Jump to content

Feminizam & renesansa: Žene će roditi revoluciju

Geronimo

Recommended Posts

2 hours ago, Jamesdin said:

Nepopularno misljenje.

Zene, vecina, su izgubile kompas i ne znaju de teraju. Tesko da ce bilo sta da promene.

Kad si vec kod razmisljanja - sta mislis sta bi (ako uopste) bi zene trebale da promene i kako (da nadju kompas) ?

Tara Ðukić, sada već bivša urednica jednog od najčitanijih modnih magazina Elle Serbia, dobila je otkaz nakon iskazane otvorene podrške studentskim protestima.

Ovo ne bi bilo toliko iznenađujuće, kad se uzme u obzir stepen medijske cenzure u Srbiji, da se Elle nije predstavljao kao progresivni magazin koji obrađuje važna društveno-politička pitanja u svojoj sekciji Femme Club. Očigledno je za to bila zaslužna Tara, ali je kao urednica imala i ograničenu slobodu, koja je ukinuta čim je progovorila o "zabranjenoj temi". Taj sadržaj više nije dostupan u digitalnim Elle izdanjima.

• Thanks 1
  • Tuzno 2

Ovo je ocigledno pocelo jos u junu, ja tek sad vidim. Iskreno, ovo je jedan od retkih slucajeva seksualnog nasilja za koje sam iznenadjen. Nil Gejmen mi je jedan od omiljenih pisaca.

Ovo ima i dodatnu dimenziju, jer mnogi njegovi fanovi su njegove knjige koristili kao beg od realnosti, a on je upravo te ranjive devojke iskoristio.

https://variety.com/2025/tv/global/neil-gaiman-allegations-sexual-assault-1236272893/

• Tuzno 2

Ne znam čemu reakcije. Davno je prošlo vreme verovanja da su nasilnici i silovatelji samo siromašni, ružni i(li) neuspešni muškarci. Često je upravo suprotno - oni su bogati, uspešni, inteligentni, privlačni i, možda najvažnije, dobro uklopljeni u društvo. 

• Like 4

Just now, Mina D. Harker said:

@DameTime možda pratiš podkast Tampon Zona, meni je dosta dobar. Večeras je u 8 na youtube premijera nove ep. pod nazivom "Ženska Ljutnja i Bes" 😁😈

Pratim 🥰

Večeras od 20h gledam Partizan, ali slušaće se podcast pred spavanje. Tema mi savršeno odgovara 😎

• Love 1

19 hours ago, Mina D. Harker said:

Mene je prestalo da iznenađuje od bilo koga ko je bogat i slavan (a i ko nije, tbh). 

Vrlo je čest slučaj da je seksualno uznemiravanje direktno vezano sa osećajem moći nad žrtvom. Dakle, ne toliko sa seksualnom privlačnošću već sa svešću da "mi se može i da neće biti posledica".

17 hours ago, DameTime said:

Ne znam čemu reakcije. Davno je prošlo vreme verovanja da su nasilnici i silovatelji samo siromašni, ružni i(li) neuspešni muškarci. Često je upravo suprotno - oni su bogati, uspešni, inteligentni, privlačni i, možda najvažnije, dobro uklopljeni u društvo. 

Seksualni predatori vrlo često bivaju i žene. Nema pravila, i vrlo često kao što sam napisao i Mini i složio se sa njjom da je to stvar moći. Kako raste udeo žena među moćnim ljudima tako raste nažalost udeo žena i među predatorima. Misle da im je sve dozvoljeno. Ne prihvataju "ne" kao odgovor.

• Like 1

Što se njega tiče... Ako nije kriv - žao mi je što mu se ovo desilo - ali prebrodiće... Pametan je on

Ako je kriv - nek crkne u jebenim mukama. :default_coffee: Jebe mi se u tom slučaju i za njega i njegov opus ... Delo. Lik je sjebao sve.

Ali ok... Ima i ko će se radovati u tom slučaju.

Ja neću... Biće mi žao klinke.

5 hours ago, JPM said:

Vrlo je čest slučaj da je seksualno uznemiravanje direktno vezano sa osećajem moći nad žrtvom. Dakle, ne toliko sa seksualnom privlačnošću već sa svešću da "mi se može i da neće biti posledica".

Seksualni predatori vrlo često bivaju i žene. Nema pravila, i vrlo često kao što sam napisao i Mini i složio se sa njjom da je to stvar moći. Kako raste udeo žena među moćnim ljudima tako raste nažalost udeo žena i među predatorima. Misle da im je sve dozvoljeno. Ne prihvataju "ne" kao odgovor.

Ovo je baš lepa analiza...

Ako smem da pitam - koga zanima zašto to rade?

Voleo bih da se više priča o tome kako da se prepoznaju,zaustave,kazne...

Nek njihovo nesrećno detinjstvo prepričavaju batici s kojim će deliti ćeliju.:default_coffee:

6 minutes ago, Besni lala said:

Ako smem da pitam - koga zanima zašto to rade?

Uglavnom kriminalne profajlere, ljude kojima je posao da razumeju (ne da opravdavaju) ubice, ludake, silovatelje itd... a sve u cilju prevencije daljih slucajeva. Ovo sto si i naveo, da bi se na vreme prepoznali i zaustavili.

• Like 1

6 minutes ago, JPM said:

Uglavnom kriminalne profajlere, ljude kojima je posao da razumeju (ne da opravdavaju) ubice, ludake, silovatelje itd... a sve u cilju prevencije daljih slucajeva. Ovo sto si i naveo, da bi se na vreme prepoznali i zaustavili.

Hvala na objašnjenju. :classic_smile:

E sad - jel to stvarno postoji? U pravim policijskim stanicama - ono kao na filmu? .. znam da se ameri bakću s time po njihovim FBI -ovima i inima...Ali da li u realnom svetu to zaista postoji?

Ne znam - meni to sve zvuči kao  jak predložak za Holivudski film ili neku Netfliksovu seriju ... U realnom svetu deluje kao gubljenje vremena.

To sam naravno samo ja. Praštajte ako smaram.

Žao mi je što nisam obilazio ovu temu češće... Trudiću se ubuduće.:classic_happy:

On 1/14/2025 at 11:05 PM, DameTime said:

Bukvalno, više nijedan muškarac ne može da me iznenadi. 

Nije lepo. Zamisli da neko od nas kaže: više nijedna žena ne može da me iznenadi. Kako bi se osećala?

12 hours ago, JPM said:

Seksualni predatori vrlo često bivaju i žene.

U poređenju sa nama muškarcima - nikako. Ređi su slučajevi, mada ne toliko retki koliko se misli nažalost. Video sam studije gde brojke idu i do 10%, što je mnogo više nego što sam očekivao.

8 hours ago, Dragan said:

Postoje li "primereni" i "neprimereni" feminizam, u pogledu nacina delovanja  i efekta koji se postize ?

Po meni, neprimereni mi je ovaj noviji radical feminism. Očekivati 50/50 rodnu podelu za CEO poslove i ostale pozicije moći na primer. Potiče iz ekstremne levice i totalno ignoriše biološke razlike između polova. 

Ja ne vidim da postoji radikalni feminizam. Svako ko se bori za svoja ljudska prava tesko moze biti radikalan, pod uslovom da naravno u borbi za svoju slobodu ne krsi slobodu onih koji njihovu slobodu ne krse. Ovaj primer koji si naveo mi nije preterano prominentan. Treba da postoje jednake prilike za oba pola i jednaka plata na istim pozicijama.

Dobar primer nijansiranja i realnosti je equal prize money u tenisu. Slemovi su na primer zajednicki turniri i organizatori rasporedjuju meceve po pretpostavljenom interesovanju i u poolu su i muskarci i zene. 

Naravno da ce nekadasnji Big 3 da privlaci paznju, ali ce to raditi i recimo Serena vise od Ferera ili Rubljova. Zbog toga je taj zahtev potpuno opravdan, jer revenue se generise i muskim i zenskim mecevima. 

U ogromnoj vecini drugih sportova to nije opravdano jer su u pitanju razlicita takmicenja koja privlace razlicitu paznju.

Sto se tice posla, ne postoji vise toliko poslova gde su zene fizicki ogranicene i gde su muskarci u prednosti. Ne postoji intelektualna delatnost gde su zene bioloski iza muskaraca, pa da ovo bude opravdano.

Licno sam kao frilenser ima iskustva rada i sa zenskim poslodavcima i generalno mi je bilo lako i lepo da radim sa svima njima. Odnos je i dalje nazalost oko 9 prema 1 u korist muskaraca, ali nema razloga da se to ne promeni.

• Like 1