvuči, ali za mene od tada ne postoji više nijedna opcija sem ženske solidarnosti. Without ifs and buts. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Tuesday at 05:31 PM Share Posted Tuesday at 05:31 PM (edited) 16 minutes ago, DameTime said: Danas smo na poslu imali radionicu na temu komunikacije i interpretacija vs objektivno. Tvoje hvatanje za jednu reč je tipičan primer jedne interpretacije, u koju si učitao dogmu i još svašta nešto. Iako suštinski pričamo o sličnoj stvari. E sad, pošto se forumski gledano duže "znamo", a i pošto si mi na neki način simpatičan (iako me nerviraš), ja to ne shvatam kao zlonamerno. Već da tvoje vrednosti, uverenja i stavovi izbijaju iz toga. Tako da razmisli malo i o tome kako čitaš to što mi ovde pišemo. Zašto bezrezervno verujem toj ženi? Jer ona najčešće nema podršku sistema, institucija tj. nema nikakav supporting sistem u borbi protiv nasilja i nasilnika. I jer bih volela da sutradan, nedajbože, meni neka žena tako veruje. Naravno da sam emotivna! Naravno da sam ljuta, besna, ogorčena! Razgovarala sam sa ženama koje su po nekoliko godina provele u odnosu sa nasilnikom, maltretirane fizički, psihički, emotivno, silovane u braku... Takvu nemoć i bes nisam osetila nikad u životu - da sam potpuno bespomoćna pred nečijom "sudbinom". Objektivna racionalnost jako lepo zvuči, ali za mene od tada ne postoji više nijedna opcija sem ženske solidarnosti. Without ifs and buts. Sve ok, ali onda možemo da se složimo oko toga da je ženska solidarnost emotivna i subjektivna. Iako u najvećem broju slučajeva opravdana i razumljiva. Edited Tuesday at 05:31 PM by Eddard Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Tuesday at 05:38 PM Share Posted Tuesday at 05:38 PM 6 minutes ago, Eddard said: Sve ok, ali onda možemo da se složimo oko toga da je ženska solidarnost emotivna i subjektivna. Iako u najvećem broju slučajeva opravdana i razumljiva. Mislim da otkako ovaj topik postoji, a verovatno sam neko ko je na njemu ostavio najveći broj postova, nikad nisam poricala da veoma emotivno doživljavam ove teme. I vrlo je teško da feministkinje ostanu "smirene" kad nas se sve ovo intimno tiče i predstavlja neku vrstu trigera. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted Tuesday at 05:58 PM Share Posted Tuesday at 05:58 PM 1 hour ago, McLeod said: Jevreji su muskarci, a zene Nemci. Ili ako ti je to preterano, zene su MAGA a muskarci zaposleni u federalnim sluzbama iz prethodne administracije. Ovo su analogije tipa nabacujem rendom, mogao si Vulkance i Klingonce da staviš kako si krenuo. Nemaš nikakvog logičkog osnova da binarnu podelu zamenjuješ nebinarnom (sa Nemcima). Ali kada već insistiraš da budeš preteran, možeš u kontekstu toga ko je koga istorijski ugnjetavao, da staviš da muškarci budu Nemci a žene Jevreji. Pročitaj sad, pa vidi kako ti zvuči. 1 hour ago, McLeod said: Ovo sto je preneto direktno stavlja zene na visu poziciju u odnosu na muskarce i vrsi diskriminaciju. Ovo što je preneto kaže da između dve grupe ne može biti solidarnosti, zbog nemogućnosti razumevanja do kraja i zbog suprotstavljenih interesa. To jeste "problematičan" stav, ali on ne stavlja nikoga u višu poziciju, on podrazumeva reciprocitet, nerazumevanje je uzajamno. Tu se ne vrši diskriminacija, samo se uspostavlja određeni stepen opozicije za koji se tvrdi da se ne može do kraja razrešiti pod trenutnim društvenim okolnostima. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted Tuesday at 07:16 PM Share Posted Tuesday at 07:16 PM (edited) Nisi u pravu i iz napisanog ne mozes da imas drugaciju interpretaciju osim da se radi o dve grupe izmedju kojih postoji antagonizam. Mozes da drugacije dozivis stepen tog antagonizma, ali da ga ovako ignorises ne mozes. Kao i to da je ovo napisano kao manifest superiorne grupe. Uporedio sam to sa nekim istorijskim dogadjajima zato sto konstrukcija bukvalno cini nevaznim da li se radi o rasnoj, verskoj, ili u ovom slucaju polnoj supremaciji. Plus si kontradiktoran, jer taj "odredjeni stepen opozicije" je u ovom slucaju apsolutan. U najboljem slucaju se radi o trade offu trampovskog ili putinovskog tipa gde ides sa potpuno suludim zahtevima gde se suprotna strana onda tera da se vise priblizi da bi doslo do kompromisa. Edited Tuesday at 07:19 PM by McLeod Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Tuesday at 07:44 PM Share Posted Tuesday at 07:44 PM 2 hours ago, Kronostime said: Vekovna represija: Nefertiti Kleopatra Budika Elizabeta, kci Henrika VIII Margaret, kraljica Engleske i Skotske Viktorija Elizabeta, majka ovog kralja Carlsa i svekrva Kamile i baba ona 2 nesrecnika Da dodamo spisku i Izabelu od Aragona, Katarinu de Medici, Katarinu II, Mariju Tereziju i jos gomilu zena koje su u tom prokletom patrijarhatu i vekovnoj represiji uspele da ostanu zapamcene po delima, a ne samo zbog toga sto su bile - zene. Kad bih se morala kladiti ko neće razočarati u ovakvim raspravama, to bi bez sumnje bio ti, al bi kvota bila toliko niska da ništa ne bi vredeo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoran59 Posted Tuesday at 08:17 PM Share Posted Tuesday at 08:17 PM Jeb'o teoriju. Svi diskutanti na temi, oba pola, razumemo da zivimo u vecinski patrijarhalnom mentalitetu i drustvu. I slazemo se da to nije dobro, da je nepravedno. Statistike pokazuju da zu zene manje placene za isti posao. Ma sebicno, jebemmusvepospisku, to ukljucuje i moju suprugu! Koja je uglavnom, van detalja moje struke, i par hobija, pametnija od mene. Samo je fizicki slabija. U praksi ovo poslednje znaci da kad premestamo namestaj ona kaze gde i kako a ja pomeram. I onda mi ovde dodje DameTime da mi kaze da mi muskarci ne razumemo (stavise, zlostavljamo!) zene, trpajuci nas u istu korpu zbog malog procenta stvarnih idiota. DameTime, molim te da sve nas (ovde po polu, a inace po nacionalnosti, hobiju, politickom opredeljenju ili vec necemu) ne trpas bas tako u istu korpu, da razumes da nismo svi isti zbog jedne odrednice (ovde, pol) i da mozemo da napredujemo zajedno, u okviru zajednickog uvazavanja i interesa. Ranije je u nekoliko postova pomenut seks. Znam, to je "tabu" tema i mnogi se snebivaju, nece da raspravljaju o tome. Eh, meni nije. Meni nije dokaz "macho"vrednosti i uspesnosti sa koliko zena sam bio nego koliko moja supruga uziva. Moj uzitak je da vidim da ona uziva. Ako zatvori oci i masta da je sa Robertom Redfordom a ne sa mnom, i to je OK, glavno je da joj je lepo. @DameTime, sve nepravde sveta znam i bez foruma. Na ovoj temi, smeta me da me da me uvaljujes u kategoriju "muskarci" insinuirajuci da to predstavlja nepostovanje prema kategoriji "zene." Daleko od istine. Ajde, nemoj da budes Kalimero, budi konstruktivna. Napisi sta da muskarci kao ja treba da urade da tebi itakvima bude lepse/bolje? Jeb'o teoriju. Svi diskutanti na temi, oba pola, razumemo da zivimo u vecinski patrijarhalnom mentalitetu i drustvu. I slazemo se da to nije dobro, da je nepravedno. Statistike pokazuju da zu zene manje placene za isti posao. Ma sebicno, jebemmusvepospisku, to ukljucuje i moju suprugu! Koja je uglavnom, van detalja moje struke, i par hobija, pametnija od mene. Samo je fizicki slabija. U praksi ovo poslednje znaci da kad premestamo namestaj ona kaze gde i kako a ja pomeram. I onda mi ovde dodje DameTime da mi kaze da mi muskarci ne razumemo (stavise, zlostavljamo!) zene, trpajuci nas u istu korpu zbog malog procenta stvarnih idiota. DameTime, molim te da sve nas (ovde po polu, a inace po nacionalnosti, hobiju, politickom opredeljenju ili vec necemu) ne trpas bas tako u istu korpu, da razumes da nismo svi isti zbog jedne odrednice (ovde, pol) i da mozemo da napredujemo zajedno, u okviru zajednickog uvazavanja i interesa. Ranije je u nekoliko postova pomenut seks. Znam, to je "tabu" tema i mnogi se snebivaju, nece da raspravljaju o tome. Eh, meni nije. Meni nije dokaz "macho"vrednosti i uspesnosti sa koliko zena sam bio nego koliko moja supruga uziva. Moj uzitak je da vidim da ona uziva. Ako zatvori oci i masta da je sa Robertom Redfordom a ne sa mnom, i to je OK, glavno je da joj je lepo. @DameTime, sve nepravde sveta znam i bez foruma. Na ovoj temi, smeta me da me da me uvaljujes u kategoriju "muskarci" insinuirajuci da to predstavlja nepostovanje prema kategoriji "zene." Daleko od istine. Ajde, nemoj da budes Kalimero, budi konstruktivna. Napisi sta da muskarci kao ja treba da urade da tebi i takvima bude lepse/bolje? Jeb'o teoriju. Svi diskutanti na temi, oba pola, razumemo da zivimo u vecinski patrijarhalnom mentalitetu i drustvu. I slazemo se da to nije dobro, da je nepravedno. Statistike pokazuju da zu zene manje placene za isti posao. Ma sebicno, jebemmusvepospisku, to ukljucuje i moju suprugu! Koja je uglavnom, van detalja moje struke, i par hobija, pametnija od mene. Samo je fizicki slabija. U praksi ovo poslednje znaci da kad premestamo namestaj ona kaze gde i kako a ja pomeram. I onda mi ovde dodje DameTime da mi kaze da mi muskarci ne razumemo (stavise, zlostavljamo!) zene, trpajuci nas u istu korpu zbog malog procenta stvarnih idiota. DameTime, molim te da sve nas (ovde po polu, a inace po nacionalnosti, hobiju, politickom opredeljenju ili vec necemu) ne trpas bas tako u istu korpu, da razumes da nismo svi isti zbog jedne odrednice (ovde, pol) i da mozemo da napredujemo zajedno, u okviru zajednickog uvazavanja i interesa. Ranije je u nekoliko postova pomenut seks. Znam, to je "tabu" tema i mnogi se snebivaju, nece da raspravljaju o tome. Eh, meni nije. Meni nije dokaz "macho"vrednosti i uspesnosti sa koliko zena sam bio nego koliko moja supruga uziva. Moj uzitak je da vidim da ona uziva. Ako zatvori oci i masta da je sa Robertom Redfordom a ne sa mnom, i to je OK, glavno je da joj je lepo. @DameTime, sve nepravde sveta znam i bez foruma. Na ovoj temi, smeta me da me da me uvaljujes u kategoriju "muskarci" insinuirajuci da to predstavlja nepostovanje prema kategoriji "zene." Daleko od istine. Ajde, nemoj da budes Kalimero, budi konstruktivna. Napisi sta da muskarci kao ja treba da urade da tebi i takvima bude lepse/bolje? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Tuesday at 08:33 PM Share Posted Tuesday at 08:33 PM Meni je dovoljno da ne budete Kronos. 1 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Tuesday at 09:05 PM Share Posted Tuesday at 09:05 PM 21 minutes ago, zoran59 said: I onda mi ovde dodje DameTime da mi kaze da mi muskarci ne razumemo (stavise, zlostavljamo!) zene, trpajuci nas u istu korpu zbog malog procenta stvarnih idiota. Okej, hajde da se malo odmaknemo i ne filujemo neke interpretacije. Nigde nisam napisala da muškarci ne mogu da razumeju (kao što sam navela u privatnoj prepisci, smatram da je razumevanje deo solidarnosti, ali da svako razumevanje ne znači automatski solidarnost) žene, isto tako nigde nisam insinuirala kako svi muškarci zlostavljaju žene. Međutim, veliki broj žena doživljava nasilje (fizičko, emotivno, psihičko, seksualno itd) od velikog broja muškaraca. To uopšte nije "mali procenat stvarnih idiota". Kada sa feminističkog aspekta pričamo o ove dve grupe (muškarci i žene), to je zato što, koliko god bilo neprijatno da to pročitate, za većinu žena nepoznati** muškarci predstavljaju opasnost. Čuven je onaj primer kada se muškarcima savetuje da ako u mračnoj ulici hodaju iza neke žene, ubrzaju kako bi prešli ispred nje, jer se ona može uplašiti. Da, osvrćemo se preko ramena ako se kući vraćamo same. Ili kada se neki lik očeše o moju zadnjicu u punom autobusu, iako bi "racionalno" objašnjenje bilo da nije nikakav manijak nego prosto imamo manjak ličnog prostora zbog gužve (bilo je slučajno), ja se svejedno ukočim i aktivira mi se fight or flight metoda. Jer mi u tom trenutku ne znamo ko su potencijalni nasilnici, ko može da nam naudi, a njima ne piše na čelu da li treba da bežimo od njih. Jasno, ja (racionalno) znam da je not all men, ali vrlo često ne znam koji su to men. **jasno je da neke žene najgore dožive upravo od najbližih muškaraca (partnera), ali ovde moram da postavim kako izgleda obrada neke situacije iz ženskog ugla 21 minutes ago, zoran59 said: Ajde, nemoj da budes Kalimero, budi konstruktivna. Napisi sta da muskarci kao ja treba da urade da tebi i takvima bude lepse/bolje? Iskopiraću ti odgovor iz privatne prepiske: Quote Isto možeš i ti da radiš, da širiš svoje vaspitanje i način života na svoju decu i unuke, da govoriš o ovim temama i ukazuješ na probleme koji postoje. Niko od nas nema magični štapić niti je na nekoj visokoj poziciji da možemo odmah rešiti ovaj problem. Ali možemo svi zajedno da doprinosimo, pa će jednog dana ovo društvo, hopefully, biti bolje mesto za žene. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Tuesday at 09:55 PM Share Posted Tuesday at 09:55 PM 31 minutes ago, DameTime said: Čuven je onaj primer kada se muškarcima savetuje da ako u mračnoj ulici hodaju iza neke žene, ubrzaju kako bi prešli ispred nje, jer se ona može uplašiti. Da, osvrćemo se preko ramena ako se kući vraćamo same Postaviću jedno provokativno pitanje, čisto rasprave radi. Da li je to zato što je pretnja zaista toliko stvarna ili zato što je dospela u takav fokus da se čini stvarnijom nego što zaista jeste? Ne želim da dovedem u pitanje svrsishodnost tog dospevanja u fokus (jer je svrsishodno, tačka), već pitam da li je taj povećani strah u jednom delu samo neželjeni efekat toga? Ja zaista želim da verujem da je većina muškaraca normalna kao mi ovde što pišemo i da ni u trenucima najgoreg ludila većina muškaraca ne bi ni pomislila da fizički nasrne na ženu, pogotovo na nepoznatu, na ulici. Ogromna većina. I zaista mislim tako. Iz tvog pisanja se stiče utisak da misliš da je svaki drugi potencijalni napasnik. Ne svi. Ali svaki drugi. Napraviću (lošu) analogiju - uhvatio sam se par puta da se nelagodno osećam, pogotovo ako sam sa suprugom, u većinski muslimanskom muškom okruženju (kasno uveče, grad pust, grupa muškaraca arapskog porekla, nije nešto što ćeš retko da doživiš u Nemačkoj). I onda se zapitam - dobro jebote, radio si sa i sretao desetine muškaraca iz tog okruženja, jesi nekad imao negativno iskustvo (nisam, svi normalni ljudi). Da li je moj strah (ajd da kažem nelagodnost) posledica realne opasnosti ili pak velikim delom i konstantne medijske prisutnosti priče o toj opasnosti (da ne kažem propagande)? Pri čemu zaista ne želim da direktno poredim pojave, pre nego što se neko doseti da me optuži da poredim feminizam sa islamofobijom, nije to poenta. I takođe, ja zaista mislim da je radikalni Islam kao ideologija ogromna pretnja današnjim civilizacijskim vrednostima. Ali sam svestan toga da je to jedna radikalna manjina. Ja čak mislim da se poslednjih decenija ta pretnja patrijarhata po žene drastično smanjila, baš zato što je u fokusu, napravljeni su ogromni pomaci, ne i dovoljni, ali je strah, imam utisak, porastao. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Tuesday at 10:12 PM Share Posted Tuesday at 10:12 PM 7 minutes ago, Eddard said: Postaviću jedno provokativno pitanje, čisto rasprave radi. Da li je to zato što je pretnja zaista toliko stvarna ili zato što je dospela u takav fokus da se čini stvarnijom nego što zaista jeste? Ne želim da dovedem u pitanje svrsishodnost tog dospevanja u fokus (jer je svrsishodno, tačka), već pitam da li je taj povećani strah u jednom delu samo neželjeni efekat toga? Mislim da ovo ne možemo da znamo sa sigurnošću. Pogotovo jer ne mora da bude "samo" fizičko nasilje, može da bude dobacivanje nekog neprijatnog (mizoginog) komentara, fizički kontakt koji samo generalno ne prija, nepristojna, seksistička šala itd. 7 minutes ago, Eddard said: Ja zaista želim da verujem da je većina muškaraca normalna kao mi ovde što pišemo i da ni u trenucima najgoreg ludila većina muškaraca ne bi ni pomislila da fizički nasrne na ženu, pogotovo na nepoznatu, na ulici. Ogromna većina. I zaista mislim tako. Iz tvog pisanja se stiče utisak da misliš da je svaki drugi potencijalni napasnik. Ne svi. Ali svaki drugi. Ne mislim čak ni da je svaki drugi potencijalni napasnik (again, to ti tako čitaš, možda i zato što ja konstantno verglam o tome:D). Samo ne postoji način da odmah znam koji je tačno taj jedan koji jeste. Da ja tebe sretnem negde, ne znajući da si ti ovaj lik sa foruma (što daje izvesno predznanje), bila bih vrlo oprezna i podozriva. Kao što ti kažeš da ne možeš bezrezervno da veruješ ženi koju ne poznaješ dobro, jebiga, ne mogu ni ja, na primer, baš svakog da pustim da me prati kući. Čak i ako pođem od pretpostavke da je većina muškaraca normalna. 7 minutes ago, Eddard said: Napraviću (lošu) analogiju - uhvatio sam se par puta da se nelagodno osećam, pogotovo ako sam sa suprugom, u većinski muslimanskom muškom okruženju (kasno uveče, grad pust, grupa muškaraca arapskog porekla, nije nešto što ćeš retko da doživiš u Nemačkoj). I onda se zapitam - dobro jebote, radio si sa i sretao desetine muškaraca iz tog okruženja, jesi nekad imao negativno iskustvo (nisam, svi normalni ljudi). Da li je moj strah (ajd da kažem nelagodnost) posledica realne opasnosti ili pak velikim delom i konstantne medijske prisutnosti priče o toj opasnosti (da ne kažem propagande)? Pri čemu zaista ne želim da direktno poredim pojave, pre nego što se neko doseti da me optuži da poredim feminizam sa islamofobijom, nije to poenta. I takođe, ja zaista mislim da je radikalni Islam kao ideologija ogromna pretnja današnjim civilizacijskim vrednostima. Ali sam svestan toga da je to jedna radikalna manjina. Ja čak mislim da se poslednjih decenija ta pretnja patrijarhata po žene drastično smanjila, baš zato što je u fokusu, napravljeni su ogromni pomaci, ne i dovoljni, ali je strah, imam utisak, porastao. Ova analogija zapravo nije loša, mislim da je legitimna. Smatram da je legitiman i osećaj koji si imao (zato što on dolazi malo na osnovu iskustva, svog ili tuđeg, možda malo i na osnovu predrasude), ali je isto tako legitimno da sebe "ukoriš". U fazonu - zašto li sam to pomislio? Priznaću da se i meni to desilo nekoliko puta, recimo sa Romima koji prođu pored mene, pa ja instinktivno cimnem torbu ili ranac. Onda prekorim sebe što sam odmah skočila na takvu pomisao, jer nisam neko ko bi izjavio kako baš svaki drugi Rom u Srbiji krade, niti to mislim. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted Tuesday at 10:19 PM Share Posted Tuesday at 10:19 PM Ja se trudim da ne idem iza zena nocu kada je prazna ulica. Visok sam 190 i imam 100 kila, dozivljavao sam da cekam nekoga ispred zgrade u zavucenoj ulici i da primetim da zena ne sme da prodje pored mene. Zbog toga sam prestao da cekam ljude u hodniku zgrada, nego uvek ostanem ispred. Ja sam toga svestan. Da li se takvi napadi cesto desavaju? Nisam siguran. Da li je strah zena posledica tog narativa ili realan? Ne znam ni to, ali sam ga video kod zena razlicite zivotne dobi i to mi je dovoljno da se ponasam u skladu sa tim saznanjem i pokazem da nisam pretnja. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darko Posted Tuesday at 10:34 PM Share Posted Tuesday at 10:34 PM 5 hours ago, Eddard said: 8 hours ago, DameTime said: Naravno da ću bezrezervno verovati ženi koja podeli iskustvo muškog nasilja, A zašto mora bezrezervno da se veruje? Ja zaista imam problem sa tim. Ja bezrezervno verujem samo osobama za koje znam da mogu bezrezervno da im verujem i to je to. @DameTime i @Eddard, podsetiste me na ovo: Jedno je uzimati optuženja ozbiljno (što bi UVEK trebao biti slučaj), a drugo je bezrezervno verovati svaku priču. Jel si u svom okruženju imala neki teški slučaj gde se nasilje jednostavno ignorisalo i jadna žena trpela dok je nasilnik nastavio po starom? Ako jeste, to je užas i stvarno mi je žao, i verujem da to kažem u ime svih forumaša. Samo shvati da "bezrezervno verovanje" je drugi ekstrem. Two wrongs don't make a right. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted Tuesday at 10:35 PM Share Posted Tuesday at 10:35 PM (edited) 3 hours ago, McLeod said: Nisi u pravu i iz napisanog ne mozes da imas drugaciju interpretaciju osim da se radi o dve grupe izmedju kojih postoji antagonizam. Mozes da drugacije dozivis stepen tog antagonizma, ali da ga ovako ignorises ne mozes. ... Plus si kontradiktoran, jer taj "odredjeni stepen opozicije" je u ovom slucaju apsolutan. Napisao sam da postoji određeni stepen opozicije. Antagonizam, opozicija... antagonizam je jača reč. Kako god. I'll give you that. Razlikujemo se u doživljaju stepena antagonizma, nije mi to problematično, subjektivna stvar. To što postoji antagonizam koji se ne može u potpunosti odstraniti mi ne znači nikakvu "apsolutnost" - ovo ne mora biti zero sum game, a u "pamfletu" bukvalno stoji poziv na razumevanje. 3 hours ago, McLeod said: Uporedio sam to sa nekim istorijskim dogadjajima zato sto konstrukcija bukvalno cini nevaznim da li se radi o rasnoj, verskoj, ili u ovom slucaju polnoj supremaciji. Ti se baviš "konstrukcijom pamfleta", stavljajući u drugi plan pitanje šta je pisac hteo da kaže. Umesto "muškarci" i "žene" ubacuješ imena drugih grupa koje stoje u nekom antagonizmu, ne vodeći pritom računa da li je priroda njihovog odnosa uopšte nalik na prirodu odnosa dva biološki (ova reč bukvalno stoji u konstrukciji) različita pola, koji su u društvu tradicionalno imali različite uloge. To bi bilo kao da dobiješ rečenicu "lavovi i antilope su prirodni neprijatelji" i onda, umesto da gledaš da li i koliko ova formulacija odgovara stanju u realnosti, uzmeš da je diskredituješ tako što umesto "lavovi i antilope" ubaciš "Srbi i Hrvati" i vikneš aha, čujete li kako ovo zvuči? (Međusobni odnos lavova i antilopa blage veze nema sa odnosom Srba i Hrvata, ti si sa druge strane umesto žena i muškaraca ubacio MAGA i zaposlene u administraciji "da mi ne bude preterano", nisi se ni ti naročito pretrgao da analogija odnosa bude valjana kako bi mi uopšte imalo smisla da ovo razmatram.) 3 hours ago, McLeod said: Kao i to da je ovo napisano kao manifest superiorne grupe. Imali smo diskusiju na par stranica ovde, ja iz nje ni u jednom trenutku nisam stekao utisak da "druga strana" pokušava da provuče ideju o nekoj superiornosti. Što onda utiče i na to kako čitam "pamflet". Ti si verovatno primetio sličnost "u konstrukciji" sa nečim zlokobnim, možda koristiš neku od ovih analogija (za koje zaista mislim da su promašene) pa na osnovu toga izvodiš zaključak. Ja to o čemu pišeš jednostavno ne uočavam. 3 hours ago, McLeod said: U najboljem slucaju se radi o trade offu trampovskog ili putinovskog tipa gde ides sa potpuno suludim zahtevima gde se suprotna strana onda tera da se vise priblizi da bi doslo do kompromisa. Ovde pišeš o onome što si nazvao "kontradiskriminacija", tj. "ženska solidarnost"? Meni je to na prvu loptu izazvalo slične asocijacije kao i Eddardu, moguće da sam nešto voljniji da ih pripišem referentnom sistemu iz kog posmatram stvar. Ali mene niko iz feminističke grupe ne primorava da prihvatim iste stavove kao ta grupa, slobodan sam da zadržim svoju perspektivu. Ideja se iz grupe "preliva napolje", tačno, ali ne na "totalitaran" i "militantan" način kako si opisao u nekom od postova. P.S. trampovsko-putinovski tip, big words, big words. Edited Tuesday at 10:41 PM by Smrtokapa 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Wednesday at 12:52 PM Share Posted Wednesday at 12:52 PM Errol Musk on Getting His Stepdaughter Pregnant After Raising Her from 4 Years Old (Part 10) Ljudi moji, koliko je ovo gadno.... Kaže I saw she’d grown up to be a very good looking woman. Perverzni ološ. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted Wednesday at 01:01 PM Share Posted Wednesday at 01:01 PM Najjaca stvar vezana za tu ocigledno bolesnu porodicu koja sada drzi svet u svojim sakama je da je taj Erol rekao u ovoj seriji intervjua da je njegov sin Elon Mask los otac njegovim unucima. A on ima dete sa detetom njegove bivse zene, a ima dete i sa njom, i sad joj je ovo jadno bice polusestra i maceha u isto vreme. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted Wednesday at 01:41 PM Share Posted Wednesday at 01:41 PM 15 hours ago, McLeod said: Ja se trudim da ne idem iza zena nocu kada je prazna ulica. Visok sam 190 i imam 100 kila, dozivljavao sam da cekam nekoga ispred zgrade u zavucenoj ulici i da primetim da zena ne sme da prodje pored mene. Zbog toga sam prestao da cekam ljude u hodniku zgrada, nego uvek ostanem ispred. Ja sam toga svestan. Da li se takvi napadi cesto desavaju? Nisam siguran. Da li je strah zena posledica tog narativa ili realan? Ne znam ni to, ali sam ga video kod zena razlicite zivotne dobi i to mi je dovoljno da se ponasam u skladu sa tim saznanjem i pokazem da nisam pretnja. Ne znam kako ovo da napišem ublaženo, pa ću napisati otvoreno pa nek shvati ko šta hoće i kako hoće. Nije na tebi da dokazuješ da nisi pretnja samo zato što bi se neko nekad pod nekim okolnostima, a usled ranijih loših iskustava ili jednostavno iz iracionalnog straha, mogao uplašiti tvoje pojave. Takve osobe treba da potraže savetovanje jer su očito aksiozne i to pre svega smeta njima i uništava njihov život. Ne treba drugi ljudi oko mene da se menjaju samo zato što ja imam neke posebne potrebe ili strahove. Ja treba da se menjam. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted Wednesday at 01:44 PM Share Posted Wednesday at 01:44 PM Da, samo sto ta osoba vidi mene tada i mozda nikada vise. Mene ne kosta nista, ako vidim da se neko plasi/stresira zbog mene, ne kosta me nista da se pomerim, a toj osobi znaci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts